مقدمه ای بر انتقال داده ها و شبکه های کامپیوتری

مقدمه­ای بر انتقال داده­ها و شبکه­های کامپیوتری

در این فصل مفاهیم پایه و اصول اولیه شبکه­های کامپیوتری و انتقال داده­ها را مورد بررسی قرار می­دهیم.

انتقال داده­ها، شبکه­های کامپیوتری و سیستم­های توزیع شده

در دنیای امروز که می­توان آن را عصر اطلاعات نامید، انتقال داده­ها (Data Commonication) و شبکه­های کامپیوتری (Computer Networks) که حاصل پیوند دو صنعت کامپیوتر و مخابرات است، از اهمیت ویژه­ای برخوردار می­باشد. هدف از پیدایش شبکه­های کامپیوتری، اتصال کامپیوترهای مستقل از طریق یک فناوری واحد و قوانین مشخص به منظور انتقال داده­ها و اشتراک منابع است. منظور از انتقال داد­ه­ها، ارسال و دریافت داده­ها به صورت پیوسته آنالوگ یا گسسته دیجیتال بر روی رسانه­های مختلف انتقال مانند زوج سیم به هم تابیده، فیبر نوری، هوا و غیره می­باشد.

توجه کنید که اینترنت و وب، هیچکدام یک شبکه کامپیوتری نمی­باشند. اینترنت (Internet)، شبکه شبکه­ها است و از به هم پیوستن هزاران شبکه نامتجانس و گوناگون که هر کدام از آنها فناوری و قوانین مخصوص به خودش را دارد به وجود آمده است. اما وب گسترده جهانی (WWW. World Winde Web) نمونه­ای از یک سیستم توزیع شده است. یک سیستم توزیع شده، مجموعه­ای از چندین کامپیوتر مستقل است که از دید کاربر به صورت یک سیستم نامرئی (Transparent)، متمرکز (Centeralized) و متجانس به نظر می­رسد و کاربر به جای نگرانی در مورد به خاطر سپردن آدرس­ها (مثلا آدرس اینترنتی IP)، هر چیز را از طریق نام آن فراخوانی می­نماید (مثلا در وب همه چیز به صورت سند یا صفحه وب است و از طریق نام URL قابل دستیابی است و این نام­ها به صورت خودکار توسط خدمت­گزارهای نام حوزه به آدرس IP تبدیل می­شوند.) همچنین دقت کنید که وب، میان افزار (Middleware) است و یک لایه نرم­افزاری می­باشد که در یک محیط ناهمگن بر روی سیستم عامل­های متنوع مستقل قرار دارد، اما ایده سیستم­های عامل توزیع شده، وظیفه ایجاد یک تصویر متمرکز از کامپیوترهای مستقل را بر عهده سیستم عامل واحد توزیع شده می­سپارد.

کاربردهای شبکه

امروزه با گسترش اینترنت و جهانی شدن وب، کاربردهای شبکه­های کامپیوتری از تنوع زیادی برخوردار است که برای نمونه، چند مورد از آنها عبارتند از: جستجو و تحقیق و دسترسی به اطلاعات به روز پراکنده در دنیا، تجارت الکترونیکی، خرید، فروش و حراج کالا، آموزش از راه دور و دانشگاه مجازی، دولت الکترونیکی، درمان از راه دور، کنفرانس صوتی و تصویری از راه دور، کنترل، مدیریت و نظارت بر سیستم­های صنعتی از راه دور، پست الکترونیکی، پیام­رسانی فوری، گروه­های خبری، گفتگو و گپ زدن، بازی و سرگرمی تعاملی، پخش فیلم­های درخواستی، کمک به ایجاد  واقعیت مجازی و ده­ها کاربرد دیگر.

اجزای شبکه

شبکه­های انتقال داده از سه بخش عمده تشکیل می­شوند:

کامپیوترهای میزبان (Host) که هدف اصلی ایجاد شبکه، اتصال کامپیوترهای میزبان به یکدیگر است.

پردازنده­های واسط مانند هاب­ها (Hub)، تکرار کننده­ها (Repeater)، پل­ها (Bridge)، سوئیچ­ها (Switch) و مسیر­یاب­های (Router) میانی که وظیفه مدیریت شبکه و هدایت ارسال داده­ها از مبدأ و مقصد را بر عهده دارند. مدل ریاضی شبکه­های کامپیوتری یک گراف است که در آن، گره­ها (Nodes) همان پردازنده­های واسط هستند.

لینک­های ارتباطی (Link) که در واقع رسانه­های انتقال داده هستند و با اتصال گره­های شبکه به یکدیگر انتقال داده­ها را بر عهده دارند.

پردازنده­های واسط و لینک­های ارتباطی زیر شبکه انتقال داده (Communication Subnet) را تشکیل می­دهند.

1-1          طبقه­بندی شبکه­ها

شبکه­های کامپیوتری از نظر اندازه و گستردگی جغرافیایی به 5 دسته تقسیم می­شوند:

شبکه­های شخصی (PAN: Personal Area Networks) که بر روی میز کار یا فاصله چند متری یک شخص هستند. مانند ارتباط بی­سیم  اجزای کامپیوتر با کامپیوتر شخصی (PC) و دستیار دیجیتالی (PDA) و یا حتی کامپیوتر پوشیدنی (Wearable Computer) شخص.

شبکه­های محلی (LAN: Local Area Networks) که دارای گستردگی در حد یک ساختمان یا یک کمپ کوچک می­باشند.

شبکه­های شهری (MAN: Metropolitan Area Networks) که دارای گستردگی در حد یک شهر می­باشند.

شبکه­های گسترده (WAN: Wide Area Networks) که دارای گستردگی بیش از حد یک شهر ( در حد استان، کشور یا قاره) می­باشند.

شبکه­های جهانی که همان شبکه شبکه­ها یا اینترنت است.

انواع فناوری انتقال

به طور کلی دو نوع فناوری انتقال داده وجود دارد:

نقطه به نقطه (Point to point) یا همتا به همتا (Peer to peer) یا تک پخشی (Unicast) که داده­های ارتباطی از طریق لینک­ها و گره­های میانی به طور مستقیم بین دو ماشین مبدأ و مقصد مبادله می­شود. (مانند شبکه­های تلفنی)

انتشاری (Broadcast) که به آن داده پراکن یا پخشی نیز می­گویند و در آن همه ماشین­ها به یک کانال مشترک متصل شده و داده­ها بر روی کانال انتقال داده منتشر می­شود و کلیه ماشین­ها به داده­ها روی کانال دسترسی دارند (مانند انتشار رادیویی). این ماشین­ها با توجه به آدرس مقصد بسته­ها آن­ها را برداشته یا دور می­اندازند.

