بیماری با ناتوانی در راه رفتن، ضعف، بی حالی و زردی بستری در بخش جراحی مردان



نام و نام خانوادگی دانشجو: بهنام دلیجه



معرفی مورد:

بیمار اقای شصت ساله ساکن … است که به علت ناتوانی در راه رفتن، ضعف و بی حالی و زردی در بخش جراحی مردان بستری است. از حدود یک ماه پیش دچار ضعف و ناتوانی شده به طوری که نمی توانست دستشویی برود و رنگش زرد شده بود. در معاینه ی فیزیکی بیمار، زردی کل بدن مشهود بود، همچنین بیمار اسیت و ادم اندام ها را نیز داشت. بیمار هوشیاری ندارد. قادر به تکلم و ارتباط برقرار کردن نیست، توانایی هیچگونه حرکتی ندارد، درد را درک می کند و در پاسخ به درد چشم هایش را جمع می کند تنفس بیمار خودبخودی و از راه اورال و نازال است.

در کسب تاریخچه از همسر بیمار مشخص شد که بیمار راننده ی جرثقیل بوده است. سابقه ی حساسیت به غذا یا دارویی خاصی ندارد،سابقه ی بستری نداشته، سابقه ی خانوادگی این بیماری را نداشته، سابقه ی بیماری ریفلاکس را ذکر می کند. از سی سال قبل الکل مصرف می کرده، چند باری اقدام به ترک کرده ولی موفق نبوده است. از لحاظ اقتصادی جزء اقشار متوسط جامعه هستند.

برای بیمار فیزیوتراپی تنفسی روزانه انجام می شود. سونوگرافی کامل شکم و لگن انجام که در جواب آن مشخص شد، کبد بزرگ بوده، کیسه صفرا دارای سنگ بوده، کلیه ی راست و چپ و مثانه طبیعی بودند، پروستات بزرگتر شده بود،مایع ازاد در شکم و لگن مشاهده شد.
در تاریخ .. برای بیمار اندوسکوپی انجام و مشخص شد، در کل معده ادم وجود دارد،قسمت ... و ... دئودنوم احتقان داشت.در اکوی قلب اجکشن فراکشن 55درصد بود.

داروهای بیمار عبارتند از:
فولیک اسید، فروس سولفات، سفتازیدیم 2 گرم، مروپنم و مترونیدازول، البومین20درصد، پنتاپرازول. لاکتولوز. اکتروتاید

آزمایشات:

..................

-0-0-------------------------------------00000---------------------------------

آنسفالوپاتی کبدی

آنسفالوپاتی کبدی در واقع طیف وسیعی از اختلالات سیستم عصبی مرکزی را شامل می شود، این اختلالات به دنبال آسیب های شدید کبدی، نارسایی های کبدی یا شنت های پورت روی می دهد. علت این اختلال در واقع ناتوانی کبد در تولید و دفع اوره از آمونیاک است. آمونیاک به روی سیستم عصبی مرکزی اثر تضعیف کننده دارد. مراحل اولیه آنسفالوپاتی کبدی به صورت کاهش هوشیاری، گیجی و بیقراری تظاهر می کند. از دست دادن هوشیاری، تشنج و کومای غیر قابل برگشت در مراحل آخر آن روی می دهد.

آمونيوم خون، همچنان به عنوان عامل اصلي پاتوژنز آنسفالوپاتي كبدي مطرح است .اين فرضيه مطرح است كه ميكروب هليكوباكتر ممكن است بتواند از طريق توليد اوره آز و يا تأثير بر ميزان روي خون، باعث افزايش ميزان آمونياك خون و تشديد آنسفالوپاتي گردد. هدف اين مطالعه، بررسي شيوع آلودگي با ميكروب هليكوباكتر در بيماران مبتلا به آنسفالوپاتي كبدي و مقايسه ي آن با گروه بيماران سيروزي غيرمبتلا به آنسفالوپاتي كبدي و همچنين تأثير ريشه كني هليكوباكتر بر سير آنسفالوپاتي كبدي بود. شيوع آلودگي با ميكروب هليكوباكتر در 42 بيمار مبتلا به آنسفالوپاتي كبدي به عنوان گروه مورد و 100بيمار سيروزي غير مبتلا به آنسفالوپاتي كبدي) به عنوان گروه شاهد بررسي و مقايسه شد. بيماران از نظر سن و جنس هماهنگ بوده، از بين مراجعان به بيمارستان هاي نور و الزهرا در سال هاي 1386-1383 انتخاب شده بودند 21نفر به هپاتيتB و 21 نفر بهC انتخاب شده بودند.

از بيماران سيروزي غيرمبتلا به آنسفالوپاتي كبدي، 49 نفر به هپاتيت B و 51 نفر به هپاتیت C مبتلا بودند. در گروه بيماران آنسفالوپاتي، 27 بيمار مورد درمان ريشه كني هليكوباكتر قرار گرفتند.  يك ماه بعد ريشه كني هليكوباكتر با استفاده از آزمايش Number Connection Test تایید شد.

