درها

 

به نام خداوند بخشنده و مهربان

 

پروژه:

ضوابط و استاندارد ساختمان

 

استاد راهنما:

جناب آقای

 

تهیه کننده:

علیرضا عربشاهی

 

 

سال تحصیلی91-9

 

فهرست

                                                                                   صفحه

در...................................................................................1

حیاط................................................................................2

پله..................................................................................3

رامپ...............................................................................5

پله فرار و آسانسور...............................................................6

پارکینگ...........................................................................8

پنجره..............................................................................9

آشپزخانه.........................................................................10

اتاق پذیرایی.....................................................................15

اتاق نشیمن......................................................................17

اتاق ناهارخوری...............................................................19

اتاق خواب.....................................................................20

دستشویی و توالت.............................................................25

منابع و ماخذ...................................................................30

 

 

درها

درهای داخلی باید در موقعیتی قرار گیرند که از حداکثر فضای اتاق بتوان استفاده کرد.در مورد بازشدن در به سمت داخل یا خارج باید تصمیم گیری شود.درها معمولا به سمت داخل فضا باز می شوند.عرض درها را با توجه به کابرد انها و فضایی که به ان باز می شوند تعیین می کنند.

حداقل عرض داخلی باشوی یک در55 سانتی متر است.درساختمان های مسکونی استاندارد عرض در به شرح زیر است:

- در تک لنگه فضاهای اصلی تقریبا 80 ساتی متر و فضاهای کمکی 70 سانتی متر

- درهای جلویی آپارتمان تقریبا 90 سانتی متر

- درهای جلویی خانه ها تا 115 سانتی متر

- درهای دو لنگه فضاهای اصلی تقریبا 170 سانتی متر،درهای جلویی 140 تا 225 سانتی متر

  ارتفاع بازشوی در حداقل 185 سانتی متر است ولی اندازه معمول آن 195 تا 200 سانتی متر است،این اندازه معمولا برای فرار مجاز نیست زیرا ممکن است در مواقع اضطراری راه را مسدود کند.

معلولین نیازهای خاصی دارند.حداقل عرض مناسب در برای معلولین در حال حرکت 80 سانتی متر است که این اندازه برای استفاده کنندگان از صندلی چرخ دار بسیار کم است،برای این افراد معمولا 90 سانتی متر کافی است.برای قرارگیری صندلی چرخ دارکنار در باید فضای کافی وجود داشته باشد.عرض راهرو نباید کمتر از120 سانتی متر باشد تا استفاده کنندگان از صندلی چرخدار خودشان بتوانند در را درانتهای راهرو باز کنند.

 

حیاط

عرض حیات خلوت 2 متر است و مساحت 12 مترمربع که جزء زیربنا محسوب نمیشود. چنانچه عرض آن کمتر از دو متر یا مساحت کمتر از 12 متر مربع باشد. در طبقه ای که کف حیاط خلوت در آن است جزء زیربنا محسوب می شود. در واحدهای آپارتمانی بیش از 5 واحد اتاق ها (آشپزخانه، نهارخوری، نشیمن، و خواب) باید بوسیله حداقل 12 مترمربع با حداقل عرض2 مترنورگیر داشته باشد. در ساختمانهای بیش از 5 طبقه باید اتاق ها بصورت مناسبی نور بگیرند. حداقل مساحت حیاط خلوت های تأسیساتی و نورگیر بایستی 4 متر مربع و سطح آن حیاط جزء بنا محسوب می شود. پنجره های مشرف به همسایه در حیاط خلوت ها از کف طبقه اول به بعد از 7/1 نصف شود.

پله

پله معمول ترین وسیله ارتباط بین دو سطح با ارتفاع های متفاوت است.اندازه عرض پله بستگی به محل ونوع استفاده از پله دارد.حداقل عرض پله در منازل مسکونی 80 سانتی متر است.عرض پله باید به اندازهای باشد که حداقل دو نفرهمزمان بتوانند از پله استفاده بنمایند به این منظور،عرض پله برای عبور دو نفر 10/1تا25/1 متر است.عرض پاگرد را معمولا برابر عرض پله در نظر می گیرند.

عرض پاگرد مناسب را از رابطه زیر بدست می آورند:

اندازه یک کف پله + (طول قدم * تعدادقدم)

در موقع طراحی پله باید به نکات زیر توجه کرد:

- حرکت بر روی پله بی خطر باشد

- حرکت بر روی پله راحت باشد

- در موقع بالا رفتن از پله،حداقل انرژی مصرف شود.

با توجه به سه فرمول فوق،در منازل مسکونی مناسب ترین ارتفاع برای پله 17 سانتی متر و برای کف پله 29 سانتی متر خواهد بود.با توجه به اندازهای مناسب پله(29*17سانتی متر) زاویه ی خط شیب این پله با خط افق 30 درجه است. کوچکترین ارتفاع پله 14 سانتی متر و بزرگترین کف پله 37 سانتی متر است.

