راههای گسترش عفاف و حجاب در اجتماع

مسأله ی حجاب از مسائل مهم دین اسلام است که در آیات و روایات به کرات درباره ی آن سخن گفته شده است . حجاب و حفاظت از عفت عمومی بر تمام زنان و مردان مسلمان واجب است . مردان باید با غیرت فردی و اجتماعی و زنان با رعایت حجاب و عفاف ، عفت عمومی جامعه را پاس دارند . با توجه به این مسأله ی مهم اسلامی و آثار آن درجامعه به بررسی روش های کاربردی در ترویج فرهنگ حجاب پرداخته و راهکارهایی برای ترویج فرهنگ حجاب مطرح کرده ایم.

     

 حضرت فاطمه زهرا (س) :

خَیرالنساءِان لایَرینَ الرِجال ولایَراهن الرجال.

بهترین زنان ،زنی است که مردی را نبیند و مردی هم اورا نبیند .

 

 

پیامبر اکرم (ص) :

 خداوند حیا و پوشیدگی بندگانش را دوست دارد.

                                                 (مستدرک الوسائل ، ج 8 ، ص 463.)

حفاظت و مراقبت از عفت عمومی بر عهده زنان و مردان است ، مردان با غیرت فردی و اجتماعی و زنان با آزرم و حیا باید عفت عمومی جامعه را پاس دارند . زن مسلمان با رفتاری متناسب و متین، زمینه گسترش عفت را فراهم می سازد . اساساً روح پوشش ،کنترل رفتار و رعایت وقار ومتانت است ،

چنانچه اگر به پوشش ظاهری بسنده شود و ملکه تقوای رفتاری در زن بوجود نیاید ، حجاب همچون کالبد بدون روح خواهد بود که تاثیر مطلوب را نخواهد گذاشت .

پیامبر اکم (ص) بهترین زن را این گونه معرفی نموده است .

خَیرُنِسائِکُمالعفیفه الغَلمه (وسائل الشیعه ،ج 14 ،ص 15)

« بهترین زنان شما ، زنان عفیف و پاکدامن شوهر دوست هستند .»

اسلام به عنوان کاملترین دین الهی ، جزء سعادت انسان ها هدف دیگری ندارد ، و سعادت جزء در پیروی از دستورات الهی حاصل نمی شود . زن و مرد مسلمان با حفظ حجاب و پوشش مناسب راه تعالی و تکامل بسیار سریع طی خواهند نمود و با رعایت سایر دستورات پروردگار به بالاترین مقامات الهی خواهند رسید . بنابر این پوشش و حجاب یک دیدگاه و نظریه نمادین و سمبلیک نیست که فقط در مقام نظر و تئوری مطرح شود ، بلکه یک برنامه و دستور عملی و سازنده می باشد . فلسفه ی حجاب از مسائل مهمی است که آگاهی از آن می تواند یکی از پایه های تحقیق فرهنگ پوشش اسلامی می گردد و به آن عمق و معنا بخشد.

     

فلسفه ی امنیت اجتماعی        

آرامش و امنیت یکی از مواهب الهی است که بشر همواره خواستار آن بوده و جوامع انسانی برای دستیابی و حفظ آن تلاش های فراوانی کرده اند ،تا در سایه امنیت و آرامش زندگی آسوده ای داشته و به سوی اهداف عالی خود حرکت کنند و در نتیجه به پیشرفت ، توسعه و آبادانی سرزمین و زندگی خود دست یابند . بنابراین هرگاه امنیت و آرامش انسان و جامعه بشری به خطر افتاده ، به دفاع از آن برخواسته و در این راه سختی ها و حتی مبارزاتی طاقت فرسا متحمل شده اند . امنیت همچون استقلال جنبه اکتسابی دارد ، و امنیتی را که دیگران ، آن را اعطا یا تضمین نمایند، قبل از وزیدن طوفان حوادث ،از دست خواهد رفت ، بنابراین پویایی و پایداری امنیت ملی و آرامش اجتماعی به موازات وجود امنیت ، مطلوب انسان است و خود باید حافظ آن باشد.

امنیت و آرامش سبب افزایش امید مردم به آینده ، نشاط و شور و هیجان برای ساخت زندگی بهتر می شود ،در فضای تهدید خارجی و یا شورش ها و نا آرامی های اجتماعی معمولا" تلاش های عمرانی ، آبادانی و سرمایه گذاری دراز مدت کاهش  می یابد و همه چیز تحت تأثیر فضای نا امن قرار می گیرد . در این خصوص نا امنی بیش از سایر ابعاد نا امنی استحکام و بنیان جامعه و نظام سیاسی را در معرض آسیب قرار می دهد در صورتی که این نا امنی از جنس فساد ، فحشاء عوامل تحریک جنسی و بی حجابی و شگرد های روانی و شهوانی باشد ، جوانان را از کسب علم و دانش ، پیشرفت و ترقی ، ساختن آینده و کسب فضائل بازمی دارد. مقام معظم رهبری فرمودند :

سرقت ها یک مثال برای نا امنی است ، نا امنی از قبیل انسان های لاابالی و شرور و اوباش و اراذل که طبعاً شرارت دارند و محیط زندگی را نا امن می کنند این هم نا امنی است ..... آدم هایی که پایبند به هیچ قانون و ضابطه ای نیستند ، انسان های شروری که در کوچه ها و محله ها برای ملت و نوامیس و آبروی مردم ناامنی درست می کنند ،این هم به عهده دستگاه های انتظامی و قضایی است که با این اراذل و اوباش  و ناامن سازان محیط زندگی و کار مردم برخوردکنند.

