معرفی استان گلستان

معرفی استان گلستان

استان گلستان با مساحتی بالغ بر ۲۲ هزار کیلومتر مربع در منتهی الیه شرقی کرانه جنوبی  دریای خزر واقع است. این استان از شرق با استان خراسان شمالی ، از جنوب با استان سمنان و از غرب با مازندران و از شمال با کشور ترکمنستان همسایه است.جمعیت این استان بر اساس اخرین سرشماریها به ۱۷۰۰۰۰۰نفر می رسد.این استان تابلو رنگارنگی از جلوه های طبیعی و بافت جمعیتی است.

تقریبا در این گستره ۲۲ هزار کیلومتری همه انواع اقلیمهای طبیعی ایران یافت می شود،جنگل،دریا، تالاب، خلیج، دریاچه، رودخانه، چشمه، صحرا،گسل، دشت، جلگه، کوهستانهای بالای ۳۵۰۰متر ارتفاع ،جنگلهای کوهپایه ای و مسطح و جزیره تنها بخشی از انواع عوارض طبیعیست که در این استان یافت میشوند.

از نگاه جمعیتی نیز فرهنگ مهاجر پذیر و مهمان نوازانه بومیان گلستان ،زمینه را برای مهاجرات اقوامی از سراسر کشور و حتی جهان  در طی سالها به این استان فراهم کرده است.

مهاجران مازندرانی،شاهرودی،سمنانی،سیستانی،بلوچ،آذربایجانی،کرد،بیرجندی،بجنوردی،کاشمری و بردسکنی،جندقی ،قزاق،سبزواری و نیشابوری بسیاری در گلستان زندگی میکنند به نحوی که همه آنها در این استان دارای پایگاههای اجتماعاتی دیرپایی هستند که نشان از قدمت حضور آنها در این استان و نقش گلستان به عنوان بهشت مهاجرپذیری ایران دارد.

ترکمنها با جمعیتی حدود ۷۰۰هزار نفر مهمترین و پرجمعیت ترین قومیت بومی استان هستند

مرکز استان گلستان شهر گرگان است که دارای قدمتی دیرینه و متعلق به قریب ۷۰۰۰سال پیش است.فاصله این شهر از تهران ۳۸۰کیلومتر و از مشهد ۵۳۰کیلومتر است.

بزرگترین شهر استان بعد از گرگان ،گنبد کاووس است که دارای بافتی کاملا مهندسی ساز و تاریخی دیرینه است.به نحوی که شهر باستانی جرجان متعلق به اوایل دوره اسلامی و میل گنبد به عنوان دو بنای ارزشمند دارای شهرت جهانی در این شهر واقع است.این استان هم اکنون دارای ۱۲ شهرستان مینودشت،کلاله،گنبد کاووس،علی آباد کتول،آزادشهر،آق قلا،رامیان،گرگان،کردکوی،بندرترکمن،بندرگز و گمیشان می باشد.

گلستان دارای دو فرودگاه گرگان و کلاله و خط آهنیست که  از تهران به گرگان کشیده است. بخشی از بزرگراه آستارا-گالیکش در محدوده این استان قرار دارد.

گلستان یا همان گرگان زمین، سرزمین تاریخی و کهنی بوده است که همواره در طول تاریخ دارای هویتی مستقل بوده و از شهرها و ایالات مهم ایران محسوب میشده است .

این خطه حتی در دوره ای خود کشوری مستقل بوده است،لیکن متاسفانه در سال ۱۳۳۴و با تقسیمات کذایی محمدرضا شاهی با استان مازندران سابق ادغام و به به مازندران شرقی معروف شد.

با وجود این تقسیمات و حتی استقرار ۲۲اداره کل مستقل در آن زمان در مازندران شرقی(مثلا اداره کل راه و ترابری گرگان و گنبد) ، ره آورد این تقسیمات چیزی جز محرومیت و توسعه نیافتگی برای گلستانیان نبود به نحوی که  هم اکنون با گذشت ۱۲ سال از استقلال گلستان به عنوان یک استان، هنوز فرهنگ رشد و توسعه درگلستان نهادینه نشده است و این استان حتی با وجود توسعه حجمی ، از درون دارای معضلات اساسی  بیشماریست که آنرا در جمع ۱۰استان محروم کشور قرار داده است.