اندازه ی ارتفاع پله مناسب برای مکان های مختلف عبارت اند از :

 پله های ازاد                                                     15-10سانتیمتر

 پله های سالن های اجتماعات ،سینما و...                     17-15 سانتیمتر

پله های مدارس                                                  17-15 سانتیمتر

پله های منا زل                                                 18.5-19 سانتیمتر

پله های فرعی                                                     تا 20 سانتی متر 

 

رامپ

رامپ سطح شیبداری است که دو سطح را که با یکدیگر اختلاف ارتفاع دارند به هم مرتبط می سازد.برای ورود به پارکینگ رامپ به شکل های مستقیم،مدور،یکطرفه و دوطرفه ساخته می شود.در صورتی که رفت و آمد در پارکینگ زیاد باشد،یک رامپ برای ورود و یک رامپ برای خروج در نظر گرفته می شود.

ضوابط رامپ های عابر پیاده در اماکن عمومی:

- حداقل عرض رامپ 120 سانتی متر

- برای رامپ های تا طول 3 متر؛حداکثر شیب 7-5 درصد است.

- در رامپ های با طول بیش از 3 متر(حداکثر طول مجاز 9 متر است)،برای هر متر افزایش طول 5 سانتی متر به عرض مفید آن اضافه و 5 درصد از شیب آن کاسته می شود.

ضوابط مربوط به رامپ برای دسترسی به پارکینگ:

1- حداقل عرض رامپ برای یک ساختمان که حداکثر از 25 واحد تشکیل شده است 5/3 متر است و اگر تعداد واحد ها بیش از 25 بود عرض رامپ 5 متر در نظر گرفته می شود.

2- حداکثر شیب رامپ 15% است.

3- در ساختمان های جنوبی که رامپ باید در محدوده ی زمین احداث شود،رامپ می تواند تماماً در داخل و یا قسمتی از آن در داخل و قسمتی در خارج از ساختمان قرار گیرد.

4- در ساختمان های شمالی در صورتی که ورودی پارکینگ از حیاط باشد احداث رامپ نامحدود(خارجی-داخلی و خارجی)بلامانع است.

 

پله ی فرار و آسانسور

طبق ایین نامه ی ساختمان بناهایِ که در پنج طبقه و بیش تر(غیر از زیر زمین)ساخته میشوند جدای از پله ی اصلی با ید پله ی دیگری به عنوان  پله ی فرار در قسمت باز ساختمان داشته باشند .

حداکثر  فاصله ی اشخاص تا پله ی فرار در ساختمان ها یی که ساکنین دایمی ان وضعیت راه های ارتباطی ساختمان را می شناسند 35 متر است.

ساختمان های بلند باید حداقل دو سرویس پله ی جدا از هم داشته باشند که تا پشت بام نیز ادامه یابد .در غیر این صورت باید یک سرویس پله پیش بینی شود که به بالکن های آزاد راه داشته باشد .در این مورد نباید راه پله به زیر زمین ختم شود و اگر با زیر  زمین ر ابطه داشت باید یک در همیشه بسته مانع ورود افراد در زمان اتش سوزی به زیرزمین شود .پله های فرار خارجی مناسب تر از پله های داخلی هستند .پله های پیچ با وجود این که سطح کمی را اشغال میکنند به عنوان پله های فرار مناسب نیستند و حتی الا مکان باید از اجرای آن ها خودداری  شود .بهترین شکل پله ی فرار پله ی دو طرفه با دو بازو و پاگرد وسط است .رابطه ی طبقات با این نوع پله بسیار راحت است .آسانسور وسیله  ی جابه جایی و انتقال اشخاص و وسایل سنگین از پایین به بالا وبالعکس است . حرکت آسانسور به صورت قا ئم و بر روی یک محور است . طبق ضوابط و مقررات ساختمان سازی کلیه ی ساختمان های که ارتقاع آن ها از سطح گذر 15 متر به بالا و یا 5 طبقه باشند باید برای  آن ها به تعداد لازم (بر اساس سطح زیر بنا یا تعداد افراد استفاده کننده از ساختمان )  آسانسور پیش بینی شود .     

 

پارکینگ
تعداد پارکینگ مورد لزوم به تعداد 70 درصد تعداد واحدهای مجاز خواهد بود. رمپ پارکینگ در فضای باز ساختمان پیش بینی می شود و جزء سطح زیربنا نیست. حداکثر ارتفاع پارکینگ 04/2 و حداقل ارتفاع ورودی آن 80/1 متر است. پارکینگ در زیرزمین باید دارای دسترسی مستقیم به طبقات باشد. شیب رمپ 17% (حداکثر) جای پارک هر اتومبیل هر اتومبیل 5/2*5 به انضمام فضای مناسب جهت مسیر حرکت به داخل و خارج (استاندارد) حداقل عرض رمپ جهت دسترسی پارکینگ مسکونی 5/2 متر و در تجاری 5/3 متر. در پارکینگ فاصله آکس تا آکس ستون ها در همکف یا زیرزمین حداقل 5/5 متر. به ازای هر دو واحد مسکونی یک پارکینگ مورد نیاز است. در صورت گاراژی بودن پارکینگ به میزان حداقل 16 مترمربع جهت پارکینگ و برای هر پلاک دو گاراژ لازم است. در آپارتمان های 4 واحدی دو پارکینگ لازم است (هر دو واحد یکی). بازای هر واحد اضافی یک پارکینگ مورد نیاز است و مساحت هر پارکینگ حداقل 25 مترمربع.

