« 15 فرزند جهانی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو »

به نام خالق زیبایی ها 

 

 

میراث جهانی یونسکو در حقیقت نام عهد نامه ای بین المللی است که در تاریخ 16 نوامبر 1976 میلادی به تصویب کنفرانس عمومی یونسکو رسید و موضوع آن حفظ آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی بشر است که اهمیت جهانی دارند و متعلق به همه انسان های جهان فارغ از نژاد، مذهب و ملیت خاص هستند.

بر پایه این کنوانسیون کشورهای عضو یونسکو، می توانند آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی کشور خود را نامزد ثبت به عنوان میراث جهانی کنند. حفاظت از این آثار پس از ثبت در عین باقی ماندن در حیطه حاکمیت کشور مربوطه، به عهده تمام کشورهای عضو خواهد بود. مکان های میراث جهانی ثبت شده در سازمان یونسکو، مکان هایی مانند جنگل، کوه، آبگیر، صحرا، بقعه، ساختمان، مجموعه یا شهر هستند. بنابراین اگر یک اثر تاریخی در فهرست جهانی یونسکو به ثبت برسد امکان استفاده از قدرت مالی و تخصصی کشورهای عضو برای حفاظت از آن وجود دارد.

اما ایران سه سال پس از تصویب کنفرانس عمومی یونسکو در تاریخ چهارشنبه 26 فوریه سال 1975 میلادی به کنوانسیون میراث جهانی یونسکو پیوست و در سال 1979 به طور همزمان سه اثر چغازنبیل، تخت جمشید و میدان نقش جهان را در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رساند و با یک تأخیر 24 ساله چهارمین اثر ایران در سال 2003 در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسید و از آن به بعد تقریباً به صورت مرتب تری ایران یکی از آثار تاریخی شاخص خود را در این فهرست جهانی به ثبت رساند. بم و منظر فرهنگی آن تنها اثر جهانی ایران است که در فهرست آثار جهانی در خطر قرار دارد. هرچند که بارها یونسکو ایران را تهدید کرده است که اگر برج اداری – تجاری جهان نما منظره میدان نقش جهان را مخدوش کند و یا اینکه مترو از زیر این میدان تاریخی  بگذرد، نام این میدان نیز از آثار جهانی یونسکو خط خواهد خورد. همچنین استان های تاریخی اصفهان و فارس هر کدام با داشتن سه اثر جهانی استان هایی هستند که در صدر استان های کشور قرار دارند. همه اثاری که نامزد ثبت جهانی هستند باید پیش از آن به ثبت ملی رسیده باشند.

تاکنون 962 اثر در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده اند که در این تعداد ایتالیا با 47 اثر، اسپانیا با 44 اثر و چین با 43 اثر در صدر قرار دارند.

15 فرزند جهانی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو

 

 

ردیف

نام اثر

تاریخ ثبت

1

زیگورات چغازنبیل

1979

2

تخت جمشید

1979

3

میدان نقش جهان

1979

4

تخت سلیمان

2003

5

ارگ بم

2004

6

پاسارگاد

2004

7

گنبد سلطانیه

2005

8

بیستون

2006

9

کلیساهای آذربایجان

2008

10

سازه های آبی شوشتر

2009

11

بازار تبریز

2010

12

مقبره صفی الدین اردبیلی

2010

13

باغ های ایرانی

291

14

مسجد جامع اصفهان

2012

15

گنبد قابوس

2012

 

 

 

1- زیگورات چغازنبیل: زیگورات چغازنبیل نیایشگاهی باستانی است که در زمان عیلامی ها یعنی در حدود 1250 پیش از میلاد مسیح ساخته شده است. چغازنبیل بخش به جا مانده از شهر دوراونتش است و با آجرهای کتبیه دار به خط عیلامی به صورت یک هرم ساخته شده است. چغازنبیل در هنگام ساخت پنج طبقه به ارتفاع 52 متر بوده که امروزه از آن دو نیم طبقه با 25 متر ارتفاع باقیمانده است روی یکی از خشت های این مجموعه جای پای کودکی وجود دارد که دیدن آن جالب است.