 

مفهوم و ماهیت امنیت اجتماعی

در حوزه ی علوم اجتماعی و علوم انسانی پیرامون تعریف امنیت اتفاق نظری وجود ندارد بلکه تعاریف متنوع ومتعددی از سوی اندیشمندان با نگاه های گوناگون از امنیت ارائه شده است ، اما عوامل ثابت و وجوه مشترکی که در آن ها به چشم می خورد .

برخی معتقدند : امنیت ملی وآرامش اجتماعی یعنی رفع عوامل تهدید کننده منافع حیاتی یک کشور، مهم ترین منافع حیاتی یک کشور به ترتیب شامل منافع عقیدتی ، سیاسی ، جغرافیایی ، اقتصادی ،  و ..... است .

برخی دیگر قائلند : امنیت حالتی از توافق نظم و قانون در یک جامعه ودر برگیرنده ی تمامی زوایای حقوقی و قانونی زندگی یک شهروند است . در یک رویکرد فراگیر ، امنیت اعم از امنیت فردی و امنیت اجتماعی تعریف شده است . امنیت فردی حالتی است که در آن افراد فارغ از ترس آسیب رسیدن به جان و مال آبروی خود یا از دست دادن آن ها زندگی می کند . امنیت اجتماعی نیز حالت فراغت همگانی از تهدیدی است که کردار غیر قانونی دولت را دستگاهی ، فردی یا گروهی در تمامی یا بخشی از جامعه پدید آورد.(سخنرانی در عید سعید غدیر در سال 79)

با این توصیف ، تعریف تهدید نیز روشن می شود ، تهدیدات امنیت ملی : تهدیداتی هستند که اهداف و ارزش های حیاتی یک کشور را به گونه ای در معرض خطر قراردهند و بیم آن می رود که در آن ها تغییر ماهوی و اساسی صورت پذیرد.

 

 

 مؤلفه ها و آسیب های امنیت اجتماعی

برای مفاهیم امنیت و تهدید از نگاه های مختلف می توان مصادیق و دسته بندی های متفاوتی را ارائه نمود بحران ها و آسیب های سیاسی عبارتند از : بحران هویت ، بحران مشروعیت ، بحران مشارکت ، بحران نفوذ ، بحران توزیع ، بحران تابعیت ، کلید واژه ی بحران فرهنگی و اجتماعی نیز به خطر افتادن ارزش ها و هنجارهای دینی و انقلابی است .

لازمه امنیت اجتماعی را مهندسی فرهنگی با محوریت ارزش های حیاتی می دانند نظیر حاکمیت و و ولایت فقیه ،قداست ها و آموزه های دینی که در باید ها و نباید ها تجلی می یابد ، اسلامیت نظام ، جمهوریت نظام و اتکا به مردم ، فریضه امر به معروف و نهی از منکر ، حیا حجاب ، عفاف زنان و دختران ، امنیت و آرامش روانی جامعه ، استقلال همه جانبه ی نهادهای دینی و انقلابی و نهضت انتظار و گفتمان مهدویت . بااین توصیف کمرنگ شدن هر یک از امور یاد شده بنیان گر نا امنی و بروز تهدید در جامعه می باشد و مردم و مسئولان می بایست با غیرت و شهامت به انسجام وظیفه و حراست از جان و مال و ناموس مردم اهتمام و رزند و در قبال تهاجم فرهنگی ،شبیخون فرهنگی ، قتل عام فرهنگی ، استعمار فرانو، انقلاب های مخملین ،فروپاشی از درون و ناتوی فرهنگی با تمسک به اسلام و قرآن قاطعانه ایستادگی نمایند .

 

فلسفه و آثار حجاب

1-وسیله نزدیکی به خدا : هدف از آفرینش انسان عبادت کردن ، امتحان شدن و کمال یافتن است (سوره ملک \2،عنکبوت \22،ذاریات \56) همه ی عوامل و نواهی الهی بر اساس مصالح و مفاسد واقعی است و مراعات آنها از جمله حجاب در رسیدن انسان به سعادت و کمال ابدی مؤثر است.

 2- تقویت پاکیزگی قلب و عفاف و حیا : حجاب موجب پاکیزگی قلبی و طهارت معنوی و تقویت عفاف و حیا می شود .

