اصطلاحات بازرگانی خارجی

1-  مـانـيـفـسـت چیست؟

فهرست محمولات يك كشتي يا يك قطار يا يك كاروان از كاميونهايي را مي‌گويند كه بيشتر از يك بارنامه دارند . در فارسي مي‌توان آنرا فهرست كل كالا خواند كه حاوي ريز كليه بارنامه‌هاي مربوط به محموله است . اين فهرست كل ، زماني عرضه مي‌شود كه محموله تجارتي به گمرك مقصد ميرسد .

2-  كـابـوتـاژ چیست؟

 

عبارت است از حمل كالا از يك بندر كشور به بندر ديگر و همچنين از يك گمرك به گمرك ديگر، كه از راه كشور همجوار صورت گيرد . براي كابوتاژ ، تشريفات گمركي لازم است و دو نوع اظهارنامه دارد كه يكي هنگام خروج كالا از بندر يا مرز تنظيم مي‌شود و يكي هم هنگام ورود به گمرك مرز يا بندر .

 

3- كـارنـه تـيـر چیست؟

كارنه‌تير سند ترانزيتي بين‌المللي كالا از راه زميني است كه در مبداء صادر مي‌شود و به موجب آن كالا از كشورهاي بين راه تا مقصد بطور ترانزيت عبور مي‌كند و نيازي به انجام تشريفات ترانزيت در مرز ورودي و خروجي هر كشور نخواهد بود .

 

4- كارنه دوپاساژ  چیست ؟(CARNET DE PASSAGES EN DOUANE )  در حقيقت گذرنامه وسيله حمل و نقل جاده اي است كه بعنوان ورود موقت به كشور يا كشورهايي كه مسافرت ميكند- ممكن است براي حمل كالا – اشخاص يا بعنوان اتومبيل سواري براي گردش يا انجام اموري كه در نظر است موقتا" براي ورود به كشوري ازآن استفاده شود.  قاعده صدور بارنامه بين المللي اين است كه مفاد و متن اين گونه اسناد بر اساس يكي از كنوانسيونهاي بين المللي حمل و نقل تنظيم مي شود.

 

 

5-      كـارنـه آ . ت . آ ( A . T . A )  چیست؟

مدرك ورود موقت بين المللي است . اگر شخص و يا شركتي كالايي به صورت ورود موقت جهت شركت در نمايشگاهها يا تاسيس نمايشگاه ، وارد نمايد و يا نمونه‌هايي براي ارائه به مشتريان وارد كند ، به موجب اين مدرك نيازي به انجام تشريفات گمركي مربوط به ورود موقت نخواهد داشت .

 

6- گـواهـي مبـداء  چیست؟

اظهاريه امضاء شده‌اي است كه حاكي از مبداء ساخت كالا مي‌‌باشد . گواهي مبداء توسط صادركننده كالا و يا نماينده‌اش تهيه مي‌شود ولي اين گواهي در بعضي از كشورها بايد روي فرم خاصي كه حاوي تائيد يك سازمان اداري مستقل ( براي مثال اتاق بازرگاني ) باشد صادر شود .

7- كـالاي مـتـروكـه  چیست؟

كالاهايي است كه مدت توقف قانوني آنها در اماكن گمركي يا انبار اختصاصي پايان يافته و ترخيص نشده باشد ، كالاي متروكه خوانده مي‌شود .

 

8-  اعـلامـيـه ارز

سندي است بانكي كه مبلغ ارز انتقال يافته جهت خريد كالا و هم ارز ريالي آن و تاريخ گشايش اعتبار آن را نشان ميدهد .

 

 

9- ( CIM ) چیست؟ بارنامه اي كه براي حمل و نقل كالا به كشورهاي خاور نزديك و اروپا در چهار چوب تعرفه TEAبوسيله راه آهن صادر ميشود.

 

 

 

10- اعتبار اسنادی غیرفعال (LC- NON Operative)  کدام است ؟  اعتباری است که گشایش شده و به ذینفع ابلاغ گردیده است اما در متن آن شرایطی ذکر شده تا در صورت تحقق آن شرایط این اعتبار اسنادی فعال گردد .

 

 

11-   اعتبار اسنادی یوزانس Usance LC چیست ؟  اعتباری است که پرداخت وجه کالا به فروشنده در صورت تحقق شرایط اعتبار بصورت مدت دار ( 90 یا 180 روز ) توسط بانک گشایش کننده اعتبار یا بانک کارگزار پرداخت

 

 

12-  CRF چیست ؟  یک سند گمرکی است که توسط موسسات بازرسی کالا صادر می شود و نشان می دهد که قیمت کالا در مبدأ مورد تأیید شرکت بازرسی قرار گرفته است .