البته در بعضی از شبکه­های انتشاری امکان ارسال داده­ها از مبدأ به گروهی از مقصدها وجود دارد که به آن پخش گروهی یا چند پخشی (Multicast) یا (Point to Mutltipoint) گویند.

همبندی (Topology)

منظور از همبندی یا توپولوژی نحوه اتصال گره­های تشکیل دهنده گراف شبکه از طریق لینک­های ارتباطی است. ساختار و توپولوژی شبکه­های کامپیوتری بر اساس ماهیت کانال­های (Channel) انتقال داده و فناوری انتقال به دو دسته اصلی (نقطه به نقطه و انتشاری) تقسیم می­شود.

 

 

 

 

 

انواع توپولوژی Point to point

چندین نوع توپولوژی در شبکه­های نقطه به نقطه مورد استفاده قرار می­گیرد، مانند:

انواع توپولوژی Broadceast

چندین نوع توپولوژی در شبکه­های انتشاری مورد استفاده قرار می­گیرد، مانند:

2-1 روند پیشرفت شبکه­های کامپیوتری

در ابتدا طراحی شبکه­های کامپیوتری به صورت موردی و خاص و با معماری­های گوناگون و ناسازگار با یکدیگر انجام می­شد و هر شرکت معماری و روش غیر استاندارد خودش را داشت. بنابراین قابلیت اتصال به کامپیوترهای شرکت­های دیگر وجود نداشت و به همین دلیل به آن­ها شبکه­های بسته (Closed Networks) گفته می­شد. برای مثال شکل 1 دو کامپیوتر را نشان می­دهد که به طور مستقیم به یکدیگر متصل شده­اند. این­گونه شبکه­ها از نوع شبکه­های خصوصی با وسعت یک شرکت (Enterprise Networks) بودند.

نمونه دیگر شبکه­های خصوصی استفاده از خطوط تلفن استیجاری (Leased Line) است که البته گران قیمت بوده و فقط شرکت­ها یا سازمان­های بزرگ از آن استفاده می­گردند. شکل 2 نمونه­ای از این شبکه­ها را نشان می­دهد:

در مقابل شبکه­های خصوصی و Enterprise شبکه­های حامل عمومی (Publis Carrier) وجود ندارند که استفاده از آن­ها اقتصادی است و نیاز به ایجاد بستر شبکه (برای مثال سیم­کشی جدید) وجود ندارد. شبکه عمومی سوئیچ تلفنی (PSTN: Public Swiched Telephon Network) قدیمی­ترین نوع این شبکه است.

از آن­جا که PSTN برای ارسال سیگنال آنالوگ صدا طراحی شده است برای استفاده از این شبکه برای ارسال داده­ها دیجیتال از Modem (مودم) استفاده می­شود.

در این شبکه­ها کامپیوترها را DTE (Data Terminal Equipment) و مودم­ها را (data Communication Equipment) DCE یا (Data Circuit – terminating Equipment) می­نامند.

در مقابل، روش انتقال بدون مدولاسیون داده­های دیجیتال Binary، را انتقال باند پایه Base band) می­نامند. ارسال داده­های دیجیتال باند پایه بر دو نوع است:

1-   سریال: Bit- Serial mode

2-   موازی: Word – Parallel mode

برای تبدیل این دو مود به یکدیگر از Serial - to – parallel converter و بالعکس استفاده می­شود.

استاندارد سازی

اولین استانداردها به علت علاقه صاحبان شبکه­های عمومی (Public Carrier) به اتصال محصولات شرکت­های مختلف به آن شبکه­ها، توسط این موسسات شکل گرفت. این استانداردها، فقط در حد استانداردسازی ارتباط دستگاه­ها به شبکه­های عمومی است. برای مثال استانداردهای زیر توسط ITU – T شکل گرفته است:

پس از شبکه­های حامل عمومی سوئیچ تلفنی با گسترش نیاز به انتقال داده­های دیجیتالی، شبکه­های حامل عمومی مخصوص انتقال داده­های دیجیتالی (Public Carrier data network) به وجود آمد. در شبکه­های PSDN (Public Swiched Data Network) مانند 25.X داده­ها به صورت دیجیتال ارسال می­شود.

ایده ISDN (Integrated Services Digital Networks) از ارتقاء شبکه­های PSTN برای پشتیبانی از ارسال داده­های دیجیتال بدون نیاز به Modem سرچشمه گرفته است. این شبکه­ها مثل ترکیب PSTN  و PSDN عمل می­کنند.

نرخ ارسال داده­های دیجیتال در یک کانال انتقال داده با واحد بیت بر ثانیه (bps: bit per second) اندازه­گیری می­شود و واحدهای بزرگتر آن Kbps ( bps103)، Mbps (bps 106) و Gbps ( bps109) می­باشد. هرچه ظرفیت یک کانال دیجیتال بیشتر باشد می­توان داده­ها را با نرخ بالاتر ارسال کرد و کانال دارای پهنای باند (Bandwidth) وسیع­تر است. شکل 6، سه شبکه LAN را نشان می­دهد که با یک کانال دارای پهنای باند وسیع که به آن ستون فقرات (Backbone) شبکه گفته می­شود به یکدیگر متصل شده­اند.

شبکه­های گسترده WAN) از اتصال شبکه­های LAN به یکدیگر ایجاد شده­اند. اگر چه این شبکه­ها دارای فن­آوری­ها، پروتکل­ها (Protocol) <قوانین استاندارد حاکم  بر شبکه و استانداردهای متفاوتی هستند، اما پل­ها (Bridge)، مسیریاب (Router) و دروازه­ها (Gateway) اتصال شبکه­های مختلف به یکدیگر را امکان­پذیر ساخته است.

در همین راستا گروه تحقیقاتی DARPA در وزارت دفاع آمریکا پروژه­ای را برای اتصال ابر کامپیوترها به یکدیگر و ایجاد ارتباط بین شبکه­ای (Internetworking) انجام داد که در نهایت منجر به پیدایش شبکه جهانی Internet گردید.

