همه چيز درباره اهو

آهو 

نام علمی : Gozella subgutturosa

نام انگلیسی: Goitred gazelle

نام فارسی: آهو

(بلوچي: آسك)(تركي: جيران)(تركمني: توقر)(كردي: ماده كاسك، نر كلاسك)(لري، ك‍لاس)

مشخصات: جثه‌ي متوسطي دارد. نرها شاخ‌هاي نسبتاً بلندي دارند كه در محل اتصال به سر هم نزديك مي‌شوند سپس به طرف بالا از هم فاصله گرفته و انحناء پيدا مي‌كنند.نوك شاخ‌ها قدري به سمت داخل پيچيده‌اند شكل آنها قدري«S» مانند و از جلو شبه چنگ است. بلندترين شاخ آهو مربرط به منطقه اشتهارد كرج است كه 45 سانتي‌متر طول دارد. ماده‌ها معمولاً فاقد شاخ‌اند (در شوشتر و ميش داغ در استان خوزستان دو آهوي ماده كه شاخ‌هاي كوچكي داشتند مشاهده شد) در فصل تابستان موها كوتاه و شني رنگ و در زمستان موها بلندتر و متمايل به قهوه‌اي است. زير بدن و كفا‌ها سفيدند موهاي دم نسبتاً بلند رنگ است. رنگ آهوهاي مسن به خصوص نرها روشن‌تر و گاهي كرم رنگ است. در زير گلوي آهوها به ويژه نرها برآمدگي گواتر مانندي مشاهده مي‌شود.

اندازه‌ها: طول سروتنه 90 تا 130 سانتي‌متر دم 16 تا 21، سانتي‌متر ارتفاع 70سانتي‌متر، وزن 20 تا 45 كيلومتر.

زيستگاه: مناطق استپي و نيمه بياباني (دامنه‌ زارهاي واقع در دشت‌هاي مسطح را ترجيح مي‌دهد.)

پراكندگي‌: اغلب دشت‌هاي كشور.

پراكنش‌ جهاني: عربستان، پاكستان، تبت، تركمنستان، تركيه.

عادات: روزها و برخي اوقات شب ها فعال است. به صورت اجتماعي، در گله‌هاي كوچك و بزرگ ديده مي‌شود (تعداد افراد يك گله ممكن است از 300 رأس تجاوز كند). حيوان سريعي است، مي‌تواند با سرعت80 كيلومتر در ساعت بدود. معمولاً در فصل زمستان از مناطق سردسير به مناطق گرم‌تر مهاجرت مي‌كند. تا چندين سال قبل همه ساله با سرد شدن هوا هزاران رأس آهواز دشت‌هاي زنجان و قزوين مانند دشت سهرين به ممناطقي مانند سياه پرده واقع در منطقه حفاظت شده كوير و دشت‌هاي مجاور آن مهاجرت مي‌كردند.

آهوها در هنگام فرار مسير مشخصي را در نظر مي‌گيرند و حتي با ديدن انسان و يا اتومبيل در جلوي خود حاضر به تغيير مسير نيستند. شكارچيان از اين خصوصيت آهوها استفاده نموده زاويه حركت و سرعت اسب (به تازگي اتومبيل و موتور سيكلت) خود را طوري تنظيم مي‌كردند كه در مسير عبور آهوها قرار بگيرند (به اين عمل دماغ گرفتن آهو مي‌گويند.) يكي ديگر از روش‌هاي سنتي شكار آهو، آهو گرداني است. در اين روش تعدادي شكارچي با در نظر گرفتن جهت وزش باد در مسير احتمالي عبور آهوها استتار مي‌نمايند سپس يك شخص با تجربه كه «آهو گردان» ناميده مي‌شود از پشت به آهوها نزديك مي‌شود و طوري آنها را هدايت مي‌كند كه از مسيري كه شكارچيان كمين كرده‌اند عبور نمايند.

غذا: از علوفه و بوته‌ها تغذيه مي‌كند. در مناطقي كه از امنيت كافي برخوردار باشد گاهي اوقات به خصوص در فصل پاييز و زمستان كه علوفه سبز كمياب است به مزارع ينظير گندم يونجه چغندر و صيفي جات دستبرد مي‌زند. در منطقه حفاظت شده كالمند يزدگاهي آهوها به درختان جوان پسته خساراتي وارد مي‌سازد. در منطقه حفاظت شده بيدوئيه كرمان نيز آهوها اغلب در مزارع گندم مشاهده مي‌شوند.

