گفتگوی ‌تفصیلی با مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز تبریز

مدیر عامل سازمان پارکها ختم کلام را گفت: درخت سپیدار (تبریزی) در صنایع چوبی استفاده می شود و نباید آن را در سطح شهر به عنوان ایجاد فضای سبز کاشت     اگر ما بخواهیم مثل پارک ائل گلی فضای سبزی ایجاد کنیم باید چند هزار میلیارد تومان هزینه کنیم که با این اعتبارات شهری و اعتباراتی که در اختیار سازمان فضای سبز قرار دارد، قابل تحقق نیست    مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری تبریز گفت: به همه احترام می گذارم اما تحت تاثیر هیچ کسی نیستم و سعی دارم در جوی آرام به کار تخصصی خود بپردازم.

 سازمان پاركها و فضاي سبز تبريز درسال 1349 جهت انسجام بخشيدن به فعاليتهاي فضاي سبز و ايجاد مديريت واحد بعنوان اولين سازمان ثبت شده وزارت كشور تاسيس گرديد. درابتدا ، كليه فعاليتهاي فضاي سبز بصورت متمركز از طريق سازمان پاركها انجام مي‌گرفت و مديريت فضاي سبز مناطق نيز از اين طريق عمل مي‌شد . روند مذكور تا سال 1372 ادامه داشت تا اينكه طرح مديريت غيرمتمركز فضاي سبز مطرح گرديد و فضاي سبز مناطق شهرداري بصورت مستقل عهده‌دار فعاليتهاي فضاي سبز حوزه خود شده و سازمان پاركها نظارت عالي آنها را بعهده داشت . اين روند درطول 5 سال دستخوش تغيير بود به اين معني كه چند بار فعاليت فضاي سبز مجدداً بصورت متمركز و گاهاً غيرمتمركز انجام گرفت و درنهايت از سال 1377 فعاليتهاي فضاي سبز بصورت غيرمتمركز و بعهده مناطق گذاشته شد و سازمان پاركها نقش برنامه‌ريزي و نظارت عالي فضاي سبز را بعهده گرفت.

البته برخي پروژه‌هاي بزرگ فضاي سبز از طريق اين سازمان انجام و پس از اتمام عمليات احداث و بهره‌برداري به مناطق مربوطه جهت نگهداري واگذار مي‌گردد. درسال 1372 درراستاي سياست واگذاري فعاليت‌هاي دولتي به بخش خصوصي ، سازمان پاركها نيز مقدمات واگذاري قسمتي از فعاليت‌هاي فضاي سبز را به پيمانكاران خصوصي آغاز نمود و جهت اجراي صحيح و هماهنگ فعاليت‌ها شروع به تدوين دفترچه پيمان ( كه شامل آيتم‌بندي فعاليت‌ها و برآورد هزينه هرجزء از عمليات فضاي سبز مي‌باشد ) نمود. كه اين برنامه با وجود مشكلات اوليه با موفقيت به اجرا درآمد و اينك پس از گذشت 16 سال كليه فعاليت‌هاي فضاي سب�� از طريق پيمانكاران بخش خصوصي اجرا مي‌گردد و دفترچه پيمان تدوين شده يكي از كامل‌ترين دستورالعمل‌هاي اجرائي فضاي سبز دربين كلانشهرهاي كشور مي‌باشد كه بصورت الگو مورد استفاده كلانشهرها و بسياري از شهرهاي كشور قرارگرفته است.

طی حکمی از سوی شهردار تبریز محمد حسین حسن زاده  در بهمن ماه سال 92 به عنوان مدیرعامل جدید سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری منصوب شد، مصاحبه ای با وی در خصو ص اقدامات سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری تبریز  انجام دادیم، که در ادامه می خوانید:

تحقق صد درصدی بودجه سازمان در 9 ماهه سال جاری

آناج: لطفا در مورد میزان تحقق بودجه سال 93 توضیح بدهید:

مبلغی که به حساب های سازمان واریز شده است در نه ماه حدود 45 درصد است. سال جاری بودجه را طوری نوشته ایم که از کل بودجه (50 میلیارد تومان) حدود 20 میلیارد تومان از محل درآمدهای سازمان و 30 میلیارد تومان از مناطق یک، دو و پنج محقق شود. اکنون از طریق منطقه یک، تقریبا صد در صد بودجه مان را محقق کردیم اما آن را به صورت غیرنقدی دریافت کردیم. درواقع قرارداد بسته و به صورت غیرنقدی توافق کردیم و حدود 8 میلیارد و نیم از ملاک منطقه یک را گرفتیم، در منطقه دو نیز چنین تفاهم کرده ایم که اراضی ضلع شمالی ائل گلی را تملک کنند اما هرچند اقداماتی انجام شده ولی هنوز تملک صورت نگرفته است که اگر این کار را انجام ندهند ما از طریق شهرداری مرکز اقدام و تملک می کنیم یا راه دیگری را به کار می گیریم.

10 میلیارد دیگر نیز قرار بود از منطقه 5 محقق شود که برای 70 یا 80 درصد آن برنامه تعریف کرده ایم. مثلا پروژه خلعت پوشان و انتقال آب به آرپادره سی که در مجموع بخش زیادی از درصد تعیین شده محقق شده و فقط حدود 2 میلیارد تومان تحقق نیافته باقی مانده که تا 15 اردیبشت سال 94 محقق خواهد شد. بنابراین ما در مورد تحقق بودجه مشکلی نداریم هرچند که این مقدار غیر نقدی است مثلا ملکی را به ما داده اند و در حساب سازمان نیست و در گزارش مالی که به شورا ارائه می شود، ذکر نمی شود اما به صورت گزارش اعلام شده  و دارایی سازمان به صورت غیر نقدی بیان می شود. اگر با این اعداد و ارقام محاسبه کنید می بینید که ما نسبت به نه ماهه سا جاری نزدیک صد در صد تحقق بودجه داریم.

آناج: برای سال آینده چه مقدار بودجه پیشنهاد کرده اید؟

برای سال آینده نزدیک 180 میلیارد تومان بودجه برای سازمان پیشنهاد کرده ایم.

آناج: پیشنهادی که به شورا ارائه شده چقدر است؟

برای شورا جور دیگری نوشته اند؛ 50 میلیارد تومان به صورت مشارکتی (پروژه ایجاد پارکینگ طبقاتی زیرزمینی مجموعه ی ائل گلی و برخی پروژه های خدماتی به طوری که به ساختار ائل گلی آسیبی نرسد) و تقریبا 32 میلیارد تومان از محل درآمدهای خود سازمان نوشته اند. علاوه بر این ما دو پروژه ی بزرگ نیز تعریف کرده ایم که تصویب آن نیاز به چونه زنی و رایزنی با اعضای شورا دارد.

تملک اراضی مورد نیاز خیلی ضرورت دارد زیرا جهت گسترش فضای سبز ما نیاز به زمین هایی داریم که مال خود سازمان باشد و ما نمی توانیم در زمین غیر فضای سبز ایجاد کنیم. حتی زمین های ملی که به ما داده اند دارای معارض است و در مورد آن زمین ها برای شهرداری مالکیت نداده اند بلکه شهرداری به عنوان بهره بردار است و رفع این معارض ها نیز طبق آیین نامه بر عهده ی بهره بردار است. لذا ما برای کاشت در این زمین ها باید مالک و معارض زمین های ملی را راضی و به عبارت دیگر رفع شرّ کنیم. برخی اراضی نیز وجود دارند که آزاد هستند و سند دارند و یا زراعی هستند که آن ها را نیز باید تملک کنیم. بنابراین بر اساس محاسباتی که انجام داده ایم حدود 40 میلیارد تومان نیز بابت انجام این تملک ها نیاز داریم. به نظر مبلغی را در این راستا در بودجه پیشبینی کرده اند اما فاصله این مقدار با رقم پیشنهادی ما زیاد است و ما با انجام رایزنی با اعضای سعی در افزایش آن داریم.

اصلی ترین پروژه ای که برای زیرساخت ها لازم است انتقال آب به قسمت هایی از شهر است که در آنجا قصد توسعه داریم مثل اتوبان شهید کسایی، عباس میرزا و غیره خیلی از آب های زیرسطحی و مزاحم وجود دارد که می توان آن ها را انتقال داد. بدین منظور(انتقال آب و توسعه ی شبکه آبیاری تحت فشار) حدود 25 میلیارد تومان بودجه پیش بینی کرده ایم. باقی بودجه در رابطه با کارهای معمول سازمان است.

