عید غدیر در کلام امام رضا(ع)

حضرت امام رضا (عليه‌السلام) فرمودند : روز عيد قربان ، روز فطر ، و روز جمعه و روز غدير.

اما روز غدير در اين بين تابنده‌تر و فطر و جمعه مانند ماه در بين ستارگان هستند.

روز غدير ، روزي است كه حضرت ابراهيم عليه السلام ، از آتش نجات پيدا كرد و براي شكر‌گزاري آن روز را روزه گرفت .

روز عيد غدير ، روزي است كه خداوند دين را كامل گردانيد و حضرت رسول (صلي الله عليه وآله) علي (عليه‌السلام) را به عنوان خلافت و حكومت براي مردم برگزيد و فضيلت و وصايت او را آشكار كرد ، و آن روز را روزه مي گرفت .

روز غدير را ، روز كمال مي گويند و روزي كه شياطين رانده مي شوند ، روزي كه در آن اعمال شيعيان و دوستان آل محمد پذيرفته مي گردد و آن روزي است كه در آن خداوند آمال مخالفين را ردّ مي‌كند و آن را ناچيز مي شمارد .

روز عيد غدير ، روزي است كه جبرئيل (عليه‌السلام) كرسي مخصوصي را كه خداوند كرامت كرده در مقابل بيت المعمور قرار مي دهد و بالاي آن مي رود و فرشتگان، پيرامون وي را فرا مي گيرند و بر محمد درود و تهنيت مي فرستد و براي شيعيان علي و اولاد او (عليه‌السلام) و دوستان آنها استغفار مي‌كنند.

غدير روزي است كه خداوند كاتبان اعمال مردم را فرمان مي دهد كه از نوشتن اعمال (منهي) دوستان اهل بيت و شيعيان آنها خودداري كنند و به احترام محمد و علي از آنان در گذرند .

روز غدير ، روزي است كه خداوند آن را براي محمد و آل او (صلي الله عليه وآله) مخصوص گردانيده و كساني كه در آن عبادت كنند و يا بر اهل و عيال خود انفاق نمايند و به دوستان خود نيكي كنند مورد لطف و احسان پروردگار قرار مي گيرند ، خداوند در آن روز سعي و كوشش شيعيان را تقدير مي‌كند و گناهان آنها را مي آمرزد ، و اعمال آنها را قبول مي كند .

آن روزي است كه اندوه ها در آن بر طرف مي شود و گناهان فرو مي ريزد و روزي است كه در آن عطاها و بخشش ها داده مي شود .

غدير روزي است كه در آن علم و فضيلت نشر مي گردد، و روز مژده و بشارت و عيد اكبر است و در آن دعا مستجاب است . غدير روزي است كه در آن بايد جامه‌ي نيكو پوشيد و لباس هاي سياه را از بدن دور كرد و آن روزي است كه غم‌ها در آن زدوده مي شود، و گناهان شيعيان اميرالمؤمنين علي (عليه‌السلام) آمرزيده مي شود .

غدير روزي است، كه خداوند در آن روز دين اسلام را كامل كرد و آن را پسنديد و روز عيد آل محمد (عليهم ‌السلام) مي باشد و روز قبول اعمال و استراحت مومنين است و روزي است كه بايد از خداوند در خواست‌هاي زيادي كرد و با يكديگر داد وستد نمود .

روز غدير روز دوستي و رسيدن به رحمت خداوند است ، روز غدير روز پاكي و ترك گناهان بوده و روزي است كه در آن بايد خداوند را عبادت كرد و روزه‌داران را افطار داد ، هر كسي در روز غدير مومن روزه‌داري را افطار دهد مانند اين است كه گروهي را افطار داده باشد .

غدير روز تبريك و تهنيت است كه گروهي را تبريك مي گويند و هر گاه مومني برادرش را ملاقات كند مي گويد ؛ « اَلْحَمْدُ لِلّهِ الّذي جَعَلَنا مِنَ الْمُتِمَسِّكينَ بِوَلايَه اَميرالْمُؤمِنينَ وَ الْاَئِمَهًِْ عليهم السلام»

روز غدير بايد در چهره‌هاي مردم تبسم كرد و با مومنين با روي گشاده گفتگو نمود ، هر كس روز غدير با برادر ايماني خود با چهره خندان رو‌به‌رو شود ، خداوند نيز روز قيامت با نظر رحمت به وي نگاه خواهد كرد ، و هزار حاجت او را روا خواهد نمود و براي او در بهشت قصري از لؤلؤ سفيد خواهد ساخت، و چهره‌اش را نوراني مي كند . غدير روز زينت است ، هركس روز غدير خود را زينت كند خداوند گناهان او را مي آمرزد ، و فرشتگان را مبعوث مي كند تا براي او حسنات بنويسند و درجات او را بالا برند و اگر در آن سال بميرد ، شهيد مرده است و اگر زنده بماند خوشبخت مي شود .

