نگاهی به مشکلات هنرستان های فنی - حرفه ای و کار و دانش


  untitled.jpg   logo.gif

روزنامه آرمان ، پنج شنبه 25 مهرماه 1392 ،گزارش اجتماعی ، 7
نگاهی به مشکلات هنرستان‌های فنی- حرفه‌ای و  کار و دانش علی  پورسلیمان ، مسئول تشکیلات و برنامه ریزی  سازمان معلمان ایران


بر اساس برنامه پنجم توسعه تا پایان اجرای این برنامه باید ۵۰ درصد از دانش‌آموزان در رشته‌های کار دانش و فنی و حرفه‌ای ادامه تحصیل دهند. سرپرست وزارت آموزش و پرورش، دکتر فانی  گفته است: «فلسفه توسعه هنرستان، ورود دانش‌آموز به بازار کار است». حاجی‌بابایی، وزیر سابق آموزش و پرورش به ایسنا گفته بود: «دانش‌آموزان مراکز فنی و حرفه‌ای، هنرستان‌ها و مراکز کاردانش پس از اخذ دیپلم ‌مستقیم به‌عنوان یک کارآفرین وارد بازار کسب و کار و تولید می‌شوند، لذا باید بتوانیم در مدت کوتاهی دانش‌آموزان را به سمت هنرستان‌ها سوق دهیم».همچنین از سال گذشته بخشنامه‌ای به مدارس ارسال شده است مبنی بر اینکه «دانش‌آموزان سال اول دبیرستان با تجدیدی در یکی از دروس مربوطه برای ورود به رشته‌های نظری (ریاضی، تجربی و انسانی) درامتحانات خردادماه از انتخاب این رشته‌ها درسال تحصیلی آینده محروم و باید در هنرستان‌های کار و دانش و فنی و حرفه‌ای ادامه تحصیل دهند». با وجود این همه تاکید مسئولان و برنامه‌ها، آیا هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای و به‌ویژه کار و دانش توسعه کمی و به‌ویژه کیفی پیدا کرده‌اند؟ آیا اصولا وضعیت کنونی هنرستان‌ها با نیازهای فعلی مطابقت دارد؟ نگاهی به وضعیت این مدارس نشان می‌دهد که درحال حاضر، این هنرستان‌ها با دو مشکل عمده و مهم دست به گریبان هستند:
هزینه‌های بالای تخصصی و آموزشی:
هنرستان‌های فنی و کار و دانش در واقع، نمونه و مدلی کوچک از محیط‌های کار واقعی است. دانش‌آموزان به تناسب رشته خویش با دستگاه‌هایی سر و کار دارند. هزینه خرید، تعمیر و نگهداری این ماشین‌آلات و دستگاه‌ها بالاست. مواد اولیه هم نیاز به تامین اعتبار دارند. از سوی دیگر، بودجه‌ای که به آنها اختصاص می‌یابد کمتر با هزینه‌ها همخوانی دارد. مدیر یکی از هنرستان‌های کار و دانش عنوان می‌کرد: « نوبت قبل برای هنرستانش یک قبض برق چهار میلیون و هشتصد هزار تومانی آمده است، اما فقط توانسته است از اداره آموزش و پرروش مبلغ پانصد هزار تومان به‌عنوان تنخواه دریافت کند! تازه این مربوط به هزینه‌های جاری هنرستان است. هزینه تعمیر برخی از دستگاه‌ها بعضی اوقات  از 3 میلیون تومان هم تجاوز می‌کند»! معمولا مدیران هنرستان‌ها برای تامین این هزینه‌ها چاره‌ای جز مساعدت خانواده‌ها ندارند!
مشکل نیروی انسانی:
متاسفانه جذب نیروی متخصص چه هنرآموز و چه استادکار در هنرستان‌ها به یک مشکل تبدیل شده است. بر اساس قانون،  نیروی استادکار باید دارای مدرک  دیپلم یا فوق‌دیپلم باشد. از سوی دیگر، منابع تامین اعتبار برای جذب این استادکاران محدودیت دارد. همین مساله باعث  شده تا به علت کمبود نیروی متخصص و ماهر، آموزش عملی به درستی انجام نگیرد، ضمن آنکه به علت کاهش نظارت ناشی از تراکم دانش‌آموز (هنرآموز) و کمبود استادکار و بعضا بزرگ بودن محیط آموزش، خطرات  و صدمات جدی در محیط کار با کاهش ضریب ایمنی، افزایش تصاعدی می‌یابد. مدیر یکی دیگر از هنرستان‌ها می‌گفت: «مدرسه من 17 هزارمترمربع  مساحت و 6 هزار متر سوله دارد. با این وجود در محیط به این بزرگی، فقط یک سرایدار و یک خدمتگزار حضور دارند. این درحالی است که برخی مدارس با 2000 و یا 4 هزار مترمربع مساحت، 4 خدمتگزار دارند! ...» مدیر یکی دیگر از هنرستان‌ها می‌گفت: «قبلا به هنرآموزان و استادکاران، لباس کار داده می‌شد، اکنون چند سال است که آن را قطع کرده‌اند. اضافه‌کاری هم کم شده است. استادکاران هم به تدریج درحال حذف شدن هستند....» اینها تنها گوشه‌ای از مشکلات متعدد هنرستان‌های فنی- حرفه‌ای و کار و دانش است. حال باید از مسئولان این پرسش را مطرح کرد که چرا بین سیاست‌های اعمال شده و کارهای  صورت‌گرفته کمتر تطابق وجود دارد؟ اگر فرض بر  توسعه  این‌گونه مدارس است، چرا متناسب با این انتظارات، امکانات و بودجه کافی در اختیار آنها قرار داده نمی‌شود؟ تشویق دانش‌آموزان برای ورود به هنرستان‌ها باید پشتوانه اجرایی و عملیاتی هم داشته باشد، بدون طی این فرآیند و بهسازی وضعیت هنرستان‌ها، فقط صورت مساله عوض خواهد شد.


مطالب مشابه :


تجربیات مدون آموزشی

تجربیات یک مدیر هنرستان فنی. تجربیات یک مدیر مدرسه




معاونت هنرستان فنی و حرفه ای آیت ا... بهاری

بیاید به جای نفرین به تاریکی حداقل یک شمع روشن معاونت هنرستان فنی و حرفه ای آیت ا




رشته های هنرستان در یک نگاه

رشته های هنرستان در یک مدیر وبلاگ هنر جویان این رشته در ضمن تحصیل در هنرستان با تحصیل




وظایف یک شورای دانش آموزی

شورای دانش آموزی هنرستان انقلاب ورزنه وظایف یک شورای دانش آموزی مدیر جدید و شورای جدید




موضوعاتي براي تحقيق در آموزش و پرورش

چگونه یک مدیر مدرسه آیا هنرستان های کار انتقال تجربیات به دانش جویان کارورز




گزارش مدیران

امام خمینی یک حقیقت مدیر هنرستان ما ناچاریم که از تجربیات شخصی خودمان برای




فروم ( تالار گفتگو ) چیست ؟؟

هنرستان فنی برق و اعضای فروم نیز بنا به نیاز، علاقه، اطلاعات و تجربیات خود اما یک مدیر




کسر خدمت + لج کردن مدیر + دعوا + شکایت به اداره

کسر خدمت + لج کردن مدیر + دعوا من تو یه هنرستان کارو دانش 4 روز در خاطرات یک




نگاهی به مشکلات هنرستان های فنی - حرفه ای و کار و دانش

و چه استادکار در هنرستان‌ها به یک مشکل مدیر یکی دیگر از هنرستان‌ها تجربیات




برچسب :