مشاوره تحصیلی و شغلی - بخش دوم

مشاوره تحصیلی و شغلی - بخش دوم

در این پست به معرفی خلاصه رشته ها و مشاغل عمران و گرایش های آن ، علوم آزمایشگاهی، شیمی محض و پزشکی پرداخته شده است... سوال : آینده رشته عمران چگونه است؟ و بازار كار آن خوب است یا نه؟ ومیزان درآمد ماهیانه آن را شما چگونه تخمین می زنید؟ پاسخ :همان طوركه می دانید این‌ رشته‌ در سطح‌ كارشناسی‌ دارای‌ دو گرایش‌ عمران‌ ـ عمران‌ و عمران‌ ـ نقشه‌برداری‌ است‌.  گرایش‌ عمران‌ ـ عمران:‌ دانشجوی‌ مهندسی‌ عمران‌ ـ عمران‌ مسائل‌ مربوط‌ به‌ سازه‌، خاك‌ و پی‌، راه‌ و ترابری‌ و هیدرولیك‌ را مطالعه‌ می‌كند؛ یعنی‌ از یك‌ سو به‌ طراحی‌ و نحوه‌ ساخت‌ اسكلت‌ ساختمان‌ها و سایر بناهای‌ فنی‌ مثل‌ پل‌، فرودگاه‌ و تونل‌ پرداخته‌ و از سوی‌ دیگر به‌ مطالعه‌ رفتار زمین‌ بناهای‌ فنی‌ می‌پردازد تا براساس‌ نوع‌ خاك‌ زمین‌ مورد نظر، شكل‌ و شالوده‌ سازه‌ای‌ را كه‌ قرار است‌ ساخته‌ شود، طراحی‌ كند. همچنین‌ مهندس‌ گرایش‌ عمران‌ به‌ برنامه‌ریزی‌ حمل‌ و نقل‌ بین‌ شهری‌ و درون‌ شهری‌، طراحی‌ راه‌ها از نظر هندسی‌، زیرسازی‌ و روسازی‌ پرداخته‌ و اطلاعات‌ عمومی‌ خوبی‌ نیز در مورد هیدرولیك‌ به‌ دست‌ می‌آورد...

گرایش‌ عمران‌ ـ نقشه‌برداری:

هنگامی‌ كه‌ مكان‌ ساخت‌ یك‌ سازه‌ تعیین‌ می‌شود، اولین‌ كار نقشه‌برداری‌ است‌. تا پستی‌ بلندی‌ها و نقشه‌ مربوط‌ به‌ آن‌ منطقه‌ مشخص‌ شده‌ و براساس‌ آن‌، مكان‌ خاك‌برداری‌، میزان‌ خاك‌برداری‌ و نحوه‌ خاك‌برداری‌ تعیین‌ گردد و در نهایت‌ سطح‌ مناسب‌ برای‌ پی‌سازی‌ سازه‌ مورد نظر آماده‌ شود. به عبارت دیگر نقشه‌برداری علم و فن پردازش، تجزیه و تحلیل، تفسیر و نمایش اطلاعات مكانی به منظور اجرای بهینه پروژه‌های عمرانی است. گرایش‌ نقشه‌برداری‌ با جغرافیا و سنجش‌ از راه‌ دور، ارتباط‌ نزدیكی‌ دارد. در ضمن چون‌ نقشه‌برداری‌ بیشتر برای‌ سازه‌های‌ بزرگ‌ خارج‌ از شهر مثل‌ سیلوها، پل‌ها، تونل‌ها و سدها كاربرد دارد، كارهای‌ میدانی‌ و صحرایی‌ این‌ رشته‌ بسیار زیاد است‌ و بخش‌ نقشه‌برداری‌ زیرزمینی‌ آن‌ نیز كار نسبتاً خشنی‌ می‌باشد.

گرایش‌ عمران‌ ـ آب:

‌می‌گویند در آینده‌ای نه چندان دور، دست‌یابی به منابع آبی جدید برای كشورهای منطقه خاورمیانه‌ كه یكی از مناطق خشك یا نیمه‌خشك جهان است؛ نیازی ضروری می‌شود و حتی جنگ آینده خاورمیانه بر سر آب خواهد بود. كشور ما نیز كه در همین منطقه واقع شده است، كشوری خشك و نیمه خشك است. چرا كه میانگین بارندگی در ایران حدود یك سوم میانگین بارندگی در جهان است و این یعنی آن كه ما باید از هر قطره آب موجود در كشورمان، حداكثر استفاده را كرده و از هدر رفتن آن جلوگیری كنیم.

در این میان مهندسین عمران ـ آب با ساخت سدها، تصفیه‌خانه‌ها، تونل‌های انتقال آب و شبكه‌های توزیع آب در همین راستا گام برمی‌دارند. برای مثال در ساخت یك سد، بررسی پستی و بلندی‌های منطقه كه سد در آن ساخته می‌شود و تعیین مقدار بتن مورد نیاز برای ساختن سد به گرایش نقشه‌برداری مربوط می‌شود. همچنین تعیین مكان ساخت سد و طراحی حجم مخزن سد و سرریزها و كارهای آماری مربوط به بارندگی و جمع‌آوری آب به گرایش مهندسی عمران ـ آب برمی‌گردد و بالاخره ساخت خود سد به گرایش عمران ـ عمران ارتباط پیدا می‌كند.

‌متخصص‌ عمران‌ در محیط‌ كار خود با اقشار مختلف‌ جامعه‌ از جمله‌ كارگران‌، تكنسین‌ها و مهندسین‌ رشته‌های‌ دیگر سروكار دارد و باید با همه‌ این‌ افراد ارتباط‌ خوبی‌ برقرار كند. همچنین‌ باید آمادگی‌ كار در كارگاه‌های داخل‌ و خارج‌ شهر را داشته‌ باشد. عده‌ای‌ نیز جذب‌ بـُعد نظری‌ و آزمایشگاهی‌ مهندسی‌ می‌شوند كه‌ این‌ عده‌ نیز باید آمادگی‌ كارهای‌ محاسباتی‌، دفتری‌ و آزمایشگاهی‌ را داشته‌ باشند. كارهایی‌ كه‌ به‌ ریاضیات‌ قوی‌ و صبر و حوصله‌ بسیار نیاز دارد.

