پاسخ مسابقه شماره چهار +‌ اعلام برنده

به نام خداوند بخشنده و مهربان


سخن منتخب انجمن :

از كسي كه كتابخانه دارد و كتابهاي زيادي مي خواند نبايد هراسيد ، از كسي بايد هراسيد كه تنها يك كتاب دارد و آن را مقدّس مي پندارد ولي هرگز نخوانده است !

سئوال مسابقه شماره چهار :  1- آيا گرماي هوا مي تواند بعنوان عامل بازدارنده پرش كبوتر تلقي شود ؟ 2-  آيا برودت ، عامل مطلوبي در ازدياد پرش كبوتر است ؟ 3-  از ميان كبوتران كاشان ، قم ، شهر ري ، دولاب و شميران ، كداميك داراي سرعت بيشتر در اوج گيري و استقامت فوق العاده ، براي پرواز در ارتفاع مي باشند ؟ چرا ؟ 4 - از ميان كبوتران كاشان ، قم ، شهرري ، دولاب و شميران ، كداميك داراي شرايط سخت تري براي پرواز مي باشند ؟ چرا ؟   

قبل از پاسخ به پرسش بالا ، لازم ديدم تذكر كوتاهي در مورد پيشينه كبوترداري حرفه اي در هر كدام از اين شهرها به عرايضم بيفزايم . همانگونه كه مستحضريد هر كدام از شهرهاي قم ، كاشان و تهران ، از قطبهاي مهم و متداول كبوترداري كشورمان محسوب مي شوند و هر كدام از عشق بازان آن دياران ، مدعي اين هستند كه كبوتر، از شهر آنها به شهرهاي ديگر رفته است و همچنين هر كدام سعي در نفي اصالت و تخطئه و تخريب نژادهاي بومي شهر ديگر دارند و بر اين باورند كه شرايط كبوتربازي در شهر ايشان ، بمراتب مشكل تر است پس ، اين كبوتران شهر ايشان هستند كه با همه سختي هاي اقليمي و طبيعي ،‌ داراي ركوردهاي عالي هستند و لاجرم ركوردهاي شهرهاي ديگر بدليل شرايط مساعدتر ، چندان ارزشي ندارند ! اما واقعيت چيست و حقيقت امر كدامست ؟

حقير شك ندارم كه در هر كدام از اين شهرها و حتي جاي جاي كشور عزيزمان ،‌ نژادهاي بومي همان منطقه با كيفيت و ركوردهاي مورد قبول ، بهمراه عشق بازان با صفا و با تجربه وجود دارند اما در باب مقايسه اين سه قطب اصلي كبوتر در كشورمان ، نكاتي چند به اطلاع علاقه مندان مي رسد كه اميدوارم مورد پسند واقع گردد .

بي شك ، يكي از آداب و رسوم متداول در ميان كبوترداران ، رفت و آمد و انتقال تجربيات و حتي در ارتباطات نزديك تر ، رد و بدل كردن كبوتران ، در ميان عشق بازان مرسوم بوده است كه هر كسي با بردن بهترين گونه هاي كبوتران خود ( به اصطلاح كبوتر تعارفي ) قصد در ازدياد و افزايش دوستي ها و مودت ها داشته اند كه اين رسوم ، سالهاي سال است رايج مي باشد اگرچه كه در برخي موارد به دلايل بي مهري ها و نامردمي ها ، كم رنگ تر از گذشته شده است اما همچنان پا برجاست . نكته اي كه در بردن كبوتران تعارفي مرسوم بوده است اين بود كه در اغلب اوقات ، علاقه ميزبان ، به نقش و خال بخصوص در نظر گرفته مي شد و ميهمان تلاش مي كرد كه نقشي را براي ميزبان خود بصورت تعارفي ببرد كه مورد نظر وي بوده باشد و سبب انبساط خاطر بيشتر وي گردد ! حتي زمانيكه شخصي ( خريدار) علاقه مند و مشتاق به خريد و آوردن كبوتر، از محلي و بامي باشد يقينا" بدنبال خال مورد علاقه خود مي گردد و غير ممكن است كه نقشي را كه تعلق خاطري بدان ندارد را انتخاب و نگهداري كند ولو استثنايي باشد !