3- نماد ایمان و سلامت از خطر : حجاب موجب می شود تا زن به نماد ایمان شناخته شود و از آزار و طمع دیگران سالم بماند .امام علی (ع) با بیان این جمله در نامه اش به امام حسن (ع) در مورد حجاب زنان می فرمایند :«در پرده ی حجاب نگاهشان دار ، تا نامحرمان را ننگرند زیرا که سخت گیری در پوشش عامل سلامت و استواری آنان است .بیرون رفتن زنان بد تر از آن نیست که افراد غیر صالح را در میانشان آوری ، و اگر بتوانی به گونه ای زندگی کنی که غیر از تو را نشناسند چنین کن » (احزاب \ 53) 

4- جلوگیری از فحشا : امام رضا (ع) می فرماید حجاب از فحشا جلوگیری می کند و موجب آرامش روحی زن و مرد می شود (نهج البلاغه \31)

5- آرامش روانی وامنیت اجتماعی : نبودن حریم میان زن و مرد و عوامل تحریک جنس سبب بر هم خوردن تعادل روانی جوانان می شود .

6- استحکام پیوند خانوادگی : اختصاص یافتن بهره جویی ها و لذت بردن های جنسی به محیط خانواده و در چارچوب ازدواج ، پیوند زناشویی را استوار  می سازد و لذت طلبی ، تمایل مردان را به زنانی غیر از همسر خود تشدید می سازد .(بحارالانوار ، ج104 ص 34)

 7- سلامت و اقتدار جامعه : گسترش لذت جویی های جنسی در جامعه ، نیروی کار و تلاش را ضعیف می کند . انسانها و جوانان را به غفلت می کشد و موجب فرسایش و کاهش نیروی کل اجتماع خصوصا ًزنان است .(روح الله حسینیان – حریم عفاف – فصل اول )

8- حفظ کرامت ، شخصیت و ارزش واقعی زنان : زن هر اندازه متین تر و با وقار تر حرکت کند و پوشش مناسب تری داشته باشد و خود را در معرض نمایش قرار ندهد به احترام و کرامتش افزوده می شود .(شهید مطهری ، مسئله حجاب ص 90) رعایت نکردن پوشش و حجاب مناسب در حقیقت تجاوز به حقوق و آزادی معنوی زن و شکستن کرامت و ارزش زن می باشد.    (ایت الله  جوادی آملی ، زن در آینه ی جلال و جمال ص 424)

زن گوهر گرانبهای الهی است که باید خود را در صدف حجاب نگه داری کند . زن مسلمان تجسم حرمت و عفت در جامعه است ، حفظ پوشش به نوعی احترام گزاردن به زن و محفوظ نگه داشتن وی از نگاه های شهوانی و حیوانی است . زن اگر موقعیت خود را در نظام آفرینش بیابد ، حقیقت و ارزش خود را درک می کند ، بداند از کجا آمده است در کجا قرار دارد و به کجا می رود از پوشش دینی به عنوان یک نیاز جدی خود بهره می گیرد و هرگز جامعه را صحنه ی نمایش تن و تحرکات جنسی خود قرار نمی دهد .

9-امنیت و آرامش برای زن : در سایه ی رعایت عفاف زن با شهامت هرچه تمام تر به وظیفه ی خود مشغول شده و خطری از ناحیه ی اجتماع متوجه وی نمی شود ،پوشش دینی پیام عفت ، شخصیت و خدا ترسی زن مسلمان است و مردان جامعه نه تنها به چنین بانویی چشم طمع نخواهد داشت که پاکی ونجابت او را می ستایند . اگر زن از حصار منیع پوشش د رآید ، در معرض ضربات دیده های آلوده وقلوب منحرف قرار می گیرد و آرامش خود را از دست داده و نهایتا ً نجات از تلاطم امواج بلا را نا معلوم می سازد .

10- جواز حضور در اجتماع : اسلام با طرح پوشش زن در حقیقت جواز حضور در اجتماع او را رقم زده است و با دستورات حکیمانه و راهگشایی که در چگونگی منش و روش او ارائه داده است از یک سوی این نیروی عظیم را از تباه شدن و در گوشه ای بی هدف و اثر ماندن نجات داده و از سوی دیگر جلوی فساد گستری و ناهنجاری های ناشی از اختلاط مرد و زن را گرفته است .

11-  استحکام نماد خانوادگی : شک نیست که هر چیزی موجب تحکیم پیوند خانوادگی و سبب صمیمیت رابطه ی زوجین گردد ، برای کانون خانواده مفید است و در ایجاد آن باید حد اکثر کوشش مبذول شود ، و باالعکس هر چیزی که باعث سستی روابط زوجین و دلسردی آنان گردد به حال زندگی خانوادگی زیان مند است و باید با آن مبارزه کرد .

خود نمایی و حضور تحرک آمیز زنان ودختران در صحنه های اجتماعی ، نظر هر مرد متحل و مجردی را به خود جلب می کند . وقتی چشم های مردی در محیط های مختلف اجتماعی از دیدن مناظر مسموم توجه به زنان و دختران کامیاب شود ، طبعا ً میزان علاقه ی او نسبت به همسرش کاهش می یابد این کاهش علاقه در بلند مدت استحکام پیوند خانوادگی را به سستی و در نهایت به جدایی مبدل می کند .

12- مبارزه با نفس : میل به خود نمایی و جلوه گری به مصالحی در سرشت زن ، نهفته است که باید در مسیر درست و هدفی والا به کار گرفته شود ، پوشش را می توان مهمترین عمل تعدیل میل خودنمایی دانست ، حضرت علی (ع) در این مورد می فرماید :

زَکات الجَمالِ ، العَفافُ (غرالحکم و در رالکلم ،ج 4، ص 105)

زکات زیبایی عفاف است .

