آموزش الفبا (راه هایی برای بهبود یادگیری نشانه ها)

راهكار اول؛ ایجاد انگیزه

برای كاشت دانه باید ابتدا زمین را آماده ساخت. برای پذیرفتن مطالب جدید هم باید زمینه و انگیزه هایی را در فراگیران ایجاد نمود كه می تواند این كار به شكل های مختلفی صورت پذیرد مانند: آوردن یك وسیله به كلاس، استفاده از عكس و پوستر، طرح یك سؤال و ...

راهكار دوم؛ تهیه دفتر خلاقیت

نحوهﻯ تهیه این دفتر به این صورت هستش كه در جلسه دیدار با اولیا، از اولیای دانش آموزان می خواهیم كه یك دفتر 80 برگ برای دفتر خلاقیت انتخاب كنند و اون رو به صورت زیر آماده كنند:

هر نشانه ای كه تدریس می شه، از كاغذ رنگی برش می زنند و به دفتر خلاقیت می چسبونند. یك صفحه بعد تكه هایی از روزنامه ها رو می برند، برای اینكه دانش آموز راحت تر بخونه،بهتره كه بریده روزنامه از قسمت تیتر روزنامه باشه. در ادامه باید دانش آموز دور نشانه ای كه تدریس شده یك خط بسته بكشه.

راهكار سوم؛ تهیه كاردستی

می تونیم برای برخی از حروف بگیم تا دانش آموزان كاردستی درست كنند. مثلا برای تدریس درس "ﺳ،س" یك "سبد" با مقوا و چیزهای دیگه درست كنند. این كار علاوه بر ایجاد انگیزه در تدریس درس جدید، به بهبود حیطهﻯ مهارتی دانش آموزان نیز كمك می كنه. البته توصیه می كنم كه برای همه حروف از این روش استفاده نكنید، چون ممكنه بعضی از والدین شاكی بشن!!!

راهكار چهارم؛ تهیه متن توسط معلم

در این روش معلم ارجمند باید یك متن رو آماده كنه و از دانش آموزان بخواهد كه دور حروف مشخص شده خط بكشند. البته این كار رو می شه در جلسه دیدار با اولیا هم پخش كرد، تا دانش آموزان در خانه آن را حل كنند و در پوشه كار خود قرار دهند. در زیر یك نمونه متن آوردم:

با سلام خدمت شما اولیای محترم؛

از دانش آموزتان بخواهید تا دور نشانه های "ﺳ ، س" ، "د" و "ﺗ ، ت" خط بكشد. ( لطفا پس از تكمیل تمرین، آن را داخل پوشه كار قرار دهید.)

یكی بود، یكی نبود، غیر از خدا هیچ كس نَبود. غروب یك روز سَرد و پاییزی بود. علی كوچولو حوصله اش سَر رفت. دیگر نمی دانست چه بازی كند. مادَرش گفت: «گل پسر، قند عسل برو یك نقاشی زیبا بكش.»

علی خوشحال شد، دفتر نقاشی، مِداد سیاه و مِدادهای رنگی خود را در سَبَد كوچكش گذاشت، پشت پنجره رفت و همان جا نشست.

باد هوهو می كرد و لا به لای شاخ و بَرگ دِرَخت ها می پیچید. در این موقع یك بَرگ خشكیده همراه با باد پایین آمَد و روی دَفتر سفید علی كوچولو اُفتاد. علی وقتی آن را دید فهمید كه در مورد چه چیزی نقاشی بِكشد. با مِداد سیاه شكل بَرگ را توی دفترش كشید و بعد آن را با مِداد زرد رنگ زد.

نقاشی علی خیلی قشنگ شُد. علی آن را بَرداشت و با خوشحالی به اُتاق بَرگشت تا به مادرش نشان دَهد.

راهكار پنجم؛ تهیه شكل مناسب برای هر نشانه

برای معنی دار كردن حروف و نشانه ها می تونیم به دانش آموزان بگیم، تا یك شكل مرتبط با نشانه جدید در یك برگه A4 نقاشی كنند و اون رو در پوشه كارشون قرار بدهند. به عنوان مثال در تدریس نشانه "ﻧ،ﻥ" می تونیم بگیم كه انواع نان ها رو (سنگك، تفتان، باگت،بربری، لواش و ...) در یك برگه بكشند. هر جلسه هم 3 – 2 تا از بهترین كارها رو می گیریم و به بُرد كلاس (دیوار كلاس!) نصب می كنیم.

