نقد و بررسی چگونگی پیاده سازی فرآیندهای ثبت آنی – بخش اول

 

بقول عزیزی که به دلسوزی و فروتنی دعوتم به نگاشتن بیشتر در حوزه ثبت الکترونیک می کند : بر سر آنم ... متاسفانه این روزها فرآیندهای ثبت آنی شتابزده و درهم پیاده سازی می شود . حقیر برای بررسی یک باگ سیستمی با دفتر فن آوری ثبت تهران و چندین و چند کارشناس حوزه های مختلف ثبتی تماس گرفتم که به نتیجه ای نرسیدم . البته یک کار خوب انجام شده و پنجره ای برای نظرات کاربران سیستم مکانیزه استعلامات در سامانه ثبت تهران در نظر گرفته شده که در جای خود قابل تقدیر است اگر پشت پنجره آن خانه کسی بیننده باشد ... الغرض ... این نوشتجات را ذیل عنوان : نقد و بررسی چگونگی پیاده سازی فرآیندهای ثبت آنی جهت هم اندیشی در این باب با تارکی مزین به فرمایش مبارک حضرت نبی (ص) آغاز نمودم ...  تا که قبول افتد و که در نظر آید ... و اما بعد :

همکاران جهت استفاده از سامانه مکانیزه ارسال استعلام و خلاصه معامله و اخذ پاسخ و تائید باید از فناوری های  سیلورلایت و وی پی ان استفاده کنند . همچنین از سال آتی بهره گیری از سیلورلایت و وی پی ان در تولید اسناد نقشی کلیدی دارد . مایکرو سافت سیلورلایت را تکنولوژی آینده ساخت صفحات وب می داند که بنظر ادعایی بزرگ می رسد . اما پرسش اینجاست که چرا از این فناوری ها در پیاده سازی فرآیندهای ثبت الکترونیک بهره گیری می شود ؟

 چون جهت نمایش زیبا تر است ؟ بلی . می توان گفت زیبایی در انتخابش بی تاثیر نبوده حتی از فلش هم زیباتر و جذابتر است . اساسا برای کارهای مالتی مدیایی که بخواهیم متبوع طبع مدیران واقع شود بسیار مناسب است . فناوری سیلور لایت یک runtime برای اجرای رابط کاربری نرم افزارهای تحت وب (Internet Application Rich) فراهم می نماید که امکان ادغام انیمیشن ، فایل های مالتی مدیا ، ویدئو و دیگر قابلیت های WPF ( پدر سیلور لایت ) را به همراه امکان استفاده از فناوری هایی چون AJAx ،XML،JavaScript ( فن آوری های معمول دخیره سازی و حمل و نقل و نمایش اطلاعات و  برنامه نویسی در محیط مجازی ) برای برنامه نویسان تحت وب فراهم می آورد  . علاوه بر خصوصیات یاد شده مثل بسیاری از فن آوری های روز سیلورلایت نیز قابلیت اتصال به پایگاه داده دارد.

 آیا بهره گیری از سیلور لایت از امنیت بیشتری برخوردار است ؟ تا حدی . گفته می شود  امنیت سایتهایی که با سیلورلایت نوشته می شوند به مراتب بیش از سایتهایی است که با ASP.NET  (تکنولوژی اسکریپت نویسی سمت سرور شرکت میکروسافت ) نوشته می شوند اما  بنا بر اعلام مایکروسافت رخنه‌های امنیتی کشف شده در برخی از محصولات این شرکت مثل سیلور لایت به قدری جدی است که هکرها و مهاجمان اینترنتی می‌توانند با استفاده از آنها رایانه‌هایی را که این محصولات بر روی آنها نصب شده است، از راه دور کنترل کنند. این رخنه‌ها به نرم‌افزارهای سیلورلایت ۴ و ۶ نیز مربوط است که بعضی از کاربران و کارشناسان مایکروسافت را به صورت خصوصی در جریان آنها قرار داده‌اند و مایکروسافت برای حل آنها بسته ها و افزونه های امنیتی ارائه کرده . ( ر.ک. اطلاع رسانی شرکت همکاران سیستم )

آیا بهره گیری از سیلور لایت در پیاده سازی فرآیندهای ثبت آنی ضرورت داشت ؟ با عنایت به مطالب پیش گفته خیر . یک ضرورت نبود .

اما چرا از وی پی ان استفاده می کنیم . بیایید با هم یک بار دیگر بند م ماده 211 برنامه توسعه پنجم را مرور کنیم : سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مکلف است در راستای توسعه سامانه یکپارچه ثبت اسناد و املاک و راه‌اندازی مرکز ملی داده‌های ثبتی، نسبت به الکترونیکی کردن کلیه مراحل ثبت معاملات تا پایان سال دوم برنامه توسعه اقدام کند، به‌ نحوی که امکان پاسخ آنی و الکترونیک به استعلامات ثبتی و ثبت آنی معاملات با به کارگیری امضاء الکترونیکی مطمئن فراهم شود. این بند تاکید ویژه بر بهره گیری از امضای دیجیتال دارد . امنیت اسناد الکترونیک و موقعیت خاص سازمان ثبت اسناد باعث می شود ارتقا کارآیی و اثر بخشی این سازمان بطور ویژه مدنظر دست اندرکاران قرار گیرد ( راهبرد و اهداف قوه قضائیه - ارتقاي كارآيي و اثربخشي ثبت اسناد و املاك : ح/ ١: گسترش ارائه خدمات ثبتي - ح/ ٢: افزايش سرعت و كيفيت خدمات ثبتي - ح/ ٣: ارتقاي نظارت بر ارائه خدمات ثبتي )