 

 

13- معامله Bay back چیست ؟  فروشنده در یک کشور خارجی ماشین آلات و دانش فنی و تأسیسات و امکانات را به کشور خریدار می دهد تا در آنجا کالا تولید شود و به کشور فروشنده برگردد .

 

 

14-  • فرم SD چیست ؟ سندی که تولیدکننده کالا به موجب آن کتباً اقرار می کند که کالای تولید شده مطابق استاندارد خواسته شده آن تولید گردیده است .

 

 

15-  • فرم MD چیست ؟  اظهار نامه تولید کننده کالاست که به موجب آن تأئید می کند کالا براساس ضوابط استاندارد تولید گردیده ا ست .

 

 

16-  • گواهی SFR چیست ؟  گواهی ثبت استاندارد در موسسه استاندارد است .

 

 

17- منطقه آزاد تجاری – صنعتی چیست ؟  قسمتی از قلمرو سیاسی یک کشور که کالای عرضه شده در آنجا از لحاظ ارتباط حقوق و عوارض ورودی مشمول نظارتهای معمول گمرکی نمی شود . واردات کالا به مناطق آزاد از خارج تابع مقررات صادرات و واردات و امور گمرکی مناطق آزاد جمهوری اسلامی و مقررات متحدالشکل اعتبارات اسنادی ( UCP500 )بوده و از مقررات صادرات و واردات کشور مستثنی می باشد .

 

 

18-  کشورهای CIS ( کشورهای مستقل مشترک المنافع ) کدامند ؟  جامعه کشورهای مستقل مشترک المنافع در سال 1991 تأسیس گردیده و اتحادیه ای است که از جنبه های قوانین داخلی و بین المللی جانشین اتحاد جماهیر شوروی سابق شده است و سه کشور روسیه ، اوکراین و روسیه سفید آن را بنیاد نهاده اند و کشورهای آذربایجان ، ارمنستان ، ازبکستان ، ترکمنستان ، تاجیکستان ، قرقیزستان ، قزاقستان و مولداوی و گرجستان به عضویت آن درآمده اند .

 

 

19-  بازارچه های مرزی چیست ؟  محوطه ای است محصور واقع در نقطه صفر مرزی و در جوار گمرکات مجاز به انجام تشریفات ترخیص کالا قرار دارند و اهالی دو طرف می تواند کالا و محصولات مورد نیاز خود را با رعایت مقررات صادرات و واردات در این بازارچه ها عرضه نماید .

 

 

20-  بـارنـامـه : در اصطلاح بين‌المللي كشتيراني ، بارنامه را  بيل آولد ينگ  و در جاده و در هواپيما  سي . ام . آر  مي‌خوانند . بارنامه مدركي است براي حمل يك واحد و يا يك پارتي كالا كه بعنوان گيرنده در مقصد از طرف موسسه حمل و نقل در مبداء بارگيري كالا ، صادر مي‌شود . بارنامه حاوي مشخصات ظاهري كالا از قبيل تعداد بسته‌ها ، شماره و علامت آنها ، وزن با ظرف و گاهي نيز وزن خالص يا مقدار و نوع كالا طبق آنچه فرستنده اظهار كرده است . ميباشد . گيرنده بارنامه بر طبق مفاد آن ، كالا را از موسسه حمل و نقل دريافت ميدارد .

 

 

 

21-  بارنامه فياتا ( FIATA COMBINED TRNSPORT . B/L )  بارنامه فياتا معتبرترين بارنامه رايج در تجارت بين الملل است و سندي است قابل معامله و انتقال براساس مقررات متحدالشكل.

 

 

22- عمليات ( TIR به حمل كالا از يك اداره گمرك خروجي به يك اداره گمرك مقصد به موجب روش موسوم به روش تير گويند.

 

 

23-CMR )  حمل بين المللي كالا از طريق جاده و با وسيله نقليه زميني است و بايد محل دريافت و تحويل كالا در2كشور مختلف باشد و حداقل يكي از طرفين عضو كنوانسيون باشد.

 

 

24- بارنامه ( SMGS ) براي حمل و نقل كالا با واگن از / به كشورهاي مستقل مشترك المنافع صادر ميشود.