امروزه شبکه­های استاندارد پیشرفته­ای مانند ATM  (Asynchronous Transfer Mode) وجود دارند که داده­ها را با نرخ چند Gbps در مقیاس LAN و WAN انتقال می­دهند. این شبکه­ها علاوه بر سرعت بالا و پشتیبانی از سرویس­های مختلف چند رسانه­ای (Multimedia) تضمین می­نمایند که نیازهای مختلف QoS (Quality of Service) کاربران (معیارهایی نظیر تأخیر (Delay)، گذردهی (Throughput)، نسبت از دست دادن بسته­ها (Pachet Loss ratio) و نوسان یا واریانس تأخیر (Jitter) را تحقق بخشند. پس از ATM، فناوری پیشرفته MPLS (Multi Protocol Label Switching) در شبکه اینترنت، پشتیبانی از سرویس­های مختلف چند رسانه­ای و QoS را با پهنای باند بالا دنبال می­کند.

3-1 سیستم­های باز (OpenSystem)

به تدریج با استفاده روز افزون شبکه­ها و ارتباطات چند رسانه­ای، علاوه بر استاندارد سازی واسط­ها نیاز به استاندارد کردن لایه­های بالاتر در ارتباط با فرمت، Syntax و کنترل تبادل داده موجب پیدایش استانداردهایی شد که تلاش دارد که محصولات همه شرکت­ها بتوانند در لایه­های مختلف ارتباطی به راحتی به یکدیگر متصل شوند و کار کنند. این استانداردها را اتصال سیستم باز (OSI: Open System Interconnection) گویند.

موسسه بین­المللی استاندارد (ISO) یک استاندارد هفت لایه­ای را در ین ارتباط بوجود آورده است. در این استاندارد، هر لایه با لایه متناظر (Peer) خود صحبت می­کند (بر اساس قوانینی به نام Protocol) و از سرویس لایه پایین­تر استفاده می­کند. به تفاوت بین مفهوم پروتکل و سرویس دقت نمایید.

وظایف لایه­های استاندارد OSI

1-   Physical Layer (لایه فیزیکی)

واحد داده­های انتقالی: بیت (Bit)

هدف: تعریف واسط­های الکتریکی و مکانیکی شبکه (این لایه یک خط دارای خطا را به لایه­های بالاتر ارائه می­کند)

وظایف: استانداردسازی موارد ذیل:

-        شکل موج (پالسی، سینوسی و غیره)

-        مدولاسیون(PSK, FSK, ASK, FM, AM و غیره) و کدگذاری (HDB3, Manchester, RZ, NRZ-L و غیره)

-        دامنه (بر حسب ولت یا آمپر)

-        عرض بیت (بر حسب us)

-        نحوه نمونه­برداری (Quantization, Sampling و غیره با حداقل خطا)

-        واسط­های مکانیکی (Connector ها، Jackها، Keystoneها و غیره)

-        زمان­بندی و سیگنالینگ (HandchakT, Timing و غیره)

-        مالتی پلکسینگ (WDM, FDM, TDM و غیره)

2-   Data Link Layer (لایه پیوند داده یا لایه پیوند)

واحد انتقال داده: فریم (Frame)

هدف: کنترل پیوند داده (این لایه می­تواند یک خط بدون خطا و دارای کنترل جریان را به لایه­های بالاتر ارائه دهد)

وظائف:

مشکل عدم آمادگی CPU به علت پردازش وقفه قبلی

مشکل عدم فضای کافی در بافر

Framing: شناسایی ابتدا و انتهای فریم

Flow Control: تطبیق سرعت فرستنده و گیرنده

-        تشخیص خطا (Error Detction): مانند CRC, LRC, VRC, Praity و غیره

-        تصحیح خطا (Error Correction): مانند Acknowldge, Hamming و غیره

 


 

Error Control :

 

کنترل دسترسی به رسانه­های مشترک انتشاری مثل پروتکل زیر لایه کنترل دسترسی به رسانه یا (Medium Access MAC Control: مانند استانداردهای IEEE802. X)

3-   Network Layer (لایه شبکه)

واحد انتقال داده: بسته (Packet)

وظائف:

مسیریابی در شبکه (Network Routing)

جلو بردن (پیش­بری) بسته­ها در شبکه (Packet Forwarding)

جلوگیری از ازدحام (Congestion Control)

Addressing  (مثل IP Address)

برپایی و آزادسازی مکالمه Call Setup/Release در ارتباطات نوع Connection Oriented (اتصال گرا)

تطبیق پروتکل­ها در ارتباطات بین شبکه­ای (Internetworking)

     (به عبارت دیگر اتصال دو شبکه که 3 لایه پایین آن­ها متفاوت است به وسیله Router)

Flow Control (کنترل جریان بین کامپیوتر و واسط شبکه)

4-   Transport Layer (لایه حمل)

واحد انتقال داده: پیغام (Message)

هدف: انتقال داده  End – to – End پیغام­ها

وظائف:

-        Connection Management

-        تقسیم پیغام به بسته­ها و بالعکس (fragmentation / Defragmentation) و شماره گذاری بسته­ها

-        Error Control

-        Flow Control (تطبیق سرعت میزبان­های سریع و کند)

-        Qos  (Quality of Service) و پشتیبانی از چندین Class سرویس دهی

-        تضمین دریافت صحیح داده­ها با سرویس­دهی مستقل از نوع شبکه برای ارسال پیغام­های لایه پنجم به مقصد (فرض کنید بر روی یک لایه 3 از نوع Connection Less و نامطمئن قرار دارد)

5-   Session LAYER(لایه جلسه یا نشست)

-        واحد انتقال داده: پیغام

هدف: کنترل، سازماندهی، مدیریت و همگام­سازی (Synchronization) جلسه بین مبدأ و مقصد

وظیفه اصلی:

Setup و Release جلسه از طریق یک کانال ارتباطی بین مبدأو مقصد برای کل زمان مکالمه

اقدامات خاص:

• برای ارتباط Half Duplex، هنگام سازی و تعیین زمان شروع و پایان ارسال برای هر طرف

• برای مکالمات طولانی، تعیین نقاط شکست (Point Transaction Synchronization) برای همگام­سازی (در صورت وقوع خطا، ارسال مجدد از آن نقاط انجام می­شود (و نه از ابتدی مکالمه طولانی))

• گزارش خطاهای غیرقابل حل به لایه­های بالاتر (Exception Reporting)

6-   Presentation Layer (لایه ارائه)

واحد انتقال داده: پیغام

هدف: مذاکره برای تعیین Syntax ها، نحوه بیان داده­ها  و غیره.