 

پنجره

اگر نور روز عنصری ضروری برای استفاده از اتاق محسوب می شود پس پنجره ها یک نیاز غیر اجتناب هستند.هر محیطی برای ارتباط با خارج علاوه بر در به پنجره نیاز دارد.مساحت پنجره در فضای کارگاهی حداقل یک بیستم مساحت سطح کف باشد.مجموع عرض تمام پنجره ها حداقل باید یک دهم مجموع عرض تمام دیوار ها باشد یا باید 17% مساحت سطح کف اتاق باشد.ایین نامه های هلندی اندازه پنجره ها را بر اساس زاویه تابش نور تصریح می کنند.

هر پنجره باید به گونه ای طراحی شود که نیازهای فنی قسمت های مربوطه ی ساختمان را برآورده سازد.ملاحضات اصلی در طراحی آنها عبارتند از:

اندازه،شکل،تقسیم بندی،طریقه باز شدن،عایق بندی حرارتی و صوتی،مقاومت در برابر آتش،باید در نظر گرفته شود

در ساختمان های ساخته شده از مصالح بنایی به طور کلی باید از احداث بازشوهای وسیع خودداری کرد و حتی المقدور بازشوها را در قسمت مرکزی دیوارها قرار داد.

 

آشپزخانه

اختصاصی ترین و در عین حال همه کار ترین بخش منزل را آشپزخانه تشکیل می دهد.آشپزخانه ها باید در جهت شمال شرقی یا شمال غربی طراحی شوند و بهتر است در مجاورت باغچه باشند علاوه بر آن بهتر است پنجره ای رو به حیاط یا پاسیو داشته باشد.اگر چه آشپزخانه نوعی فضای کار در داخل خانه محسوب میشود ولی در طراحی آن باید دقت و توجه کافی صورت گیرد زیرا خانم خانه مدت زیادی از روز را در آنجا سپری می کند.وسایل آشپزخانه باید به گونه ای چیده شود که هنگام استفاده از آنها حداقل راه رفتن لازم باشد در ضمن فضای کافی برای حرکت وجود داشته باشد.با انتخاب صحیح ارتفاع ها می توان از خم شدن ها و حرکت های مضر برای بدن جلوگیری کرد که بالاترین اشیا می توانند در ارتفاع 185 سانتی متری قرار گیرند

چیدمان صحیح آشپزخانه از راست به چپ به ترتیب زیر است:

فضای انباری،اجاق،فضای آماده سازی،ظرف شویی و محل خشک شدن ظروف شسته شده.برای حرکت راحت بین لوازم آشپزخانه،پهنایی معادل 20/1 متر لازم است که با احتساب 60 سانتی متر از هر طرف،عرض کلی آشپزخانه به 40/2 می رسد.بهتر است بین سه مرکز آشپزخانه یعنی ظرف شویی،اجاق و یخچال مثلثی به نام مثلث کار بوجود آوریم.هنگام طراحی باید پهناهای زیر را برای لوازم آشپزخانه مد نظر قرار داد:

اجاق 60 سانتیمتر،ظرف شویی دوقلو با محل خشک شدن ظروف 150 سانتیمتر،یخچال 60 سانتیمتر،فریزر 60 سانتیمتر،کمد ظروف و وسایل آشپزخانه170 سانتیمتر.

با در نظر گرفتن مساحتی حدود 200 سانتیمتر برای کار،محل ایستادن نیز حدود 700 سانتیمتر می باشد.به طور کلی یک آشپزخانه ی کامل نیاز به مساحتی معادل 10 تا 15 مترمربع دارد و هرچه مساحت کوچکتر باشد به همان نسبت محدودیت ها افزایش می یابد

کف:

ايزوله كردن كف آشپزخانه به خاطر شرايط خاص آن الزامي است. مي توان
براي ايجاد عايق رطوبتي از دو شيوه قير گوني و ايزولاسيون ـ ايزوگام استفاده كرد. . در شيوه قير گوني براي اطمينان بيشتر از دويا سه لايه قير گوني استفاده مي شود . ايزوگام لايه اي ظريف ،بدون چين و چروك واطمينان بخشي است كه با استفاده از حرارت چسبانده مي شود. مي توان كف آشپزخانه را با سنگ ،سراميك و كف پوش هاي پلاستيكي مفروش كرد ،البته گاهي اوقات درز هاي بين سنگ و سراميك محل تجمع مواد غير بهداشتي مي شود . مي توان براي عدم تجمع آلودگي ها در بين درزها از سنگ و سراميك با ابعاد بزرگ استفاده كرد . اصولاً سنگها بر اساس جلوه وكارآرايي داراي قيمت هاي متفاوتي هستند . سنگ گوهره پر مصرف ترين سنگ در صنعت ساختمان سازي است اما اين سنگ جاذب آب است و ايجاد گرد و غبار مي كند .
دیوار:
ديوار آشپزخانه است . براي ايمن شدن ديوار ها در برابر رطوبت عايق
رطوبتي كف را تا 80 سانتي متر از ديوار ها بالا مي آورند . در ديوار پشت كابينت ها از رنگ كاشي و سنگ ارزان استفاده مي شود . بعلت متغيربودن جاي يخچال اجاق گازوغيره ديوار پشت آنها را با كاشي مرغوب مي پوشانند. بهتر است در آشپزخانه از رنگ روغني براق استفاده شود
سقف:
. در سقف آشپزخانه بايد از مصالحي كه جاذب رطوبت نبوده و قابل شستشو باشند استفاده كرد . رنگ آميزي سقف آشپزخانه بوسيله رنگهاي روغني براق صورت مي گيرد.
حرارت و برودت:
حرارت و برودت در آشپزخانه است ،كه اهميت زيادي دارد . در بعضي از اقليم ها ممكن است فضاي آشپزخانه به شوفاژ يامنبع حرارتي ديگري كه از انرژي برق تغذيه مي شود نياز داشته باشدو يا برعكس به سرمايش نياز داشته باشد .
پنجره:
پنجره جهت عبور و مرور نور و هواتعبيرمي شود . لذا پنجره از ملزومات آشپزخانه است و طول استانداردآن نبايد كمتر از دو متر باشد . براي تخليه هواي داخل آشپزخانه از هواكش استفاده مي كنند . هواكش ها به اشكال مختلف و د رفضاهاي مختلف بكار مي روند. براي استفاده بهتر از هواكش ها ،در بسياري از مسير هاي عبور هوا لوله هاي دودكش قرار مي دهند و بعد از آن هواكش را نصب مي كنند كه هوا را بطور مستقيم به بالاترين سطح ساختمان برساند .
درب ورودی
آشپزخانه در صورتي كه OPEN نباشد داراي درب است . شكل كلي درب آشپزخانه بايد داراي سطحي صاف ورنگي براق باشد اصولاً فضاي آشپزخانه نبايد داراي پرز يا اختلاف سطحي خاص باشد كه نتوان براحتي آن را تميز كرد .


كابينت :
از جمله وسايل موجود در آشپزخانه ،كابينت با معيار استاندارد است . به دليل چيدمان خيلي جالب و يكنواختي كه كابينت ميتواند داشته باشد وسايل شخصي ، لباسشويي و غيره را داخل كابينت قرار ميدهند .
ـ انواع كابينت :
كابينت به دو صورت فلزي و چوبي وجود دارد.بدليل جلوگيري از زنگ زدگي و پوسيدگي همچنين به منظورايجاد استحكام بيشتر درساخت بدنه كابينتهاي فلزي و چوبي از فلزات رنگي و صفحات مرغوب چوبي استفاده مي كنند .
ابعاد كابينت :
به منظورتسلط مصرف كننده بر قفسه هاعمق بخش ديواري و زميني كابينت به ترتيب 60تا50 تا 30 سانتي متراست .
ـ يخچال : در آشپزخانه يخچال ، فريزر و يخچال فريزر پهلوي هم وجود دارند كه نوع اخير به برق و شبكه آب خانه وصل مي شود . براي سهولت در انجام كار بهتر است يخچال چند در داشته باشد.

 


اتاق پذيرايي

معمولاً از اتاق پذيرايي براي برگزاري مهماني ، ديد باز ديد ، دعوت وپذيرايي از اقوام و دوستان استفاده مي شود. در خانه هاي بزرگ اصولاًجالبترين و مناسبترين فضاي ساختمان را به اين مكان اختصاص مي دهند . بهترين وسايل و ظروف منزل براي پذيرايي ازميهمانان در اين فضا استفاده مي شود . تزيين چيدمان اين اتاق بايدبه گونه اي باشدكه انگيزه وشور و شوقي براي گفتگو ايجاد نمايد.نوع و فرم ظروف و وسايل مورداستفاده در اتاق پذيرايي تأثير زيادي در ايجاد ارتباط و مراوده بين افراد دارد .
نور اتاق پذيرايي :
وجود نورطبيعي( پنجره) در محيط پذيرايي ازاهميت زيادي برخوردار است . معمولاً زيباترين پنجره و منظره در ساختمان به اتاق پذيرايي اختصاص داده مي شود . استفاده ازانواع نورهاي مصنوعي و پرده هاي مختلف نقش مؤثري در زيبايي اين فضا دارد .
ارتباط اتاق پذيرايي باقسمتهاي ديگرخانه :
فضاي پذيرايي در ارتباط نزديك با غذا خوري و ورودي بوده و با اتاق خواب و آشپزخانه ارتباط غير مستقيم دارد .
كف پوش اتاق پذيرايي :
از آنجايي كه معمولاً مهمانان با كفش وارد اتاق پذيرايي مي شوند بهتر
است كف پذيرايي بدليل رعايت مسائل بهداشتي از سنگ يا سراميك باشد .
استفاده از پاركت در فضاي پذيرايي بدليل مقاومت كم آن و جذب گردو غبار مناسب نيست . سنگ و سراميك مورد استفاده در كف پذيرايي علاوه بر بزرگ بودن ،بايد داراي رنگ هاي روشن باشندتا درز بين آنهامحل تجمع ميكروب و آلودگي نشود .
تزيين فضاي پذيرايي :
استفاده از گل و گياه در تزيين اين فضا بسيار اهميت دارد . وسايل گرمازا و سرمازاي مورد استفاده در اين فضابايد از زيبايي لازم برخوردار باشند يا در پوششي از زيبايي قرار بگيرند. مبلمان مورد استفاده در پذيرايي بايد نفيس و باارزش باشد و احتياجي به تعويض كوتاه مدت نداشته باشد. چيدمان زاويه داريا مستقيم مبلمان ونيز رنگ آميزي ملايم و مناسب در كاهش و افزايش وسعت اين فضا تأثير زيادي دارد . معمولاً در فضاي پذيرايي ، مطالعه صورت نمي گيرد و از كتابخانه صرفاً براي تزيين فضاي اتاق استفاده مي شود.


