سامانه جامع اطلاعات بیمه شدگان تامین اجتماعی

این طرح با عنوان ( طرح ایجاد سامانه جامع اطلاعات بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی) در خرداد ماه سال 1391 در قالب یک پیشنهاد به نظام پیشنهادات سازمان تامین اجتماعی ارسال گردید که به منظور اطلاع عموم در این وبلاگ درج می گردد.

1- شرح وضعیت موجود و اشکالات آن:

اهداف و وظائف سازمان تامين اجتماعي، چشم انداز و ماموريت تعيين شده براي آن و برنامه استرات‍ژيك اين سازمان با محوريت بهبود و ارتقا كيفيت زندگي بيمه شدگان و خانواده آنان، تدوين و تبيين شده است تا از اين طريق ضمن حفظ كرامت انساني نيروي كار به تحقق عدالت اجتماعي در جامعه كمك نمايد. لازمه اين امر پيوستن نيروي كار به شبكه بيمه اي تامين اجتماعي مي باشد كه در قالب قوانين جاري براي نيروهاي شاغل مشمول قانون كار، امري ضروري و اجتناب ناپذير مي باشد.

متاسفانه به دلايل مختلف از جمله موارد ذيل سوابق دقيق بيمه اي و كاركرد واقعي نيروي كار اعم از اشتغال بكار (فرار بيمه اي تعدادي) ميزان كاركرد در ماه بر حسب روز و يا ميزان واقعي دستمزد بر حسب ريال (فرار بيمه اي مقداري) به سازمان تامين اجتماعي اعلام نمي گردد و اين امر ضمن ايجاد خلل در چرخه اقتصادي و تعادل منابع و مصارف اين سازمان موجب مي گردد تا بيمه شده از بديهي ترين حق خويش كه برخورداري از مزاياي رفاه و تامين اجتماعي مي باشد محروم گردد. از جمله عوامل بروز اين پديده ناصواب مي توان به نكات ذيل اشاره نمود:

• عدم اعلام اشتغال بكار نيروي كار

• عدم اعلام ميزان واقعي حقوق نيروي كار توسط كارفرما به منظور پرداخت حق بيمه كمتر (فرار بيمه اي)

• عدم اعلام ميزان واقعي مدت كاركرد نيروي كار بدلايلي از جمله فرار بيمه اي، اشتباهات اداري، غرض ورزي هاي شخصي، منازعات حقوقي و ...

• مشكلات اقتصادي كارفرما

• تصويب لوايح كارشناسي نشده توسط مراجع قانونگذار همچون قانون اخيري كه به پيمانكاران اين اجازه را مي دهد كه بجاي پرداخت ضريب حق بيمه پيمان بر مبناي خود اظهاري خويش تعداد نيروي كار خود را در پيمان مربوطه اعلام نمايد و حق بيمه را متناسب با آن پرداخت نمايد كه خود زمينه ساز فرار بيمه اي است. ذكر اين مقدمه موجب مي شود تا به راهكاري بيانديشيم تا جلوي هر گونه سوء استفاده را در اين زمينه بگيريم. فلذا طرح پيشنهادي به شرح ادامه مطلب و جهت برون رفت سازمان تامين اجتماعي از اين معضل ارائه گردید:

2- پیشنهاد و مزایای آن:

اقدام اخير سازمان تامين اجتماعي در خصوص طراحي و راه اندازي سامانه مشاهده سوابق (http://savabegh.sso.ir) در نوع خود بسيار ارزشمند مي باشد. اين حركت در عرصه كنوني به لحاظ مقتضيات زماني و فناوري امري لازم بود ولي كافي نيست. در اين سامانه اطلاعات سوابق بيمه شدگان بر اساس اطلاعات ارسالي كارفرما و حق بيمه پرداختي و ساير سوابق بيمه شده (بيمه بيكاري، ايام دريافت غرامت دستمزد، سوابق منتقله و ...) پردازش و جمع آوري مي گردد. ولي اين طرح به فراتر از اين موضوع مي انديشد.