مثالي برايتان ميزنم : مرحوم تقي امام بخش ( عمو تقي ) و ميرزا رحيم زنگساز ، هيچگاه از كبوتر سوسكي ،‌ قارا ، قلمكار ، خال سياه ، پلنگ ، سبز ، قرمز و نظاير نگهداري نمي كردند و همواره بهترين هاي اين خالها را به ديگراني كه علاقه مند اين نقشها بودند واگذار مي كردند كه در بخش معرفي ، بهمراه تصوير ايشان ، به اين نكته و به كسانيكه كبوتر واگذار كردند اشاره مستقيم داشتم . نقشهاي مورد علاقه ايشان عمدتا" سفيد ، خال قرمز ، سينه طلايي ، كله برنجي ، پشت قرمز ، ( انواع كبوتر شازده از جمله : شازده سياه و شازده قرمز و شازده هما و .... در اين اواخر خصوصا" در دست پسرانشان مرحوم حبيب و علي آقا ) بود و محال ممكن بود كه ايشان نقشي بغير از نقشهاي مورد اشاره نگهداري كرده باشند . همچنين در تمامي شميران ، عشق بازان بدنبال كبوتراني با نقش روشن و سفيد رنگ ، مثل سفيد ، خال قرمز ، خال پيس ، كله برنجي ، گرگي كم خال و در برخي موارد خاص ، خال پيس پرسياه شميراني مي باشند كه اين نكته بر كسي پوشيده نيست و از قديم الايام اين رسم مرسوم بوده و هست . يا مثلا" دوستان كاشي ما ، به كبوتر چشم سياه  علاقه ندارند و بيشتر بدنبال خالهاي تيره هستند كه اين علاقه نيز بر كسي پوشيده نيست ! مثال ديگر اينكه عزيزان عشق باز در قم ، بدنبال كبوتران موچ پا و كاكلي هستند و اين سليقه نيز در مورد ايشان مشهور است .

گرچه ، جاي جاي وطن پهناورمان داراي عشق بازان فهيمي بوده و هستند اما بدون هيچ تعصب و جانبداري عرض مي كنم تا جائيكه حقير ،‌ با الهام از كبوترداران قديمي مثل پدر بزرگم ( كه اكنون نزديك به يك صد سال عمر با عزت از خداوند متعال گرفته اند و اميدوارم كه سايه شان بالاي سرمان باشد و چيزي بالغ بر هشتاد و اندي سال ،‌ در اين سرگرمي مفرح قدمت دارند و داراي نسلهايي از كبوتران منحصر بفرد مي باشند ... ) و ديگراني كه هنوز زحماتشان را بياد دارم ، همواره باران ، از آسمان به زمين باريده است لاجرم ، فرهنگ كبوترداري ، ايجاد قوانين ، سليقه ناب ، منبع كبوتران استثنايي و .... همه و همه از مراكز عمده و سرچشمه جوشان اين علاقه و سرگرمي مفرّح ، نشات گرفته و سرمنشاء اين عشق الهي با كمال افتخار ، شهر تهران و خصوصا" سه نقطه شهرري ، دولاب و شميران مي باشد و بنابراين هر گونه گفته گزينشي خلاف واقع و تحريف حقايق در اين باب ، بصورت مستند ، مردود است .