زیبایی برای زن ، سرمایه است اما باید به جا مصرف شود و زکات جمال زن ، حفظ عفاف و پوشش است . جواز کشف حجاب در مقابل محارم از جمله شوهر این غریزه را جهت می دهد از خود آرایی زن مختص به شوهر باشد و منع آن در برابر نا محرم ، این غریزه را کنترل می سازد و از مرز شکنی جلو می گیرد ، تعدیل این غریزه می توان گامی در جهت مبارزه با سایر خواهش های نفسانی باشد .

فقدان امنیت و آرامش اجتماعی و روانی موجب نا امیدی مردم نسبت به آینده و بستر سازی برای توطئه فروپاشی از درون می باشد بزه کاری ها و ناهنجاری های ناشی از این معضل خانمان سوز به قدر گسترده و متنوع است که نمی توان ابعاد و زوایای آشکار و پنهان و آثار سوء آن را در کوتاه مدت و دراز مدت در این نوشتار ترسیم نمود لکن برای تکمیل بحث به برخی از  زوایای آن اشاره می شود :

1-            برهم خوردن تعادل روانی و نظام جامعه در این صورت کمترین شدت فشار از بیرون منجر به فروپاشی از درون می گردد .

2-            فروپاشی کانون خانواده و ناکار آمدی آن در اصلاح و تربیت فرزندان .

3-            استفاده ابزاری از زنان و شکسته شدن کرامت و شخصیت واقعی زن و کاهش مشارکت اجتماعی و علمی آنان

4-            متو قف شدن روند رشد ، توسعه کشور و از بین رفتن زمینه نخبه پروری ، کادر سازی و هدر رفتن استعداد ها و انرژی جوانی و فرار مغز ها ودر نهایت وا بستگی و عقب ماندگی .

5-            بی اعتمادی بین آحاد جامعه خصوصا ً اعضای خانواده به یکدیگر .

6-            کاهش معنویت و پاکدامنی در جامعه دوری از خدا و تعطیل شدن احکام الهی و آموزه های دینی .

7-            تزلزل در عزت و اقتدار نظام اسلامی ، تضعیف دستاورد های اسلامی و آرمانهای امام راحل و شهیدان ، بالا رفتن آمار طلاق ، فرار از خانه ، خود کشی ، اعتیاد ، سقط جنین و کودکان خیابانی ، از جمله ناهنجاری های ناشی از اباحه گیری و برهنگی است .

معضل برهنگی و فساد و فحشا در فروپاشی خانواده و دلبستن زنان یا مردان به کسانی غیر همسران خود ، نقش زیادی دارد . میزان فروپاشی خانواده در آمریکااز شش در صد در سال 1890 به چهل درصد در سال 1948 و اکنون به شصت درصد رسیده است ، در سوئد شصت و هفت درصد پیوند زنا شویی به جدایی می انجامد ،در اسپانیا از دو ازدواج یکی منجر به طلاق می شود ، به گزارش یونسکو در کشور های صنعتی جهان از هر چهار مورد ازدواج سه مورد به طلاق می انجامد . و در کشور های اسلامی نیز طلاق سیر صعودی نگران کننده ای دارد .

درایران از سال 1358 تا 1360 در برابر هر هزار ازدواج 75فقره طلاق ، از سال 1361 تا 1365 از هر هزار مورد ازدواج 92 فقره طلاق به ثبت رسیده و 9\7 درصد در سال 1377 به 3\10درصد رسیده است در عربستان صعودی 24 درصدازدواج ها به طلاق می انجامد در کویت به ازای هر چهارازدواج ، یک مورد به طلاق می انجامد و در تهران سال 1380 شاهد یک مورد طلاق در برابر پنج ازدواج بوده است .(حقوق زنان – حمیدکریمی ص 185)

بر اثر این پدیده شوم ، انحرافات دیگری نیز به وجود می آید نظیر : التقاط و آمیختن افکار  ناب اسلامی با اندیشه های غربی ، تقدس زدایی از مقدسات و آموزه های حیات بخش دین ، القاء ضدیت و تعارض بین سنت های دینی چون حجاب با تجدد گرایی و مدرنیته و اباحه گری ، بی اعتبار ساختن قوانین و باید ها و نباید های دینی ، بیگانه شدن از نسل های آینده از تعصب های دینی ، زائل شدن غیرت دینی و...... (پژوهش های قرآنی ش 37-38 ص 159 )

امام علی (ع) در باره ی زنان و دخترانی که به شهوات و بی بند و باری ها آلوده شده با تقلید از زنان غیر مسلمان ، فساد ، فحشا و بی حیایی را گسترش می دهند می فرمایند :

در آخرالزمان و نزدیکی قیامت ، که بد ترین زمان ها ست ، زنانی ظاهر می شود با این خصوصیات : داخل درفتنه ،راغب به شهوات ، سرعت گیرنده به سوی لذت ها ، حلال شرمنده محرمات الهی،که این زنان با این اوصاف در جهنم ابدی و دائمی هستند ( پرتو سخن 12\2\86)