ايجاد سامانه اي كه خود بيمه شده اطلاعات كامل شغلي، ميزان واقعي دريافتي حقوق و مزايا، ميزان كاركرد واقعي خويش در ماه، نام كارفرماي خويش و ... را به سازمان اعلام نمايد و سپس يك سيستم هوشمند بين آنچه بيمه شده اظهار مي دارد و آنچه كارفرما ارائه مي نمايد، پيوند برقرار نموده و از اين راه به مغايرت ها دست يابد و حقوق از دست رفته سازمان و نيروي كار را احقاق حق نمايد.

به بيان ديگر مطابق اين طرح سازمان تامين اجتماعي طي يك فراخوان ملي از طريق رسانه هاي جمعي (تلويزيون، راديو، روزنامه، سايت رسمي سازمان و ...) از كليه نيروهاي كار شاغل در كشور كه مشمول قانون كار و تامين اجتماعي مي باشند (بايستي به وضوح به نيروي كار اين توضيح را داد كه آيا وي مشمول قانون تامين اجتماعي مي باشد يا خير، شايد عده اي مشمول اين قانون باشند ولي خود ندانند)، مي خواهد (همچون طرح هدفمندي يارانه ها كه كليه افراد به منظور دريافت يارانه مجبور بودند تا اطلاعات هويتي خود را در آن وارد نمايند) به يك تارنماي اينترنتي به نام (( سامانه اطلاعات بيمه شدگان)) مراجعه نموده و اطلاعات ذيل را وارد نمايند. در مقطع شروع طرح مي توان از تمامي شعب و بيمارستانها و درمانگاه هاي سازمان براي مراجعه نيروي كار استفاده نمود (در صورت عدم دسترسي تعدادي از كارگران به اينترنت)

• اطلاعات كامل هويتي

• نشاني محل سكونت و تلفن تماس

• نشاني محل كار و تلفن تماس

• ثبت كليه سوابق شغلي فرد حتي به صورت تقريبي مشتمل بر نام كارگاه، نشاني آن، عنوان شغل، تاريخ آغاز به كار، تاريخ ترك كار، ميزان حقوق دريافتي و ... (مشابه آنچه در بعضي از شبكه هاي اجتماعي هم اكنون انجام مي پذيرد)

• ثبت اطلاعات آخرين محل اشتغال فرد كه در حال حاضر در آن مشغول بكار مي باشد شامل كليه اطلاعات مد نظر سازمان تامين اجتماعي

در يك نگاه كلي چند حالت ممكن است بوقوع بپيوندد:

الف) فرد اظهارات واقع و درستي در سايت درج مي كند، كه خود دو حالت دارد:

اين اظهارات با اطلاعات دريافت شده از طرف كارفرما مطابقت دارد.

اين اظهارات با اطلاعات دريافتي از سوي كارفرما مغاير است.

در حالت دوم بسته به اولويت و اهميت موضوع، واحد هاي بازرسي كارگاهي سازمان تامين اجتماعي بر روي موضوع متمركز شده تا ضمن تحقيق و تفحص نسبت به اعمال قانون و احقاق حق اقدام نمايند. ضمنا چنانچه كارفرما در هر مقطعي نياز به اخذ مفاصاحساب از سازمان تامين اجتماعي داشته باشد، اين بانك اطلاعاتي به مسئولين امر كمك مي نمايد.

ب) اظهارات فرد نادرست مي باشد كه در اينصورت تحقيق انجام شده در اين خصوص با مكانيسمي در سوابق ضبط تا در آينده ملاك راستي آزمائي اظهارات افراد قرار گيرد.

بايد توجه داشت، ورود ماهانه اطلاعات توسط نيروي كار در اين سامانه مي تواند به هدفمندي بسياري از بازرسي ها و كشف بسياري از فرارهاي بيمه اي كمك نمايد. چيزي كه هيچ ضرري نداشته و در بدبينانه ترين حالت جمع آوري انبوهي از اطلاعات است كه تجزيه و تحليل آن در تصميم سازي ها و تصميم گيري ها بسيار موثر و سودمند مي باشد.

