گزارش شرکت در اولین گردهمایی کشوری پایگاه کیفیت بخشی درس زبان انگلیسی دوره راهنمایی

سخنران بعدی آقای فضلی خانی مدیر کل دفتر راهنمایی وزارت آموزش و پرورش بودند. ایشان به عدم کارآیی آموزش زبان در کلیه سطوح معتقد بودند. او به راهبردهای ارتقاء کیفیت در آموزش زبان اشاره کردند و در این راستا به راهبردهای زیر اشاره داشتند. 1- محتوای مناسب کتب درسی 2- به کارگیری  مناسب رویکردهای آموزش زبان در مدارس  و3- توجه به نظام ارزشیابی درس زبان . ایشان به این نکته اشاره کردند که در برنامه ی چهارم توسعه، درس زبان انگلیسی یکی از درس های هدف می باشد. او نقش معلم را در آموزش بسیار مهم دانست و به اشاره به حرفی از زایس که معتقد بود:" کتاب را جنس مرده ای است که معلم به آن جان می بخشد". مصاحبه ایشان نیز به پیوست الصاق می گردد. پس از سخنرانی ایشان جلسه ی پرسش و پاسخی کوتاه صورت پذیرفت که جواب های لازم به سوال ها که اغلب در رابطه با کتاب درسی زبان بود، داده شد.

  آخرین سخنران قبل از ظهر، آقای امیرنیا مسئول دفتر تالیف کتب درسی بودند. ایشان بیان داشتند که کتاب های درسی تا دو سال آینده تغییر نخواهد کرد. امیرنیا گفتند که تولید راهنمای برنامه ی درسی زبان انگلیسی بر اساس برنامه ی درسی ملی صورت گرفته است. در این برنامه نیازهای اصلی دانش آموزان در رابطه با درس زبان مد نظر گرفته شده است. پس از سخنرانی آقای امیرنیا جلسه ی پرسش و پاسخی برقرار شد که نمایندگان استان ها سوال ها، انتقادات و پیشنهادات خود را ارائه کردند. در خواست کلاس های ضمن خدمت، اشاره به ناکارآمد بودن کتاب و درخواست تغییر هرچه زودتر آن، ارزشیابی رایج در درس زبان مسائلی بودند که در ادامه مطرح گردید.

جلسه ی بعد از ظهر راس ساعت 14.35 در همان محل ادامه یافت. این جلسه با حضور وسخنرانی آقایان، میرشفیعی- کارشناس مسئول گروه­های راهنمایی شهر تهران-، صانعی- کارشناس مسئول راهنمایی شهر تهران-،  معظمی گودرزی- سرگروه کشوری زبان انگلیسی راهنمایی-، لشکربلوکی- معاون آموزش متوسطه ی شهر تهران- و مشهدی – کارشناس مسئول گروه های آموزشی شهر تهران پیگیری شد.

آقای میرشفیعی به چگونگی شکل گیری پایگاه کیفیت بخشی درس زبان انگلیسی پرداخت. معظمی گودرزی نیز با اشاره به اینکه این پایگاه در اواخر پاییز به انها ابلاغ گردید، گزارشی از فعالیت های انجام شده در این مدت کار پایگاه ارائه نمود که مهمترین آنها برگزاری جشنواره تدریس غیر حضوری بر پایه­ی فناوری اطلاعات و برگزاری این گردهمایی کشوری بود. معظمی در گزارش برنامه ی جشنواره ی تدریس بیان داشتند که 56 اثر به آن دبیرخانه ارسال گردید که 9 اثر آقایان و خانم ها : محمود سهرابی از تهران، فاطمه فرامرزی از سیستان و بلوچستان، منیژه حسینی از اردبیل، غلام حسین فولادی از اصفهان، زهره اسلامی از مازندران، حمید خسروی از خراسان شمالی، ایرج مومنی راد از بوشهر، زهرا طالبی از خراسان جنوبی و علی قادری از کردستان برگزیده و از آن میان آثار استان تهران، کردستان و اصفهان به عنوان منتخبین کشوری معرفی شدند.   لازم به ذکر است که  از استان سمنان سه اثر  از شاهرود به دبیرخانه ارسال گردیده بود.

