گزارشی از مضرات استفاده بیش از حد ظروف یکبار مصرف

هنگام توزیع و پخش غذاي نذري به‌ ویژه در ماه های رمضان، محرم و صفر، آبميوه و بستني ‌فروشي‌ها، ساندويچ فروشي‌ها، رستوران‌ها و حتي اداره ها و دانشگاه‌ها نيز به ‌وفور از اين ظروف استفاده مي‌كنند. و اين در حالى است كه اغلب مردم ازخطرات و موارد استفاده هر كدام از اين ظروف‌ آگاهی و اطلاعات لازم را ندارند  و ضروری است اطلاعات مربوط به موارد مجاز استفاده و ممنوعيت‌هاى آن به صورت برچسب روى محصول درج شود.
ظروف يكبار مصرف از جنس پلي‌استايرن توانايي تحمل  دماي بالاتر از 65 درجه را ندارند و در دماهاي بالاتر احتمال سرطان‌‌زايي آن‌ها افزايش مي‌يابد.

بر اساس این گزارش موسي‌ ظهيري نژاد كارشناس نظارت بر مواد غذايي معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اهواز، در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ما با بیان مطلب فوق تصریح کرد: ظروف يكبار مصرف با توجه به نوع پلي‌مري كه در آن‌ها استفاده مي‌شود انواع مختلفي دارند و براي مواد غذايي مختلفي بکار می روند.

وي با بیان اینکه بيشتر ظرف‌هاي موجود كه مواد غذايي در آن‌ها نگهداري مي‌شود، ظروف پلي‌استايرن با علامت " پي اس" هستند و ضمن دارا بودن محدوديت حرارتي، تنها دماي 65 درجه را تحمل مي‌كنند، خاطرنشان کرد: در صورتي كه غذايي با دماي بالاتر از 65 درجه سانتي‌گراد به مدت بيش از 15 دقيقه در اين ظرف نگهداري شود، مواد شيميايي موجود در ظرف وارد مواد غذايي شده و اين مواد شيميايي در بافت‌هاي بدن ذخيره و می تواندباعث ایجاد سرطان در فرد ‌شوند.

این مقام مسوول خاطرنشان كرد:‌ ظروف يكبار مصرف ساخته شده از گرانول پلي‌پروپيلن بهترين نوع براي نگهداري مواد غذايي داغ مانند آش و حليم ‌است و اين ظروف محدوديت‌ دمايي ندارند و مي‌توانند مواد غذايي با دماي 100 درجه سانتي‌گراد را هم تحمل كنند

ظهیری نژاد تاکید کرد: اين ظروف با علامت "پي پي" شناخته مي‌شود و نسبت به ظروف پلي استايرن مقاوم‌تر بوده و شكسته هم نمي‌شود.

وی با اشاره به اینکه ظروفي كه با علامت " پي وي سي" شناخته مي‌شود برای نگهداري هر گونه مواد غذايي خشك يا تر نبايد استفاده شوند، اظهار داشت:  اين ظروف برای استفاده در ارتباط با مواد غذایی  مورد تایید وزارت بهداشت و درمان نیست و شهروندان بايد توجه داشته باشند كه ظروفي با اين نشان را برای نگهداری و سرو مواد غذایی خريداري و استفاده نكنند.

ظهیری نژاد افزود: شهروندان هنگام خريد ظروف يكبار مصرف بايد حتما به شماره پروانه ساخت درج شده بر روی بسته بندی، علامت كف ظرف، نام شركت سازنده، مثلثي كه در آن نوع جنس پلي‌مر نوشته شده و علامت گرید غذایی ( قاشق و چنگال ) که در كف ظرف مورد نظر حك حرارتی  شده باشد توجه کنند.

در این زمینه با رضا اسدی یک شهروند اهوازی در هنگام خرید ظروف یکبار مصرف صحبت کردم.

وی درپاسخ به این سوال که ملاک خرید شما از ظروف یکبار مصرف چیست ؟ می گوید: من معمولا در انتخاب ظروف یکبار مصرف دقت زیادی می کنم و همیشه سعی می کنم از این ظروف فقط برای غذا های سرد استفاده کنم.

اسدی همچنین می افزاید: من برای خرید حلیم یا آش همیشه ظرف از منزل با خودم می برم و اصلا از ظروف یکبار مصرف استفاده نمی کنم.

احمدی یکی دیگر از شهروندان اهواز نیز در این زمینه به من گفت: اگر مسوولان مربوطه اطلاع رسانی کافی در این خصوص بکنند، شهروندان  بهتر از این ظروف استفاده خواهند کرد و هیچ کس دیگر حاضر نیست سلامتی خود را به خاطر یک ظرف یکبار مصرف ارزان دچار بیماری حاد کند. 

