رزومه سابقه کار چیست؟

رزومه سابقه کار Chronological Résumé همان طور که از نام آن بر می آید برروی سوابق کاری متقاضی کار تأکید دارد. این نوع رزومه معمولا وقتی نوشته می شود که قصد دارید در زمینه ای کار کنید که سال هاست در آن تجربه دارید یا تجربه شما کاملاً یا تا حدود قابل توجهی با شغل مورد درخواست هماهنگی دارد.

ویژگی های رزومه سابقه کار چه باید باشد؟

هنگام نگارش رزومه سابقه کار مسایل زیر را در نظر داشته باشید:

  • کلمه Chronological به معنای ترتیب زمانی است. نام رزومه سابقه کار از این جهت Chronological گفته می شود که سابقه کاری متقاضی در آن به ترتیب زمانی (از جدید به قدیم) نوشته می شود. هنگام درج سوابق کاری خود به این مسأله دقت کنید.
  • هدف از این نوع رزومه همچون سایر رزومه ها تشویق کارفرما به دعوت کردن شما به مصاحبه و در نهایت استخدام است، بنابراین دقت کنید که متن روزمه از نظر املا و دستور زبان مشکلی نداشته باشید.
  • سعی کنید ضمن مطرح کردن تمام مسایل مهم تا حد ممکن تعداد صفحات رزومه خود را محدود کنید (حتی المقدور به یک یا دو صفحه).
  • از نوشتن جملات طولانی خودداری کنید. همچنین فقط برروی مسایلی تأکید کنید که با کار مورد نظر شما مرتبط است. دقت نمایید که در مرحله رزومه خوانی کارفرما حوصله مطالعه نوشته های طولانی را ندارد. شرح و تفصیل را بگذارید برای مصاحبه.
  • در عین خلاصه نویسی دقت کنید که کلمات کلیدی از قلم نیافتند. بسیاری از کارفرماهای بزرگ، ابتدا رزومه ها را به وسیله کامپیوتر اسکن می کنند تا فقط رزومه هایی توسط کارمندانشان مطالعه شود که با شغل موجود، هماهنگی نزدیک داشته باشند. اگر کلمات کلیدی که به کار می برید با شرح وظایف و همین طور مهارت های مورد نیاز هماهنگی نداشته باشد، ممکن است رزومه شما هیچ گاه به وسیله یک انسان مطالعه نشود و از قلم بیافتد.
  • بعضی اوقات این نوع رزومه را برای عضویت در انجمن های حرفه ای و یا مهاجرت به کانادا تهیه می کنید. در این صورت برعکس رزومه های کاریابی معمولا باید همه چیز را خیلی مفصل توضیح دهید. در این شرایط افزایش تعداد صفحات رزومه اشکالی ندارد.

بخش های اساسی روزمه سابقه کار

در واقع برای رزومه یک فرم استاندارد وجود ندارد. اما بخش هایی که در زیر مطرح می شوند کم و بیش در رزومه های سابقه کار دیده می شوند. در صورت صلاحدید می توانید از ذکر بعضی از این بخش ها خودداری کنید (کما اینکه در نمونه رزومه ای که آمده بعضی از این بخش ها موجود نیست [لینک]). همچنین اگر لازم باشد، می توانید بخش یا بخش های دیگری را نیز به رزومه خود اضافه کنید.

