سال 1398 را سال بزرگان گرگان زمین بنامیم!

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

  در دوران معاصر و در سالیان اخیر بسیاری از سالها مصادف با چندصدمین سالروز بزرگداشت بسیاری از مشاهیر تاریخ علم و ادب و فرهنگ ایران زمین بوده است، حکیم فردوسی، مولانا، شیخ الرئیس ابن سینا، شیخ اجل سعدی، حکیم ملاصدرا و بسیاری دیگر از بزرگان این کهن دیار دوست داشتنی.

    در این میان دست دیار باستانی و سرسبز گرگان زمین که در دوره های مختلف تاریخی چهره های کم نظیری را به عرصه علم و ادب و فرهنگ این سرزمین اهورایی عرضه داشته است از اینگونه بزرگداشتها کوتاه مانده است بزرگانی که بیشتر در منظر خواص رونق یافته اند و متاسفانه به دلایل مختلف در منظر عوام کمتر شناخته شده باقی مانده اند، چهره هایی که هر یک در رسته علمی و هنری خود بنیانگذار و استثناء بوده اند اعم از:

1.       شیخ مجد الاسلام امام عبدالقاهر جرجانی(405-474 ه.ق): بزرگترین نظریه پرداز و بانی علم بلاغت و از ائمه لغت.

2.       حکیم طبیب سید اسماعیل جرجانی (434-531 ه.ق): بزرگترین طبیب قرن پنج و شش هجری و نگارنده کتاب مرجع ذخیره خوارزمشاهی.

3.       علامه میر سید شریف جرجانی(740-816ه.ق): بزرگترین حکیم و متکلم قرن هشتم و مشهورترین شارح  و تحشیه نویس همه اعصار.

4.       شیخ فضل الله حروفی استرآبادی(740-796ه.ق): بانی بزرگ و نامی فرقه حروفیه و از مشایخ و عرفای بزرگ قرن هشتم.

5.       میر محمد مؤمن استرآبادی(قرن ده و یازده): بزرگترین شخصیت شناخته شده ایرانی در هندوستان که گورستان محل دفن او در حیدرآباد دکن به نام دایره میر مؤمن شناخته می شود.

6.       حکیم میرداماد استرآبادی (969- 1040ه.ق): بزرگترین فیلسوف و حکیم نامی عصر صفوی ملقب به معلم ثالث.

7.       حکیم میر فندرسکی استرآبادی (970- 1050ه.ق): مشهورترین حکیم و عارف نامی عصر صفوی.

8.       شیخ محمد امین اخباری استرآبادی(م 1036ه.ق): بانی فرقه اخباری گری در تشیع و از مشاهیر فقه و حدیث در قرن یازدهم.

9.       میرزا مهدی خان کوکب استرآبادی( قرن دوزادهم): مشهورترین مورخ، ادیب و چهره سیاسی قرن دوازدهم هجری که به علت سیاست و ذکاوت بسیارش توانست در دربار پنج تن از پادشاهان افشاریه و زندیه که هریک دشمن خونی شاه پیش از خود بود، صاحب منصب و مقام شود.

10.   بی بی فاطمه خانم استرآبادی (م 1300خ) : مشهورترین بانوی فیمنیست، نویسنده و طنزپرداز دوره قاجار که با نگارش کتاب معایب الرجال و تأسیس نخستین مدرسه دخترانه در ایران شهرتی کم نظیر یافت.

البته مشاهیر و شخصیتهای بزرگ و برجسته استان به اسامی فوق ختم نمی شود و سخن گفتن در این مقوله فرصتی بس گران می طلبد.