بی توجهی به شکوفایی استعدادهای  بیشمار گلستان تا به امروز کشور را از موهبتهای بسیاری محروم کرده است.

این بی توجهی چه از روی بی مدیریتی باشد و چه عمدی، متضرری جز ایران بزرگ ما نخواهد داشت.

*تاریخچه گلستان :
 
تاريخچه

معرفي

تاريخچه :
پيشينه سرزمين گرگان (استان گلستان)
 
سپيده دمان تاريخ گرگان زمين (استان گلستان)، زماني سر زد كه خورشيد تابناك فرهنگ و تمدن بشري، در ايران درخشش خود را آغاز نموده بود. مطابق با پژوهش هاي صورت گرفته اين سرزمين همچون ديگر نقاط ايران پهناور داراي پيشينه و قدمتي كهن است. تلاش فراوان باستان شناسان ايراني و خارجي و اشيا كشف شده در جاي جاي خاك گرگان و دشت، نشانگر هويت كهن و باستاني اين ديار است. قديمي ترين مكان تاريخي كه آثاري از زندگي انسان اوليه در آن پيدا شد، غار كيارام در روستاي ترنگ بخش گاليكش واقع در شهرستان مينودشت است (اهالي محل به آن وسط دُل دُل مي گويند). در سال 1342 ﻫ . ش پروفسور چارلز مك بورني از دانشگاه كمبريج انگلستان به كاوش در آن پرداخت. اين پژوهشگر عمر غار را حدوداً يكصدهزار سال قبل از ميلاد و متعلق به دوره پارينه سنگي ميانه برآورد كرد. علاوه بر اين، در ميان صدها تپه باستاني موجود در گوشه و كنار استان گلستان، فقط بر روي برخي از آنها مطالعه و كاوش صورت گرفته كه عبارتند از :
تورنگ تپه : اين تپه باستاني در شمال شرق شهر گرگان و به فاصله 17 كيلومتري آن قرار دارد. طبق كاوش‌ها و اظهار نظرات صورت گرفته، قدمت آن بين 5000 تا 7000 سال قبل از ميلاد برآورد مي شود. پيشرفت فرهنگ تورنگ تپه را مي توان در آثار كشف شده از آن، در بسياري از موزه هاي داخلي و خارجي از جمله موزه گرگان و ايران باستان تهران ديد. بر اساس دياكونف نويسنده كتاب تاريخ ماد، ساكنان اين تپه با اهالي آسياي ميانه ارتباط داشته اند.
آق تپه : واقع در 15 كيلومتري شمال شرق شهر گنبد است و متعلق به حدود 7000 سال قبل (دوره نوسنگي) است كه توسط دكتر صادق ملك شهميرزادي مورد كاوش قرار گرفته است . با سرازير شدن موج عظيم مهاجرت آريايي‌ها، گرگان زمين به صورت يكي از كانون هاي تجمع مهاجران سوار بر اسب در آمده و پارتيان در آن و ديگر نواحي كه پََرثَوهَ ناميده مي شد، اسكان يافتند. علاوه بر اين تپه‌ها، كاوش در نرگس‌تپه گرگان و گمانه زني در تپه پوكردوال از تاريخ باستاني اين ديار خبر مي دهد.
استان گلستان داراي وسعتي معادل 7 /20460 كيلومتر مربع است. «اوستا» كتاب مقدس ايرانيان، وَهَركان را نهمين سرزمين از مملكت شانزده گانه اي مي داند كه اهورا مزدا آفريد. محدوده اين سرزمين در جنوب كوه‌هاي بلند البرز (غرب شهر باستاني تميشه واقع در شهرستان كردكوي) كه آن را از طبرستان(مازندران) جدا مي كرد، از شرق هم اين سرزمين متصل به خراسان بزرگ بود، ولي به قول لسترنج محقق انگليسي در حقيقت ايالتي مستقل بود. از شمال هم اين سرزمين به دشت هاي باز وسيع منتهي مي شد . شكوه و عظمت تاريخي استان گلستان را بايد در تاريخ شهرهاي تميشه، جرجان، استرآباد و آبسكون جستجو نمود.
