آیین نامه ارزشیابی پیشرفت تحصیلی و تربیتی در دوره ابتدایی ( ارزشیابی کیفی - توصیفی ) ( 3 )

اصول حاکم بر ارزشیابی پیشرفت  تحصیلی

1- جدایی ناپذیری ارزشیابی از فرآیند یاددهی – یادگیری:
1/1- ارزشیابی دانش آموزان باید به عنوان بخش جدایی ناپذیر فرآیند یاددهی و یادگیری و نه به عنوان نقطه پایانی تلقی شود .امروزه اجرای شیوه ی مذکور موجب پذیرش تفاوتهای فردی دانش آموزان و اعتقاد به قابلیت رشد هریک از آنها دارد همچنانکه درنظام های پیشرفته آموزشی این اصل مورد توجه و نقطه عطف ارزشیابی های معتبر قرار گرفته است .

2- استفاده از نتایج ارزشیابی در بهبود فرآیند یاددهی – یادگیری و اصلاح برنامه هاو روشها:

1/2- هدف غایی ارزشیابی ، اصلاح و بهبود فرآیند یاددهی – یادگیری است و نتایج ارزشیابی ها باید در اصلاح برنامه ها و روشها مورد استفاده قرار گیرد . بطوریکه از نتایج این نوع ارزشیابی در جهت رشد و ارتقای دانش آموزان استفاده می شود و مهم تر از همه این که از هر دانش آموز توقع رشد و بالندگی در حد توان خود او دارد.

3- هماهنگی میان هدفها ، محتوا ، روش های یاددهی – یادگیری و فرآیند ارزشیابی :

4- توجه به آمادگی دانش آموز :

1/4-در طراحی و اجرای انواع برنامه های ارزشیابی باید به آمادگی های جسمی ، عقلی ، عاطفی و روانی دانش آموزان توجه شود . هر دانش آموز حق دارد بداند چه یاد می گیرد؟و این یادگیریها به چه درد او می خورد؟ و اگر این چراها معنادار باشد منجر به رضایت خاطر ، بهزیستی عاطفی و هیجانی ، تعلق اجتماعی ، خلاقیت ، سلامت جسمی و استقلال و تصمیم گیری و ... می انجامد آنگاه می توان ارزشیابی نمود که او چگونه یاد
می گیرد و چطور مشکل اش را حل و اشتباهش را اصلاح می کند.

5-توجه به رشد همه جانبه دانش آموزان

6- توجه همه جانبه به دانش ها ، نگرش ها و مهارتها

1/6- در ارزشیابی ، متناسب با محتوای آموزش و پرورش باید به حیطه دانش ها ، نگرش ها و مهارتهای دانش آموزان توجه شود .چون امروزه سواد را در توانایی تبدیل اطلاعات به دانش وکاربرد آن در زندگی روزمره و یادگیری را کاربرد آموخته ها در زندگی می دانند که شامل خواندن ، نوشتن ، حساب کردن و مهارتهای زندگی اجتماعی و ...می باشد .

7-توجه به فرایندهای فکری منتهی به تولید پاسخ :
1/7-در ارزشیابی باید علاوه برپاسخ نهایی ، به فرآیندی که منجر به تولید پاسخ شده است توجه کرد . فراگیران دانش دان نباشند بلکه دانشمند باشند یعنی خودشان در شرایط فراهم شده تلاش نمایند و خود به تولید پاسخ دست یابند . البته ، حاصل فرآیند است و فرآیند بی نتیجه نیست اما توجه بیش از حد به پاسخ نهایی و فشار برای کسب نمرات بالاتر در امتحانات انگیزه و علاقه دانش آموزان را به دروسی مانند علوم ریاضی از بین می برد . چون در فرآیند( زمانی که یادگیری در حال شکل گیری است ) دانش آموز به اشتباهات خودش پی می برد و اشکالات خود را اصلاح و یادگیری را بهبود می بخشد .بنابراین اگر پاسخ نهایی و ارزشیابی در خدمت یادگیری باشد یادگیری ادامه دارد و دانش آموز احساس مسوولیت بیشتری برای پیشرفت یادگیری و کاربرد آن در زندگی می نماید .یعنی نتیجه حاصل از ارزشیابی را برای بهبود یادگیری خود استفاده می نماید .

