اصول حسابداری

اصول حسابرسي

1-حسابرس مستقل : شخصي كه با گذراندن امتحان سراسري حسابرسي مستقل در آمريكا و داشتن آموزش و تجربه لازم گواهينامه اشتغال به حرفه حسابرسي مستقل را  دريافت كرده است .

2-منشاء و چگونگي روابط مالي اشخاص و مؤسسات چگونه مشخص مي‌شود؟ نقش حسابرس در اين رابطه چيست ؟ در دنياي اقتصادي امروز روابط مالي افراد بر اساس پول استوار شده و اين روابط پولي به شكل پيكرهاي حساب در دفاتر شناسايي مي‌شود به طوري كه هر آن با مراجعه به دفاتر و اسناد مربوطه مي‌توان منشاء و چگونگي روابط مالي اشخاص و مؤسسات را با يكديگر مشخص كرد . بنابراين حسابرس در مؤسسات بازرگاني ، صنعتي و خدماتي بيشتر جنبه رسيدگي به حساب را پيدا مي‌كند . با توسعه سازمانهاي اقتصادي و تشكيل شركتهاي سهامي بزرگ در كشور نياز به حرفه حسابرسي بطور شديدتري محسوس است زيرا صاحبان سرمايه كه سهام اين شركتها را در دست دارند و در واقع مالك مؤسسات مربوط مي‌باشند و اغلب غير از مديران و مسئولين اين مؤسسات بوده و خود نه وقت و نه صلاحيت و حتي اغلب نه اختيار آن را دارند كه به عمليات و حسابهاي شركت رسيدگي كنند .

3-چه كساني از حسابها و صورتهاي مالي استفاده مي‌كنند و نقش حسابرس در اين خصوص چيست ؟ پيشرفت صنعت و تجارت ، به وجود آمدن مقررات و قوانين كشورها از حقوق تجارت ، كار و اعمال نظر دولت در صنايع و شركتها از نظر مالياتي و سرمايه گذاري و اجراي ساير مقررات موجب شده تا شركتها و صاحبان صنايع را وادار نمايد كه حسابها و صورتهاي مالي را به تأييد حسابرسان و مؤسسات حرفه‌اي كه طبق ضوابط و معيارهاي مشخص هر كشور انتخاب مي‌شوند برساند . هر چه كه اقتصاد كشوري توسعه يافته‌تر باشد نياز جامعه به خدمات و حرفه حسابرسي شديدتر مي‌باشد و از خدمات حرفه‌اي حسابرسي علاوه بر دولتها ، بانكها و مؤسسات اعتباري ، سازمانهاي تشخيص و وصول ماليات‌ها ، سازمان اوراق بهادار ، سهامداران و مديران مؤسسات تجاري و صنعتي و بالاخره كليه آحاد يك جامعه كه به نحوي در زمينه اقتصاد فعاليت دارند نيز استفاده مي‌كنند .

4-حسابرسي چيست ؟ حسابرسي عبارتست از رسيدگي به اسناد و مدارك و دفاتر يك مؤسسه يا يك واحد تجاري جهت تهيه گزارش كه حسابرس عقيده خود را نسبت به روش حسابداري ، صحت صورتهاي مالي يك مؤسسه يا يك واحد تجاري ابراز مي‌دارد . بنابراين حسابرس در انجام وظايف خود بايد اسناد ، دفاتر و روش حسابداري و كنترل داخلي مؤسسه را مورد مطالعه و رسيدگي قرار دهد و موجوديت و مالكيت داراييها و بدهي‌هاي مؤسسه را اثبات كند .

5-رسيدگي حسابرس در مورد صورتهاي مالي و حساب داراييها و بدهي‌ها و صورتحساب سود و زيان چگونه است ؟ حسابرس هيچ گاه بدون رسيدگي به صورتهاي مالي نظر حرفه‌اي خود را در مورد حسابها و صورتهاي مالي اظهار نمي‌كند مدارك و مستنداتي كه به وسيله حسابرسان در طي رسيدگي بدست مي‌آيد ثابت مي‌كند كه داراييها مندرج در ترازنامه واقعاً وجود دارند و واحد تجاري يا مؤسسه حق مالكيت بر آن داراييها داشته و يا بدهي‌هاي واحد تجاري كه در ترازنامه نشان داده شده مورد تأييد مي‌باشد ، همچنين حسابرس مستندات و مداركي در مورد صورتحساب سود و زيان فراهم مي‌كند .

 مدارك تهيه شده بوسيله حسابرس ثابت مي‌كند كه فروش مندرج در صورتحساب سود و زيان واقعيت دارد و بهاي تمام شده كالاي فروخته شده و هزينه‌هاي مندرج در صورتحساب سود و زيان واقعيت دارد و بهاي تمام شده كالاي فروخته شده و هزينه‌هاي مندرج در صورتحساب سود و زيان مربوط به دوره مورد رسيدگي است و هزينه‌هاي مربوط به دوره رسيدگي شناسايي شده و به حساب منظور و به نحوه مناسب در صورتهاي مالي ارائه گرديده است.

6-هدف از حسابرسي چيست ؟ منظور اصلي از حسابرسي اظهار نظر در مورد حسابهاي نهايي مؤسسه مورد رسيدگي است البته گاهي اتفاق مي‌افتد كه در حين رسيدگي‌ها حسابرس اشتباهات و تقلباتي نيز كشف مي‌كنند ولي اين امر به عنوان يك هدف اصلي تلقي نمي‌گردد .

7-هدف از بازرسي چيست ؟ رسيدگي‌هايي كه هدف اصلي آن كشف اشتباه و تقلب باشد بازرسي ناميده مي‌شود .

8-تفاوت حسابداري و حسابرسي :

1- موضوع حسابداري تهيه و تنظيم سند حسابداري ، ثبت در دفاتر و بالاخره تهيه صورتهاي مالي است در حالي كه موضوع حسابرسي كنترل و اظهار نظر نسبت به حسابهايست كه قبلاً تهيه شده است .

2- حسابدار معاملات و فعاليتهاي مالي را به طور روزانه در دفاتر ثبت مي‌كند . در صورتي كه حسابرس به صورت مقطعي و يا فقط در آخر سال مالي رسيدگي مي‌نمايد .

3- حسابرس نسبت به حسابها و صورتهاي مالي كه رسيدگي كرده گزارش تهيه مي‌كند ولي حسابدار معمولاً گزارش ضميمه حسابهايي كه تهيه نموده است نمي‌كند .

4- مسئوليت حسابرس و حسابدار كاملاً از يكديگر متمايز مي‌باشد .

5- حسابدار نسبت به صحت پيكرهاي حساب و تطبيق ( مقايسه ) آنها با واقع ترديدي به خود راه نمي‌دهد مگر آنكه ظاهر آنها ( آن حسابها ) مشكوك و يا اشتباه باشد ( مثلاً جمع دو طرف تراز دفتر كل برابر نباشند )‌ ولي حسابرس ارقام و عمليات حسابداري را دقيقاً كنترل كرده و تا آنجا كه لازم بداند با اسناد و مدارك موجود تطبيق مي‌نمايد .