تميشه: اگر چه هم اكنون چيزي از اين شهر باقي نمانده است، اما ديوار و خندق آن بسيار معروف است. قدمت تميشه را بعضي به دوران خسرو انوشيروان ساساني و برخي هم چون ابن اسفنديار، بناي آن را به فريدون منتسب مي‌كنند. اين شهر با تهاجم مغولان نابود شد. ديوار عظيم تميشه از دامنه كوه واقع در جنوب روستاي سركلاته خراب‌شهر شروع و تا درياي مازندران ادامه دارد. عرض اين ديوار در بعضي از نقاط به 2 تا 5/2 متر مي رسد.
جرجان: ( گنبد) شهري بود آباد با سفالينه هاي بسيار مشهور كه بعد از دفن يحيي بن زيد، جايگاه مذهبي و معنوي نيز پيدا كرد. اين شهر در دوران حكومت آل زيار به اوج شوكت و عظمت خود رسيد، بناي با شكوه قابوس بن وشمگير كه بي نظير ترين يادمان برجسته معماري ايراني است، در همين شهر قرار دارد. متأسفانه اين شهر با هجوم مغولان آسيب فراوان ديد .
استر آباد: (گرگان) لسترنج در كتاب «سرزمين هاي خلافت شرقي» مي نويسد: دومين شهر ايالت گرگان؛ استرآباد، نزديك مرزهاي مازندران است كه مَقدسي در قرن چهارم آن را شهري خوش آب و هواتر از گرگان (جرجان) دانست. در زمان او، دژ آن جا خراب گرديد، زيرا آل بويه در ضمن جنگ‌هايي كه با آل زيار كردند، تمام اين بلاد را خراب نمودند .
علي اكبر دهخدا، استرآباد را وسيع تر از يك شهر مي داند و درباره اوضاع طبيعي آن مي نويسد: از شمال محدود است به رود اترك و از شرق به خراسان و از جنوب، شاهكوه آن را از شاهرود و بسطام جدا مي كند و از طرف مغرب، حد بين استراباد و مازندران طبيعي نيست و از كوه‌هاي هزار جريب شروع شده، به كردمحله در كنار خليج استراباد و در مقابل دماغه ميانكاله ختم مي شود. وي اضافه مي كند: مركز حكومت استر اباد شهر استراباد است كه اسم قديمي آن استرك بود و بعدها كم كم استراباد شد. اين منطقه دقيقاً منطبق بر هيركان باستاني است. زنده ياد مسيح الله ذبيحي محقق گرگاني درباره نام گرگان و هيركان مي نويسد: گرگان در اوستا به صورت هركانه و در كتيبه داريوش كبير و بيستون وركانه و در كتب پهلوي وركان و گوركان ضبط شده و يونانيان آن را هيركاني مي گفتند و مُعَرب آن جرجان است. جغرافي نويسان قديم، سرزمين گرگان را از شهري به نام زاد راكرت نام برده اند كه جمعي از محققان آن را به استراباد تطبيق داده اند.
آبسكون: جزيره اي در درياي مازندران بود كه امروز ديگر وجود خارجي ندارد، اگر چه برخي معتقدند آشوراده فعلي بقاياي همان جزيره است. آبسكون مكاني بود كه بعد از تهاجم مغولان، سلطان محمد خوارزم شاه در آن پناه جست و همان جا دار فاني را وداع كرد. اين مكان يكي از بندرگاه هاي مهم در تجارت منطقه استرآباد و سرزمين اطراف درياي مازندران بود.
هيركان: در ايرا ن قبل از اسلام، سرزمين گرگان داراي اهميت بود. بسياري از محققاني كه به تاريخ ايران باستان پرداخته اند، تحت نام هيركان به اهميت منطقه هم اشاره داشتند و در دوره هخامنشيان، اين سرزمين از جمله ساتراپ‌هايي بود كه اسمي از آن در كتيبه بيستون آمده است. بعدها پارتيان مقاومت خود را در برابر دولت سلوكيان كه جانشينان اسكندر بودند، در همين حدود شروع كردند. اهميت اقتصادي و اجتماعي منطقه باعث مي‌شد تا اين ناحيه همواره مورد تهاجم اقوام بيابان گرد از جمله هياطله از سمت شمال قرار بگيرد، از اين رو ديوار تاريخي گرگان به مسافت 200 كيلومتر از گميشان در شرق درياي خزر تا ارتفاعات نيلي كوه در جنگل گلستان ساخته شد. گويند مهرداد دوم و به روايتي خسرو انوشيروان پادشاه ساساني دستور ساخت آن را داد. اين ديوار هم اكنون به نام هاي مختلف چون سد انوشيروان ، سد اسكندر ، سد فيروز ، قزل آلان ، قزل‌آلانگ مشهور است و بقاياي آن را در ميان دشت هاي سر سبز و كوه‌هاي قسمت شرق استان مي توان ديد. هم اكنون نيز آثاري از دولت پارتي (اشكاني ) در استان وجود دارد كه دشت قلعه واقع در 15 كيلومتري جنوب شرق شهر گنبد يكي از آنها است كه شكل شهر سازي دولت اشكاني در آن ديده مي شود.
