تاثير تغيير نرخ ارز بر سود شرکت‌هاي دارويي

تاثير تغيير نرخ ارز بر سود شرکت‌هاي دارويي

میثم‌هاشم‌خانی- تغیيرات نرخ ارز، یکی از عوامل موثر بر تغییرات عایدی (EPS) تعداد قابل‌توجهی از شرکت‌های بورسی است.

در این میان برخی از شرکت‌ها بیشتر و برخی کمتر از تغییرات نرخ ارز تاثیر می‌پذیرند. در این نوشتار، به بررسی تاثیر دو سناریوی کاهش و افزایش 10‌درصدی نرخ ارز بر روی EPS سهام شرکت‌های دارویی ثبت‌شده در بورس تهران می‌پردازیم. همچنين در این بررسی، از داده‌های آماری مربوط به آخرین گزارش پیش‌بینی عایدی هر سهم استفاده می‌شود که در سایت codal منتشر شده است. از سوی دیگر برای ساده‌سازی بیشتر، از تغییرات نرخ برابری یورو در مقابل‌دلار نیز صرف نظر شده و فرض شده است که نرخ برابری این دو ارز، در سال 89 کمابیش ثابت باقی بماند:
برای محاسبه میزان تغییر عایدی یک سهم بر اثر تغییر نرخ ارز، ابتدا سهام یک شرکت دارویی مثلا کارخانجات داروپخش (با نماد بورسی «دارو») را در نظر می‌گیریم. با مراجعه به آخرین گزارش پیش‌بینی عایدی این شرکت (که به پیش‌بینی عایدی سال 89 مربوط می‌شود)، داده‌های زیر را خواهیم داشت:
سود خالص پس از کسر مالیات: 213‌میلیارد‌ریال
پیش‌بینی: ‌EPSا 213تومان
مقدار درآمد ارزی سالانه: 31‌میلیارد‌ریال
مقدار مخارج ارزی سالانه: 179‌میلیارد‌ریال
تخمین نرخ‌دلار در گزارش شرکت: 1050‌تومان
اکنون با توجه به داده‌های آماری فوق، به محاسبه تاثیر تغییر قیمت ارز بر روی EPS هر سهم شرکت ياد شده می‌پردازیم: خالص هزینه ارزی این شرکت در سال 89 برابر است با تفاضل صادرات و واردات، یعنی:
(میلیارد‌ریال) 148 = 31 – 179 = صادرات – واردات = خالص هزینه ارزی
اکنون اگر سناریوی افزایش قیمت‌دلار را در نظر بگیریم و فرض کنیم که «قیمت فعلی» 1050‌تومانی پیش‌بینی‌شده برای سال 89، عملا به «قیمت جدید» 1100‌تومانی برسد و در عین حال فرض کنیم نسبت برابری‌دلار در برابر یورو نیز ثابت بماند، در این حالت با توجه به متناسب بودن هزینه ارزی با قیمت‌دلار، ‌درصد افزایش قیمت‌دلار با‌درصد افزایش هزینه ارزی شرکت برابر بوده و بنابراين میزان افزایش در «خالص هزینه ارزی» شرکت برابر است با:
‌درصد افزایش قیمت‌دلار * خالص هزینه ارزی = افزایش «خالص هزینه ارزی»
(میلیارد‌ریال) 7 = 1050 / (1050 - 1100) * 148 = افزایش «خالص هزینه ارزی» =>
در پي آن، افزایش 7‌میلیارد‌ریالی هزینه ارزی شرکت، با فرض ثابت ماندن سایر عوامل، به کاهش 7‌میلیارد‌ریالی سود خالص شرکت منجر خواهد شد. ‌درصد کاهش در سود خالص شرکت برابر خواهد بود با:
100 * سود خالص فعلی / میزان کاهش سود خالص =‌درصد کاهش سود خالص
3/3‌درصد = 100 * 213 / 7 =‌درصد کاهش سود خالص
به این ترتیب در صورت افزایش قیمت‌دلار به 1100‌تومان، سود خالص شرکت دچار کاهش 3/3‌درصدی شده و طبیعتا EPS هر سهم شرکت نیز به همین نسبت کاهش خواهد یافت.
اکنون سناریوی کاهش قیمت‌دلار به 900‌تومان را در نظر‌گرفته و فرض می‌کنیم که «قیمت فعلی» 1050‌تومانی پیش‌بینی‌شده برای سال 89، عملا به «قیمت جدید» 900‌تومانی کاهش یافته و در عین حال فرض کنیم نسبت برابری‌دلار در برابر یورو نیز ثابت بماند. در این حالت با توجه به متناسب بودن هزینه ارزی با قیمت‌دلار، ‌درصد کاهش قیمت‌دلار با ‌درصد کاهش هزینه ارزی شرکت برابر بوده و بنابراين میزان کاهش در «خالص هزینه ارزی» شرکت برابر است با:
‌درصد کاهش قیمت‌دلار * خالص هزینه ارزی = میزان کاهش «خالص هزینه ارزی»
(میلیارد‌ریال) 21 = 1050 / (900 - 1050) * 148 = کاهش «خالص هزینه ارزی» =>