البته مي توان به كارگران اعلام كرد كه اگر شرايط كاري و حقوقي آنان تغيير كرد، اطلاعات تغيير يافته را وارد كنند، در غير اينصورت اطلاعات ماه قبل آنها ملاك عمل قرار خواهد گرفت. به عبارت ديگر نيروي كاري كه در ارتباط با سوابق بيمه اي خود دچار تغيير، مشكل و يا ترديد مي شود، اطلاعات تغيير يافته خود را به اين سامانه وارد مي نمايد تا مورد تصديق و صحه گذاري قرار گيرد.

راه حل ديگر اين است كه اين سامانه شماره تلفن همراه يا ايميل كارگر را اخذ و هر ماه و يا دو الي سه ماه يكبار بيلان بيمه اي يا حساب انفرادي كارگر را به وي اعلام نمايد تا در صورت مشاهده خطا و مغايرت به سامانه مراجعه نمايد.

تركيب اين سامانه با سامانه مشاهده سوابق كنوني، آغاز يك حركت بسيار بزرگ و استرات‍ژيك مي باشد كه بسياري از مشكلات سازمان و بيمه شدگان را مرتفع خواهد نمود.

مطمئنا اين بانك اطلاعاتي ملي و جامع مي تواند كاربرد هاي فرعي ديگري نيز براي ساير وزارتخانه ها و سازمان ها داشته باشد، كه توجه به آن نيز اهميت ويژه اي دارد.

شايد بتوان اين سامانه را يكي از راه هاي احقاق حقوق كارگران دانست چرا كه در حال حاضر برخي از كارگران جرات ندارند به بازرسي كارگاهي سازمان تامين اجتماعي در شعبه مراجعه نمايند و در مورد فرار بيمه اي كارفرماي خود گزارش بدهند ولي اگر اين افراد بصورت اينترنتي و در اين سامانه به سازمان خبر رساني نمايند؛ اين امكان كه كارفرما نسبت به كارگر معترض شود كمتر است و اينطور تلقي مي شود كه بازرس كارگاهي شعبه خودش بر حسب اتفاق و يا بر حسب بازرسي هاي سيستماتيك دوره اي، اين كارگاه را كشف و يا به آن مراجعه كرده است.

ج) چشم انداز كلي طرح:

از طرفي عملياتي شدن اين طرح باعث مي شود تا كارفرمايان بدليل وجود اين سيستم نظارتي و صيانتي از ارائه اطلاعات نادرست و ناقص و فرار بيمه اي تعدادي و مقداري خودداري كنند.

در دراز مدت اين سامانه اطلاعاتي مي تواند تعميم عمودي و افقي يافته و به يك مركز ارتباطات چند رسانه اي تامين اجتماعي (Social Security Multimedia Center (SSMMC)) تبديل شود و كارگران (در مراحل بعدي مستمري بگيران و كارفرمايان) با هر وسيله اي (مديا) اعم از اينترنت، تلفن همراه (موبايل)، تلفن ثابت، نمابر، مراجعه به مراكز مشاوره و كارگزاريها و پيشخوانهاي خدمات با آن در ارتباط بوده و اين سامانه مشكلات و مسائل آنان را به واحد سازماني مربوطه ارجاع و پاسخ آن را به آنها منعكس نموده و با اختصاص يك كد رهگيري و پيگيري مخاطب سازماني بتواند از روند و گردش كار موضوع مرتبط با خود مطلع گردد.

