تردید در تغییر رشته کارشناسی ارشد...؟!

  •     رشته روانشناسی برای من مناسب است؟!
  •     فقط میدونم که رشته کارشناسیم رو نمی خوام ادامه بدم
  •     رشته کارشناسی م رو به اشتباه انتخاب کردم
  •     چه رشته ای خوبه که بخونم؟!
  •     چقدر احتمال موفقیت در این رشته را دارم؟
  •      ...

این ها سؤالات و جملاتی ست که مکرراً از جانب دوستان به اصطلاح تغییر رشته ای مطرح می شود. داوطلبانی که برای ادامه تحصیل، رشته روانشناسی را به عنوان یک گزینه انتخاب کرده اند ولی بنا به عوامل مختلف در این انتخاب تردید دارند.

برخی از ما رشته‌های مقطع لیسانس خود را بدون آگاهی کافی، بدون شناخت لازم از توانایی‌هایمان، یا حتی از سر اجبار انتخاب کرده‌ایم. عده‌ای پس از ورود به دانشگاه به رشته خود علاقمند می‌شوند و عده‌ای روز به روز بی‌علاقه‌تر.

اگر تصمیم دارید رشته روانشناسی را برای مقطع ارشد انتخاب کنید بهتر است در این انتخاب تأمل بیشتری داشته باشید؛ چرا که موضوع این رشته خود ما انسان ها هستیم و مقداری از علاقه در همه ی ما طبیعی است و یک علاقه ی عمومی، دلیل کافی برای انتخاب «تحصیل» در این رشته نیست.

اهمیت این موضوع فقط مربوط به تغییر رشته ای ها نیست، بلکه داوطلبان فارغ التحصیل کارشناسی همین رشته را نیز در برمی گیرد. گاهی انگیزه هایی برای انتخاب رشته روانشناسی مطرح می شود که دلیل کافی برای تحصیل در این رشته نیستند؛ دلایلی از قبیل: کمک به دیگران (که رسیدن به این هدف در همه ی رشته ها ممکن است)، حل مشکلات شخصی، رهایی از اضطراب و افسردگی و دیگر مشکلات خود، کمک به حل مشکلات خانوادگی خود، درآمد بالا و ...

این دلایل خوب هستند ولی زمانی باعث انتخاب اشتباه می شوند که یکی از آن ها، تنها دلیل باشد.

در هر حال ما انسان ها در زمینه های مختلف زندگی، ناگزیر از انتخاب هستیم. اگر کسي در طول عمرش، اکثر انتخابهايش صحيح، عاقلانه‌، مبتني بر واقعيت و به دور از توهم و گمان باشد، کارنامه مثبتي از خود به جا خواهد گذاشت. آدمهاي ناموفق نيز کساني‌ هستند که در کارنامه زندگي‌شان، تعداد انتخابهاي درست و عاقلانه‌شان، کمتر از انتخابهاي عجولانه، احساساتي و کم عمق و بي‌پايه آنهاست.

     زمان انتخاب لحظه حساسي است. چرا كه با این تصميم‌گيري ، سرنوشت خودمان را رقم مي‌زنيم. با انتخاب درست مي‌توانيم از منابع (مادي، مالي، انساني و اطلاعاتي) به شيوه‌اي مناسب بهره‌برداري كرده و از اتلاف اين منابع جلوگيري كنيم.

انتخاب بايد با آگاهي صورت گيرد. منظور از آگاهي، دانش نسبت به مسائلي است که انتخاب ما را تحت تأثير خود قرار مي‌دهد.
ما در محيطي به سر مي‌بريم که عوامل تاثيرگذار بيروني متعددي در آن وجود دارد. از سوي ديگر، اهداف، ارزش ها، علايق و خواسته‌هايي داريم که مايل هستيم به آنها برسيم.
بدون توجه به واقعيت‌هاي پيرامون قادر نخواهيم بود به آرمانهايمان دست يابيم. بدون آرزوها و آرمانهاي دروني نيز محيط پيرامون، ما را به هر سويي مي‌کشد و حاکم مطلق و بي‌چون چرا بر زندگي ما خواهد شد. آشتي دادن ميان عوامل دروني و محيط پيرامون، هنر بسيار بزرگي است.

از اين رو بايد تلاش کنيم در انتخاب­هايمان ضمن توجه به واقعيت هاي بيروني، آگاهي لازم را درخصوص جوانب مختلف آن کسب کنيم. کسي که انتخاب مي‌کند، مي‌داند که به دليل آزادي عملي که از آن برخوردار است، مسؤوليت نيز خواهد داشت.