در ادامه گزارش با خانم مهندس سیمین فقهی مدیر نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اهواز نیز در زمینه نحوه مصرف ظروف یکبار مصرف گفتگو کردم.

وی می گوید: استفاده از ظرف های پلیمری یا به اصطلاح " یکبار مصرف پلاستیکی" به چند دلیل از قبیل: استفاده آسان، صرف جویی در زمان و رعایت بهداشت در زندگی مردم نقش گسترده ایی پیدا کرده است.

فقهی با بیان اینکه استفاده از ظروف یکبار مصرف برای بسته بندی فرآورده های غذایی تولیدی به روش صنعتی، تمایل مردم به استفاده از آن در مراسم، توزیع نذری و حتا در مهمانی خانوادگی، روند رو به فزآینده یی پیدا کرده است تصریح کرد: کاربرد این ظرف ها با توجیه بهداشتی و اقتصادی در بسته بندی فرآورده های غذایی جایگاه ویژه ای پیدا کرده و جایگزین بسیاری از ظرف ها در بسته بندی فرآورده های غذایی شده است.

مدیر نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اهواز، تاکید کرد: یکی از ایرادهای استفاده از این ظرف ها، آلودگی محیط زیست به دلیل قابل بازیافت نبودن است.

این مقام مسوول با بیان اینکه استفاده از این ظرف ها می تواند به صورت جدی سلامتی فرد را تهدید کند تصریح کرد: استفاده از ظرف های یکبار مصرف نامناسب، عارضه های بسیاری به همراه دارد.

این مقام مسوول با بیان اینکه همه کارخانه های تولید کننده ظرف و بسته بندی با کاربرد غذایی و آشامیدنی باید برای هر نوع ظرف، پروانه ساخت دریافت کنند خاطرنشان کرد: شماره پروانه ساخت از وزرات بهداشت، این اطمینان را می دهد که ظرف یکبار مصرف، از ماده اولیه ی  مطلوب و به صورت بهداشتی تولید شده، و برای مصرف فرآورده های غذایی قابل استفاده است.

فقهی تاکید کرد: درج شماره سری ساخت، نشانی کارخانه، تاریخ ساخت و اطلاعاتی از این قبیل  نیز بر روی جعبه یا پلاستیک بسته بندی ظرف یکبار مصرف ضروری است.

فقهی افزود: علامت های شبیه مثلث که نام اختصاری ظرف زیر آن حک شده است باید به طور جداگانه در کف ظرف مشخص باشند.

 

در پایان این گزارش به این نتیجه می رسیم که نقش فرهنگسازی در استفاده صحیح از ظروف یکبار مصرف در سلامتی شهروندان بسیار با اهمیت است و می طلبد رسانه های گروهی و به ویژه صدا و سیما با همکاری  مسوولان مربوطه اطلاع رسانی گسترده ای را انجام دهند تا جامعه ای با نشاط و بدور از هرگونه بیماری را داشته باشیم.


مطالب مشابه :


دريافت فيش حقوقي فرهنگيان

آموزش علوم فیش حقوقی خود را از طریق اینترنت دریافت کنند.برای دریافت فیش کافی است




محصولات 007 باعث مرگ تدریجی مصرف کننده می شود

به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اهواز دریافت نکرده است فیش




اجرای طرح کمک به بیماران صعب العلاج و نیازمند برای نخستین بار در خوزستان

مدیر نظارت بر دارو و مخدر دانشگاه علوم پزشکی اهواز دریافت دارو داشته فیش حقوقی دانشگاه




پمفلتهای تهیه شده توسط دفتر حاکمیت بالینی بیمارستان شهید چمران سوسنگرد

دریافت کد مجله سامانه فیش حقوقی پرسنل دانشگاه علوم پزشکی اهواز. دانشگاه علوم پزشکی اهواز.




گزارشی از مضرات استفاده بیش از حد ظروف یکبار مصرف

و دارو دانشگاه علوم پزشکی اهواز، در ساخت دریافت فیش حقوقی دانشگاه علوم




توزیع شیر خشک در داروخانه های خوزستان آغاز شد.

مدیر نظارت بر دارو و مخدر دانشگاه علوم پزشکی اهواز در فیش حقوقی دانشگاه علوم اهواز نوین




حقوق پرستاران ایرانی قابل مقایسه با سایر کشورها نیست/جدول درآمد پرستاران خارجی

پایگاه تخصصی دانشجویان پرستاری و پرستاران دانشگاه علوم پزشکی از فیش حقوقی اهواز




روابط عمومی شیر پگاه خوزستان برای دومین بار متوالی خوش درخشید

دانشگاه جندی شاپور اهواز طرف دانشگاه علوم پزشکی فیش حقوقی دانشگاه علوم




برچسب :