در بيماران بهبود یافته از هیلوباکتر، درجه ي آنسفالوپاتي، آزمايش Number Connection Test و Flapping Tremor قبل و بعد از درمان مقایسه شد.

شيوع آلودگي با هليكوباكتر در بيماران سيروزي مبتلا و غيرمبتلا به آنسفالوپاتي كبدي برابر است؛ اما، درمان ريشه كني ميكروب هليكوباكتر ممكن است در بهبود وضعيت مبتلايان به آنسفالوپاتي مؤثر باشد.

علائم بالینی:
اولین علائم آنسفالوپاتی کبدی شامل تغییرات جزئی ذهنی و فکری و اختلالات حرکتی می باشد. بیمار به طور خفیفی گیج به نظر رسیده، دچار تغییرات خلق شده، بی تفاوت شده و الگوهای خواب و بیداری وی تغییر می کند، بیمار مایل به خوابیدن طی روز بوده و در طول شب دچار بیقراری و بی خوابی مرضی می باشد، همانطور که به سمت کمای کبدی پیش می رود، بیدار کردن بیمار بسیار سخت تر می شود. آستریکسی (لرزش رعشه ای دست) ممکن است اتفاق بیفتد و انجام کارهای ساده مثل نوشتن سخت می شود.

در مراحل اولیه آنسفالوپاتی کبدی رفلکس های وتری (تاندون) بیمار خیلی فعال (هیپراکتیو) می باشند که با بدتر شدن آسفالوپاتی این رفلکس ها ناپدید شده و اندام ها شل می شوند.

مراحل مختلف آنسفالوپاتی کبدی:

مرحله 1: خستگی، بیقراری، تحریک پذیری، کاهش قوای عقلانی، کاهش قدرت توجه، از دست رفتن حافظه نزدیک، تغییر شخصیت و تغییر در الگوی طبیعی خواب

مرحله 2: تغییر دست خط بیمار، آستریکسیس، نیمه خواب آلود، گیج و بوی دهان ویژه

مرحله 3: گیجی شدید، عدم توانایی در انجام کارها و خواب آلود ولی قابل تحریک

مرحله 4: کما، عدم پاسخ به تحریکات دردناک و تخریب احتمالی کورتکس یا مغز

درمان طبی:

1- جلوگیری یا کاهش پیشرفت هر چه بیشتر روند تخریب 2- اصلاح اختلال متابولیکی 3- حفظ عملکرد طبیعی مابقی سلول ها

اقدامات درمانی در آسفالوپاتی کبدی:
1- میزان پروتئین موجود در روده را با مصرف رژیم کم پروتئین کاهش دهید. معمولا رژیم غذایی بین 20-40 گرم پروتئین در روز دارد.

2- از بروز خونریزی های دستگاه گوارش جلوگیری کنید. در صورت بروز خونریزی باید سریعا خون را به کمک تنقیه لاکتولوز (سفولاک) خارج کرد.

3- تولید آمونیاک توسط باکتری ها را کاهش داده ، برای این منظور از نئومایسین و لاکتولوز استفاده می شود.

4- وضعیت آب و الکترولیت، هیپوکسمی، عفونت و درد بیمار را بهبود بخشید.

5- علائم حیاتی بیماران کمایی را کنترل کنید.

لاکتولوز به چندین طریق عمل می کند تا دفع آمونیاک از مدفوع را افزایش دهد:

1- آمونیاک را در حالت یونیزه نگهداری می کند که موجب کم شدن اسیدیته کولون شده و مسیر طبیعی عبور آمونیاک از کولون به خون را برعکس می کند.


2- دفع روده ای را تسریع کرده که موجب کاهش جذب آمونیاک از کولون می شود.

3- فلور طبیعی (روده) را به ارگانیسم هایی تغییر می دهد که نمی توانند از اوره آمونیاک بسازند. عوارض جانبی لاکتولز شامل کرامپ و باد روده کوچک است که معمولا هفته اول ناپدید می شود.

نئومایسین جذب خون نمی شود، لذا یک اثر تخریبی شدید بر روی باکتری ها مولد آمونیاک روده دارد. عوارض نامطلوب نئومایسین ثانوی به از بین رفتن فلور طبیعی روده (نظیر اسهال و کمبود ویتامین K) می باشد. از آنجا که نئومایسین می تواند اختلال گوش و کلیه ایجاد کند لذا مصرف آن در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه ممنوع است.

اقدامات پرستاری:
بیمار مستعد به آنسفالوپاتی کبدی را معاینه کرده و وضعیت روانی – فیزیولوژیکی را ارزیابی کنید. به عنوان مثال آیا دست خط بیمار تغییر کرده و یا قابل خواندن نیست، آیا صحبت کردن بیمار آهسته و یا دچار اشکال شده است. هرگونه تغییر شخصیت بیمار را یادداشت کنید. از بیمار بخواهید که مچ دست خود را به بالا خم کرده و بازویش را شل کند و بروز هر گونه آستریکسیس یا لرزش کبدی را ثبت نمایید (در این حالت بیمار نمی تواند دست خود را ثابت نگه دارد). تشخیص زودرس کاهش سطح هوشیاری یا شروع گیجی می تواند در بهبودی هر چه بیشتر وی نقش مهمی داشته باشد. هر گونه تغییر رفتاری را که می بینید، یادداشت نموده و به دنبال علائم عصبی بیمار را از نظر میزان سطح هوشیاری بررسی کنید.


