دیدگاه و مأموریت سازمانی

دیدگاه و مأموریت سازمانی,spowpowerplant, Blog,مهندسی مکانیک,وبلاگ یک مهندس,اسپاو, Weblog,همه چیز درباره نیروگاه,مهندسی مکانیک,برق و الکترونیک,پمپ پایپینگ توربین,مهندسی شیمی,تحقیق,داستان کوتاه,دانلود کتاب جزوه مقاله پروژه,پروژه تحقیق پایان نامه,مهندسی,Engineer,مدیریت,دانلود کتابهای مهندسی,معرفی و نقد فیلم و کتاب,دانلود جزوه,دانلود مقاله,توربین,نیروگاه,spow, Persian,Iran, Iranian,Google,Yahoo,MSN, Weblogs, Blogs"> توضیح عکس توضیح عکس
توضیح عکس تبلیغات

وبلاگ یک مهندس... - دیدگاه و مأموریت سازمانی

وبلاگ یک مهندس...

دیدگاه و مأموریت سازمانی دیدگاه و مأموریت سازمانی

طراحی و مکتوب سازی دیدگاه و همچنین مأموریت (رسالت) سازمانی، اولین گام های ضروری برای طراحی هر سازمانی می باشند. انجام این مراحل اگرچه در مورد تمامی انواع مؤسسات امری درست و ضروری است، در مورد سازمان های غیر دولتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اصولاً ویژگی های مشخص کنندۀ نهادهای غیر دولتی توجه خاصی به مأموریت سازمانی، ارزشیابی، راهبرد های لازم برای تبلیغ خدمات ارائه شده توسط آنها، و در نهایت تأمین مالی شان می طلبد که در این میان مطلب نخست، مورد توجه این بخش از نوشتۀ حاضر بوده و سایر مطالب در دیگر بخش ها مورد بررسی و توجه قرار می گیرند. اولین مطلب مهم در مورد مأموریت سازمانی یک نهاد غیر دولتی، دقت آن در توصیف اهمیت و ضرورت وجودی سازمان مورد نظر و نیاز اساسی جامعه به خدماتی است که توسط آن ارائه می گردد. اهمیت مفهومی این امر از آنجا ناشی می شود که برای تسخیر این معنا در مأموریت سازمانی، لازم است تمامی بنیان گذاران سازمانی که در انتظار طراحی است، ابتدا نیاز جامعه به خدمات سازمان فرضی خود را به چالش کشیده و بدین ترتیب به بازشناسی مؤثرتر سازمان غیر دولتی خود و اهداف غایی آن بپردازند.

برای تکمیل این بازشناسی، لازم است که مرحلۀ تکوینی طراحی سازمان یا به تعبیری"مطالعات امکان سنجی" ، به درستی و دقت انجام پذیرد. این امر بسیار شبیه به همان چیزی است که برای مؤسسات خصوصی و انتفاعی انجام می گیرد؛ با این تفاوت که در مورد سازمان های خصوصی هدف اصلی بهینه سازی سود از طریق تولید محصول یا ارائۀ خدمتی است و در مورد مؤسسات غیر دولتی مقصود اصلی کوشش در جهت رفع مشکلات اجتماعی و یا ایجاد تسهیلات عمومی برای توسعۀ آن جامعه و افرادش می باشد. در نظر گرفتن همین تفاوت عمده در واقع ناهمسانی بنیادین پنداشت های غیر دولتی در مقایسه با خصوصی را موجب می گردد. پندارۀ مؤسسات خصوصی و انتفاعی تولید سرمایه است و به همین منظور بنیان گذاران چنین سازمان هائی گریزی جز در نظر گرفتن توانمندی ها و شرایط رقبا و چاره ای جز ورود به دنیای رقابت را ندارند. امکان سنجی در مورد این مؤسسات یعنی بررسی مالی تأسیس و راه اندازی شان و این به معنای تجزیه و تحلیل بازار، چگونگی جلب مشتری با ارائۀ محصولاتی یا خدماتی منحصر به فرد یا با کیفیت بیشتر و یا قیمت کمتر، و در یک کلام حذف رقبا از آن قسمتی از بازار خرید است که در حیطۀ کاری سازمان فرضی قرار می گیرد. در حالی که وضع در مورد سازمان های غیر دولتی به گونۀ دیگری باید باشد.