اما در مورد موقعیت‌ شغلی‌ این رشته در ایران می توان گفت اصولاً مهندس‌ عمران‌ شانس‌ كاری‌ زیادی‌ دارد چون‌ در طراحی‌ و ساخت‌ بسیاری‌ از كارهای‌ عمرانی‌ مانند راه‌ها، پل‌ها، سدها، سازه‌های‌ دریایی‌ برای‌ سكوهای‌ نفتی‌، آشیانه‌های‌ هواپیما و خانه‌های‌ مسكونی‌ مقاوم‌ در مقابل‌ زلزله‌، مهندسین‌ عمران‌ حضوری‌ فعال‌ دارند. متخصصانی‌ كه‌ یا در دفترهای‌ مشاوره‌ به‌ طراحی‌ پروژه‌های‌ فوق‌ می‌پردازند یا مجری‌ كارهای‌ عمرانی‌ مذكور بوده‌ و به‌ كیفیت‌ اجرای‌ آنها نظارت‌ دارند. فارغ‌التحصیلان نقشه‌برداری نیز علاوه بر موارد یاد شده در هدایت و كنترل اجرای خطوط انتقال آب، برق، گاز، احداث مترو، نصب و ماشین‌آلات و تجهیزات فنی دقیق و حساس، هدایت و تعیین وضعیت انواع وسایل نقلیه نظامی و غیرنظامی هوائی، دریایی و زمینی نقش مهم و مؤثری دارند.

البته‌ باید توجه‌ داشت‌ كه‌ هر دانشجوی‌ مهندسی‌ عمران‌ نمی‌تواند فرصت‌های‌ شغلی‌ خوبی‌ داشته‌ باشد. بلكه‌ باید در دوران‌ تحصیل‌ به‌ دنبال‌ یادگرفتن‌ باشد نه‌ این‌ كه‌ تنها واحدهای‌ دانشگاهی‌ را پاس‌ كند و یا حتی‌ به‌ فكر یك‌ معدل‌ خوب‌ دانشگاهی‌ باشد. چون‌ شركت‌های‌ عمرانی‌ خصوصی‌ و دولتی‌ به‌ دنبال‌ یك‌ نیروی‌ كارآمد هستند نه‌ یك‌ شاگرد اول‌ دانشگاه‌‌.
 

سوال : می خواستم بدونم که با توجه به اینکه در حال حاضر رشته علوم آزمایشگاهی درمقطع کارشناسی پیوسته تدریس میشود آیا برای مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد آن فرصت شغلی وجود دارد واینکه موقعیت شغلی رشته شیمی محض درمقطع کارشناسی ارشد را با رشته علوم آزمایشگاهی مقایسه کنید وهمچنین از شما درخواست دارم که در مورد موقعیت های شغلی رشته شیمی محض در مقطع کارشناسی ارشد کمی بیشتر توضیح دهید که به غیر از شغل دبیری در کدام مراکز دولتی میتوان استخدام شد. همچنین در مورد رشته علوم آزمایشگاهی توضیحات بیشتری بدهید.

پاسخ : بطوركلی فرصت های شغلی برای دانش آموختگان مقطع كارشناسی ارشد در غالب رشته ها به مراتب بیشتر از مقاطع پایین تر است. از آنجاكه زمینه فعالیت متخصصین و دانش آموختگان رشته شیمی زیاد است لذا طبیعی است كه فرصت های اشتغال بیشتری نسبت به رشته های تك زمینه ای (مانند علوم آزمایشگاهی) داشته باشند.

سابقه طولانی رشته شیمی در ایران موجب شده است که تعداد متخصصان قابل توجهی در این رشته در جامعه، در مقاطع مختلف مشغول فعالیتهای گوناگون باشند. دوره های تحصیلات تکمیلی در دانشگاههای کشور یکی پس از دیگری دایر شده و فارغ التحصیلان آنها در مشاغل مختلف مشغول به کار شده اند، به طوری که کیفیت علمی آنها نیز با کشورهای با سابقه طولانی در این سطوح قابل مقایسه است. مهمترین گرایشهای مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاههای کشور عبارت است از: شیمی آلی، شیمی تجزیه، شیمی فیزیک، شیمی معدنی، شیمی پلیمر و بیوشیمی.

فارغ التحصیلان این دوره می توانند مسوولیت زمینه های مختلف از جمله موارد زیر را عهده دار باشند:

1- طرح، نظارت و اجرای طرحهای تحقیقاتی کوچک و بزرگ شیمیایی در سطوح مختلف کاربردی و علمی محض، در دانشگاهها، کارخانجات و مراکز تحقیقاتی، به منظور ارتقای کمی و کیفی محصولات مورد نیاز جامعه.
2- مسوولیت و ارائه خدمات در آزمایشگاههای کنترل کیفی، پیگیری و ارائه معیارهای استاندارد به منظور افزایش کمیت و کیفیت محصولات تولیدی و همچنین مواد مصرفی کارخانه ها و صنایع.
3- ارائه خدمات آموزشی در سطح دانشگاهها، دبیرستانها و موسسات آموزشی.
4- ارائه طرحهای پژوهشی به منظور استفاده از منابع اولیه ارزنده موجود در جامعه در جهت افزایش بهره وری از آنها و جلوگیری از صادرات بی رویه مواد اولیه ارزشمند و تبدیل آنها به محصولات واسطه ای که ارزش اقتصادی بالاتری دارند.
5- ارائه خدمات در کارخانجات پتروشیمی، پلاستیک، لاستیک، رنگ و رزین، الیاف، صنایع غذایی، صنایع دارویی، بهداشتی و شوینده ها.
6- کمک به توسعه صنایع دستی که در سطح گسترده ای در جامعه پراکنده هستند؛ از جمله ساخت رنگهای بهتر و متنوع تر، بخصوص استفاده از رنگهای طبیعی موجود در صنعت فرش.
7- استفاده از گیاهان دارویی فراوانی که در مملکت موجودند، به منظور استخراج و شناسایی موارد کاربرد این گیاهان به کمک متخصصان داروساز.

 
سوال : با سلام در مورد شغل پزشکی میزان تحصیلات و بازار کار راهنمایی مفصلی می خواستم.

