خط ميخي

خط ميخي ،خطي است که توسط اقوام باستاني آسياي غربي مثل سومري ها،آشوري ها،بابلي ها،ايلاميها، و ايرانيها از هزاره سوم پيش از ميلاد تا نيمه سده اول ميلادي براي نوشتن استفاده ميشده است.


 


 

در اين خط واژه ها يا هجاها يا حروف آن از نشانه هاي ميخ مانندي که در کنار هم قرار گرفته اند ،درست شده است.اين ميخها با توجه به قرار گرفتنشان تشکيل چهار عنصر را ميدهند.عنصر پنجمي هم وجود دارد که از ترکيب دو ميخ به صورت زاويه اي با دهانه باز به سمت راست درست شده است.اين احتمال ميرود که سومريها نشانه هاي خط ميخي را در حدود 2900 سال پيش از ميلاد در جلگه هاي پايين دجله و فرات،با ساده کردن خط تصويري ساخته اند.اکدي ها نيز با کوچ کردن به بابل از سال 2400 پيش از ميلاد،خط ميخي گرفته شده از خط تصويري را از سومري ها آموختند.ولي خط ميخي اکدي- سومري ،شکل بسيار پيچيده اي داشت.اين خط بيش از 2000 نشانه و 20000 هزوارش داشت.بعدها بابلي ها با کاستن از تعداد نشانه هاي خط ميخي،آنرا به 350 تا 400 نشانه رساندند.اکدي ها با صرف نظر از تاثير معني واژه در شکل واژه فصل تازه اي را در تاريخ خط گشودند و از واژه نگاري به هجا نگاري توجه نمودند.در زمان فرمانروايي اکدي ها در بابل ،خط ميخي به آشور و ايلام نيز راه يافت و اندکي بعد ،کاريها در آسياي صغير نيز به خط ميخي روي آوردند.خط ميخي کمي پس از 2000 سال پيش از ميلاد به سوريه راه يافت و از اين راه هيتي ها هم با خط ميخي آشنا شدند.اين خط حدود 1400 سال پيش از ميلاد ،خط بين المللي بخش بزرگي از غرب آسيا را تشکيل ميداد.در هزاره اول پيش از ميلاد،اورارتو ها هم خط ميخي آشوري را فرا گرفتند و ايرانيان در سده پنجم پيش از ميلاد براي نخستين بار به فرمان داريوش بزرگ،خط ميخي پارسي باستان را از خط ايلامي درست کردند.خط ميخي پارسي باستان با اين گمان که از خط ايلامي گرفته شده است خط مستقلي است و آنرا ميتوان تنها خط ميخي الفبايي ناميد.



 

داريوش شاه ميگويد: با ياري اهورامزدا خطي درست کردم از نوعي ديگر يعني به آريايي که پيش از اين نبود،هم بر لوح هاي گلي،هم بر پر گامنت . همچنين امضا و مهر کردم.اين خط نوشته شد و برايم خوانده شد.سپس فرستادم اين خط را به همه کشورها .مردم اين خط را آموختند.

 

 

 

قسمت اول اگر در نوشته های زیر نوشته هایی با خط میخی نمی بینید بگید تا نوشته ها رو به صورت عکس بذارم.

خط میخی، بر خلاف ظاهر ترسناکی که دارد، خیلی خط ساده*ای است. یعنی آسان*ترین قدمی که در راه یاد گرفتن زبان فارسی باستان و خواندن کتیبه*های هخامنشی برمی*دارید، همین یاد گرفتن خط است.

خط میخی، بر خلاف سایر خطوط ایرانی، از چپ به راست نوشته می*شود (مثل انگلیسی) و علامت*هایش به هم نمی*چسبند (بر خلاف فارسی نو و پهلوی). بنابراین کافی است که شکل حروف و چند قاعده*ی ساده را یاد بگیرید تا بتوانید بخوانید و بنویسید.