تشخیص پرستاری
احتمال بروز یبوست در رابطه با کاهش حرکات معده و روده به دلیل مصرف داروهای مسکن مخدر، کاهش فعالیت و استراحت مطلق بودن.

اهداف (برآیند مورد انتظار)
بیمار در طول مدت بستری، دچار یبوست نشود و اجابت مزاجی راحت و با قوام شل داشته باشد .

تدابیر پرستاری و اجرا

بررسی الگوی دفع طبیعی بیمار.

ایجاد یک محیط خصوصی برای بیمار و دادن فرصت به بیمار برای انجام عمل دفع.

تشویق بیمار به استفاده از bed pan در زمان احساس دفع مدفوع.

آموزش به خانواده بیمار در باره ی ماساژ شکم که به تحریک حرکات دودی کمک می نماید.

قراردادن بیمار در وضعیت نیمه نشسته در تخت هنگام اجابت مزاج که از مانوروالسالوا جلوگیری می نماید.

تشویق بیمار به رعایت رژیم غذایی و مصرف مایعات.
استفاده از شربت لاکتولوز یا قرص گیاهی سیلاکس در صورت بروز یبوست.

تشخیص پرستاری
احتمال اختلال در سلامت پوست و بافت در ارتباط با بی حرکتی طولانی مدت و CBR بودن بیمار.
اهداف/ برآیند مورد انتظار
بیمار در طول مدت بستری در بخش قلب، دچار هیچ گونه زخم بستر، قرمزی، التهاب، رنگ پریدگی یا نکروز بافت در نواحی تحت فشار نشود.

تدابیر پرستاری و اجرا
بررسی پوست نواحی تحت فشار از نظر وجود قرمزی و زخم، التهاب، رنگ پریدگی یا نکروز پوست در ابتدای هر شیفت.
تشویق بیمار به خارج شدن هر چه سریع تر از تخت و شروع فعالیت ها در صورتی که محدودیتی نباشد.
آموزش به بیمار درباره ی انجام ورزش هایی در تخت ( این که دراز بکشد و یک زانویش را به سمت قفسه سینه خم کند و هر زانو 10 تا 20 بار به سمت قفسه سینه خم کند و این کار را 4-3 بار در روز انجام دهد
تغییر وضعیت هر 2 ساعت .

قراردادن بالش هایی زیر پاشنه پا و برجستگی های استخوانی تا عضو به حالت شناور درآمده و تحت فشار قرار نگیرد.

قرار دادن بالش زیر پاشنه پای بیمار تا بیمار به طرف پایین سر نخورد.

خودداری از کشیدن بیمار روی ملافه در هنگام جابجایی بیمار.

خشک بودن ملافه ی بیمار و نداشتن چین و چروک.

استفاده از تشک مواج.

--ارزشیابی
بیمار در طول مدت بستری در بخش، هیچ گونه زخم بستری در نواحی تحت فشار نداشت.

 

منبع:
 - کتاب کامل پرستاری داخلی جراحی تالیف: منیر نوبهار، محمد رضا عسگری و .... نوبت چاپ: چهارم 1391

- پرستاری داخلی جراحی برونر و سودارث کبد، غدد، مجاری صفراوی و دیابت. ترجمه اسدی نوقابی ا. دهقان. چاپ اول 1386.

-  پاپ مد؟؟؟؟؟؟؟


مطالب مشابه :


پنتوپرازول یا امپرازول

داروخانه دکتر فلاح (دارالشفا) - پنتوپرازول یا امپرازول - در این وبلاگ مطالبی در حیطه علوم




هلیکو باکتر چیست؟

سروتونین - هلیکو باکتر چیست؟ - صاف و ساده hbp: باکتری است مارپیچی شکل / گرم منفی / کم هوازی




زخم های گوارشی

مهارکننده پمپ پروتون(اُمپرازول، پنتاپرازول) و محافظ سد مخاطی(سوکرالفات). آنتی اسید:




بیماری با ناتوانی در راه رفتن، ضعف، بی حالی و زردی بستری در بخش جراحی مردان

دانش پرستاری: از کلاس درس تا جامعه - بیماری با ناتوانی در راه رفتن، ضعف، بی حالی و زردی بستری




عوارض شربت معده

ضمن این که با ورود داروهای جدیدی مانند اُمپرازول، پنتاپرازول، لنزوپرازول، رانیتیدین و




بازگشت اسید معده به مری-معده

های بیشتر با آندوسکوپ و درمان های قوی تر مثل داروی امپرازول یا پنتاپرازول لازم است.




برچسب :