پاسخ : در حال حاضر، نظام آموزش پزشكی عمومی‌، شامل 4 دوره علوم پایه، فیزیوپاتولوژی، كارآموزی بالینی و كارورزی بالینی است .دوره علوم پایه دوره علوم پایه پزشكی 5 ترم تحصیلی است كه با اتمام آن،‌ دانشجویان مجاز به ورود به دوره بعدی(فیزیوپاتولوژی) هستند و پیش از ورود به دوره بعدی،‌ امتحان جامع علوم پایه پزشكی از تمام دانشجویان به طور سراسری و همزمان، توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی در تمام دانشگاه‌های علوم پزشكی به عمل می‌آید و قبول‌شدگان،‌مجاز به ورود به دوره فیزیوپاتولوژی خواهند بود. این امتحان، در بردارنده‌ی مباحث تدریس شده در دوره علوم پایه است.

درس‌های این رشته در طول تحصیل:

 دروس‌ پایه‌:

بیوشیمی، بافت‌شناسی،، تشریح (نظری- عملی)، تشریح (آناتومی) (نظری ـ عملی)، فیزیولوژی(نظری ـ عملی)، ایمونولوژی(نظری)،اپیدمیولوژی، روانشناسی، جنین‌شناسی، تغذیه، ژنتیك، زبان تخصصی، آسیب‌شناسی عمومی، انگل‌شناسی، میكروب‌شناسی دوره فیزیوپاتولوژی این دوره شامل 31 واحد درسی است كه دو ترم تحصیلی طول خواهد كشید. در پایان این دوره معدل دانشجو از دروس فیزیوپاتولوژی، باید دست‌كم 12 باشد، در غیر این صورت دانشجو باید درس‌هایی را كه در آنها نمره كمتر از 12 آورده است،‌ مجدداً بخواند.

حداكثر مدت مجاز،‌در مراحل اول و دوم (علوم پایه و فیزیوپاتولوژی) 5 سال است. در پایان این دو دوره دانشجویانی كه همه‌ی واحدها را با موفقیت بگذرانند، به دوره‌ی كارآموزی بالینی راه می‌یابند. باید توجه داشت كه ملاك قبولی در امتحانات این مرحله، كسب حداقل نمره 12 از 20 است؛ در حالی كه در دروس پایه، ملاك كسب نمره 10 از 20 می‌باشد.

دروس فیزیوپاتولوژی :

آسیب‌شناسی اختصاصی، فارماكولوژی، سیمیولوژی، دوره‌های فیزیوپاتولوژی ارگان‌ها .دوره ‌كارآموزی بالینی دانشجویان پزشكی در این مرحله قادر هستند تا آموخته‌های خود را از دروس مختلف با یافته‌های بالینی از بیماران بستری در بیمارستان‌ها تطبیق داده و با بهره‌گیری مناسب از روش‌های تشخیص آزمایشگاهی، بیماری را تشخیص دهند و اقدامات مناسب درمانی را برای بیمار انجام دهند.

این دوره شامل 97 واحد درسی است كه در چهار بخش اصلی ارائه می‌گردد و عمدتاً مسائل رایج در پزشكی عمومی را شامل می‌شود كه عبارتند از داخلی، جراحی، زنان و كودكان. در سایر بخش‌ها كه بخش‌های فرعی محسوب می‌شوند نیز بیماری‌های شایع در آنها آموزش داده می‌شود. با توجه به این مطلب، چهار رشته اصلی جراحی، داخلی، زنان و كودكان زمان بیشتری را به خود اختصاص می‌دهند.

در دوره كارآموزی، دانشجویان باید روش برخورد با بیمار، تهیه شرح حال بیمار و نحوه تشخیص و درمان را فرا بگیرند تا در دوره‌ بعدی - كارورزی- كه خود تصمیم گیرنده خواهند بود، بتوانند به كمك بیماران بشتابند و تصمیمات لازم را اتّخاذ نمایند.

در دوره كارآموزی نمره قبولی در دروس عملی و نظری 12 است و معدّل كلّ دوره كارآموزی باید بالای 14 باشد و چنانچه كمتر از 14 باشد، باید واحدهای با نمره كمتر از 14 تكرار شود تا معدل كل به 14 برسد. در پایان این دوره، دانشجویان قبل از ورود به دوره كارورزی در امتحانی به نام امتحان جامع كارورزی شركت می‌نمایند و پس از قبولی به دوره كارورزی وارد می‌شوند. چنانچه دانشجویی در امتحان مربوط قبول نگردد، حداكثر 4 مرتبه می‌تواند در این امتحان شركت نماید.

دروس كارآموزی بالینی :

بیماری‌های اعصاب، بیماری‌های عفونی، كارآموزی داخلی، بیماری‌های جراحی، بیماری‌های ارتوپدی، بیماری‌های عفونی، كارآموزی جراحی، تاریخ و اخلاق پزشكی، بیماری‌های كودكان، پزشكی قانونی و مسمومیت‌ها، فارماكولوژی بالینی،‌ كارآموزی چشم،‌ كارآموزی پوست، كارآموزی بهداشت، كارآموزی بخش كودكان،‌ بهداشت، كارآموزی گوش و حلق و بینی، كارآموزی ارتوپدی. بیماری‌های زنان و زایمان، كارآموزی رادیولوژی، بیماری‌های روانی، كارآموزی روانپزشكی.

دوره كارورزی بالینی این دوره آخرین مرحله آموزش پزشكی است و آن را دوره انترنی نیز می‌گویند. این دوره 64 واحد درسی است و 18 ماه به طول می‌انجامد. در دوره كارورزی،‌دانشجویان مسؤولیت معاینه‌ی بیماران و تشخیص و اقدامات درمانی را در بیمارستان بر عهده خواهند داشت و آموخته‌های خود را در دوره‌های قبل به طور عملی انجام خواهند داد تا آماده پذیرش شغل پزشكی در جامعه شوند و بتوانند به طور مستقل به درمان بیماران بپردازند. در پایان این دوره و قبل از فراغت از تحصیل، كارورزان باید درس پایان‌نامه را كه 6 واحد درسی است، آغاز كنند.