باري ، با توجه به نكات فوق ، خواننده محترم و فهيم مي تواند نكات زيادي را در ذهن خلاق خود ، در اين موضوع ترسيم كند كه كمك به درك ادامه مطلب خواهد نمود . همگان در مورد ثبت اختراعات و نوآوري ها استحضار دارند مثلا" برق ، موتور ديزل ، تلفن و .... ،‌ همچنين كسي نمي تواند منكر حقيقت شود و مدعي شود كه قبل از اختراع تلفن توسط الكساندر گراهام بل ، در مثلا" شهر  دامغان ،‌ تلفن و شركت مخابرات وجود داشته است ! در باب وجود كبوتر، حقير همواره گفته ام كه در جاي جاي كشورمان كبوتران خوب و بد و سازگار با اقليم مربوطه وجود داشته است اما بايد مرز بين بد ، خوب و عالي تعريف شود ! هيچكس كبوتر را از داخل قنداق با خود نياورده است و بلكه با پيدايش علاقه و با توجه به امكانات و كلاس و سطح خود ، كبوتر تهيه مي كند و پرورش مي دهد . در تاريخچه كبوترداري از عهد قاجاريه ، توضيح دادم كه كبوترداران اوليه ، چه كساني از قشر اعيان و اشراف و اغلب ساكن شهرري تهران و همچنين شميران و دولاب بوده اند .... ( ابنيه قديمي و كاخهاي بجا مانده به همراه گنجه هاي خوش ساخت ايشان در شميران ، شاهدي بر اين مدعاست . ) .... و عرض نمودم كه  مسابقات كبوترپراني ، به شكل قديمي و بعدها به شكل امروزي توسط چه كساني ابداع و نوآوري شد ! كافي است تمامي دوستان ، به زمان مورد نظر ( يك صد سال قبل و پيشتر ) در شهر خودشان برگشت كنند و ببينند سطح معيشت و زندگي مردم در آن دوران ، چه تفاوتي با امروز داشت . همانطور كه لازمه كبوترداري و كبوترپراني رفاه اقتصادي است ، آيا مردمي كه تمكن مالي ، رفاه و ايده اي بجز تحصيل لقمه اي نان و  آب و امرار معاش ساده اي نداشتند ،‌ مي توانسته اند به كبوترداري و عشق بازي بپردازند ؟!

توضيح مهم :  در همان ايام دوران قاجاريه ، شهر تهران ، با وجود اينكه مركز قدرت و توجه و رفاه نسبي بود اما خود به شكل مخروبه اي بود ، چه رسد به شهرستانها و شهرهاي كويري كه حتي زمين مساعد كشاورزي نداشتند و مردم بينوا با عسر و حرج روزگار مي گذراندند و فرصتي براي تفريحات نديده و نشنيده ، از جمله كبوتربازي نداشتند و در آن روزگاران ،‌ مثل امروزه ، حتي صنعتي نيز نبودند و معيشت مردم بسيار سخت بود ! در اثبات عشق بازي تهران قديم ، تصاوير و عكسهايي موجود است كه به حدود يك قرن پيش و حتي پيشتر ، باز مي گردد در صورتيكه هيچگاه چنين اسنادي از شهرهاي قم و كاشان مشاهده نگرديده و فرهنگ كبوترداري مورد نظر ما ، در اين شهرها ،‌ به قدمتي كمتر از شصت سال مي رسد و چنانچه شما تحقيق و پرس و جو كنيد و اگر گوينده و راوي ، شخص مطلع ، بي تعصب و بي غرضي باشد ، هيچگاه به قبل از سال  1330  نمي رسيد ! و اين در حاليست كه از ديگر عشق بازان نسل دوم معروف تهران ، مرحوم ملك الشعرا بهار در همين سال ، يعني 1330 و با بيش از چهل سال قدمت عشق بازي درگذشت كه بيانگر اينست ، عشق بازي و انس و الفت به كبوتر ، در تهران قديم قبل از سالهاي 1290 شمسي و حتي بسيار قبل از آن ، توسط نسل اول عشق بازان ،‌ نظير دوست محمدخان معيرالممالك و .... در جريان بوده است . همچنين ، محمد مسعود ، مدير روزنامه مرد امروز در سال 1326 ،  علي حاج حسن آقا با شصت سال سابقه عشق بازي در تابستان 1320 شمسي و يا مثلا" درويش بزرگي ( ملقب به گرگي برادر حاج قربان با حدود هفتاد سال سابقه عشق بازي ) ،  در سال 1319 دارفاني را وداع گفتند و بسيار عشق بازان ديگر تهران نيز قبل از اين تواريخ ، با دنياي عشق بازي حرفه اي وداع كردند كه در مبحث بيوگرافي ها ، در كتابم به شرح برخي از اهم آنها ، خواهم پرداخت .

