مالیات بر ارزش افزوده

«مالیات بر ارزش افزوده»

قانون درست ،اجرای نادرست

مدتی است که قانون مالیات بر ارزش افزوده در کشور به مرحله اجرا رسیده و می رود تا کشور ما نیز در ارتباط با وصول مالیات در مسیر اصلاح سیستم مالیاتی قرار گیرد اما گویا به اثر بخشی مثبت این قانون هم نمیتوان چندان امیدوار بود .  در مورد ضرورت اجرا این قانون خیلی ها سخن گفتند و مصاحبه های زیادی صورت گرفته اما اینکه ارزش افزوده چیست و منظور از مالیات بر ارزش افزوده چه می باشد و چگونگی اجرای آن و اثرات مثبت و منفی بر روی فعالیتهای اقتصادی اقشار مختلف جامعه و مصرف کنندگان کالاها و خدمات تا کنون اطلاع رسانی مناسبی صورت نپذیرفته است .

اطبق قانون مالیات بر ارزش افزوده  نوعی مالیات غیر مستقیم است و توسط مصرف کنندگان کالاها و خدمات پرداخت می شود.سئوال اینجاست که پس دلیل اعتراض برخی اصناف و بازاریان به اجرای این قانون برای چیست ؟ و اجرای این قانون چه تاثیری بر فعالیت اقتصادی آنها خواهد گذاشت ؟ وبسیاری سئوالات دیگر از جمله سئوالاتی هستند که هنوز ژاسخ قانع کننده ای که جامعه را آماده ژذیرش این قانون نماید برای آنها ارائه نشده است .

اینکه مالیات بر ارزش افزوده چیست و چرا در شرایط کنونی تصمیم به اجرای آن گرفته شده و باید ها و نباید های آن چه می باشد مسائلی است که در این نوشتار قصد داریم قدری درباره آنها صحبت کنیم . آنچه مسلم هست مالیات حق استفاده از امکانات عمومی می باشد که باید توسط آحاد جامعه به خزانه دولت واریز گردد . از نظر اقتصادی  مالیات به دو نوع مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شود .

مالیات مستقیم همان مالیات بر درآمد می باشد که در مورد کارکنان دولت قبل از پرداخت حقوق مالیات آن کسر و مانده حقوق به آنها پرداخت می شود . در این نوع مالیات پرداخت کننده از پرداخت مالیات و میزان آن مطلع می باشد . مالیات غیر مستقیم نوع مالیاتی است که بخشی از قیمت کالاها و خدمات را تشکیل می دهد . در این نوع مالیات که پرداخت کننده آن مصرف کننده کالاها و خدمات می باشد، شخص پرداخت کننده از اینکه مالیات می پردازد و میزان مالیات پرداختی اطلاعی ندارد .

یکی از مشکلات سیستم موجود کشور در مورد مالیاتهای غیر مستقیم  سنتی بودن نامشخص بودن میزان مالیات تحقق یافته در هر بنگاه اقتصادی است به گونه ای که میزان مالیات بنگاهها بصورت چانه زنی تعیین می شود و همین امر نارضایتی هائی را بدنبال داشته ضمن آنکه در این روش عملا مالیات واقعی تحقق یافته نیز وصول نمی شود و از طرفی عدالت در پرداخت مالیات نیز در اکثر اوقات نادیده گرفته می شود .

در چنین وضعیتی تحقق اهداف سند چشم انداز در حوزه مسائل مالی و اقتصادی تقریبا غیر ممکن است و به همین دلیل بوده که اصلاح مالیاتی یکی از گام اساسی در طرح تحول اقتصادی دولت  مد نظر قرار گرفته است . در سیستم جدید مالیاتی پیش بینی شده مالیات بصورت آشکار و تحت عنوان مالیات بر ارزش افزوده از فاکتور و اسناد مالی بنگاههای اقتصادی آورده شود تا میزان و زمان وصول آن مشخص باشد و از چانه زنی های سیستم سنتی کاسته شود .

در این سیستم یکی از مفاهیم اقتصادی که بکار رفته ارزش افزوده می باشد . ارزش افزوده میزان ارزشی را گویند که در هر مرحله از تولید به ارزش کالاهای واسطه ای اضافه می شود . بعنوان مثال اگر قیمت یک کیلو گندم 3000ریال و قیمت یک کیلو آرد 4000ریال فرض شود مبلغ افزوده شده به ارزش گندم که در مرحله تبدیل گندم به آرد بوجود آمده یعنی 1000ریال همان ارزش افزوده است .