6- حسابرسي وقتي به عمل مي‌آيد كه عمل حسابداري به پايان رسيده باشد .

9-شخصيت حسابرس چگونه بايد باشد؟ حسابرس از نظر شخصيتي بايد شرايطي داشته باشد از جمله : 1- اطلاعات جامعي از اصول حسابداري داشته باشد تا بتواند آن اصول را در موارد مختلف و شرايط متنوع كه در عمل پيش مي‌آيد به نحوي به كار ببرد.

2- اطلاعات عمومي كافي داشته باشد و اطلاعات وسيعي در مورد قوانين و مقررات مالي خصوصاً قوانين تجارت و ماليات‌ها داشته باشد .

 3- اطلاعات جامع از روش‌ها و استانداردهاي قبول شده حسابداري و حسابرسي داشته باشد .

4- در انجام وظايف خود با حوصله و با دقت و تدبير بوده و در كار عقل سليم فكر وسيع و حسن تدبير را توأم نمايد .

5- شهامت و صحت عمل داشته و از ابراز عقيده خود واهمه نداشته باشد .

6- در انجام كار حرفه‌اي درستكار و بي‌غرض و باتقوا باشد . 7- در پيش بيني‌هاي خود محافظه كار و در ابراز عقيده واقع بين باشد .

10-چرا استقلال حسابرسي اهميت دارد ؟ و چه كساني از گزارش حسابرسان استفاده مي‌كنند ؟ استقلال امر حسابرسي يكي از شرايط و محسنات عمده آن به شمار مي‌رود ، زيرا دارندگان سهام نه صلاحيت و نه وقت انجام كار حسابرسي را دارند كه بتواند شخص به حسابهاي شركت رسيدگي نموده و نسبت به صورتهاي مالي اظهار نظر نمايد بنابراين وظيفه مذبور را به اهل فن كه اشخاصي مستقل و متخصصي هستند واگذار مي‌كنند و به اين ترتيب حسابهايي كه اين حسابرسان رسيدگي نموده و گواهي مي‌كنند نه فقط براي صاحبان سهام سنديت دارد بلكه اشخاص ثالث و مقامات رسمي نيز مي‌توانند در هنگام لزوم آن حسابها را ملاك عمل نمايند مانند بانكها واحدهاي مالياتي سازمان بورس اوراق بهادار شركتهاي بيمه ، سرمايه گذاران و نهادهاي ديگري كه به نحوه‌ي از صورتهاي مالي مؤسسات استفاده مي‌نمايند .

11-مديران مالي شركت از گزارشات حسابرسان و صحت صورتهاي مالي چه استفاده‌هايي مي‌كنند ؟ مديران شركت با داشتن صورتهاي مالي مورد اعتماد مي‌توانند مورد توجه وضع مالي شركت شده و نسبت به مشكلات مالي مؤسسه آگاهي پيدا مي‌كنند .

نقش اعتباردهي

جمع‌آوري شواهد

( حسابرسي )

گزارش يافته‌ها

( گزارش حسابرسي )

                                        

                                                                                                        

12-نقش اعتباردهي حسابرسي چيست ؟ دليل اصلي وجود حرفه حسابرسي مستقل وظيفه اعتباردهي است . مثل اعتبار دادن به صورتهاي مالي به معناي اطمينان از مطلوبيت ارائه و قابليت اتكاي آنهاست كه اعتباردهي شامل دو مرحله مجزا است كه در مرحله اول حسابرسي مستقل بايد يك رسيدگي يا حسابرسي كند و اين رسيدگي شواهدي را تأمين مي‌كند تا حسابرس بتواند نسبت به صورتهاي مالي نظر كارشناسي خود را اظهار كند مرحله دوم نقش اعتباردهي ارائه گزارش حسابرسي است كه نظر حسابرسان درباره مطلوبيت ارائه و قابليت اتكاي صورتهاي مالي را به استفاده كنندگان صورتهاي مالي انتقال مي‌دهد .

13-چه كسي صلاحيت اجراي نقش اعتباردهي را دارد؟ افرادي كه به صورتهاي مالي اعتبار مي‌بخشند بايد هم داراي صلاحيت فني لازم براي اجراي يك رسيدگي و هم مستقل از شركت مورد رسيدگي باشند.

 

 

 

 

 

 

 

 

حسابرسي صورتهاي مالي

 

 

كاركنان حسابداري                  حسابرسان

   صاحبكار                       مستقل

                           

 

                                     

                                                سايرشواهد   

تهيه               مدارك حسابداري                  مثبته                      

                                                                             

                                

                                 

                                    تعيين مطلوبيت

                                  ارائه صورتهاي مالي       

 

 


تنظيم             صورتهاي مالي                 اصول پذيرفته

                                             شده حسابداري

                                             

 

                             پيشنهاد           صورتهاي مالي

                           اصلاحات لازم         حسابرسي شده

                                                                      

 

                           صدور گزارش          گزارش

 

تصميم گيرندگان خارجي

                             يافته‌ها         حسابرسان

                                

 

 

 

14-انواع حسابرسي : حسابرسي‌ها اغلب به سه گروه تقسيم مي‌شوند . 1- حسابرسي صورتهاي مالي  2- حسابرسي رعايت  3- حسابرسي عملياتي .

15-حسابرسي صورتهاي مالي را شرح دهيد ؟ حسابرسي صورتهاي مالي معمولاً حسابرسي ترازنامه و صورتهاي سود و زيان و سود ( زيان ) انباشته و گردش وجوه نقد مربوط به آن را شامل مي‌شود .

16-هدف از حسابرسي صورتهاي مالي چيست ؟ هدف تعيين مطابقت نحوه تهيه صورتهاي مالي با اصول پذيرفته شده حسابداري است حسابرسي صورتهاي مالي معمولاً توسط مؤسسات حسابرسي انجام مي‌شود و در اختيار استفاده كنندگان قرار مي‌گيرد .

17-حسابرسي رعايت را شرح دهيد ؟ اجراي حسابرسي رعايت به وجود اطلاعات قابل اثبات و ضابطه يا استاندارد شناخته شده‌اي بستگي دارد كه توسط مقامات مجاز مقرر شده باشد . نمونه شناخته شده‌اي از اين نوع رسيدگي اظهار نامه مالياتي توسط ادارات امور مالياتي است كه خود نوعي حسابرسي به شمار مي‌آيد اين حسابرسي به منظور تعيين مطابعت داشتن يا نداشتن اظهار نامه مالياتي با قوانين مالياتي و مقررات اداره امور مالياتي انجام مي‌شود يافتهاي اداره امور مالياتي از طريق برگ تشخيص ماليات به پرداخت كنندگان ماليات منتقل مي‌شود مثال ديگر ، حسابرسي رعايت رسيدگي بانكها توسط بازرسان اداره بازرسي كل در بانكهاي ايراني مي‌باشد . اين حسابرسي‌ها  كه متفاوت از حسابرسي داخلي و رسيدگي حسابرسان مستقل است رعايت قوانين و مقررات بانكي و رعايت استانداردهاي متداول بانكداري و از جمله دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌هاي سازمانهاي ناظر سيستم بانكي را مي‌سنجد .