همانطور كه ملاحظه فرموديد كبوتر ، در تمامي گوشه و كنار كشور ،‌ مثل مرغ و خروس و غاز و .... فقط بصورت حيوان اهلي بوده است و حتي در درون شيرواني ها ، طويله ها و بعدها كبوترخانه ها ، تنها بخاطر استفاده از مزاياي كود و گوشت آن نگهداري مي شده است ....  اما شروع اين عشق و علاقه و تحول در آن ، واردات كبوتر و بصورت فراتر ،‌ يعني كبوترداري حرفه اي ، وضع كردن قوانين جاري و بعنوان يك بازي و سرگرمي ،‌ پيدايش مسابقات و مدرنيته شدن آن مثلا" ساخت اتاق تور ( خانه توري و ساخت گنجه مناسب ) و .... همه و همه از تهران آغاز شد ! ديري نپائيد ، علاقه منداني كه از شهرهاي اطراف به تهران مي آمدند با ولعي خاص و كنجكاوي و تقليد از سر علاقه ، نحوه نگهداري كبوتر ، حتي طرز دست گرفتن ، ساخت لانه و قوانين و ساير موضوعات راجع به كبوتر و حتي عشق ورزيدن به اين پرنده از منظر تفريح و سرگرمي را به شهر خود منتقل نموده و بدينترتيب ، فصلي نو در كبوترداري اين شهرها منجمله قم و كاشان رقم خورد .... البته موارد بسياري بود كه در قديم و بدليل ييلاق و قشلاق افراد متمول جامعه كه در اطراف تهران و يا مثلا" كاشان ، صاحب باغ و اموال بودند و يا براي زيارت عازم قم شده و منزلي نيز در آنجا تهيه مي كردند بسيار پيش مي آمده كه كبوتران خود را نيز در ايام چند ماهه ييلاق و قشلاق ، همراه خود ميبردند و طبعا" رسيدگي به اين كبوتران زيبا و بصورتي اغوا كننده ، از ديد اهالي محترم و علاقه مند قم و كاشان پنهان نمي ماند .... و طبيعي بود كه پس از بازگشت شاهزادگان ، اربابان و افراد متمول و مرفه ، از نسل اين كبوتران و حتي تخمهاي آنان ، نصيب اهالي اين شهرها مي شد و از آنجا كه اغلب علاقه مندان در شهرهاي قم و كاشان ، كه بتازگي با اين سرگرمي آشنا شده بودند ، ( موكدا" عرض ميكنم كبوتر داشتند ولي نه بعنوان سرگرمي بلكه بعنوان يك پرنده اهلي ) تصورشان بر اين بود كه هر كبوتري دقيقا" بايد با هم رنگ و هم نقش خود جفت شود پس همين مسئله و عقيده عامه پسند سبب گرديد كه اصالت نقش كبوتران بجا مانده در اين شهرها ، بهتر از كبوتران تهران حفظ شود و قرمز كاشان واقعا" قرمز بود و كله خالدار قم واقعا" كله خالدار، اما قرمز تهران با زاغ و سبز تركيب شد و كله خالدارهايش با مثلا" دم سبز و غيره كه از حوصله اين مقال خارج است .... اكنون پس از اين مقدمه ، به جوابهاي كوتاه شده سئوالات مسابقه مي پردازيم :                       

