تعمير و نگهداري ساختمان



تعمير و نگهداري ساختمان:

 به طور كلي ساختمانهاي دولتي كه در ابعاد وسيع و تحت شرايط اصولي و فني اجراء مي شوند ضامن صرف وقت و هزينه هاي معين و در بعضي موارد گزاف و فراوان بوده تا جوابگوي خواسته هاي تشكيلاتي كشور باشند . مسلماً در اثر عدم توجه به نكات مختلف و اجراي غير اصولي , عمر مفيد بنا كاهش كاهش يافته و به مرور زمان در آن خرابيهايي به وجود مي آيد . در بناهاي شخصي و مسكوني نيز عدم توجه به نكات فني و اجرايي , گرفتاري هاي فراواني را سبب مي گردد كه در مواردي زندگي را دچار اخلال كرده و خرابيهاي را بس خطرناك پديد مي آورد . مسلماً تعمير اين ساختمانها خالي از اشكال نبوده , در ضمن اين عمل با صرف هزينه هاي زيادي مواجه ميشود كه در برخي موارد با توجه به وضع اقتصادي افراد , خود مشكل بزرگي خواهد بود . بنا به نياز روز افزون هر نسل براي داشتن مسكن شخصي و بناهاي عمومي و اجتماعي در شهرهاي مختلف و همچنين با توجه به عوامل پيش بيني نشده مانند سيل , زلزله  جنگ كه سبب خرابيهاي فراوان و گسترده مي گردد ظرفيت كارخانجات تهيه مصالح به هيچ وجه كافي نبوده و همين امر مشكلات بسياري را موجب شده است .

 

 شناسنامه ساختمان:

به منظور حفظ و نگهداري ساختمان و بالا بردن عمر مفيد آن پرونده اي كه شامل توضيحات و راهنمايي اجرائي از شروع تا پايان بنا مي باشد به همراه نقشه هاي اجرائي و خصوصاً تاسيساتي بايستي نگهداري شود تا در زمانهاي لازم به علل مختلف نياز به تعميرات گوناگون در ساختمان به وجود مي آيد از آنها كمك فني گرفته و نسبت به ترميمات اقدام گردد .

 

نشست پي در اثر سستي خاك

 مقدمه :

به علت اجراي نامناسب و نادرست , بسياري از موارد تعميرات در ساختمان پيش مي آيد كه ذيلاً بطور كوتاه بذكر مباحث اصولي پي سازي اشاره كرد تا مشخص شود به چه علت اشكالت بعدي بوجود خواهد امد .

ساختن پي از اصولي ترين كارهاي ساختمان مي باشد كه در اجراي آن بايد نهايت دقت بعمل آيد .

نيروهاي وارده از طبقات به شكل بارهاي زنده و مرده و به طور كلي بارهاي  پيش بيني نشده بر ديوارها و ستونها منتقل ميشود . فشار حاصله ابر سطح فونداسيون و از آنجا تحت زاويه (a ) به سطح زير پي و زمين منتقل ميگردد .

شناسايي زمين

قبل از اجراي پي سازي , نمونه برداري از نقاط مختلف زيربنا در عمقهاي لازم انجام مي گيرد . در مواردي به وسيله گمانه زدن خاك را از طبقات لايه ها از عمق لازم بيرون آورده و قشارهي مختلف آن به كمك آزمايشهاي مختلف مكانيك خاك مورد بررسي قرار مي گيرد . با در نظر گرفتن نتايج آزمايشات مذكور ابعاد فونداسيون محاسبه شده و سپس پي ساخته مي شود . به طور كلي مقاومت خاك در اجراي پي سازي و در ساختن يك بنا بسيار موثر مي باشد كه به اجراي جزء به جزء آن بايد توجه كامل داشته باشيم . در ساختمانهاي يك تا دو طبقه و در مواردي سه طيقه پي كني تا سطح زمين سخت رج ادامه مي يابد . تشخيص زمين به تجربه سازندگان بستگي داشته كه بيشتر اصول سنتي و تجربي در آن حاكم مي باشد .

سطح تراز زير پي:

در پي كني بايستي سطح زير تمامي پي ها تراز باشد . در مواردي قسمتهايي از زمين نرم بوده كه به اين نرمي بايستي تا سطح زمين زد برداشته شود . به اين سبب در سطح زير پي ناهمواريهايي ايجاد مي شود . در مواردي امكان شيب تند و يا شيبهاي يكنواخت در پي كني و خاكهاي نرم به وجود مي آيد كه مسلما بايستي تا سطح زمين ( رج ) و سخت اين گود برداري انجام شود .