 انتخاب رشته برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و در پی آن شغل، به دليل تاثير زيادي که در تعيين سرنوشت افراد دارد تحت تأثير عوامل مختلفي قرار دارد که به دو دسته بيروني و دروني تقسيم مي­شوند. عوامل بيروني تا حدودي از اختيار فرد خارج است و به صورت غيرمستقيم انتخاب او را تحت تأثير قرار مي­دهند. اما عوامل دروني تا حد زيادي در کنترل فرد قرار دارد.

ویژگی های شخصیّتی از جمله عوامل درونی مؤثر بر این انتخاب است که خوشبختانه به راحتی با انجام آزمون هایی قابل تشخیص است. از جمله این آزمون ها، آزمون «مایرز-بریگز» است.

 

با توجه به تعداد قابل تأمل داوطلبانی که در آزمون کارشناسی ارشد، تصمیم به تغییر رشته دارند و برای این انتخاب در تردید هستند، در گروه آموزشی کیهان بر آن شدیم که در این انتخاب همراه شما عزیزان باشیم. در این همراهی از آزمون مایرز-بریگز استفاده خواهیم کرد. در ادامه با این آزمون آشنا می شویم.

 


 

                             آشنایی با آزمون تحلیل شخصیت  وشغل مایرز - بریگز ( MBTI )
    
 ویژگی‌های شخصیتی Personality ، به ویژگی‌های پایداری که رفتار یک فرد را تعیین می‌کند گفته می‌شود. یکی از آزمون‌های شخصیتی که بسیار استفاده می‌شود MBTI نامیده می‌شود که شامل ۱۰۰ تست است که ازافراد می‌پرسد، در موقعیتهای معین معمولاً چه احساسی دارند و چگونه عمل می‌کنند.

انواع شخصیت :
برون گرا در مقابل درون گرا EXTROVETEDVS INTROVERTED     
برون گرا : معاشرتی، اجتماعی، و مثبت هستند .
درون گرا : در خود ، ترسو ، ساكت ، معاشرتی نیستند ، اجتماعی نیستند .
حسی در مقابل شهودی SENSING VS.INTUITIVE                              
متفكر در مقابل احساسی THINKING VS.FEELING                             
ادراكی در مقابل قضاوتی PERCEIVING VS.JUDING    

 

( MBTI )  چیست ؟
MYERS - BRIGGS  TYPE  INDICATOR
مفهوم تیپ شخصیتی توسط کارل یونگ و دو زن روان‌پزشک آمریکایی کاترین بریگز و دخترش ایزابل بریگز میرز برای اولین بار مطرح شده و مورد بررسی قرار گرفت. با بررسی و تحقیقات مفصل کاترین میرز و دخترش تیپ شخصیتی تمام افراد را در شانزده تیپ  ( ESTP - ESFP - ISTP - ISFP - ESTJ - ESFJ - ISTJ - ISFJ - ENTJ - ENTP - INTJ - INTP - ENFP - ENFJ - INFP - INFJ )  دسته بندی کردند و آزمون تیپ شخصی را که امروزه به آزمون میرز-بیگرز موسوم است، تدارک دیدند. این تست مفصلی است که تیپ‌های شخصیتی را اندازه گیری می کند. با توجه به نظریه کاترین میرز تمامی مردم در یکی از این شانزده تیپ قرار می گیرند. این بدان معنا نیست که انسان ها منحصر به فرد نمی باشند.
تمام تیپ های شخصیتی به یک اندازه ارزشمند هستند. هیچ تیپ شخصیتی بهتر یا بدتر نیست،تیپ شخصیتی افراد بیانگر میزان هوش افراد نیست و نمی توان از روی آن موفقیت اشخاص را پیش بینی کرد. اما روانشناسان با توجه به تیپ شخصیتی اشخاص، می‌فهمندکه چه عواملی به آنها انگیزه می دهد و در شرایط گوناگون چه رفتاری بروز می دهند. گفتنی است که در برخی از کشورها از آزمون MBTI در مصاحبه استخدام استفاده می‌شود.

در واقع به کمک این ابزار می توان ترجیحات افراد در مورد مفاهیم زندگی را بررسی کرد. درنهایت این ترجیحات به تفاوت در یادگیری، برقراری ارتباطات، مدیریت تضاد و روابط منجر می شود.(ترجیحات بیان شده توسط این ابزار برگرفته از فرایندهای روانی انسانی است)