 آيا گرماي هوا مي تواند بعنوان عامل بازدارنده پرش كبوتر تلقي شود ؟ گرماي مورد نظر ما در قم و كاشان ، تا حدود 50 درجه است كه نه تنها بازدارنده نيست بلكه بدليل ايجاد جريان بالا رونده خاص مناطق كويري و نوعي جريان موافق پرواز ، بسيار موثر هم هست . باري ،‌ تصور مي شود باد موافق پرواز ، در محدوده گرمايي حاصل از تابش نور خورشيد باعث می شود تا كبوتران مايه رو و خصوصا" آنهايي كه بدرستي تربيت شده اند در ارتفاعات بالاتر ،‌ پرواز کنند و چون كبوتر ، اختلاف دماي سطح زمين و ارتفاع خنك بالا را بخوبي تشخيص مي دهد پس ، از آن برای پرواز طولاني مدت خود و فرار از گرما مدد مي گیرد . مكانيسم اين كار بدينگونه است كه كبوتر ،‌ هنگام حرکت بطرف جلو ، نیروی مقاومت هوا را که در جلو و زیر بالها وجود دارد را همراه با چرخش خاصی که به بالها می دهد را با فشار به عقب می راند و اگر جريان هوا بصورت عمودي و بسمت بالا باشد در نتیجه ،‌ پرنده به بالا و جلو حرکت می کند بدون آنكه نيروي زيادي را صرف كند و ضمن چرخیدن و پرواز ،‌ در دایره هایی كه شبيه به مدارهاي پروازي است به پريدن ادامه مي دهد و در هر دایره به تناوب ، قسمت هایی از مسیر مدور را بال می زند و قسمت های بزرگتری را بدون بال زدن شديد ،‌ بطرف بالا سٌر مي خورد !

بدليل وزش ممتد اين جريان موافق ، مدارهای پروازي به صورت حلقه هایی در می آید که در جهت باد کشیده می شوند و اوج گیری كبوتر تا ارتفاع بالاي 1500 متر ، در حبابهای بزرگی از هوای شناور ، ( مثل حبابهاي ته كتري كه از زير با گرما مواجه است ، به طرف سطح و بالا حركت مي كنند )  که در طول روز گرم شده و از زمین بالا آمده انجام مي گيرد و در واقع ، اين گرماي مطلوب هوا بوده است كه يك سطح شيب دار بر شو ( بالا رونده ) مي سازد كه مي توان آنرا به يك پله برقي تشبيه كرد و كبوتر مناطق كويري مثل قم و كاشان ،‌ بخوبي از آن بهره مي برد . نكته پاياني اينكه دماي سطح ،‌ تا حدود 50 درجه است و به ازاي هر يك صد متر ارتفاعي كه كبوتر اوج مي گيرد حداقل يك درجه و حداكثر يك و نيم درجه از دماي هوا كاسته مي گردد كه با اوج گيري حدودا" 1500 متري كبوتر ، دمايي كه پرنده در آن قرار مي گيرد چيزي در حدود 30 درجه و شايد كمتر است كه براي يك پرواز طولاني مدت و ارضاء غريزه پرواز كبوتر و همچنين دور بودن از دماي وحشتناك سطح زمين ، بسيار هم مطبوع و لذت بخش است .

آيا برودت ، عامل مطلوبي در ازدياد پرش كبوتر است ؟ براي پاسخ به اين پرسش بايستي عرض كنم كه دماي شب و روز منطقه شميران بسيار متغيير است كه در شب تا حدود 10 درجه سانتيگراد نيز مي رسد . دمايهواي شميران در سطح زمين و در گرمترين ساعات روز در تابستان تا حدود 38 الي  40 درجه و گاهي بيشتر (‌ به ندرت ) مي رسد كه دماي بسيار ايده آلي براي پرواز كبوتر است اما نكته اي كه حائز اهميت است اينست كه در صبح ،‌ و زماني كه مي خواهيد كبوتران را هوا كنيد خنكي هوا بحدي است كه كبوتر نمي تواند بسادگي كت و كول خود را گرم و نرم نمايد و بدليل اينكه از شب هنگام ،‌ اين خنكي هوا بر روي حيوان تاثير منفي مي گذارد (‌ تا حدي كه كبوتر پف كرده و كز مي نمايد ) كبوتر مي بايست بر اين مشكل ،‌ با اتكاء بر ذات خود و البته تربيت صحيح مربي اش فائق آيد . خنكي هوا در عصر و شبانگاهان ، گاهي بحدي است كه كبوتر را بايد دان سنگين دهيد تا هواي خنك ، كه دان پرنده را زودتر هضم مي كند ، موجبات گرسنگي و ضعف كبوتر در روز پرواز را رقم نزند و اين در حاليست كه گاهي در شبها ، هوا بدليل اينكه منطقه كوهستاني است و گاها" ابري مي شود به اصطلاح ، دم كرده و كبوتر با مشكل عدم هضم دانه مواجه مي گردد كه نكات فوق از معايب منطقه شميران است و بنابراين ، برودت هوا نبايستي در جهت عامل مطلوب ، در پرش كبوتر تلقي گردد .