آقای مشهدی معتقد بود که گروه­های آموزشی باید زمینه ای را فراهم نمایند که معلمان حداقل سالی سه بار در همایش های علمی شرکت نمایند، بازدید علمی به عمل آورند و تولید محتوا داشته باشند. او به تبدیل تجربیات و عملکردها به محتوا تاکید داشتند.

لشکر بلوکی در سخنرانی خود به آسیب شناسی آموزش زبان در دوره ی راهنمایی اشاره کردند و گفتند که هنر معلم این است که توانائی های دانش آموز را به او نشان دهد.

در ادامه جلسه 4 کارگروه  از استان­های حاضر تشکیل گردید تا در فرصت یک ساعته آسیب های زبان در دوره ی راهنمایی را بررسی و راهکارهای اجرایی را ارائه دهند.

من به عنوان نماینده ی استان سمنان در کارگروه 4 با استان های فارس، قم، مازندران، هرمزگان، خراسان شمالی، البرز و  چهارمحال بختیاری به بررسی موارد خواسته شده پرداختیم. سیستم ونظام آموزشی متمرکز، معلمانی که یا مهارت های حرفه ای لازم را ندارند و یا مهارت های آنها به روز نمی شود، کتاب درسی و محتوای قدیمی ان که بر پایه های علمی محجور شکل گرفته است، توجه نکردن به تفاوت­های فردی دانش آموزان، برگزار نشدن کلاس های ضمن خدمت لازم برای دبیران زبان، هدف بودن نمره در اموزش مدارس، نبود کتاب کار مفید و کارآمد از جمله آسیب های آموزش زبان هستند که بعضی از انها توسط خود معلمان و گروههای آموزشی قابل حل وبرخی دیگر مربوط به سیاست گزارن آموزشی می شود. معلمان با به کارگیری روش های جدیدی چون روش هایی که بر پایه ی فناوری هستند و توجه به نیازها و تفاوت های فردی دانش آموزان می توانند چالشها را به فرصت تبدیل نمایند.

آخرین برنامه ی روز سه شنبه کارگاه آموزشی با عنوان کارپوشه ی دبیری بود که توسط خانم ایروانی دبیر مقطع متوسطه ارائه شد. کار پوشه ی دبیری، فرصتی است که معلم تمام سوابق کاری خود را مانند دوره های ضمن خدمت، طرح درس ها و برنامه های آموزشی که به اجرا در می آورد در ان جمع آوری می نماید. کارپوشه ی دبیری نوعی شناسنامه ی کاری محسوب می شود.

جلسه ی روز چهارشنبه راس ساعت 8.15 دقیقه در سالن همایش باشگاه با تلاوت آیاتی از قران و پخش سرود جمهوری اسلامی ایران آغاز گردید. پس از آن دبیران کارگروه­ها گزارشی از نتایج حاصله در کارگروه دیروز را ارائه و به صورت کتبی به مسئولان ارائه نمودند. در این راستا سر گروه­ها نظرات تکمیلی خود را نیز به نوبت بیان داشتند. آنچه که من به عنوان نماینده ی استان سمنان ایراد نمودم، اشاره به نکات ذیل بود:

- توجه به پیشرفت زبان از کانالهای  یادگیری زبان از طریق زبان، یادگیری زبان با عنایت به اهداف ارتباطی علاوه بر سیستم آموزشی موجود که به یادگیری در مورد زبان می پردازد.

- نگاه ابزاری به زبان داشتن و آن را وسیله ای برای رسیدن به هدف دانستن. بدین منظور که ما معلمان زبان نباید زبان انگلیسی را هدف در آموزش تلقی نماییم.

- توجه به فرهنگ بومی،ملی و اسلامی در آموزش زبان

- توجه به تفاوت های فردی و نگاهی ویژه به تئوری هوش های چند گانه در آموزش زبان

- توجه به سیستم ارزشیابی رایج 40 نمره ای و بی مورد بودن آن . پیشنهاد این بود که امتحان زبان 20 نمره ای برگزار گردد.

- جلب توجه مسئولان به جایگاه امتحان شفاهی در کارنامه ، با عنایت به اینکه یا باید اصولی برای ارزیابی امتحان شفاهی در نظر گرفته شود یا اینکه آن را با نمره ی کتبی ادغام نمایند.

- توجه به پژوهش در آموزش زبان و تبدیل نمودن چالشها و فرصتها با محوریت پژوهش به اسناد قابل استناد.