8- ارزشیابی از فعالیتهای گروهی :

/8-در نظام ارزشیابی ، علاوه بر ارزشیابی فردی ، باید از فعالیتهای گروهی نیز ارزشیابی به عمل آید. چون با کارگروهی و درگیر کردن دانش آموزان گروه با مساله درسی و ارتباط آن با زندگی و نحوه حل مساله علاوه بر خواندن ونوشتن ، بسیاری از صفات اخلاقی پسندیده ( اعتماد به نفس ، کارگروهی ، برقراری ارتباط صحیح با دیگران ، مشورت ، نقد و انتقاد پذیری و...) در وجودشان نهادینه می شود.

9- توجه به ارزشیابی دانش آموز از یادگیری های خود ( خود ارزشیابی ) :

1/9-در ارزشیابی باید شرایطی فراهم شود که دانش آموز نیز بتواند از یادگیری ها و عملکرد های خود و دیگر دانش آموزان ارزشیابی کند . ما باید فهرست ارزشیابی را به کمک دانش آموزان تهیه کنیم تا دانش آموزان از حدود انتظارات معلم و هدفهای فعالیت آگاه شوند و بدانند براساس چه ملاکهایی سنجیده می شوند . دانش آموز با ارزشیابی مستمر و با روش یادگیری گروهی ، مشارکتی و...از راه تجربه در محیط پیرامون خویش رشد می یاید لذا این محتوا را درمحیطی باید رشد دهیم که برای دانش آموز معنا دار و به زندگی و تجارب شخصی او مرتبط باشد آنگاه تشویق کنیم تا جذب آموزش شوند و مشتاقانه موضوعات را خود به خود از محیط بگیرند و خودشان به خودشان بیاموزند  ( تجربه کنند)

10- تاکید برنوآوری و خلاقیت:

1/10-در ارزشیابی باید با تاکید بر روش حل مساله ، زمینه رشد و شکوفایی دانش آموزان را فراهم کرد.از زمانی که کارفردی به کارگروهی تبدیل شده مهارتهای زندگی نیز به درس ها افزوده شده است تا دانش آموزان بتوانند با انجام رفتارهای مثبت و سازنده با مشکلات روزمره زندگی ، دست و پنجه نرم کنند و با تبدیل آموزشهای کمی به کیفی ، باید افزایش کیفیت را در یادگیری و خلق دانش جستجو کرد و نوآوری را محصول خلاقیت دانست . بنا براین باید معنادارکردن آموزش یادگیری بپردازیم تا زمینه رشد و تعالی و شکوفایی دانش آموزان فراهم شود.

11-تنوع روشها و ابزارهای اندازه گیری و سنجش پیشرفت تحصیلی :

1/11- با توجه به اهداف ، ماهیت و نوع موارد ارزشیابی ، از انواع مختلف روش ها و ابزارهای ارزشیابی مانند ( پرسشهای شفاهی،آزمون های عملی ، انواع پرسشهای عینی ( چهارگزینه ای و...) و انشایی ( تشریحی ) ، روش های مشاهده رفتار ، پوشه های مجموعه کار ، ارایه مقالات و طرح ها ، گزارش مربوط به فعالیت های تحقیقاتی ، ارزشیابی عملکردی ، ارزشیابی مستمر ، انواع دست ساخته ها ، روش خود سنجی و ...) استفاده می شود.

