بررسی و مقایسه دانشگاه های آزاد اسلامی شهرهای گرمی و سراب


بررسی و مقایسه دانشگاه های آزاد اسلامی شهرهای گرمی و سراب

1-     ناصراسدزاده 1390

توسعه از جمله مفاهیمی است که ارائه تعریفی از آن بسیار دشوار و سخت می باشد.توسعه ظرف زمان و مکان مخصوص به خود دارد. نقش علم و دانش در پیشرفت شهرها بسیار مهم بوده و اگر امروزه پیشرفت و توسعه ای در شهرهای جهان مشاهده می شود صرفاً بواسطه منابع غنی و ثروت های طبیعی نیست ،چرا که بیشترین منابع و ثروت ها در کشورهای فقیر و توسعه نیافته قرار دارد ولی با توجه به اینکه از لحاظ پیشرفت دانش در پایین ترین سطح علمی قرار دارند توسعه در آنها در پایین ترین سطح قرار گرفته است. اما توسعه در کشورهای اروپایی که از لحاظ منابع و ثروت های زیر زمینی در مقایسه با کشورهای توسعه نیافته در سطح پایین تری قرار دارند ولی از لحاظ روند وجود مراکز علمی ودانشگاهی در سطح بالایی قرار دارند کاملأ متفاوت می باشد و اغلب بحرانهای بزرگ اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و ... در کشورهای توسعه نیافته رخ می دهد. قرار دادن مدار توسعه هر منطقه ای بر محور آموزش عالی و مراکز دانشگاهی می تواند به یک عامل اساسی برای اداره صحیح و درست در یک جامعه شهری منجر شود. اگر به نبود پیشرفت و توسعه شهرها در گذشته توجه کنیم در خواهیم یافت که مدیران دستگاههای اجرایی آن حکومتها بهای بیشتری به توسعه مراکز آموزشی و دانشگاهی نداده اند چرا که رفع معضلات جامعه و توسعه آن از وظایف ذاتی دانشگاهیان است و با بررسیهای علمی می توان یک شهر را به عنوان یک شهر جهانی معرفی کرد که تمامی پیشرفتها در آن شکل گرفته باشد کما اینکه در اروپا چنین امری تحقق یافته است. اگر به تاریخ ما قبل بازگردیم در خواهیم یافت دنیا با آن همه ذخایر و منابع زیرزمینی، نتوانسته است بدون وجود مراکز علمی پیشرفت نماید و در سایه وجود همین علم و دانش، بشر توانسته است به موفقیتهای بزرگی دست یابد . به عنوان مثال صدها تن بار را بر روی آب به حرکت درآورد و یا صدها تن بار را در آسمان به پرواز درآورد که همه این پیشرفتها  و ابتکارات حاکی از نقش دانش و تأثیر آن در روند توسعه و پیشرفت جامعه بشری بوده است. در بعد عمران یک شهر برای مثال: جهت رفع ترافیک و تعریض خیابانها و برنامه ریزی دقیق نیاز به محاسبات علمی است که تنها با وجود علم ودانش میسر می باشد. دومین نقشی که وجود مراکز علمی می تواند در توسعه یک شهر ایفا نماید زمینه سازی برای ایجاد یک فرهنگ صحیح در جامعه می باشد.اساس پیشرفت در یک جامعه شهری وجود یک فرهنگ صحیح و متعالی است که نقشی سازنده در توسعه  شهرها دارد.امروزه فرهنگ به اشکال متفاوتی در روند سعادت اجتماعی جامعه نقش اساسی را ایفا می کند لذا اگر فرهنگی که در یک جامعه شکل می گیرد مغایر با اصول اساسی اسلامی باشد بی شک جامعه دچار تزلزل و آشفتگی خواهد شد که در نهایت جامعه دیر یا زود ازهم خواهد پاشید. یکی از عوامل مهم زمینه ساز در پیشرفت و بالندگی جامعه بشری و رواج یک فرهنگ صحیح، داشتن اطلات علمی می باشد و برای حفظ  این فرهنگ در سطح جامعه باید به مراکز علمی توجه بیشتری گردد تا زمینه های توسعه و پیشرفت در یک جامعه ی شهری تحقق پیدا کند.

