اهم مشکلات تجارت ایران با ترکمنستان

1- عدم صدور ویزا جهت تردد تجار و بازرگانان استان که سابقه چندین ساله در امر تجارت با ترکمنستان را دارند. بسیاری از تجار استان از وصول مطالبات خود از خریدار ترکمنی باز مانده اند. فرآیند طولانی ویزا و پرداخت رشوه های کلان (بعضاً تا 5000دلار) عملاً فرصتهای تجاری را از صادر کنندگان استان سلب نموده است. تعداد زیادی از تجار استان علیرغم سابقه 15 ساله در تجارت با این کشور بعلت عدم صدور ویزا قادر به انجام کار تجاری نمی باشند.
2- عدم انتقال کالا از کامیون های ایرانی به ترکمنی بین دو بازارچه مرزی باجگیران- گوران ، باعث کندی فرآیند تبادل کالا و افزایش قیمت کالاهای صادراتی گردیده است.
3- کمبود کامیونهای ترکمنی که از شهر عشق آباد به بازارچه مرزی گوران تردد و حمل کالاهای صادراتی را عهده دار می باشند ، مشکلات متعددی را جهت صادر کنندگان از بازارچه بوجود آورده است.
4- اتباع ایرانی که طبق مقررات ترکمنستان اقدام به ثبت شرکت نموده اند و دارای فروشگاه می باشند حتماً می بایست کالاهای صادراتی خود را در قالب قرارداد با طرف ترکمنی صادر نمایند و حق فروش مستقیم آن را ندارند و این موضوع عملاً مالکیت صد درصد کالا را به طرف ترکمنی منتقل می کند و وصول مطالبات با مشکل جدی مواجه می شود.
5- 15% از کل فروش کالاهای صادراتی ایران مالیات میگردد که با هزینه های دیگر جمعاً بالغ بر 20% می شود.
6- بانکهای ترکمنستان وجوه صادرکنندگان را به صورت منات دریافت می کنند ولی صادر کننده عملاً حق برداشت را ندارد و با کار شکنی های متعدد بانگهای ترکمنستان مواجه می شود جهت برداشت پول صادر کننده حتماً باید قرارداد خرید کالا با بخش خصوصی یا دولتی ترکمنستان را ارائه نماید.
7- شعبه بانک ایرانی که تحت نظارت بانک مرکزی ترکمنستان کار می کند عملاً فعالیتی ندارد و قادر به ارائه تسهیلات به صادر کننده ایرانی نمی باشد. این بانک با منات کار می کند و در صورتی که دریافت با دلار صورت گیرد حتماً می بایست منبع دلار مشخص باشد و این در حالی است که قرار داد های بخش خصوصی ترکمنستان با منات بوده و دلار نمی باشد. در پاره ای از موارد معدود که قرار داد ها دولتی است منشأ دلار مشخص می شود. ضمناً کارمزد بانک ایرانی 5% می باشد که رقم بالایی است.
8- گمرکات ترکمنستان به فاکتور های ارائه شده از سوی طرف ایرانی کاملاً بی اعتناست و صرفاً بر اساس ارزش استنباطی و قیمت پایه ای که هیچ مبنای منطقی ندارد توجه می کند و مالیات بر اساس قیمت گذاری گمرکات ترکمنستان اخذ می گردد.
9- خودرو های شخصی طرف ترکمنی تا یکماه اجازه تردد در جاده های ایران را دارند و این در حالیست که ترکمنستان به خودرو های ایرانی اجازه تردد نمی دهد و تأکید دارد که استفاده کنندگان از خودرو های شخصی ایرانی می بایست سابقه شش ماه اقامت در ترکمنستان داشته باشند.
10- کلیه کالاهای ترانزیت ایرانی به مقصد کشور های CIS که از خاک ترکمنستان عبور می نمایند بدلایل واهی در گمرکات ترکمنستان معطل می شوند بعنوان مثال قرنطینه ترکمنستان ، کامیون های حامل مواد غذایی از ایران به کشورهای CIS را معطل نموده و با توجه به فساد پذیری کالا باعث ضرر و زیان به صادرکنندگان می شوند.
11- فرآیند طولانی کسب مجوز در خصوص تحت لیسانس بودن کالاهای صادرات ایران از سازمانهای مختلف در ترکمنستان.
راهکارها و پیشنهادها
1)   تسهیل در صدور روادید تجار ایرانی فعال در ترکمنستان
2)   اعتماد به فاکتور های ارائه شده از سوی تجار ایرانی و یا ارائه دلیل منطقی مبنی بر افزایش قیمت پایه – در این رابطه لازمست با وزارت بازرگانی ترکمنستان هماهنگی لازم صورت پذیرد.
3)   انعقاد توفقنامه با طرف ترکمنی در خصوص اعمال تعرفه های ترجیحی بین دو کشور لیست کالاهای مشمول تعرفه ترجیحی فی مابین وزارتین بازرگانی دو کشور تهیه و ارائه شود.
4)   تأکید بر استفاده طرف ترکمنی از تسهیلات ارائه شده توسط دولت جمهوری اسلامی ایران در خصوص حذف تعرفه کالاهای وارداتی ترکمنستان تا سقف یک میلیون دلار اضافه می نماید که طرف ترکمنی چند سال است که از این تسهیلات استفاده نمی کند.
5)   با توجه به موافقت وزارت بازرگانی ترکمنستان و مرزبانی کشورمان لازمست که به منظور تسهیل در تردد کامیون ها ، فنس مشترک بین دو بازارچه به معبر تبدیل تا منحصراً انتقال کالا از کامیون های حامل کالا در این نقطه صورت گیرد.
6)   کاهش دریافت کارمزد بانک ایرانی در عشق آباد
7)   تعیین تکلیف مطالبات تجار ایرانی از طرف ترکمنی