هم سطح كردن زير پي:

در بعضي موارد قسمتي از زمينهاي زير پي نرم بوده كه اين نرمي خاك بايستي تا سطح سخت كنده شود . كه چاله هاي عميق و يا شيبهاي تند به وجود مي آيد كه پس از رسيدن به سطح سخت عمل لاشه چيني به اين صورت انجام مي گيرد :

1- ابتدا گودالها و شيب پي را مرطوب كرده سپس به بوسيله ملات مقاوم مانند ملاتهاي آهكي و يا ملات بانارد از گودترين قسمت رج به وسيله سنگ , لاشه هاي سنگ جوش كوره هاي آجر پزي و يا پاره آجرهاي كهنه و يا مصالح ديگر با پيوند و به صورت غوطه چيني و اصطلاحا آب بندي كردن رجهاي مذكور و تراز سازي تا سطح زير پي مي رسيم . سپس مرحله پي سازي برابر اصول و آيتمهاي خواسته شده برابر با نقشه هاي اجرايي و جزئيات انجام مي شود .

نشست خفيف ستون در اثر فونداسيون:

به طوري كه اشاره شد نشست پي به اجراي غير اصولي بستگي كامل دارد . اما در پي هاي ساخته شده قديمي امكان نشست پي به شكلهاي مختلف پيش مي آيد كه ذيلا به شرح و بحث آنها مي پردازيم .

1- وجود رطوبت : در سطح زير پي ها كه در اثر چكه كردن لوله هاي فاضلاب و يا آب رساني و يا نفوذ از كانال و مجاري آب به شكلهاي مختلف و يا در اثر اجراي غير اصولي كارهاي تاسيساتي سبب اشكالات شده كه در نتيجه خاكهاي زير پي دچار مكش آب مي شود . در مواردي بر اثر فشار لايه ها , تورم خاك در اطراف پي صورت مي گيرد . اين عامل بر اثر فشار بر سطح زير پي بوده كه در اثر نرم بودن خاك و مكش آب و يا رطوبت خاكهاي نرم زير فونداسيون فشرده شده و پي دچار نشستهايي مي شود و به همين علت خاكهاي اطراف پي تورم مي كند . اين حالت باعث شكستگيهاي داخلي و يا محوطه هاي اطراف و كناره پي ها مي گردد .

2- اثر نيروهاي اضافي : چنانچه بارگذاري روي ديوارهاي قديمي انجام گردد نيروي فشاري بر سطح پي زياد مي شود ( مثلا يك يا دو طبقه ديگر بر روي طبقات زيرين ) و در نتيجه سبب شكستهايي در آن مي گردد كه اين نشست به سبب نرمي خاك خواهد بود .

باز شدن ديوار غير باربر در اثر نشست پي:

در چنين مواردي تيرچه يا در جان پل جوش شده يا از روي پل عبور مي كند . در اين وضعيت نيروهاي وارده از سقف بر پل بوده كه ديوار غير باربر فقط وزن خود را تحمل مي كند . چنانچه به عللي نفوذ آب از لوله فاضلاب يا لوله ناوداني يا به وسيله چكه كردن لوله هاي آبرساني , به ريشه و پي ديوار نفوذ كند به علت نرمي خاك امكان نشست ديوار پيش مي آيد . به علت اينكه نشست خاك ناشي از وزن ديوار مي باشد منطقي است كه پس از قطع شدن نفوذ آب و خشك شدن سطح امكان توقف نشست به وجود مي آيد . در اين حالت ديوار غير باربر با پيوند , در دو طرف ديوار جانبي درگير مي شود كه مسلما در گوشه ها نشست كمتر بوده , اما در قسمتهاي مياني ديوار به شكل منحني خالي مي شود . علاوه بر نشست ديوار و باز شدن درز عمق در سطح زير طاق احتمال پيدايش تركهاي مويين در قسمتهايي از ديوار نيز پيش مي آيد . در بعضي موارد به علت ناچيز بودن تركها مي توان از آن صرف نظر كرد و فقط با بتونه كردن سطوح آنها سطح ظاهري را اصلاح نمود . باز شدن ترك حاصله از نشست ديوار در زير پل باربر داراي اصولي مي باشد كه ذيلا ترميم آن را بررسي مي كنيم . ملاتي كه براي اين كار به كار مي رود اگر گچ باشد به علت رواني به مراتب بهتر از سيمان خواهد بود . معمولا سه نوع مالات براي اين گونه كارها در نظر گرفته  مي شود كه شرح مي دهيم :

الف : ساختن گچ دستي

ظرف گچ سازي تا نصف آب مي شود . گچ را مشت كرده به صورت دو دستي بر روي سطح آب طوري مي پاشيم كه دانه هاي گچ تقريبا به شكل پراكنده در آب نشست داشته باشد . عمل پاشيدن گچ را تا سطح آب طوري ادامه مي دهيم كه يك طرف آن آب دار و طرف ديگر پوشيده از گچ باشد . بلافاصله ملات مذكور را به كار مي بريم . مسلما گچ آبداري كه در دو طرف ديگر آماده است ورز داده شده و جهت قسمتهاي بار شده ترك به كار مي رود .