18-حسابرسي عملياتي را شرح دهيد ؟ حسابرسي عملياتي عبارتست از بررسي قسمتهاي خاصي از سازمان به منظور سنجش نحوه عمل آنهاست براي مثال عمليات قسمت دريافت كالاي يك شركت توليدي مي‌تواند براساس ميزان مؤثر بودن عمليات آن قسمت يا به عبارتي موفقيت آن در رسيدن به هدفها يا مسئوليتهاي تعيين شده ارزيابي شود نحوه اجراي عمليات قسمت نيز مي‌تواند با معيار كارآيي يعني ميزان موفقيت در بهترين استفاده از منابعي كه در اختيار قسمت بوده است سنجيده مي‌شود.

19-انواع حسابرسان مستقل و ساير حسابرسان كدامند ؟ غير از حسابرسان مستقل گروه‌هاي حرفه‌اي ديگر نيز برنامه‌هاي حسابرسي را در مقياس وسيع اجرا مي‌كنند از جمله انواع شناخته شده حسابرسان ، حسابرسان داخلي ،‌ حسابرسان ديوان محاسبات عمومي و ادارات امور مالياتي است .

20-حدود حسابرسي چيست ؟ حدود حسابرسي با توجه به بزرگي و كوچكي مؤسسه مورد رسيدگي و يا نوع حسابرسي كه به حسابرس واگذار شده با هم تفاوت دارد .

حدود حسابرسي مي‌تواند توسط كارفرما يا صاحبكار تعيين و ابلاغ گردد ( مشروط به آنكه باعث محدوديت حسابرسي و رسيدگي‌هاي وي نباشد ) و يا آنكه به موجب قانون و يا اساسنامه شركت تعيين گردد و در نهايت تا آنجا كه حسابرس قانع شود تا بتواند گزارشي براساس رسيدگي‌هاي خود تهيه نمايد .

21-حسابرس مستقل در شركتهاي سهامي گزارش خود را به چه كساني تحويل مي‌دهد ؟ در شركتهاي سهامي حسابرس وظيفه دارد نتيجه رسيدگي‌ها  اظهار نظر خود را در مورد وضع حسابها و صورتهاي مالي ( صورتحساب سود و زيان و ترازنامه و ساير صورتهاي مالي ) شركت به مجمع عمومي صاحبان سهام گزارش نمايد .

22-حسابرسي ضمني چيست ؟ حسابرسي ضمني يا ميانه يا همان حسابرسي اثباتي پيش هنگام مثلاً 10 ماهه را رسيدگي مي‌كند و بعد از سال فقط دو ماهه را رسيدگي مي‌كند .   

23-بطور كلي علاوه بر كنترلهاي معمولي ، رسيدگي‌هاي حسابرسي بايد شامل چه نكات مهمي باشد ؟

 1- مجاز بودن معامله يعني اينكه معامله‌اي كه در دفتر ثبت شده آنجا بوده يا خير ؟ و در حدود شركت و اساسنامه و آيين‌نامه‌هاي معاملات مؤسسه بوده است يا خير ؟

2- تحقق معامله يعني اينكه حاصل معامله عايد مؤسسه يا شركت شده است يا خير ؟ كالايي كه فروخته شده يا خريداري شده در دفاتر ثبت شده يا وارد مؤسسه شده است يا خدمتي به نفع مؤسسه صورت گرفته يا خير ؟‌

3- موجودي صندوق يعني اينكه حسابرس بايد بدون اطلاع قبلي موجودي‌هاي صندوق را مورد بازرسي قرار دهد و نه تنها موجودي صندوق بايد با دفاتر تطبيق كند بلكه بايد تمام دريافتها وارد صندوق شده باشد .

4- اثبات داراييها يعني اينكه وجود داراييها اثبات شود كه وجود دارند و حيف و ميل نشده باشند .

5- ارزيابي يعني اينكه با مراجعه به اسناد و مدارك بايد اقلام دارايي و بدهي‌ها براساس صحيح ارزيابي شده باشند .

6- درآمد و هزينه‌ها يعني اعلام نظر نسبت به صحت عمليات مربوط به فروش - خريد - هزينه‌ها و كليه اقدام در صورت سود و زيان دوره نشان داده شده‌اند .

7- سود و زيان يعني اينكه حسابرس نظر خود را در مورد صحت صورتحساب سود و زيان و علل تغييرات و مقايسه با دوره مشابه را روشن و غير مبهم اعلام كند .

8- ثبت معاملات ، معاملات بايد مطابق واقع در دفاتر به ثبت برسند . با توجه به وضع ظاهري ثبت‌ها در دفاتر حساب ، سيستم كنترل داخلي و تعداد دفعات اشتباه كشف شده .

24-گزارش حسابرسي چيست ؟حسابرس نسبت به حسابهايي كه رسيدگي كرده است بايد گزارش تهيه و به صاحبكار ارائه كند . در گزارش حسابرسان نسبت به صورتهاي مالي مؤسسه مورد رسيدگي اظهار نظر مي‌گردد و بايد توجه داشت كه حسابرس صحت حسابها را تضمين و گواهي نمي‌كند بلكه فقط نسبت به آنها در گزارش خود اظهار نظر مي‌كند .

25-فرق بين گواهي و اظهار نظر چيست ؟ فرق آنها در اين است كه گواهي نسبت به امر واقع و مسلمي است كه هيچ گونه ترديد درباره آن ندارد و اين در حالي است كه حسابرس نمي‌تواند صحت اقلام مندرج در ترازنامه يا ساير حسابها را تضمين نمايد .

26-اهداف نهايي گزارش حسابرسي شامل چه چيزهايي است ؟  شامل :

1- تنظيم گزارش حسابرس جهت طرح و بررسي مجامع عمومي شركتها و مؤسسات يا هيأتهاي مديره‌ ( حسب مورد )‌ شركتها .

2- تنظيم گزارش بازرس قانوني در انجام وظايف محوله طبق موازين قانوني ( قانون اصلاحي تجارت مصوب 24/12/1347 ) .

3- تنظيم گزارش حسابرس ويژه در زمينه‌هاي مورد درخواست صاحبان يا مديران شركتها و مؤسسات و نيز اشخاص ثالث و ذينفع و مراجع قضايي .

4- تنظيم گزارش حسابرسي حاوي نظر حسابرسي در باره درآمد مشمول ماليات اشخاص براساس استانداردهاي حسابرسي و نيز مقررات و الزامات قانوني مالياتي .