 

 

2- تخت جمشید: تخت جمشید مجموعه ای از کاخ های بسیار باشکوهی است که ساخت آنها در سال 518 قبل از میلاد به دستور داریوش اول آغاز شد و اتمام آن 150 سال به طول انجامید. بر اساس خشت نوشته های کشف شده در تخت جمشید در ساخت این بنای باشکوه معماران، هنرمندان، استادکاران، کارگران، زنان و مردان بی- شماری شرکت داشتند که علاوه بر دریافت حقوق از مزایای بیمه کارگری نیز استفاده می کردند.

 

 

3- میدان نقش جهان: بناهای تاریخی موجود در میدان نقش جهان شامل عالی قاپو، مسجد امام (شاه)، مسجد شیخ لطف ا.. و سردر قیصریه است. علاوه بر این بناها 200 حجره دو طبقه پیرامون میدان واقع شده که عموماً جایگاه عرضه صنایع دستی اصفهان هستند. پیش از آنی که شهر اصفهان به پایتخت ایران صفوی برگزیده شود در محل این میدان باغی گسترده وجود داشته است به نام «نقش جهان» این باغ همچنان محل استقرار ساختمانهای دولتی و کاخ فرمانروایان تیموری و آق قویونلوها بود.

 

 

 

4- تخت سلیمان: تخت سلیمان تکاب 124 هزار متر مربع وسعت دارد که در دوره های مختلف محل سکونت مادها، اشکانیان، ساسانیان و مغول ها بوده و به روایتی محل مختلف محل سکونت مادها، اشکانیان، ساسانیان و مغول ها بوده و به روایتی محل تولد زرتشت پیامبر است. قلعه تاریخی تخت سلیمان بازمانده از دوره ساسانیان با بخش های مختلفی همچون آتشکده آذرگشب به عنوان یکی از مهمترین آتشکده های دوره ساسانی است. دریاچه جوشانی به عمق 112 متر در وسط این مجموعه وجود دارد. این بنا در سال 624 میلادی و در حمله هراکلیوس، امپراطور رومیان به ایران تخریب شد.

 

 

 

5- ارگ بم: ارگ بم بزرگترین سازه خشتی در جهان است که در مسیر جاده ابریشم قرار دارد. سده پنجم پیش از میلاد ساخته شده و تا سال 1850 پس از میلاد نیز همچنان مورد استفاده بوده و به طور قطع مشخص نیست چرا پس از آن دیگر مورد استفاده قرار نگرفت. کل بنا یک دژ بزرگ است که در قلب آن، ارگ واقع شده اما به دلیل ظاهر پر ابهت ارگ که پرارتفاع ترین قسمت مجموعه نیز به شمار می آمد. کل بنای دژ به عنوان ارگ بم نامیده می شود.

 

 

 

6- پاسارگاد: مجموعه میراث جهانی پاسارگاد مجموعه ای از سازه های باستانی بر جای مانده از دوران هخامنشی است که در شهرستان پاسارگاد در استان فارس جای گرفته است. این مجموعه در بر گیرنده ساختمان هایی چون آرامگاه کوروش بزرگ، باغ پادشاهی پاسارگاد، کاخ دروازه، پل، کاخ بارعام، کاخ اختصاصی، دوکوشک، آب نماهای باغ شاهی، آرامگاه کمبوجیه، استحکامات دفاعی تل تخت، کاروانسرای مظفری، محوطه مقدس و تنگه بلاغی است.

 

 

 

7- گنبد سلطانیه: گنبد سلطانیه مقبره الجایتو است که در 1302 تا 1312 در شهر سلطانیه (پایتخت ایلخانیان) ساخته شد و از آثار مهم معماری ایرانی و اسلامی به شمار می رود. این بنا بزرگترین گنبد خشتی جهان و قدیمی ترین گنبد دو پوش موجود در ایران است. رنگ گنبد آبی است. روی این اضلاع گنبد بلندی قرار گرفته که ارتفاع آن را 120 گز نوشته اند. متأسفانه بیش از نیم قرن است که روی گنبد این مقبره داربست نصب شده و هنوز این داربست ها خارج نشده اند.