ب : ملات گچ آماده

اين گچ بعد از اندود كردن گچ و خاك و يا كاهگل براي تسطيح كردن سطوح حاصله در نماسازي داخلي به خصوص جهت ترميم و ترك گيري به كار مي رود و براي ساختن گچ آماده به ترتيب زير عمل مي شود :

1- ظرف گچ سازي بايد عاري از هرگونه گچ خشكيده و دانه هاي ماسه سيمان باشد . آن را تا نيمه آب كرده و به اندازه 2 تا 3 مشت گچ غربال شده را در سطح آب طوري مي پاشيم كه نشست آب در دانه هاي گچ انجام گيرد .

2- گچ داخل ظرف را اصطلاحا لت مي دهيم تا گچ به صورت دو غابه درآيد يك نيم دقيقه تا يك دقيقه صبر مي كنيم بعد دوباره گچ را به هم مي زنيم . لت دادن گچ با باز گذاشتن انگشتان به حالت افقي در بين دو غابه مذكور انجام مي شود .

3- يك يا دو دقيقه صبر مي كنيم مجددا گچ را به هم مي زنيم . در اين حالت گچ را پنجه اي كرده و هم نمي زنيم . حال گچ آماده كار مي باشد كه از يك طرف آن را بريده بر سطح ماله گذارده و از پايين به بالا مي كشند . خودگيري اين گچ به علت آب بيشتر و گچ كمتر از گچ دستي كمتر است . به همين علت است كه  مي توان سطوح يكنواخت و هموار در گچ كاري به وجود آورد .

تعمير ديوار غير باربر نشست كرده:

معمولا نشست پي ديوار و باز شده ترك در زير سقف و پل مي انجامد كه تا چند سانتيمتر بوده و براي تعمير آن به صورت زير عمل مي كنيم :

1- سطوح ترك را كاملا باز كرده تا تحمل نشست گچ دستي و مصالح آجري آماده باشد .

2- به وسيله شيلنگ آب به شكل پودر در داخل ترك پاشيده مي شود تا سطوح كاملا مرطوب شده و باعث پيوند ملات با سفت كاري شود .

3- بنا به شرحي كه گفته شد به اندازه اي كه ممكن است بايستي با سرعت بنايي كرد . ملات گچ دستي را ساخته و اصطلاحا به طور شلاقي آن را در بين درز حاصله مي كوبيم تا ملات ملايم با سرعت در اعماق ترك نشست داشته باشد . لاشه آجر در ملات گچكار گذارده مي شود و با ته تيشه طوري بر لاشه آجر كوبيده شده كه اولا آجر خرد نگردد و در ثاني گچ از همه طرف آن بيرون بزند . (حالت غوطه اي )

4- در قسمتهايي كه ارتفاع ترك به اندازه ضخامت آجر باشد ابتدا سطح زير كا را با گچ دستي اصطلاحا كغ كش شده تا پيوند بين گچ و خلل و خرج به وجود آيد . سپس آجر كاملا آبخور كه اصطلاحا زنجاب گفته مي شود با فشار در ملات قرار مي گيرد تا ملا از طرف آن به بيرون جهش كند . قابل ذكر است كه محل روي رج و زير پل و با سقف را به طور غوطه اي و با لاشه آجرهاي ريز و خرد طوري بست كه مسدود كردن كاملا در ترك به وجود آيد .

5- چون نشست به صورت منحني مي باشد قسمتهايي از رج به صورت آجر نيم لايي كه قبلا آماده شده و با توجه به اصول ذكر شده به كار مي رود .

 

 اندود گچ و خاك:

چنانچه اندود ديوار كاهگل باشد از اندود كاهگل و اگر گچ و خاك باشد از اندود گچ و خاك استفاده مي شود تا به علت همگن بودن مصالح , ترك مجدد در سطح نازك كاري و در قسمت تعمير شده به وجود نيايد .

1- به اندازه دو تا دو و نيم سانتيمتر اندود گچ و خاك به نسبت يك به يك مخلوط شده , پس از ساخت بر سطح مرطوب شده كه نيياز به تعمير دارد به طور يكنواخت كشيده شود .

2- سطح اندود كاري بايستي يكنواخت و اصطلاحا شمشه اي و در عين حال سطح خارجي آن بايد زبر باشد تا باعث پيوند گچ آماده گردد .

سفيد كاري:

معمولا به انداز 6 تا 7 ميليمتر گچ آماده به طور يك نواخت بر سطح اندود گچ خاك كشيده مي شود .

توجه : چنانچه اندود گچ و خاك خشك شده باشد آن را كمي مرطوب مي سازيم . در بعضي موارد سطح سفيد كاري به علت طلبه شدن داراي ضخامت بيشتري خواهد بود در اين حالت ملات گچ را بر سطح ماله گذارده از پايين به بالا مي كشيم . عمل كشيدن گچ بايد طوري باشد كه يكنواختي و ضخامت يكسان در تمام قسمتها به وجود آيد . كشيدن ماله از پايين به بالا و برعكس , همچنين از طرف چپ به راست و بر عكس و يا به طور مايل طوري انجام مي شود كه اگر شمشه بر سطح تعمير شده سفيد كاري بگذاريم سطح خالي در زير شمشه و يا موج به وجود نيايد .