5- تنظيم گزارش حسابرس حاوي نظر حسابرس در ارتباط با قضاوت در زمينه اختلاف بين دو يا چند نفر به عنوان كارشناس رسمي دادگستري به منظور استفاده در محاكم قضايي .

27-عبارتهاي بكارگرفته شده در گزارش حسابرسان را توضيح دهيد ؟ از آنجايي كه متن گزارش حسابرسان بسيار مختصر و دقيق تنظيم شده ، لذا درك كامل معناي آن مستلزم توجه به اهميت هر عبارت اصلي در آن است مثلاً عبارتهايي مثل : استانداردهاي پذيرفته شده حسابرسي يعني استانداردهايي كه ( مقررات لازم اجرايي ) براي سنجش كيفيت اجراي كار است و لازمه آن آموزش كافي تخصصي و اعتبار بيشتري به اظهار نظر حسابرسان كه پيوست صورتهاي مالي است خواهد داد.

اصول پذيرفته شده حسابداري و استانداردهاي پذيرفته شده حسابرسي معناي بسيار متفاوتي دارند.

سطح قابل قبول كار عبارت است از رعايت استانداردهاي پذيرفته شده حسابرسي و اصول متداول حسابداري است كه در جامعه حرفه‌اي پذيرش يافته توسط انجمن‌هاي حرفه‌اي يا سازمان‌هاي مسئول تدوين و ابلاغ گرديده و يا خواهد گرديد .

28-چه استانداردهايي را حرفه حسابرسي مستقل وضع كرده است ؟ سه استاندارد

1- استانداردهاي عمومي مربوط به صلاحيت فردي حسابرسان .

2- استانداردهاي اجراي عمليات كه مربوط به اجراي عمليات حسابرسان است .

3- استانداردهاي گزارشگري كه مربوط به محتواي گزارش حسابرسان است .

29-گزارش حسابرسان مستقل شامل چند قسمت است ؟‌ سه قسمت :

1- مقدمه : بند مقدمه در اين قسمت حسابرسان صورتهاي مالي و مسئولين تهيه صورتهاي مالي را ارائه مي‌دهند . زيرا مديريت شركت مسئول تهيه و نگهداري مدارك و دفاتر حسابداري است .

2- بند دامنه رسيدگي ( بند مياني گزارش ) : در اين بند نوع و ماهيت حسابرسي بيان مي‌شود و در اين بند اجراي رسيدگي‌ها براساس استانداردهاي پذيرفته شده حسابرسي و اصول متداول حسابداري و ارزيابي از نحوه صورتهاي مالي و نيز هر گونه محدوديت و ابهام و اثرات احتمالي بر صورتهاي مالي و در حد اهميت آن ، آن اثرات را بيان مي‌كند .

3- بند اظهار نظر : در اين بند نتايج بررسي و حسابرسي صورتهاي مالي بايد در گزارش حسابرسان مستقل بيان گردد .

 

30-انواع اظهار نظر را نام ببريد ؟

1- اظهار نظر مقبول : در شرايطي كه صورتهاي مالي و نتايج عمليات و گردش وجوه نقد از تمام جنبه‌ها به نحو مطلوب نشان داده شده باشد .

2- اظهار نظر مشروط : در صورتي كه محدوديتي در رسيدگي وجود داشته باشد يا يك يا چند قلم از اقلام صورتهاي مالي طبق اصول پذيرفته شده حسابداري ارائه نشده باشد نظر مشروط مي‌دهند .

3- اظهار نظر مردود : اگر محدوديت و يا ايراد حسابرسان عمده و با اهميت باشد بطوريكه اظهار نظر را تحت الشعاع قرار دهد و به عبارت ديگر صورتهاي مالي را به نحو مطلوب ارائه نكرده باشند اظهار نظر مردود صادر مي‌شود .

4- عدم اظهار نظر : اگر حسابرسان نتوانند مطلوبيت ارائه صورتهاي مالي را بطور كلي مشخص سازند ، عدم اظهار نظر ارائه خواهند كرد .   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

خلاصه 10 استاندارد پذيرفته شده حسابرسي

    عمومي :

صلاحيت فردي حسابرسان

اجراي عمليات :

اجراي عمليات حسابرسي

    گزارشگري :

محتواي گزارش حسابرسان

استاندارد پذيرفته شده حسابرسي

 

 

 

 


 

 


 صلاحيت آموزش فني        برنامه ريزي كار و سرپرستي كاركنان                

 استقلال رأي            كسب شناخت از ساختار كنترل داخلي

  اعمال مراقبتهاي     كسب شواهد كافي و قابل اطمينان

 حرفه‌اي               به عنوان مبناي اظهار نظر                                                 

                                                                             

         

                             طبق اصول پذيرفته شده حسابداري                    ‌                            بودن يا نبودن صورتهاي مالي

                            

                             مشخص ساختن موارد عدم رعايت يكنواختي

                             كفايت افشا

                             اظهار نظر درباره كليت صورتهاي مالي                                                        

                                             

 

تفسير شده توسط بيانيه سازمان حسابرسي

 

 

31-آيين رفتار حرفه‌اي حسابرسان را توضيح دهيد؟ آيين رفتار حرفه‌اي عبارت است از مجموعه اصول اخلاقي و ضوابط مربوط به كار در يك حرفه مستقل كه اجراي آن براي اعضاي حرفه الزامي مي‌باشد . هدف از تدوين آيين رفتار حرفه اي ارائه رهنمود لازم به اعضا براي حفظ و بهبود موازين اخلاقي و الزام به رعايت آنها از طرف اعضا و در نتيجه بالا نگه داشتن شئون حرفه بكار گرفتن استانداردهاي قابل قبول جلوگيري از تخلفات و الزام توجه به اجراي مقررات اساسي و ضوابط حرفه‌اي است كه اصولاً در جهت حفظ و تحكيم منافع استفاده كنندگان از خدمات حرفه‌اي مستقل اعم از بخش خصوصي و دولتي و بطور كلي تسهيل در امر ارائه صورتهاي مالي قابل انطباق به منظور تصميم‌گيري درست و استفاده از آنها توسط افراد ذينفع .

32-ويژگيهاي مشترك شناخته شده براي تمام حرفه‌هاي شناخته شده چه نام دارند؟

1- مسئوليت خدمت به جامعه .

2- مجموعه پيچيده‌اي از دانش .

3- استانداردهاي ورود به حرفه ( تحصيل و تجربه ) .

4- نياز به اعتماد جامعه .

33-دو بخش آيين رفتار حرفه‌اي را به طور خلاصه شرح دهيد ؟ آيين رفتار حرفه‌اي تجديد نظر شده داراي دو بخش است  .

1- بخش اول - باب اصول : هدف گراست و مسئوليت حرفه را در قبال جامعه ، صاحبكاران و اعضاي حرفه بيان مي‌دارد و چارچوبي براي باب دوم يعني احكام است .