12- استفاده از انواع ارزشیابی :

1/12-در فرآیند یاددهی – یادگیری لازم است با توجه به هدف ها ، محتوا و روش های تدریس از انواع ارزشیابی ها ( از قبیل تشخیصی ، تکوینی ، مجموعی ، هنجار مرجع ، هدف مرجع ، درونی ، بیرونی ، ملی و...) استفاده شود . دانش آموزان به عنوان طراح و سازنده فرهنگ می توانند فرهنگ را بسازند نه آنکه آن را تکرار نمایند . پس باید در همه ی زمینه ها دخالت و شرکت بچه ها را فراهم کنیم تا آنها در ضمن آزمایش و خطا اشتباهاتشان را کشف کنند و به صورت گروهی کار کنند ، روزنامه دیواری تهیه کنند از امکانات محلی استفاده نمایندو...

13- استقلال مدرسه و معلم در فرآیند ارزشیابی :

14- اصل رعایت قواعد اخلاقی و انسانی در ارزشیابی :

1/14-به موجب این اصل ارزشیابی باید به گونه ای ساماندهی و اجرا شود که موجب خدشه دار شدن حقوق ، تعاملات انسانی ، اعتماد به نفس و سلامت روانی دانش آموز یا معلم نگردد. باید زمینه ای فراهم شود تا خود دانش آموز به خطای خود پی ببرد دراین صورت به شناختی فرای شناخت خود رسیده است و ارزشیابی نیز نوعی ابزارهای یادگیری است و برای سلامت دانش آموز در آینده از هر نظر بهتراست .

15- اصل توجه به تفاوتهای فردی :

1/15-در انجام ارزشیابی پیشرفت تحصیلی می بایست به تفاوتهای فردی دانش آموزان توجه شود . سرعت زمان ، مکان و علاقه به محتوا در دانش آموزان متفاوت است بنا براین فقط سرعت و ... بلکه آنچه مهم می باشد فرآیند است که بیشتر مورد توجه معلم باشد .

16- ضرورت هماهنگی در تحقق اصول ارزشیابی :

ارزشيابي به فر آيند نظامدار براي جمع آوري ، تحليل و تفسير اطلاعات به منظور تعيين ميزان تحقق  اهداف مورد نظر ، بر اساس ملاك ها و معيار هاي مشخص شده ، اطلاق  مي شود .

ارزشیابی پيشرفت تحصیلی :فرايند منظم جمع آوري اطلاعات به منظور بررسي ، داوري و  قضاوت در مورد تلاش هاي يادگيري دانش آموزان و فعاليت هاي معلم در دستيابي به اهداف  آموزشی و پرورشی بر اساس ملاك هاي معين است .

ارزشیابی توصيفي :شيوه اي از ارزشيابي تحصيلي ـ تربيتي است كه اطلاعات لازم ، معتبر و مستند براي شناخت دقيق و همه جانبه فراگيران در ابعاد مختلف يادگيري ، با استفاده از ابزارهاو روشهاي مناسب مانند كار پوشه ، آزمونها ( با تأكيد بر آزمون هاي عملكردي ) و مشاهدات در طول فرآيند ياددهي ـ يادگيري به دست مي آيد ، تا بر اساس آن بازخورد هاي كيفي مورد نياز براي كمك به يادگيري و ياددهي بهتر در فضاي رواني و عاطفي مطلوب براي دانش آموز ، معلم و اولياء حاصل آيد .   

ارزشیابی تکوینی :نوعي از ارزشيابي است كه در طول فرآيند ياددهي ـ يادگيري به طور پيوسته و مداوم براي شناسايي و تقويت قوت ها و شناسايي و رفع ضعف ها ، موانع و مشكلات يادگيري فراگيران صورت مي گيرد .

 ارزشیابی پایانی:به منظور تشخيص تحقق اهداف آموزشي ـ تربيتي در پايان نوبت و يا سال تحصيلي از طريق جمع بندي و تحليل نتايج ارزشيابي هاي تكويني و ساير اطلاعات بدست آمده ، صورت   مي پذيرد و نتايج آن به شكل توصيفي گزارش مي شود .