از ميان كبوتران كاشان ، قم ، شهر ري ، دولاب و شميران ، كداميك داراي سرعت بيشتر در اوج گيري و استقامت فوق العاده ، براي پرواز در ارتفاع مي باشند ؟ چرا ؟ از ميان كبوتران بالا ،‌ كبوتر كاشان و دولاب ، بدليل اينكه داراي بدني كوتاه و باريك مي باشند داراي سرعت بيشتري در اوج گيري مي باشند اما در ميان فهرست بالا ، كبوتر شميران داراي استقامت بيشتري نسبت به بقيه مي باشد كه علاوه بر برودت هوا در سحرگاهان و صبح پرواز كه عاملي منفي تلقي مي شود اما با استقامت بالاي خود و تا طلوع كامل خورشيد و نورافشاني و گرما بخشي آن ، با عوامل جوي منفي مقابله مي كند . همچنين عامل ديگري كه بر استقامت كبوتر شميران تاكيد مي ورزد اينست كه از ساعت 6 صبح به مدت حدودا" نيم ساعت ، نسيم دامنه ديواره البرز كه در اثر برخورد نسيم جنوب به شمال و پس از برخورد به ديواره هاي بلند البرز مركزي حادث مي شود ، از ارتفاع حدود 500 متري به سمت سطح زمين وزيده و كبوتر را بطرف پايين پرس مي كند و مانع اوج گيري كبوتري كه در برودت شب ، كت و كول خشكي دارد مي شود كه اين پديده ،‌ در مناطق شمالي تر و مرتفع تر مثل تپه آبك و امام زاده قاسم بخوبي محسوس است اما جالب است كه كبوتر شميران بصورت طبيعي ، با اين مشكلات سازگاري محيطي يافته و با استقامت و قدرت بدني فوق العاده خود ، بر تمامي اين مشكلات طبيعي پيروز مي شود .  

از ميان كبوتران كاشان ، قم ، شهرري ، دولاب و شميران ، كداميك داراي شرايط سخت تري براي پرواز مي باشند ؟ چرا ؟   اگربخواهيم بسيار دقيق و موشكافانه به سئوال فوق پاسخ دهيم لازم است تا مقايسه اي بين نقاط مورد نظر داشته باشيم . شهر كاشان در حدود 950 متر ،‌ قم در حدود 800 متر ، شهرري در حدود 1050 متر ،‌ دولاب در حدود 1200 متر ، شميران خصوصا" در منطقه امام زاده قاسم و تپه آبك از 1700 الي 1900 متر از سطح دريا ارتفاع دارند . شايد سئوال شود كه اين مقايسه ارتفاع مناطق ،‌ چه مزيّتي در پاسخگويي به پرسش فوق دارد ؟ بد نيست بدانيم كه با افزايش ارتفاع در مناطق مورد اشاره ، تراكم اكسيژن هوا ، بشدت كاهش مي يابد و بعبارتي ، با افزايش ارتفاع ،‌ فشار هوا كمتر مي شود . اما منظور از فشار هوا چيست ؟ فشار هوا ، مقدار نيرويي است كه هوا بر يك واحد از سطح زمين وارد مي كند ، و واحد اندازه گيري آن ميلي بار يا همان هكتوپاسكال است . همچنانكه عرض كردم در هر صد متر ارتفاع ، از ميزان دماي هوا ، يك تا يك و نيم درجه سانتيگراد كاسته مي شود .... اما در باب فشار هوا ،  تا ارتفاع 1500 متري از سطح زمين ، به ازاي هر صد متري كه كبوتر شميران اوج مي گيرد ، فشار هوا در هر صد متر اوج گيري ، چيزي در حدود 12 هكتوپاسكال كم مي شود كه اين مسئله بسيار ، براي يك كبوترحياتي است زيرا كمبود اكسيژن در ارتفاع بالا علاوه بر اينكه باعث خستگي زود هنگام كبوتر بخاطر ترشح اسيد لاكتيك و بوريك مي شود همچنين در حالاتي بخاطر نياز به اكسيژن بيشتر و بخاطر فشار مضاعف بر دستگاه گردش خون ، حتي مرگ كبوتر را در اثر سندروم آسيت رقم خواهد زد كه اين مسئله بخصوص كبوتر شميران را بيش از سايرين ، در معرض خطر قرار مي دهد !