دروس كارورزی بالینی:

كارورزی بخش جراحی، كارورزی بخش چشم، كارورزی بخش سوانح و سوختگی، كارورزی بخش ارتوپدی، كارورزی بخش ارولوژی، كارورزی بخش اطفال، كارورزی بخش بهداشت، كارورزی بخش گوش و حلق و بینی،‌ كارورزی بخش داخلی، كارورزی بخش زنان و زایمان، كارورزی بخش اورژانس، كارورزی بخش نفرولوژی، كارورزی بخش پوست، كارورزی بخش روانپزشكی .

توانایی‌های‌ لازم :

تصور بسیاری از داوطلبان ورود به دانشگاه به خصوص داوطلبان علاقه‌مند به رشته پزشكی این است كه دانشگاه مثل یك قیف برعكس است كه ورود به آن مشكل و خروج از آن بسیار ساده است. در حالی كه به گفته‌ دانشجویان این رشته، یك دانشجوی پزشكی باید آمادگی مطالعه، تحقیق و پژوهش را در حد بسیار گسترده و فراگیر داشته باشد؛ یعنی اگر دانشجو بسیار كوشا و علاقه‌مند نباشد و تنها برای عنوان "دكتری" وارد این رشته شده باشد، حتی نمی‌تواند مدرك دكترای عمومی خود را به دست بیاورد. زیرا دوره پزشكی عمومی نسبت به رشته‌های دیگر، طولانی‌تر است و در طی این مدت دانشجو باید درس‌های متعدد، متنوع، حجیم و نسبتاً پیچیده و دشواری را مطالعه كند.

رشته پزشکی با همه سختی هایی که یک دانشجو در راه آن متحمل می شود متأسفانه در بازار کار خود دچار مشکلات فراوانی شده که بعضی مطالب نگران کننده آن در حد حرفهای معمولی مردم کوچه بازار درآمده ولی واقعیت هر رشته - جدای از مدیریت توانمندی که جهت جذب فارغ التحصیلان دانشگاه ها لازم است- این است که دانشجوی باانگیزه و دارای پشتکار، کار شایسته خود را می یابد. بازار کار رشته پزشکی از منزل شخصی پزشکان شروع و تا بیمارستانها، کلینیک ها، درمانگاه ها، اورژانس ها و کلیه مراکز درمانی در بخش های دولتی و خصوصی، ورزشگاه ها و غیره گسترش می یابد و در صورت بضاعت و توانائی مالی امکان تأسیس مطب را نیز می توان یکی از بخش هایی دانست که پزشک اشتغال خود را فراهم می کند.


سوال: من فارغ التحصیل یکی از رشته علوم پایه پزشکی در مقطع کارشناسی ارشد هستم مشکل اینجاست که به رشته خود بی علاقه شده ام این در حالیست که اصلا نمی دانم به چه شغلی علاقه دارم و همچنین استعدادم در چه زمینه ای است و در نهایت چه شغلی را باید برگزینم این مساله چند ماهی است ذهن مرا اشغال کرده است بطوریکه همیشه در منزل می مانم و خودم را الکی سرگرم می کنم و آینده برایم واقعا مرموز و سیاه شده سوالی که دارم اینست که چگونه می شود بفهمیم علاقه واستعداد هر فرد در چیست؟ پاسخ : همانطوركه می دانید شناخت استعدادها و علایق از شناخت خود انسان ناشی میشود. شاید این حدیث را شنیده باشید که "من عرف نفسه فقد عرف ربه" هرکس که خودش را شناخت پس به تحقیق که خدای خود را نیز شناخته است. برای پیدا کردن علایق و استعدادهایتان؛ باید: 1- تجربه نوشتن را داشته باشید. این نوشتن ممکن است شامل شرح حال، خاطرات، داستان و... باشد. خلاصه اینکه شما به هرحال بنویسید. نوشتن انسان را در شناخت هرچه بیشتر و بهتر خویش کمک و یاری میرساند...

سالنامه ای را تهیه کنید و هر روز سعی کنید یک صفحه از آن را پر کنید. پس از یک ماه به نوشته های روزهای اولتان برگردید و آنها را بخوانید. خودتان هم متوجه این خواهید شد که روز به روز تغییر کرده اید.


2- روی زندگانی خودتان متمرکز شوید.

هر شب قبل از خواب، ساعتی را به خودتان اختصاص دهید و به کارهای روزتان فکر کنید. ببینید چه کارهایی را انجام داده اید. تمامی آنها را روی برگه بنویسید. به کجاها رفته اید. چه مطالبی را خوانده اید و... هر شب در ساعت آخر شب این کار را انجام دهید. پس از یک هفته یک بازنگری بر روی نوشته هایتان داشته باشید. ببینید که چه کارهایی را بیشتر انجام داده اید. وقتی که با دوستانتان صحبت میکنید بیشتر مایل هستید که در چه زمینه هایی گفتگو کنید. چه مطالبی را بیشتر از رادیو و تلویزیون پیگیر هستید؟

سری به کتابخانه تان بزنید. بیشتر در چه زمینه ای کتاب میخوانید؟ به کتابفروشی های بیرون بروید. چه کتابهایی شما را بیشتر جذب می کنند؟ هر روز، روزنامه بخرید و آن را بخوانید. چه مطالبی را دنبال می کنید و هر روز دوست دارید آنها را بخوانید و حتی کدامیک از مطالب را آرشیو می کنید؟ در چه زمینه هایی صاحبنظرهستید؟ به این معنا که خیلی خوب از پس صحبت کردن در مورد آن مطلب برمی آیید و دوستانتان شما را تحسین می کنند و یا اینکه خیلی خوب به حرفهایتان گوش فرا می دهند؟

3- به زندگی گذشته خود فكر كنید.

در چه زمینه هایی كار كرده اید و صاحب آثاری هستید. در چه زمینه هایی موفق بوده اید و احساس كرده اید كه می توانید موفق باشید.

4- مدتی به كلاسهای مختلف در رشته های مختلف بروید.

کلاسهایی در زمینه های گوناگون که احساس میکنید به آن زمینه ها علاقه دارید و دوست دارید در آن حیطه ها کار کنید. ببینید كدامیك از كلاسها را بیشتر دوست دارید و دوست دارید كه بیشتر و بیشتر از آنها بیاموزید. در کدامیک از آنها استعداد دارید؟ چگونه میشود فهمید که یک فرد در رشته یا كاری بااستعداد است؟ یکی از روشهای فهمیدن آن این است که کاری را که دیگران حالا یا به سختی و یا با گذاشتن زمان زیادی میتوانند آن را انجام دهند فرد با گذاشتن زمان کمی و به خوبی از پس آن کار برآید.