 

 25- سيف (CIF):

 سيف به معناي بهاء تمام شده كالا در مركز كشور مقصد است كه تشكيل ميشود از بهاء كالا در شهر مبداء به اضافه هزينه بسته بندي و كرايه حمل تا بندر كشور مقصد و هزينه بيمه تا مقصد.

 

26- ارزش CIF کالا چگونه محاسبه می شود ؟  ارزش کالا ( COST ) + بیمه ( IN SURANC ) + کرایه حمل ( FRESGHT )

 

 

 

27-اصطلاحات اینکوترمز : international commercial terms کدامند ؟  EXW تحویل کالا در محل کار ( کارخانه ، انبار و . . . )  FCA تحویل کالا به حمل کننده در مبدأ FAS تحویل کالا در کنار کشتی در مبدأ  FOB تحویل کالا در عرشه کشتی در مبدأ CFR ارزش و کرایه حمل تا مقصد  CIF ارزش ، بیمه و کرایه حمل تا مقصد  CPT تحویل با پرداخت کرایه حمل تا مقصد  CIP تحویل با پرداخت کرایه حمل و بیمه تا مقصد  DAF تحویل در مرز ( مرز تعیین شده )  DES تحویل در عرشه کشتی ( در مقصد )  DEQ تحویل در اسکله ( در مقصد )  DDM تحویل در مقصد بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی  DDP تحویل در مقصد با پرداخت حقوق و عوارض گمرکی

 

 

 

28-   ويژگيهاي بارنامه معتبر چیست؟  - صدور بارنامه در نسخه كامل FULL SET  - صدور بارنامه بدون قيد و شرط ( تميز ) CLEAN B/L  - ON BOARD ( روي عرشه ) حمل بالفعل كالا  - ذينفع بارنامه و حواله كرد آن  - نحوه پرداخت كرايه حمل - تاريخ صدور بارنامه

 

29- Transshipment  چیست ؟

عبارت از روش گمركي است كه به موجب ان كالا تحت نظارت گمركي از يك وسيله حمل و نقل ورودي به يك وسيله حمل و نقل خروجي (صدور ) در حوزه يك دفتر گمركي كه آن دفتر در عين حال دفتر گمركي توأم است ، كه هم براي واردات و هم براي صادرات اختصاص دارد.

 

30- Partial Shipment چیست؟

حمل در چند مرحله را حمل Partial Shipment می گویند.

 

31- ترانزیت چیست ؟  روش گمرکی است که براساس آن کالاها تحت نظارت گمرک از یک گمرک به گمرک دیگر حمل می گردد .

 

 

 

32-فاینانس ( Finance ) چیست ؟  در مواقعی که فروشنده کالا حاضر به قبول اعتبار اسنادی مدت دار نمی گردد و خریدار به خاطر فقدان نقدینگی قادر به افتتاح اعتبار اسنادی نمی باشد معمولاً خریدار از یک شرکت مالی درخواست می کند که وارد معامله شود و وجه معامله را به فروشنده نقداً پرداخت کند و بهره گیرد . این موسسات را فاینانس مالی می گویند .

 

 

33- کنوانسیون های حمل و نقل کدامند ؟  الف – کنوانسیون CMR :  این کنوانسیون جهت تأمین منافع و حقوق دست اندرکاران حمل و نقل جاده ای و یکنواخت کردن شرایط حاکم بر قرارداد حمل و نقل بین المللی جاده ای ایجاد شده است .    ب – کنوانسیون TIR :  این کنوانسیون برای ایجاد تسهیلات در رابطه با تشریفات گمرکی کامیونهای حامل کالا که در جاده های بین المللی تردد و از گمرکات کشورهای ثالث عبور می کنند تدوین و به مرحله اجرا درآمده است .    ج – کنوانسیون کوتیف COTIF :  این کنوانسیون مربوط به حمل و نقل بین المللی با راه آهن است .

 

34-انواع واردات : 1 – واردات قطعی . 2 – ورود موقت . 3 – کالای مرجوعی . 4 – ترانزیت که شامل : داخلی و خارجی می باشد .

 

35-حق العمل کاری گمرکی چیست ؟ حق العملکار در گمرک به شخصی اطلاق می شود که تشریفات گمرکی کالای متعلق به اشخاص دیگر را به وکالت از طرف آن شخص در گمرک انجام دهد .