با ورود اعراب مسلمان در سال 21 هجري، سرزمين گرگان فتح گرديد. در طول سال هاي حكومت امويان، سرزمين گرگان كانوني براي پناه جويان علوي گرديد . يحيي بن زيد بعد از شهادت پدر به اين منطقه آمد و توسط حاكم اموي خراسان (نصر بن سيار) به شهادت رسيد و در گنبد مدفون شد.
در عصر عباسيان ( هارون الرشيد ) قيام سرخ جامگان در گرگان واقع شد. اهميت منطقه و فعاليت دولت علويان باعث گرديد تا پاي سرداراني چون يعقوب ليث صفاري هم به آن باز شود، اما مهم ترين سلسله اي كه توانست قدرتي در اين استان به هم بزند و دولت خود را در آن تشكيل دهد، دولت آل زيار است . ايجاد محيطي امن براي جذب انديشمندان و دانشمندان، چنانچه در همين زمان ابوعلي سينا و ابوريحان بيروني به جرجان آمدند. بناي با شكوه برج قابوس و كتاب ارزشمند قابوس نامه با پندهاي حكيمانه، ميراث بزرگ اين خاندان است. وجود دولت هاي محلي و اهميت منطقه باعث گرديد تا سلاطيني چون محمود غزنوي براي رسيدن به اهداف خود به گرگان بيايند. اما تهاجم مغولان پاياني بود بر آن همه شكوه و عظمت، چنانچه شهرهاي جرجان و تميشه كاملاً تخريب شدند و آبسكون هم كه پناهگاه سلطان خوارزمشاهي شد، نتوانست پايگاه مقاومتي در برابر آنان گردد. اين تهاجمات با يورش تيمور گوركان ادامه يافت، تا اين كه با برقراري دولت صفويان، ثبات و امنيت هم در استراباد برقرار گرديد و با توجه به نگرش صفويان استراباد، «دارالمومنين» لقب گرفت. جاده شاه عباسي و پل آق قلا دو اثر مهم برجاي مانده از اين دوران است.
كوچ ايل قدرتمند قاجار و اسكان آنها در شمال شهر استراباد باعث گرديد كه در اثر تكاپوهاي ايل براي كسب قدرت، اين منطقه كانون توجهات و تحولات قرار بگيرد. بعد از مرگ كريم خان، آقا محمد خان قاجار فرزند محمد حسن خان كه سال ها در شيراز گروگان بود، تكاپوي خود را براي دستيابي به قدرت از اين نواحي آغاز كرد و سرانجام هم توانست با تأسيس سلسله قاجار، «خواجه تاجدار» ايران گردد .
توجه استعماري دولت روسيه تزاري به ايران باعث گرديد ايالت استراباد يكي از كانون هاي فعاليت روس‌ها در ايران قرار گيرد. آنها جزيره آشوراده را اشغال كرده و كنسولگري خود را در شهر استراباد فعال نمودند. در بندرگز تأسيسات تجاري قرار داشت. در جريان تحولات اجتماعي دوران معاصر از جمله جنبش مشروطيت، مردم استراباد داراي نقش ارزنده و مهمي بودند. اين منطقه زادگاه انسان‌هاي برجسته و حكيماني چون ميرداماد، مير سيد شريف جرجاني، ميرفندرسكي ، فخرالدين اسعد گرگاني ، ميرزا مهدي خان استرآبادي و ... بود.
سرزمين گرگان در سال 1376 به استاني با نام «گلستان» تبديل گرديد. 
                                                                                                                            

