نادیده گرفتن اکثریت جمعیت کارگری در طرح سهام عدالت (سهام عدالت برای کارگران نیست)

نادیده گرفتن اکثریت جمعیت کارگری در طرح سهام عدالت

از زمان طرح موضوع توزیع سهام عدالت چندین هدف برای آن در نظر گرفته شد که مهم ترین این اهداف، توزیع متعادل ثروت و درآمد در کشور و افزایش ثروت و ایجاد درآمد دایمی برای خانوارهای نیازمند بود.

برمبنای این تعریف؛ دهک های پایین جامعه باید براساس اولویت هایی که وجود دارد از اولین گروه های برخوردار از این سهام باشند. در حالی که واقعیت امر حکایت از موضوعی دیگر دارد. به گونه ای که از زمان آغاز واگذاری سهام عدالت، کارگران که جزو اقشار جامعه هدف هستند از این سهام بی بهره مانده اند آن هم در حالی که کارمندان دولتی، کارگران شرکت های بزرگ و اقشار مختلف و سطح متوسط جامعه از سهام عدالت برخوردار شده اند. اتفاقی که ظاهرا برخلاف شعار عدالت محوری، شعار دولت نهم و دهم است.

به هر صورت با گذشت ۵ سال از عمر دولت به نظر می رسد اقشار کم  درآمد و متوسط جامعه که جزو دهک های پائین محسوب می شوند هنوز نتوانسته اند از سهامی که با هدف اجرای عدالت به برخی از اقشار تعلق گرفته است بهره مند شوند؛ در این میان روند واگذاری این سهام برای کارگران که جزو اقشار کم درآمد جامعه محسوب می شوند، بسیار نامناسب و شاید نابسامان است؛ تا جایی که براساس پی گیری های ما به نظر می رسد متولیان امر نه تنها قصد ارائه سهام عدالت به کارگران را ندارند بلکه حتی هنوز هم مرجع پی گیری اعطای سهام عدالت به کارگران مشخص نیست. این موضوع چندی پیش از زبان وزیر کار و امور اجتماعی شنیده شد.

«شیخ الاسلامی» در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا سهام عدالت توسط وزارت کار به کارگران پرداخت می شود یا نه؟ گفت: «سهام عدالت کارگران ارتباطی به وزارت کار و امور اجتماعی ندارد».

وی در این جمع ادامه داد: البته باید دید به چه کسانی کارگر گفته می شود چون یک فرد تحصیل کرده با درآمد خوب در یک مجموعه تولیدی کارگر است که از نظر ما ضرورتی برای واگذاری سهام به این گونه افراد وجود ندارد.

این موضوعات در حالی مطرح می شود که کارمندان دولت و کارگران شرکت های بزرگ و شرکت هایی که از بودجه دولتی ارتزاق می کنند و به نظر می رسد که از اقشار متوسط و سطح بالای جامعه هستند، طی سال های گذشته سهام عدالت خود را دریافت کرده اند و یا حتی شنیده می شود که برخی افراد از طرق مختلف بیش از یک سهم عدالت را دریافت کرده اند.

قول مساعد به کارگران اما... این اظهارات در حالی است که به گفته نماینده کارگران در شورای عالی کار تاکنون صرفا بازنشستگان تامین اجتماعی از سهام عدالت برخوردار شده اند. به گفته «ولی ا...صالحی» اخیرا جلسه مشترکی با وزیر کار برای دریافت سهام کارگران برگزار شده است و رایزنی هایی صورت گرفته است که نتیجه آن قول مساعد «شیخ الاسلامی» برای اعطای سهام عدالت به کارگران بوده؛ هر چند که طی این مدت هیچ قدمی برای واگذاری سهام عدالت به کارگران برداشته نشده است.

وی در ادامه می گوید: با توجه به این که بیشتر دهک های پایین مشمول سهام عدالت شده اند کارگران هم انتظار داشتند که این سهام به این قشر هم تعلق بگیرد، ولی تاکنون سهام عدالت به کارگران داده نشده که با درخواست نمایندگان کارگری وزیر کار برای پرداخت سهام به کارگران قول مساعد داده است.

