«گنبد سلطانیه»، ستاره‌ی بی‌بدیل معماری اسلامی

 «گنبد سلطانیه»، ستاره‌ی بی‌بدیل معماری اسلامی .f5cls{text-align:justify;} .f5cls a{color:blue;text-decoration:underline;} .f5cls a:hover{color:red;text-decoration:none;} .f5cls a:visited{color:#a44;}

به گزارش خبرگزاری اهل‏بیت(ع) ـ ابنا ـ «احمد اسدی» کارشناس معماری اظهار کرد: «گنبد سلطانیه» با درخشش در میان خشت‌ها و آجرهای شهر سلطانیه گوشه‌هایی از تاریخ هنر این دیار را به جهانیان عرضه می‌دارد.

وی با اشاره به ویژگی منحصر به فرد سلطانیه، افزود: گنبد سلطانیه یکی از شاهکارهای تکرار نشدنی و بزرگ‌ترین بنای زمانه را در قالب شگفتی معماری اسلامی شکل داده است.

این کارشناس با بیان این‌که سازه‌ی سربلند سلطانیه پس از مسجد ایاصوفیه در استانبول ترکیه و کلیسای سانتاماریا دلفیوره در شهر فلورانس ایتالیا که خود مأخوذی از بنای نامبرده است، رتبه‌ی سومین گنبد عظیم دنیا را مختص خویش کرده است، افزود: این سمبل نمادین از مختصات روح هنر بومی‌مان، از فونداسیون ۸ وجهی برخوردار و ۳ بخش گنبدخانه، تربت‌خانه و سردابه را در بر دارد که با احتساب طبقه‌ی هم‌کف که شامل ۳ طبقه است با ایوان‌های هشتگانه، حدود ۱۰ اتاق و دهلیزهای ارتباطی، پلکان‌ها، پاطاق گنبد، پایه‌های ۸ ضلعی از سویی دیگر مناره‌ها و ۸ مؤذنه رفیع بی‌مانند را شامل می‌شود.

اسدی اظهار کرد: لکن در این بنای تاریخی هر چند سبک و سیاق‌های وطنی به وضوح در خلق آن مشهود است، از نقطه نظر ترکیب فضا با معماری هیچ یک از مقابر ایرانی قبل خود مطابقت ندارد و این قضیه از ترکیب دالان‌های بسیار پیچیده و تودرتو سردابه و وجود واحدهای حجمی متعدد تراوش می‌کند که با یکدیگر هیچ ارتباط فضایی ندارند.

این کارشناس با اشاره به دانش بالای سازندگان گنبد این بنا، افزود: گنبد این بنای تاریخی، با توجه به دانش بالا در امر اجرا و تناسبات، رعایت همه‌ی زوایا و خطوط، سیستم معماری، ایستایی و هماهنگی کامل با دیگر اجزای سازه‌ای مجموعه سلطانیه، بسیار زیرکانه پدیدار شد که محاسبات دقیق معماران در طراحی و تعیین موقعیت فضایی اثر از منظر استحکام خاک به شمار می‌رود.

وی با اشاره به ثبت گنبد در فهرست یونسکو، خاطرنشان کرد: سازندگان گنبد سلطانیه، خلاقیت در ایجاد چنین بنای منحصربه فردی را به مرزی رسانیدند که این اثر اکنون در زمره نوادر جهان جا گرفته است.

براساس این گزارش، این اثر پس از ۳۹ سال مرمت در طی ۹ دوره‌ی بازسازی که چندی نیست از نصب آخرین کاشی آن می‌گذرد در سال ۸۴ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید


مطالب مشابه :


گنبد

دانشجویان معماری دانشگاه آزاد بوشهر چپیره سازی در گنبد به دو بخش عمده تقسیم می شود:




گنبد سلطانیه

دانشجویان معماری دانشگاه آزاد برای انجام حرکت آزاد در اطراف گنبد وجود دارد ، از




دانشگاه آزاد اسلامی واحد گنبد کاووس:

دانشگاه آزاد اسلامی واحد دانشگاه آزاد اسلامی واحد گنبد کاووس در سایت آزمون




نقش گنبد در معماری

گروه معماری دانشگاه آزاد پلان آزاد تاق و گنبد در معماری سایت دانشگاه آزاد




گنبد های نمکی جنوب ایران

تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی زرند گنبد های نمکی جنوب فهرست لینک و سایت




سامانه جامع آموزشی دانشگاه علمی کاربردی 2 گنبدکاووس WWW.GUAST.IR

جهت اصلاعات بیشتر به سایت دانشگاه علمی پدیده گنبد مرکز آزمون دانشگاه آزاد




«گنبد سلطانیه»، ستاره‌ی بی‌بدیل معماری اسلامی

وی با اشاره به ثبت گنبد در فهرست یونسکو، خاطرنشان کرد: سایت دانشگاه آزاد اسلام واحد




اعلام نمرات دانشگاه آزاد کردکوی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد گنبد; دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزاد شهر ; سایت جامع آموزش و پژوهش




قهرمانی مقتدرانه کشتی گیران دانشگاه آزاد اسلامی گرگان

اخبار و رویدادهای رسمی و غیر رسمی دانشگاه آزاد گنبد ، ‌سمنان سایت دانشگاه های آزاد




برچسب :