 آزمون :ابزاري است براي اندازه گيري و سنجش آموخته هاي دانش آموزان در قالب سؤوالات كتبي ، شفاهي و موقعيت هاي عملي

آزمون مداد ـ كاغذي : مجموعه سؤالات كتبي است كه توسط دانش آموزان به صورت نوشتاري پاسخ داده مي شود .

آزمون عملکردی : ابزاري است كه به وسيله آن عملكرد ، تلاش و فعاليت هاي دانش آموز در موقعيت هاي عملي و قابل مشاهده سنجيده مي شود .

كار پوشه :مجموعه اي هدفمند از نمونه فعا ليت ها و كارهاي مختلف   دانش آموز است كه به منظور مستند كردن فرايند تلاش و پيشرفت و موفقيت او در طول سال تحصيلي بامشارکت دانش آموز ، معلم و اولياء جمع آوري ، طبقه بندي و مديريت مي شود .

 ثبت مشاهدات  : روشي است براي ثبت و توصيف وقايع و رفتارهاي قابل مشاهده دانش آموز ، در حيطه هاي مختلف كه اطلاعات مناسبي را براي شناخت دقيق تر دانش آموز در اختيار معلم و اولياء قرار       مي دهد .

 بازخورد : فرآيندي است كه در آن معلم ، واكنش هاي خود را در قبال تلاش و عملكرد دانش آموز ، با هدف راهنمايي ، تشويق و كمك به وي و با استفاده از روش ها و ابزارهاي مختلف ( كلامي ، غير كلامي ، مكتوب و ... ) ارايه مي دهد .

فرايند يادگيري :فعاليت ها و اقداماتي است كه دانش آموز با راهنمايي و هدايت معلم براي دستيابي به اهداف آموزشي ـ تربيتي پيش بيني شده، انجام مي دهد .

گزارش پيشرفت تحصيلي ـ تربيتي :جمع بندي اطلاعات و نتايج ارزشيابي هاي تكويني كه در طول فرايند ياددهي ـ يادگيري با ابزارهاي مناسب صورت گرفته و ارائه تصويري كلي از آموخته ها ـ مهارت ها ـ توانايي ها و نگرش هاي دانش آموز به منظور تقويت نقاط قوت و رفع موانع يادگيري دانش آموز است .

اهداف برنامه درسي : اهدافي است كه توسط برنامه ريزان درسي براي دوره ، پايه و عناوين درسي ابتدايي ، پيش بيني شده و به تصويب شوراي عالي آموزش و پرورش مي رسد .

وضعيت آموزشي ـ تربيتي :شرايط ، موقعيت و جايگاه دانش آموز است كه در فرايند يادگيري با توجه به مستندات جمع آوري شده در خصوص يادگيري و رفتار او تعيين مي شود .

فعاليت هاي مكمل :فعا ليت ها يي است كه معلم يا مربي به منظور غناي فرايند ياددهي ـ يادگيري ـ علاوه بر آنچه كه در كتابهاي درسي پيش بيني مي شود ـ در نظر مي گيرد تا فرصت هاي يادگيري بهتري را براي دانش آموز فراهم كند .

 درس پژوهي :پژوهش هايي است كه دانش آموز در ارتباط با موضوعات درسي با هدايت و راهنمايي معلم يا مربي انجام مي دهد .

 پروژه :مجموعه فعاليت هاي هدفمندي است كه معلم يا مربي براي تعميق ، تثبيت و كاربست يادگيري دانش آموز به صورت فردي و گروهي تعيين مي كند .

كلاس هاي جبراني:جلسات آموزشي اضافه بر ساعات درسي عادي دانش آموزان است كه به منظور جبران ضعف هاي درسي آنها در چارچوب قوانين و مقررات شوراي عالي ، توسط مدرسه پيش بيني مي شود .

فوق برنامه :فعاليت ها و برنامه هايي هستند كه در برنامه درسي يا جدول ساعات مدرسه منظور نشده اند ولي زير نظر مدرسه يا در مراكز مكمل مدرسه زير نظر منطقه يا ناحيه و به انتخاب دانش آموزان انجام مي گيرند

مقياس :يك مفهوم قراردادي است كه بر اساس آن ميزان عملكرددانش آموزان در دستيابي به اهداف سنجيده و تعيين مي شود .