با چند مثال ساده شروع می*کنیم و چند واژه*ی امروزی را به خط میخی می*نویسیم (توجه داشته باشید که نگارش و تلفظ واژه*های باستانی کلماتی که مثال می*زنیم ممکن است زمین تا آسمان با معادل امروزی*شان فرق داشته باشد)


1- دست (dast) نوشته می*شود:

dst


قاعده*ی اول این که صدای فتحه (a) نوشته نمی*شود. اکثر حروف بی*صدای فارسی باستان (مثل d، s و t) صدای فتحه*ی نهفته دارند. یعنی یا ساکن خوانده می*شوند یا با فتحه. پس چیزی که نوشتیم می*توانست dasat یا dasata هم خوانده شود.

2- شیر (šīr) نوشته می*شود:

Sir


دقت کنید که در فونت پارسوماش، حروف کوچک و بزرگ انگلیسی ممکن است نماینده*ی حروف خط میخی متفاوتی باشند. مثلا s می*شود سین (مثل دست) و S می*شود شین (مثل شیر). اگر از Word استفاده می*کنید بهتر است Auto-capitalizing را غیر فعال کنید.

قاعده*ی دوم این که هر صدایی غیر از فتحه را باید بنویسید. چه صداهای کوتاه و چه بلند. اینجا هم که به صدای ئی نیاز داشتیم، از حرف i استفاده کردیم. البته این قاعده چند استثناء دارد که بعدا اشاره می*کنیم. فعلا چند مثال دیگر:

3- کار (kār) نوشته می*شود:

kar


(دقت کنید که برای صدای آ یک حرف a گذاشتیم)

4- مهران و شهنام و امیر و علی و همسر هم به ترتیب نوشته می*شوند:



خوب فعلا با همین دو قاعده و جدول زیر می*توانید واژه*های رایج فارسی را به خط میخی بنویسید.

در جدول به نکات زیر دقت کنید:

1- توی ستون دوم، b(a) یعنی اینکه این حرف می*تواند هم b باشد و هم ba (همان قضیه*ی فتحه*ی نهان)

2- توی ستون کلید، حروف بزرگ را Bold کرده*ام (مثلا نگاه کنید به S برای شین و s برای سین)

3- حروف فارسی باستان همین*ها نیستند. چند حرف و علامت دیگر را نیاورده*ام.

4- در فارسی باستان حرف ی (مثل یخ) با صدای ئی مثل (دین) فرق دارد و دو علامت جدا دارند.
 



برای دستیابی به آموزش کامل روی لینک زیر کلیک فرمایید:

http://www.ih.blogfa.com/post-13.aspx

+ 

جزاير ايراني خليج فارس

جزيره كيش (همراه عکس) 

اين جزيره بيضي شكل با مساحت 7 / 89 كيلومتر مربع و با طول 6 / 15 و عرض 7 كيلومتر ، در جنوب غربي بندرعباس و در ميان آب هاي نيلگون خليج فارس واقع شده است. فاصله دريايي اين جزيره تا بندرلنگه پنجاه مايل دريايي است. جزيره كيش از نظر محيط زيست طبيعي، يكي از بكرترين مناطق خليج فارس است. استعدادهاي طبيعي و موقعيت جغرافيايي ويژه آن زمينه بهره‌برداري جهانگردي و تجاري از آن را در حد قابل توجهي فراهم ساخته است. سواحل كم نظير اين جزيره مرجاني، نه تنها در فصول گوناگون سال، بلكه در طول يك روز،‌ در ساعات مختلف جلوه‌هاي بديع و گونه‌گون و بسيار زيبايي از طبيعت را به تماشا مي‌گذارند. سواحل كيش در شرق و شمال شرقي و جنوب از زيباترين سواحل جهان است. در سواحل جنوب غربي آن زيباترين منظره غروب خورشيد را ميتوان ديد. از جمله نقاط ديدني جزيره كيش آكواريوم بزرگ آن است كه در گوشه شرقي جزيره، با معماري زيبا قرار دارد و گونه‌هاي مختلف ماهيان و آبزيان اطراف جزيره در آن به تماشا گذارده شده است.