وی با بیان این که هنوز برای کارگران شاغل، برنامه مشخصی نداریم، می گوید: البته سهام عدالت زمانی عملیاتی می شود که براساس ماده ۴۴ واحدهای دولتی در قانون اساسی مورد توجه قرار بگیرد و شرکت ها به بخش خصوصی انتقال پیدا کنند و منابعی ایجاد شود تا کارگران بتوانند به ترتیب با برنامه ریزی، سهام عدالت دریافت کنند.

«صالحی» با تاکید بر این که با وجود پی گیری های صورت گرفته هنوز هیچ منبع رسمی برنامه ای را برای اعطای سهام عدالت به کارگران اعلام نکرده است خاطرنشان می کند: البته اجرایی شدن این موضوع زمان بر است و ابتدا باید ایجاد منابع شود تا از محل منابع جدید به کارگران سهام عدالت ارائه شود.

وی درباره خبر بسته شدن پرونده سهام عدالت که گفته می شد تا پایان تیر ماه صورت خواهد گرفت اظهار بی اطلاعی می کند و می افزاید: مسیر واگذاری سهام عدالت باز است و امیدوار هستیم طبق برنامه ریزی صورت گرفته سرانجام سهام عدالت به کارگران تعلق بگیرد.

«صالحی» در مورد واگذاری سهام عدالت به کارگران بازنشسته می گوید: در حال حاضر کارگران بازنشسته از طریق شعب تامین اجتماعی براساس شماره دفترچه های بیمه، سهام عدالت دریافت کرده اند.

وی ادامه می دهد: تمامی بازنشستگان سال ۸۶ سهام عدالت گرفتند و افراد باقی مانده از این سال تا سال جاری برای دریافت سهام عدالت فرم های درخواست را تکمیل کرده اند. عضو شورای عالی کار هم چنین از دریافت سهام عدالت توسط زنان سرپرست خانوار خبر می دهد و می گوید: کارگران مشغول به کار و بیکار تاکنون سهامی دریافت نکرده اند که در همین خصوص از وزیر کار و امور اجتماعی درخواست کرده ایم در این زمینه مساعدت لازم را انجام بدهد که وزیر کار نیز در این زمینه قول مساعد داده است، البته هنوز زمان آن معلوم نیست. ضمن آن که قسمتی از این موضوع بستگی به سرعت واگذاری سهام شرکت ها به بخش خصوصی دارد.

«صالحی» در پاسخ به این سوال که چرا برای سهام عدالت به کارگران دیر اقدام شده است، توضیح می دهد: باتوجه به تعداد زیاد کارگران در کشور به نظر می رسد اولویت اول با گروه هایی باتعداد کمتر است. دلیل دیگر ارائه نشدن سهام عدالت به کارگران دشواری ساماندهی و شناسایی کارگران است که البته آمار کارگران در سازمان تامین اجتماعی موجود است. بر این اساس به افرادی که فاقد دفترچه بیمه تامین اجتماعی هستند به دلیل شناسایی نشدن این گونه افراد سهام عدالت تعلق نمی گیرد.

هنوز به نتیجه نرسیده ایم در عین حال یکی از اعضای کانون هماهنگی شورای اسلامی کار تهران نیز از پی گیری واگذاری سهام عدالت به کارگران خبر می دهد و می گوید: باوجود پی گیری های انجام شده در این باره هنوز به نتیجه ای نرسیده ایم و این موضوع هنوز اجرایی نشده است.

«ناصر برهانی» ادامه می دهد: البته ممکن است بخشی از کارگران به طور مستقل سهام عدالت دریافت کرده باشند، اما قشر کارگری به طور عام تاکنون از دریافت سهام عدالت بی بهره بوده اند.

وی اضافه می کند: کارگران تاکنون فقط از سهام ترجیحی برخوردار بوده اند، اما درخواست ما این بوده که باید سهام عدالت به آ ن ها هم تعلق بگیرد.

کدام وزارت خانه؟ اما به نظر می رسد رسیدگی به موضوع واگذاری سهام عدالت به کارگران باید از طریق وزارت کار و امور اجتماعی صورت بگیرد. اما متاسفانه پی گیری های ما از این مجموعه باوجود تماس های مکرر بی نتیجه ماند و تنها توانستیم از یک منبع با اطلاع در این وزارت خانه این جمله را بشنویم که در وزارت کار اقداماتی برای سهام عدالت کارگران در حال انجام است اما هنوز زمان اجرای آن مشخص نشده است. البته منبعی دیگر نیز در همین مجموعه به ما می گوید: موضوع واگذاری سهام عدالت به کارگران از سوی وزارت کار انجام نمی شود و هنوز جمع بندی درباره وزارت خانه پی گیری کننده که وزارت رفاه خواهد بود یا وزارت کار صورت نگرفته است. این پاسخ ها بدان معناست که کارگران نباید به تعلق سهام عدالت آن هم در زمانی نزدیک امیدوار باشند.