پندارۀ بنیادی سازمان های غیر دولتی بر این اساس استوار است که این مؤسسات به مثابۀ نهادهای اجتماعی بوده و نه تنها رقیب یکدیگر نیستند، که در اصل همبستگان سازمانی یکدیگر نیز می باشند. عامل برانگیزانندۀ گردانندگان این چنین مؤسساتی نه جاه طلبی و تمامیت خواهی و شهوت مقام که تلاش در جهت زیبا سازی زندگی اجتماعی در دنیای کنونی است. قرار است تمامی مشارکت کنندگان این دست مؤسسات به این درک عمومی رسیده باشند که دغدغه های اساسی انسان در چالش با زندگی دشوار امروزین آن، گردآورندۀ آنان در کنار هم بوده است و این مقصود بنیادین نباید تحت هیچ شرایطی خدشه دار گردد. در نتیجه، اگر بنیان گذاران یک سازمان غیر دولتی در دورۀ مطالعات امکان سنجی متوجه فعالیت سازمان دیگری با اهداف مورد نظر خود شدند، شایسته است که ابتدا با انجمن راهبری سازمان مورد نظر تماس گرفته و امکان هر گونه همکاری را بسنجند. در چنین شرایطی، تأسیس یک سازمان دیگر غیر ضروری است و حاصلی جز دوباره کاری و در نتیجه قربانی شدن مقصود نهائی ندارد. در عوض، اگر نهادی که پیشاپیش تأسیس شده و به فعالیت مشغول است به درستی و مطابق اصول مشارکتی طراحی شده باشد، بایستی قابلیت پذیرش افراد جدید با نیرو، انگیزه و ابتکار جدید را داشته باشد و امکان جذب، رشد و بالندگی آنان را در ساختار سازمانی خود پیشبینی کرده، ترغیب نموده و محقق سازد.

مطلب اخیر خود برهان دیگری بر اهمیت طراحی صحیح و اصولی سازمان های غیر دولتی است. بدیهی است که تمامی مؤسسات فعال نیز امکان ایجاد تغییرات در ساختار خود را درارا هستند و بسیار مهم است که انجام این چنین تغییراتی را برنامه ریزی نموده و به اجرا بگذارند. چرا که همین امر می تواند برای همبستگی سازمان های غیر دولتی که به انجام فعالیت در محدوده های محلی و ملی مشغول اند، کمک شایانی باشد و این گام نخست در جهت ورود به دنیای نهادهای اجتماعی است که شرح آن در بخش پیشین رفت. در نتیجه، یکی دیگر از اصولی که نباید از قلم طراحان بیافتد، در نظر آوردن مطابقت آن با ارزش های مشارکتی است. به این معنی که یک سازمان غیر دولتی باید بر اساس شفافیت عمل نماید؛ تمامی فرآیند های آن از تصمیم گیری تا اجرائی بر پایۀ مشارکت اعضاء قرار داشته باشد؛ و مسؤلان آن در هر حد و طبقه ای که هستند بایستی پاسخگوی جامعه ای باشند که به آن خدمت می دهند. قدرت جذب افراد جامعه برای مشارکت در موضوعات اجتماعی شان نیز خود بخش بسیار مهمی از قدرت ساختاری یک سازمان غیر دولتی را تشکیل می دهد که در بخش مربوط به برنامه ریزی به آن پرداخته خواهد شد. آنچه در اینجا باید بدان بسنده کنیم اهمیت انجام مطالعات تکوینی پیش از آغاز طراحی سازمانی است. بدین ترتیب، ساختاربندی دیدگاه یک سازمان و یا نگارش مأموریت سازمانی تنها در صورتی انجام می گیرد، که نیاز وجود آن سازمان با استناد به بررسی تکوینی محرز باشد.

به هر تقدیر، مأموریت سازمانی را می توان به مثابۀ بیانیۀ کوتاهی دانست که به تشریح نوع، مقصود اصلی، و علت وجودی سازمان پرداخته و به نحوی نظام ارزشی که مجموعۀ مذکور خود را به آن پایبند می داند، بیان می کند. توجه به این نکته بسیار ضروری است که بیانیۀ مزبور باید در حالی که بیان کنندۀ دلیل وجودی ایجاد و در برگیرندۀ مفهوم و شالودۀ اصلی یک سازمان است، توانائی بیان کلیۀ این مطالب را در یک نوشتۀ کوتاه و روشن داشته باشد. فراموش نکنیم که این نوشته قرار است برای عموم مشارکت کنندگان احتمالی آیندۀ سازمان، قابل فهم و درک باشد. فرض بر آن است که تمامی افراد درگیر در سازمان چه کسانی که به انجام کارهای مدیریتی، اجرائی و تدارکاتی مربوط به آن، و چه اعضای خارجی که به هر صورتی در امر مشارکت دستی دارند، با مفاهیم ارائه شده در این بیانیه آشنائی کامل دشته و به آن واقف باشند. اما مأموریت سازمانی خود نسخۀ مستندسازی شدۀ دیدگاه سازمانی در قالبی کوتاه، منسجم و روشن است. از لحاظ فلسفی شاید بتوان دیدگاه سازمانی را به جهان بینی تشکل مورد بحث و بنیان گذاران آن تشبیه نمود؛ نگاهی که اساس و بنیان نظام ارزشی آن مجموعه را تشکیل می دهد.