 

وضعیت سرمایه گذاری ایران
احداث سدی به ارزش 168 میلیون دلار بر رودخانه تجن
راه سازی – اتوبان ترکمنباشی و ساخت بزرگراه 330  کیلومتری
ساخت بندر پالیش گاز
طرح انتقال برق
اطلاعات راه آهن سرخس و تجن
راه آسفالته باجگیران به عشق آباد
آبرسانی به شهر مرو
پایانه عشق آباد

مقایسه صادرات و واردات ترکمنستان در سال 1383

ترکمنستان

ارزش دلاری

ارزش ریالی

وزن

صادرات

446/314/94

245/794/672/801

812/726/211

واردات

610/730/168

005/183/210/434/1

228/335/453

تراز بازرگانی

164/416/74-

صادرات به ایران 3/17%
واردات از ایران 5/4 %

ارزش واردات به ایران از کشور ترکمنستان

سال 79

80

81

82

83

860/17

977/27

738/126

182/417

210/434/1

 

ارزش صادرات غیر نفتی ایران به کشور ترکمنستان

79

80

81

82

83

065/153

519/132

205/685

756/073/1

673/801


مطالب مشابه :


کامیون جدید ایران خودرو دیزل درراه بازار

خودرو ایران iran automotives - کامیون جدید ایران خودرو دیزل درراه بازار - به امید روزی که همه




سالانه ۴۵ هزار کامیون حامل کالا از ایران به ارمنستان می رود

ارمنستان - سالانه ۴۵ هزار کامیون حامل کالا از ایران به ارمنستان می رود - ارمنستان در رسانه




اهم مشکلات تجارت ایران با ترکمنستان

اهم مشکلات تجارت ایران با به منظور تسهیل در تردد کامیون ها ، فنس مشترک بین دو




تفاوت های کامیون های «فراز» و «هوو»

تفاوت های کامیون های «فراز های شما در سایت تجارت 123. ویژه کامیون های داف در ایران.




فروش نقدی آریا,1924,کمپرسی,فراز

خودرو ایران iran automotives - فروش نقدی آریا,1924,کمپرسی,فراز - به امید روزی که همه خانواده های ایرانی




برچسب :