  1. مشخصات فردی: نام و نام خانوادگی، آدرس و شماره تماس خود را در بالای تمام صفحات رزومه بنویسید (می توانید نوشتن آدرس را فقط به صفحه اول محدود کنید). بگذارید که نام شما در ذهن کارفرما نقش ببندد.
  2. خلاصه ای از توانمندی ها Summary of Qualifications: در این بخش به اختصار و فهرست وار برخی از ویژگی های مثبت خود را که با شغل مورد درخواست هماهنگی دارد بنویسد. مثلا اگر قبلاً مدیریت ۱۵ نفر را در یک پروژه ۶ ماهه به عهده داشته اید و شغل مورد نظر هم به دنبال یک مدیر لایق است، حتماً این مساله را ذکر کنید.  به جای عبارت Summary of Qualifications می توانید از کلمه Profile یا عبارات و کلمات مشابه استفاده کنید.
  3. درخشش های شغلی Professional Highlights: در این بخش اگر موفقیتی قابل توجه در زمینه کاری کسب کرده اید ذکر کنید. مثلا اگر به خاطر فعالیت های خود یک جایزه جهانی گرفته اید، یا کتابی مرتبط با کار خود نوشته اید در اینجا مطرح کنید.
  4. سابقه کار Employment History: این بخش مهم ترین بخش رزومه سابقه کار است. در این بخش فعالیت های شغلی خود را به ترتیب از جدیدترین به قدیمی ترین بنویسد. در مورد هر محل کار، نام شرکت یا سازمان را بنویسید. تاریخ شروع و خاتمه کار را ذکر کنید (نوشتن ماه و سال کافی است)، عنوان شغلی خود را درج کنید و از ذکر محل شرکت (شهر و کشور) غافل نشوید. دست آخر به ذکر اهم کارهایی که در شرکت انجام داده اید بپردازید. اگر همچنان بر سر کار هستید به جای تاریخ خاتمه کار کلمه Present را ذکر کنید. دقت فرمایید که تاریخ ها به میلادی نوشته شوند.
  5. کارهای داوطلبانه Volunteer Work: اگر علاوه بر کارهای عادی فعالیت های داوطلبانه هم داشته اید در این بخش ذکر کنید. در اینجا هم از جدید به قدیم و به شیوه روش معرفی سابقه کار عمل کنید.
  6. تحصیلات Education: به صورت خلاصه فهرست مدارک تحصیلی خود را از جدیدترین به قدیمی ترین با ذکر نام دانشگاه یا مؤسسه آموزشی، محل مؤسسه آموزشی، تاریخ کسب مدرک و عنوان آن بنویسید. دقت کنید که در این نوع رزومه، سابقه کار از اهمیت بیشتری برخوردار است و ذکر تحصیلات تنها برای نشان دادن وجود مدارک لازم است.
  7. مهارت ها Skills: خیلی خلاصه فهرستی از مهارت های خود را ذکر کنید؛ مثل آشنایی با علوم کامپیوتر، زبان هایی که به آنها تکلم می کنید و غیره. دقت کنید که در این نوع رزومه مهارت ها در درجه دوم اهمیت هستند و نیازی به تشریح آنها نیست. وجود این بخش بیشتر برای آن است که همه کلمات کلیدی در رزومه شما موجود باشد. در ضمن فقط مهارت هایی را ذکر کنید که به طور مستقیم یا غیر مستقیم با شغل آینده شما مرتبطند.
  8. عضویت در انجمن ها Membership: اگر عضو انجمن هایی هستید که با کار مورد نظر شما مرتبط هستند، در این بخش ذکر کنید. برای مثال اگر کار مورد تقاضایتان نیازمند سخنرانی در مکان های مختلف است و شما عضو فعالی از Toastmasters هستید حتماً ذکر کنید. همچنین از ذکر عضویت در انجمن های تخصصی غافل نشوید. البته فقط انجمن ها و باشگاه هایی را ذکر کنید که با کار مورد نظر شما مرتبطند. از ذکر عضویت در سازمان های مذهبی و س.ی.ا.س.ی خودداری کنید (مگر در شرایط کاملاً خاص).
  9. معرف ها References: شرکت های کانادایی معمولا از شما بین ۳ تا ۵ معرف می خواهند. بهتر است این معرف ها کسانی باشند که با شما همکار یا مدیر شما بوده اند. اگر از قبل، فهرست معرف های شما مشخص است می توانید نام، ایمیل و شماره تلفن آنها را در این بخش ذکر کنید. فقط مطمئن شوید که معرف ها از این کار راضی هستند. چنانچه در مرحله ارسال رزومه هنوز معرف هایتان قطعی نشده اند، بد نیست جمله References available on request یا چیزی شبیه آن را در پایان رزومه بنویسید.

برای مشاهده یک نمونه رزومه سابقه کارکانادایی اینجا کلیک کنید. بار دیگر تأکید می کنم که رزومه نویسی یک فرم استاندارد ندارد و هدف نهایی آن دعوت به مصاحبه و استخدام است؛ بنابراین همواره بعد از نوشتن رزومه آن را از زوایای مختلف (مثلا قابل خواندن بودن، مرتبط بودن، منظم و مرتب بودن و نداشتن اشکالات گرامری و املایی) مورد بررسی قرار دهید و با قاضی کردن کلاه خود تغییرات لازم را اعمال کنید. در ضمن اگر در کانادا زندگی می کنید می توانید به یکی از مراکز کاریابی دولتی مراجعه کنید تا رزومه شما را مورد بررسی قرار دهند و در صورت لزوم تصحیح کنند.