وظایف: وظیفه این لایه ارسال و دریافت پیغام­ها مستقل از Syntax آن­هاست که شامل موارد ذیل است:

-        Data Representation (نحوه بیان داده­ها و Syntax داده­ها)

-        فشرده سازی و باز کردن کدها (Compressing / Desompressing)

-        رمز نگاری و رمز گشایی به منظور ایجاد امنیت و محرمانگی (Security و Decryption / Encryption)

-        تبدیل کدینگ­های مختلف به یکدیگر (مانند َASCII به ABCDIC)

7-   Application Layer (لایه کاربرد)

واحد انتقال داده: پیغام

هدف: ایجاد محیط مناسب جهت ارتباط برنامه­های کاربردی کاربر انتهایی با سرویس­های توزیع اطلاعات شبکه­ای مانند FTP ، Telnet و غیره از طریق Primitiveهای (عناصر بنیادی) سیستم عامل (فراخوان­های سیستمی) به همراه پارامترهای مربوطه.

وظایف:

-        File Transfet Access od Management: مدیریت ارسال فایل­ها (مانند FTP)

-        Document & Message Interchange: ارسال و دریافت پیغام­ها و مدارک نظیر E.Mail (مانند SMTP)

-        Job (process) Trnsfer & Manipulation: ارسال فرآیندها در شبکه و اجرای آن­ها در ماشین­های دور و به عبارت دیگر Remote

Login  (مانند Telnet)

-        تطبیق ترمینال­های مختلف و متفاوت (Virtual Terminal)

-        Direcoty Service: بانک­های اطلاعاتی Name Server که برای شناسایی طرف مقابل به وسیله نام (به جای آدرس) به کار می­روند (مانند DNS در اینترنت)

-        تعیین این که آیا طرف مقابل ارتباط در حال حاضر در دسترس هست یا خیر

-        واگذاری اختیارات (Authority) به طرف مقابل

-        توافق بر سر مکانیزم­های خصوصی سازی مثل رمزنگاری

-        احراز هویت طرف مقابل (Authentivation)

-        توافق بر سر مسئولیت­های ترمیم خطا

-        شناسایی محدودیت­ها بر روی Syntaxهای داده (ساختار داده، مجموعه کارکترها و غیره)

4-1 ارتباطات بین شبکه­ای (Internetworking)

-        برای اتصال شبکه­های LAN و یا WAN به یکدیگر، ابتدا باید ببینیم که این شبکه­ها از لایه یک تا چه لایه­ای با یکدیگر متفاوت هستند. جدول زیر نشان می­دهد که بسته به لایه­های متفاوت دو شبکه از چه ابزارهایی برای اتصال آن­ها استفاده می­شود:

نام ابزار

تفاوت لایه­های شبکه­های متصل

شرح

مثال

Repeater

(تکرار کننده)

 

دو شبکه کاملاً یکسان را به هم متصل می­کنند و فقط به منظور تقویت سیگنال­های الکتریکی به کار می­روند.

مانند اتصال دو قطعه (Segment) شبکه Ethernet (IEEE 802.3) محدودیت طول کابل ناشی از پدیده تضعیف

Bridge

(پل)

حداکثر تفاوت در لایه

1 و 2

 

1)برای اتصال دو LAN متفاوت که تا زیر لایه MAC (از لایه 2) با یکدیگر متفاوتند

2)برای تقسیم یک LAN بزرگ به چند LAN کوچک به منظور تقسیم بار و جلوگیری از ازدحام (Congestion)

3)برای اتصال دو LAN از طریق شبکه­های گسترده PSTIN از پل راه دور (Remote Bridge) استفاده می­شود.

مانند اتصال دو شبکه LAN از نوع Ethernrt ( IEEE 802.3) و Token Ring ( IEEE   802.5)

Router

(مسیریاب)

حداکثر تفاوت در لایه

1 تا 3

برای اتصال دو شبکه که در لایه­های 1 تا 3 با یکدیگر متفاوتند به کار می­روند تا مسیریابی و هدایت بسته بین دو شبکه و نیز تبدیل و تطبیق پروتک­های شبکه را انجام دهند.

مانند اتصال دو شبکه Ethernet و X.25

Gateway

(دروازه)

تفاوت در بیش از 3 لایه پایین

برای اتصال دو شبکه کاملاً متفاوت که حتی از نظر مدل لایه­ای با یکدیگر متفاوتند. به آن­ها مبدل پروتکل (Protocol Converter) نیز گفته می­شود.

مانند اتصال یک شبکه با مدل لایه­ای OSI به یک شبکه با مدل لایه­ای TCP/IP

 

5-1 حالت­های ارسال

-        در کانال­های انتقال داده سه حالت یا مود (Mode) ارسال وجود داد که عبارتند از:

-        ساده (Simle یا  Simplex) یا یک طرفه که به آن SX نیز گفته می­شود. این روش مخصوص ارسال یک سویه داده­ها است که همواره یک طرف فرستنده و یک طرف گیرنده است. مانند ارتباط داده بین چاپگر، صفحه کلید یا ماوس با کامپیوتر (پردازنده)

-        نیمه دوم دوطرفه (Half Duplex) که به آن HDX نیز گفته می­شود. در این روش می­توان داده­ها را بر روی کانال ارسال و دریافت کرد اما نه به طور همزمان ( در هر لحظه ارتباط یک سویه است اما می­توان جهت ارسال را تغییر داد) مانند دستگاه بی­سیم.

-        کاملاً دو طرفه (Full Duplex) که به آن FDX نیز گفته می­شود. در این روش همزمان می­توان داده­ها را بر روی کانال ارسال و دریافت کرد مانند تلفن.