 

36-كالاي متروكه گمرکی چیست؟

كالاي متروكه كالايي است كه صاحب آن , آن را ترك كرده باشد يعني به هر دليل به سراغ كالا براي ترخيص نرفته يا اگر مراجعه كرده در ارائه اسناد با مداركي كه لازم است تاخير كند, مدتي كه بعد از انقضاي ان كالا متروكه مي شود. چهار ماه از تاريخ اولين قبض انبار و در فرودگاهها دو ماه است هر گاه در اين مدت اقدامي براي ترخيص نشود كالا متروكه مي شود. چنانچه صاحب كالا براي عدم مراجعه و ترخيص كالا عذر موجهي داشته باشد مي توان با تنظيم درخواست و ارائه ان به گمرك, تقاضا كند كه مدت ياد شده حداكثر چهار ماه ديگر تمديد شود.

 

37-                        برات ارزی (B/E ) یا (Bill of Exchange ) چیست ؟  برات ارزی توسط فروشنده ( ذینفع ) نوشته می شود و از طریق بانک ابلاغ کننده یا بانک ذینفع ارسال می شود و پس از قبول نویسی ، صادرکننده یا فروشنده می تواند بلافاصله و یا بعد از تاریخ تعیین شده مبلغ مندرج در آن را دریافت کند . برات قابل معامله است .

 

 

38-ترانزیت چیست ؟  روش گمرکی است که براساس آن کالاها تحت نظارت گمرک از یک گمرک به گمرک دیگر حمل می گردد .

 

 

39- بارنامه کهنه چیست؟

حداکثر مهلت ارائه بارنامه به بانک از تاريخ صدور يا حمل کالا 21 روز است . طبق "مقررات متحدالشکل اعتبارات اسنادی اتاق بازرگانی بين المللی" بانکها از قبول اسنادی که بيش از 21 روز از تاريخ صدور آنها به بانک ارائه شود امتناع خواهند کرد , مگر اينکه مدت مشخصی در اعتبار قيد شده باشد . بارنامه ای که بيش از مهلت مذکور از تاريخ صدور آن گذشته باشد , به بارنامه کهنه معروف است و از درجه اعتبار ساقط است مگر اينکه بانک بازکننده اعتبار پرداخت وجه کالا را در قبال ارائه بارنامه مذکور بلامانع تشخيص دهد

 

40- ورود موقت چیست ؟ رویه گمرکی است که به موجب آن برخی از کالاها بدون پرداخت حقوق ورودی عوارض به قصد خروج مجدد در مدت مقرر وارد قلمرو گمرکی می گردد و سه گونه است :  1 – ورود موقت کالا جهت تعمیر یا تولید و بسته بندی  2 – ورود موقت به منظور نمایش در نمایشگاهها  3 – ورود موقت خودرو

 

 

41- مراحل انجام صادرات کدام است ؟  1 – بازاریابی ( شناخت بازارهای خارجی و راههای نفوذ به آن )  2 – کسب مجوز صدور که در حال حاضر صدور اغلب کالاها نیاز به مجوز ندارد و فقط کالاهای خارجی نیاز به مجوز دارند .  3 – تعیین قیمت صادراتی توسط کمیسیون 5 نفره نرخ گذاری .  4- صدور پروفرما ( سندی که توافقات اولیه فروشنده و خریدار را نشان می دهد )  5 – تهیه و تدارک و بسته بندی کالا  6 – دریافت گواهی بازرسی کالا از اداره استاندارد  7 – صدور فاکتور و اخذ گواهی مبداء 8 – سپردن پیمان ارزی  9 – عقد قرارداد حمل و نقل و بیمه  10 – اظهار کالا به گمرک  11 – ارسال کالا  12 – دریافت واریز نامه یا تصدیق صدور

 

 

42-روش های پرداخت در معاملات تجاری چگونه است ؟  در حال حاضر متداولترین و مهمترین شیوه پرداخت در معاملات که در دنیا متداول است روش پرداخت با شیوه اعتبارات اسنادی است .  اعتبارات اسنادی تعهدی است که بانک گشایش کننده اعتبار برعهده می گیرد تا در قبال اخذ اسناد معینی ، مطالبات ذینفع اعتبار یا فروشنده را بپردازد ، یا برات وی را قبول نویسی کند ، یا حواله های درخواستی وی را پرداخت کند و یا بانک دیگری را مأمور این عملیات نماید .  این پرداخت یا از طریق برات ارزی ( B/E ) و یا اعتبارنامه (L/C ) صورت می گیرد .

 

 

43- ويژگيهاي يك پروفرما چیست؟

در سربرگ اصلي صادر كننده پروفرما ( سازنده ماشين آلات) ارائه شود . 