اتاقنشيمن :
اتاق نشيمن محل تجمع افراد خانواده است و بيشترين اوقات افراد خانواده در اين فضا مي گذرد. ميز و صندلي بايد در اين فضا بر خلاف ديگر فضاهاي خانه مثل آشپزخانه بسيار راحت باشد . اتاق نشيمن بهترين فضا براي ادامه فعاليتهاي روزمره بخصوص انجام تكاليف كودكان مي باشد . شناخت دقيق فضاي اتاق نشيمن باعث مي شود وسايل و امكانات مورد نياز براي اين مكان را به صورت مطلوبي فراهم كنيم فضاي نشيمن گاهي مي تواند محل حضور مهمانان باشد .بهتر است كه ارتباط اتاق نشيمن با ورودي غير مستقيم و با غذا خوري و اتاق خواب مستقيم باشد . فضاي نشيمن رامي توان بوسيله پارتيشن از فضاهاي ديگرخانه جدا كرد . در هنگام تزيين و چيدمان اتاق نشيمن بايد دقت نمود كه آرامش و تنوع در فضا حاكم شود. تزيين وسايل موجود در اين فضا بايد طوري صورت بگيرد كه مانع عبور و مرور افراد نشود . معمولاًمحل قرار گرفتن كتابخانه در اتاق نشيمن است .
نور :
جهت تابش نور در فضاي اتاق نشيمن اهميت بسيار زيادي دارد و بايد بر خلاف حركت دست باشد . همچنين استفاده از نور طبيعي در اتاق نشيمن (پنجره و پرده ) در اين فضا مسئله مهمي است . بهتر است در فضاي نشيمن از نور هاي متمركز استفاده نشود. استفاده از نور هاي مخفي در ايجاد آرامش اين فضا مناسب تر است .
كف فضاي نشيمن :
كف اتاق نشيمن با سنگ ، سراميك و يا پاركت فرش مي شود. نبايد محل قرار گرفتن وسايل صوتي و تصويري مثل تلويزيون در مقابل پنجره و يا پشت به آن باشد .
وسايل گرمازا:
وجود كانال كولر در اتاق نشيمن علاوه بر اشغال فضاي زياد باعث ايجاد سطوح مختلف مي شود. اين مسئله را مي توان با كاربرد نور ورنگ در تزيين فضا خنثي كرد . در اتاق نشيمن وسايل گرمازا (بخاري و يا شوفاژ ) بايد نزديك پنجره باشند .
براي ايجاد تنوع در فضاي اتاق نشيمن مي توانيم از وسايل ساده و قابل تعويض مانندپارچه استفاده كنيم.همچنين مي توانيم براي تزئين از وسايل تزييني و عكس هاي خانوادگي استفاده كنيم . با استفاده از گل و گياه در كنار پنجره مي توانيم ارتباط زيبايي بين محيط داخل و خارج خانه ايجادنماييم . بهتر است در هنگام مطالعه بجاي استفاده از نورهاي سقفي از چراغ مطالعه استفاده شود.

 

اتاق های ناهارخوری

به طور معمول داشتن فضایی در آشپزخانه برای صرف غذاهای سبک مانند صبحانه و عصرانه مطلوب است.ولی از ناهارخوری معمولا  برای صرف وعده های اصلی غذا استفاده می شود این کار را می توان با فراهم کردن یک میز مستطیلی به ارتفاع 70-75

سانتی متر انجام داد.در سمت راست و چپ میز فضایی به اندازه ی 80 ساتی متر برای حرکت لازم است.توصیه می شود که فضای ناهاخوری به گونه ای طراحی شود که ان را بتوان در شرایط خاص با استفاده از درهای بزرگ و کشویی بزرگتر کرد.اگر سالن و ناهاخوری در هم ادغام شود و طراحی ان به شکل ال(L ) باشد بهتر است.ابعاد یک ناهارخوری 12 نفری حدود 25 متر مربع است.در ناهارخوری باید محلی برای قرار دادن ظروف پش بینی شود.