6-1 رسانه­های انتقال (Communication Media)

-        رسانه­های انتقال داده متعددی وجود دارد که انتخاب آن­ها به توپولوژی، پهنای باند یا نرخ بیت مورد نیاز، محدوده فرکانسی امواج، فاصله فرستنده تا گیرنده، میزان تأثیر عوامل مخربی نظیر تضعیف، نویز، همشنوایی، تداخل و اعوجاج و نیز معیارهای Qos کاربران و نوع کاربرد بستگی دارد. به طور کلی رسانه­های انتقال به دو دسته تقسیم می­شوند:

-        رسانه­های هدایت شونده مانند زوج سیم به هم تابیده (به هم تافته)، کابل هم محور و فیبر نوری

-        رسانه­های غیر هدایت شونده مانند هوا، خلأ و آب با تکنیک­های نظیر بی­سیم، پخش رادیو، مایکروویو، ماهواره و مادون قرمز

1-6-1 زوج سیم به هم تابیده (Twisted Pair)

یک زوج سیم مسی را به صورت منظم مارپیچی با الگوی خاص محاسبه شده به هم می­تابند تا اثر نویز و همشنوایی بر روی هر دو یکسان باشد و اختلاف پتانسیل اثر نویز بر روی آن­ها صفر باشد. تعدادی زوج سیم به هم تابیده را در داخل یک کابل روکش­دار قرار می­دهند. برای مثال کابل­های UTP (Unshielded Twisted Pair) در گونه­ها یا دسته­های مختلف (مانند Cat 5, Cat 3 و Cat 6) برای شبکه­های Fast Ethernet با سرعت 100 Mbps و Gigabit Ethernet با سرعت 1Gbps مورد استفاده قرار می­گیرد. همچنین نوع STP  (Shielded Twisted Pair) با حفاظ فلزی برای کاهش اثرات نویز خارجی با قیمت بیشتر عرضه می­شود. به شکل b-10 و c-10 نگاه کنید.

ویژگی­ها:

• نرخ انتقال داده: حدود 10Mbps تا 1Gbps

• پهنای باند آنالوگ (در محدوده 0 تا 1MHz)

• فاصله: کم (به علت پدیده تضعیف) برای مثال در Fast Ethrnet حداکثر طول خط 100 متر است. برای فواصل بیشتر باید نرخ انتقال را کاهش داد و یا از تکرار کننده استفاده کرد.

• تضعیف: زیاد (وابسته به فرکانس)

• تأثیر نویز: زیاد به ویژه در UTP

• قیمت: رسانه قدیمی، متداول و ارزانتر از کابل هم محور و فیبر نوری

• نوع سیگنال: الکتریکی (آنالوگ یا دیجیتال)

• کاربرد: تلفن (فواصل نزدیک)، LAN و غیره

زوج سیم معمولی نیز برای فواصل نزدیک مانند اتصالات اجزای یک کامپیوتر به یکدیگر به کار می­رود (شکل a-10) برای مثال یک HDD توسط یک Flat ribbon به Main board متصل می­شود.

 

 

2-6-1 کابل هم محور (CoaxialCabl)

کابل هم محور شامل یک سیم مسی سخت با نام مغزی (Core) است که حول آن را یک ماده عایق فرا گرفته و دور ماده عایق یک هادی استوانه­ای (هم­محور با مغزی) وجود دارد که اغلب به شکل توری است و توسط یک پوشش محافظ پلاستیکی احاطه شده است. این ساختار کابل­های هم محور باعث کاهش اثر عوامل مخربی مانند تضعیف (به علت اثر پوسته) و نویز و همشنوایی (به خاطر ساختار هندسی حفاظت شده آن) شده است. کابل­های هم محور در گونه­های هم محور در گونه­های مختلف (مانند 50 اهم و 75 اهم) مورد استفاده قرار می­گیرد. نوع 50 اهم آن را کابل هم محور باند پایه گویند که برای انتقال اطلاعات دیجیتال باند پایه و نوع 75 اهم آن را کابل هم محور باند پهن گویند که برای انتقال اطلاعات آنالوگ در تلویزیون کابلی کاربرد دارد. به شکل d-10 نگاه کنید.

 

ویژگی­ها:

نرخ انتقال داده: حدود 10Mbps تا 100Mbps (برای کابل­های 50 اهم)

پهنای باند آنالوگ: در محدوده 0 تا  500MHz (برای کابل­های 75 اهم)

تضعیف: از زوج سیم به هم تابیده کمتر است. (وابسته به فرکانس)

تأثیر نویز: از نظر نویز خارجی مانند نویز ضربه­ای همشنوایی و نیز تداخل از زوج سیم به هم تابیده بهتر است.

نوع سیگنال: الکتریکی (آنالوگ یا دیجیتال)

کاربرد: تلفن راه دور، تلویزیون کابلی، LAN و غیره

 

3-6-1 فیبر نوری (OpticalFiber)

گسترش کاربرد چند رسانه­ای و نیاز به نرخ انتقال داده بسیار بالا از یک طرف و رشد سریع فناوری اپتیک از طرف دیگر باعث پیدایش فیبر نوری و متداول شدن آن در سیستم­های انتقال داده گردید. در فیبر نوری، سیگنال دیجیتال به صورت قطع و وصل شدن (چشمک زدن) یک اشعه نوری ارسال می­شود. وجود نور نشان دهنده منطق یک و قطع نور نشان دهنده منطق صفر می­باشد. سیستم­های انتقال داده نوری از سه قسمت تشکیل می­شوند:

1-   منبع نوری (طرف فرستنده) که معمولاً یک دیود نوری ساده (LED) و در موارد خاص دیود لیزری (LD) است.

2-   آشکار ساز نوری (طرف گیرنده) که معمولاً یک فوتو دیود یا فوتو ترانزیستور است که با تابش نور یک پالس الکتریکی تولید می­نماید.

3-   رسانه انتقال که همان فیبر نوری است.

4-   یک فیبر نوری از سه قسمت اصلی تشکیل شده است که عبارتند از:

1-   مغزی (Optical Core): یک ماده شفاف مانند شیشه، پلاستیک و یا سیلیکون

2-   غلاف (Optical Cladding): یک ماده شفاف مانند شیشه با ضریب شکست متفاوت با مغزی که از موادی مانند شیشه، پلاستیک و یا سیلیکون ساخته می­شود و این دو با هم یک تار فیبر نوری بسیار نازک و انعطاف­پذیر را تشکیل می­دهند.

3-   روکش پلاستیکی که یک یا چند تار در داخل آن قرار دارد.