قريب هفتاد نوع ماهيهاي تزئيني در اين آكواريوم وجود دارد كه از نظر شكل و رنگ پولك

بر گرفته از سایت فرهنگسرا

برای دریافت تمام اطلاعات روی ادامه مطلب کلیک فرمائید:


ادامه مطلب + 
 

دیدنیهای تاریخی استان مرکزی اراک از گلچین روز اراک

http://picrooz.blogtak.com/post-28591.html

+ 

وضعيت مذهب در دوران هخامنشيان

Zardosht
زردشت پيامبر
دولت هخامنشيان وارث تمدن هاي قديم آسيا بود. در واقع مرکز اين حکومت در بين النهرين و عيلام و سوريه قرار داشت و همين موضوع از بسياري جهات کيفيت فرهنگ و تمدن هخامنشيان را معلوم مي دارد.
ادامه مطلب +

تبریک هفته معلم

2ibz50o.gif
moalm.jpg

زمین به برکت گام تو آسمانی شد            کویر بود ،  گلستانی ارغوانی شد

بهشت اردیبهشت همراه با رایحه دل انگیز گل و سبزه و نفس نسیم صبا به پیشواز گامهای بهاری معلمان عزیز آمده تا سرمست از رسم حق شناسی تلاشهای بی شائبه آنان را پاس دارد.روزهای بزرگداشت معلمان بر همه فرهنگیان این نورآفرینان حقیقت مبار ک باد.

+ 

معنی ماه های سال هجری شمسی

تقویم هجری شمسی که هم اکنون تقویم رسمی کشور است از هرلحاظ به

جزدرنام وتعداد شبانه روزهای ماه ها همانند تقویم هجری شمسی  برجی

است . نام ماه های تقویم هجری شمسی  ریشه اوستایی دارند. دی که

یکی از القاب اهورا مزدا ونام 11ماه بقیه اسامی فرشتگان ویاوران

اهورامزدا است.

ادامه مطلب دربرگیرنده بقیه نوشته است.


ادامه مطلب + 

عکس های تاریخی

براي مشاهده هر دسته از تصاوير روي نام آن كليك كنيد.

دوره قـــــــــاجـــــــــار

دوره پهلـــــــــــــوي

دوره جمهوري اسلامي

شخصيتهاي خارجي

سكـــــه و اسكنـــــاس

تمبـــــــــــــــــــــــر

امــــاكــــن تــــاريخـــي

تصـــاويـــــر زيبــــــا

اسنـــــــاد تــــاريخـــي

 

+ 

دربارۀ نظام طبقاتی دوران ساسانی در کتاب مینوی خرد چنین می‌خوانیم:
حکیم از خِرَدِ مینوی پرسید: تکلیف معین و مشخص و متمایز فقیهان و ارتشتاران و کشاورزان چیست؟
خرد مینوی پاسخ داد: تکلیف فقیهان آن است که دین خدا را نگهبانی کنند، عبادات را به شایستگی برگزار کنند، خداشناسی را به مردم یاد بدهند، مردم را با گفتار و کردار نیک آشنا کنند، راه سعادت جاویدان اخری را به مردم نشان بدهند و مردم را از نیتجۀ بدکرداری که بدبختی اخروی در پی دارد بیاگانند.
تکلیف ارتشتاران آن است که جلو دشمنان کشور را بگیرند، از مرزهای کشور پاسداری و نگهبانی کنند، و امنیت و آرامش را برای مردم کشور تأمین کنند.
و تکلیف کشاورزان آن است که زمین را با کار و فعالیت آباد کنند و برای مردم جهان ثروت و خوشی و شادی بیاورند.
حکیم از خرد مینوی پرسید: تکلیف پیشه‌وران چیست؟
خرد مینوی گفت: تکلیف پیشه‌وران آن است که به‌کاری که در آن تخصص ندارند دست نزنند، و کارهائی که در آنها تخصص دارند را به‌بهترین وجهی انجام دهند، و در قبال کارهائی که انجام می‌دهند مزد درخور دریافت کنند. کسی که کاری انجام می‌دهد که در آن تخصص ندارد آن کار را خراب می‌کند و کارش بی‌ثمر می‌ماند. چنین کسی کاری که انجام می‌دهد چونکه نمی‌تواند به‌شایستگی انجام دهد کارش به‌مثابۀ نوعی گناهکاری است

 

 

 click2.gif

+ نوشته شده در  پنجشنبه بیست و هفتم فروردین 1388ساعت 14:53  توسط جواد مقصودی دبیر علوم اجتماعی شازند  |  نظر بدهید

تبریک سال نو

 سال نو رابه تمامي دوستان عزيزم تبريك عرض نموده و

آرزوي سالي خوش همراه باموفقيت

درپناه ايزدمتعال رابراي شمادوستان خواستارم

سالم وپيروز24.gif24.gif24.gif

 

+ 

پرسش زیست بوم

 تصویر زیر مربوط به کدام زیست بوم است؟ ویژگیهای آنرا به طور خلاصه در نظرات تایپ کنید.