2- بخش دوم - باب احكام : كه شامل كاربردهاي عملي اصول است كه رفتار قابل قبول را تعريف مي‌كند و مراجع تصميم‌گيري را براي استانداردهاي كار مشخص مي‌كند .

34-مفاهيم اساسي حسابداري را شرح دهيد ؟ فرضيات بنيادي كه صورتهاي مالي مؤسسات و شركتهاي مبتني بر آنها تنظيم مي‌گردد بطوري كه توجه به آنها در تنظيم صورتهاي مالي امري است مستمر و نيازمند به تأكيد و تصريح در آن صورتها نمي‌باشد مگر در شرايطي كه صورتهاي مالي مبتني بر يك يا چند مفهوم اساسي حسابداري نباشد كه در آن صورت لازم است عين مراتب توضيح داده شود كه عبارتنداز :

1- مفهوم مؤسسه داير ( فرض تداوم و استمرار عمليات و فعاليتهاي مؤسسه است ).

2- مفهوم تعلق درآمد و هزينه  .

3- مفهوم ثبات رويه .

4- مفهوم احتياط .

35-برنامه حسابرسي چيست ؟ مجموعه دستورالعمل‌هاي خلاصه يا تفضيلي مدون مربوط به نحوه رسيدگي به سرفصل‌هاي مختلف حساب و جنبه‌هاي مختلف رسيدگي كه توسط حسابرس تهيه و يا به هر حال مورد تأييد و تصويب او بوده و در برگيرنده استانداردهاي متداول و پذيرفته شده در حسابرسي مي‌باشد .

36-نمونه‌گيري آزمايشي چيست ؟ تعدادي از عمليات مالي و اسناد و مدارك مربوط بر اساس آماري با غيرآماري به عنوان نمونه هر موضوع مورد رسيدگي به نحوي كه به اعتماد حسابرس با توجه به حجم و ماهيت عمليات مورد رسيدگي بتوان آنها را معرف كليه عمليات مالي موضوع نمونه تلقي نمود و نتايج رسيدگي به آن نمونه را به ساير عمليات مالي رسيدگي نشده مربوط تأمين داد .

37-اصول بنيادي حسابرسي چيست ؟ نظر به اينكه دارا بودن تقوا و صلاحيت اخلاقي و تخصصي مهمترين خصلت حسابرسان تلقي مي‌گردد . اصولي كه مراعات آنها حائز كمال اهميت است ، الزاماً مي‌بايست جهت تأمين اين خصلت باشد فقدان يا عدم رعايت هر يك از آنها موجب سلب صلاحيت حسابرسي مي‌گردد .

38-اصول بنيادي حسابرسي شامل چه چيزهايي است ؟

1- استقلال و بي‌طرفي : يعني اينكه بايد بي‌طرفي و تضاد منافع نداشته باشد و مستقل به نظر برسد .

2- كفايت دانش و تجربه : يعني اينكه تأمين مبنايي منطقي جهت نتيجه‌گيري‌ها و ارائه پيشنهادات در رابطه با خدمات حرفه‌اي اجرا شده اطلاعات كافي و مربوط را كسب كند و بايد از تحصيلات و معلومات كافي و تجربه كافي و عملي برخوردار باشد .

3- دقت در كار : براي بهبود كيفيت و قابليت اعتماد خدمات خود پيوسته تلاش كند.

4- حفظ اسرار : يعني اينكه اطلاعات محرمانه صاحبكار را بدون اجازه شخص صاحبكار افشا ( فاش ) نسازد .

39-حداقل موازيني كه در زمينه اصول بنيادي لازم الرعايه است به چه شرح‌اند‌ ؟

1- منع تبليغات 2- منع تأييد پيش‌بيني 3- معين بودن حق الزحمه 4- اشتغال تمام وقت 5- حسابرس نبايد اجازه دهد كه كاركنان او به انجام خدماتي مبادرت ورزند كه خود از انجام آن منع شده است 6- انجام حسابرسي و صدور گزارش 7- اظهار نظر درباره ساير حسابرسان :‌ نبايد اظهار نظر منفي نسبت به ساير حسابرسان و صلاحيت فني و حرفه‌اي آنها ابراز نمايد 8- محدوديتهاي ضمن رسيدگي را كتباً با ذكر دليل به صاحبكار اطلاع دهد 9- حسابرس نبايد مرتكب اعمال غيراخلاقي و دون شأن شود 10- عدم قبولي رسيدگي‌هاي ويژه كه توسط يك حسابرس ديگر در حال بررسي بوده است 11- استرداد مدارك و دفاتر صاحبكار پس از انجام رسيدگي در هر مرحله .

40-كاربرگ حسابرسي چيست ؟ كاربرگهاي حسابرسان حلقه ارتباطي بين مدارك حسابداري صاحبكار و گزارش حسابرسان است .

كاربرگها كليه كارهاي انجام شده توسط حسابرس را مستند و گزارش حسابرسان را توجيه مي‌كند . كار برگ حسابرسي ابزار كار حرفه حسابرسي است. مهارت در طراحي و استفاده مؤثر و مفيد از كاربرگها همان اندازه براي حسابرسان ضروري است كه مهارت در استفاده از ابزار جراحي براي جراحان .

41-استانداردهاي حسابرسي و انواع آن چيست و كليات استانداردهاي قابل قبول حسابرسي را شرح دهيد ؟ بطور كلي روش‌ها و موازيني كه در انجام حسابرسي بكار گرفته مي‌شود بايد آنچنان باشد كه حسابرس بتواند نظر خود را به عنوان يك كارشناس متخصص در خصوص صورتهاي مالي موضوع رسيدگي اظهار نمايد . يا به نتيجه روشني دستيابد و مضافاً‌ بتواند نظر خود را مستنداً اثبات و به استانداردهايي كه ناظر بر رسيدگي‌هاي او بوده استناد نمايد . كليات استانداردهاي قابل قبول حسابرسي به شرح چهار چوب اوليه ذيل مي‌باشند :

الف - استانداردهاي عمومي

ب - استانداردهاي عملياتي ( استانداردهاي اجراي عمليات )

پ - استانداردهاي گزارشگري

 

 

 

 

46-برنامه‌ريزي حسابرسي چيست ؟ حسابرسان مستقل قبل از شروع به كار حسابرسي و رسيدگي به حسابهاي صاحبكار برنامه‌ريزي لازم را انجام مي‌دهند .

به عبارت ديگر برنامه‌ريزي حسابرسي عبارت است از نظارت بر رسيدگي و تعيين ماهيت و خصوصيات عمليات صاحبكار و كليه اقدامات سيستماتيك كه وصول به هدف را ممكن مي‌سازد .

47-يك برنامه‌ريزي نمونه شامل چه مواردي مي‌باشد ؟

1- تشريح تشكيلات سازماني ، نوع شركت و يا مؤسسه ،‌ موضوع فعاليت صاحبكار .