انواع مختلفی از فیبر نوری وجود دارند که عبارتند از:

1-   فیبر نوری چند حالته با ضریب شکست پله­ای (Multimode Stepped Index)

2-   فیبر نوری چند حالته با ضریب شکست تدریجی (Multimod Graded Index)

3-   فیبر نوری تک حالته (Monomode  یا Single Mode)

فیبر نوری چند حالته با ضریب شکست پله­ای

اساس کار این فیبر نوری بر پایه اصل شکست نور در انتقال از محیط مغزی به محیط غلاف می­باشد. میزان شکست به نسبت ضریب شکست دو محیط بستگی دارد. از آن­جا که چگالی مغزی بیش از غلاف است ضریب شکست مغزی بیش از ضریب شکست غلاف است و بنابراین زاویه بازتابش از زاویه تابش بزرگتر است (می­دانیم اگر iϴ زاویه تابش و rϴ زاویه بازتابش باشد و ضریب شکست مغزی را با Icore و ضریب شکست غلاف را با Icladding نامگذاری کنیم، آن­گاه <?mso-application progid="Word.Document"?>12sinâپ،(د´i)sinâپ،(د´r) '> =  <?mso-application progid="Word.Document"?>12IcladdingIcore'>  خواهد بود.)

حال اگر زاویه تابش برابر زاویه حد (زاویه بحرانی) باشد زاویه بازتابش 90 درجه خواهد بود و اگر زاویه تابش بزرگتر از زاویه حد (زاویه بحرانی) باشد نور در برخورد به غلاف منعکس کننده دچار انعکاس کلی به داخل مغزی خواهد شد و این کار آنقدر تکرار می­شود تا نور به مقصد برسد.

فیبر نوری چند حالته با ضریب شکست تدریجی

از آن­جا که در فیبر نوری چند حالته با ضریب شکست پله­ای شعاع­های نوری که با زاویه تابش متفاوت دچار انعکاس می­شوند همزمان به مقصد نمی­رسند، عرض پالس در مقصد بیشتر شده و به دلیل تداخل پالس­های مجاور نمی­توان نرخ انتقال داده را از یک حد بالاتر برد. برای رفع این مشکل از فیبر نوری چند حالته با ضریب شکست تدریجی استفاده می­شود که باعث می­شود نور به تدریج و شبیه موج سینوسی بشکند. سرعت نور در هسته به دلیل چگالی بالاتر بیشتر است و لذا همه شعاع­های نوری همزمان به مقصد می­رسند. بنابراین به دلیل نزدیکتر شدن عرض پالس در گیرنده به عرض پالس در گیرنده به عرض پالس در فرستنده، نرخ انتقال در آن­ها بیشتر است.

فیبر نوری تک حالته

قطر این فیبرهای نوری بسیار کوچک و در حد چند میکرون است و نور در داخل آن­ها در خط مستقیم و بدون انعکاس منتشر می­شود. فرستنده آن­ها الزاما دیود لیزری (LD) است. تغییرات عرض پالس در آن­ها ناچیز است و موجب تداخل پالس­های نزدیک هم نمی­شود و لذا بازده و نرخ بیت بسیار بالتری (نسبت به دو روش قبلی) دارند و به علت پایین بودن Diffraction برای فواصل دورتر نیز به کار می­روند.

ویژگی­ها:

• نرخ انتقال داده: با توجه به فرکانس بالای نور (1014 تا 1015 هرتز که محدوده مادون قرمز و طیف نور مرئی است) بسیار بالا است؛ از چندین Gbps تا چندین Tbps با مالتی پلکسینگ WDM.

• فاصله: زیاد (از حدود 1کیلومتر تا حدود 40 کیلومتر)

• تضعیف: بسیار کم

• تأثیر نویز: نویز الکتریکی مانند نویز ضربه­ای، همشنوایی و نیز تداخل الکترومغناطیسی بر روی آن تأثیر نمی­گذارد.

• نوع سیگنال: نوری (دیجیتال)

• مزایا: عمر طولانی، مقاومت در برابر دما و رطوبت و مواد شیمیایی، قابلیت اطمینان بالا، امنیت بالا در مقابل شنود، حجم و وزن پایین، مواد اولیه فراوان (سیلیکون در طبیعت فراوان­تر از مس است)

• کاربرد: تلفن و مخابرات راه دور، شبکه­های LAN و WAN سرعت بالا و غیره

 

4-6-1 انتقال بی­سیم (Wireless)

استفاده از فضای آزاد و رسانه­های هدایت نشده به علت عدم نیاز به کابل­کشی یک روش مهم در انتقال داده محسوب می­شود. مشکل اصلی این روش­ها احتمال تداخل امواج و پر بودن باندهای فرکانسی است.

امواج منتشر شده از طریق آنتن به دو دسته کلی تقسیم می­شوند:

1-   همه جهته (Omni – directional): امواج فرکانس پایین که در همه جهت­ها منتشر می­شوند.

2-   مستقیم و جهت­دار (Directional): امواج فرکانس بالای متمرکز که در یک جهت خاص منتشر می­شوند و در این حالت باید آنتن فرستنده و گیرنده یکدیگر را در یک خط مستقیم و بدون مانع ببینند.

3-   حال به نکاتی درباره طیف امواج الکترومغناطیسی، انتشار آن­ها  و قوانین انتقال داده در رسانه­های هدایت نشده می­پردازیم.

نکته1: طول موج مسیری است که موج در یک پریود طی می­کند (برحسب m) و آن را با λ نشان می­دهیم.

 

λ : طول موج (به m)

f : فرکانس موج (به Hz یا <?mso-application progid="Word.Document"?>121sec'>

V : سرعت موج (به <?mso-application progid="Word.Document"?>12msec'> )

V = λ f

 

 

V =  0.96c = λf

مثال: اگر ضریب انتشار هوا برابر 0.96 باشد، سرعت موج برابر c0.96 (c سرعت موج یا نور در خلأ است که برابر <?mso-application progid="Word.Document"?>12msec'> 108 <?mso-application progid="Word.Document"?>12أ—'> 3 است) خواهد بود و بنابراین:

 

این ضریب در کابل­های فلزی کمتر از هوا می­باشد.