در این زمینه هریک از مراکز دانشگاهی به نوبه خود نقش بی بدیلی در توسعه مناطق و شهرهای خود به ویژه در زمینه فرهنگی داشته اند لذا ما در این تحقیق بر آنیم که میزان تاثیرگذاری هریک از دانشگاه های آزاد اسلامی شهرهای گرمی و سراب را درشهرشان مورد مقایسه و تحلیل قرار دهیم تا علل موفقیت ویا موانع توسعه آنها را مورد سنجش قرار دهیم.

 

شهرستان گِرمی :

 

شهرستان گِرمی یا مُغان یکی از شهرستان‌های استان اردبیل و در 120 کیلومتری اردبیل است . این شهرستان در شمال غربی کشور و شمال استان اردبیل واقع گردیده است. مساحت شهرستان گرمی ۱۷۲۵٫۲ کیلومتر مربع می‌باشد که معادل ۳۳ درصد مساحت کل مغان و ۶/۹ درصد مساحت استان اردبیل را شامل می شود.

شهرستان گرمی از شمال با شهرستانهای بیله سوار و پارس آباد و از غرب با شهرستان اهر از جنوب با مشگین شهر و از شرق با جمهوری آذربایجان همسایه است.میزان بارش در شهرستان از متوسط بارش کشور بیشتر است واین امرموجب شده تا کشاورزان آن به محصول خوبی از غلات وحبوبات خصوصا گندم، جو، نخود و عدس دست یابند. جمعیت این شهرستان در سال 1390 به حدود 85000 هزار نفر رسید. مردم این شهرستان مسلمان و 99 درصد شیعه می‌باشند و به زبان ترکی آذربایجانی صحبت می کنند. به لحاظ موقعیت کوهستانی و جغرافیایی و دپارتمان شهری ، و قرار گرفتن شهر در دل کوه ها توسعه شهر دراین سالها خیلی با سختی انجام می شد و حتی در قیاس با شهرهای همجوار در دست یابی به فاکتورهای توسعه توفیق آنچنانی نداشت چون زیرساخت های لازم برای توسعه شهری درزمینه های گوناگون آماده و مهیا نبود. به همین دلیل وضعیت فوق زیبنده مردم نجیب و متدین و مرزداران غیور شهرستان گرمی نبود بعد از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی شهرستان گرمی 3 نماینده به طور مستقل روانه مجلس نمود که هریک از این عزیزان به نوبه خود و در حد توان برای عمران و آبادانی منطقه خود گام های موثر برداشتند از جمله مطلعه و احداث بیش از 5 سد منطقه ای و ملی و ایجاد شهرک های صنعتی و معاف نمودن سرمایه گزاران از پرداخت مالیات به مدت 11 سال و توسعه و ترویج کشاورزی و توجه ویژه به مناطق توریستی و گردشگردی و نیز تبدیل شهرستان گرمی به یک شهر دانشگاهی بود. در نتیجه ثمرات این تلاشها عبارتند از :

-احداث بزرگترین کارخانه شیرآلات خاورمیانه با اشتغال زایی بیش از 3500 نفر به طور مستقیم

- احداث کارخانه سولفات سدیم برای اولین باردر کشوربا اشتغال زایی بیش از 500 نفربه طور مستقینم

- ایجاد و احداث کارخانه آرد و سیلو برای انبار محولات کشاورزان

- احداث یک سد ملی با هزینه بیش ازهیجده میلیارد تومان

- تاسیس دانشگده ملی پرستاری و مامایی

- تاسیس دانشگاه ملی فنی و مهندسی

- تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی

- تاسیس دانشگاه جامع علمی و کاربردی

- تاسیس و بین المللی کردن دانشگاه پیام نور

- تاسیس آموزشکده فنی و حرفای

- تاسیس بزرگترین شهرک گلخانه ای استان اردبیل

- مطالعه و در حال احداث بودن بزرگترین شهرک دامپروری استان اردبیل

- مطالعه و در حال احداث بودن یک واحد کشت و صنعت

- توسعه و ترویج باغداری در بیش از 100 هکتار

- و.................

در نهایت می توان چنین گفت علیرغم تمامی این تلاشها همچنان سیمای محرومیت در منطقه نمایان  و مشهود می باشد ولی مسئولین و مردم سخت کوش شهرستان گرمی برآنند که این دوره با حمایت همه از نماینده شهرشان و با استعانت از پروردگار منان شعار ما می توانیم را در مرحله عمل به نحوه مطلوب به سرانجام برسانند و شاهد رشد و توسعه شهرشان در زمینه های مختلف باشند.