و نیز فرمودند : همت حیوانات شکم ، و همت درنگان مخاصمه و دشمنی به غیره و همت زنان آرایش زندگی و فساد در دنیا ست و این مردان و زنان با ایمانند که تسلیم عوامل پروردگارند ، و اهل رأفت  و مهربانی ، و خدا ترس هستند (وسائل الشیعه ج 14 ص 19 )

پیامبر  اکرم (ص) فرمودند :

برای هر عضوی بهره ای از زنا است ، و زنای چشم ، نگاه کردن به نامحرم است. (نهج البلاغه ، شهر ابن ابی الحدید ، ج 9 ، باب 153 ص 160 )

و نیز تصریح نمودند :

هر کس دیده اش را از حرام پر کند خداوند در قیامت دیده اش را از آتش پر نماید ، مگر این که توبه کند و از عمل خود برگردد . ( بحار ج 104 ص 36 ).

 

حجاب در جامعه :

1-   تقویت ایمان و اعتقاد دینی

در زنان مسلمان باید باور استوار و ایمان عمیق ایجاد شود ، زنی که دل به حق داده و اندیشه به خدا سپرده و فرجام زندگی دنیوی اش را پذیرفته ، چطور حاضر می شود خود آرایی و خود نمایی کند و خود را در معرض دیدهای آلوده قرار دهد و زمینه های تلذذ دیگران و فساد آفرینی را به وجود آورد ؟

بنابر این اولین گام و حرکت اصولی در ترویج فرهنگ حجاب ، آشنایی کامل با دین و تقویت اعتقادات اسلامی در بین افراد جامعه ، علی الخصوص بانوان محترم می باشد . اگر ما دین و ایمان را به معنای واقعی آن در بانوان مستحکم نماییم ،دیگر مشکلی تحت عنوان بد حجابی در جامعه ی اسلامی نخواهیم داشت .

بنابر این تقویت ایمان و اطاعت از دستورات پروردگار عامل پایدار و درونی بسیار مهم در ترویج فرهنگ حجاب در جامعه می باشد ، و در نقطه ی مقابل کوتاهی در تقویت ایمان و عدم تبعیت از دستورات الهی نتیجه بالعکس به ارمغان خواهد آورد .

2-   احیاء فرهنگ اصیل اسلامی

احیاء ارزش های اسلامی و فراخوانی زن مسلمان به تعقل و دریافتن ارزش ها و آفریدن روح تعبد و تعهد نسبت به این ها نقش مهمی در ترویج فرهنگ حجاب خواهد داشت .

در روایتی از پیامبر اکرم (ص)نقل شده است که فرمودند : « دو گروه از اهل آتشند که من آنها را ندیدم . گروهی که تازیانه های همانند دم گاو دارند و به انسان ها می زنند و زنانی که در عین پوشیدگی برهنه اند(لباس های نازک و بدن نما می پوشند)، هوسباز و دلفریبند ،موهای آنها همانند کوهان شتر جلوه گر است . اینها وارد بهشت نمی شوند و بوی آن را هم استشمام نمی کنند ،اگر چه بوی بهشت از مسیر بسیار دور استشمام می شود .(صحیح مسلم ،ج 3 ص 1680)

همچنین پیامبر اکرم (ص)فرمودند :«زنی که با موهایش بر جهنم آویزان است ،کسی است که موهای خود را از نا محرم نمی پوشاند . »(وسائل الشیعه ، ص 14 ص 156 )

3-   معرفی الگوها در زمینه ی حجاب

الگوه در ساختار روحی و رفتاری انسان نقشی مهم بر عهده دارند . امروزه یکی از تاسف های جدی این است که زن مسلمان آن چنان که بایسته و شایسته است با چهره های بلند تاریخ اسلام آشنا نیست ،زندگانی زنان نام آوری همچون حضرت مریم (ع) ، حضرت زهرا (س) و فرزند برومندش پیام آور عاشورا حضرت زینب (س) و دیگر چهره های والای تاریخ گذشته و معاصر باید برای زن مؤمن نشان داده شود تا بنگرد چه سان با حفظ هویت و شخصیت و وقار و متانت می تواند در جامعه حضور پیدا کرده و ایفای نقش نماید .

4-   کتب درسی

قدم مؤثر و عملی دیگر در ترویج فرهنگ حجاب ،گنجاندن مطالب مهم در زمینه حجاب و پوشش و آموزش های لازم در این زمینه در کتب درسی دوره های ابتدایی ، راهنمایی ، دبیرستان و دانشگاه می باشد .

در کشور ما جمع نیروهای محصل اعم از دانش آموز یا دانشجو بالغ بر بیست میلیون نفر می باشند و این یعنی حدود یک سوم کل افراد جامعه ،پس بر مجریان تعلیم و تربیت کشور واجب است که جهت حفظ ارز شهای اسلام و اشاعه فرهنگ حجاب به نسل نو اقدامات جدی تری از خود نشان داده و در شکل های مختلف در لابه لای کتب درسی (عل الخصوص دختران )به یاد آوری و آموزش فرهنگ حجاب بپردازد ، البته تعیین محتوای مطالب با توجه به ظرفیت های درک و فهم بر اساس سن و سال ، بر عهده ی کار شناسان تعلیم و تربیت و اساتید حوزه و دانشگاه می باشد .