1- 2- اصلاح ، بهبود و ارتقاء فرايند ياددهي ـ يادگيري در كلاس ، مدرسه ، مراكز مكمل مدرسه و خارج از آن به ويژه از طريق افزايش تعامل مؤثر و سازنده بين معلم و دانش آموز
2-2- شناسايي و پرورش استعدادها ، توانايي ها و علايق دانش آموزان با تكيه بر استعدادهاي برتر هر يك از آنان
3-2-توجه و كمك به رشد متعادل و همه جانبه شخصيت دانش آموزان

ماده 3 ـ گزارش نتايج ارزشيابي پيشرفت تحصيلي ـ تربيتي دانش آموزان در طول سال تحصيلي و در هر زمان قابل ارائه مي باشد ليكن براي اطمينان بيشتر به صورت رسمي و مكتوب در نوبت هاي زير ارائه مي شود :
الف ) نوبت اول در دي ماه ( شامل نتايج ارزشيابي هاي پيشرفت تحصيلي ـ تربيتي مهر ماه تا پايان دي ماه )
ب ) نوبت دوم در خردادماه (شامل نتايج ارزشيابي هاي پيشرفت تحصيلي ـ تربيتي مهرماه تا خردادماه )

ج ) ارائه گزارش پيشرفت تحصيلي و تربيتي دانش آموزان كه در درس يا دروسي در خردادماه نياز به آموزش و تلاش بيشتر دارند ( لغايت 15 شهريور )
تبصره : علاوه بر موارد فوق ، مدير مدرسه و معلم در طول هر نوبت ، حداقل دو بار ديگر اولياء دانش آموزارا از روند پيشرفت تحصيلي ـ تربيتي وي به نحو مقتضي مطلع مي نمايند .

ماده 4 ـ وضعيت آموزشي و تربيتي دانش آموز در هر درس بر اساس ارزشيابي هاي به عمل آمده در طول هر نوبت با توجه به اهداف آن درس در حيطه هاي شناختي ، عاطفي و مهارتي طبق مقياس زير مشخص و گزارش مي شود .

ماده 5 ـ دانش آموز در خردادماه شرايط ارتقاء به پايه بالاتر ر ادارد كه در نوبت دوم در كليه دروس حداقل سطح قابل قبول را كسب كرده باشد .

تبصره : سطح قابل قبول ، حصول اطمينان معلم يا مربي از دستيابي دانش آموز به اهداف اساسي دروس مي باشد .

ماده 6 ـ دانش آموزي كه  در خردادماه شرايط ارتقاء به پايه بالاتر ر اكسب نكند ، تا 15 شهريور فرصت دارد با شركت در كلاس هاي جبراني و يا انجام فعاليت هاي پيشنهادي معلم يا مربي در قالب پروژه نسبت به جبران ضعف هاي خود اقدام نمايد . معلم يا مربي با بررسي عملكرد دانش آموز در كلاس هاي جبراني يا فعاليت هاي انجام شده توسط وي و يا انجام آزمون ( آزمون هاي مناسب عملكردي ) نتيجه ارزشيابي وي را اعلام مي نمايد

ماده 7 ـ دانش آموزي   در شهريورماه شرايط ارتقاء به پايه بالاتر ر ادارد كه در كليه دروس حداقل سطح قابل قبول را كسب كرده باشد .
تبصره 1 : دانش آموزي كه در پايان نوبت شهريور ماه حداكثر از دو درس به سطح قابل قبول نرسد ، مي تواند به پايه بالاتر ارتقا يابد .