موضوع مشخص نبودن مرجع پی گیری کننده را با «برهانی» مطرح می کنیم تا شاید بفهمیم بالاخره کدام یک از دستگاه ها باید متولی و مدافع حقوق کارگران برای واگذاری سهام عدالت باشند. این عضو کانون هماهنگی شورای اسلامی کار تهران می گوید: هیچ کس و هیچ مسئولیتی هم برای سهام عدالت کارگران در دولت مشخص نشده است.

وی سپس ادامه می دهد: البته معاونت قبلی فرهنگی اجتماعی وزارت کار این موضوع را دنبال می کرده است و «شیخ الاسلامی» وزیر کار جدید هم بر این نکته تاکید دارد که سهام عدالت حق مسلم کارگران است ولی تاکنون هیچ کاری برای تحقق این موضوع انجام نشده است.

آمار دقیق وجود ندارد اما نکته دیگری که شاید در بحث بی سرانجام بودن واگذاری سهام عدالت به کارگران تاثیرگذار بوده است در دست نبودن آمار دقیق از تعداد کارگران است.این در حالی است که کارگران قشر بزرگی از جامعه را تشکیل می دهند و شاید در اختیار داشتن آمار دقیق کارگران در ارائه بسیاری از خدمات تاثیرگذار باشد. موضوعی که گویا تاکنون نادیده گرفته شده است و همواره به عنوان یکی از مشکلاتی که در اجرای برنامه ها و عینی کردن عدالت در جامعه وجود داشته است، تاثیرگذار بوده است.

«صالحی» نبود این اطلاعات را یکی از مشکلات واگذاری سهام به کارگران می داند و می گوید: مشکلات آماری، عدم شناسایی، نظارت و کنترل دقیق کارگران از موانعی است که تاکنون دولت را در موارد مختلف با مشکل روبه رو کرده است.

این نکته که تاکنون هیچ کدام از کارگران کشور سهام عدالت دریافت نکرده اند را یکی از اعضای کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران مطرح می کند.

«علی اکبر عیوضی» با این اظهارنظر به طور غیرمستقیم اظهارات وزیر اقتصاد را که معتقد است گروه های مختلفی از جامعه کارگری سهام عدالت گرفته اند، پاسخ می دهد و می گوید: کارگران هم چنان در انتظار سهام عدالت هستند، در حالی که این قشر جزو افراد کم درآمد جامعه هستند و باید هنگام ارائه خدمات حمایتی در اولویت قرار گیرند.

وی در گفت وگو با فارس با بیان این که کارگران تاکنون فقط از سهام ترجیحی برخوردار شده اند، اظهار داشت: موضوع سهام ترجیحی از سهام عدالت جداست. سهام عدالت یک طرح بزرگ کشوری است و قرار است به همه اقشار جامعه تعلق گیرد. همین نکته مورد تاکید ناصر برهانی نیز قرار می گیرد.

به گفته وی کارگران همیشه از سهام ترجیحی برخوردار بوده اند، اما درخواست ما این بوده که باید سهام عدالت به آ ن ها هم تعلق بگیرد.

سهام ترجیحی ولی موضوع سهام ترجیحی چیست؟ چندی پیش وزیر امور اقتصاد و دارایی خبری خوش برای کارگران داشت و اعلام کرد تمام کارگرانی که تاکنون سهام عدالت دریافت نکرده اند در قالب یک برنامه جدید، سهام عدالت دریافت می کنند.

«شمس الدین حسینی»، با بیان این مطلب سعی کرد تا بخشی از نگرانی های کارگران را برطرف کند. وی در این باره اظهار داشت: بسیاری از واحدهای دولتی که به بخش خصوصی واگذار می شوند، بخشی از سهامشان به صورت سهام ترجیحی به کارگران آن واحد واگذار می شود که ارزش بیشتری نسبت به سهام عدالت دارد.