به طور کلی، تدوین مأموریت سازمانی در عمل مرهون تجسم آینده ای است که سازمان مورد نظر در پی خلق و یا ایجاد آن می باشد. بنابراین تکمیل این فرآیند مستلزم سفری از دانسته ها به ماورای آنها از طریق در هم آمیختن معنا دار باورها، رویاها، آرزوها، واقعیات، خطرها و یا فرصت های بر سر راه است. تلاش برای دستیابی به تصویری که تمامی خواستگاه های نهائی یک سازمان (یعنی تمامی ارزش ها و یا رهیافت هائی که سازمان در پی شان است) در آن به درستی ترسیم شده باشد، یکی از اساسی ترین کلید های پیشرفت گروه ها و سازمان های موفق را تشکیل می دهد. نظام ارزشی ایجاد شده از طریق بازخوانی خواهانی های سازمانی، هویت محوری نهاد تشکیل شده را تعریف نموده و اجزای آن را بهم متصل می کند. تعریف و تعیین دیدگاه و مأموریت سازمانی عمدتاً توسط بنیان گذاران آن صورت می گیرد. با این وجود، امکان اِعمال تغییرات، همیشه توسط اعضای هیأت مدیرۀ مشغول بر سر کار وجود دارد. آنچه در این مرحله مهم است، وجود توافقی همگانی در سطح مدیریت بر سر نظام ارزشی، دیدگاه کلی و نهایتاً مأموریت سازمان است.


مطالب مشابه :


چالشهای مدیران اجرایی در سازمانهای شبه صنعتی

بخش عظیمی از صنعت در کشور های جهان سوم فرهنگ سازی سازمانی و نقاط بسیار چالش




مدیریت پیشرو و چالش های جدید در مدیریت سازمان های غیرانتفاعی

مدیریت پیشرو و چالش های جدید در مدیریت مربوط به انواع ماموریت سازمانی




موانع و چالش‌های کارآفرینی در سازمان‌ها

موانع و چالشهای کارآفرینی در سازمان انواع شرکت های د- موانع و محدودیت‌های سازمانی.




دانلود جزوه درس رفتار سازمانی مورهد و گریفین ترجمه دکتر سید مهدی الوانی و دکتر غلامرضا معمارزاده

چالش های سازمانی: ۴) چالش های محیطی: ۱۰) انواع تقویت: ۱۱) برنامه های تقویت:




دهمین کنفرانس بین المللی مدیریت استراتژیک

جهانی­ سازی و تجارت الکترونیک و چالش­های مدیریت انواع استراتژی­های فرهنگ سازمانی




جزوه درس رفتار سازمانی مورهد / گریفین ترجمه دکتر سید مهدی الوانی/ دکتر غلامرضا معمارزاده

چالش های سازمانی: 4 انواع تقویت: طرح های سازمانی معاصر:




دیدگاه و مأموریت سازمانی

انجام این مراحل اگرچه در مورد تمامی انواع های اساسی انسان در چالش های سازمانی




چالش¬ها، آسیب¬ها و بسترهای راهبردی جهت تحقق اهداف آموزشی-پژوهشی دانشگاه فنی و حرفه ای

چالش­های موجود: در چارت­های سازمانی، ساختار ها و چالش­ها / انواع آسیب­های مدیریتی




حاکمیت شرکتی و چـالش‌هـای آن

حاکمیت شرکتی و چـالشهـای الامکان انواع سیستم‌های مختلف های درون سازمانی به




کلاس درس رفتار سازمانی پیشرفته استاد سعید جعفری نیا

کلاس درس رفتار سازمانی سازمانی(ocb) 16) انواع های آینده رفتار سازمانی. 22)




برچسب :