تبصره 2 : در مورد دانش آموزي كه در بيش از دو درس سطح قابل قبول كسب نكرده باشد ، پرونده دانش آموز جهت تعيين تكليف در اختيار شوراي مدرسه قرار مي گيرد . موضوع در شوراي مدرسه با حضور والدين و معلم مربوط مطرح و در صورت موافقت اكثريت اعضاء دانش آموز به پايه بالاتر ارتقاء مي يابد . معلم مي بايست مدارك و مستندات لازم براي اتخاذ تصميم در مورد ارتقاي دانش آموز را به شوراي مدرسه ارائه دهد .

تبصره 3 : ارتقاي دانش آموز با استفاده از مفاد تبصره 2 ماده 7 در طول دوره ي ابتدايي حداكثر 2 بار و به صورت غير متوالي مجاز است .

ماده 8 ـ وضعيت آموزشي ـ تربيتي دانش آموزي كه  در حين سال تحصيلي با رعايت مقررات از مدرسه اي به مدرسه اي ديگر منتقل مي شود ، توسط معلم يا مربي مدرسه مقصد ، با استفاده از مستندات و ارزشيابي هاي معلم يا مربي مبدأ ( گزارش نوبت اول ، توصيه ها و ... ) تعيين مي شود .

ماده 9 ـ ارائه گزارش ارزشيابي آموزشي ـ تربيتي دانش آموزان ، در نوبت هاب اول ، دوم و شهريور ماه بايد به وسيله معلم يا مربي در نمون برگ مربوط بدون قلم خوردگي ، ثبت و امضاء شده ، حداكثر تا 5 روز پس از پايان دور ة ارزشيابي هر نوبت به دفتر مدرسه ارائه شود .
تبصره : چنانچه معلم يا مربي مربوطه ، در پايان هر نوبت ( به هر دليل ) نتايج ارزشيابي دانش آموزان را ارائه ندهد ، مدير مدرسه ضمن گزارش به مديريت آموزش و پرورش اداره متبوع بايد به تشخيص خود مدارك و اطلاعات مربوط به ارزشيابي دانش آموزان را براي اعلام نتيجه نهايي در اختيار يكي از معلمان يا مربيان واجد شرايط قرار دهد .

ماده 10 ـ مدير مدرسه موظف است با همكاري معلمان و مربيان حداكثر 10 روز پس از هر نوبت ارزشيابي ، گزارش نتايج آن را به صورت كتبي به اطلاع ولي دانش آموز برساند .
تبصره  : نمون برگ گزارش پيشرفت تحصيلي ـ تربيتي دانش آموزان با نيازهاي ويژه ، توسط سازمان آموزش و پرورش استثنايي كشور تهيه و پس از تاييد معاون آموزش و نوآوري به استان ها ابلاغ خواهد شد .

ماده 11 ـ مهلت اعتراض به گزارش ارزشيابي ، حداكثر يك هفته پس از اعلام گزارش خواهد بود . مدير مدرسه اعتراض دانش آموز يا ولي وي را در اختيار معلم يا مربي مربوطه قرار مي دهد و ايشان با بررسي مجدد و با نظارت مدير مدرسه و در صورت نياز طرح در شوراي مدرسه ، نتيجه نهايي را حداكثر ظرف مدت 3 روز اعلام مي نمايد .

ماده 12 ـ نتا يج ارزشيابي حداكثر يك ماه پس از خاتمه هر نوبت در دفتر ثبت ارزشيابي پيشرفت تحصيلي ـ تربيتي ثبت و پس از پايان سال تحصيلي ، توسط مدير مدرسه امضا و مهر و توسط نماينده اداره آموزش و پرورش مسدود مي شود.

ماده 13 ـ ارزشيابي :دانش آموزي كه داراي نقص عضو و يا مشكلات يادگيري هستند ، متناسب با ويژگي هاي ايشان انجام مي پذيرد .