اگر در روز غدير مومني را اطعام كند مانند اين است كه همه پيامبران و صدّيقان را اطعام كرده باشد و اگر به زيارت برادر ايماني خود رود ، خداوند هفتاد نور در قبر او روشن مي كند و قبر او را وسعت مي دهد و روزي هفتاد هزار فرشته را زيارت كرده و به بهشت مژده اش مي دهند .

در روز غدير خداوند « ولايت »، را بر اهل آسمان‌ها عرضه كرد و اهل آسمان هفتم در اين امر پيشدستي كردند و خداوند به وسيله عرش آن را زينت داد ، سپس آسمان چهارم پذيرفت خداوند به وسيله بيت المعمور آن را زينت داد ، پس از آن آسمان دنيا اين امر را پذيرفت خداوند آن را به وسيله ستارگان زينت داد .

بعد از اين « ولايت » ، را بر زمين عرضه داشت ، مكه نخست منطقه اي بود كه پذيرفت و خداوند به وسيله كعبه آن را بر مناطق برتري داد .

سپس مدينه پذيرفت و آن را به مصطفي محمد (صلي الله عليه وآله) برتري داد ، بعد از آن كوفه قبول كرد و آن را به امير المومنين (عليه‌السلام) زينت داد .

بعد از آن بر كوه‌ها عرضه داشت ، نخست سه كوه از ميان كوهها آن را قبول كردند : كوه عقيق ، كوه فيروزه و كوه ياقوت ، از اين جهت آن‌ها بهترين كوه‌ها شناخته شدند .

سپس كوه‌هاي ديگري قبول كردند كه در آن معادن طلا و نقره پديد آمد ، و هر كوهي كه اقرار نكرد از معادن و منافع خالي ماند و چيزي در آن نروئيد ، سپس بر آبها عرضه شد ، هر آبي كه پذيرفت شيرين و گوارا شد ، و هر آبي كه قبول نكرد تلخ و بي مزه شد .

بعد از اين بر گياهان عرضه شد ، هر گياهي كه قبول كرد شيرين و خوشمزه شد ، و آن كه نپذيرفت تلخ گرديد ، سپس بر پرندگان عرضه شد هر كدام از آنها كه قبول كردند فصيح شدند ، و هر كدام كه نپذيرفتند گنگ گرديدند .

كساني كه ولايت علي (عليه‌السلام) را پذيرفتند مانند آنهايي هستند كه آدم را سجده كردند ، و كساني كه «ولايت » علي را قبول نكردند مانند شيطان هستند، و در اين روز آيه‌ي غدير نازل شد ؛ «اَلْيَوْمَ اَكْمَلْتُ لَكُمْ دينُكُمْ» خداوند همه پيامبران را در روزي مانند غدير مبعوث فرمود، حرمت غدير در نزد خداوند همين بس كه براي پيغمبر خود در اين روز جانشين انتخاب كرد .1

دوم – فياض بن محمد بن عمر طوسي گويد : در روز غدير در محضر حضرت امام رضا (عليه‌السلام) بوديم و گروهي از خواص آن جناب نيز بودند .

امام رضا (عليه‌السلام) براي آنها افطار تهيه ديده بود و به منازلشان غذا و خوراك و پوشاك حتّي كفش و انگشتري فرستاده بودند و در آن روز اوضاع و احوال خيلي خصوصي و خودماني بود از تشريفات و رسوم معموله كاسته بودند .

حضرت امام رضا (عليه‌السلام) از فضائل روز غدير سخن مي گفتند ، و در ضمن سخنان خود فرمودند؛ پدرم از پدرش از حضرت باقر و او از پدرش امام سجّاد (عليه‌السلام) روايت كردند كه حضرت امام حسين (عليه‌السلام) فرمودند ، در يكي از سال‌هاي ايام خلافت علي (عليه‌السلام) ، غدير و جمعه مصادف شدند.