 

 

 

8- بیستون: سنگ نبشته بیستون بزرگ ترین سنگ نبشته جهان، نخستین متن شناخته شده ایرانی و از آثار هخامنشیان است که شرح پیروزی داریوش بزرگ را بر گوماته مغ و به بند کشیدن یاغیان را نشان می دهد. جنس سنگ نبشته بیستون از آهک است و از اثار رنگ لعاب قهوه ای مانندی که پس از همراه شدن با ذرات اکسیده شده آهک و همچنین بقایای سربی که در چند سطر نخست اثر دیده شده است به نظر می آید در پایان کار برای افزایش طول عمر اثر تمام نمای آن را با اندودی ناشناخته پوشانده اند.

 

 

9- کلیساهای آذربایجان: کلیساهای آذربایجان عبارتند از : قره کلیسا، کلیسای سنت استپانوس، کلیسای مریم مقدس دره شام، کلیساس چوپان و کلیسای زورزور.

قره کلیسا یا کلیسای سنت تاتائوس، یکی از زیباترین و مشهورترین کلیساهای موجود در منطقه آذربایجان است. کلیسای مریم مقدس تا دوره صفویه فعال بوده و از مصالح سنگی ساخته شده است. کلیسای سنت استپانوس در 16 کیلومتری غرب جلفا قرار دارد و نام آن گرفته شده از نام استپانوس، شهید اول راه مسیحیت است. نمازخانه چوپان یا ناخیر چی دارای پلان صلیبی شکل محاط در مستطیل و یک گنبد مرکزی است. کلیسای زورزور بین سالهای 1315 یا 1314 میلادی توسط «ذکریا» استف اعظم کلیسای تاتائوس مقدس ساخته شد.

 

 

 

10- سازه های آبی شوشتر: سازه های آبی شوشتر در دوران ساسانیان، جهت بهره گیری از نیروی آب به عنوان محرک آسیاب های صنعتی ساخته شده است. در این مجموعه بزرگ، ساختمان آسیاب ها، آبشارها، کانالها و تونل های عظیم هدایت آب و سیکا که محلی جهت استراحت و تفریح است قابل توجه و جالب هستند. در سفرخانه مادام ژان دیولافوآ باستان شناس نامدار فرانسوی از این محوطه به عنوان بزرگترین مجموعه صنعتی پیش از انقلاب صنعتی یاد شده است.

 

 

11- بازار تبریز: بازار تبریز با مساحتی حدود یک کیلومتر مربع، بزرگترین بازار سرپوشیده جهان است. بازار تبریز در مرداد ماه سال 1389 خورشیدی به عنوان نخستین بازار جهانی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. این بازار از بایارچه ها، تیمچه ها، سراها و کاروانسراهای متعددی تشکیل یافته است. پیشتر به جهت قرار گرفتن شهر تبریز بر سر چهار راه جاده ابریشم و گذر روزانه هزاران کاروان از کشورهای مختلف آسیایی، آفریقایی و اروپایی از آن، این شهر و بازار آن رونق خوبی داشته است.

 

 

 

12- مقبره شیخ صفی الدین اردبیلی: مقبره شیخ صفی الدین اردبیلی مربوط به دوره صفوی است و در اردبیل، خیابان شیخ صفی – میدان عالی قاپو واقع شده و این اثر در تاریخ 15 دی 1310 با شماره ثبت 64 به عنوان یکی از اثار ملی ایران به ثبت رسیده است. شیخ صفی جد سلاطین صفوی است و شاه اسماعیل اول وگروهی از قربانیان جنگهای شیروان و چالدران در جوار مرقد او دفن هستند. این بنا در سال 735 هجری قمری توسط شیخ صدر الدین موسی فرزند شیخ صفی بنا شد.