كشته كشي:

در مواقع سفيد كاري بر سطح گچ آماده , خلل و فرجهايي به وجود مي آيد كه اين خلل و فرجها به وسيله گچ كشته و با ماله پرداختي در قطر 1 تا 5/1 ميليمتر بر طرف مي گردد .

توجه : چنانچه كشته به كار رفته بيشتر از مقدار ذكر شده باشد به علت بي جان بودن نوع علامت تركهاي مويين بيشماري بر سطح اندود بوجود مي آيد .

پنبه آبزني:

معمولا سر بند ماله بر سطوح اندود تعمير شده قابل رويت مي باشد . اين بندها به وسيله پنبه آب دار و يا ابر نمناك برد و بنديهاي سفيدكاري به آرامي كشيده مي شود تا يكنواختي كامل در سطح به وجود آيد .

تزريق بتون به روش سيستماتيك در زير پي هاي در حال نشست:

در بعضي از موارد به علت عدم توجه به نوع خاك زير پي ها و نشست هاي سريع در سطح زير پي ها و يا به علل ديگر ساختمانهاي عظيم نيز دچار اين نشستها مي گردد .  چنانچه سازه فلزي و يا آجري باشد برشهايي در اثر نشست پي ها به وجود مي آيد كه سبب اشكالاتي در كف سازيها و در نتيجه بريده شدن قسمتهايي از ساختمان مي شود. اگر سازه بتوني باشد به علت درگيري پي ها (شناژهاي افقي با شناژهاي عمودي) خطر نشستهاي خطرناك و در نتيجه برشها پيش مي آيد . اما نشستهاي يكنواخت و در مواردي فروكش نيز به وجود مي آيد كه از اين قرار مي باشد :

1- در سازه هاي آجري و فلزي كه ديوار كشي از مصالح آجري مي باشد در اثر نشست آجرها دچار ترك مي شود كه در مواقع سكوت صداي تك تك از آن به گوش مي رسد .

2- مواردي كه نشست سريع باشد به خصوص در سازه هاي بتوني حالت نشست را ميتوان با ترك برداشتن شيشه در كلاف چهار چوبها مشاهده كرد. زيرا ضريب شكنندگي شيشه در زير نيروهاي فشاري و يا در زير حالتهاي اهرم شونده بسيار پايين بوده و ترك در آنها سريعا پديد مي آيد.

3- بهترين نشست به وسيله رجهاي موزاييك همجوار در ديوارها مشخص مي گردد . در اين حالت به روش تزريق بتون مي توان پي در حالت نشست را متوقف كرد .

روش كار

دستگاههاي تزريق كننده بتون داراي قسمتهاي مخزن , مجاري تراكم هوا و لوله هاي خرطومي مي باشند كه روش كار آنها به اين ترتيب خواهد بود :

1- چنانچه ارتفاع پي مشخص نباشد سطحي از كف ستزي برداشته مي شود تا ابعاد آن مشخص گردد.

2- به فاصله هر دو متر يا در اندازه هاي كمتر خرطومي به طور مورب در سطح زير پي رانده مي شود .

3- بتون رقيق كه مواد تركيبي آن شامل ماسه بادي نرم و سيمان به عيار بالا يعني ( 400 تا 450 كيلوگرم بر متر مكعب است ) از مخزن ماشين به وسيله دستگاه تخليه مي گردد .

4- بوسيله تراكم هوا بتون از مخزن در لوله هاي خرطومي فشرده مي شود . اين فشردگي سبب نفوذ بتون رقيق در سطح زير پي مي گردد .

5- چنانچه از دستگاههاي مضاعف در دو طرف پي استفاده شود عمل تزريق از دو جهت پي مقاومتي در زير فونداسيون اصلي به وجود مي آورد .

6- عمل بتون ريزي و تزريق آنقدر ادامه مي يابد كه بتون در لوله ها و مخزن پس بزند .

7- دستگاه را عقب كشيده تا لوله هاي خرطومي از سطح زمين بالا بيايد و مجددا عمل تزريق بتون تكرار مي شود تا زماني كه سطح زير پي و حفره هاي كوچك و بزرگ آن كاملا از بتون پر شود .

8- با روش ذكر شده در سطح زير فونداسيون پي صفحه اي گسترده به وجود
 مي آيد كه از نشست بنا به جلوگيري مي كند .

9- بديهي است اگر لوله هاي خرطومي به طريق چپ و راست در دو طرف پي تعبيه شود و عمل تزريق بتون همزمان انجام گردد پي يكنواختي از دو طرف زير فونداسيون اصلي به وجود مي آيد .