نکته 2: تلفات موج (تضعیف) به علت پراکندگی کری موج در فضا از رابطه زیر بدست می­آید:

 

<?mso-application progid="Word.Document"?>12PT'> : توان ارسالی (به W)

<?mso-application progid="Word.Document"?>12PR'> : توان دریافتی (به W)

d  : فاصله گیرنده با فرستنده (به m)

 λ : طول موج (به m)

 

=  <?mso-application progid="Word.Document"?>12ptpr'> =   <?mso-application progid="Word.Document"?>124د€dخ»'>      

 

تلفات

2

<?mso-application progid="Word.Document"?>12ptpr'>

 

(dB) = 10log10 تلفات

 

 

 

 

 


 

به دلیل تفاوت در محدوده فرکانسی امواج الکترومغناطیسی و طبیعت هر کدام از آن­ها، ارتباطات بی­سیم به چند دسته تقسیم می­گردد:

1-   ارتباطات زمینی مایکروویو

2-   ارتباطات ماهواره­ای مایکروویو

3-   پخش رادیویی

4-   امواج مادون قرمز

ارتباطات زمینی مایکروویو

محدوده فرکانسی: حدود 2GHz تا 40GHz (بخشی از UHF و SHF)

نرخ بیت: از حدود 10Mbps تا چند صد Mbps

نوع امواج: مستقیم و جهت­دار (Directional) با یک اشعه باریک متمرکز در خط دید دیش آنتن گیرنده

نوع ارتباط: نقطه به نقطه

فاصله (d): وابسته به قطر دیش (h) می­باشد (d = 7.14 <?mso-application progid="Word.Document"?>12kh'> که ضریب k در محاسبات تقریبی در حدود 1.25 فرض می­شود. H قطر دیش به متر و d فاصله فرستنده و گیرنده به km است. برای دیش 3 متری فاصله در حدود 15 کیلومتر می­باشد. این رابطه تقریبی است و در فناوری جدید آنتن­های پیشرفته به کار نمی­رود.)

کاربرد: اتصال LANهای دور از هم، شبکه­های تجاری، تلفن، تلویزیون

نقاط ضعف: تضعیف زیاد در باران به علت جذب انرژی و تبخیر باران (شبیه اجاق مایکروویو) تداخل فرکانسی در صورت عدم تخصیص پهنای باند و عدم استانداردهای محلی.

 

ارتباطات ماهواره­ای مایکروویو

محدوده فرکانسی: حدود 1GHz تا 10GHz

(در فرکانس­های پایین­تر از 1GHz تأثیر نویزهای ضربه­ای، اتمسفری، خورشیدی و کهکشانی زیاد است و در فرکانس­های بالاتر از 10GHz پدیده تضعیف به علت جذب انرژی سیگنال در اتمسفر بیشتر است)

نرخ بیت: از حدود 10Mbps تا چند صد Mbps

فاصله: اگر ماهواره به ارتفاع 36 هزار کیلومتر از استوا قرار گیرد دوره گردش 24 ساعت دارد و نسبت به زمین ثابت به نظر خواهد رسید.

نویز: تأثیر نویز و تداخل همشنوایی نسبت به فیبر نوری بیشتر است.

کاربرد: اتصال LANهای دور از هم، شبکه­های تجاری، تلفن، تلویزیون

پخش رادیویی

محدوده فرکانسی: حدود 30MHz تا 1GHz (VHF و بخشی از UHF)

نوع امواج: همه جهته (Omni – directional)

نوع ارتباط: انتشاری

تضعیف: برخلاف مایکروویو حساسیت کمتری نسبت به تضعیف در باران وجود دارد.

مادون قرمز

محدوده فرکانسی: حدود 300GHz تا 200THz

نوع امواج: جهت­دار (Dirctional)

فاصله: نزدیک (داخل اتاق)

نوع ارتباط: نقطه به نقطه

7-1 مالتی پلکسینگ (Multiplexing)

معمولا ظرفیت یا پهنای باند یک رسانه انتقال داده از پهنای باند مورد نیاز یک فرستنده بیشتر است و باید بین کاربران مختلف به اشتراک گذاشته شود. تکنیک مالتی پلسینگ (تسهیم) این امکان را به وجود می­آورد که به طور همزمان (یا شبه همزمان) چند سیگنال مختلف را از یک خط عبور دهیم و از ظرفیت رسانه به صورت بهینه استفاده کنیم. عمل قرار دادن چند سیگنال بر روی یک خط در مبدأ توسط دستگاهی به نام Multiplexing و عمل جداسازی آن­ها در مقصد توسط دستگاهی به نام Demultiplexer انجام می­شود.

1-   انواع روش مالتی پلسینگ تقسیم فرکانسی (FDM: Frequency Division Multiplexing)

2-   مالتی پلسینگ تقسیم زمانی (TDM: Time Division Multiplexing) که بر دو نوع است:

1-2- TDM همگام (Synchronous TDM)

2-2- TDM ناهمگام (Asynchronous TDM) یا هوشمند که به آن مالتی پلسینگ آماری (Statistical Multiplexing) نیز گفته می­شود.

3-   مالتی پلسینگ تقسیم طول موج (WDM: Wave – length Division Multiplexing)

4-   مالتی پلسینگ تقسیم کد (CDMA: Code Division Multiple Access یا CDM)

روش FDM

در روش FDM ابتدا باید سیگنال­های دیجیتال را به وسیله مدولاسیون به سیگنال­های آنالوگ تبدیل کرد. فرکانس حامل مدولاسیون سیگنال­هایی که همزمان بر روی یک رسانه انتقال قرار می­گیرند متفاوت است، به طوری که سیگنال­ها در حوزه فرکانس در باندهای فرکانسی جدا از یکدیگر در کنار هم قرار می­گیرند (البته با یک فاصله فرکانسی (Guard band) به منظور جلوگیری از تداخل امواج) این سیگنال­ها در مقصد به وسیله عمل دی مدولاسیون (Demodulation) قابل جداسازی هستند (دقیقا همانند امواج رادیویی ایستگاه­های مختلف که همگی در کنار یکدیگر در یک کانال (هوا) منتشر می­شوند و بخش Tuner رادیو شما قادر است موج دلخواه شما را از سایر امواج جدا سازد.)

روش TDM همگام

در روش Synchoronous TDM (گاهی برای سادگی به آن TDM گفته می­شود) چون نرخ انتقال رسانه بیش از نرخ ترافیک هر یک از سیگنال­های دیجیتال را بر روی خط قرار می­دهیم. اگر در این روش یک فرستنده در برش زمانی خودش داده­ای برای ارسال نداشته باشد، آن برش زمانی هدر می­رود. دو روش FDM و Synchoronous TDM در واقع یک رسانه انتقال را به چندین کانال مجزا تقسیم می­نمایند.