 

اتاق خواب

از دیگر بخش های مهم ساختمان اتاق خواب است.بهترین نور برای اتاق خواب نور جنوب و مشرق است .طراحی هر اتاق خواب بستگی به وسایلی که در آن می گذاریم دارد به طور مثال برای اتاق والدین باید یک تختخواب دو نفره و همچنین میزی برای مطالعه در نظر گرفت در صورتی که جا به اندازه ی کافی باشد بهتر است مجاور هر اتاق خواب فضایی برای رختکن در نظر گرفته شود.از آنجایی که اتاق خواب محلی برای آسایش و آرامش است بنا براین محل ان با ید دور از سر و صدا باشد .

در اتاق خواب به ازای هر نفر 1 متر کمد لباس لازم است . اگر در اتاق فضای کافی برای کمد وجود نداشته باشد از فضای راهرو میتوان برای این منظور استفاده کرد. علاوه بر این حداقل یک آینه ی تمام قد نیز لازم است . بهترین راه حل استفاده از کمد ها یِِی است که در آن آینه دارد .

نظر به اینکه ابعاد اتاق خواب ها با توجه به وسائلی که در آن قرار می دهیم متغیر است ولی بهر صورت ابعاد یک اتاق دو نفره 3*5 متر و اتاق یک نفره4*3 متر است

نور در اتاق خواب :
تابش مستقيم خورشيدو وجود نور كافي در اين فضا اهميت فراواني دارد . بهتر است اتاق خواب به دليل رعايت مسائل بهداشتي در نماي جنوبي ساختمان احداث شود . معمولاً پنجره اتاق خواب داراي دو پرده است :
پرده توري:زماني كه فضاا از نور خورشيد برخوردار نيست از آن استفاده مي شود.

پرده ضخيم : كه مانع عبور نور شديد مي شود و لذا باعث ايجاد آرامش در اين فضا مي شود.
تتخواب :
به دليل رعايت مسائل پزشكي در سلامت بدن، بهتر است سطح تختخواب محكم باشد و از تخت خواب نرم كمتر استفاده شود.همچنين بهتراست ابعاد تختخواب دو نفره، 2×2 متر وابعاد تختخواب يك نفره 1×2 مترباشد .نوع

فلزي تختخواب استقاوت بيشتري نسبت به نوع چوبي آن دارد . ملحفه ها و
بالش هامحفاظ خوبي براي پوشاندن بدنه تختخواب هستند . جنس اين وسايل بهتر است عمدتاً از مواد اوليه طبيعي باشد نه مواد مصنوعي .
كمد :
كمد از وسايل وملزومات ديگر اتاق خواب است كه بايد فضاي لازم جهت نگهداري البسه ، كيف ، كفش و غيره را داشته باشد .

اتاق خواب کودک:
معمولًاچگونگي تزيين اتاق كودك و چيدمان وسايل در آن، به عنوان يكي از دل مشغوليها و سرگرميهاي خانم خانه قرار مي گيرد و عرصه بسيار جالبي براي خواستهاي عاطفي خانواده مي باشد. مهمترين نكته اي كه بايد براي ايجاد آرامش در اتاق كودك در نظر گرفته شود اين است كه همان طور كه كودك به تدريج رشد مي كند، بايد وسايل اتاقش نيز انعطاف لازم با اين رشد را داشته باشند . قبلاً گفته بوديم كه قد انسان را به طور متوسط 170 سانتي متر در نظر مي گيرند اما انساني كه ما در اينجابا او سر و كار داريم دراين مقوله نمي گنجد و بايد اين استاندارد را در مورد او فراموش كنيم . قد كودك تقريباً هر روز و هر هفته رشد مي كند. بنا براين بايد وسايلي كه براي او تهيه مي كنيم انعطاف لازم را داشته باشند.اشتباهي كه گاهي بعضي از خانوادها مرتكب مي شوند اين است كه بر اساس سليقه و علايق خود وسايلي را تهيه مي كنند كه فقط براي مدت كوتاهي قابل استفاده است و يا اينكه كودك را مجبور به استفاده از وسايلي مي كنند كه با ابعاد فيزيكي او تناسبي ندارد . اما بايد دقت شود كه وسايل مورد استفاده كودك در شكل گيري شخصيت و تربيت او تأثير به سزايي دارند و بايد در انتخاب آنها دقت فراواني مبذول شود .به طور كلي فرم و اندازه اتاق بچه بايد بسته به استفاده كننده ء آن قابل انعطاف باشد . معمولاً مشكل اصلي خانواده ها اين است كه اتاق بچه مطابق با سليقه پدر و مادر آماده مي شود . استفاده از رنگهاي متضاد در اتاق كودك ممكن است در بعضي از حالات براي او خيلي جالب باشد اما در مواقع ديگركودك نياز به رنگهاي آرام بخش دارد. دانستن و رعايت اين مسايل مستلزم آن است كه مادران آموزشهاي لازم در اين زمينه را ديده و با شخصيت و روحيات كودك خود در سنين مختلف آشنا شوند .
دماي اتاق كودك :
از مسايل مهم ديگر در اتاق كودك تعيين ميزان سرما و گرماي اين اتاق است . گاهي ديده شده است كه وقتي پدرو مادر شخصاً احساس سرما و يا گرما مي كنند تصور مي كنند كه كودك هم همين احساس را دارد .در صورتي كه شايد اين موضوع در موردكودك صدق نكند .ميزان گرما و سرماي اتاق بچه بايد متناسب با وضعيت جسمي خود كودك تنظيم شود .