مهار كردن نشست پي هاي نواري:

چنانچه ساختمان در حال نشست در دو يا سه طبقه بوده و يا در شرايطي باشد كه نتوان از روش تزريق در حالت سيستماتيك استفاده كرد بوسيله دستك زني در سطح زير پي , مي توان پي هاي در حال نشست را نگهداري كرد كه به شرح آن مي پردازيم :

1- كانالي را در ابعاد معلوم طوري حفر كرده كه طول دستك بتون كمتر از 5/2 متر و عرض آن حداقل 40 و ارتفاع آن كمتر از 50 سانتي متر باشد .

2- مركز دستك در وسط پي مستقر مي شود يعني 2/1 را طول دستك در يك طرف و 2/1 آن در جهت ديگري واقع مي گردد .

3- پس از حفر كانال در دو طرف سطح زير كانال بتون مگر شده و يك ديوار نيمه آجري به عنوان قالب ساخته شده و كانال آماده بتون ريزي مي گردد .

4- پس از بتون ريزي به اندازه 10 سانتيمتر مش در بتون كار گذاشته مي شود .

5- ادامه بتون ريزي تا ارتفاع لازم انجام مي شود .

6- چنانچه در قشر مياني , دستك آرماتور مشبك رديف 2 مي گذارد , مقاومت نيرو و تقسيم نيرو با آرماترها انجام مي شود .

7- عمل بتون ريزي به وسيله ويبره كردن طول انجام مي شود كه بتون متراكم به وجود آيد .

8- پر كردن بتون در سطح زير حفره پي از اصولي ترين مرحله اين كار مي باشد كه بايستي دقيقا رعايت گردد .

9- بنا به آنچه گفته شد عمل ساختن دستكهاي ديگر به فاصله 2 متر به 2 متر انجام مي شود . عمل دستك زني در دو سر پي طوري انجام شده كه كانال كشي و بتون ريزي فاقد افت در سطح زير پي باشد .

مهار كردن نشست پي در شرايط محدود:

در بعضي موارد پي در حال نشست در مجاورت و متصل به مكانهاي پي مي باشد كه شايد نتوان عمل دستك زني را به طور متقارن انجام داد . در چنين مواردي بدين صورت عمل مي كنيم :

1- ارتفاع طول دستك در يك ضلع آزاد بلندتر اختيار مي شود .

2- فاصله محور به محور دستكها را كمتر كرده , يعني اگر در فاصله 5 متري انجام شود مطلوب خواهد بود

3- براي نگهداري بيشتر دستكهاي زير پي از شناژ فرعي استفاده مي كنيم .

4- براي اينكه اتصال بين شناژهاي فرعي و دستكها بتوني به وجود آيد در آرماتور گذاري شناژ فرعي ميل گردهايي به صورت (L) و به نام انتظار تعبيه مي شود كه در يك ضلع آن دو دستك بتوني مستقر مي شود و يك ضلع آن در محل جهت ساختن شناژ به حالت انتظار واقع مي گردد.

5- بتون ريزي دستكها اگر همزمان با شناژهاي فرعي انجام شود اجراي آن فني خواهد بود .

6- طول ميلگردهاي شناژ بايستي به اندازه پشت دستكها بوده و با رعايت اورلپ پوشش ميلگردها انجام گردد .

 

باز كردن دربند در ديوارهاي مسدود:

چنانچه در ديوارهاي بسته سراسري در فضاها , محلي باز به مانند پنجره , در و در بند مورد نظر باشد بنا به مواردي كه ذكر شده مي توان محل مورد نظر را خالي كرده و جهت رساندن نور , تهويه و يا عبور و مرور از دو فضا و يا ارتباط آنها با يكديگر استفاده كرد .

شمع بندي : چنانچه باز كردن محل مذكور يا خالي كردن زير ديوارها باربر مورد نظر باشد خطر فراواني به همراه خواهد داشت . در اين مورد به وسيله شمع زدن با اطمينان خاطر وارد مرحله باز كردن فضا مي شويم .

بازكردن دربند:

1- چنانچه محل پنجره باشد نقطه اي را به عنوان شروع تراز انتخاب كرده به وسيله شمشه با رعايت اصطلاحا سرگرداندن تراز , خط تراز بر سطح ديوار به وجود مي آيد .

2- خط تراز مذكور با رعايت سرگرداندن شمشه تراز تا فاصله پشت ديوار دنبال مي گردد .

نشان كردن محل نعل درگاه :

1- از خط تراز استفاده كرده برابر ارتفاع لازم مكان را بر روي ديوار مشخص مي كنيم .

2- به اندازه سه رج از خط رسم شده به عنوان نعل درگاه بر روي ديوار با رعايت گير تيرآهن نعل درگاه نشانه گذاري مي كنيم و سپس محل آن را بر روي ديوار با رعايت اندازه طول تير ترسيم مي شود .

3- به وسيله قلم و تيشه نصف از رج سوم در عرض نصف ديوار بريده مي شود و سپس رج سوم , دوم و اول برداشته مي شود .