در سناریوی کاهش نرخ‌دلار نیز، کاهش 21‌میلیارد‌ریالی خالص هزینه ارزی شرکت، با فرض ثابت ماندن سایر عوامل، به افزایش 21‌میلیارد‌ریالی سود خالص شرکت منجر خواهد شد.‌درصد افزایش در سود خالص شرکت برابر خواهد بود با:
100 * سود خالص فعلی / میزان افزایش سود خالص =‌درصد افزایش سود خالص
9/9‌درصد = 100 * 213 / 21 =‌درصد کاهش سود خالص
بنابراین در صورت کاهش قیمت‌دلار به 900‌تومان، سود خالص شرکت به میزان 9/9‌درصد افزایش یافته و Eps سهم نیز به همین میزان کاهش خواهد یافت. همچنین در صورتی که همه عوامل دیگر را ثابت در نظر‌گرفته و در نتیجه مقدار P/E سهم را نیز ثابت در نظر بگیریم، قابل انتظار است که قیمت سهم نیز معادل نه و نه دهم‌درصد افزایش بیابد.
با توجه به توضیحات فوق، فرمول کلی محاسبه‌درصد تغییر EPS هر سهم در اثر تغییر قیمت‌دلار، به صورت زیر خواهد بود:
‌درصد Δ Eps = (EX - IM) * (P2 – P1) / P1 / Л
‌درصد Δ Eps: ‌درصد تغییر Eps سهم، به ازای تغییر مشخصی در قیمت‌دلار (با فرض ثابت ماندن کلیه عوامل دیگر)
EX: میزان درآمد ارزی سالانه شرکت
IM: میزان مخارج ارزی سالانه شرکت
P1 : تخمین قیمت‌دلار در آخرین گزارش پیش‌بینی EPS شرکت
P2: قیمت جدید‌دلار
Л : آخرین تخمین سود خالص شرکت
اکنون می‌توان جدول تغییر EPS سهام شرکت‌های دارویی در دو سناریوی افزایش و کاهش قیمت‌دلار در سال 89 را به صورت زیر تنظیم كرد:
در مورد جدول بالا، ذکر چند نکته حائز اهمیت است:
1) در حال حاضر سهام 25 شرکت دارویی در بورس تهران مورد خرید و فروش قرار می‌گیرد؛ اما در جدول فوق تنها 14 سهمی مورد بررسی قرار‌گرفته‌اند که بخش عمده معاملات در‌گروه سهام دارویی را به خود اختصاص داده‌اند.
2) همان‌طور که مشاهده می‌شود، در مورد همه شرکت‌های دارویی، مخارج ارزی بیشتر از درآمدهای ارزی بوده و بنابراين افزایش نرخ ارز (با فرض ثابت بودن سایر عوامل)، مقدار EPS سهام کلیه شرکت‌های دارویی را کاهش می‌دهد. برای مثال در صورت افزایش قیمت‌دلار به 1100‌تومان، سهام شرکت‌های «دتهران»، «دلقما» و «دزهراوی» بیشترین آسیب را خواهند دید و سهام «درازک»، «دارو» و «دعبید» کمترین لطمه را متحمل خواهند شد.
3) در تنظیم این جدول فرض شده است که کلیه عوامل اقتصادی تاثیرگذار بر EPS سهم‌ها ثابت مانده و فقط نرخ ارز تغییر می‌کند. بدیهی ا‌ست که در دنیای واقعی، احتمال ثابت ماندن همه شرایط اقتصادی، بسیار ناچیز است. با این وجود، جدول فوق، می‌تواند به منزله مکملی برای سایر تحلیل‌های تکنیکال و فاندامنتال مورد استفاده قرار گیرد.
4) جدول فوق در تاریخ 20 اسفند 88 تنظیم شده است. بنابراین مبنای داده‌های آماری مورد استفاده، براساس گزارش‌هایی‌ است که شرکت‌های ياد شده تا پایان روز 20 اسفند 88 در سایت codal.ir منتشر كرده‌اند. همچنین مقدار P/E هر سهم نیز براساس قیمت سهم در تاریخ ياد شده محاسبه شده است.
5) در این جدول، از این فرض ساده‌کننده استفاده شده است که تغییرات نرخ برابری یورو در برابر‌دلار در سال 89 ناچیز خواهد بود نرخ برابری یورو در مقابل‌دلار، در حوالی 40/1 باقی خواهد ماند. به این ترتیب برای مثال فرض شده است که افزایش 10‌درصدی نرخ‌دلار، با افزایش 10‌درصدی نرخ یورو توام خواهد بود.
6) در صورتی که بنابه هر دلیل، فرض ثابت ماندن P/E را برای هر یک از شرکت‌های فوق در سال 89 را بپذیریم، ‌درصد افزایش EPS شرکت ياد شده در هر یک از سناریوهای تغییر نرخ ارز، برابر با‌درصد تقریبی تغییر قیمت سهام آن شرکت نیز خواهد بود.