قسمتی از فضای سبز ما درون شهری و در قالب مناطق است؛ امور مربوط به فضای سبز موجود و توسعه ی پارک های محلی را شهرداری های مناطق انجام می دهند و اعتباراتش نیز در بودجه ی مناطق پیش بینی می شود. با این حساب نزدیک 55 میلیارد تومان بودجه ی لازم برای نگهداری فضای سبز موجود است که بیش از 90 درصد آن در بودجه ی مناطق و 10 در صد در بودجه ی ما پیشبینی می شود.

تخصیص 10 میلیارد تومان برای پروژه ای با موضوع  دفاع مقدس

با توجه به توافقاتی که بین شهردار و استاندار و معاونت فنی عمرانی استانداری انجام گرفته است، اجرای پروژه با موضوع دفاع مقدس را به سازمان پارک ها واگذار شده است و ما به عنوان مجری قرار است با پیمان کار قرارداد ببندیم و کار کنیم. قرار است نزدیک 10 میلیارد تومان نیز بدین منظور لحاظ شود.

احداث پارک های فرامنطقه ای در شهر تبریز

پیشبینی ما این است که حدود 20 تا 30 پارک محله ای در قالب بودجه سال 94 در سطح شهر ایجاد شود. علاوه بر این بنا داریم چند پارک فرامنطقه ای مثل نگین پارک نیز احداث کنیم.

ممنوعیت کاشت چمن برای صرفه جویی در آب

به مناطق ابلاغ کرده ایم که در رابطه با فضای سبز وابستگی خود را به چاه های آب و فاضلاب قطع کنند. خوشبختانه منطقه یک این وابستگی را از بین برده است که آنجا منطقه ولیعصر، توانیر و استاد شهریار متکی به آب چاه آب و فاضلاب بود(نه آب شرب) اما حال اینطور نیست. منطقه دو نیز یک مجوز چاه گرفته و تا حدودی وابستگی خود را کم کرده اند. ممکن است سال آینده با کمبود آب مواجه شویم لذا لازم است تمهیدات لازم را از اکنون در نظر بگیریم. مثلا قصد داریم کاشت چمن را ممنوع کنیم مگر در جاهایی که آبش تامین و ضرورت کاشت چمن وجود داشته باشد. مثلا در افلاک نما، درست نیست که ما سرتاسر درخت بکاریم و لاجرم از چمن استفاده خواهیم کرد. از طرفی کاشت چمن مصنوعی در هیچ شهری اتفاق نمی افتد چون هم زیبایی خاصی ندارد، هم هزینه آن بالاست و هم در شان شهر تبریز نیست. من خود ترجیح می دهم زمین ها به صورت خشک و خاکی بمانند ولی چمن مصنوعی کاشته نشود.

آناج: برخی درختان وجود دارد که آب زیادی برای نگهداری از آن ها مصرف می شود؛ در این مورد چه برنامه ای دارید؟

برخی از درختانی که در تبریز کاشته شده اند، توقع آبی زیادی دارند که این دو علت دارید اول اینکه آن ها درختانی هستند که باید رشد سریعی داشته باشند و هرچه زودتر به باردهی برسند. ما باید از این نوع درختان حذر کنیم که معمولا در فضای سبز شهری از این گونه ها کاشته نمی شود. مثلا درخت سپیدار به عنوان زراعت چوب است و باید همواره آبش تامین باشد و طی ده سال به باردهی برسد. این نوع درخت در صنایع چوبی استفاده می شود و نباید آن را در سطح شهر به عنوان ایجاد فضای سبز کاشت. برخی درختان نیز وجود دارند که ما خودمان آن ها را از نظر نیاز به آب پرتوقع کرده ایم در حالی که از ابتدا اینگونه نبودند. مثلا اقاقیا جزء درختان مقاوم و از نظر آب کم مصرف است اما می بینیم که آن را داخل چمن کاشته اند در حالی که چمن روزانه آبیاری می شود و درخت نیز به آبیاری روزانه عادت می کند و اگر روزانه به درخت آب ندهیم خشک می شود. درواقع ما خودمان طبیعت درخت را عوض کرده و توقع آبی آن را افزایش داده ایم.