2- اهداف حسابرسي به اين معنا كه حسابرس به منظور اظهار نظر در مورد صورتهاي مالي ساليانه جهت تهيه گزارش به مجمع عمومي صاحبان سهام و يا حسابرسي براي ارگانهاي مالي واعتباري از قبيل بانكها ، سازمان بورس اوراق بهادار.

3- مشخص كردن ماهيت و ساير خدمات مانند تهيه اظهار نامه مالياتي ، اصلاح حسابها نسبت به صورتهاي مالي تهيه شده و يا ساير گزارشهاي خاص جهت طرح در مجامع عمومي صاحبان سهام و يا هيئت مديره و ارگانهاي خارج از شركت صاحبكار .

4- تهيه جداول زمانبندي اجراي عمليات حسابرسي براي كارهايي كه قبل از پايان سال مالي و بعد از پايان سال مالي بايد انجام گيرد و بالاخره مشخص كردن تاريخ تهيه گزارش نهايي جهت ارائه به صاحبكار .

5- تعيين و برآورد كاركنان مورد نياز در سطح مختلف براي انجام عمليات حسابرسي .

6- تعيين تاريخ تكميل هر بخش عمده كار مانند بررسي و ارزيابي كنترل‌هاي داخلي ، خاتمه اجراي عمليات و ارائه گزارش حسابرسي .

7- هر گونه برنامه خاصي كه ممكن است براي يك صاحبكار بخصوص به علت نوع خدماتي كه بايد براي صاحبكار انجام گيرد .

8- تعيين كارها و وظايفي كه به عهده صاحبكار واگذار مي‌گردد از قبيل آماده كردن مكان براي استقرار حسابرسان در زمان و دوره حسابرسي ، تعداد كاركناني كه در امر حسابرسي بايد به مؤسسه كمك كنند و بالاخره تسهيلات لازم توسط صاحبكار براي شمارش موجودي‌هاي كالا در آخر سال.

 

48-قرارداد حسابرسي چيست ؟ كليه توافقات بين صاحبكار و مدير مؤسسه حسابرسي بايستي بطور وضوح و خلاصه در قرارداد حسابرسي درج شود . در قرارداد بايد ماهيت رسيدگي ، حدود رسيدگي ، زمان شروع و پايان رسيدگي و كارهايي كه بايد توسط صاحبكار انجام شود و همچنين مبناي محاسبه حق الزحمه روشن گردد . قرارداد توسط مدير مؤسسه حسابرسي و مسئول ذيصلاحيت و صاحبان امضاهاي مجاز امضا مي‌شود و مفاد آن بين طرفين ( حسابرسان و صاحبكار ) لازم اجرا مي‌باشد .

49-حق الزحمه حسابرسي چيست؟ براي تعيين حق الزحمه حسابرسي بايد نخست وقت لازم براي انجام آن پيش‌بيني و تعيين شود كه هر يك از حسابرسان و حسابداران ( همكاران مؤسسه حسابرسي ) چه مدت صرف رسيدگي خواهند كرد و چون نمي‌توان به طور دقيق اوقات صرف شده جهت حسابرسي را تعيين كرد لذا وقت لازم جهت انجام حسابرسي را به طور تقريب و تخمين تعيين مي‌كنند و به اطلاع صاحبكار مي‌رسانند تا وي بتواند نسبت به جمع حق الزحمه احتمالي حسابرسي آگاه شود .

50-مراحل اجراي حسابرسي ( حسابرسي صنعتي ) چيست ؟ روشهاي حسابرسي كه مورد استفاده حسابرسان قرار مي‌گيرند مشابه هستند ولي اقداماتي كه در اكثر حسابرسي‌ها انجام مي‌گيرد تحت عنوان مراحل حسابرسي به شرح زير است :‌

1- بررسي سيستم كنترلهاي داخلي صاحبكار و تهيه كاربرگي كه سيستم كنترل داخلي در آن شرح داده باشد .

2- ارزيابي كارآيي سيستم كنترل داخلي در جلوگيري از وقوع اشتباهات با اهميت در صورتهاي مالي .

3- آزمونهاي لازم به منظور حصول اطمينان از اجراي روشهاي كنترل داخلي .

4- تكميل رسيدگي با اجراي برنامه‌هاي رسيدگي به منظور اثبات مانده حسابها .

5- تهيه گزارش حسابرسي همراه با اظهار نظر حسابرس .

51-چگونگي بررسي سيستم كنترل داخلي صاحبكار و تهيه كاربرگي كه سيستم كنترل داخلي در آن شرح داده شده باشد را توضيح دهيد ؟ ماهيت و ميزان كاري كه حسابرس در هر حسابرسي انجام مي‌دهد به طور گسترده به مؤثر بودن سيستم كنترل داخلي صاحبكار در جلوگيري از وقوع اشتباهات با اهميت در صورتهاي مالي بستگي دارد .

پس ضرورت دارد كه ابتدا حسابرس اطلاعاتي در مورد نحوه كار سيستم كنترل داخلي صاحبكار بدست آورد و اطلاعاتي در مورد كار زير دستان و شيوه كار آنها را در كاربرگ حسابرسي توضيح داده شود نحوه كسب اطلاعات لازم در مورد سيستم‌هاي كنترل داخلي صاحبكار شامل مصاحبه با كاركنان مسئول و بازديد از محل كار و كارخانه ، مطالعه آيين‌نامه‌ها و مقررات داخلي صاحبكار و مطالعه روش‌هاي معاملات و يا به عبارت ديگر چرخه معاملات مفيد مي‌باشد .  

52-مراحل بررسي سيستم كنترل داخلي چرخه توليد و فروش در يك مؤسسه توليدي چگونه است ؟‌ چرخه توليد شامل : پرداخت بهاي خريد كالا ، ورود كالا به انبار ، صدور كالا از انبار و تحويل به كارخانه ، انجام كار در مراحل مختلف توليد ،‌ پرداخت حقوق و دستمزد كاركنان توليد ، پرداخت هزينه‌هاي سر بار و يا تعهدات پرداختي مربوط به كليه هزينه‌هاي توليد ، چرخه فروش شامل : فروشهاي نقدي و نسيه ، نحوه فروش و توزيع ، شرايط فروش نسيه ، حسابهاي دريافتي و وصول‌هايي بابت فروش ، مراحل دريافت سفارش از مشتريان ، تصويب اعتبار مشتري ، ارسال كالا ، ‌تهيه فاكتور فروش ، ثبت فروش و ثبت حسابهاي دريافتي ( در مورد فروش نسيه ) مي‌باشد .

53-براي تشريح سيستم كنترل داخلي معمولاً از چه روشهايي استفاده مي‌شود ؟ براي تشريح سيستم كنترل داخلي معمولاً از طريق ترسيم نمودار گردش عمليات استفاده مي‌كنند و يا ممكن است قسمتهايي از سيستم كنترل داخلي را به طور كتبي دركاربرگ تشريح نمود و يا براي بدست آوردن اطلاعات بيشتر از پرسشنامه خاص كه براي اين منظور طراحي شده است استفاده نمود .