5-   روزنامه ها و مجلات

ابزار فرهنگی دیگری که می تواند در خدمت معرفی و ترویج فرهنگ حجاب در جامعه قرار بگیرد . روز نامه ها و مجلات می باشند . امروزه تقریبا ً اکثریت مردم جامعه به نحوی با روز نامه ها و مجلات سر و کار دارند و درآینده نقش روزنامه ها و مجلات افزون تر خواهد گردید . بنا بر این ما می توانیم با بر نامه ریزی درست ،منسجم و هدفدار از این رسانه های گروهی برای آموزش مخاطبان خود استفاده نماییم . البته ترویج فرهنگ حجاب می تواند در قالب شعر ،داستان ،طراحی ،نقاشی و سایر اشکال دیگر باشد .

6-   تلویزیون

جعبه اطلاع رسانی فوق العاده مؤثر دیگردرترویج فرهنگ حجاب تلویزیون می باشد . امروزه تلویزیون در متن و بطن زندگی مردم قرار گرفته است و می شود گفت تقریبا ً همه افراد جامعه از این رسانه عمومی به نحوی استفاده می کنند .

ضمنا ً این اشاعه و ترویج باید منسجم ، هدفدار و همیشگی باشد و بی شک بهترین و مؤثر ترین و پرکیفیت ترین ابزار در ترویج فرهنگ حجاب در عصر کنونی تلویزیون می باشد .

 

7-   رادیو

رادیو ابزاردیگری است که مکمل کار تلویزیون د راشاعه وترویج فرهنگ حجاب در جامعه است . تقریبا ً همه ی وسایل نقلیه با رادیو سرو کار دارند و طولانی بودن مسافرت ها و یا تردد در شهرها ،الزامات روانی برای رانندگان و مسافران ایجاد می نماید که رادیو را برای رفع خستگی و تنوع استفاده نمایند . ضمنا ً نوع کار برخی از هموطنان به گونه ای است که در حین کار معمولا ً از رادیو استفاده می کنند و با توجه به اینکه مخاطبان رادیو اقشار وسیعی از مردم اجتماع می باشند ،مسؤو لین صدای جمهوری اسلامی می توانند به طور مرتب و در فاصله های زمانی مشخص جمله یاحکایتی که مروج فرهنگ حجاب را در جامعه باشد را بیان نموده و بدین طریق سهمی در گسترش و اشاعه فرهنگ حجاب در جامعه داشته باشند .

8-   کتب و آثار نوشتاری

بی شک اگر ما بخواهیم در اشاعه و گسترش فرهنگ حجاب موفق و پر کیفیت ظاهر شویم ،باید کتب و آثار نوشتاری فراوانی در این مورد بنگاریم و در اختیار بانوان جامعه قرار دهیم . در بسیاری از موارد سستی ها و کم کاری ها ی ما در این زمینه باعث می گردد که خدای ناکرده دشمن از موقعیت های مناسب استفاده نموده و آثار مخرب خود را گسترش داده و نسل جدید را به سمت و سویی که خود می خواهد سوق دهد .

9-   تابلو ها و اتیکت های فرهنگی – آموزشی

از جمله کار های عملی و مؤثر برای ترویج فرهنگ حجاب در جامعه ، در دنیای سراسر تبلیغات امروزی استفاده ازتابلو ها و  اتیکت ها فرهنگی – آموزشی می باشد . ما باید زمینه گسترش و ترویج فرهنگ حجاب را از هر سو مهیا نماییم و از تمامی جوانب به مردم اطلاعات داده و ارزش ها ی واقعی را در مقابل چشمانشان قرار دهیم که یکی از این راهها ی مؤثر تابلو های فرهنگی – آموزشی       

در  بزرگراه ها ،چهار راهها ، میادین ، نقاط پرتردد شهرها و مکانهایی از این قبیل می باشد .

10- برگزاری مسابقات سراسری در زمینه حجاب و پوشش

از جمله ابتکارات دیگری که ما می توانیم در زمینه ی ترویج فرهنگ حجاب از آن مدد بطلبیم ،بر گزاری مسابقات سراسری در زمینه های فرهنگ حجاب و پوشش در کشورمی باشد . معمولا ً کلمه ی «مسابقه » به دلیل اثرات مثبت روانی که در افراد ایجاد می نماید ، سبب می شود که مخاطبان مسابقات با دقت و موشکافی بیشتری به مساله مورد نظر بنگرند .

11- استفاده از نقاشی ، طرح ها و آثار گرافیکی

در بعضی از موارد برای اینکه اثرات روانی- اجتماعی ترویج را بالا برده و بر کیفیت اطلاع رسانی خود بیافزاییم لازم است که فرهنگ ترویج را از حالت یکنواخت و یک سو خارج نموده و به امر اطلاع رسانی تنوع بخشیم .