وی با بیان این که سهام عدالت در فازهای مختلف واگذار می شود، تاکید کرد: در مرحله اول سهام عدالت بین ۲۳ میلیون نفر از روستائیان توزیع شد که بسیاری از کارگران روستایی در قالب این طرح از مزایای سهام عدالت برخوردار شدند.

«حسینی» ادامه داد: بسیاری از کارگران شرکت های خدماتی و پیمانی که با دستگاه های دولتی همکاری می کنند هم سهام عدالت دریافت کرده اند، هم چنین سهام عدالت بین کارگران ایثارگر نیز توزیع شده است.

وزیر اقتصاد خاطرنشان کرد: به هر حال ممکن است برخی از کارگران زحمتکش کشور در قالب این طرح ها موفق به دریافت سهام عدالت نشده باشند که به زودی با تشکیل جلسه شورای عالی اصل ۴۴، برنامه ویژه ای برای توزیع سهام عدالت بین این قشر زحمتکش تدوین و اجرا خواهد شد.

فقط بعضی از کارگران تمام این اظهارات در حالی است که یکی از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس تاکید می کند: « برای قشر کارگر به طور عام در بحث تعلق سهام عدالت هیچ برنامه ای در دستور کار نیست.»

به گفته «سید علی محمد موسوی» آن چه که در بحث سهام عدالت به تصویب رسیده است برای کارگران قالیباف و کارگران ساختمانی بوده است و کمیسیون اجتماعی صرفا در حال پی گیری همین موضوع است.

وی خاطرنشان می کند: متاسفانه بحثی که ما نیز همواره داشته ایم این بوده که اسم این طرح «سهام عدالت» است، اما همین سهام به اقشاری که حقوق بالایی دارند نیز به دلیل این که کارمند دولت هستند و بازنشسته می شوند، تعلق گرفته است.

آن هم در حالی که کارگران که حداقل دستمزد را دارند فراموش شده اند. لذا با توجه به این که سقف ۴۲ میلیون نفر سهام عدالت پر شده است، دولت باید فکر جدیدی برای گروه های جدید بردارد.

وی پی گیری واگذاری سهام عدالت به کارگران را وظیفه وزارت رفاه می داند و می گوید: باید در بودجه امسال فکری برای بخش مغفول مانده کارگران بشود.

وی تصریح می کند: ما منتظر هستیم تا ببینیم در بودجه امسال چه میزانی برای قشر باقی مانده کارگران در نظر گرفته شده است.

این نماینده مجلس تاکید می کند: سهام عدالت باید ابتدا به کارگران تعلق بگیرد نه این که افرادی که حقوق های بالایی دارند از این سهام بهره مند و متاسفانه کسانی که ارجحیت دارند نادیده گرفته شوند.

«موسوی» هم چنین اضافه می کند: به هر حال اکنون هیچ خبر جدیدی برای کارگران نداریم، اما قرار شده که سقف سهام عدالت افزایش پیدا کند تا شامل حال این کارگران شود اما به هر حال هنوز تصمیمی گرفته نشده است.

آخرین خبر

طبق آ خرین اخبار رسیده رئیس سازمان خصوصی سازی اعلام کرد مقرر شده است وزارت کار با همکاری وزارت رفاه آمار و اطلاعات کارگران بیمه شده را حداکثر تا ۵ دی ماه و آمار و اطلاعات کارگران بیمه نشده را تا ۱۲ دی ماه سال جاری در اختیار دبیرخانه ستاد مرکزی توزیع سهام عدالت قرار دهد.

به گزارش مهر ، «غلامرضا حیدری کردزنگنه» گفت: ماموریت و مسئولیت این سازمان استنباط شده از فصل ششم قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ و آیین نامه اجرایی توزیع سهام عدالت است.

وی افزود: احصاء سهام عدالت قابل تخصیص از شرکت ها و بنگاه های موضوع گروه ۲ ماده ۲ قانون، شناخت جامعه مشمولان دریافت سهام عدالت و اولویت بندی آنان، واگذاری سهام عدالت به شرکت های سرمایه گذاری استانی متناسب با تعداد اعضای شرکت تعاونی هر شهرستان، تعیین طول دوره تقسیط سهام مشمولان دهک های سوم تا ششم و وصول سالانه اقساط سهام واگذار شده و برخی از مسئولیت های سازمان خصوصی سازی منطبق با سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی است.