 

 

13- باغ های ایرانی: 9 باغ ایرانی با مشخصات کشاورزی و طراحی باغ های ایرانی از استان های مختلف در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده اند. استان های فارس، مازندران، اصفهان، کرمان، یزد و خراسان، باغ های پاسارگاد، ارم، چهل ستون، فین، عباس آباد، شازده، دولت اباد، پهلوان پور، اکبریه، سال ثبت 2011 شماره ثبت 1372.

 

 

14- مسجد جامع اصفهان: مسجد جامع اصفهان از مهمترین و قدیمی ترین ابنیه مذهبی ایران است. کاوش های باستان شناسی نشان از آن دارد که احتمالاً این مسجد پیش از تسلط اعراب بر این شهر، مرکز مذهبی شهر بوده و به صورت یکی از آتشکده های شهر اصفهان کاربری داشته است بخش های گوناگون این مسجد در طول نزدیک به دو هزار سال شکل گرفته اند و طی این سالها همواره بازسازی شدند. آخرین بازسازی هم بر اثر بمباران هواپیماهای عراقی در طول هشت سال جنگ ایران و عراق بوده است.

 

 

 

15- گنبد قابوس: گنبد قابوس بنایی تاریخی از سده چهارم هجری است که در شهر گنبد کاووس، شمال ایران در استان گلستان قرار دارد. سبک معماری بنا شیوه رازی است این بنا بلندترین بناهای اجری جهان به شمار می آید بر فراز تپه ای خاکی که قریب 15 متر از سطح زمین بلندتر است قرار دارد. این بنا در سال (397 هجری قمری برابر با 375 هجری خورشیدی) و در زمان سلطنت شمس المعالی قابوس بن و شمگیر و در شهر جرجان که پایتخت پادشاهان آن دیار بوده، بنا شده است.

 

 

با آرزوی توفیق روز افزون

به امید ایرانی همیشه آباد و سربلند

ابراهیم اسدی بشلی

رئیس انجمن توسعه صنعت گردشگری مجمع متخصصین ایران

 


مطالب مشابه :


کارگر ساختمانی استان فارس از مزایای بیمه تأمین‌اجتماعی برخوردار می‌شوند

سرپرست اداره‌کل تأمین‌اجتماعی استان فارس فارس از مزایای بیمه ثبتنام از




آغاز ثبت نام بیمهکارگر ساختمانی

صدور دفترچه تامین اجتماعی ،خدمات درمانی ،بیمه کارگری ثبت نام از کارگران استان تحت




سامانه ثبت نام سهام عدالت کارگران فصلی و ساختمانی و آخرین اخبار سهام عدالت

که در سال ۸۹ در سامانه مذکور ثبت نام استان فارس: ثبت نام الکترونیکی بیمه پایه




ثبت نام ازمون های ادواری و صنعت ساختمان فنی وحرفه ای

امسال فنی وحرفه ای در مورد ثبت نام ادواری و صنعت ساختمان شرکت پست استان ثبت نام بیمه




مديركل تامين اجتماعي شهرستان هاي استان تهران: شرایط و مزاياي بیمه اختیاری تشريح شد

اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری قبل از ثبت تقاضای ادامه بیمه استان تهران




جزئیات ایجاد سامانه جدید ثبت‌ نام سبد کالا

فرهنگیجزئیات ایجاد سامانه جدید ثبتنام سبد مقامات کارگری می گویند ۶ میلیون کارگر فاقد




کارت ورود به جلسه ازمون ادواری وصنعت ساختمان فنی وحرفه ای شهرستان بهشهر

صنعت ساختمان ( بیمه کارگری) شرکت پست استان ثبت نام بیمه




مصوبات کمیته ها در اردوی سال 91 چمخاله

اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری ثبت نام و برگزاری در هر استان به منظور برنامه




« 15 فرزند جهانی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو »

مزایای بیمه کارگری در استان فارس به ثبت رسیده اند. استان های




بیمه بیکاری؛ مسکنی موقت

بر اساس طرح بیمه بیکاری، افرادی تقاضای کارخود ثبت نام کنند واز این رو استان فارس




برچسب :