دراین خصوص ما می توانیم طرح ها و آثار گرافیکی و یا نقاشی را بر گزینیم . گاهی اوقات تاثیر و اثر یک نقاشی به مراتب بیشتر از آثار نوشتاری و قلمی می باشد که این طرح ها علی الخصوص برای دانش آموزان و نوجوانان جذابیت بیشتری خواهد داشت . در مورد موفق شدن در زمینه ها ما می توانیم از هنر مندان محبوب و بر جسته کشور مدد بطلبیم و آنان را به یاری خویش فراخوانیم .

 

12- برگزاری مرتب فراخوانی های مقالات

از جمله راهکار های مؤثر در اشاعه و ترویج فرهنگ حجاب و پوشش در جامعه برگزاری مرتب فراخوانی های مقالات می باشد . برای اینکه در ترویج فرهنگ حجاب به راهکارهای بهتر و صحیح تر برسیم لازم است که دست نیاز به سوی تمامی مردم کشور دراز نماییم و از آنان مدد بطلبیم ،که یکی از این روش ها ، برگزاری مرتب و مستمر فراخوان های مقالات در زمینه حجاب و پوشش اسلامی می باشد .

13- نشست های مرتب و منظم بانیان ترویج فرهنگ در جامعه

ما در زمینه اشاعه و ترویج فرهنگ حجاب باید متولیان و بانیان مخصوص داشته باشیم ،از جمله فواید بسیار مهم نشست های بانیان فرهنگ حجاب ،تجزیه و تحلیل بر نامه های اجرایی ،بررسی کیفیت بر نامه ها ی اجراشده ، انتقال تجارب مسؤولین بخش ها به یکدیگر حل  و رفع معظلات و مشکلات پیش آمده ، هماهنگی اتحاد و انسجام مسؤولین بخش ها ی مختلف کشور با یکدیگر می باشد .

 

 

14- نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی

بدون تردید بانیان سهیم در گسترش فرهنگ حجاب و پوشش دو نهاد مقدس ارشاد و تبلیغات اسلامی می باشند . جهت گیری های درست و منطقی این دو ارگان حساس می تواند زمینه های ترویج فرهنگ حجاب را گسترش بیشتری بدهد ، این دو نهاد با امکانات متعدد فرهنگی که در اختیار دارند ، می توانند بستر سازی نموده و با چاپ آثار ،پوستر ،عکس ها ، زندگی نامه ها و ....... گسترش فرهنگ حجاب را ارتقا بخشد .

15- حوزه های علمیه و دانشگاه ها

دو کانون حساس و بسیار مهم ارتقا فرهنگ و دانش در جامعه ،حوزه و دانشگاه می باشد ، بانیان تبلیغ و هدایت از حوزه ها بر می خیزند ، و پرچمداران علم و دانش و متخصص از دانشگاه ها . اگر فرهنگ حجاب و پوشش دقیقا ً به این دو قشر تجویز شود ، به طور قطع آنان آن فرهنگ را در جامعه گسترش داده در نتیجه کل جامعه مروج فرهنگ حجاب و پوشش خواهند شد .

 

16- احیاء فرضیه امر به معروف و نهی از منکر

امر به معروف و نهی از منکر از فروعات بنیادین دین مقدس اسلام به شمار می رود و در جایگاه آن همین بس که در کنار عباداتی چون نماز ،روزه ، حج ،زکات و ..... مطرح شده است . بسیاری از امامان و پیامبران الهی وظیفه اصلی خویش را در امر به معروف و نهی از منکر متمرکز نموده اند و برای اصلاح جوامع دوران خویش از هیچ تلاشی فرو گذار نمی کردند .

مطمئنا ً احیا و اجرای دقیق فرضیه امر به معروف ونهی از منکر ترویج فرهنگ پوشش و حجاب را فوق العاده گسترش و استحکام خواهد بخشید .

 

17- نقش خانواده ها در گسترش فرهنگ حجاب

روانشناسان ثابت کرده اند که شخصیت و هویت کودک در مراحل اولیه در خانواده شکل می گیرد ،کودک مانند مومی است که می شود هر گونه که خواست به آن حالت داد، بنابر این اگر والدین دوست دارند که دخترانی با حجاب و پوشش مناسب داشته باشند باید بذر ها و زمینه های آن را در کودکی استحکم بخشد و خود رعایت و قواعد پوشش مناسب را در محیط خانواده بنماید ،چرا که الگوی کودک ، والدین و اعضای خانواده می باشد .

18- آموزش در زمینه پوشش دینی مناسب

باید پوشش دینی مناسب شأن و منزلت بانوان به آنان تعلیم داده شود، که پوششی که پیشوایان دین ،بانوان را به آن امر می کردند چه خصوصیاتی دارد . یکی از ویژگی های پوشش دینی ضخامت آن است به گونه ای که پوست بدن از زیر آن پیدا نباشد ،در غیر این صورت پوشش دینی محسوب نمی شود .