دانشگاه آزاد واحد گرمی

دانشگاه آزاد اسلامي واحد گرمي در سال 1383 با دو رشته کارداني پيوسته کامپيوتر و کارداني ناپيوسته حسابداري تاسيس و با تعداد 260 نفر دانشجو کار خود را شروع کرد تا اكنون بيش از 2000 نفر از اين واحد فارغ التحصيل شده اند و در حال حاضر در این دانشگاه بیش از 3000 نفر مشغول تحصیل می باشند دانشگاه آزاد اسلامي مركز انگوت و آموزشكده فني و حرفه اي سما گرمي زير نظر دانشگاه آزاد اسلامي واحد گرمي فعاليت خود را از مهر ماه سال 1386 آغاز كرده اند.

 

تعداد رشته هاي تحصيلي بر حسب مقطع تحصيلي :

12 رشته تحصيلي در مقطع كارشناسي ارشد ناپيوسته

14 رشته تحصيلي در مقطع كارشناسي پيوسته (تمام وقت و پاره وقت)

8 رشته تحصيلي در مقطع كارشناسي ناپيوسته

16 رشته تحصيلي  در مقطع كارداني ناپيوسته

18 رشته تحصيلي در مقطع كارداني پيوسته

3 رشته تحصيلي در نظام آموزشي طرح معلمان

تعداد رشته هاي تحصيلي بر حسب گروه آموزشي:

33 رشته تحصيلي در گروه فني و مهندسي

27 رشته تحصيلي در گروه علوم انساني

5 رشته تحصيلي در گروه كشاورزي و علوم تجربي

3 رشته تحصيلي در گروه هنر

تعداد رشته هاي تحصيلي داير در آموزشكده فني و حرفه اي سما گرمي:

4 رشته تحصيلي در مقطع كارداني پيوسته

 

در نگاه اول شاید اولین سوالی که برای بسیاری از ما به وجود آید این است که چرا دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمی با این سابقه کوتاه وکم توانسته پله های رشد و توسعه رایکی پس ازدیگری این قدر سریع طی کند و در این میان بیش از 12 رشته کارشناسی ارشد را ایجاد کند و مسئولین دانشگاه علیرغم این موفقیت به وضع موجود قانع نبوده و هدفهای بزرگتری برای خود در آینده ترسیم نموده اند و آن همانا اینکه درطی ماههای اخیر توانستند قدم های موثری برای تبدیل دانشگاه به واحد بین المللی و نیز فراهم کردن مقدمات لازم برای ایجاد رشته های دکترا بردارند.

علل توسعه دانشگاه آزاد اسلامی گرمی :

از بدو تاسیس دانشگاه بر اساس یک برنامه جامع و مدون مسئولین دانشگاه با تلاشهای فراوان سعی کردند تا خود را به شاخصهاي اساسي یک دانشگاه مطلوب برسانند .برای رسیدن به این هدف مهم نیازبه یک مدیر کاردان و قوی و آشنا به محیط علمی وآکادمیک و با برنامه بود به همین دلیل مسولین شهر باالخص نماینده شهرستان با مطالعه فروان واز بین گزینه های مطرح شده به یک انتخاب سرنوشت ساز برای ترسیم آینده ای بهتر برای دانشگاه زد واین انتخاب در نهایت توانست سرعت قطار دانشگاه را برای رسیدن به قله های توسعه و پیشرفت هموار سازد.
از مهمترين اهداف دانشگاه در بعد آموزش تأمين نيروي انساني و متخصص و اصلاح هرم اعضاي هيأت علمي بوده است . در همين راستا استخدام و تأمين کادر علمي دانشگاه بطور جد در دستور کار گروههاي آموزشي قرار گرفت و هم اکنون اين شاخص نسبت به سال 1384 برای جذب چندین درصد افزايش داشته است .
ايجاد رشته هاي مورد نياز و گسترش مراکز آموزش عالي وابسته به دانشگاه از ديگربرنامه هايي بود که با جديت پي گيري شد و در دانشگاه رشته هاي جديد داير گرديد و در بسياري از گرايشها هم دوره هاي تحصيلات تکميلي کارشناسي ارشد داير گرديد و حتی گام های بسیار مهم و مثبتی را برای ایجاد مقطع دکترا برداشتند.
همراه با اين اصلاحات ارتقاي کيفيت آموزش در دانشگاه برنامه اي ديگر بوده است که به عنوان يکي از دغدغه هاي مديريت دانشگاه و معاونت آموزشي پي گيري شده است ، به همين منظور برگزاري دوره هاي ضمن خدمت براي اعضاي هيأت علمي ، اجراي برنامه نظارت کيفي آموزش در دانشگاه ، استخدام نيروهاي متخصّص و تشويق و اعطاي بورس براي ادامه تحصيل مربيان دانشگاه به عنوان راهکارهاي اصلي پيشنهاد و اجرا گرديده است . 
نظر به اينکه پژوهش از ارکان نظام آموزش عالي است از اينرو دانشگاه به عنوان يک ضرورت اصلي اصلاح ساختار نظام پژوهشي دانشگاه را در دستور کار قرار داد و براي فعّاليّتهاي پژوهشي اهدافي از جمله تلاش در جهت توليد علم براي حل مسائل و مشکلات کشور و تربيت پژوهشگر بعنوان دو هدف اصلي تعريف کرد ؛ و براي تحقق اين اهداف از طريق زير اقدامات لازم را برنامه ريزي و در حد مطلوب انجام داد .