وجود یک میلیون متر مربع چمن در شهر تبریز

توسعه ی چمن در سطح شهر ما بیش از اندازه است و ما در تبریز بیش از یک میلیون متر مربع چمن داریم که شاید تهران این مقدار چمن نداشته باشد. هرچقدر مقدار چمن بیشتر باشد میزان آب مصرفی نیز بیشتر خواهد بود علاوه بر این میزان گلهای فصلی نیز در تبریز زیاد است. عمر گلهای فصلی (بجز چند مورد استثنا) به مدت یک ماه، دو ماه و برخی پنج ماه است در حالی که وقتی ما فضای سبز را ایجاد می کنیم باید به پایداری آن ایمان داشته باشیم و باید بدانیم که گل و گیاهی که می کاریم چند سال عمر دارد؛ ما باید به سمت کاشت گیاهان دائمی برویم؛ اگر می خواهیم شهرمان مزین به زیبایی گل های رنگی باشد، باید به سمت گونه ها و گل و گیاه دائمی یا حداقل چندساله برویم که بهتر از گل و گیاه فصلی هستند.

اولویت اول در ایجاد فضای سبز پایدار درخت است چرا که کارکرد اکولوژیکی درخت در سطح شهر بیشتر است. لذا ابتدا باید میزان کاشت و نگهداری درختان را توسعه بدهیم و سپس به دلیل ایجاد زیبایی و تنوع بیشتر به درختچه ها بپردازیم که علاوه بر زیبایی میزان زیر پوشش بودن چمن در سطح شهر را کاهش می دهد. درمورد گل نیز باید بگویم در جاهایی که مقابل دید مردم است لاجرم باید از گلهای فصلی استفاده کنیم ولی بهتر است این را به حداقل برسانیم بیشتر به کاشت گل های دائمی روی آوریم.

هدف ما این است که متولی و سیاست گذار فضای سبز باشیم و در این میان به سیاست توسعه ی فضای سبز و پایداری آن خیلی تاکید داریم. یکی از ضروریات ایجاد فضای سبز پایدار ایجاد زیرساختهاست. مثلا قبل از من هیچ مسئولی در سازمان وجود نداشت که متولی آب باشد در حالی که در نبود آب کاشت درخت کار اشتباهی است. اما اکنون این امر رفع شده و سعی ما این است که بهره وری مصرف آب را در فضای سبز با استفاده از تکنولوژی پیشرفته شبکه ای به جای تانکر و انتخاب گونه های مناسب، بالا ببریم.

علاوه بر این قبلا در سازمان در مورد مدیریت آفات و بیماری ها نیز متولی وجود نداشت و طبق عادت در اردیبهشت ماه فضای سبز را سمپاشی می کردند در حالی که سمپاشی باید در زمستان انجام بگیرد و اگر دیدیم که نیاز به سمپاشی دوباره است، در اردیبهشت نیز این کار را انجام می دهیم.

یکی از نیازهای مهم سازمان ایجاد آزمایشگاه خاک�� آب و بیماری هاست.

آماردهی ما ضعیف است در حالی که ما باید همیشه بدانیم که چند درخت کاشته ایم، چند درخت را از جا کنده ایم و غیره

آناج: چرا تولیدات گل و گیاه در تبریز محدود تر است؟

اقلیم ما اقلیم خاصی است و هزینه تولید گل و گیاه در منطقه بالاست از طرفی تولید کنندگان محلی مثل مغازه داران عمل می کنند و کارکرد کافی در شهری مثل تبریز ندارند چون در حد یک تولید کننده کوچک هستند لذا نه برای خودشان سودآور است و نه نیاز ما را رفع می کند. اما جهت حمایت از آن ها با تاکید بر خرید از منابع و تولیدکنندگان بومی عمل می کنیم و حتی آگهی هم داده ایم که تولیدات خود را به ما اعلام کنند تا در وهله ی اول محصولات تولیدکنندگان محلی را (البته به شرط کیفیت خوب) خریداری کنیم.

تبریز می تواند پایانه ی صادرات گل و گیاه در شمال غرب کشور باشد

تبریز به عنوان یک مادرشهر در شمالغرب کشور و نزدیکی به مرز اروپا و منطقه قفقاز، می تواند پایانه ی تولید و عرضه و حتی پایانه ی صادرات گل و گیاه باشد اما متاسفانه ما غافل از این موضوع هستیم در حالی که در منطقه قفقاز سالانه رقم بالایی صرف تولید گل و گیاه میشود. ما هم پتانسیل و سرمایه گذاران خوبی داریم که اگر حمایت شوند و به این سمت سوق پیدا کنند ما نیز می توانیم در این عرصه موفق عمل کنیم. اکنون نیز وظیفه ی ما حمایت از تولید کننده ی محلی است.