  معرفي

موقعيت و وسعت
استان گلستان در قسمت شمالي كشور وجنوب شرق درياي خزر واقع شده است .
 اين استان از شمال به كشور تركمنستان ، از جنوب به استان سمنان ، از شرق به استان خراسان و از غرب به درياي خزر و استان مازندران محدود مي شود.
 مساحت استان بالغ بر7/ 20437 كيلومتر مربع ( حدود 1/3 درصد از مساحت كل كشور و به عبارتي رتبه نوزدهم در بين استان‌ها ) مي باشد .
در سال1382  استان گلستان داراي 11 شهرستان ( گرگان ، گنبد ،
بندرگز ، تركمن ، كردكوي ، علي آباد ، آق قلا ،راميان ، آزادشهر ، مينودشت و كلاله )  21 بخش  23 شهر 50 دهستان   988 آبادي داراي سكنه  75 آبادي خالي از سكنه 

 
 جمعيت ، نيروي انساني و اشتغال
براساس برآورد جمعيت در سال1382، جمعيت استان گلستان برابر 1656517 نفر(2/5درصداز جمعيت كشور) مي باشد .
 نسبت جمعيت شهري استان از 41/3 درصد در سال 1375 به 47درصد در سال 1382 و نسبت جمعيت روستايي از 58/7 درصد به 53درصد رسيده است .
پراكنش جمعيت استان براساس قوميت ها:
1-   فارس         45درصد
2-  تركمن         35 درصد
3- سيستاني     18درصد
4-   ســـــاير      2 درصد.
 
 
جامعه شهري
جمعيت شهري استان گلستان در سال1382معادل 775379 نفر كه در 23 شهر استان ساكن هستند . شهرهاي استان بطور عمده جمعيت كمتر از پنجاه هزار نفر دارند . تنها دو شهر گرگان و گنبد داراي جمعيتي بيش از صد هزار نفر مي باشند . نسبت شهرنشيني از 32/1 درصد سال 1355 به 47درصد در سال1382  افزايش يافته است.
آموزش عالي
 تعداد مراكز آموزش عالي استان در سال تحصيلي 83-1382 برابر 16مركز (13مركزدولتي و 3 مركز غير دولتي ) .
 در همين سال تعداد كل دانشجويان استان 22259 نفر( 57/61 درصد دانشگاههاي دولتي و 42/39 درصد دانشگاه هاي غير دولتي ) .
از مجموع دانشجويان 28/67 درصد در مقطع كارداني ، 65/76 درصد در مقطع كارشناسي و 5/57 درصد در مقطع كارشناسي ارشد و بالاتر  . 

 بخش كشاورزي

 
زراعت
 اين استان  ،با سطح زيركشت محصولات سالانه زراعي حدود 623 هزار هكتار رتبه دهم ،كه 322هزار هكتار(51/68 درصد) آن مربوط به محصولات زراعي ديم و301هزارهكتار (48/32 درصد)محصولات زراعي آبي وسطح زير كشت محصولات دائمي (باغي) 19 هزار هكتار رتبه 25 را درميان ساير استان هاي كشور دارا بوده است .

 
شيلات
   ميزان توليد خاويار و گوشت ماهيان خاوياري در استان به ترتيب 41/8 و27 درصد توليد كشور را به خود اختصاص داده .
  همچنين 16/64 درصد توليد ماهيان استخواني كشور به استان گلستان اختصاص دارد .
 ميزان توليد ماهيان پرورشي 6630 تن بوده كه 42درصد در مزارع گرم آبي و سرد آبي و 57 درصد متعلق به منابع آبي   مي باشد .

 دامپروري
 جايگاه استان از نظر فرآورده هاي خام دامي به گونه اي است كه حدود 5/3 درصد گوشت قرمز ، 5/7 درصد شيرخام ، 4/1 درصد گوشت سفيد مرغ ،3/6 درصد تخم مرغ و 0/6درصدعسل مورد نياز كشور در اين استان توليد مي شود .
 منابع طبيعي
وسعت جنگلهاو مراتع استان  به ترتيب معادل 379373 هكتار و1126000 هكتاربرآورد گرديده است .  

بخش صنعت و معدن
تعداد معادن فعال استان ، 49 معدن بوده است كه 30 معدن شن و ماسه نيز لحاظ شده است . تعداد شاغلين بخش معدن استان برابر با 1531 نفر و ارزش كل توليدات معدني استان معادل 47318 ميليون ريال مي باشد .
 سهم استان گلستان از توليدات مواد معدني كشور به جز شن و ماسه ،بالاست و پوكه معدني حدود 0/15 درصد و توليد شن و ماسه ،بالاست و پوكه معدني 2/2 درصد تعيين مي گردد .