+ 

سوال در مورد جزر و مد

به نظر شما ، آیا از نیروی جزر و مد اقیانوس ها و دریاها می توان استفاده کرد ؟ نتایج خود را در نظرات قرار دهید.

 

+ 

تعاریف فرهنگ

فرهنگ مجموعه پیچیده ای است که در برگیرنده دانستنیها , اعتقادات ,هنرها , اخلاقیات ,قوانین ,عادات وهرگونه توانایی دیگری است که بوسیله انسان بعنوان عضو جامعه کسب شده است.

در
جامعه شناسی و انسان شناسی از فرهنگ تعاریف متعددی عنوان گردیده است . معروفترین و شاید جامع ترین تعریفی که از فرهنگ ارائه گردیده است , متعلق به ادوارد تایلر TYLOR است که در بالا ذکر شد.

تعاریف دیگر فرهنگ

  • رالف لینتون فرهنگ را ترکیبی از رفتار مکتب می‌داند که بوسیله اعضاء جامعه معینی از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شود و میان افراد مشترک است .
  • به نظر ادوارد ساپیر فرهنگ بعبارت از نظامی از رفتارها که جامعه بر افراد تحمیل می‌کند و در عین حال نظامی ارتباطی است که جامعه بین افراد بر قرار می‌کند.

با توجه به تعاریف فوق بطور کلی می‌توان فرهنگ را میراث اجتماعی انسان دانست که او را از سایر حیوانات متمایز می‌سازد. این وجوه تمایز را که منحصر به انسان است می‌توان مبتنی بر چهار ویژگی بشرح زیر دانست :

  • تفکر و قدرت یادگیری
  • تکلم
  • تکنولوژی
  • اجتماعی بودن(زندگی گروهی)

بعضی از صفات فوق را می‌توان در حد بسیار ضعیفی در حیوانات نیز مشاهده نمود که آنها را در حقیقت اعمال و حرکات غریزی باید تلقی نمود و نه ویژگیهای فرهنگی مثل غریزه مادری , لانه سازی و...
فرهنگ انسانی بر عکس در بسیاری از موارد بر غرایز بشری لگام می‌زند و بهمین دلیل چنانچه فرهنگ انسانی را از انسان بگیرند تمایزی بین انسان و حیوان بجای نمی‌ماند.

فرهنگی شدن

فرهنگی شدن در حقیقت هماهنگی و انطباق فرد با کلیه شرایط و خصوصیات فرهنگی است و معمولاً به دو صورت ممکن است واقع شود. اول بصورت طبیعی و تدریجی که همان رشد افراد در داخل شرایط فرهنگی خاص است . دوم بصورت تلاقی دو فرهنگ که بطرق مختلف ممکن است صورت گیرد . فرهنگ در برگیرنده تمام چیزهایی است که ما از مردم دیگر می‌آموزیم و تقریباً اعمال انسان مستقیم و یا غیر مستقیم از فرهنگ ناشی می‌شود و تحت نفوذ آن است . برای روشن شدن مطلب یکی از اعمال انسان را مثال می زنیم : غذا خوردن نیازی بدنی و بیولوژیک است , برای زنده ماندن باید تغذیه کرد ولی وقتی سئوال می‌شود چه باید خورد ؟ چگونه باید خورد؟ چه وقت باید خورد , نفوذ فرهنگ در اعمال انسانی نمودار می‌گردد. برآوردن نیازهای غریزی در انسان با مجموعه‌ای از رفتارهای پیچیده همراه است و این رفتارها را فرهنگ هر جامعه ای شکل می‌دهد . در مورد برآوردن نیاز تغذیه در جوامع مختلف اشکال گوناگونی دیده می‌شود و محدودیت ها , مقررات , قواعد و رسومی هست که افراد هر جامعه را تحت نفوذ می‌گیرند که مثلاً چه باید خورد و از خوردن چه چیز باید پرهیز کرد. فرهنگ بین افراد مشترک است . هر فردی خصوصیاتی منحصر به فرد دارد که ویژه است و دیگران را از آن بهره‌ای نیست . این گونه خصوصیات جزو فرهنگ بشمار نمی‌رود مگر آنکه بوسیله افراد دیگر یاد گرفته شود و بصورت رسوم و عادات گروهی در آید و دیگران در انجام آن شرکت کنند. از طرف دیگر فرهنگ گرد آورده جمع است ,ذخیره دانش انسانی از طریق نسلهای متمادی فراهم شده است که از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌گردد. و بهمین دلیل غالباً هر اختراعی بر اساس زمینه عینی گذشته که حاصل کوششهای جمعی انسان است متکی می‌باشد. + 