توليدمثل: در مناطقگرمسير اوايل پاييز و در مناطق سردسير در اواخر پاييز جفت‌گيري مي‌كند. در اين فصل بين نرها جدال‌هاي سختي در مي‌گيرد. نرهاي قوي معمولاً چند ماده را در اختيار مي‌گيرند و با همگي آنها جفت‌گيري مي‌كنند. مدت آبستني حدود 170 روز است يك تا دو بچه مي‌زايد در چند روز اول بچه‌ها را بين بوته‌ها مخفي مي‌كند ولي در موقع چرا زياد از آنها فاصله نمي‌گيرد. چنانچه دشمن به بچه‌ها نزديك شود مادر با حركات مختلف سعي در جلب نظر و كشاندن دشمن به سمت خود مي‌كند. بچه‌ها تا حدود پنج ماهگي شير مي‌خوردند. پس از يك و نيم سالگي بالغ مي‌شوند. طول عمر حدود 12 سال است.

وضعيت فعلي: دشمن طبيعي مهم آن يوز گرگ و كارال است. ت اواخر دهه 1350 تعداد زيادي آهو در اغلب دشت‌هاي كشور مشاهده مي‌شد (براي مثال در سال 1356 متجاوز از 10 هزار رأس آهو در منطقه موته‌ي اصفهان 7 هزار رأس اطراف دامغان و 5 هزار رأس اطراف سمنان وجود داشت ). به علت شكار بي‌رويه ‌اي كه اغلب وسيله موترسيكلت و اتومبيل در روز و شب صورت مي‌گيرد (نگارنده در طول زندگي خود در منطقي مانند دشت نگار كرمان دشت اخلمد قوچان موته اصفهان و سياه پرده تهران به شكارچي نماهايي برخورد نموده كه با استفاده از اتومبيل و نورافكن در طول يك شب متجاوز از 30 رأس آهو را شكار كرده بودند) و تبديل زيستگاه‌ها به باغات و اراضي كشاورزي نسل آن تقريباً در تمام مناطقي كه تحت حفاظت نيستند نابود شده است. در حال حاضر بيشترين جمعيت در پارك ملي بمو در فارس پارك ملي گلستان و مناطق حفاظت شده بيدوئيه در كرمان كالمند در يزد شير احمد در خراسان رضوي جزيره خارك در بوشهر و سهرين در زنجان وجود دارد. در سال 1363 تعداد 30 رأس آهو توسط نگارنده و با همكاري محيط بانان فارس از جزيره خاك زنده گيري و در جزيره‌ي كيش رها شدند. طبق آماربرداري انجام شده در سال 1373 تعداد آنها به 250 رأس بالغ گرديده بود ولي از آن به بعد به علت محدود شدن زيستگاه جمعيت آنها رو به كاهش گذاشته است

 منبع : سايت شكارچي دات نت


مطالب مشابه :


قانون شکار و صید

زنده‌گيري‌، شكار،خريد، فروش‌، حمل‌، نگهداري‌ و صدور پرندگان‌ شكاري نورافكن




همه چيز درباره اهو

وبلاگ تخصصي شكار و تيراندازي شاهين دژ مطالبي جامع ازشكار و تيراندازي به اهداف پروازي ( تراپ )




قوانین شکاروصید به تائید شوای نگهبان

به زنده‌گيري، شكار، خريد، فروش، حمل، نگهداري و صدور پرندگان شكاري از نورافكن ، دوربين




تورکجه اینسان آدلاری 9-نجی بؤلوم

یئکاناتا بیر باخیش - تورکجه اینسان آدلاری 9-نجی بؤلوم - یئکانات ماحالي نين ادبی،اجتماعی




اطلاعات و مشخصات باشگاهها و زمین های تنیس ایران

انتهاي نخريسي پادگان 14 شكاري: 1 زمين خاك داراي 5 زمين خاك رس با نورافكن




قانون شکار و صید و تصویب آئین نامه اجرایی آن (شامل 5 فصل و 36 ماده)

به تاسيس باغات وحش و ابگير ها و حوضچه ها جهت پرورش ماهي و پرندگان شكاري از طريق راهنمايي




تاريخچه پدافندهوايي ارتش

گردان ها ي ضد هوايي‌ شكل‌ گرفته‌ كه‌ يكي‌ از گردآن ها ، گردان‌ نورافكن شكاري ،عمليات




برچسب :