 5- کمتر صحبت کنید، سعی کنید بیشتر فکر کنید.

بیشتر شنوا باشید تا گویا. در روایت از امام معصوم آمده است که" الفکر ینیر القلب؛ فکر، قلب را نورانی میکند". در تمامی این مواردی كه ذكر كردیم. شما برای هرمورد، یادداشت كنید كه به چه چیزهایی علاقه مند هستید و هر كدام از علایق شما مربوط به كدام شغل می باشد و سپس بر اساس نتایج این موارد، تصمیم بگیرید. شناخت انسان از نفس خویش، علایق خویش، استعدادهای خویش و... روز به روز بهتر و بهتر می شود. معرفت انسان نسبت به خودش، جهان هستی و خدای خویش روز به روز، بیشتر و بیشتر میشود به شرط اینکه شما نیز با خودتان صداقت داشته باشید.

نقاط ضعف خودتان را بپذیرید. اگر دوستانتان نقد درستی از شما کردند، ممنون آنها باشید و اشکالتان را بپذیرید و اینکه با خدای خود صادق و رو راست باشید. و برای اینکه هر روزتان بهتر از روزهای قبل باشد، در پایان هر روز، نیم ساعتی را به خودتان اختصاص دهید و در مورد کارهای روزتان فکر کنید. ببینید که کجاها درست عمل کرده اید و چه اشتباهاتی داشته اید؟

از اشتباهاتتان درس بگیرید و سعی کنید که دیگر آنها را تکرار نکنید و کارهای خوبتان را در روزهای بعد، بهتر و بهتر تکرار کنید. انجام مداوم این تمرین در پایان هر روز، هم به شما کمک میکند که بهتر از روزهای قبل عمل کنید و هم شما را به شناخت از خودتان میرساند. به حدیثی از امام صادق علیه السلام در این زمینه اشاره می کنیم که میفرمایند "هرکس که کاستی های خود را بررسی نکند پیوسته در کاستی میماند."

شناخت علایق و استعدادهای فردی و انتخاب رشته تحصیلی

در پایان در خصوص شناخت استعدادها و علایق در خصوص انتخاب رشته تحصیلی نیز باید عنوان کنم که انتخاب موفقیت آمیز یک رشته تحصیلی بر اساس چند ملاک مهم صورت می گیرد:

 1- علاقه
2- استعداد
یک دانش آموز دبیرستانی برای انتخاب رشته تحصیلی خود به چیزی بیش از یک مشاور مدرسه نیاز دارد. هیچ کس غیر از خود ما از علایق ما با خبر نیست. پس ابتدا باید به شناخت علایق خود اقدام کرده باشیم. علاقه، منبع انرژی ما در رسیدن به هدف یا اهدافی است که از یک رشته خاص دنبال می کنیم. بدون انرِژی در وسط راه خوهیم ماند و یا همیشه نیاز خواهیم داشت کسی ما را به ادامه راه تشویق کند.

بیشتر آنهاییکه در کاری موفق شده اند به انتخاب خود، علاقه داشته اند. علاقه درونی است، نمیتوان آن را با منبعی بیرونی جبران کرد. پس اگر به رشته ای علاقه نداشتیم در واقع به این معنی است که نمی خواهیم در آن زمینه موفق شویم. اگر کسی چیزی را نخواهد برای رسیدن به آن تلاش نخواهد نمود. با این توصیف، علاقه مهمترین ملاک در انتخاب یک رشته یا شغل است.

ملاک دوم در انتخاب رشته داشتن استعداد است. پس ما باید استعداد هایمان را هم بشناسیم. استعداد مجموعه ای از توانایی های بالقوه ماست که به کمک علاقه آنها را تحقق خواهیم بخشید و برای رسیدن به اهداف مان از آن استفاده خواهیم نمود. اگر این مجموعه توانایی ها را نداشته باشیم برای ادامه راه دچار مشکل خواهیم شد. البته دیگران هم می توانند در شناخت استعداد های ما به ما کمک کنند.

پس از علاقه و استعداد نوبت به منزلت اجتماعی ـ اقتصادی مشاغلی می رسد که انتخاب یک رشته در نهایت به آنها ختم خواهد شد. منزلت اقتصادی مشاغل از این نظر اهمیت دارد که ما نیاز های مادی و برخی از نیاز های روحی خودمان را از طریق شغل مان مرتفع خواهیم نمود و نمی توانیم از آن چشم پوشی کنیم. براساس پژوهش های جامعه شناسان کار و شغل، پزشکی رشته ایست که در تمام جوامع از منزلت اجتماعی ـ اقتصادی نسبتا خوبی برخوردار است. اگر علاقه و استعداد پزشکی داشتیم، با خیال نسبتا" راحتی می توانیم این رشته را انتخاب کنیم.

وضعیت بازار کار نیز اهمیت زیادی دارد. تحصیل در رشته هایی که منجر به بیکاری شود، عاقلانه نیست. البته این ملاک بدون در نظر گرفتن ملاک های قبلی نمی تواند سودمندی زیادی برای انتخاب رشته و شغل داشته باشد. پس ما مسیری را انتخاب می کنیم که دست کم احتمال متوسطی برای شاغل شدن بعد از اتمام تحصیلات وجود داشته باشد. هیچ کس غیر از خود ما موظف نیست به این چهار ملاک توجه کند. فقط خود ما هستیم که با راهنمایی های دیگران مسول انتخاب راه آینده ایم. علاقه و استعداد برای یک رشته بسیار مهم است و به هیچ وجه نمی توان از آنها چشم پوشی کرد. دو ملاک دیگر بیرونی و نسبتا کم اهمیت هستند. چون در معرض تغییرات اجتماعی و اقتصادی هستند.
 

سوال :

من می خواستم درباری اینده شغلی رشته مهندسی کشاورزی-علوم دامی که دارای دو گرایش دام و طیور است اطلاعاتی از شما دریافت نمایم. 1) اینده شغلی هر دو این گرایش های این رشته را از لحاظ موقیت شغلی در تهران نام ببرید. 2) و به نظر شما کدام گرایش ان برای کار در تهران مناسب تر است. 3) مراکزی که می توان در انجا کار نمود اعم از دولتی و خصوصی مطرح نمایید.