راهكار ششم؛ تهیه جدول تركیب صداها

در اینجا باید یك جدول برای تركیب نشانه های خوانده شده آماده كنیم و اون رو در جلسه دیدار با اولیاء پخش كنیم. یك جدول تركیب صدا بعنوان نمونه در زیر آوردم:

با سلام خدمت شما اولیای محترم؛ جدول زیر برای تركیب صداها آماده شده است. دانش آموز عزیز، لطفا آن را در خانه به كمك بزرگتر تمرین كن.

آ - ا

اَ

او - و

با

ﺑَ

بو

سا

ﺳَ

سو

ما

ﻣَ

مو

د

دا

دَ

دو

تا

ﺗَ

تو

در توضیح اینكه اولیا چطور این جدول رو با دانش آموز تمرین كنند؛ باید بگم كه نحوه تمرین این جدول به صورت شعر هست، مثلا؛

" م " با " آ " چی می شه؟ ما، ما، ما می شه

یا اینكه؛ " د " با " اَ " چی می شه؟ دَ، دَ ، دَ می شه

راهكار هفتم؛ تهیه جدول نشانه های خوانده شده

برای اجرای این روش ابتدا باید جدولی تهیه كنید. و در خانه های آن نشانه ها را قرار دهید به این صورت كه، برخی از حروف تدریس شده و برخی از حروفی كه هنوز تدریس نشده است را در جدول قرار می دهیم. در ادامه از دانش اموزان می خواهید كه خانه نشانه های خوانده شده را رنگ بزنند. پس از اتمام كار این برگه داخل پوشه كار دانش آموز قرار خواهد گرفت. برای درك بهتر موضوع یك نمونه جدول در زیر درج شده است.

شكوفهﻯ زیبای بهاری، نشانه هایی را كه خوانده ای، با مداد زرد رنگ بزن.

خ

ع

ب

ذ

ص

آ

د

ش

س

ی

ر

گ

ن

و

ژ

ل

اَ

ا

ظ

م

ك

او

پ

راهكار هشتم؛ دفتر جمله سازی

شاید به عقیده برخی از معلمان دانش آموزان كلاس اول ابتدایی نیازی به دفتر جمله نویسی نداشته باشند. اما به نظر این حقیر با دانش آموز هر نوع برخوردی كنید، بازخوردی از همان جنس خواهید گرفت. در ساده ترین حالت می توان، بعد از تدریس چند نشانه كلماتی را به دانش آموز داد، تا با آن جمله بسازند (كه حتی خود این روش در حیطه نوشتن فعال به شمار می آید.)

می توان كلمات، جمله ای به هم ریخته را به دانش آموزان داد تا آن را مرتب كنند.

می توان كلمه ای داد تا دانش اموزان هم خانواده های آن را بنویسند. به عنوان نمونه؛ برای كلمه دارَد می توان دارَم، داری، دارَند و ... را نوشت. (البته در این بخش باید به سادگی سوالات نیز توجه شود، تا دانش آموزان دچار سر در گمی نشوند.)


مطالب مشابه :


نمونه متن های مجری

متن مجری و عوامل هنری در ابتدای برنامه ها زینت می دهیم جلسه مان را با برای شادی روح




متن دعوت نامه ی دومین مجمع عمومی اولیا ی محترم دانش آموزان

متن دعوت اطلاع رسانی به اولیا ی ضمن دعوت از جنابعالی برای حضور در جلسه ی




متن مجری برای دهه مبارک فجر

متن مجری برای دهه مبارک از 12 بهمن سال 1357 که مردم نام امام خمینی را برای مردی از تبار خوبان




پیشنهاداتی برای انجمن اولیا و مربیان مدارس ،و موثر کردن اقدامات انجمن اولیا در راستای اهداف آموزشی

پیشنهاداتی برای انجمن اولیا و مربیان مجری گری و جلسه برای دانش




طرح های پیشنهادی قابل اجرا در مدارس( راهنمایی ) مجتمع

تكریم اولیا و مجری طرح. مدیر در این زمینه‌ها و كمك به آنان برای این‌كه افراد بیشتری




تقویم اجرایی و برنامه سالانه

انتخابات انجمن اولیا و تنظیم تقویم زمانبندی برای حداقل 7 جلسه در سال مجری طرح. مدیر




اهمیت انجمن اولیا و مربیان سایت سازمان انجمن اولیا و مربیان ایران پیشنهاداتی برای انجمن اولیا و

این اقدام ضمن احترام قایل شدن برای اولیا ، از مجری گری و جلسه برای دانش




آموزش الفبا (راه هایی برای بهبود یادگیری نشانه ها)

(راه هایی برای مجری طرح البته این كار رو می شه در جلسه دیدار با اولیا هم پخش




برچسب :