استقرار تيرآهن نعل درگاه:

1- نسبت به نيروهايي كه بعدا بر تير آهن نعل درگاه وارد خواهد شد مقطع و نمره آن مشخص مي شود .

2- طول تيرآهن بايستي 30 سانتيمتر بلندتر از گير نعل درگاه بريده گردد.

3- جهت مهار كردن دو تيرآهن نعل درگاه دو سر آن به اندازه 12 ميليمتر در راستاي يكديگر سوراخ مي شود .

4- سطح محل نشست تير نعل درگاه بوسيله ملات هم تراز مي شود

5- پس از استقرار تيرآهن در محل خود سطح آن نيز مجددا به وسيله تراز دستي تراز مي گردد .

6- فضاي بالاي تيرآهن تا زير ديوار به وسيله ملات مقاوم محكم مي شود .

7- با اندازه برداري و استفاده از خط تراز محل استقرار تيرآهن مشخص مي شود سپس نصف عرض ديوار نيز خالي مي شود .

تخريب محل:

با توجه به گير تيرآهن چنانچه نما آجري باشد جهت تعمير نبش در بند مذكور به اندازه 10 سانتيمتر از هر طرف زيادتر تخريب مي شود . چنانچه محل در بين دو فضا باشد ضخامت اندود مورد نظر خواهد بود .

2- رج زير تيرآهن در عرض ديوار خالي شده و سپس جمع كردن رجها تا سطح دست انداز دنبال مي شود .


پوشش طاق ضربي:

1- پس از باز شدن محل در بند , فضاي خالي بين دو بال تير آهن به وسيله طاق ضربي پوشش مي گردد .

2- چنانچه در ناحيه زير دو بال تير آهن تسمه اي جوش شود كار فني انجام مي شود .

نصب كلاف چها چوب : با رعايت شاخك چهارچوب و با استفاده از ريسمان كشي و اندازه برداري و چپ و راست كشي چهارچوب در محل خود مستقر مي گردد . با تراز گذاري در كف چهارچوب و شاقول كردن هم از جانب باز شو و هم از طرف نما شاخكها با گچ دستي پر شده و با آجر پاره محكم مي گردد .

 

 شمشه گيري اطراف چهارچوب:

1- بنا به اصول كرم بندي و شمشه گيري اطراف چهارچوب شمشه گيري شده و سپس اندود گچ در خاك در بين شمشه ها تا سطح ديوار اجرا گرديده و بعد سفيد كاري مي شود .

2- چنانچه نصب پنجره با نماي آجر باشد با عمل قاپون كردن نبشهايز آجري تعمير مي شود و سپس بندكشي هم رنگ به وجود مي آيد .

3- در مواقعي كه نما سنگ پلاك باشد تعمير سنگ كاري با رعايت تمامي اصول سنگ كاري و نصب قرنيز انجام مي گيرد .


باز كردن بين دو فضاي وسيع:

برداشتن ديوارهاي سرتاسري بين دو فضا به علت باربر بودن واتكا سر تير روي آنها , كاري است دشوار و بسيار خطرناك اما با اجراي اصول فني مي توان اين كار را جزء به جزء دنبال كرد و بين دو فضا را ديوار برداري نمود و فضاي وسيعتري به دست آورد . اين عمل با اجراي شمع بندي دقيق و نگهداري سقفهاي باربر ممكن مي باشد.

شمع بندي :

1- به طوري كه قبلا گفته شد با اجراي دقيق و بسيار اصولي شمع بندي در زير سقف جهت نگهداري طبقات بالا نيز مورد نظر مي باشد شمع هاي زيرين اجرا شده و در صورت نياز تنگ بستن در تمام طبقات مي شود .

 ساختن پي بتوني :

1- محل استقرار ستونهاي فلزي در ديوار خالي مي شود . رجهاي ديوارها سطح پي مورد نظر خالي مي گردد و محل لازم جهت پي سازي به وجود مي آيد .

2- چنانچه پي سازي بر سطح زمين باشد با رعايت كف سازي و اختلاف سطح روي فونداسيون جهت پيشگيري از يخ زدگي اجرا مي شود .

اگر پي در سطح زمين باشد ابعاد آن نسبت به نيروهاي وارده تعيين مي گردد . معمولا اين پي ها به صورت مستطيل در جهت دو فضا ساخته مي شود . پيشروي در زير ديوار جهت به وجود آوردن ابعاد يكسان كاري خطرناك است .

3- پس از قالب بندي و آرماتور گذاري كف با رعايت پوشش بتون انجام مي شود .

4- آرماتورهاي شناژ در مركز فونداسيون به اندازه لازم نيز تعبيه مي گردد .

5- پس از آماده سازي صفحات بيش پليت و استقرار آنها در جاي خود بتون ريزي پي را انجام مي دهيم .