جهت توسعه ی فضای سبز درون شهری اقدام به توسعه ی پارک های محلی کردیم که تا به حال 24 پارک محلی را افتتاح کرده ایم و بنا داریم این سیاست را در آینده نیز در پیش بگیریم.

لازم به اشاره است که سازمان ما در کارهای عمرانی که در فضای سبز و پارک ها انجام می گیرد هیچ نقشی ندارد و از قبل کارهایش را انجام می دهند ما هم در آخر مثلا چمن کاری هایش را انجام می دهیم در حالی که درستش این است که از قبل زیرساخت های ان مثل لوله های آب و نوع درخت و غیره مشخص می شد. ما سعی داریم این کاستی ها را نیز با هماهنگی معاونت فنی عمرانی استانداری رفع کنیم. هیچ جا، حتی در تهران نیز نیاز به جدول کشی در پارک ها وجود ندارد و ما حتی می توانیم از حداقل عوارض طبیعی به نفع فضای سبز استفاده کنیم نه اینکه خودمان هم عوارض درست کنیم. خیلی جاها جدول را برای این درست می کنند که از کف حفاظت کند در حالی که با زیرسازی مناسب دیگر نیاز به جدول نخواهد بود.

آناج: برای جلوگیری از تخریب و حفظ فضای سبز چه برنامه ای دارید؟

فضای سبز یک زیرساخت اجتماعی است و اگر نگرشی غیر از این داشته باشیم، خطا خواهیم کرد. در نگاه اجتماعی در عمران، شهرسازی، معماری و حتی طرح تفصیلی نیز نقش خواهد داشت. متاسفانه از زمان های دور فشار مالی شهرداری ها بر اقتصاد شهری نیز فشار وارد ساخته لذا لاجرم فضای سبز را تغییر کاربری داده و از آن جهت تامین منابع اقتصادی برای مدیریت شهر استفاده کرده یا مثلا یک خیابان احداث کرده اند در حالی که نقش فضای سبز خیلی بیشتر از کارکرد همه ی اینهاست.

استاندار آذربایجان شرقی قسم خورده که در زمان مدیریت وی هیچ تغییر کاربری فضای سبز صورت نگیرد

خوشبختانه  استاندار و معاونت فنی قسم خورده اند که در زمان مدیریت ایشان تغییر کاربری فضای سبز به هیچ وجه اتفاق نخواهد افتاد. این حرکتی بسیار مبارک است و ما از آن حمایت می کنیم.

تملک یک باغ خیلی بهتر از احداث 10 پارک است

موضوع مورد بحث دیگر تملک باغات موجود(حتی باغات سردرود) است که تملک آن ها برای آینده ی تبریز خیلی مهم است. البته تحقق این امر نیاز به منابع مالی دارد که در حال حاضر منابع اقتصادی شهر تبریز تکافوی این امر را نمی کند. اما به هر حال این یک هدف است و امروز تملک یک باغ خیلی بهتر از احداث ده پارک است. زیرا هم فضای باغ کاملا مناسب است و هم کارکرد چندین ساله دارد.

امسال برای اولین بار در احداث پارک های محلی کلمه ی تملک را اضافه کرده و نوشته ایم: تملک و احداث پارک های محلی؛ چون کلمه تملک خیلی مهم است. ما می خواهیم اقدامات را به سمتی سوق دهیم که پارک بزرگ اتفاق نیافتد زیرا شهرداری تبریز در طول سالهای گذشته در مورد پارک های بزرگ موفق نشده است و دلیل آن نیز عدم تملک بوده است در حالی که زمانی می توانست به قیمت هرمتر 10 هزارتومان همه ی آنها را تملک کند. در آینده توسعه شهر تبریز در ضلع جنوبی خواهد بود و اگر شهرداری امروز در آن منطقه تملک نکند، اتفاقی که در پارک بزرگ افتاد آنجا نیز قابل تصور است. درواقع با نگاه مثبت به فضای سبز و با تملک این بخش ها از الان، می توانیم به آینده ی فضای سبز امیدوارتر باشیم.

