نقش حشرات و جوندگان در آلودگی مواد غذایی و انتقال بیماریها (2)

ارتباط مگسها با مسئله بهداشت و سلامتی انسان به دو صورت است .<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

1-  بعضی مگسها در انسان ویا حیوانات ایجاد بیماری میاز می کنند . مثلاً بعضی از گونه های مگس هستند که تخم خود را روی چشم انسان می پاشند و این تبدیل به کرم کوچکی در چشم شده ایجاد زخم می کند که به آن میاز چشمی می گویند و یا بعضی دیگر در دنبه و ران گوسفند تخم ریزی کرده , بخصوص اگر کمی زخم باشد و در آنجا سوراخی ایجاد میشود که داخــل آن پر از کرم (لار و مگس ) است که به آن میاز می گویند .

2-  مگسها باعث انتقال عوامل بیماریزا بصورت مکانیکی به انسان می شوند. از طریق پا , بال خود عوامل بیماریزا به بدن انسان انتقال و او را بیمار می کند. بیماریهایی که توسط مگس منتقل میشود عبارتند : از وبا  , حصبه , تراخم , بیماری خواب , فلج اطفال , زردی یا یرقان , جذام , سیاه زخم و حتی آلودگی کرمی را منتقل می کنند . البته نیش مگسها هم آزار دهنده بوده و باعث سلب آسایش میشود . مهمترین راه مبارزه با مگس , رعایت نظافت و بهداشت محیط است . استفاده از درب توری , دفع صحیح و بهداشتی زباله , استفاده از سطل زباله دربدار , قراردادن مواد غذایی در یخچال یا ظروف سر بسته , استفاده از مستراح بهداشتی که دارای سیفون , درب, پنجره , توری و همراه سیفون , چون از بین بردن کامل مگسها مستلزم رعایت مسائل بهداشتی توسط همه افراد جامعه است و تلاش همه جانبه و مستمر را می طلبد و لذا سم را با شکر مخلوط و در جای مناسبی قرار داده و یا طنابهایی را آغشته به سم و در محل مناسبی نصب و یا کاغذهای مگس کش در محل مناسب نصب کنند . نصب توری , حشره کشهای برقی استفاده از دو درب یا دربهای دورگرد , استفاده از جریان باد شدید در محل ورود کارگاهها .

« جوندگان »

موش از دسته جوندگان بوده که از دو جنبه دارای اهمیت می باشد :

1- اهمیت بهداشتی                                           2- اهمیت اقتصادی

اهمیت بهداشتی : حداقل 7 بیماری از طریق موشها به انسان منتقل میشود , بیماریهای مهمی نظیر تیفوس , طاعون که در جنگ اول و دوم جهانی باعث مرگ و میر زیادی هم میشوند .

2-  اهمیت اقتصادی  : گفته شده 840 موش در طول یکسال 15 تن مواد غذایی مصرف می کنند و میتوان گفت موشها یک سوم کل مواد غذایی تولید شده در جهان را یا می خورند یا از بین می برند .

تولید مثل آنهــــا سریع و در طــــول یکسال 5 بار و هر بار 6 تا 14 بچه به دنیا می آورند. از هتلها تا خانه های مخروبه وجود دارند و فقط رعایت نظافت و بهداشت است که تعداد آنها را محدود می سازد . موشها انواع زیادی دارند که به دو نوع خانگی و صحرایی که از نظر جثه با هم فرق دارند . معمولاً روزها در لانه استراحت و شب برای تغذیه غذا از لانه بیرون می آیند و در مسیر حرکت خود ماده چسبناکی از بدن آنها ترشح شده و با رفت و آمد زیاد آنها خط سیاه رنگی بر روی دیوار ایجاد می شود .