بر اساس قانون مالیات بر ارزش افزوده هر بنگاه اقتصادی موظف است در هنگام کالاهای واسطه ای مورد نیاز خود مالیات مربوط به آنهرا پرداخت نماید و در هنگام فروش کالاهاو خدمات  تولیدی  خود نیز متناسب با ارزش افزوده ایجاد شده مالیات از خریدار نهائی دریافت نماید آنگاه در پایان هر دوره اگر میزان مالیات دریافتی وی بیشتر از میزان مالیات پرداختی شد ، به همان میزان به اداره مامور مالیاتی بدهکار خواهد بود و چنانچه میزان مالیات دریافتی وی کمتر از میزان مالیات پرداختی باشد به همان میزان از اداره امور مالیاتی طلبکار خواهد بود که می تواند در پایان همان دوره مطالبه و دریافت نماید و یا بعنوان طلب خود به دوره بعد انتقال دهد .

آنچه به نظر می رسد خود قانون ایراد چندانی ندارد اما مشکلاتی در اجرا دارد که موجب شده مقاومتهائی  را در جامعه به همراه داشته است . از جمله ایرادات وارد به اجرای این قانون می توان به موارد ذیل اشاره نمود.

1-      عدم اطلاع رسانی مناسب و شفاف سازی قانون برای اقشار مختلف

2-      عدم آموزش سیستم حسابداری مربوط به اجرای این قانون در مورد مالیاتهای دریافتی و پرداختی

3-       عدم توجیه مردم در مورد ضرورت اجرای این قانون

4-        اشکال در شیوه اجرا .به گونه ای که در اکثر اوقات در صدور فاکتورهای فروش در هر مرحله ارزش کل کالا و خدمت مبنای محاسبه مالیات قرار می گیرد نه ارزش افزوده ایجاد شده و این یعنی مالیات مضاعف که نه با مر قانون مطابقت دارد و نه با اصول علمی و مبنای عقلی .

در یک برداشت کلی از نظر مردم این قانون دارای ابهامات زیادی است که سئوالاتی را در ذهن مردم بوجود آورده است اما به نظر نگارنده خود قانون چنین اشکالاتی را ندارد و آنچه موجب نگرانی مردم (چه تولید کنندگان و ارائه دهندگان کالاها و خدمات و چه مصرف کنندگان ) را فراهم نموده اجرای نادرست قانون می باشد که باید در اینمورد بازنگری اساسی صورت پذیرد تا از التهابات موجود کاسته شده و مردم از نگرانی خارج شوند در غیر اینصورت به نظر می رسد این قانون نیز به اهداف پیش بینی شده خود نائل نشده و راههای فرار زیادی برای آن بوجود خواهد آمد .



مطالب مشابه :


ارزش افزوده چیست؟

محاسبه ارزش افزوده به‌منظور پرهیز از احتساب مضاعف صورت می‌گیرد. به این معنی که ارزش کالاها




ارزش افزوده چیست؟

ارزش افزوده چیست محاسبه ارزش افزوده به‌منظور پرهیز از ارزش افزوده از تفاضل مجموع




مالیات بر ارزش افزوده چیست

رفت که این بار نیز به‌منظور رفع بخشی از مشكلات حاكم بر اخذ بر ارزش افزوده چیست




ارزش افزوده و نحوه ی محاسبه ی ارزش افزوده

ارزش افزوده چیست ؟ ارزش افزوده که امروزه همه محاسبه ارزش افزوده به‌منظور پرهیز از احتساب




مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

مالیات بر ارزش افزوده چیست همین منظور را کسر کنیم ارزش بر ارزش افزوده را از




مالیات بر ارزش افزوده چیست

مالیات بر ارزش افزوده چیست - به‌منظور رفع بخشي از ماليات بر ارزش افزوده از




مالیات بر ارزش افزوده

صورت گرفته اما اینکه ارزش افزوده چیست و منظور از مالیات بر ارزش افزوده چه می باشد و




منظور از رکود تورمی چیست؟

منظور از رکود تورمی چیست؟ بر ارزش افزوده . آفرینی و بالا بردن ارزش این درآمدهایی




ماليات بر ارزش افزوده چيست؟ وچگونه ثبت می شود؟

رفت که این بار نیز به‌منظور رفع بخشی از مشكلات حاكم بر اخذ بر ارزش افزوده چیست




برچسب :