آناج: در مورد آموزش شهروندی در رابطه با فضای سبز، چه برنامه ای دارید؟

جلب همکاری مردم و آگاهی بخشی به آنها با انجام کارهای فانتزی تبلیغاتی و شعاری میسر نمی شود

معتقدم فضای سبز زیرساخت اجتماعی و جزء دارایی های اجتماعی یک شهر است لذا فضای سبز سهم مردم است. اگر مردم سهامدار فضای سبز است پس بدون مشارکت مردم در زمینه نگهداری و توسعه ی آن اتفاقی نمی افتد. جلب همکاری مردم و آگاهی بخشی به آنها با انجام کارهای فانتزی تبلیغاتی و شعاری میسر نمی شود. مشارکت مردم بخشی از هدف ماست نه وسیله. اگر چنین دیدی داشته باشیم مردم به این سمت و سو سوق می یابند. خوشبختانه مردم با طبیعت و فضای سبز مانوس هستند و فضای سبز جزء معدود اموری است که حساسیت شهروندان بر روی آن بیشتر است و در گزارشات شهرداری نیز می بینیم که مردم قطع درخت، خشکی درختان و مسائلی از این قبیل را به شهرداری اطلاع رسانی می کنند. ما نیز هنگام ایجاد فضای سبز حتما باید سلیقه مردم را لحاظ کنیم. مثلا به نظر من مردم تبریز درختانی مثل درخت توت را بیشتر می پسندند و ما نیز باید آن را توسعه بدهیم البته در قسمت هایی که عامل تصادف یا عامل ترافیک نباشد. فضای سبز نقش خود را زمانی نشان می دهد که مردم زیر یک درخت جمع شوند و لذت ببرند.

من موقع تدوین برنامه بودجه نیز گفتم که آموزش شهروندی و پژوهش(جهت انجام کار علمی) برای ما مهمتر از نگهداری فضای سبز است. ما باید هزینه های آموزش و پژوهش را از اعتبارات سازمان تامین کنیم و نباید تابع مرکز یا سازمان دیگری باشد. درواقع من برای کاشت درخت به اعتبارات مرکز امیدوار شده ام که اگر تامین کنند می کاریم وگرنه نمی کاریم اما آموزش شهروندی را از اعتبارات خود سازمان و با سیاست گذاری خودمان تامین می کنیم.

در این میان با تضاد و تقابل منافع شخصی و منافع شهری روبرو هستیم که گاه مردم برای تجدید بنا درختی را قطع می کنند و گاه آن را از منافع شهری می دانند و نسبت به قطع آن معترضند. لذا ما از این جنبه باید روی مردم کار کنیم و در راستای آگاهی رسانی همت به خرج دهیم تا مردم منافع شهری را به منافع شخصی ترجیح بدهند.

اگر خدایی نکرده فردی با کمبود اکسیژن روبرو شود و برای تامین اکسیژن مجبور باشد به کارخانه ای برود و کپسول اکسیژن را پر کند، آن موقع ارزش و قیمت اکسیژن را می فهمد. کسی که یک درخت را برای مغازه اش مانع می داند، خبر ندارد که همان یک درخت اکسیژن هزاران کپسول را تولید می کند بدون اینکه از شما ریالی دریافت کند. آگاه کردن مردم از این حقایق کمک رسانه ها، ان جی او ها و حتی پایگاه های اجتماعی را می طلبد و نقش اینها تاثیر فوق العاده ای دارد و همین ها آینده ی کشور را رقم می زند. زیرا هر جامعه ای سرمایه ی اجتماعی بشتری داشته باشد، موفق تر است.

نقش تعیین کننده فضای سبز در تامین ایمنی شهر در مواقع بحرانی

شهر ها را بر اساس شش آیتم کلیدی تعریف می کنند: انرژی(اعم از آب، برق و غیره که شهر باید برای این ها برنامه داشته باشد) محیط زیست(اعم از فضای سبز، آلودگی ها، پسماندها و غیره) حمل و نقل، زیرساخت ها، برنامه ریزی، ایمنی شهر، درآمد و اقتصاد شهر. هر شهری برای این چند مورد برنامه نداشته باشد، قطعا زمانی به بن بست می رسد. البته رابطه ای این عوامل نیز خیلی مهم است به طوری که اگر به جای هم افزایی در کار یکدیگر سنگ اندازی کنند، نقشی منفی ایفا خواهند کرد.مثلا اگر می خواهیم حمل و نقل را توسعه بدهیم باید هم به سواره برنامه داشته باشیم و هم برای پیاده ها. فضای سبز نیز در تامین ایمنی شهر، بخصوص در مواقع بحرانی، نقش تعیین کننده دارد.