ماده 14 ـ ارزشيابي از تعليمات ديني دانش آموزان ساير مذاهب اسلامي و اقليت هاي ديني مطرح در قانون اساسي ، برابر شيوه نامه هاي وزارت آموزش و پرورش و از تعليمات ديني خاص آنها صورت مي پذيرد و نتيجه آن مطابق ماده 4 گزارش مي شود .
تبصره  : در صورت تمايل اين دانش آموز وولي او ، منعي براي شركت وي در كلاس درس تعليم و تربيت اسلامي ( هديه هاي آسماني ) و ارزشيابي آن وجود ندارد .

ماده 15 ـ وضعيت تربيتي دانش آموزبا توجه به حيطه هاي شناختي ، عاطفي و مهارتي و بر اساس مورادي از جمله ( رعايت آموزه هاي اخلاقي ـ احترام به ارزش هاي مذهبي ـ رعايت قوانين ، مقررات و ضوابط ـ مشاركت در كار گروهي ـ مسؤوليت پذيري در فعاليت هاي جمعي ـ رعايت بهداشت فردي و اجتماعي ـ اشتياق به صداقت و امانت داري ـ توجه به مطالعه و كتابخواني ) با نظر معلم و مربي و تأييد مديريت مدرسه ( مدير يا معاون ) برابر ماده 4 گزارش مي شود .

ماده 16 ـ پايةتحصيلي دانش آموزي كه به عللي مانند عدم دسترسي به مدرسه ، بيماري و يا اقامت در خارج از كشور نتوانسته به موقع وارد مدرسه شود و يا وقفه اي در ادامه تحصيل او ايجاد شده و يا مدارك تحصيلي وي در اثر حوادثي از قبيل سيل ، زلزله و آتش سوزي از بين رفته است ، همچنين دانش آموزي كه مدارك قابل قبولي براي ارزشيابي ندارد ، با رعايت حداقل سن متعارف ثبت نام و بررسي انجام شده از سوي شوراي معلمان ، توسط شوراي مدرسه تعيين مي شود و در ستون ملاحظات دفتر آمار به رأي شوراي مدرسه استناد مي شود . ( سن متعارف در دورة ابتدايي براي پايه هاي اول تا پنجم به ترتيب 6 و 7 و 8 و 9 و 10 سال تمام مي باشد ) .

ماده 17 ـ با توجه به اينكه در  ارزشيابي جديد حضور فعال و مستمر دانش آموز ضروري است ، گزارش پيشرفت تحصيلي براي دانش آموزاني ارائه مي شود كه حداقل 80 درصد روز هاي آموزشي را در مدرسه حضور داشته باشند . در صورتي كه دانش آموزي با عذر موجه، كمتر از اين ميزان در مدرسه حضور داشته باشد ، آن سال براي وي وقفه تحصيلي و در صورت غير موجه بودن غيبت ، براي وي ترك تحصيل محسوب مي شود .


تبصره 1 : تشخيص موجه و غير موجه بودن غيبت به عهدة شوراي مدرسه مي باشد .
 تبصره 2 : در مورد دانش آموزاني كه يك يا چند سال وقفه تحصيلي داشته باشند ، يك سال به سقف سني مجاز تحصيل آنها اضافه مي شود .

ماده 18 ـ قبول شدگان ساعي و برجسته پايه هاي دوم و سوم ابتدايي با رعايت شرايط ذيل و تقاضاي كتبي ولي خود مي توانند مطابق ماده 6 در ارزشيابي شهريور ماه پايه بالاتر شركت نموده و در صورت كسب سطح پيشرفت « خيلي خوب » در كليه دروس به صورت جهشي به آن پايه ارتقا يابند .
الف ) از كليه دروس آن پايه و پايه هاي قبل ، سطح پيشرفت « خيلي خوب »را كسب نموده باشد .
ب ) آموزش و پرورش استثنايي صلاحيت هاي هوشي و رواني دانش آموز را به اين منظور تأييد نمايد .