کتب علوم اجتماعی مقطع راهنمایی با حل تمرینات و نمونه سوال

 

متنکتب علوم اجتماعی  مقطع راهنمایی با حل

تمرینات و نمونه سوال

۱- متن کتاب تاریخ اول -۲- حل تمرینات و نمونه سوال تاریخ اول ۳-متن کتاب اجتماعی اول

۴- حل تمرینات و نمونه سوالات اجتماعی اول ۵- متن کتاب جغرافی اول

۶- کتاب معلم جغرافی اول ۷- متن کتاب تاریخ دوم ۸- حل تمرینات و نمونه سوال تاریخ دوم

۹- متن کتاب اجتماعی دوم ۱۰ - حل تمرینات و نمونه سوال اجتماعی دوم

۱۱- متن کتاب جغرافی دوم - ۱۲- حل تمرینات و نمونه سوالات جغرافی دوم

۱۳- کتاب معلم جغرافی دوم ۱۴- متن تاریخ سوم  ۱۵- حل تمرینات و نمونه سوال تاریخ سوم

۱۶- متن کتاب جغرافی سوم ۱۷- حل تمرینات و نمونه سوالات جغرافی سوم

۱۸- کتاب معلم جغرافی سوم ۱۹ متن کتاب اجتماعی سوم-

۲۰- حل تمرینات و نمونه سوال اجتماعی سوم

+

بررسی اصطلاحات وکلمات رایج در گویش شازندی

 

بررسی اصطلاحات وکلمات رایج در گویش شازندی

این لینک با آکروبات باز می شود

لطفاروی لینک زیر کلیک کنید:

                 http://shazand.persiangig.ir/document/lahje%20shazand.pdf

تهیه کننده :نسابه

+

کتاب های کمک درسی رایگان

کتاب های کمک درسی رایگان

روی لینک کلیک کنیدمقالات فرهنگی و اجتماعی

http://mizanian.blogfa.com/

+ 
ejt.jpg


مطالب مشابه :


جدول الفبای خط میخی فارسی باستان

Aliza علیزا - جدول الفبای خط میخی فارسی باستان - *****welcome to Your blog*****




خط های ایران پیش از اسلام

ولي حروف الفبای میخی مادی 42 حرف بوده است و 36 حرف آن را از روی حروف میخی آشوری ساخته اند که




آموزش خط میخی

خط میخی ، بر خلاف که در فونت پارسوماش، حروف کوچک و بزرگ انگلیسی ممکن است نماینده‌ی حروف




تبدیل کلمه به خط میخی

امروز با سایتی آشنا شدم که کلمات و جملات فارسی را به خط میخی پارسی را به حروف




خط ميخي

در اين خط واژه ها يا هجاها يا حروف آن از نشانه هاي ميخ است نماینده*ی حروف خط میخی




سیر تحول خط فارسی

و می گفتند خط میخی از اصلی دیگر است که از از آن جایی که حروف میخی به هم نمی پیوندند و




خطوط میخی چطور خوانده شد؟

نگاهی دیگر به تاریخ باستان(پرویز طلایی) - خطوط میخی چطور خوانده شد؟ - تلاش برای شناساندن




میخی

میخی به آن دسته به دلیل شباهت حروف این دبیره به میخ، به این دبیره و چند دبیره دیگر که به




برچسب :