مردم باید از عواقب قانون شکنی در خصوص فضای سبز آگاهی یابد

بنابراین باید از رسانه های مختلف هم قوانین فضای سبز را به مردم اطلاع رسانی کنیم و هم آنان را از عواقب قانون شکنی در این زمینه آگاه سازیم. مثلا یک فرد بداند که اگر درختی را قطع کند این مقدار جریمه می شود، و یا بداند که اگر به شهرداری اطلاع دهد شاید شهرداری آن درخت را به جای دیگر انتقال بدهد.

وقتی در شورا موضوعی مثل عوارض تصویب می شود باید طی آگهی روزنامه ای به مردم اعلام شود. اگر فرمانداری تایید کند این قانون از اول سال بعد لازم الاجرا خواهد بود. اینها قوانینی است که پیش بینی شده است اما ایا مردم حتما آن روزنامه را خواهند خواند؟ حتما از تلویزیون آن را پیگیری می کنند؟ ما به عنوان دستگاه های اجرایی باید با مردم ارتباطی نزدیکتر از این ها برقرار کنیم.

در میدان نظامی نقش فضای سبز برای مردم معلوم شد و حساسیتشان را برانگیخت تا جایی که پروژه را کاملا دگرگون کردند. مردم احساس نیاز کرده و به حق ورود کردند. این حساسیت مردمی باید در تمامی نقاط شهر و درمورد تک تک درختان این شهر اتفاق بیافتد.

آناج: لطفا در مورد مباحث سرمایه گذاری سازمان بگویید:

فضای سبز می تواند بخشی از اقتصاد شهر را ایجاد کند و علاوه بر آن می تواند ارزش افزوده نیز به بار آورد که این ارزش افزوده نیز به نوبه ی خود موجب توسعه ی چرخه ی اقتصاد شهر می شود. ارزش افزوده ی حاصل از فضای سبز خیلی بیشتر از این است که مثلا در پارکی یک دکه ی فروش برای جبران هزینه ایجاد کنیم. مثلا اگر امروز در ضلع جنوبی تبریز فضای سبز ایجاد می کنیم این فضای سبز موجب می شود قیمت کاربری های دیگر در اطراف آن چندین برابر افزایش پیدا کند. زیرا هوای ایجاد شده، زیبایی به وجود آمده و زیرساخت تامین شده به معنی ارزش افزوده ای برای کاربری های دیگر است و به صورت غیر مستقیم بر اقتصاد شهر تاثیر می گذارد.

ایجاد بخش سرمایه گذاری و امور اقتصادی در سازمان

بنابراین یکی از واحدهایی که جای خالی آن در سازمان حس می شد، بخش سرمایه گذاری و امور اقتصادی سازمان بود که خوشبختانه ایجاد شده است که به عنوان یک مکمل عمل می کند. ما امروز هزینه بر و به منزله ی آشپزخانه ای در خانه هستیم؛ زیرا در ظاهر هزینه های زیادی برای آشپزخانه می شود اما در واقع با وجود آشپزخانه از بروز خیلی از هزینه ها جلوگیری می کنیم و محتاج به بیرون از خانه نیستیم. برای مثال محله ی سیلاب ملّا زینال منطقه ای حاشیه نشین و فوق العاده فشرده است اما اگر هزار متر در آن منطقه فضای سبز ایجاد کنیم، ارزش افزوده ای که از پروانه ی خانه های اطراف آن پارک حاصل خواهد شد خیلی فراتر است. درواقع فضای سبز هزینه بر نیست بلکه به عنوان مکمل و سرمایه گذاری برای شهر است.برای

 دریاچه خلیج فارس در پارک چیت گر شاید چند صدر میلیارد تومان هزینه کرده اند ولی ارزش افزوده ی آن چند برابر این هزینه است.

