تحلیل رفتاری و مدیریت منابع انسانی 8- جناب آقای حسین کریمی

انظباط را از دیدگاه های مختلف تعریف کرده و انواع تخلفات را تشریح نموده و ویژگی سیستم انظباطی موثر را نوشته و فرایند انظباط مثبت را توضیح دهید:

گروهی، انظباط را قدرتی دانسته اند که باید در سازمان وجود داشته باشد تا بتوان بوسیله آن کارکنانی را که قوانین و مقررات اداری را یر پا می گذارند تنبیه نمود. گروهی نیز انظباط را وجود جو و شرایط خاصی در سازمان تعریف کرده اند که کارکنان را ملزم می کند رفتاری معقول و مقبول و در چهارچوب قوانین و مقررات سازمان در پیش گیرند. در حالی که گروه اول،انظباط را تنبیه کارکنان خاصی و گروه دوم ، انظباط را رفتار منظم و مرتب آنان در سازمان می دانند، گروه سومی نیز وجود دارند که معتقدند انظباط ابزاری است که سرپرست از آن برای اصلاح رفتار نامطلوب استفاده می نماید. به عبارت دیگر، با اعمال انظباط است که کارکنان وادار به رعایت قوانین و مقررات اداری و اتخاذ رفتاری مناسب و مطابق با استانداردهای وضع شده در سازمان می گردند.

انواع تخلفات

1)   تاخیر و غیبت

غیبت ، تاخیر، سوء استفاده از مرخصیهای استعلاجی و حضور نیافتن بر سرکار به هر دلیل و عنوان دیگری، ازجمله مهمترین مسائل انظباطی ای است که مسئولان سازمان با آن مواجه هستند. غیبت از کار عارضه ای است که از سایر آفات سازمانی ( بی دقتی در کار، اهمال در وظایف، زیرپا گذاشتن قوانین و بی اعتنایی به رسم و رسوم کار) شیوع بیشتری دارد.

2)   رفتار نامعقول کارمند در داخل سازمان

سرپیچی از دستورات سرپرست، شوخیهای بیجا و آزاردهنده ، مشاجره و منازعه در محیط کار، رفتار و حرکات غیر اخلاقی، بی اعتنایی به مقررات ایمنی و بی دقتی در کار، از جمله مسائلی است که سازمان با آن مواجه است . تمرد، ستیزه جویی و بدرفتاری، برخلاف تخلفات پنهانی( مثلا غیبت به بهانه بیماری) نتض صریح و آشکار قوانین و مقررات اداری است به همین دلیل باید بلافاصله مورد رسیدگی قرارگیرد، زیرا برخورد قاطغ، تاثیر بسزایی در رفتار دیگران و جل گیری از شیوع تخلفات در سازمان خواهد داشت.

 

3)    تقلب و نادرستی

عکس العمل مسئولان سازمان در مقابل تقلب، نادرستی، عدم امانتداری یا خیانت کارکنان ، همیشه فوری و قاطعانه بوده است. تحقیق نشان میدهد سازمانها معمولا بدون هیچ شک و تردیدی کارکنان را به خاط دزدی ، حتی به اندازه ی ناچیز ، بی درنگ اخراج کردند .کارکنانی که بعد از استخدام ، معلوم شوددروغ گفته اند یا در فرم درخواست کار و ضمن مصاحبه های استخدامی، اطلاعات نادرستی داده اند نیز سرنوشتی مشابه داشته اند.

4)   رفتار نامقعول کارمند در خارج از سازمان

در مواردی اعمال و رفتار کارکنان در خارج از سازمان طوری است که یا تاثیر منفی در عملکرد آنها در داخل سازمان دارد یا باعث بدنامی سازمان می گردد.با بدگویی و انتقاد از سازمان در ملاء عام، ابراز شک و تردید درباره اصول و ارزشهای سازمان، بزهکاری ، انجام اعمال غی قانونی و تحت پیگرد قرار گرفتن از جمله شالهایی از این نوع رفتاراست.

ویژگیهای سیستم انظباطی موثر

·        اقدامات انظباطی باید بیشتر جنبه ارشادی داشته باشد تا جزایی

منظور از تنبیه این نیست که افراد را به سزای اعمالشان رساند، بلکه هدف، اصلاح ناشایست می باشد

·         سیستم انظباطی در سازمان به یک نجاری داغ تشبیه گردیده و سیستمی موثر دانسته شده که همان خصوصیات نجاری داغ را داشته باشد یعنی

1)    دردناک و سوزان باشد  2) با لمس نجاری داغ، دست بلافاصله می سوزد در سازمان نیز فرد باید بلافاصله مجازات شود و بداند برای چه مجازات میشود 3) دست زدن به بخاری داغ همیشه نتیجه یکسانی دارد و در سازمان نیز مجازات باید یکسان باشد

·         اقدامات انظباطی باید مرحله ای و تضاعفی باشد

فرایند انظباط مثبت:

برخلاف روشهای معمول که کنترل رفتاروعملکرد مرئوس بارئیس است ، در انظباط مثبت، مسئولیت درستی رفتار و کردار شخصی و شغلی کارمند، به عهده خود او واگذار می شود رئیس و مرئوس در جوی دوستانه ، مسائل را مطرح و با همکاری و همفکردی یکدیگر،سعی در یافتن راه حلی برای آنها می نمایند. رئیس هیچ راه حل بخصوصی به مرئوس تحمیل نمیکند؛ بلکه این دو، با بحث درباه مسأله و حلاجی آن، به توافق می رسند که بهترین طریقه دفع مشکل چیست. پس در انظباط مثبت، تشویق کارمند به یافتن راهی برای اصلاح رفتارش جانشین تهدید و ارعاب می گردد.


مطالب مشابه :


طراحی مدل های تشویق

کارمند بانک ملت افتخارمان خدمت به ملت, همراه بانام بزرگ بانک ملت است . طراحی مدل های تشویق .




پنج توصیه برای تشویق موثر کارکنان

مديريت منابع انساني در هزاره سوم - پنج توصیه برای تشویق موثر کارکنان - (Human resources management in the Third




وظیفه سازمان در مقابل ارباب رجوع

پیگیری مشکلات مطرح شده از دو طرف ارباب رجوع و کارمند. اسقرار سیستم تشویق و تنبیه در سیستم




مدیریت یک دقیقه ای

تشویق یک دقیقه ای اون کارمند علاوه بر اینکه انگیزه ی خودش را برای کار از دست میدهد، چون




تـشـویـق( encouragement)

تشویق سیستم برخی اوقات یک نگاه توأم با لبخند و نشاط ، زمانی وعده ای خاص برای یک کارمند




چه زمان کارکنان را با اعطای مسوولیت و حقوق بیشتر، تشویق كنيم؟

پنگان - چه زمان کارکنان را با اعطای مسوولیت و حقوق بیشتر، تشویق كنيم؟ - مدیریت بازاریابی




آیا از شغل خود راضی هستید؟

کارمند بانک ملت وری، افزایش فروش و کاهش شکایات مشتریان از مواردی هستند که استحقاق تشویق و




چه وقت باید به کارمندان مسوولیت و افزایش حقوق بیشتری داد؟+موردكاوي و مثال

ترفیع و تشویق یکی از روش‌های قدیمی‌تشویق یک کارمند شایسته، اعطای‌ترفیع یا افزایش




تحلیل رفتاری و مدیریت منابع انسانی 8- جناب آقای حسین کریمی

پس در انظباط مثبت، تشویق کارمند به یافتن راهی برای اصلاح رفتارش جانشین تهدید و ارعاب می گردد.




برچسب :