- توجه به فرهنگ کتاب خوانی و برگزاری مسابقات کتابخوانی برای همکاران در سطح کشور.

پس از گزارش کارگروهها و بیانات همکاران، خانم شهرتاش مسئول دفتر تالیف گروه زبان های خارجی به برخی از سوال­ها در رابطه با کتب درسی پاسخ دادند. ایشان در پاسخ سوالی مبتنی بر وجود اشتباهات چاپی در کتاب، فرمودند که رفع این اشتباهات به دفتر چاپ ابلاغ گشته است و اگر رفع نقص صورت نگرفته باید از آن کانال پیگیری شود. او به تهیه ی بسته های آموزشی برای همکاران در آن دفتر اشاره نمود و همینطور به تدوین برنامه ی درسی زبان که بر آن اساس کتب جدید تالیف خواهند شد. او در پاسخ به هدف کتب آموزشی زبان در آینده  با اشاره به بخشی از وصیت نامه ی امام رحمه ا... علیه که فرمودند: " می بینید که امروزه همه ی تبلیغات دنیا بر ضد اسلام است. با اسم ضدیت با جمهوری اسلامی ، اصل اسلام را محکوم می نمایند. صورت اسلام را به یک صورت دیگری در آورده اند که غیر واقعیت اوست. پیشتر احتیاج به زبان و زبان های خارجی نبود، امروز احتیاج است به این. پعنی جزء برنامه ی تبلیغات مدارس باید زبان باشد؛ زبان های زنده ی دنیا، آنهایی که در همه ی دنیا شایع تر است. "  بیان داشتند که زبان باید در مدارس زبانی برای تبلیغ دین، حفظ و اشاعه ی فرهنگ ملی و اسلامی باشد. او به چشم انداز آموزش زبان انگلیسی پرداخت و رویکرد آموزش زبان را در کتب جدید، پرداختن به چیستی، چرایی و چگونگی فعالیت های آموزشی- تربیتی، آموزش کیفی و توامان مهارت های چهارگانه ی زبانی، کیفی سازی مهارت های یادگیری دانست. در این راستا فراگیرندگان باید متفکرانه، عاقلانه، و عالمانه، هدفمند، و ارزش مدار تربیت یابند.

برگزاری کارگاه آموزشی از طرف شرکت ایزایران جهت تهیه ی سوال با استفاده از اینترنت برنامه ی بعدی بود که اجرا گردید.

جلسه با اجرای تدریس درس اول کتاب سوم راهنمایی توسط  چهار نفر از برگزیدگان جشنواره ی تدریس شهر تهران به مدت 2 ساعت ادامه یافت.

 در پایان جلسه از مسئولان و دست اندرکاران برگزاری همایش از جمله معاونت آموزش متوسطه ، گروه­های آموزشی و اعضای دبیر خانه ی زبان تقدیر و تشکر گردید. همایش راس ساعت 3 بعدازظهر پس از گرفتن عکس یادگاری در محوطه ی باشگاه رسما خاتمه یافت.

لازم به ذکر است که گروه زبان استان سمنان نیز از زحمات فراوان مسئولان و دست اندرکاران آموزش و پرورش تهران و به خصوص پایگاه کیفیت بخشی درس زبان تشکرو قدردانی می نماید.

با تشکر

سراج- نماینده گروه زبان انگلیسی دوره ی راهنمایی  استان سمنان- تیرماه 1390


مطالب مشابه :


راهکارهای بهبود تلفظ در دانش آموزان دبیرستان

راهکارهای بهبود که فرزندان آنها در درس زبان انگلیسی ضعیف بودند معلوم گردیده




یجاد علاقه در دانش آموزان پایه دوم و سوم راهنمایی به درس زبان انگلیسی

زبان انگلیسی ارائه راهکارهای عملیاتی آزمايشگاه زبان انگلیسی بطوريكه درس مكالمه




راهکارهای پیشنهادی جهت تدریس موثر زبان انگلیسی

گروه تالیف درس زبان انگلیسی. زبان انگلیسی می رساند به پیوست راهکارهای پیشنهادی




گزارش شرکت در اولین گردهمایی کشوری پایگاه کیفیت بخشی درس زبان انگلیسی دوره راهنمایی

ایشان به این نکته اشاره کردند که در برنامه ی چهارم توسعه، درس زبان انگلیسی راهکارهای




برچسب :