   تهيه امکانات لازم جهت امر پژوهش -  
- امکان انتشار کتاب و مقالات از طريق تقويت انتشارات و دانشگاه و ايجاد نشريات جديد
- فراهم آوردن امکان مناسب جهت شرکت در کنفرانسها و فرصتهاي مطالعاتي
- ايجاد ارتباط با  مراکز علمي داخل و خارج  از کشور
- شناسايي نيازهاي کشور ، منطقه و استان و ارائه خدمات پژوهشي براي حل مشکلات
- تشويق پژوهشگران موفق از طريق اعطاي اعتبار پژوهشي

چشم انداز دانشگاه آزاد گرمی :

دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمی برآن است در تولید علم در سطح استان نقش محوری داشته، به عنوان یک قطب علمی در غرب کشور به یک معیار و محک برای واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی تبدیل گردد.آنها در رویای خود آرمانهای بزرگی ترسیم نموده­اند و می­دانند رسیدن به این آرمانها مستلزم تلاش همگانی و خرد جمعی است. به همین دلیل وارد شدن به حوزه­های جدید علم و دانش را جزو مسئولیت­های خود تلقی نموده و مصمم هستند در این راه گامهای مهمی بردارند.

اهداف کلان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمی :

1- مط­رح شدن به عنوان یک واحد دانشگاهی معتبر در کشور

2- وارد شدن به حوزه­های جدید علم و فن­آوری

3-     ارتقاء کیفیت خدمات آموزشی

4- ارتقاء و نهادینه نمودن پژوهش در دانشگاه

5-     پرورش دانشجویان خلاق و کارآفرین

6- تلاش جهت ارتقاء سطح کیفیت زندگی دانشگاهی

7- اصلاح هرم هیأت علمی

8- نهادینه نمودن ارزشهای انسانی – اسلامی در سطح دانشگاه

9- مدیریت کارآمد منابع مالی دانشگاه و ایجاد منابع مالی جدید

10-ایجاد بسترهای لازم جهت کنترل درونی

11-گسترش و توسعه دوره­های تحصیلات تکمیلی درمقطع دکترا

12-افزایش تعاملات ملی و فراملی دانشگاه

13-افزایش مستمر سطح رضایت­مندی دانشجویان، اساتید و کارکنان

دانشگاه آزاد اسلامی واحد سراب :

دانشگاه آزاد اسلامي واحد سراب 28 بهمن ماه سال 1363 تاسیس شد. با گذشت بیش از 28 سال از زمان ایجاد این دانشگاه تا به امروز چندین مدیر در راس امور آن قرار گرفته اند و هر کدام از آنها در حد توان و اندازه خود برای توسعه و پیشبرد اهداف آموزشی و پژوهشی آن تلاش و زحمت کشیده اند و ثمره تلاش این عزیزان طی سالیان اخیر به شرح زیر می باشد:

-ایجاد 5/17936مترمربع فضاي آموزشي، رفاهي، اداري

-ایجاد دو رشته در مقطع کارشناسی ارشد به سال 1379

-ایجاد 37 رشته در دو مقطع کاردانی و کارشناسی

-احداث آموزشکده سماء به سال 1383

-احداث خوابگاه دانشجویی به سال 1385

علت عدم توسعه دانشگاه آزا د اسلامی سراب :

 

-نبود مدیر کاردان و قوی در راس امور

-عدم توجه کافی به نیروهای بومی متخصص علمی

-داشتن دیدگاه سطحی نگری و قانع بودن به وضعیت موجود

-عدم توجه کافی به رشته های پرمتقاضی

-نبود برنامه مدون توسعه در دانشگاه

-عدم توجه به توسعه وافزایش رشته های تحصیلات تکمیلی

-تبدیل شدن دانشگاه به برآوردن اهداف سیاسی برخی از افراد

- نداشتن نگاه یکسان به افراد متقاضی و چهره های علمی در دنشگاه

 

 

چشم انداز دانشگاه آزاد اسلامی واحد سراب :

 

واما مسئولین دانشگاه آزاد اسلامی واحد سراب برای آینده چنین اهدافی را ترسیم کرده اند که با شروع به کاراحداث ساختمان آموزشي به همراه يک سالن آمفي تئاتر پانصد نفري، سوله ورزشي و نيز آماده سازي 5 هکتار زمين با کاربري کشاورزي جهت تحقيقات دانشجويان گروههاي کشاورزي و نيز احداث مرکز تحقيقاتي غني سازي و فرآوري شير با مشارکت دانشگاه دولتي تبريز جهت انجام امور تحقيقاتي اساتيد و دانشجويان و کلنگ زني دانشکده و مرکز تحقيقات کشاورزي و دامپزشکي دوزدوزان وابسته به دانشگاه آزاد اسلامي واحد سراب جهت کارهاي آموزشي و تحقيقاتي و اتمام طراحي يک باب ساختمان خوابگاه برادران با ظرفيت بالغ بر 300 دانشجو، 49 رشته در مقاطع مختلف تحصيلي، 84 نفر عضو هيأت علمي و تلاش هر چه بيشتر جهت تصويب رشته هاي متناسب با نياز واحد و منطقه ( خصوصاً تحصيلات تکميلي) دور نماي آينده دارند.

 

نتیجه گیری :

در پایان بحث با مقایسه دو دانشگاه آزاد اسلامی گرمی و سراب می توان چنین نتیجه گرفت  که سرعت قطار دانشگاه آزاد اسلامی واحد سراب در مقایسه با دانشگاه آزاد گرمی کند و در این حال از شتاب کمتری برخوردار می باشد. چرا که اگرازلحاظ سابقه حساب کنیم می بینیم که قدمت دانشگاه آزاد اسلامی سراب نسبت به دانشگاه آزاد گرمی 21 سال بیشتر است یا اگر دو دانشگاه را از منظر رشته های تحصیلی بسنجیم می بینیم که دانشگاه آزاد سراب دارای 37 رشته می باشد این درحالی است رشته های دانشگاه آزاد اسلامی گرمی بیش از 72 رشته تحصیلی است . از بعد تعاد جذب دانشجو آهنگ افزایش دانشچو در دانشگاه آزاد سراب رو به کاهش است ولی این امر در دانشگاه آزاد گرمی با افزایش جذب دانشجو نسبت به سالیان گذشته همراه است. در بحث تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی سراب کار خود را در سال 1379 با تاسیس دو رشته ریاضی و ادبیات فارسی شروع کرد ولی متاسفانه در این 12 سال نه تنها نتوانستند رشته های موجود را افزایش دهند بلکه از قرار معلوم این رشته ها هم کم کم در حال حذف شدن هستند و این نشان می دهد مسئولین دانشگاه بعلت نداشتن برنامه مدون و دقیق نتوانسته اند دراین  راه موثر و مفید باشند ولی همین برنامه یعنی ایجاد رشته های کارشناسی ارشد دردانشگاه آزاد گرمی در سال 1389 با ا دو رشته حقوق و مدیریت اجرایی شروع و طی دو سال تعداد رشته ها به 12 رشته و آن هم رشته های به روز مورد علاقه همچون عمران – کامپیوتر- حسابداری – و..... افزایش یافت. خلاصه کلام می توان چنین نتیجه گرفت با توجه بحث رقابت پذیری بودن دانشگاه ها و آن هم در دانشگاه های آزاد اسلامی که به صورت خصوصی و برمبنای شهریه دانشجویان استوار و اداره می شود می توان گفت دانشگاهی در این عصر به کار خود با موفقیت ادامه خواهد داد که بتواند با یک برنامه مدون و اصولی گام های موثری را در جهت جذب دانشجو – توسعه رشته های تحصیلات تکمیلی و فراهم آوردن امکانات لازم گام بردارد و همانا این حرکت رو به جلونیازمند یک مدیرقوی و کاردان می باشد در نهايت اميدواريم که با همکاري همه دانشگاهيان و دوستداران علم و دانش در رسيدن به کشوري آباد و توانمند از نظر علمي موفق و پيروز باشيم .