پاسخ : فرصت های شغلی در بخش دولتی برای گرایشهای مذكور تقریبا اشباع شده است اما در بخش خصوصی فرصت های شغلی بطور یكسان وجوددارد. بطور كلی دانش آموختگان رشته علوم دامی در مقطعهای تحصیلی مختلف، می توانند در موارد مختلف، ایفای وظیفه کنند که به طور مختصر به شرح زیر است:

الف) کاردانی:
- اداره امور واحدهای پرورش دام، طیور و زنبور عسل.
- کمک به کارشناسان در تدوین و اجرای برنامه های مدیریت پرورشی، بهداشت، تغذیه، اصلاح، تولید مثل و ...، دام و طیور.
- همکاری در اجرای طرحها و استفاده بهینه از امکانات موجود.

ب: کارشناسی:
- مدیریت واحدهای تولیدی دولتی، تعاونی و خصوصی دامپروری.
- کارشناسی مختصص برنامه ریزی در زمینه های مختلف علوم دامی در سازمانهایی چون وزارت کشاورزی، جهادسازندگی و غیره.
- تدریس در هنرستانهای کشاورزی و کارشناسی امور آموزشی و تحقیقاتی در مراکز آموزش عالی، تحقیقاتی و مشاوره ای.

ج) کارشناسی ارشد
- تدریس درسهای علوم دامی در آموزشکده ها و دانشکده های کشاورزی.
- تحقیق در زمینه های مختلف امور دام و طیور.
- برنامه ریزی و هدایت امور اجرایی و تخصصی در زمینه های مختلف علوم دامی.

د) دکترای تخصصی: 
- تدریس و پژوهش در مراکز آموزش عالی و پژوهشی کشور

- قبول مسوولیتهای مهم اجرایی و مشاوره ای در امر برنامه ریزی، انتقال فن آوری و افزایش توان تولیدی بخش علوم دامی کشور.
- کمک در توسعه مرزهای دانش و فنون پیشرفته در رشته های مختلف علوم دامی

فارغ التحصیلان گرایش دام می توانند در موارد زیر نقش و توانایی خود را ایفا نمایند:

- به عنوان مدیر یا مجری واحدهای تولیدی دولتی و خصوصی دامپروری
- به عنوان كارشناس متخصص و برنامه ریز در زمینه های مختلف دامپروری در واحدهای اجرایی وزارت كشاورزی وزارت جهاد سازندگی و غیره .
- به عنوان مربی در دبیرستانهای كشاورزی و مجری امور تحقیقات كشاورزی

فارغ التحصیلان گرایش طیور می توانند در موارد زیر نقش و توانایی خود را ایفا نمایند:

الف) سرپرست واحد پرورش مرغ تخم گذار
ب) سرپرست واحد پرورش مرغ گوشتی
ج) سرپرست واحد های پرورشی ماكیان
د) سرپرستی موسسات جوجه كشی
ه) متصدی تهیه خوراك طیور
و) متصدی راه اندازی، تعمیر و سرویس ماشینهای پرورش طیور
ر) سرپرست سالن واحدهای پرورش مرغ مادر


سوال :

اطلاعاتی درباره بازار كار رشته زیست شناسی در دو مقطع كارشناسی و كارشناسی ارشد در ایران به من بدهید وكلا با این رشته در چه جاهایی می توان مشغول به كار شد؟

پاسخ : همانطوركه می دانید رشته‌ زیست‌شناسی‌ دارای‌ سه‌ گرایش‌ علوم‌گیاهی‌، علوم‌ جانوری‌ و زیست‌دریا است‌.‌ این‌ گرایش‌ها تنها در 17 واحد تخصصی‌ با یكدیگر تفاوت‌ دارند.

گرایش‌ علوم‌ گیاهی‌:

این رشته‌ یكی‌ از شاخه‌های‌ زیست‌شناسی‌ است‌ كه‌ صرفاً موارد مربوط‌ به‌ گیاه‌ را اعم‌ از گیاهان‌ اولیه‌ تا گیاهان‌ امروزی‌ بررسی‌ می‌كند و دارای‌ زمینه‌های‌ مختلفی‌ مانند:

گیاه‌ شناسی‌، فیزیولوژی‌ گیاهی‌، ریخت‌ زایی‌ و اندام‌ زایی‌ در گیاهان‌، بیوشیمی‌ و جلبك‌ شناسی‌ است‌. علوم‌ گیاهی‌ دارای‌ دو بخش‌ عمده‌ "فیزیولوژی‌" و "سیستماتیك‌" است‌ كه‌ بخش‌ فیزیولوژی‌ به‌ شناخت‌ زندگی‌ گیاهان‌ و اندام‌های‌ مختلف‌ یك‌ گیاه‌ می‌پردازد و بخش‌ سیستماتیك‌ نیز درباره‌ اسامی‌ و طبقه‌بندی‌ گیاهان‌ می‌باشد.گیاه، اعجوبه سبزپوش طبیعت است كه چون در هر گوشه و كنار به چشم می‌خورد، عادی و پیش پاافتاده به نظر می‌آید در حالی كه بیش از هر موجود زنده دیگری در روی كره زمین، اعجاب‌آور است.

موجودی كه در آشپزخانه ذره‌بینی خود برای همه مخلوقات زنده كره زمین غذا تهیه می‌كند و پیشرفته‌ترین نیروگاه خورشیدی، شبكه لوله‌كشی و سیستم پمپاژ آب را در اختیار دارد و از سوی دیگر مایه زیبایی، لطافت ، نشاط و آرامش هستی است. به همین دلیل شناخت و حفظ آن یك نیاز است. و رشته علوم گیاهی نیز برای پاسخ به همین نیاز در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی معتبر جهان دایر شده است.