54-ارزيابي كارآيي سيستم كنترل داخلي به چه منظور به عمل مي‌آيد ؟ به منظور تعيين و ماهيت و ميزان روشهاي حسابرسي كه براي تكميل رسيدگي ضروريست سيستم كنترل داخلي صاحبكار توسط حسابرسان ارزيابي مي‌گردد تا در قسمتهايي كه كنترل داخلي ضعيف است حسابرسان رسيدگي بيشتري انجام دهند و يا بر عكس در قسمتهايي كه كنترل داخلي وجود دارد رسيدگي توسط حسابرسان كمتر خواهد بود .

55-در هر مورد كه حسابرسان با ضعف كنترل داخلي برخورد مي‌كنند چه بايد بكنند ؟ حسابرس بايد قضاوت حرفه‌اي خود را در مورد تغيير ماهيت در ميزان روشهاي حسابرسي و پيشنهاد آن به صاحبكار به منظور بهبود روشهاي كنترل داخلي بكار بندند . اين نوع پيشنهادات بايد طي گزارش به صاحبكار اطلاع داده شود . اين گزارش نه فقط صاحبكار را از پيشنهادات ارزنده جهت بهبود سيستم كنترل داخلي آگاه مي‌سازد ، بلكه سبب تقليل مسئوليت حسابرسان در صورت بروز اختلاس يا ساير زيانهايي كه بعداً كشف مي‌شود مي‌گردد .

56-آخرين روز اجراي عمليات حسابرسي چيست ؟ تاريخي كه درآن روز آخرين روشهاي حسابرسي انجام مي‌گيرد و به عبارت ديگر رسيدگي به اقلام صورتهاي مالي در آن روز به پايان مي‌رسد اصطلاحاً آخرين روز اجراي عمليات حسابرسي ناميده مي‌شود .

57-حسابرسان در طي دوره رسيدگي چه آزمونهايي جهت اثبات مطلوبيت اقلام صورتهاي مالي انجام مي‌دهند ؟ حسابرسان درطي دوره رسيدگي آزمونهايي از جمله مشاهدات عيني موجودي كالا و شركت در انبارگردان ، مشاهده دارايي‌هاي ثابت ، شمارش موجودي‌هاي نقدي دريافت تأييديه از مشتريان صاحبكار و نظاير آن جهت اثبات مطلوبيت اقلام صورتهاي مالي انجام مي‌دهند . به علاوه رسيدگي‌هايي بيشتر نسبت به معاملات مديران و اشخاص وابسته انجام مي‌دهند كه ممكن است اطلاعات خاصي را افشا كنند .

58-تاريخ انتشار گزارش حسابرسي چه موقع است و چه اقداماتي قبل از آن بايد انجام شود ؟ گزارش حسابرسي به آخرين روز اجراي عمليات تاريخ گذاري مي‌شود در حالي كه واقعاً در آن تاريخ انتشار نمي‌يابد زيرا هنگامي كه رسيدگي به اقلام صورتهاي مالي پايان پذيرفت شريك مؤسسه حسابرسي ابتداً بايد كاربرگهاي حسابرسي را مورد مطالعه قرار دهد و از تكميل آنها و آزمونها مطمئن شود زيرا حسابرس بايد با انتشار گزارش حسابرسي مسئوليت سنگيني بر عهده مي‌گيرد و از اين رو مطالعه و بررسي كاربرگها دقت و توجه زيادي لازم دارد و كليه اين موارد سبب مي‌گردد گزارش حسابرسي در حالت عادي چند روز به طول بيانجامد.

59-تعريف كنترل داخلي چيست ؟ كنترل داخلي شامل كليه اقداماتي است كه به منظور دستيابي به اهداف ذيل انجام مي‌شود :‌

1- حفظ منابع مالي در مقابل خطرات ضايعات ، سوء استفاده و تقلب و عدم كارآيي مديران و كارمندان .

2- افزايش دقت و قابليت اعتماد آمار و اطلاعات مالي .

3- تشويق پرسنل و مسئولين مؤسسه در اجراي مقررات و اصول سياست كلي مؤسسه و تعيين اينكه مقررات و اصول مذكور تا چه حد به مرحله اجرا گذارده شده است .

4- اظهار نظر در ميزان كارآيي عمليات در هر يك از واحدهاي داخلي يك مؤسسه .

60-سازماندهي واحدهاي اقتصادي به چه منظور استفاده مي‌شود ؟ لازمه اداره صحيح امور در هر واحد اقتصادي ، سازماندهي صحيح و مناسب با نوع اهداف آن واحد مي‌باشد در راه نيل به استقرار صحيح در هر واحد اقتصادي تعيين اركان سازماني قبل از شروع فعاليت‌ها ضروري مي‌باشد . وظيفه حسابرس اين است كه قبل از شروع حسابرسي اركان سازماني واحدهاي اقتصادي و حدود وظايف و اختيارات و مسئوليت‌هاي هر يك از آنان آشنا شود .

61-اركان سازماني واحدهاي اقتصادي كدام است ؟ به طور كلي اركان سازماندهي واحدهاي اقتصادي را به شرح ذيل مي‌توان طبقه بندي كرد :

الف - اركان تصميم‌گيري : عبارتند از اركاني كه وظيفه تصميم‌گيري درباره خط‌مشي‌هاي كلي در واحد اقتصادي و همچنين اداره امور واحد مربوط در چهار چوب خط‌مشي تعيين شده را به عهده خواهند داشت . نظير 1- مجمع عمومي صاحبان سهام و هيئت مديره در شركتهاي تجاري 2- هيئت امنا در سازمانهايي نظير مؤسسات خيريه 3- شوراهاي عالي در مورد مؤسسات و سازمانهاي وابسته به دولت و امثال آن .

ب - اركان اجرايي : كه وظيفه اجرا و انجام جزئيات مربوط به خط‌مشي تعيين شده توسط اركان تصميم‌گيري را به عهده خواهند داشت نظير هيئت مديره ، هيئت عامل ، ‌مدير عامل ، مديران اجرايي و كاركنان در واحدهاي اقتصادي مختلف كه موظف به اجراي خط‌مشي تعيين شده مي‌باشند .

62-نقش كنترل‌ها در واحد اقتصادي چيست ؟ به طور كلي در هر واحد اقتصادي لازمه اينكه اركان تصميم‌گيري بتوانند نسبت به صحت اجراي خط‌مشي‌هاي تعيين شده به وسيله آنان توسط اركان اجرايي اطمينان حاصل نمايند استفاده از كنترل مي‌باشد .

كنترل‌ها در هر واحد اقتصادي مي‌توانند ضامن اجراي صحيح عمليات در راه دستيابي به اهداف آن واحد اقتصادي باشند .