نقل از روزنامه دنیای اقتصاد


مطالب مشابه :


تغییر نرخ ارز در 30 سال گذشته

بررسی روند تغییرات نرخ دلار در 30 سال گذشته نشان می دهد که بیشترین افزایش قیمت این نوع ارز




علل تغییرات قیمت طلا

ریشه تغییرات قیمت طلا طی سالهای گذشته تاکنون را میتوان در بسیاری موارد ذکر کرد که اولین




"سناریوهای تغییرات قیمت نفت "

"سناریوهای تغییرات قیمت در جریان شوک قیمتی 1973، قیمت جهانی نفت از متوسط 3.3 دلار در




آنهایی که دلار خریدند چقدر سود کردند؟

EPSnews - آنهایی که دلار خریدند چقدر سود کردند؟ - اخبار/ گزارش و تحلیل بازار سهام (بورس




کاهش‌ قیمت «دلار» ادامه دار می‌شود؟

EPSnews - کاهش‌ قیمت «دلار» ادامه دار می‌شود؟ - اخبار/ گزارش و تحلیل بازار سهام (بورس) درسود




آیا روند افزایشی ارزش دلار کانادا و قیمت طلا همچنان ادامه خواهد داشت؟

تحلیل اقتصادی - آیا روند افزایشی ارزش دلار کانادا و قیمت طلا همچنان ادامه خواهد داشت؟




نرخ روز دلار یورو پوند درهم امارات دلار کانادا یوان چین لیره ترکیه ین ژاپن روپیه هند دلار

قیمت روز انواع کشنده و کامیون و کامیونت - نرخ روز دلار یورو پوند درهم امارات دلار کانادا




تاثير تغيير نرخ ارز بر سود شرکت‌هاي دارويي

میثم‌هاشم‌خانی- تغیيرات نرخ ارز، یکی از عوامل موثر بر تغییرات قیمت‌دلار را در نظر




برچسب :