اما در مورد موقعیت‌ شغلی‌این گرایش در ایران‌ می توان گفت حضور كارشناسان‌ علوم‌ گیاهی‌ در مؤسسه‌های‌ تحقیقاتی‌ و اجرایی‌ كشور امری‌ ضروری‌ است‌ تا بتوان‌ محیط‌ زیست‌ ایران‌ را به‌ خوبی‌ حفظ‌ كرد، اما به‌ گفته‌ اساتید و دانشجویان‌ علوم‌ گیاهی‌ در حال‌ حاضر فارغ‌التحصیلان‌ دوره‌ لیسانس‌ این‌ گرایش‌ موقعیت‌های‌ شغلی‌ مناسبی‌ ندارند. چون‌ دانش‌ و اطلاعات‌ آن‌ها جنبه‌ تخصصی‌ ندارد و مؤسسات‌ و مراكز تحقیقاتی‌ و اجرایی‌ بیشتر مایلند كه‌ نیروهای‌ مورد نیاز خود را از میان‌ فارغ‌التحصیلان‌ كارشناسی‌ ارشد یا دكترای‌ این‌ رشته‌ انتخاب‌ كنند.

بیشتر فارغ‌ التحصیلان‌ علوم‌ گیاهی‌ در سطح‌ كارشناسی‌ جذب‌ آموزش‌ و پرورش‌ می‌شوند چون‌ معلومات‌ آنها جنبه‌ عمومی‌ دارد و می‌توانند در تدریس‌ كتب‌ زیست‌شناسی‌ دوره‌ متوسطه‌ موفق‌ باشند، اما نمی‌توانند در مراكز تحقیقاتی‌ كه‌ نیاز به‌ متخصص‌ در زمینه‌های‌ مختلف‌ علوم‌ گیاهی‌ دارد، فرصت‌ شغلی‌ مناسبی‌ به‌ دست‌ بیاورند. از سوی‌ دیگر اگر كسی‌ در گرایش‌ علوم‌ گیاهی‌ سرمایه‌گذاری‌ كند و متأثر از محیط‌ نشود، می‌تواند در بخش‌های‌ كشاورزی‌ ـ زیستی‌، ژنتیك‌ و بیوتكنولوژی‌ فعالیت‌ داشته‌ باشد.

گرایش‌ علوم‌ جانوری‌:

علوم‌ جانوری‌ به‌ مطالعه‌ مسائل‌ مربوط‌ به‌ جانوران‌ می‌پردازد و دارای‌ سه‌ بخش‌ اصلی‌ جانورشناسی‌ یا بیوسیستماتیك‌، فیزیولوژی‌ جانوری‌ اعم‌ از انسانی‌ و حیوانی‌ و بافت‌شناسی‌ و جنین‌شناسی‌ جانوری‌ است‌.بسیاری‌ از گرایش‌های‌ زیست‌شناسی‌ وابسته‌ به‌ علوم‌جانوری‌ هستند. برای‌ مثال‌ یك‌ محقق‌ علوم‌سلولی‌ و مولكولی‌ تا با یك‌ جانور و وضعیت‌ زیستی‌ آن‌ آشنا نباشد، نمی‌تواند روی‌ سلول‌ آن‌ كار كند. یك‌ محقق‌ ژنتیك‌ نیز در آغاز باید بیولوژی‌ جانور را به‌ طور كامل‌ بداند و بعد در زمینه‌ ژنتیك‌ آن‌ كار كند. به یاری بیوسیستماتیك یعنی شناسایی گونه‌های مختلف جانوران نیز می‌توان به نقش مفید گونه‌های مختلف جانوری برای كمك به طرح‌های اقتصادی پی برد.

برای مثال امروزه استفاده از مواد شیمیایی برای كنترل آفات راه درستی نیست چون این مواد تعادل اكولوژی محیط زیست را برهم می‌زنند در حالی كه با شناخت گونه‌های حشرات شكارچی می‌توان بسیاری از آفات مثل حشرات مضر را از بین برد. در این میان می‌توان به كفش‌دوزك‌ها اشاره كرد كه امروزه كاربرد بسیاری در اقتصاد كشاورزی آمریكا دارند یا مگس‌های مفید كه از شته‌ها تغذیه می‌كنند. از طرف دیگر بیوسیستماتیك در شناخت گونه‌های بیماری‌زا مثل «پشه آنوفل» و معرفی آنها به دنیای پزشكی نقش مهمی دارد. همچنین می‌‌توان به بخش دیرین‌شناسی یا فسیل‌شناسی اشاره كرد كه یكی از فواید این بخش، پی بردن به منابع عظیم اقتصادی مثل نفت است كه از طریق مطالعه محل فسیل‌ها یا رسوبات فسیل‌ها به دست می‌‌آید.

اما در مورد موقعیت‌ شغلی‌این گرایش در ایران‌می توان گفت هرچند كه‌ تعداد قابل‌ توجهی‌ از فارغ‌التحصیلان‌ علوم‌ جانوری‌ جذب‌ بازار كار نمی‌شوند اما بهترین‌ دانشجویان‌ همیشه‌ موفق‌ بوده‌ و هستند. این دسته از دانشجویان پس از فارغ‌التحصیلی گاه‌ برای‌ كارهای‌ تحقیقاتی‌ یا اداره‌ آزمایشگاه‌ها جذب‌ دانشگاه‌ها می‌شوند یا در سازمان‌ حفاظت‌ از محیط‌ زیست‌ و سازمان‌های‌ مربوط‌ به‌ فعالیت‌ می‌پردازند. چون‌ سازمان‌ محیط‌ زیست‌ برای‌ بررسی‌ اكوسیستم‌ها به‌ محققان‌ زیست‌شناسی‌ از جمله‌ علوم‌جانوری‌ نیاز دارد. همچنین‌ بعضی‌ از فارغ‌التحصیلان‌ این‌ گرایش‌ وارد دنیای‌ پزشكی‌ شده‌ و در زمینه‌های‌ خون‌شناسی‌ یا انگل‌شناسی‌ فعالیت‌ می‌كنند.

