نسبت طلایی در خوشنویسی

نسبت های طلایی

یکی از نسبت­ های بین اعداد که سابقه آشنایی بشر با آن به هزاران سال پیش از میلاد میرسد “نسبت طلایی” یا Golden Ratio نام  دارد.
پاره خطی را در نظر بگیرید و فرض کنید طوری به دو قطعه تقسیم شده است که نسبت قطعه بزرگ به کوچک، معادل نسبت کل پاره خط به قسمت بزرگ باشد. به عبارت دیگر، طول قطعه بزرگتر واسطه هندسی طول قطعه کوچکتر و طول کل پاره خط باشد. با یک محاسبه ساده می توان نشان داد که این نسبت معادل 1.61803399 یا تقریبا” 1.618 بدست می آید که همان نسبت طلایی است.
شاید باور نکنید اما بسیاری از طراحان و معماران بزرگ برای طراحی آثار خود امروز از این نسبت طلایی استفاده می کنند. چرا که بنظر میرسد ذهن انسان با این نسبت انس دارد و راحت تر آنرا می پذیرد. این نسبت نه تنها توسط معماران و مهندسان برای طراحی استفاده می شود بلکه در طبیعت نیز کاربردهای بسیاری دارد . برای مثال در لاله گوش انسان ها نسبت طلایی رعایت شده است... 

آشنایی با سری فیبوناچی 

باورکردنی نیست اما در سال 1202 لئونارد فیبوناچی (Leonardo Fibonacci) توانست به یک سری از اعداد دست پیدا کند که بعدها به عنوان پایه برای بسیاری از رابطه های فیزیک و ریاضی استفاده شد، کافی است از عدد صفر و یک شروع کنید. آنها را کنار هم بگذارید و عدد بعدی را از جمع کردن دو عدد قبل بدست آورید، بسادگی به این رشته از اعداد خواهید رسید :

0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144, …

البته برخی از ریاضی دانان عدد صفر را جزو رشته فیبوناچی نمی دانند و یا حداقل آنرا جمله صفرم سری می دانند. نکته ای که تعجب برانگیز است آنکه اگر از عدد سوم نسبت اعداد این سری را به عدد قبلی حساب کنیم خواهیم داشت :

1/1, 2/1, 3/2, 5/3, 8/5, 13/8, 21/13, 34/21, 55/34, 89/55, 144/89, …

و یا :

1, 2, 1.5, 1,666, 1.6, 1,625, 1.6153, 1.6190, 1.6176, 1.6181, 1.6179, …

بله بنظر می رسد که این رشته به سمت همان عدد طلایی معروف میل میکند. بگونه ای که اگر نرخ عدد چهلم این رشته را به عدد قبلی حساب کنیم به عدد 1.618033988749895 می رسیم که با تقریب 14 رقم اعشار نسبت طلایی را نشان می دهد.

نسبت طلایی در خوشنویسی

استاد میرعماد با پالایش خطوط پیشینیان و زدودن اضافات و ناخالصی‌ها از پیکره نستعلیق و نزدیک کردن شگرف نسبت‌های اجزای حروف و کلمات، به اعلا درجه زیبایی یعنی نسبت طلایی رسید و قدمی اساسی در اعتلای هنر نستعلیق برداشت. با بررسی اکثریت قاطع حروف و کلمات میرعماد متوجه می‌‌شویم که این نسبت به عنوان یک الگو در تار و پود حروف و واژه‌ها وجود دارد و زاویه مبنای ترسیم مستطیل طلایی (مستطیلی که نسبت طول به عرض آن طلایی است) در شروع قلم گذاری و ادامه رانش قلم، حضوری تعیین کننده دارد. این مهم قطعاً در سایه شعور و حس زیبایی‌شناسی وی حاصل آمده، نه آگاهی از فرمول تقسیم طلایی از دیدگاه هندسی و علوم ریاضی. میرعماد این نسبت‌ها را نه تنها در اجزای حروف بلکه در فاصله دو سطر و مجموعه دو سطر چلیپاها و کادرهای کتابت و قطعات رعایت می‌‌کرده است.

ادامه دارد....

 


مطالب مشابه :


نسبت طلایی در خوشنویسی

دنیای خوشنویسی وبلاگ blog نسبت های طلایی. یکی از نسبت­ های بین اعداد که سابقه آشنایی بشر با




آموزش مجازی خوشنویسی; نحوه نوشتن اعداد فارسی

هنر قرآني - آموزش مجازی خوشنویسی; نحوه نوشتن اعداد فارسی - به نخستين بانك فايل هاي هنري قرآني




خط نستعلیق و نسبت طلایی

در میان اعداد برخی از نقاشی از دانشگاه هنرهای زیبای تهران و دارای سطح استادی در خوشنویسی




نسبت های طلایی و نسبت طلایی در خوشنویسی

آموزش آنلاین هنر خوشنویسی - نسبت های طلایی و نسبت طلایی در خوشنویسی, <-BlogAbout->, خط من احمد است




نسبت طلایی و خوشنویسی

مباحث متنوع رياضي و . . . - نسبت طلایی و خوشنویسی - ياد داشت هاي روزانه علیرضا حافظی نسب "Ali reza




نمونه سوال هنر دوره راهنمایی سال اول - دوم - سوم

11-ابداع خوشنویسی را به چه کسی نسب داده




آیا می دانید؟

حروف انگلیسی a,b,c,d در املای انگلیسی هیچ یک از اعداد 1 تا 99 دیده نمی شود؟ خوشنویسی




انواع خطوط اسلامی

خط بنّایی یا مَعْقِلی یکی از انواع خوشنویسی اسلامی کاتبان این خط برای اعداد و کلمات




برچسب :