درباره ي جدول تناوبي

ندليف در سال 1869 بر پايه ي قانون تناوب جدولي از 63عنصر شناخته شده ي زمان خود منتشر کرد. در فاصله ي بين سال هاي 1869 تا 1871م مندليف هم مانند لوتار مير با بررسي خواص عنصرها و ترکيب هاي آنها متوجه شد که تغييرهاي خواص شيميايي عنصرها مانند خواص فيزيکي آنها نسبت به جرم اتمي روند تناوبي دارد. از اين رو جدول جديدي در 8 ستون و12 سطر تنظيم کرد. او با توجه به نارسايي هاي جدول نيو لندز ولوتار مير و حتي جدول قبلي خود جدولي تقريبابدون نقص ارايه دادکه فراگير و ماندني شد.

شاهکارهاي مندليف در ساخت شهرک عناصر:

روابط همسايگي: دانشمندان پيش از مندليف در طبقه بندي عناصر هر يک را جداگانه و بدون وابستگي به ساير عناصر در نظر مي گرفتند. اما مندليف خاصيتي را کشف کرد که روابط بين عنصرها را به درستي نشان مي داد و آن را پايه تنظيم عناصر قرار داد.

وسواس وي: او برخي از عناصر را دوباره بررسي کرد تا هر نوع ايرادي را که به نادرست بودن جرم اتمي از بين ببرد. در برخي موارد به حکم ضرورت اصل تشابه خواص در گروه ها را بر قاعده افزايش جرم اتمي مقدم شمرد.

واحدهاي خالي: در برخي موارد در جدول جاي خالي منظور کرديعني هر جا که بر حسب افزايش جرم اتمي عناصر بايد در زير عنصر ديگري جاي مي گرفت که در خواص به ان شباهتي نداشت ان مکان را خالي مي گذاشتو ان عنصر را در جايي که تشابه خواص رعايت مي شد جاي داد. اين خود به پيش بيني تعدادي از عنصرهاي ناشناخته منتهي شد.

استقبال از ساکنان بعدي: مندليف با توجه به موقعيت عنصرهاي کشف نشده و با بهره گيري از طبقه بندي دوبرايز توانست خواص آنها را پيش بيني کند. براي نمونه مندليف در جدولي که در سال 1869 تنظيم کرده بود مس و نقره و طلا را مانند فلزي قليايي در ستون نخست جا داده بود اما کمي بعد عناصر اين ستون را به دو گروه اصلي و فرعي تقسيم کرد. سپس دوره هاي نخست و دوم و سوم هر يک شامل يک سطر و هر يک از دوره هاي چهارم به بعد شامل دو سطر شده و به ترتيب از دوره هاي چهارم به بعد دو خانه اول و شش خانه اخر از سطر دوم مربوط به عناصر اصلي آن دوره و هشت خانه باقي مانده ي سطر اول و دو خانه اول سطر دوم مربوط به عناصر فرعي بود

ساخت واحد مسکوني هشتم: مندليف با توجه به اين که عناصر آهن و کبالت و نيکل و روتينيم و روديم و پالاديم و اسميم و ايريديم و پلاتينخواص نسبتا با يکديگر دارند اين عناصر را در سه رديف سه تايي و در ستون جداگانه اي جاي داد و به جدول پيشين خود گروه هشتم ا هم افزود. در ان زمان گازهاي نجيب شناخته نشده بوداز اين رودر متن جدول اصلي مندليف جايي براي اين عناصر پيش بيني نشد. پس از آن رامسي و رايله در سال 1894 گاز ارگون را کشف کردند و تا سال 1908 م گازهاي نجيب ديگر کشف شد و ظرفيت شيميايي آنها در نظر گرفته شد و به گازهاي بي اثر شهرت يافتند.

آسانسور مندليفبه سوي آسمان شيمي :جدول مندليف در تنظيم و پايدار کردن جرم اتمي بسياري از موارد مندليف نادرست بودن جرم اتمي برخي از عناصر را ثابت و برخي ديگر را درست کرد. جدول تناوبي نه تنها به کشف عنصرهاي ناشناخته کمک کرد بلکه در گسترش و کامل کردن نظريه ي اتمي نقش بزرگي بر عهده داشت و سبب آسان شدن بررسي عناصر و ترکيب هاي آنها شد.

مجتمع نيمه تمام:

جدول تناوبي با نارسايي هايي همراه بود که عبارتند از:

1- جاي هيدروژن در جدول بطور دقيق مشخص نبود. گاهي آن را بالاي گروه فلزهاي قليايي و گاهي بالاي گروه هاي گروه هالوژن ها جا مي داد.

2- در نيکل و کبالت که جرم اتمي نزديک به هم دارند خواص شيميايي متفاوت است و با پايه قانون تناوبي ناسازگاري دارد.