ابزار مایرز- بریگز ، یک ابزار برای ارزیابی شخصیت است که در حال حاضر استفاده از آن بسیار متداول شده است. سالانه بین 3 تا 5 میلیون نفر در جهان توسط این ابزار خودسنجی، مورد سنجش قرار میگیرند که گاه به صورت کامپیوتری نیز مورد استفاده قرار میگیرد .
این ابزار به صورت گسترده ای برای سنجش اعتبار و روایی آزمایش شده و میتوان گفت که به صورت گسترده‌ای توسط افراد غیر روانشناس نیز، استفاده شده است و در عالم تجارت نیز از آن استفاده وسیعی به‌عمل می آید. (Murray , 1990 )
این ابزار برای تفکیک افراد نیست، بلکه تنها ابزاری است که اجازه میدهد ترجیحات افراد در مورد مفاهیم زندگی فهمیده شود. این ترجیحات در نهایت به تفاوت در یادگیری، اشکال ارتباط، مدیریت تضاد و روابط منجر میشود. این ابزار روانشناختی، یک ابزار خودسنجی و پرسشنامه های بسته شامل 100تا160 پرسش است که ترجیحات افراد را با 16 گروه شخصیتی بیان می دارد. (رابینز، 1995 )
این تیپها به صورت ویژگیهایی دو قطبی و متضاد بیان میشوند. افراد با توجه به نظریه تیپ شخصیتی از یکی از 4 حالت زیر در رفتار خود استفاده میکنند:
1-  چگونه یک شخص انرژی میگیرد؟ از طریق برونگرایی (E) در مقابل درونگرایی (I)؛ 
2-  چه اطلاعاتی را فرد دریافت میکند؟ از طریق حس گرایی(S) در مقابل شهودگرایی(N)؛
3-  چگونه یک فرد تصمیم میگیرد؟ تفکری (T) در مقابل احساسی(F)؛
4-  سبک زندگی که فرد میپذیرد: قاطعیت (J) در مقابل انعطاف پذیری(P).


در یک مطالعه با استفاده از MBTI که برروی دانشجویان دانشگاه به عمل آمد، مشخص شد که علائق شغلی آنها تا اندازه زیادی با تیپهای روانشناختی یونگ ارتباط داشته است. درونگراها علاقه زیادی به مشاغلی داشتند که مستلزم تعاملهای نزدیکی با سایر افراد نبود ، مانند مشاغل فنی و علمی ، برونگراها بیشتر به مشاغلی علاقه مند بودند که سطوح بالایی از تعامل اجتماعی را فراهم میکردند، مانند فروشندگی و روابط عمومی.

 در پایان باید گفت، اگرچه (MBTI) ترجیحات شخصیت افراد را مشخص می کند، اما اینطور نیست که این ترجیحات تغییر پیدا نکنند، بلکه افراد می توانند با کسب آموزشهایی خاص، از یک نوع شخصیت غالب خارج شوند و به حالت مکمل آن در بیایند.
نکته مثبت MBTI این است که نقاط قوت و ضعف افراد را در شرایط مختلف مشخص میکند و به آنها در تلاش برای تغییر و بهبود آنها کمک می نماید.

گردآوری و تنظیم: قنبرزاده

 


  •  در صورتی که مایل هستید این آزمون را برای خود اجرا کنید، به یک کلینیک تخصصی در شهر خود مراجعه کنید. در صورتی که این امکان برای شما وجود ندارد می توانید با کیهان تماس بگیرید و این آزمون را به صورت تلفنی (آنلاین) اجرا نمایید. 
  • نتیجه این آزمون پس از اجرا، توسط مشاور تفسیر خواهد شد.
  • (در حال حاضر تفسیر این آزمون در کلینیک کیهان توسط آقای فلاح صورت می گیرد: مشاهده پروفایل ایشان)
  •  این آزمون برای داوطلبان تمامی رشته ها، قابل اجراست.


مطالب مشابه :


منابع آزمون کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، عمومی (1393)

(دکتری ضریب 4، کارشناسی ارشد بالینی گرداوری توسط رتبه های برتر ارشد و دکتری




منابع کارشناسی ارشد سراسری روانشناسی بالینی 94

جزوات رتبه های برتر منابع موثق و مرجع کنکور سراسری کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی و




کارنامه رتبه اول آزمون کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی 93-94

بیوشیمی بالینی - کارنامه رتبه اول آزمون کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی آزمایشگاه های




منابع کنکور ارشد روانشناسی بالینی و روانشناسی عمومی

منابع کنکور ارشد روانشناسی بالینی و روانشناسی عمومی 92 منابع زیر از طرف رتبه های برتر کنکور




گام های کامیابی در کنکور ارشد روانشناسی بالینی و عمومی

برای رسیدن به موفقیت در کنکور کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی و از رتبه های برتر




منابع توصیه شده رتبه 4 آزمون ارشد

منابع توصیه شده رتبه 4 بیوشیمی بالینی: کارنامه و درصدهای رتبه های كارشناسی ارشد




تردید در تغییر رشته کارشناسی ارشد...؟!

کلینیک تخصصی روانشناسی کیهان منابع ارشد روانشناسی بالینی رتبه های برتر




برچسب :