63-انواع كنترل‌هاي حاكم در هر واحد اقتصادي را نام ببريد ؟ به طور كلي كنترل‌هايي كه در هر واحد اقتصادي اعمال مي‌شوند را مي‌توان به دو دسته تقسيم نمود :

الف كنترل‌هاي از خارج : كه توسط مراجع خارج ازچارچوب اركان واحد نظير دولت و يا قانونگذاري هر واحد اقتصادي اعمال مي‌شوند و اركان تصميم‌گيري و اجرايي موظف به رعايت آن كنترل‌ها مثل الزام قانوني به نگهداري دفاتر قانوني ، الزام به تنظيم اظهارنامه مالياتي و تسليم آن در موعد مقرر و لزوم رعايت استانداردهاي تعيين شده از جانب اداره استاندارد كه رسيدگي به اين كنترل‌ها به عهده حسابرسان نيست . وظيفه او رسيدگي به صحت آن دسته از كنترل‌هاي خارجي است كه داراي اثرات مالي باشند.

ب كنترل‌هاي داخلي عبارتند از : كليه روش‌ها و نحوهاي عمل كه توسط مديريت وضع مي‌شوند بدين منظور كه تا آنجا كه ممكن است اطمينان حاصل گردد كه دارايي‌ها حفظ مي‌شوند . بدهي‌ها به موقع پرداخت مي‌شوند و ثبت حسابها صحيح و قابل اعتماد است . اهداف اصلي كنترل داخلي عبارتند از :

1- حفاظت اموال 2- قابل اعتماد بودن اطلاعات مالي و گزارشات 3- بالا بردن سطح كارآيي مؤسسه 4- برقراري ارتباط و القاي سياستهاي مديريت به سطح پايين‌تر و كاركنان 5- اطمينان مديران از اينكه معاملات واحد اقتصادي اولاً تمام و ثانياً‌ به طور صحيح در دفاتر و سوابق مربوط منعكس مي‌شوند .

64-انواع كنترل‌هاي داخلي را بنويسيد ؟‌

الف كنترل‌هاي عملياتي  ب - كنترل‌هاي مالي

الف كنترل‌هاي عملياتي :كنترل‌هايي كه مربوط به امور مالي نيستند و هيچ تأثيري بر آنها ندارد مثل نحوه‌ي استخدام ، نحوه‌ي انبارداري ، برنامه آموزش كاركنان و غيره .

ب - كنترل مالي : جهت وصول اطمينان از صحت و تماميت ثبت معاملاتي واحدهاي اقتصادي بكار مي‌رود و يكي از وظايف اصلي حسابرسان است .

تقسيم‌بندي كنترل‌هاي داخلي مالي را بنويسيد؟ با توجه به ماهيت كنترل‌هاي داخلي مالي مي‌توانيم كنترل‌ها را به دو دسته عمده تقسيم نمود .

الف كنترل‌هاي پايه  ب كنترل‌هاي انضباطي .

الف كنترل‌هاي پايه : عبارت استاز كنترل‌هاي داخلي لازم جهت فعاليتهاي مالي يك واحد اقتصادي نظير نگهداري اسناد و دفاتر لازم جهت فعاليتهاي اقتصادي نظير شماره گذاري سريال چاپي براي فرمها و نگهداري حسابهاي كنترل و تهيه نوار جمع از فاكتورهاي فروش ( روزانه ) و مشاهده عيني دارايي‌ها و غيره .

ب كنترل‌هاي انظباطي : شامل كنترل‌هايي است كه به خودي خود وجود آنها در يك واحد لازم نيست يعني در صورت عدم وجود اين قبيل كنترل‌ها اين واحد اقتصادي مي‌تواند به فعاليت خود ادامه دهد لكن به خودي خود با توسعه فعاليتهاي واحد اقتصادي نياز به آنها افزايش مي‌يابد .

انواع كنترل‌هاي انضباطي :

1- كنترل‌هاي سرپرستي : كه شامل بررسي و آزمايش كنترل هاي پايه انجام شده توسط مقام مذكور مثل بايگاني ، سريال مدارك ، فاكتورهاي فروش و غيره .

2- كنترل‌هاي حفاظتي : مثل حفظ دارايي‌ها و كنترل‌هاي به عمل آمده براي حفظ آنها از خسارت احتمالي .

تقسيم وظايف شامل تقسيم وظايف و مسئوليت كاركنان به نحوي كه هيچ كس مسئوليت ثبت يك معامله از ابتدا تا انتها را نداشته باشد .

سير معمولي تنظيم صورتهاي مالي از نظر پوشش كنترل‌هاي داخلي مناسب چگونه است .

مدرك اوليه         سند حسابداري        دفتر روزنامه         دفتر كل        ترازآزمايشي          صورتهاي مالي

                دفتر معين ( كمكي )   

 

منابع: کافی نت و انتشارات دانشگاه علمی و کاربردی دزفول - بابک حیدری


مطالب مشابه :


محتويات كيف دخملااااااا

دانشگاه جامع علمي كاربردي واحد اتاق ورود به سامانه سجاد. 11:41 | نویسنده : حسين




فهرست انجمن هاي علمي دانشگاه جامع علمي كاربردي راه يافته به ششمين جشنواره ملي حركت

فهرست انجمن هاي علمي دانشگاه جامع علمي كاربردي سامانه سجاد; علمي دانشگاه جامع




سوالات مربوط به درس تبلیغات و اطلاع رسانی

مركز آموزش عالي علمي كاربردي واحد 41. سامانه سجاد. مدیریت امور فرهنگی دانشگاه جامع




سوالات و جوابهاي درس دانش خانواده و جمعيت

مركز آموزش عالي علمي كاربردي واحد 41. سامانه سجاد. واحد كوچكي از يك اجتماع چندنفره كه




اصول حسابداری

كافي نت و انتشارات دانشگاه علمي و كاربردي مؤسسه يا يك واحد تجاري جهت سامانه سجاد




اصول سرپرستي سازمانها رسمي و غير رسمي (استاد ابراهیم زاده

مركز آموزش عالي علمي كاربردي واحد 41. سامانه سجاد. مانند سيستم دانشگاه ورودي دانشجو




علل افت تحصیلی دانش آموزان

مركز آموزش عالي علمي كاربردي واحد 41. سامانه سجاد. بيشتر دانش‌آموزان از يك روش واحد




گردشگری و جایگاه آن در ایران

مركز آموزش عالي علمي كاربردي واحد 41. سامانه سجاد. تحقیقات استراتزیک و دانشگاه




رسانه شناسي درس 1الي7

مركز آموزش عالي علمي كاربردي واحد 41. سامانه سجاد. و کامپیوتری و ظهور یک سیستم واحد




سوالات مربوط به کارآفرینی

مركز آموزش عالي علمي كاربردي واحد 41. سامانه سجاد. سازماندهي مديريت واحد جديد به




برچسب :