آناج: چرا همانند پارک ائل گلی فضای سبزی برای مردم ایجاد نمی کنید؟

اگر ما بخواهیم مثل پارک ائل گلی فضای سبزی ایجاد کنیم باید چند هزار میلیارد تومان هزینه کنیم که با این اعتبارات شهری و اعتباراتی که در اختیار سازمان فضای سبز قرار دارد، قابل تحقق نیست اما ما ناامید نیستیم و باید سرمایه گذار و مشارکت کننده جذب کنیم، برای اولین بار در سال جاری این اقدام را انجام می دهیم. مثلا می خواهیم نگین پارک را به عنوان پارک فرامنطقه ای درست کنیم و یا پارک مهر ولایت در شهرک اندیشه ایجاد شده است که این ها بخشی از نیازهای اولیه فضای سبز را تامین می کند و ساکنین ان قسمت ها برای استفاده از فضای سبز به قسمت های دیگر مثل ائل گلی سفر نمی کنند و بار سفر در این بخش کاهش می یابد. منطقه ی شش به موجب سفره های آب زیرزمینی که دارد برای ایجاد چنین پارک هایی مستعد است. به هر حال برای اقدامات و پروژه های بزرگ جسارت زیاد و اعتبارات قابل توجهی لازم است و باید ریسک پذیری به خرج بدهیم که آقای نجفی نیز ریسک پذیری بالایی دارند. ما نیز باید خود را برای انجام اقدامات بزرگ آماده کنیم.

سازمان پارک ها و فضای سبز سازمانی دارای حواشی بود

آناج: حرف آخر...

سازمان پارک ها و فضای سبز قبلا سازمانی دارای حواشی بود، اما من سعی کرده ام سازمان را دور از مسائل حاشیه ای نگه دارم. من به همه احترام می گذارم اما تحت تاثیر هیچ کسی نیستم و سعی دارم در جوی آرام به کار تخصصی خود بپردازم. تا به حال کسی را از بیرون سازمان استخدام نکرده ام و سعی بر این دارم کسانی را که از فضای سبز خارج شده اند دوباره به سازمان جذب کنم. با این همه سازمان فضای سبز پراسترس ترین ارایه دهنده خدمات شهری است.

 

جهت دریافت اطلاعات در مورد درخت سپیدار لطفا به لینک زیر بروید و به خوبی آنرا مطالعه نمایید

 http://greenhorticulture.persianblog.ir/post/311/

دوستان نظر شما چیست ؟؟

 


مطالب مشابه :


«اصالت، کیفیت، قیمت»؛سه شاخصه موردتوجه «لاله پارک تبریز»

«اصالت، کیفیت، قیمت»؛سه شاخصه موردتوجه «لاله پارک تبریز قیمت » سه شاخصه پارک آبی




قیمت بلیط پارک دلفینها

گویا در سال جدید قیمت ورودی پارک دلفینها بیش از ۱۰۰٪ افزایش یافته و به ۴۵ و ورزش های آبی




تحقق تبریز اروپای ایران با افزایش خودروهای لوکس خارجی پلاک ارس در این کلانشهر زیبا

وجود داره که میتوان خودرو های روز دنیا رو به قیمت پارک آبی و پارک آبی تبریز




پرواز مستقیم تبریز- تفلیس+ چند خبر از شهر

شروع خاکبرداری پارک آبی و هتل دنیای موج پارک آبی تبریز; سنگفرشهای




کافه کتاب تبریز

شکلات و نوشیدنی های گران قیمت پارک آبی و هتل پزشکی پارک آبی تبریز پیاده




بچه پولدارهای تبریز

در این صفحه هم عکسهایی از تفریحات، لباس‌ها، ساعت‌های مچی گران قیمت پارک آبی تبریز




لزوم احداث پارک مینیاتوری در تبریز

از احداث پارکهایی که در آنها فقط چمن و درختهای بی قواره و ارزان قیمت پارک آبی تبریز




گفتگوی ‌تفصیلی با مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز تبریز

است و دلیل آن نیز عدم تملک بوده است در حالی که زمانی می توانست به قیمت پارک آبی تبریز




نمایندگی برندهای لباس در تبریز

در سال‌های اخر دهه ۷۰ بود که نشانه هایی از برندهای خارجی با قیمت پارک آبی تبریز




برچسب :