خصوصيات كلي اتاق كودك :
اصولاً بهتر است محل استقرار اتاق كودك در نماي جنوبي ساختمان باشد تا از نور خورشيد بر خوردار گردد . وسايل گرمازا در اتاق كودك نبايد به هيچ وجه در دسترس او قرار داشته باشند .
ميز كار ، ميزبازي، وسايل بازي و تخت خواب كودك بايد از مواد و وسايل طبيعي تهيه شده باشند نه ازوسايل مصنوعي ،زيرا بچه هابه طور مداوم در تماس مستقيم با اين وسايل هستند . اصولا ً بچه ها خيلي زياد عرق مي كنند وگاهي براي مدت طولاني تن برهنه خود را به وسايل مي چسبانند . گفته مي شود بيماريهاي سرطاني گاهي در اثر ارتباط تن برهنه كودك با وسايل و امكانات پلاستيكي و ايجاد تعريق بين آنها شكل مي گيرد كه ممكن است سالها بعدبروز كند. بهترين جنس براي وسايل كودك، وسايل چوبي هستند . رنگ و فرم وسايلي كه بچه ها از آنها استفاده مي كنند در تعيين و شكلگيري شخصيت آنها نقش مهمي دارد . با توجه به تفاوت سليقه دختران و پسران رنگ و فرم مورد استفاده براي كودكان دختر و پسر نيز تفاوت مي كند . دختران بيشتر به رنگهاي صورتي و ليمويي وپسران به رنگ هاي آبي روشن و خاكستري علاقمند مي باشند . در كنار اين رنگها معمولاً كودكان از ديدن رنگهاي متضاد نيز خوشحال مي شوند و به سمت آنها جذب مي شوند . اما از آنجا كه هر كودكي قيافه و خصوصيات خاص خود را دارد علايق و سليقه هاي آنها نيز متفاوت است . نبايدبه اشتباه تصور شود كه علايق كودكان با يكديگر و يا با علايق ما مشترك است . در نظر گرفتن تنوع وسايل و امكانات در اتاق كودك به دليل استفاده طولاني مدت از اهميت بسياري برخورداراست .
كودكان به نقاشي و حجم سازي بسيار علاقمند مي باشند و دوست دارند وسايلي را كه در اختيار دارند رنگي كنند ، مثل نقاشي كردن روي ديوارهاي اتاقشان .گاهي اين مسئله باعث ايجاد اضطراب و نگراني در خانوده ها مي شود. اما بايد دقت نمود كه كودكان را از انجام اين كار نهي نكنيم .و فضاي لازم را براي انجام اين كار براي او فراهم كنيم .به طور كلي آشنايي با روانشناسي كودكان و چگونگي تزيين اتاق آنان مسئله بسيار مهمي است به طوريكه شايد بتوان گفت ارتباط بسيار زيادي بين تزيين اتاق كودك و اصلاح جامعه وجود دارد.

 

 

 

 

دستشویی و توالت

دستشویی و توالت ها را باید نزدیک به اتاق خواب ها طراحی نمود.بهتر است دستشویی از توالت کاملا مجزا باشد.در قسمت دستشویی محلی برای حوله و جای مناسی برای آینه در نظر گرفته شود و رنگ کاشی ها با رنگ سرامیک کف هماهنکی داشته باشد برای تهویه کامل توالت و دستشویی باید حیاط خلوت مناسبی پیش بینی شود و یا از هواکش استفاده شود.نورگیر توالت و دستشویی بهتر است از زیر سقف انجام شود.کف سرویس باید غیر لغزنده و قابل شست وشو باشد.

بدليل مصرف زياد آب در توالت مسئله ايزولاسيون در آن از اهميت زيادي برخوردار است . براي مفروش كردن ديوارهاي توالت ، توصيه مي شود از كاشيهاي بزرگ استفاده شود.چون اين كاشيها داراي درزهاي كمتري هستند.
تهويه مطلوب :
نور و تهويه مطلوب در ساختمان دستشويي اهميت فراواني دارد . بدليل رعايت مسائل بهداشتي ، الزاماً بايد در توالت از رنگهاي روشن استفاده شود . زيرا كه رنگ هاي روشن لكه ها را بهتر نشان مي دهند . هدايت هواي داخل دستشويي به طرف بالا ترين بخش ساختمان از ضروريات است ، بايد در ساختمان يك كانال يا لوله تهويه جداگانه براي توالت وجود داشته باشد

محل استقرار توالت :
محل استقرار توالت ايراني و فرهنگي در شمال و جنوب ساختمان نيست . اين مسئله علاوه بر داشتن دلايل مذهبي به علل گوناگوني مثل نحوه گردش كره زمين ، وزش باد وجريان آب و هوا انجام نمي شود.
اصولاً در فضاي توالت ازوسايل گرمازا استفاده نمي شود . زيرا اين فضا بايد خنك باشد .