تبصره 1 :  دانش آموزان موضوع اين ماده از ارزشيابي دروس تربيت بدني و وضعيت تربيتي معاف مي باشند .
تبصره 2 : استفاده از اين ماده صرفاً يك بار در طول دوره ي ابتدايي و براي يك پايه مجاز مي باشد .
تبصره 3 : گزارش پيشرفت تحصيلي دانش آموزاني كه با استفاده از مفاد اين ماده قبول مي شوند در نوبت شهريور ماه ارائه شده و در دفتر امتحانات با ذكر استناد به مفاد اين ماده ثبت و مهر و امضا مي شود .

ماده 19 ـ دردوره ابتدايي ،ارزشيابي از داوطلبان آزاد صرفاً در پايه پنجم ابتدايي و با داشتن شرط سني حداقل 14 سال تمام انجام مي شود . اين ارزشيابي در كليه مواد    د رسي صرفاً به صورت پاياني و از تمام محتواي كتب درسي به شرح جدول ذيل به عمل مي آيد و نتيجه آن مطابق ماده 4 گزارش مي شود . براي درس تربيت بدني و وضعيت تربيتي داوطلبان آزاد رتبه اي منظور نخواهد شد .

ماده 20 ـ موادو تبصره هايي از آيين نامه كه ناظر بر تحصيلات ضمن سال تحصيلي دانش آموزان است شامل داوطلبان آزاد نخواهد شد .
ماده 21 ـ نمونه اسناد و مدارك تحصيلي دانش آموزان توسط معاونت آموزش و نوآوري تهيه و با تأ ييد وزير آموزش و پرورش ابلاغ مي شود .

ماده 22 ـ نظارت بر حسن اجراي اين آيين نامه و دستور العمل هاي آن در داخل و خارج كشور به عهده وزارت آموزش و پرورش خواهد بود .
ماده 23 ـ وزارت آموزش و پرورش موظف است گزارش ارزشيابي اين آيين نامه را سه سال پس از اجراي آن به شوراي عالي ارائه نمايد .

ماده 24 ـ اين آيين نامه در جلسات كميسيون اساسنامه ها و مقررات تحصيلي شوراي عالي آموزش و پرورش بررسي و به تأييد رسيد و با تصويب آن كليه مصوبات قبلي مغاير ، براي مدارس مجري اين طرح لغو مي شود .

 


مطالب مشابه :


انگيزش 2

21-شوراي عالي آموزش وبرورش . 22-معاونت آموزش ابتدايي وزارت آموزش و 24-بورتال امام خميني .




مدرسه اي در يك كلاس - كلاسهاي چند بايه

21-شوراي عالي آموزش وبرورش . 22-معاونت آموزش ابتدايي وزارت آموزش و 24-بورتال امام خميني .




درس بژوهي در دوره ابتدايي

21-شوراي عالي آموزش وبرورش . 22-معاونت آموزش ابتدايي وزارت آموزش و 24-بورتال امام خميني .




در راستای طرح آداب ومهارتهای زندگی اسلامی - کرامت

21-شوراي عالي آموزش وبرورش . 22-معاونت آموزش ابتدايي وزارت آموزش و 24-بورتال امام خميني .




آیین نامه ارزشیابی پیشرفت تحصیلی و تربیتی در دوره ابتدایی ( ارزشیابی کیفی - توصیفی ) ( 3 )

21-شوراي عالي آموزش وبرورش . 22-معاونت آموزش ابتدايي وزارت آموزش و 24-بورتال امام خميني .




ارزشیابی کیفی - توصیفی در دوره ابتدایی و چالشهای اجراء

21-شوراي عالي آموزش وبرورش . 22-معاونت آموزش ابتدايي وزارت آموزش و 24-بورتال امام خميني .




ارزشیابی کیفی - توصیفی ( 2 )

21-شوراي عالي آموزش وبرورش . 22-معاونت آموزش ابتدايي وزارت آموزش و 24-بورتال امام خميني .




درس پژوهی و راههای توسعه آن در دوره ابتدایی

21-شوراي عالي آموزش وبرورش . 22-معاونت آموزش ابتدايي وزارت آموزش و 24-بورتال امام خميني .




برچسب :