موشهـــا معمولاً مواد غذایی زیادی در لانه خود انبار می کنند حس بویایی آنها فوق العاده قوی است به مواد غذایی دست کاری شده فوق العاده حساس هستند با یکدیگر خوب همکاری می کنند حتی بد نیست بدانیم که موشها جان فدا دارند در محیط زندگی خود خیلی حساس هستند و با احتیاط زیاد با آنها برخورد می کنند و بصـــــورت دسته جمعی زندگــــی می کنند . موش خانگی 20 تا 25 گرم وزن لانه های آنهــا دربهای ورودی و خروجی متعددی دارد . .بعضی از انواع آنها حتی پای انسانی که در خواب بوده جویده اند و بطور کلی موشها گیاه خوار هستند موش خانگی تا 3 سال هم عمر می کند و صداهای خاصی از خود در می آورند بخصوص اگر خطری احساس کنند .

« اهمیت پزشکی و بهداشتی موشها »

1-     موشها مخزن بیماری هستند مثل طاعون , تیفوس , سالک ,  هیداتیک , تب خونریزی دهنده

2-  موشها با ادرار و مدفوع کردن روی مواد غذایی باعث آلوده شدن آنها و انتقال بیماری به اسنان می شوند ویا در اثر نیش زدن به انسان ایجـــاد تب درانسان می کنند که به تب گازموش معروف است .

« مبارزه با موشها »

مبارزه با آنها اصولاً کار دشواری است بهترین راه مبارزه این است که کاری بکنیم که موشها به محل ما دسترسی نداشته باشند و باید مواد و کالایی که از خارج وارد ساختمان می شود دقت شود که موش داخل آنها نباشد .

راه دیگر مبارزه این است که آب و مواد غذایی در دسترس موشها نباشد , نگهداری مواد غذایی بصورت صحیح و استفاده از پالت بطور اصولی در انبارها و مغازه ها و نظافت و کنترل مرتب آنها نقش مهمی در مبارزه با موش دارد . راه دیگر استفاده از سموم است .

 سموم رایج : فسفر دوزنگ سم بسیار خطرناکی است و یک دفعه که موشها بخورند از بین می روند برای حیوانات و انسان نیز خطرناک است . این سم معمولاً بوسیله گندم آغشته به سم بکار می برند .

سموم خونریزی دهنده مثل کلرات که در بازار وجود دارد . وقتی موشها بخورند دچار خونریزی داخلی می شوند و خیلی زود هم از بین نمی روند و لذا برای مبارزه با آنها بهتر است سایر سموم مثل وارفارین , کومارین , پیوال و الون و .....

محمدرضا برزگر بفروئی

کارشناس بهداشت محیط


مطالب مشابه :


دانلود کتابچه جوندگان باغ پسته

حشرات از منظر گیاهپزشکی - دانلود کتابچه جوندگان باغ پسته - گیاهپزشکی، حشره شناسی کشاورزی و




نقش حشرات و جوندگان در آلودگی مواد غذایی و انتقال بیماریها (2)

عافیت - نقش حشرات و جوندگان در آلودگی مواد غذایی و انتقال بیماریها (2) معرفی سایت.




روشهای مبارزه با جوندگان در مرغداری

مرغ و مرغدار - روشهای مبارزه با جوندگان در مرغداری - مهندسي علوم دامي




شرایط نگهداری وغذای شتر مرغ1

سایت پرندگان - شرایط نگهداری وغذای شتر مرغ1 - تمام مطالب در مورد آموزش-نگهداری- حمام کردن و




بهداشن محیط و مبارزه با حیوانات موذی

معرفی سایت. وبلاگ به سایت بهداشت محیط ایران منتقل شده - مبارزه با حشرات و جوندگان




ساخت قفس مخصوص جوندگان

ابزار و وسایل لازم جهت ساخت قفس مخصوص جوندگان : قفسه مشبک فلزی ، بست مخصوص قفسه ، قیچی ، چسب




جوندگان باغ پسته

شرکت کشاورزی و دامپروری سرافراز هزارمسجد - جوندگان باغ پسته سایت صنایع چوب و




جوندگان مضر و مبارزه با آنها

مهندس کشاورزی - جوندگان مضر و مبارزه با آنها - میدانم سبزه ای را بکنم خواهم مرد




برچسب :