اما چرا بهره گیری از وی پی ان ؟ مگر قرار نبود با بکارگیری رمزنگاری نامتقارن امضای الکترونیک فرآیندها پیاده سازی شوند ؟  قانون ناظر بر امضاء الکترونیکی مطمئن است و باید علی القاعده مدیران حوزه های ثبتی و روسای دفاتر املاک و بازداشتی و سران دفاتر از امضای الکترونیکی در تبادل اطلاعات بهره گیرند نه اینکه هدف ما ایجاد ارتباطات امن بین وب سرورها و مرورگرهای اینترنتی باشد .

آیا  بهره گیری از وی پی ان امکان حذف ثبت دستی دفاتر دفترخانه را فراهم می آورد ؟ خیر . تاثیری در این مساله اساسی که هدف قانونگذار است نیز ندارد .

عزیزان مستحضرند VPN امکانی است برای انتقال ترافیک خصوصی بر روی شبکه عمومی . در واقع به این وسیله اطلاعات در حال تبادل بر روی شبکه عمومی از دید سایر کاربران محفوظ می ماند. دو دسته وی پی ان های رمز شذه و رمز نشده وجود دارند که تفاوت چندانی از حیث امنیت میان  ایندو نیست.  VPN های رمز شده از انواع مکانیزمهای رمزنگاری برای انتقال امن اطلاعات بر روی شبکه عمومی استفاده می کنند. یک نمونه خوب از این VPN ها ، شبکه های خصوصی مجازی اجرا شده به کمک IPSec  ( رشته ای از پروتکلها که برای ایجاد VPN مورد استفاده قرارمی گیرند ) هستند. VPN رمزنشده نیز برای اتصال دو یا چند شبکه خصوصی با هدف استفاده از منابع شبکه یکدیگر ایجاد می شود در حالیکه  امنیت اطلاعات در حال تبادل حائز اهمیت نیست یا این که این امنیت با روش دیگری غیر از رمزنگاری تامین می شود. یکی از این روشها تفکیک مسیریابی است. منظور از تفکیک مسیریابی آن است که تنها اطلاعات در حال تبادل بین دو شبکه خصوصی به هر یک از آنها مسیر دهی می شوند . در این مواقع می توان  از رمزنگاری در انتقال اطلاعات مانند SSL استفاده کرد . Secure Socket Layer خود یک فن آوری معمولی است که بارها هک شده و بدون آنچه بند م ماده 211 برنامه توسعه پنجم تعریف می کند فاقد ارزش امنیت تبادلی است .

 در بخش های بعدی بیشتر به چگونگی پیاده سازی فرآیندهای ثبت آنی جهت تدقیق همکاران ارجمند و دستگاه های ناظر می پردازیم .


تکمله : اصولا همینکه بالاخره افتان و خیزان فرآیندهای ثبت الکترونیک در حال پیاده سازی است باعث مسرت و مزید امتنان امثال حقیر است و این نقد و بررسی ها دائر بر کفران نعمت نیست نگرانی از زوال آن  و افزایش دشواری در کار مردم است بجهت انحراف ما از هدف ... الخیر فی ما وقع ...

شعر : دلا   بسوز   که  سوز  تو    کارها بکند                                  نیاز نیم شبی   دفع صد بلا بکند

         تو با خدای خود انداز کار و دل خوش دار                                که رحم اگر نکند مدعی خدا بکند


مطالب مشابه :


لیست بخش دهم از پایان نامه های موجود در آرشیو

گزارش کارآموزی شرکت تیراژه شرکت خدمات رایانه ای شرکت پیدایش گستر تهران




استخدام کارمند دفاتر اسناد رسمی

(برنامه پارس تیراژه) به تمامی مسایل رایانه می باشم دفتر اسناد رسمی تهران




سایت محترم تیراژه

دکتر منوچهر عسگری پایه گذار دوره تخصصی دوره قارچ شناسی دانشگاه تهران رایانه تان تیراژه




نقد و بررسی چگونگی پیاده سازی فرآیندهای ثبت آنی – بخش اول

حقیر برای بررسی یک باگ سیستمی با دفتر فن آوری ثبت تهران و چندین و سرور شرکت تیراژه




سیستمهای اطلاعات بیمارستان

هاشمی‌نژاد تهران، طالقانی بیش از 20 شرکت دارای محصول his تیراژه رایانه 12




شهرستان کمیجان در یک نگاه

این بروشور توسط آقای مسعودی، مسئول شرکت تیراژه مهندسی رایانه بزرگ مانند تهران




مالکیت زمانی متضمن توسعه گردشگری

باشد یا قایق‌های تفریحی، بالگرد و اتوبوس و هواپیما و یا حتی رایانه. شرکت ‌های تیراژه




برادران محترم سازمان ثبت ، این تذهبون ؟

دارد، 29 بانک و موسسه مالی و اعتباری به شبکه شتاب متصل هستند، 17 شرکت رایانه ای، در




برچسب :