اجراي شمع زني:

1- ستون فلزي با مقطع مناسب با توجه به نيروهاي وارده و با در نظر گرفتن ضريب اطمينان از پروفيلهاي مختلف تهيه مي شود .

2- با رعايت ارتفاع پل نبشي بر ستون متصل مي گردد .

3- چنانچه عمل شمع زني جهت طبقات بعدي نيز مورد نظر باشد به اندازه 5/H تا 6/H ارتفاع فضا ستون طول گير انتخاب شده و آماده مي گردد . در چنين مواردي سقف و يا ديوار قسمت بالا سوراخ نشده و ستون از محل مذكور عبور داده شده سپس بر روي صفحه بيش پليت مستقر مي شود . پس از شاقول كردن ستون از دو جهت اتصالات كافي و كامل جهت نصب ستون برقرار مي گرددد.


پل كشي :

1- پس از استقرار ستونهاي فلزي نشست پل بر روي ديوار اصطلاحا خط مي شود .

2- با رعايت ارتفاع پل محل آن تا محور و عرض دروار كه تقريبا به اندازه سه رج مي باشد نشان و خط شده و برداشته مي شود و زمينه كار آماده استقرار پل مي گردد .

3- چنانچه فاصله ستونهاي فلزي زياد باشد استقرار دو پل و اتصالات آن اصولي به وجود آمده تا عملكرد دو تير آهن در زير نيروهاي فشاري و كششي يكي شود .

4- چنانچه طول دهانه ( فاصله بين دو ستون ) كوتاه باشد و يا طول تيرچه ها كه بر پي نيرو وارد مي كند كم باشد از وجود يك تير آهن با توجه به مقاطع آن مي توان استفاده كرد . در اين حالت بيشتر تيرهاي پوشش از روي پل عبور مي كنند .

5- چنانچه ديوار عريض باشد گير تيرآهن بر روي آن در اندازه معمول و تقريبا 30 سانتيمتر خواهد بود در اين حالت بايستي با وصله گذاري و طويل كردن تير و در نظر گرفتن اتصالات مطلوب تيرچه را تا جان پل زياد كنيم .

6- در اجراي لازم است كه پل بر روي نبشي مستقر شود . چنانچه تيرهاي پوشش سرتاسري بوده و بر روي پل نشست داشته باشند به وسيله جك زدن در دو يا سه قسمت در زير پل آن را به طرف بالا هدايت كرده تا كاملا زير تيرهاي پوشش بنشيند . در اين حالت محل نشست بال تيرهاي عبور كننده پوشش بر بال پل باربر جوش مي شود .

7- در غير اين صورت تحت پوشش بايستي به جان پل متصل گردد . به طور كلي چنانچه به علت بالا بردن پل تا نشست بر زير تيرچه ها بين نبشي و بال پل خالي بماند به وسيله پليت گذاري و جوش كاري اتصالات را از پل به نبشي انجام
 مي دهيم .

8- به ترتيبي كه ذكر شد پل كشي بين ستونهاي بعد نيز انجام مي گردد .


برداشتن ديوار :

1- پس از نصب پل و اتصالات تيرچه ها برداشتن ديوار انجام مي گردد. برداشتن ديوار از رجهاي بالا شروع شده و تا پايين تر از كف سازي دنبال مي شود .

2- چنانچه ديوار برداري بين دو فضا طويل باشد بنا به اصولي كه گفته شده پس از خالي كردن يك دهانه در بين ستونها پل كشي دهانه همجوار به همان ترتيب انجام مي شود . پي از اتصالات آن ديواره قسمت بعدي نيز برداشته مي شود و به همين ترتيب تا انتهاي اين كار ادامه پيدا مي كند .

توجه :

در اجرا بايستي بين اولين و آخرين ستون به وسيله نصب ميلگرد ريسمان كار كشي كرده و با اندازه برداري از ريسمانكار استقرار ستونها كنترل شده و با هم باد مي گردد .

پوشش طاق ضربي:

1- چنانچه ديوار عرضي باشد پس از اتصالات مقاوم مطمئن خالي شده و پل دومي در جهت ديگر به شرحي كه گفته شد تكرار مي شود .

2- پس از اتصال و مهارسازي بين دو پل پوشش طاق ضربي در بين آنها اجرا مي شود . چنانچه دست آنداز سازي بر روي پل مورد نظر باشد با پيش آمدن پوشش طاق ضربي در چند رج بالا تا زير ديوار به وسيله ملات مقاوم و آجر آب خوار نيز بسته مي شود .

 

 اجراي شناژ بتوني:

بنا به آنچه كه قبلا گفته شد از وجود ميلگردهاي انتظار كه در فونداسيون جهت شناژ تعبيه شده اند استفاده كرده و ميل گردهاي شناژ الحاقي بتوني با رعايت كلاف بندي آرماتور آن به ميل گردهاي انتظار پي جوش شده و سپس قالب آن ساخته مي شود و بعدا بتون ريزي آن انجام مي گردد .