رئیس سازمان خصوصی سازی ادامه داد: از منظر سازمان خصوصی سازی توزیع سهام عدالت متوقف نبوده و مطابق دستورالعمل های اجرایی مدون و مصوب و برنامه عملیاتی زمان بندی شده در حال پی گیری است و در زمان حاضر از مشمولان مرحله شانزدهم و هفدهم طرح توزیع سهام ثبت نام به عمل آمده است و کلیه مراحل انجام کار با همکاری و تعامل با دستگاه های اجرایی و نهادهای عمومی ذی ربط در سطح استان و شهرستان ادامه دارد.

«کردزنگنه» اظهار داشت: سازمان خصوصی سازی از طریق شرکت کارگزاری سهام عدالت، در مرحله راه اندازی و تا تشکیل و استقرار شرکت های سرمایه گذاری استانی نسبت به پرداخت سود سهام مشمولان مراحل اول و دوم و بخشی از مرحله سوم اقدام کرده و با این که با تشکیل شرکت های سرمایه گذاری استانی و در حال تصفیه بودن شرکت کارگزاری سهام عدالت، مطابق مقررات اجرایی پی گیری پرداخت سود سهام در مراحل بعدی از تکالیف هیئت های مدیره و مدیران عامل شرکت های سرمایه گذاری استانی است موضوع دریافت سود متعلق به مشمولان، هم چنان در حال پی گیری است.

وی افزود: باتوجه به پی گیری های مستمر و با عنایت به برگزاری جلسات متعدد، مقرر شده است تا وزارت کار و امور اجتماعی با همکاری وزارت رفاه و تامین اجتماعی آمار و اطلاعات کارگران بیمه شده را حداکثر تا ۵ دی ماه امسال و آمار و اطلاعات کارگران بیمه نشده را تا ۱۲ دی ماه سال جاری در اختیار دبیرخانه ستاد مرکزی توزیع سهام عدالت برای اتخاذ تصمیم درمورد توزیع این سهام بین کارگران، قرار دهند.

با مرور پرونده واگذاری سهام عدالت به کارگران این نکته به ذهن می رسد که با وجود وعده برخورداری تمامی کارگران از سهام عدالت از سال ۸۷ حداقل تاکنون هیچ اتفاقی در این مورد صورت نگرفته است و کارگران هم چنان در انتظاری طولانی برای دریافت سهام عدالت نگاه داشته شده اند. آن هم قشری که از دهک های پایین و کم درآمد و یا متوسط جامعه هستند.

حال باید دید آیا ارائه آمار کارگران شروع این اقدام مهم و تاثیرگذار است یا صرفا مقدمه ای برای کاری که مشمول مرور زمان خواهد شد.

منبع : روزنامه خراسان


مطالب مشابه :


DO YOU KNOW SOCIAL SECURITY ORGANIZATION OF IRAN

که دست تقدیر ما را ساکن البرز جنوبی نمود.بیش از دو دهه در سازمان تامین اجتماعی شاغلم




جزئيات ماده 80 قانون بيمه

(مشهد) صفحه اول بر این اساس ، اگر به هر طریقی برای شعب تأمین اجتماعی محرز شود که نیروی




دریافت نرم افزار ارسال لیست حق بیمه 2.7 (حجم: 52مگابایت)

سازمان تامین اجتماعی در شعب خود در تأمین اجتماعی گیلان به مشهد




هادی پورتقی

سازمان تامین اجتماعی حاصل و آراء متناقض از شعب دیوان صادر شود، مستنداً به




نادیده گرفتن اکثریت جمعیت کارگری در طرح سهام عدالت (سهام عدالت برای کارگران نیست)

شهر الکترونیک مشهد تامین اجتماعی از طریق شعب تامین اجتماعی براساس




سوابق ادعایی همه بیمه شدگان بررسی می شود

سازمان تأمین اجتماعی با صدور دستورالعمل شعب تأمین اجتماعی مكلف شده مشهد. گروه




استخدام نیرو در تامین اجتماعی استان خراسان شمالی

استخدام نیرو در تامین اجتماعی افتتاح شعب بصورت بومی تامین اجتماعی اطراف مشهد,




قانون بازنشستگی پیش از موعد

سفر مشهد; عید فطر; ماه و نتیجاً از سوی شعب مختلف دیوان ماده 77 قانون تأمین اجتماعی در جلسه




برچسب :