امام صادق (ع) فرموده است : « مصلحت زن مسلمان نیست که روسری و پیراهن نازک بپوشد . »

(وسائل الشیعه ،ج 3 ص 156 )

در روایتی از امام علی (ع) نقل شده است :« پوشیدگی برای زن سودمندتر و زیبایی او را پایدار تر می کند . » (غررالحکم )

19- نقش و جایگاه مرد در ترویج فرهنگ حجاب

مرد پاسدار حرمت زن و نگهبان کرامت ناموس است . در روایات اسلامی لزوم غیرت برای مردان تاکید شده و مردان غیور ستوده شده اند . غیرت مردان ،استواری ،فراز مندی ، راستی ،حراست ، پاک نگری و پاک داری است . حضرت علی (ع) فرموده اند :

غیره پ الرجال ایمان (همان ماخذ ، ج 4 ، ص 377 )

« غیرت مرد و حراست او از ناموسش ، ایمان است »

 

20- تشویق و معرفی خانواده های نمونه در حجاب ما می توانیم با یک برنامه ریزی ساده و در عین حال دقیق و جامع سالانه در هر،شهر استان و در انتها کشور خانواده هایی که از لحاظ پوشش و حجاب اسلامی را رعایت نموده و در سایر زمینه ها نیز موفق و پر تلاش بوده اند به جامعه معرفی نموده و از انان تجلیل به عمل آوریم ،هر چند خانواده های نمونه محجبه نیازی به تشویق ندارند و انان اجرو پاداش عظیم خویش را از پروردگار خواهند گرفت ، ولی حرکت هایی این چنینی می تواند عاملی مؤثر دراشاعه و ترویج فرهنگ پوشش و حجاب در جامعه باشد و دیگران با الگو برداری از این خانواده ها ، آینده ای موفق همراه با سعادت را برای خویش به ارمغان بیاورند .

 

21- نظارت بر رسانه های جمعی

رسانه ها ،نقشی مهم در فرهنگ اجتماعی مردم دارند و می توانند با نوع برنامه های خود امتی را به فساد یا صلاح سوق دهند . دقت فراوان در گزینش مسؤولین رسانه ها که در حقیقت رهبران فرهنگی مردم می شوند یک ضرورت جدی است .

22- آموزش حجاب در مدارس

مدارس مراکز تعلیم و تربیت و تزکیه اند . آموزش عملی احکام دینی ،بخشی از وظایف معلم و دانش اموز را تشکیل می دهد کار آموزی در مسائل دینی نظیر کار اموزی های دیگر موارد درسی یک ضرورت است . در غیر این صورت تعلیمات دینی تنها شکل نظری به خود می گیرد و کافی نبودن چنین شیوه ای به اثبات رسیده است . تدریس پوشش دینی در مدارس در ضمن یکی از موارد درسی ،منطقی ترین ،طبیعی ترین موفق ترین ،و کلیدی ترین راه تحقق عملی حجاب اسلامی در کشور است .

امید واریم که با بهره گیری از موارد مطرح شده فوق شاهد گسترش روز افزون حجاب و پوشش متناسب با شان و منزلت زن مسلمان در کشور خود ،ایران اسلامی باشیم .

ارائه راهکاروپیشنهادات : 

-        ایمان خود را تقویت کنیم .

-        اسلام راستین را زنده نگه داریم .

-        مسئله حجاب و عفاف را به کودکان و نوجوانان خود آموزش دهیم .

-        عفاف و حجاب را در خانواده در تمامی شرایط رعایت کنیم .

-        امر به معروف و نهی از منکر به طور جدی با استفاده از شیوه های صحیح اجرا نماییم.

تا در درجه اول خانواده و بعد از آن جامعه ای سالم داشته باشیم که بتواند در تمامی عرصه های علمی و ..... موفقیتهایی را کسب نماییم .

 


مطالب مشابه :


مقاله حجاب و عفاف

غریزی نیست،بلکه اکتسابی است،زنان در یافتند که دست و دل بازی مایه ی طعن و عفاف و حجاب




مقاله ای در مورد حجاب و عفاف برای دانلود

یک مقاله در مورد حجاب و عفاف به شرح زیر حجاب و عفاف در قرآن کریم. عفاف و حجاب چیست؟




تحقیق در مورد حجاب

تحقیق در مورد حجاب دانلود کلیپ صوتی ^ تصویری ، تصاوير ، تحقیق ، یوزر و پیدایش, عفاف,




مقاله ای در مورد حجاب

گفته مي شود .در قرآن لفظ حجاب وجود دارد ولي فقط درباره حجاب و نهضت و سختيها حريم عفاف




تحقیق درباره حجاب (یاهو)

تحقیق درباره حجاب در مورد حجاب و حرمت نگاه که پرده، وسیله‎ی پوشش است، ولی هر




تحقیق پیرامون حجاب و عفاف

تحقیق پیرامون حجاب و در قران و بررسي آيات حجاب و عفاف 9 مرجع تقلید درباره حجاب.




آسیب شناسی حجاب و عفاف

آسیب شناسی حجاب و عفاف وصیت شهدا درباره حجاب. نتوانستید از عهده ی مقابله ی با فتنه




راههای گسترش عفاف و حجاب در اجتماع

عفاف و حجاب مسأله ی حجاب از مسائل مهم دین اسلام است که در آیات و روایات به کرات درباره ی آن




برچسب :