گرایش‌ زیست‌ دریا:

گرایش‌ زیست‌ دریا به‌ بررسی‌ و مطالعه‌ خواص‌ محیط‌ آبی‌، بیولوژی‌ آبزیان‌ و فعالیت‌های‌ آبزی‌پروری‌ می‌پردازد؛ یعنی‌ برخلاف‌ دو گرایش‌ علوم‌ جانوری‌ و علوم‌ گیاهی‌ كه‌ در آنها بیشتر موجودات‌ خشك‌زی‌ مطالعه‌ می‌شوند این‌ گرایش‌ جانوران‌ و گیاهان‌ آبزی‌ را بررسی‌ و مطالعه‌ می‌كند. گرایش‌ زیست‌ دریا علاوه‌ بر بررسی‌ فیزیولوژی‌ آبزیان‌ به‌ مطالعه‌ اكولوژی‌ دریا یعنی‌ بررسی‌ آلودگی‌ آب‌ دریاها و تأثیر آن‌ بر محیط‌ دریا می‌پردازد.

اما در مورد موقعیت‌ شغلی‌این گرایش در ایران‌می توان گفت فارغ‌التحصیلان‌ گرایش‌ زیست‌ دریا می‌توانند‌ در مراكز پرورش‌ ماهی‌ و مراكز‌ تحقیق‌ بر روی‌ ارزش‌ مواد غذایی‌ دریایی‌ فعالیت كنند. علاوه‌ بر كار در شیلات‌ فارغ‌التحصیلان‌ این‌ گرایش‌ می‌توانند در حفظ‌ بعضی‌ از گونه‌های‌ آبزیان‌ كه‌ در حال‌ انقراض‌ هستند مثل‌ ماهی‌ ازون‌برون‌ یا ماهی‌ سفید كار كنند و مهمتر از همه‌ این‌ كه‌ ما باید به‌ یاری‌ كارشناسان‌ زیست‌دریا یك‌ اطلس‌ دقیق‌ در مورد گونه‌های‌ آبزی‌ موجود در آب‌های‌ كشورمان‌ تهیه‌ كنیم‌.

دانشجوی‌ رشته‌ زیست‌شناسی‌ باید عاشق‌ كشف‌ حقایق‌ پدیده‌های‌ طبیعی‌ باشد و به‌ گردش‌ در طبیعت‌ علاقه‌مند باشد. چون‌ اطلاعاتی‌ كه‌ با حضور در محیط‌ طبیعی‌ زندگی‌ گیاه‌ یا جانور می‌توان‌ به‌ دست‌ آورد در هیچ‌ كتابی‌ پیدا نخواهد شد. در ضمن‌ دانشجو لازم‌ است‌ فردی‌ منظم‌ و مرتب‌ بوده‌ و بتواند مطالب‌ را در ذهن‌ خویش‌ به‌ خوبی‌ طبقه‌بندی‌ كند تا در زمینه‌ سیستماتیك‌ موفق‌ گردد.


سوال :

می خواستم بپرسم موقعیت های شغلی رشته معماری چگونه است ؟

پاسخ : همان طور كه می دانید فارغ‌التحصیلان رشته معماری در نهایت می‌توانند در زمینه‌های زیر ایفای نقش كنند:

- طراحی تك بنا یا مجموعة زیستی كوچك، از طراحهای اولیه تا مراحل اجرایی كار و طراحی اجزا عناصر تشكیل دهنده بنا.
- رهبری و سرپرستی دفاتر مشاور معماری (مهندسی مشاور)
- نظارت عمومی و عالی بر صحت انجام كار در عملیات اجرایی ساختمانی (مهندسی ناظر)
- مدیریت و هماهنگی اجرایی پروژه‌های معماری (مدیریت پروژه)
- تأسیس و سرپرستی مؤسسات پیمانكاری و احداث ساختمان.
- همكاری با كلیه متخصصینی كه كارشان با ساماندهی فضای زیست مرتبط است، مانند اكولوژیست‌ها، جغرافی دانان، اقلیم شناسان، برنامه ریزان اقتصادی و اجتماعی و. . . .
- طراحی پارك‌ها و میادین شهری و محوطه سازی.
- مشاركت در پروژه‌های برنامه ریزی و طراحی شهری و شهرسازی.
- طراحی تك بناها در مقیاس كوچك و انجام دكوراسیون داخلی.
- انجام كارهای پژوهشی و آموزشی در زمینه طراحی فضای زیست

لذا از مهمترین علاقه مندی های نسل امروز که بیزنس قابل توجهی بر روی آن می توان داشت معماری و دکوراسیون داخلی است . با این مدرک می توان در بهترین و معروفترین دانشگاه های خارج ادامه تحصیل داد و به دنبال موقعیت و برتری شغلی و اجتماعی در سطح بین اللملی شد. در واقع این رشته پایه ای به جهت دانش جویانی که علاقه به تمام قسمت های طراحی سه بعدی دارند و یا مایل به ادامه تحصیل در طراحی داخلی در سطح دانشگاهی هستند می شود. در ضمن بازاركار در این حوزه فارغ از نوع جنسیت افراد، برای دانش آموختگان ماهر و واجد تجربه خوب است.

 

دنیای حرفه و فن 

منبع: سایت تبیان، مشاور: آقای زین ساز


مطالب مشابه :


طرح فرش رو از جيبم بيرون می‌يارم!

آيا طرح فرش هم از توی کتاب‌ها، نقشه‌ها، فرش‌ها و طرح‌ها وسينه سالاری (از طراحان فرش




بافت قالی بدون نقشه در ویست

این مطلب در مورد صنعت فرش در روستای نداشتند ، طرح ها یكی بود و نقشه ها سالاری آقای




دیدار‌ انتخاباتی‌ اصلاح‌طلبان‌ با‌ هاشمی‌رفسنجانی

نقوش در نقشه طرح هاي قاليچه هاي چيني . فرش پازیریک، قدیمی ترین فرش




تیتر و عکس 20 روزنامه از کابینه حسن روحانی و یازدهمین تحلیف

نقوش در نقشه فرش پازیریک، قدیمی ترین فرش روزنامه مردم سالاری




طرز تهیه آهک، سیمان، آجر، گچ

تحقیق، اقدام پژوهی، مقالات آموزشی و تربیتی، کاردستی، ضرب المثل، طرح سالاری ، کار و




مشاوره تحصیلی و شغلی - بخش دوم

تحقیق، اقدام پژوهی، مقالات آموزشی و تربیتی، کاردستی، ضرب المثل، طرح سالاری ، کار و




اصول لحیم کاری

تحقیق، اقدام پژوهی، مقالات آموزشی و تربیتی، کاردستی، ضرب المثل، طرح سالاری ، کار و




برچسب :