 


مطالب مشابه :


تشريح ساختار رزومه + دانلود يک نمونه رزومه کاري

تشريح ساختار رزومه + دانلود يک نمونه رزومه کاري. هر رزومه از ساختار و قالبي مشخص برخوردار است. اين بدين معني است که محتويات مندرج در رزومه مي بايست در قسمتهاي مجزا و بترتيبي معين نوشته شود. توصيه مي شود قبل از توضيح هر ...




رزومه

رزومه چست؟ رزومه کاری به متنی گفته می شود که از چند صفحه تشکیل شده است و در آن اطلاعات و مشخصات شما و بسیاری از مواردی که شما در آن توانایی دارید را قبل از مصاحبه در اختیار کارفرمایان شما قرار می دهد. ارسال رزومه به کارفرمایان امکان میدهد تا بتوانند .... برای دانلود نمونه رزومه انگلیسی اینجا کلیک کنید فرمت : PDF - تعداد صفحات: 429 - منبع: زبان پژوه با گسترش فضای کسب و کار در دهه های اخیر همچنین متقاضیان بسیار زیاد اشتغال بحث نگارش رزومه و سبک و اصول آن بسیار مطرح شده است.




رزومه کار جنرال

رزومه باید بر اساس فرمت کانادایی اون هم از نوع استانداردش نوشته بشه. برای پیدا کردن نمونه رومه براحتی میتونید در گوگل سرچ کنید و از سایت هایی که رزومه های رشته های کاری مختلف رو دارن استفاده کنید . مثلاً در قسمت سرچ گوگل یادداشت کنید ...




نمونه رزومه

رزومه نویسی یا به عبارت دیگر تهیه سابقه کار در استخدام شما نقش بسیار مهمی دارد. هدف از این نوشته آموزش رزومه نویسی نیست بلکه تنها چند نمونه رزومه استاندارد در اختیار خوانندگان عزیز قرار می گیرد تا بتوانند بر اساس آنها رزومه Résumé خود را تهیه ...




رزومه سابقه کار چیست؟

در واقع برای رزومه یک فرم استاندارد وجود ندارد. اما بخش هایی که در زیر مطرح می شوند کم و بیش در رزومه های سابقه کار دیده می شوند. در صورت صلاحدید می توانید از ذکر بعضی از این بخش ها خودداری کنید (کما اینکه در نمونه رزومه ای که آمده بعضی از این بخش ...




رزومه نویسی -2

وقتی کلمات کلیدی را یافتید آنها را در همه رزومه خود پخش کنید. در همه قسمتهای رزومه خود این کار را انجام دهید. (برای نمونه می توانید به نمونه رزومه مراجعه فرمایید). پس از این کار باید job tittle خود را استاندارد کنید. با جستجو در آگهای های کاری میتوانید این ...




ساختار رزومه – نمونه کار و نامه درخواست

مهندسی نفت - ساختار رزومه – نمونه کار و نامه درخواست - نرم افزارها-جزوات-همایش ها-فیلم ها-اساتیدبرترنفت-کارشناسی ارشد-استخدام-زبان نفت- - مهندسی نفت.




یک نمونه رزومه

یک نمونه رزومه. رزومه متني است چند صفحهاي حاوي اطلاعات و مشخصات فردي كه قبل از مصاحبه در اختيار كارفرمايان قرار گرفته و به آنان امكان ميدهد تا ارزيابي اوليهاي از تواناييهاي شغلي شما داشته باشند. در واقع رزومه بايد تصويري ذهني از شما و فعاليتهاي ... چگونه يك رزومه مناسب بنويسيم؟ روي نيازهاي كارفرما تأكيد كنيد نه نيازهاي خودتان: كسي كه رزومه شما را بررسي خواهد كرد معمولاً خود نيز از نزديك با شغل مربوطه در ارتباط است و صحت انجام كار براي وي از اهميت بالايي برخوردار است. بنابراين بايد در نوشتن ...




تهیه رزومه ی ساده

به هر حال به نظر بنده اینکه در ابتدا برای کسب تجربه ی کانادائی و پیدا کردن یه کار ساده ی درست و حسابی بهتره که یه رزومه نمونه ی این رزومه ای که توی پست بعدی خواهم گذاشت تهیه و ارائه کنید. البته این نمونه رزومه به درد فروشگاه ها می خوره شما اگه می ...




برچسب :