 

حمام

بهترین محل یرای حمام،در مجاورت اتاق خواب و توالت است(البته اگر توالت با حمام یک جا نباشد).جوان ترها معمولا از دوش استفاده می کنند ولی مسن ترها تمایل بیشتری به وان دارند.

اگر در خانه فضای کافی وجود نداشته باشد و آشپزخانه نیز بسیار کوچک باشد،از فضای حمام می توان برای قرار دادن ماشین لباس شویی و سبد لباس های کثیف استفاده کرد.حمام هایی که با توالت یک جا هستند باید دارای تمام تجهیزات بهداشتی باشند تاهمه ی نیازهای ساکنین خانه را براورده سازند.در هر حال بهتر است توالت و حمام دارای دو در مجزای قفل دار باشند که این مسئله در مورد ساختمان های که بیش از پنج سکنه دارند از اهمیت بیشتری برخوردار است.حمام و توالت ممکن است از اتاق خواب قابل دسترسی باشد در این حالت حمام و توالت دیگری لازم است که از راهرو قابل دسترسی باشد.حمام و توالت باید رو به شمال باشد و بهتر است روشنایی و تهویه آن به روش طبیعی باشد.در حمام معمولا رطوبت زیاد است از این رو برای انجام عایق بندی باید دقت کافی صورت گیرد.

ساختمان حمام :
بررسي استفاده از حمام در منازل نشان مي دهد كه ايرانيهادر گذشته بسيار پيشتراز كشورهاي پيشرفته فعلي از آن استفاده مي كردند . حمام بايد در ارتباط نزديك با اتاق خواب بوده و يا از طريق درب مجزا بااتاق خواب ارتباط داشته باشد . درب حمام بايد بدليل ترشح فراوان آب ، از جنس مناسب و ضد رطوبت باشد . مسئله ايزولاسيون در قسمت كف حمام از اهميت فراواني برخوردار بوده و بايد دقت زيادي نسبت به آن مبذول گردد .اصولاً سقف حمام بايد كوتاه باشد .براي اين منظور معمولاً از سقف كاذب استفاده مي شود.كوتاه بودن سقف حمام به دو دليل لازم و ضروري است . اول اينكه گرم كردن حمام آسان باشد . دوم اينكه چون معمولاً در طبقات بالاي ساختمان، روي حمام پاييني، حمام ديگري جايگذاري شده و لوله ها از سقف آن عبور مي كنند ، سقف كاذب باعث پوشش اين منظره مي شود .به عبارت ديگرسقف كاذب باعث پوشش لوله هاي مربوط به طبقه بالا شده و در هنگام خرابي و پوسيدگي آنها بسيار كارآمد است.
وجود نورو پنجره در حمام ، به دليل انجام عمل تهويه و خروج بخار و … يكي از ملزومات مهم حمام مي باشد . حمام بر عكس توالت نياز به وسايل گرمازا دارد . همچنين در ساخت تأسيسات و لوله كشي حمام بايد دقت بسيارزيادي صورت گيرد . به عنوان مثال استفاده از لوله هاي روكار، ضمن جالب نبودن باعث عدم رعايت مسايل بهداشتي نيز مي شود

 

منابع و ماخذ

 

کتاب نویفرت

کتاب مقررات ملی ساختمان

کتاب روش های ملی ساختمان

کتاب اصول و مبانی ساختمان


مطالب مشابه :


یخچال و فریزر الکترواستیل قیمت جدید

الکترواستیل تولید کننده بزرگترین یخچال و فریزر دوقلو ایرانی موجود در بازار می باشد




قیمت انواع یخچال فریزر

یخچال فریزر دوقلو استیل




"انفاق و صدقه"

قيمت پيشنهادي من داد از جهزيه و گراني اجناس مي كنند در عين حال يخچال و فريزر دوقلو مي




طراحی دکوراسیون داخلی واجرای معماری منزل خود را با ما تجربه کنید

اول اسم بعد ایمیل را وارد کنید لطفا عضو شوید تا بتوانیم به روز شدنو به شما اطلاع دهیم




درها

اجاق 60 سانتیمتر،ظرف شویی دوقلو با محل خشک داراي قيمت هاي يخچال ، فريزر و يخچال




اصول کلی فساد گوشت

،به درجه حرارتهاي بالاتر از دماي يخچال آنزيمهاي ارزان قيمت با كيفيت دوقلو. پروتال




برچسب :