بعنوان مثال ، ارتفاع منطقه امام زاده قاسم شميران ،‌ چيزي در حدود 1000 متر بيشتر از شهر قم مي باشد و با توجه به موضوع بالا نتيجه مي گيريم كه فشار هوا در منطقه امام زاده قاسم ( تازه در سطح زمين و نه ارتفاع مايه ) بخودي خود ، چيزي در حدود 120 ميلي بار يا هكتوپاسكال از شهر قم كمتر است . پس اگر كبوتر در منطقه امام زاده قاسم 1500 متر هم اوج بگيرد عنايت داشته باشيد كه چه فشار مضاعفي را مي بايست نسبت به ديگرهمنوعان خود تحمل كند كه با در نظر گرفتن اين مسئله ، اهميت كبوتر قدرتمند شميران ، بيش از پيش براي همگان آشكار مي گردد .

 اما در ميان مشكلات بلند مرتبه سازي و برج سازي كه از آفت هاي بزرگ براي كبوترداران است ، باز هم شميران در مقام و رتبه اول قرار دارد كه سازه هايي تا نزديك به 30 طبقه ، بسيار بچشم مي خورد و همين ساختمانهاي بلند مرتبه ، بسياري از كبوتران خوب را بر روي خود جاي داده و خراب مي كند در حاليكه اين معضل ، در ديگر قسمتهاي مورد اشاره ( قم – كاشان – شهرري و دولاب ) بدين شدت ابدا" وجود ندارد و كبوترداران مناطق مزبور ، داراي بامي هستند كه پيرامون خود را بخوبي مي بينند و اين باز بودن فضاي اطراف ، در جلد كردن جوجه ناجلد و همچنين پرورش كبكي ها بسيار موثر است و تلفات هرزي چنداني نيز نخواهند داشت ! مشكلات زيستگاه پرندگان شكاري در شميران ، آلودگي هوا و ساير مشكلات اجتماعي در باب مسائل كلان شهري نيز بجاي خود محفوظ است و بعنوان مثال در منطقه شميران كه بسياري بر بام شما مشرف مي باشند احتمال شاكي بودن همسايگان و بسياري ملاحظات ديگر وجود دارد كه باز هم از اين بابت ، شرايط ، براي كبوترداران شميران سخت تر مي باشد . بنابراين با توجه به مطالب ذكر شده ، نتيجه مي گيريم كه منطقه شميران ، سخت ترين شرايط را براي كبوتربازي داراست . حقير بسيار شاهد بوده ام كه افرادي ناآگاهانه ، كبوتر شميران و كبوترداران اين منطقه را به باد انتقاد گرفته و همواره آنان را بدليل برودت نسبي هوا ،‌ مورد طعنه و لودگي قرار داده اند كه اميدوارم ، توضيحات بالا تمامي عزيزان را در باب كبوتر زيبا ،  قدرتمند و اصيل شميران ، قانع نمايد و بنابراين كوتاه مي توان گفت : نظراتي كه بدور از انصاف و تعقل در باب تخريب كبوتران شميران صورت مي گيرد بدور از منطق ، انصاف و آگاهي مي باشد !