 

جاذبه هاي گردشگري استان گلستان

نوع جاذبه

رديف

نام جاذبه

مشخصات جاذبه

قلعه و دژ

1

قلعه باران

قلعه باران در ناحيه حاجي لر مينودشت قرار دارد و يکي از نقاط ديدني و با شکوه استان گلستان مي باشد که در 12 کيلومتري جنوب راميان واقع شده و داراي چشم اندازهاي زيبا است . در بالاي آن چشمه آبي وجود دارد . اين قلعه پيش از اسلام پايتخت اشکانيان بوده . طبيعت اطراف قلعه باران از نماي طبيعي و جالبي برخوردار است

2

چپاشک

 

3

قلعه خندان

گرگان – بلوار مازندران

4

اسپي دژ

 

5

ديوار دفاعي سد اسکندر

اين ديوار دفاعي به نامهاي قزن آلان – سد اسنگرر – سد فيروزه و سد انوشيروان نيز معروف است از معروف ترين آثار تاريخي استان گلستان است . طول اين ديوار حدود 155 کيلومتر است . اين ديوار در زمان ساسانيان احداث گرديد ارتفاع ديوار 3 تا 5 متر و عرض آن 10 متر مي باشد . اشيايي در حين کاوش از ديوار بدست آمده است که از آن مي توان  سفال – شيشه و فلز نام برد .

6

ديوار شهر قديمي تميشه

بناي شهر قديمي تميشه و ديوار آن در غرب روستاي سرکلانه خرابشهر (شهرستان کردکوي) بصورت تپه هاي پست و مرتفع جلب توجه مي کند . قدت آن مربوط به اوايل اسلام تا دوره سلجوقي مي باشد . اين ديوار از دامنه کوه واقع در جنوب روستاي سرکلاته شروع شده و تا درياي خزر ادامه دارد . عرض ديوار آن در برخي از قسمت ها 2 تا 5/2 متر بوده است .

7

کبري قلعه

در 15 کيلومتري شرق گنبد کاووس واقع شده و تقريباَ شکل مربع دارد سفال هاي جمع آوري شده از سطح تپه و ديوارهاي خارجي نشان مي دهد که شهرک در روزهاي قبل از اسلام مورد سکونت بوده و پس از نياز به احداث شهر عظيم دشت حلقه را ساختند .

8

دشت قلعه

اين شهر در 15 کيلومتري جنوب شرقي گنبد کاووس قراردارد و به صورت 8 ضلعي نامنظم بنا گرديده است . در تپه آن که آثار دوران قبل از تاريخ مشخص مي باشد آثاري چون سفال قرن هشتم و هفتم هجري بدست آمده است .

9

جر کلباد

به فاصله 5 کيلومتريغرب شهرستان بندرگز و در روستاهاي کهنه کلباد واقع شده و از دامنه کوه تا ساحل دريا کشيده شده است . جر کلباد به طول 20 کيلومتر که قسمت اعظم آن قابل ديدن است اينجا به منظور حفاظت از پايتخت هاي شاه عباس حفر گرديده .

10

قلعه تاق

اين قلعه در جنوب شرقي بالاجاده و (سورم سرا) و در جنوب قلعه شاه نشين واقع شده اين قلعه به منظور مقاومت و ايستادگي مردم منطقه در طول دو قرن اول هجري است .

11

قلعه شاه و نشين

اين قلعه بر قراز بلنداي چماز کوه در شرق بالاجاده (سورم سرا) واقع شده است . قلعه شاه نشين مشرف بر مناطق جلگه اي بوده و قلعه نشينان آب مورد نياز خود را از ارتفاعات کوهي در جنوب با استفاده از پالانه هاي سفالي تامين مر کردند .

12

قلعه مسنجيق

اين قلعه در 43 کيلومتري جاده گنبد کاووس به داشلي برون واقع شده است .

13

رخمه آق بند

رخمه آق بند در روستاي آق بند بخش داشلي برون در 30 کيلومتري شمال گنبد کاووس قراردارد . رخمه آق بند از دو قسمت تشکيل شده است . سنگ تبر رو بيشتر شبيه زين شتر يا بدنه شتر دوکوهانه مي باشد . سفالهاي بدست آمده از آن مربوط به اواخر هزاره دوم قبل از ميلاد است .