ـ مشخصات شركت صادر كننده پروفرما از قبيل آدرس ، تلفن و ساير مشخصات قيد شده باشد.

ـ مشخصات كامل خريدار قيد شده باشد .

ـ موضوع پروفرما روشن باشد .( ليست ماشين آلات وتجهيزات به تفكيك قيمت مشخص باشد).

ـ مدت ساخت ، زمان حمل ، زمان تحويل، زمان نصب و راه اندازي قيد شده باشد .

ـ تعهدات فروشنده از قبيل ارائه خدمات پس از فروش ، تامين قطعــات يدكي ، نصب ، راه اندازي ، آموزش پرسنل ، تضمين كيفيت محصولات و تضمين خط توليد نصب شده قيد شده باشد .

ـ كشور سازنده در پروفرما قيد شده باشد (ORIGIN)

ـ مدت اعتبار پروفرما قيد شده باشد (VALIDITY)

ـ شرايط پرداخت و تعهدات متقابل قيد شده باشد .

ـ وزن خالص / ناخالص قيد شده باشد

ـ نحوه حمل كالا مشخص باشد (Shipment Partial و000 )

ـ شرايط عرضه ( CIF,CFR,FOB و 000 ) مشخص باشد .

ـ ممهور به مهر و امضاي مدير فروش و يا يكي ديگر از مديران شركت سازنده باشد .

 

44-مراحل گشايش اعتبار اسنادی کدامتد؟

تنظيم فرم تقاضای گشايش اعتباربانک مربوطه

فرمهای تعهدات مربوطه که غالباً درسال جديد در5 نسخه تهيه شده است

نامه درخواست گشايش اعتبارخطاب به بانک مربوطه

تمامی مدارک فوق الذکر

يک نسخه ثبت سفارش مربوط به گمرک جهت ارائه به بانک گشايش کننده

بانک گشايش کننده طبق شرايط موردتوافق پيش پرداخت مربوطه راازحساب جاری برداشت می دارد ( لازم بذکراست که اين پيش پرداخت طبق توافق معمولاً5% - 10% ويا.. می باشد ) ونسبت به گشايش اعتباراقدام ويک نسخه ازمتن اعتباراسنادی رابه درخواست کننده تحويل می دهد. 

45- اعتبار اسنادی برگشت ناپذیر یا غیر قابل برگشت    IRREVOCABLE L/C

در این نوع اعتبار بدون توافق طرفین اعتبار ( خریدار و فروشنده) نمی توان آن را باطل و یا اصلاح نمود و لذا اعتبار غیر قابل برگشت تعهدی است غیر قابل فسخ بر عهده بانک گشایش کننده اعتبار, مشروط بر آنکه اسناد معین شده در اعتبار به بانک مشخص شده یا بانک گشایش کننده طبق شرایط ارائه شوند.

 

46- اعتبار اسنادی اتکایی    BACK TO BACK CREDITS OR COUNTER CREDITS

در چنین معامله ای از دو اعتبار اسنادی جداگانه استفاده می گردد و استفاده از آن وقتی ضروری است که ذینفع اصلی خود قادر به تهیه کالا نبوده و اعتبار گشایش یافته به نفع او قابل انتقال نباشد (و یا در صورت قابل انتقال بودن, شرایط مطرح شده در مقررات اعتبار اسنادی را برآورده نسازد) به عنوان مثال هنگامی که نوع ارز اعتبار اصلی با نوع ارز خرید کالا توسط ذینفع اولی از تولید کننده کالا (ذینفع ثانوی) متفاوت باشد نیاز به اعتبار اتکایی بوده و استفاده از اعتبار قابل انتقال میسر نخواهد بود. بنابراین برای گشایش اعتبار اتکایی ذینفع اولی متقاضی اعتبار دوم می گردد.

47-اعتبار اسنادی گردان   REVOLVING CREDITچیست؟

اصطلاح گردان به اعتباری اطلاق می شود که دارای شرطی باشد که بر اساس آن مبلغ اعتبار بدون احتیاج به اصلاحیه , در شرایط خاصی به طور خود به خود تجدید می گردد.


مطالب مشابه :


Foundations and Earth Structures-2

به وبلاگ تخصصی مهندس نوراله جلالی کوتنایی در خصوص علوم آب و خاک خوش آمديد.




اصطلاحات بازرگانی خارجی

دانلود رایگان نمونه سوالات




آشنایی با برخی اصطلاحات بازرگانی

cip ,cpt تحویل کالا در • تعرفه چیست دانلود رايگان كتاب هاوسوالات پيام




برچسب :