برنده مسابقه شماره چهار : ضمن تشكر از تمامي دوستاني كه زحمت كشيدند و در مسابقه شماره چهار شركت نمودند بايستي عرض كنم جواب هاي آقايان محمد مهدي از گرگان ، محسن از اراك و اميد از قم ، پسنديده ترين بودند كه از آنان بينهايت سپاسگزارم اما با توجه به قرعه اي كه حقير كشيدم ،‌ آقاي محسن از اراك را بعنوان برنده اين مسابقه انتخاب مي نمايم كه اميدوارم اين هديه ناقابل مباركشان باشد و همچنين از آقايان محمد مهدي و اميد عزيز دعوت مي نمايم كه به عنوان ميهمانان ويژه تيرماه امسال در خدمتشان باشيم . پاينده و جاويد ايران .

اطلاعيه : با توجه به اينكه ماهيت اين وبلاگ آموزشي ، مربوط به كبوتر شميران است و در بخشهايي به مختصات جغرافيايي منطقه شميران پرداختيم لذا لازم ديدم تا حقايقي را نيز در قالب چند سئوال و جواب ، راجع به مشكلات عشق بازان شميران ،  كبوتر زيباي شميران و ظلمي كه به اين حيوان ،‌ توسط افراد مغرض و نا آگاه  روا گرديده براي خوانندگان فرهيخته وبلاگ كبوتر شميران بيان كنم . البته جهت جلوگيري از برخي تحركات افراد عامي ،‌ لازم است به استحضار برسانم كه حقير بهيچوجه منكر وجود كبوتران عالي پرواز در مناطق ديگر ، خصوصا" شهرهاي قم و كاشان نيستم و معتقدم نسلهاي بسيار عالي پرواز ، در اين شهرها وجود دارند كه از همينجا به تمامي عشقبازان ايران زمين و همچنين دوستان قمي و كاشاني ام  ، درود مي فرستم و زحمات ايشان را نيز قدر مي نهم . اميد است كه در مباحث بعدي و طي سئوال و جوابهايي ، به خصوصيات و مختصات كبوتران استثنايي قم ، كاشان ، دولاب و شهرري بپردازيم و راجع به نقاط قوت و ضعف و مشكلات پيش روي عشق بازان نواحي مذكور بحث و گفتگو كنيم . اميدوارم كه تمامي دوستان ،‌ در اين بحثها شركت نموده و نظرات خود را به روشني و در نهايت آرامش ،‌ مطرح نمايند . همواره شاد و سربلند باشيد .


مطالب مشابه :


كبوتر كاشان

کبوتر مشهد pigeon photo gallery - كبوتر كاشان - کبوتر مشهد،کبوتر تهران،کبوتر ایران،کبوتر آلمانی




پاسخ مسابقه شماره چهار +‌ اعلام برنده

كبوتر شميران - پاسخ مسابقه شماره چهار +‌ اعلام برنده - نقش فرهنگ در كبوترداري مدرن




كبوتر دم سياه قزويني

كبوتر دم سياه كبوتر پرشي كاشان به شرط پرش بالاي 7 ساعت در گرماي بالاي 50 درجه تير ماه كاشان




پاسخ سئوال + برنده مسابقه شماره سه

كبوتر شميران - پاسخ سئوال + برنده مسابقه شماره سه - نقش فرهنگ در كبوترداري مدرن




كبوترپراني

برگزاري يه مسابقه رسمي كبوتر پراني به همراه برگزاري نزديكي كاشان به پايتخت و مركز ايران




كبوتر.تغيير ژنتيكي كبوتران(به همراه عكسهاي بسيار زيبا از كبوتران شازده.هما.دمگير)

کبوتر مشهد pigeon photo gallery - كبوتر.تغيير ژنتيكي كبوتران(به همراه عكسهاي بسيار زيبا از كبوتران




دليل الهي دوست داشتن كبوتر و روايت هاي ديني و...

چرا كبوتر موجودي دوست داشتني است و ما انسان ها انقدر آنرا دوست ميداريم كبوتر كاشان




قفس کبوتر

براي بار اولي كه اين كبوتر را گرفتم ۸ پر از هر ۲ تا بالش را كشيدم چون اين ۱۶ تا كبوتر كاشان




كبوتر اصفهان

براي اينكه كبوتر باز حرفه اي بشويم بايد به چه نكاتي توجه كنيم و يا چه نكاتي را كبوتر كاشان




برچسب :