14

قلعه بوقوتو

مينودشت – گاليکش در بين روستاي نرسه

15

دشت حلقه

 

کاخ ها و عمارت ها

1

کاخ اختصاصي (موزه سلطنتي)

اين عمارت که به کاخ اختصاصي معروف است در محل پارک شهر گرگان قرار دارد . بناي اين کاخ با ويژگي هاي دوران پهلوي است (در دوطبقه) در حال حاضر از اين کاخ به عنوان کتابخانه عمومي استفاده مي شود .

2

کاخ شاسمن

اين کاخ در شهرستان گرگان واقع شده و بنا به روايتي در سال 795 هجري قمري بوسيله امير تيمور در ساحل رودخانه ساخته شد . برخي از مورخين و جغرافي دانان از اين کاخ نام برده اند . بناي اين کاخ توسط ابوبکر شاه سماني (حاکم شاسبان) ساخته شده است .

3

کاخ آقا محمد خان

اين بنا توسط محمد خان قاجار ساخته شده و در شهرستان گرگان قرار دارد ويژگي معماري را سلوب ساخته و نشانگر آن است که اين بنا در تاريخ 12 هجري قمري ساخته شده است . اين کاخ در نزديکي دروازه بسطام سابق حدود فلکه کاخ و پارک شهر فعلي ساختمان شهرداري گرگان قرار دارد و فعالا در اختيار سپاه پاسداران است .اين کاخ داراي عمارت هاي دارولعماره و دارالحکوه – کلاه فرهنگي عباس خاني و سلسيان خاني مي باشد .

4

کاخ دادگستري

 

5

اله يارخان

اين قصر قديمي در علي آباد کتول واقع است

برج ها

 (ميلها)

1

برج قابوس

اين برج را از بهترين بناهاي تاريخي صده 4 هجري و بلند ترين بناي آجري جهان مي باشد در سال 397 هجري قمري به دستور شمس المعالي قابوس ابن وشمگير ساخته شده و اين برج استوانه اي شکل بوده که بر روي صفحه اي دايره اي شکل قرار دارد . بلندي اين برج 51 متر است . گنبد اين برج مخروطي است . همه ساله مردم زيادي را براي سياحت و بازديد از ديگر استان ها و خارج از کشور رهسپار اين ديار مي کند .

2

برج رادکان

اين برج در نزديکي روستاي رادکان در 42 کيلومتري جنوب شهر کردکوي قرار دارد و بر فراز تپه اي به موقعيت خاص طبيعي و سوق الجيشي شاخته شده است . اين بنا 35 متر ارتفاع دارد . عده اي معاري آن را تقليدي از معماري برج قابوس مي دانند که گنبد برج رادکان داراي 4 پوشش است . اين برج محل دفن يکي از اسپهبدان آل باوند در استان بنام ابوجعفر محمد بن نوريان باوندي است . ساخت بناي برج در سال 407 هجري قمري شروع و در سال 411  به پايان رسيده است .

پل ها و بنا هاي فرهنگي و تاريخي ايران

1

پل آق قلا

پل معروف آق قلا در 18 کيلومتري شمال گرگان و در ابتداي بافت قديم شهر آق قلا و بر روي رودخانه گرگان رود احداث شده است . پايه هاي اين پل از دوره سلجوقي باقي مانده است و در زمان صفويان روي پايه هاي پل مانده پل جديدي احداث گرديده . اين پل 60 متر طول و عرض آن 30/4 متر است . اين پل آجري است .  اطراف پل و حاشيه رودخانه فضاي سبز مناسب پر جاذبه اي براي علاقمندان فراهم مي آورد .

 

 

 

 

 

مساجد

1

مسجد جامع گرگان

اين مسجد در جنب بازار اصلي شهر نعلبندان واقع شده است . اين مسجد در عصر سلجوقيان احداث شده و داراي منارهاي کروي که روي آن کتيبه اي به خط کوفي مي باشد . مساحت زمين مسجد 1600 متر مربع مي باشد برديواره هاي ايوان غربي سنگ نوشته هاي زيارتي نصب گرديده است .

2

مسجد گلشن

اين بنا نزديک ميدان شهر گرگان واقع شده است . بناي اوليه مسجد را به دوره صفويه منصوب مي دانند که در دوره قاجاريه تغيير و بازسازي شده است . اين مسجد در سال هاي اخير علي رغم ثبت تاريخي تخريب و سعه جديدي با سلوب مشابه مسجد قديمي جايگزين آن شده است .