 


مطالب مشابه :


دانشگاه جامع علمي-كاربردي گرمي مغان دانشجو مي پذيرد

دانشگاه جامع علمي-كاربردي گرمي مغان دانشجو مي پذيرد. رئيس دانشگاه جامع علمي- كاربردي گرمي از پذيرش دانشجو در رشته هاي كارداني و كارشناسي اين دانشگاه خبرداد.




دانشجويان دانشگاه جامع علمي كاربردي واحد گرمي افزايش يافت

سرپرست دانشگاه جامع علمي كاربردي واحد گرمي گفت: با ورود دانشجويان جديد، تعداد دانشجويان اين واحد علمي از 600 نفر به 800 دانشجو افزايش مي يابد. ياسر ميكائيلي




دانلود فرم کارورزی دانشگاه جامع علمی کاربردی

دانشگاه جامع علمی کاربردی گرمی - دانلود فرم کارورزی دانشگاه جامع علمی کاربردی - این وبلاگ جهت رفع نیازهای دانشجویان عزیز ایجاد گردیده است. - دانشگاه جامع علمی




نشانی و شماره تلفن مراكز آموزش علمي-كاربردي استان اردبيل

دانشگاه جامع علمی-کاربردى - نشانی و شماره تلفن مراكز آموزش علمي-كاربردي استان ... گرمي. مركز آموزش علمي-كاربردي گرمي. 37109. گرمی، محله هلال احمر، خیابان 22 بهمن.




مهلت ثبت‌نام دوره‌هاي كارداني پودماني دانشگاه جامع تا دوشنبه هفته جاري تمديد شد

به گزارش روابط عمومي دانشگاه جامع علمي كاربردي ،عبدالعزيز ابراهيم زاده با ... ذوب آهن و جهاد دانشگاهي اردبيل در شهرستانهاي اردبيل ، گرمي و پارس آباد در دوره هاي پودماني




اعلام نتایج آزمون دوره های کاردانی و کارشناسی علمی کاربردی در نيمه دوم بهمن ماه

اعلام نتایج آزمون دوره های کاردانی و کارشناسی علمی کاربردی در نيمه دوم بهمن ماه ... كننده گان در شهر خلخال و 3 درصد شركت كننده گان در شهر گرمي در اين آزمون شركت كردند .




آیین سپاس معلم در مدارس گرمی مغان برگزار شد

به مناسبت هفته معلم آیین سپاس معلم در مدارس شهرستان گرمی برگزار شد. ... كاركنان ، اساتید و دانشجویان دانشگاه جامع علمی كاربردی گرمی هم با برگزاری برنامه های ویژه




بررسی و مقایسه دانشگاه های آزاد اسلامی شهرهای گرمی و سراب

تاسیس دانشگده ملی پرستاری و مامایی. - تاسیس دانشگاه ملی فنی و مهندسی. - تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی. - تاسیس دانشگاه جامع علمی و کاربردی. - تاسیس و بین المللی




لیست رشته های بدون کنکور دانشگاه ازاد استان اردبیل در نیمسال دوم سال 92

سرفصل دروس دانشگاه علمی کاربردی · شهریه دانشگاه آزاد ..... 30303 - شيمي- كاربردي. كارشناسي پيوسته. تمام وقت .... 391 - واحد گرمي. 20101 - زبان وادبيات فارسي.




برچسب :