روش TDM ناهمگام یا مالتی پلکسینگ آماری

در این روش که در شبکه­های پیشرفته مانند ATM (Assychoronous Transfer Mode) به کار می­رود، برخلاف روش قبلی زمان را به برش­های زمانی مساوی تقسیم نمی­کنیم و پهنای باند ثابتی را برای هر کانال رزرو نمی­نماییم؛ بلکه بسته­ها یا سلول­های داده ایجاد شده توسط کاربران مختلف را (که به صورت تصادفی ایجاد می­شوند) بر روی خط قرار می­دهیم. یعنی ظرفیت نرخ انتقال رسانه را به صورت پویا بین کاربران تقسیم می­نماییم.

روش WDM

در این روش که در فیبرهای نوری مورد استفاده قرار می­گیرد، چندین موج نوری با طول موج­های (Wave – length) مختلف به طور همزمان در یک فیبر نوری منتشر می­شود. واضح است که برای مثال جداسازی دو سیگنال نوری با طول موج­های آبی و قرمز در مقصد به سادگی امکان­پذیر خواهد بود. طول موج برابر است با نسبت سرعت موج به فرکانس موج:   λ = <?mso-application progid="Word.Document"?>12cf'>

 

 

روشCDM (CDMA)

در این روش که برای مثال در تکنیک طیف گسترده به کار رفته در شبکه­های محلی بی­سیم مورد استفاده قرار می­گیرد، داده­های مربوط به چند کانال به طور همزمان (برخلاف TDM) و در یک باند فرکانسی (برخلاف FDM) و بالطبع در یک طول موج (برخلاف WDM) در یک رسانه مشترک ارسال می­شود! و برای جدا کردن داده­ها از روش­های خاص رمزگذاری و تئوری coding استفاده می­شود و اطلاعات کانال­های مجزا به صورت بردارهای متعامد ارسال می­گردد، تا در گیرنده قابل جداسازی باشند.

8-1 تخصیص پهنای باند کانال (BandwidthAllocation)

هنگامی که از یک کانال انتقال داده به طور اشتراکی برای ارسال چندین سیگنال جداگانه (مربوط به فرستنده­های مختلف) استفاده می­شود و از روش­های مختلف مالتی پلسینگ (روش­های فوق) استفاده می­شود، یک موضوع مهم میزان پهنای باند تخصیص یافته به هر یک از ارسال کننده­ها می­باشد. برای مثال در TDM می­توان به یک فرستنده نسبت به دیگران برش زمانی بیشتری را تخصیص داد. پهنای باند مورد نیاز هر فرستنده به نوع ترافیک بسته­های ارسالی مربوط است که بر دو نوع است:

1-   نرخ بیت ثابت (CBR: Constant Bit Rate): ترافیک­هایی مانند پخش فیلم ویدیویی یا مکالمات صوتی

2-   نرخ بیت متغیر (VBR: Variable Bit Rate): ترافیک­هایی مانند ارتباط با یک سایت وب یا ارسال E-mail یا Telanet تخصیص پهنای باند کانال بر دو نوع است:

1-   تخصیص ایستا (Static Allocation): به هر فرستنده پهنای باند ثابتی را تخصیص می­دهد. در ترافیک­های VBR مناسب نیست، زیرا گاهی پهنای باند هدر می­رود و گاهی دچار کمبود پهنای باند و کندی ارسال خواهیم شد. مانند روش Circuit Switching که در آن یک مدار خاص در ابتدای کار با پهنای باند ثابت رزرو می­شود.

2-   تخصیص پویا (DynamicAllocation): پهنای باند به صورت پویا و بر حسب نیاز هر فرستنده به آن تخصیص داده می­شود. مانند روش Packet Switching (برای مثال در X.25) و نیز روش پیشرفته Virtual Circuit (که برای مثال در ATM به کار می­رود و سلول­های داده مانند Circuit Switching از یک مسیر یا مدار خاص که در ابتدای کار برپا شده است ارسال می­شوند؛ اما همانند Packet awitching پهنای باند ثابتی را اشغال نمی­کنند، یعنی از مزایای هر دو روش بهره می­برد)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فصل دوم

آنالیز سیگنال­ها و عوامل ایجاد خطا در سیستم­های انتقال داده

 

عوامل ایجاد اشکال (خطا) در سیستم­های انتقال داده عبارتند از:

1-   تضعیف (Attenuation         Reduce): کاهش تدریجی سطح سیگنال در طی حرکت در کانال

2-   اعوجاج (Distortion         Mischape): تغییر شکل سیگنال در اثر عبور از کانال

       اعوجاج تضعیف حاصل از تفاوت میزان تضعیف در فرکانس­های مختلف

       اعوجاج تأخیر حاصل از تفاوت میزان تأخیر در فرکانس­های مختلف

مطالب مشابه :

دانلود جزوه انتقال داده

دنیای اطلاعات - دانلود جزوه انتقال داده - دوستان در صورت استفاده از مطالب نظر دهید.




انتقال داده

دانلود جزوه انتقال داده. فصل اول : مفاهيم بنيادي انتقال داده‌ها و شبكه‌هاي كامپيوتري .




شبکه انتقال داده ها در ایران

متن کامل سه فصل از جزوه شبکه انتقال داده ها در ایران را از لینک زیر دریافت نمایید :




مقالات مربوط به امنیت اطلاعات و شبکه انتقال داده ها

ICT Group - مقالات مربوط به امنیت اطلاعات و شبکه انتقال داده ها -




جامع ترین لینکهای جزوات مهندسی شیمی

جزوه انتقال اینکه در کتاب اصلی پترز چاپ شود این قسمت جدید در آزمون دکتری قرار داده می




روش داده های تابلویی یا پانل دیتا (Panel Data)

اقتصاد - روش داده های تابلویی یا پانل دیتا (Panel Data) - اقتصاد سنجی




دانلود مقاله رسانه انتقال داده

dljp - دانلود مقاله رسانه انتقال داده - برترین مرکز تخصصی کنکور - پروژه های دانشگاهی - سوالات




منابع کنکور کارشناسی ارشد – رشته‌ی IT (مهندسی فناوری اطلاعات)

جزوه‌ی ساختمان‌داده‌ها 3000 مسئله‌ی حل شده در شبکه‌های کامپیوتری و انتقالداده، دکتر




جزوات رشته ict

دانلود جزوه 2 انتقال داده پسورد : www.karimalimadadi.mihanblog.com دانلود جزوه محاسبات




منابع آزمون ارشد کامپیوتر

جزوه‌ي ساختمان‌داده‌ها، دكتر محمد قدسي، دانشگاه شريف. ب) انتقال داده ج) مدار




برچسب :