3

مسجد امام حسن عسکري (ص)

اين مسجد در شهر گرگان واقع شده است . بناي فعلي آن بعد از پيروزي انقلاب اسلامي احداث شده و فاقد جنبه هاي تاريخي و هنري است . آنچه که به اهميت اين بنا مربوط مي شود يک قدمگاه باستاني قديمي در کنار مسجد مي باشد .

4

مسجد و مدرسه کريم ايشان

اين بنا در شرق کلاله و در روستاي کريم ايشان و در مسير جاده کلاله به مراوه تپه واقع شده است و از آثار دوره قاجار است . ساختمان اين مسجد آجري مي باشد . مدرسه داراي يک حياط چهار گوش و 23 هجره است . تاريخ ساختمان آن در سال 1328 هجري قمري است .

 

مدرسه

1

مدرسه سردار

در گرگان واقع است

2

مدرسه دارالشفاء

در گرگان واقع است

* نقل از سایت موسسه میرداماد


مطالب مشابه :


تصحیح آدرس اینترنتی موسسه شرق گلستان

26 سپتامبر 2012 ... تصحیح آدرس اینترنتی موسسه شرق گلستان. آدرس اینترنتی موسسه آموزش عالی شرق گلستان تصحیح شد: ... موسسه غیرانتفاعی شمس گنبد.




آزادگان شهرستان گنبد و شرق گلستان

آزادگان شرق گلستان - آزادگان شهرستان گنبد و شرق گلستان - اخبار و اطلاعات مربوط به آزادگان کشورو مطالب خاص شهرستان گنبد کاووس.




کارت ورود به جلسه امتحان

بهزاد حیدری فارغ التحصیل کارشناسی حسابداری از موسسه شرق گلستان هستم.به همراه نویسندگان عزیز سعی میکنیم تمام مطالبی که تو وبلاگ قرار داده میشه جالب باشه .




اعلام برنامه کلاسی دانشگاه های استان گلستان (لینک مستقیم)

9 سپتامبر 2013 ... لینک مستقیم سایت های دانشگاه های استان گلستان جهت دریافت برنامه کلاسی: آموزش عالي شرق گلستان ... پیام نور گنبد · آزاد گرگان · آزاد گنبد.




دوره های آموزشی دپارتمان معماری و عمران در گنبدکاووس

... و عمران در گنبدکاووس - آموزش مهارت های معماری در گنبدکاووس جهت دانشگاه آزاد گنبد , دانشگاه شمس ,دانشگاه شرق گلستان - آموزش تخصصی معماری در استان گلستان.




فروش و توزیع ایزوگام شرکت اوچین گستر هیرکانیان در استان مازندران و گلستان

12 فوریه 2015 ... شرکت ایزوگام رویا شرق گلستان - فروش و توزیع ایزوگام شرکت اوچین ... اوچین گسترهیرکانیان واقع در ایران - استان گلستان - شهرستان گنبد




معرفی شهرستان گنبدکاووس

شهرستان گنبدکاووس با مساحت 2059 هکتار در بخش شرقی استان گلستان واقع شده ... و گرگان، از طرف شرق به شهرستان های کلاله و کوهستانی و جلگه ای تشکیل شده، حد




معرفی استان گلستان

استان گلستان با مساحتی بالغ بر ۲۲ هزار کیلومتر مربع در منتهی الیه شرقی کرانه ... آق تپه : واقع در 15 كيلومتري شمال شرق شهر گنبد است و متعلق به حدود 7000 سال




رشته های جدید دانشگاه آزاد اسلامی گنبد و روند اجرایی شدن منطقه آزاد

گلستان شرق ... دانشگاه آزاد اسلامی گنبد و آخرین وضعیت منطقه آزاد تجاری گنبدکاووس، ... به گزارش صحرای ما به نقل از سلام گنبد، دکتر سلیمان عباسی در حاشیه.




موقعیت جاذبه های شهرستان گنبد کاووس استان گلستان

X. تبلیغات · پرثوه نامه. پيرامون تاريخ -فرهنگ و تمدن ايران زمين-استان گلستان-( علیرضا حصارنوی) ... این مکان در شرق شهر گنبد قرار دارد . آسفالته. فاصله این مکان




برچسب :