3- کبالت را پيش از نيکل و همچنين تلور را پيش از يد جاي داد که با ترتيب صعودي جرم اتمي هم خواني نداشت. با پيش رفت پژوهش ها و با کشف پرتوايکس و عنصرها و بررسي دقيق طيف آنها عدد اتمي کشف و آشکار شد و عناصر بر حسب افزايش عدد اتمي مرتب و نارسايي هاي جزيي موجود در جدول مندليف از بين رفت. زيرا تغييرات خواص عناصر نسبت به عدد اتمي از نظم بيشتري برخوردار است تا جرم اتمي آنها.

4- سال پس از نشر جدول مندليف بوابو در ات به روش طيف نگاري اکا آلومينيوم را کشف کرد و گاليم ناميد و 4 سال بعد نيلسون اکا بور را کشف کرد و اسکانديم ناميد و هفت سال بعد ونيکلر هم اکا سيلسيم را از راه تجربه طيفي کشف کرد و ان را ژرمانيم ناميد.

تغييرات خواص عناصر در دوره ها و گروههاي جدول:

1- تغييرات شعاع اتمي: در هر گروه با افزايش عدد اتمي شعاع اتمي افزايش مي يابد ودر هر دوره با افزايش عدد اتمي شعاع اتمي به تدريج کوچکتر مي گردد.

2- تغييرات شعاع يوني: شعاع يون کاتيون هر فلز از شعاع اتمي آن کوچکتر و شعاع هر نافلز از شعاع اتمي ان بزرگتر است.به طور کلي تغييرهاي شعاع يوني همان روند تغييرات شعاع اتمي است.

3- تغييرات انرژي يونش: در هر دوره با افزايش عدد اتمي انرژي يونش افزايش مي يابد و در هر گروه با افزايش لايه هاي الکتروني انرژي يونش کاهش مي يابد.

4- تغييرات الکترون خواهي: در هر دوره با افزايش عدد اتمي انرژي الکترونخواهي افزايش مي يابد و در هر گروه با افزايش عدد اتمي اصولا انرژي الکترون خواهي از بالا به پايين کم مي شود.

5- تغييرات الکترونگاتيوي: در هر دوره به علت افزايش نسبتا زياد شعاع اتمي الکترونگاتيوي عناصر کم مي شود و در هر دوره به علت کاهش شعاع اتمي الکترونگاتيوي عناصر افزايش مي يابد.

6- تغيير تعداد الکترون هاي لايه ظرفيت و عدد اکسايش: در هر دوره از عنصري به عنصر ديگريک واحد به تعداد الکترون ها ي ظرفيت افزوده مي شود و تعداد اين الکترون ها و عدد اکسايش در عنصرهاي هر گروه با هم برابرند.

7- تغييرات پتانسيل الکترودي: در ازاي هر دوره با افزايش عدد اتمي توانايي کاهندگي عنصرها کاهش مي يابد و توانايي اکسيد کنندگي آنها افزايش مي يابد. از اين روفلزهايي که در سمت چپ دوره ها جاي دارندخاصيت کاهندگي و نا فلزهايي که در سمت راست دوره ها جاي دارند توانايي اکسيد کنندگي دارند. در مورد عناصر يک گروه توانايي اکسيد کنندگي با افزايش عدد اتمي و پتانسيل کاهش مي يابد.

8- تغييرات توانايي بازي هيدروکسيد: توانايي بازي هيدروکسيد عناصر در گروه ها از بالا به پايين افزايش مي يابد اما در دوره از سمت چپ به راست رو به کاهش است.

9- تغييرات دما وذوب يا جو ش:در هر دوره دماي ذوب و جوش تا اندازه اي به طورتناوبي تغيير مي کند ولي اين روند منظم نيست و در مورد عناصر گروه ها نيز روند واحدي وجود ندارد.


مطالب مشابه :


ریاضیات _ علوم پایه

آموزش رياضي متوسطه هفتم هشتم نهم و . - ریاضیات _ علوم پایه - بانك نمونه سوالات رياضي هفتم




نمونه سوال مهندسی نرم افزار2

نمونه سوالات دانشگاه 14-كدام يك از ساز وكارهاي گشت و گذار جدولي كامل از محتواي همه




چگونه توانستم دانش آموزانم را به نماز جماعت علاقه مند کنم؟

آزمون ها و نمونه سوالات ابتدایی - چگونه توانستم دانش آموزانم را به نماز جماعت علاقه مند کنم؟




نمونه سوال عملی Excel

Training - نمونه سوال عملی Excel - نشر نمونه سوالات كامپيوتر و حسابداری - تکمیل اظهارنامه مالیاتی




درباره ي جدول تناوبي

دنیای شیمی - درباره ي جدول تناوبي - گزارش کار-روش کار-نمونه سوالات -منابع ومطالب شیمی




مقررات استخدامي شركتهاي دولتي

سوالات عمومی عمومي و خصوصي و با توجه به موضوع و نحوه فعاليت شركت به موجب طرح يا جدولي




نمونه سوال عملی word

Training - نمونه سوال عملی word - نشر نمونه سوالات كامپيوتر و حسابداری - تکمیل اظهارنامه مالیاتی




برچسب :