كف سازي:

بعد از اجراي شناژ چنانچه در كف سازي بلوكاژ وجود داشته باشد براي حفاظت شناژ فونداسيون اطراف آنها را ماسه يا خاك معمولي به اندازه 7 تا 10 سانتيمتر پهن كرده سپس ماكادم چيني طوري انجام مي شود كه نيروي فشاري به شناژ و گوشه هاي پي وارد نشود . پس از خوابانيدن خرده سنگ سطح آن را هموار كرده و مراحل بعدي كه موزاييك فرش است انجام مي شود . چنانچه در كف سازي قير اندود وجود داشته باشد پس از به كار بردن بتون سبك بر روي بلوكاژ و يا اندود ماسه سيمان به طور سيقلي قير اندود را انجام داده و سپس موزاييك فرش بنايي مي شود . در بعضي موارد بين تقاطع ديوار و كف سازي قرنيز يا پاركت چوبي وجود داشته كه اين مرحله نيز اجرا مي گردد .

 

  اندود اطراف ستون :

فضاهاي باز شده چنانچه طويل باشد بين آنها ستونهايي به وجود مي آيد كه به ترتيب زير اندود مي شود .

1- در اين حالت اطراف ستونها ( توري گالوانيزه ) كشيده و سپس اندود گچ و خاك تيزون مي شود .

2- بديهي است براي پيش گيري از اثر رطوبت و خرده شدن سطح فلز قبل از استفاده توري گالوانيزه سطح ستون را كاملا سمباده زده گرد آن را گرفته و سپس دومرتبه با ضدزنگ عايق مي كنيم .

3- در هنگام كشيدن توري بايد اين نكته را در نظر داشت كه آن را يك سانتيمتر گشادتر از هر ضلع در نظر گرفت تا ملات از آن عبور كرده و توري وسط ملات قرار گيرد .

4- اولا ملاتي كه به كار مي رود بايستي خميري شل باشد و در ثاني نبش ستون از اطراف گرد مي شود تا خطر شكستن به وجود نيايد .

5- پس از انجام اندود كاري سطح ستون ستون سفيدكاري مي شود و آماده مراحل بعدي و نقاشي مي گردد .

 

 اندود سطح پل :

1- اطراف پل باربري نيز بايستي اندود شود . در اين حالت ابتدا به وسيله ماده سرنج ضد زنگ مي شود و سپس اطراف آن توري گالوانيزه مي كشيم . محل نشست توري بر روي قطعه زيرين به وسيله سيم آرماتور بندي با قلاب شدن پيوند مي گردد .

2- به ترتيبي كه در اجراي اندود كاري ستون گفته شد اطراف پل را اندود مي كنيم .

3- ملات گچ و خاك را به صورت كف كش بر سطح طوري كشيده تا ملات به خوبي در پشت طوري اثر كند

4- پس از شمشه گيري اندود گچ و خاك زده و سپس سفيد كاري مي كنيم .

5- پس از اتمام كار مبادرت به رنگ آميزي مي كنيم .

6- چنانچه ابتدا اندود و سفيد كاري پل و سپس ستونها انجام گردد كار اصولي خواهد بود .

7- اطراف ستونها در ناحيه كف بايد قرنيز سنگ شود تا در مواقع ( تميز كردن به وسيله زمين شو ) اين ناحيه كثيف و مرطوب نشود .


مطالب مشابه :


تعمير و نگهداري ساختمان

تعمير و نگهداري ساختمان: به طور كلي ساختمانهاي دولتي كه نياز به تعميرات گوناگون




قوانين سرويس و نگهداري آسانسور (بر گرفته شده از قوانين سند يكاي آسانسور)

قوانين سرويس و نگهداري ها – مـــدارس و دانشگاه ها- استاديوم و تعميرات




فناوري اطلاعات و نقش آن درساختمان هاي هوشمند

فناوري اطلاعات و نقش آن در ساختمانهاي هوشمند مهدي مدرس دانشگاه نگهداري و تعميرات




طرح کسب و کار (تولید آجر):(سهراب صالحی-مهدی سیروس مهر-شهرام بقایری)

کارآفرینی دانشگاه آزاد ساختمانهاي طرح هزينه هاي استهلاك و تعميرات و نگهداري ارقام




قرارداد نگهداری تاسیسات

مستقر در ساختمان / ساختمانهاي نظر نگهداري و تعميرات و نزد دانشگاه نگهداري مي




فهرست مطالب: كارآفريني

كارآموزي اجراي ساختمانهاي بتني و كارآموزي تعميرات و نگهداري كارآموزي دانشگاه




انتخاب ديگ شوفاژ

انتخاب براي ساختمانهاي كاركنان تعميرات و نگهداري براي فهم دانشگاه پیام نور




فهرست جامع كدينگ كامل حساب‌هاي يك مؤسسه توليدي و صنعتي:

دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس 482 تعميرات و نگهداري 121301 ساختمانهاي در




برچسب :