3- پیش نیازها و امکانات مورد نیاز برای اجرای پیشنهاد:

پس از تائيد و تصويب طرح در فاز اول اجراي طرح اقدامات و امكانات زير مورد نياز مي باشد:

1- تهيه گزارش شناخت كامل نرم افزار

2- تهيه يك  (Request For Proposal (RFP به منظور  تامين نياز كليه ذي نفعان سازماني و فرا سازماني

3- تهيه يك  (Request For Bidl (RFB به منظور برگزاري مناقصه و انتخاب پيمانكار براي طراحي سامانه

4- برقراري لينك بين پايگاه داده اين نرم افزار با پايگاده داده سامانه سوابق بيمه شدگان كه در حال حاضر ارائه خدمات مي نمايد.

5- پايلوت سامانه در يك استان

6- دريافت بازخورد هاي لازم به منظور اصلاح سامانه

7- تدارك نسخه نهائي

8- عملياتي نمودن نسخه نهائي


مطالب مشابه :


مشاهده و پرينت سوابق بيمه صندوق بيمه اجتماعي كشاورزان روستاييان و عشاير www.roostaa.ir

سوابق بيمه صندوق بيمه اجتماعي كشاورزان روستاييانمشاهده و پرينت سوابق بيمه صندوق بيمه اجتماعي كشاورزان روستاييان و عشاير www.roostaa.ir. براي مشاهده و




سوابق پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی

از آدرس زیر می توانید وضعیت پرداخت بیمه ای مربوط به سازمان تامین اجتماعی خودتون رو بررسی کنید. کل سوابق بیمه ای شما در اونجا وجود داره ... جالبه!!! از تامین




دسترسي به سوابق بيمه تامين اجتماعي از طريق سامانه اينترنتي

مدیریت منابع انسانی - دسترسي به سوابق بيمه تامين اجتماعي از طريق سامانه اينترنتي - موضوعات مربوط به مدیریت منابع انسانی شامل قوانين و مقررات ، اخبار ، مقالات




پایگاه اطلاع رسانی ومشاهده سوابق بیمه تامین اجتماعی

لینگ ورودبه پایگاه اطلاع رسانی واستعلام آنلاین سوابق بیمه سازمان تامین اجتماعی برای ورودکلیک کنید http://www.tamin.ir/savabegh. نوشته شده توسط حمدان




دريافت سوابق بيمه تامين اجتماعي از طريق اينترنت

طبق اهداف دولت الكترونيك سازمان تامين اجتماعي نسبت به راه اندازي سامانه دريافت سوابق بيمه نموده است لذا براي دريافت سابقه بيمه اي تامين اجتماعي لزومي به مراجعه




ثبت سوابق بیمه تامین اجتماعی

خدمات دانشجویی سارو - ثبت سوابق بیمه تامین اجتماعی - تلفن 6274485 و 09375424264 آدرس جدید: خیابان شهید بهشتی جنب ایستگاه تاکسی اسلام اباد و پیام نور




مشاهده سوابق بيمه

کافی نت و خدمات کامپیوتری مهدی. مشاهده سوابق بيمه. جهت مشاهده سوابق بیمه لطفاْ کلیک کنید. نوشته شده در شنبه سوم اردیبهشت ۱۳۹۰ساعت 13:25 توسط احمد بروایه|




مشاهده سوابق بیمه تامین اجتماعی

مشاهده سوابق بیمه‌ای سازمان تامین اجتماعی بصورت اینترنتی مهیا شد. میتوانند از طریق لینک زیر، با استفاده از شماره بیمه تامین اجتماعی، شماره ملی و شماره سریال




سوابق بیمه ای /تأمین اجتماعی

به گزارش جهان به نقل از ایسنا، بیمه‌شدگان تامین اجتماعی برای مشاهده و دسترسی به سوابق بیمه‌ای خود باید از طریق سایت سازمان به نشانی www.tamin.ir مراجعه کنند و




سامانه جامع اطلاعات بیمه شدگان تامین اجتماعی

متاسفانه به دلايل مختلف از جمله موارد ذيل سوابق دقيق بيمه اي و كاركرد واقعي نيروي كار اعم از اشتغال بكار (فرار بيمه اي تعدادي) ميزان كاركرد در ماه بر حسب روز و يا




برچسب :