علي (عليه‌السلام) پنج ساعت از روز گذشته بالاي منبر رفت و چنان حمد و ستايش به جاي آوردند كه تا آن روز از آن حضرت شنيده نشده بود .

مؤلف كتاب اخبار و آثار حضرت امام رضا (عليه‌السلام) مي نويسد؛ كه اين خطبه بسيار فصيح و بليغ و مفصّل است و ما اينك آنچه مربوط به روز غدير است را ذكر مي كنيم ، كه حضرت اميرالمؤمنين در بخشي از اين خطبه فرمودند :

خداوند متعال براي شما گروه مومنان در اين روز ، دو عيد بزرگ را جمع كرده كه يكي از آنها بدون ديگري قوام ندارد ، پروردگار به اين جهت خواسته است شما را هدايت كند و به طريق رشد و سعادت رهنمون گردد، و راه خود را به شما نشان دهد ، و عطايا و بخشش هاي خود شما را بهره‌مند كند.

جمعه را براي شما روز اجتماع قرار داد ، تا شما دل‌هاي خود را كه از كثافات پر شده پاك كنيد، و سر و تن خود را از آلودگي هاي ظاهري بشوئيد .

پروردگار در روز غدير مقصود و هدف خود را براي حضرت رسول (صلي الله عليه وآله) نازل كرد و رسول خدا را فرمان داد تا فرمان او را به مردم برساند ، و از اهل مكر و نفاق نترسد و تضمين كرد كه جان آن حضرت را در برابر مكاران و منافقان حفظ كند .

نيّات شوم اهل نفاق در آن روز آشكار شد و معلوم گرديد گروهي هستند كه در نظر دارند حضرت رسول اكرم (صلي الله عليه وآله) را اذيّت كنند و به وجود مقدّس او آسيب برسانند .

آنان كه اهل حق بودند ثابت ماندند  ، و كساني كه اهل نفاق و كفر بودند بر جهالت خود افزودند و دندان‌هاي خود را به هم فشار دادند ، سخنان و گفتگوهايي آغاز كردند و بانگ و فرياد برآورند و بر كفر خود افزودند .

گروهي نيز در آن روز با زبان خود اقرار و اعتراف كردند در حالي كه دل‌هاي آنها هرگز يقين نداشت و جماعتي هم با دل و زبان تصديق كردند و اذعان نمودند.

منابع:1 اخبار و آثار حضرت امام رضا عليه السلام صفحه 566- روايت 21

۲ اخبار و آثار حضرت امام رضا عليه السلام صفحه 571 روايت23



مطالب مشابه :


فلسفه ی غدیر خم

kings.blog.ir - فلسفه ی غدیر خم - بسمه رب الشهدا و الصديقين سلام، اگر از مطالب وب سايت ما خوشتان




عید سعید غدیر خم مبارک باد

به وبلاگ«دینی و فلسفه» خوش آمدید. در باره ی کتاب های دین عید سعید غدیر خم مبارک




عید غدیر خم، عید ولایت امام علی (ع) مبارک باد

به وبلاگ«دینی و فلسفه» خوش آمدید. در باره ی کتاب های دین عید غدیر خم، عید ولایت امام علی




دو شعر در باره غدیر خم که بر مسلمانان مبارک باشد

غدیر خم چه غوغایی و تفسیر و فلسفه شرکت در رشته ی علوم قران و حدیث




اشعار زیبا در وصف حضرت علی

غدیر در آیینه ی این وبلاگ به مناسبت دومین دوره ی مسابقات مبلغین عید غدیر خم فلسفه ی قیام




زیباترین ها

غدیر در آیینه ی این وبلاگ به مناسبت دومین دوره ی مسابقات مبلغین عید غدیر خم فلسفه ی قیام




آیت‌الله صافی گلپایگانی: نماز عید غدیر به جماعت خوانده شود

اگر دقت کنیم تشکر اولین فلسفه ی آیت‌الله صافی گلپایگانی برپایی نماز عید غدیر خم را




عید غدیر در کلام امام رضا(ع)

غدیر در آیینه ی این وبلاگ به مناسبت دومین دوره ی مسابقات مبلغین عید غدیر خم فلسفه ی قیام




اینک غدیر خم

کتاب خطابه ی غـدیــر خـم. فـلـسفه قیام عـاشورا حادثه ها در «غدیر خم




برچسب :