   با عنایت به این مطالب نگارنده با توجه به قریب به شش سال تحقیق و پژوهش در خصوص تاریخ استان گلستان و اینکه هماره دغدغه اصلی وی در این زمینه معرفی هرچه بیشتر و بهتر تاریخ پربار این استان باستانی و عمومیت یافتن شهرت مشاهیر کم نظیر آن بوده است، چنانکه بارها در مقالات مختلف منتشره در نشریات استانی و سراسری یا همین وبلاگ استارباد و نیز نامه نگاری های گوناگون یا بصورت حضوری از مسؤولان و صاحب منصبان ذیربط درخواست داشته است تا حداقل در دل شهر گرگان و دیگر شهرهای استان با تغییر نام معابر و اماکن عمومی به نام این بزرگان نامی، گام کوچکی در راستای به شهرت رساندن هرچه بیشتر و بهتر ایشان بردارند، با بررسی های تاریخی انجام شده به دستآورد جالبی دست پیدا نموده است که سبب گردید تا سال 1398خ مصادف با سال 1440ه.ق را سال بزرگان گرگان بنامد:

1.       تاریخ تولد علامه میر سید علی بن محمد بن علی شریفی حسینی استرآبادی مشهور به میر سید شریف جرجانی، متکلم، حکیم، فیلسوف، ادیب، نویسنده، شاعر، فقیه، شارح، تحشیه نویس و موسیقی دان بزرگ قرن هشتم هجری، 24 شعبان 740ه.ق در قریه طاقو (تاکو یا طاغو) از توابع استرآباد(گرگان) است. این شخصیت برجسته و استثنایی که به علت اشراف و ادقاق به تمامی علوم عصر خویش با لقب علامه شناخته می شود و نگارنده وبلاگ نیز پیشتر در مقاله ای مفصل به درج زندگی نامه این بزرگوار پرداخته است، در سال 816ه.ق در شیراز دار فانی را وداع گفته و همانجا مدفون می گردد.

2.       تاریخ درگذشت حکیم میر برهان الدین محمدباقر بن میر شمس الدین محمد استرآبادی مشهور به میرداماد از سادات حسینی گرگان، متخلص به اشراق و مشهور به معلم ثالث که از جمله شناخته شده ترین شخصیتهای علمی ایران زمین محسوب می گردد نیز روز 24 شعبان 1040ه.ق است.

   در واقع روز 24 شعبان سال 1440ه.ق( 10 اردیبهشت 1398خ) مصادف با هفتصدمین سالروز ولادت علامه میر سید شریف جرجانی و چهارصدمین سال درگذشت حکیم میرداماد استرآبادی است، نکته جالب دیگر اینکه شیخ فضل الله حروفی استرآبادی نیز در سال 740ه.ق در استرآباد متولد گردیده و با اینکه روز دقیق ولادت این بزرگوار بر نگارنده پوشیده مانده است علی ای حال همچون علامه شریف در سال 1398خ هفتصدمین سال تولد ایشان حادث می شود.

                    

                   تصویر راست: نگاره منصوب به علامه شریف در کتاب مجالس العشاق.

             تصویر چپ: تندیس منصوب به حکیم میرداماد نصب شده در میدان معلم گرگان.

 

   با عنایت به اینکه برگزاری همایش بزرگداشت این بزرگان نامی در سال مزبور نیاز به برنامه ریزی بلند مدت داشته و همت و هماهنگی بسیاری از سازمانها و نهادهای دولتی و خصوصی مختلفی از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، فرهنگستان هنر، سازمان میراث فرهنگی، شهردای، شورای اسلامی شهر، فرمانداری، استانداری، مؤسسه میرداماد، دانشنامه گلستان و ... را می طلبد، از اینک که 7 سال تا آن زمان باقی است از دست اندرکاران و مسؤولان و دلسوزان استان گلستان انتظار می رود تا اقدامات لازم را در این زمینه به عمل آورند.

 


مطالب مشابه :


آسمان فرهنگ و ادب گلستان مفاخر و مشاهیرگرگان زمین

آسمان فرهنگ و ادب گلستان مفاخر و جرجانی پس از کسب شهرت در علم و ادب، از خواص و




رابطه ی علم با فرهنگ و تمدن اسلامی از دیدگاه شهید مطهری

رابطه ی علم با فرهنگ و تمدن و گلستان را زنده کرد و چمن را دوباره




سال 1398 را سال بزرگان گرگان زمین بنامیم!

مشاهیر تاریخ علم و ادب و فرهنگ ایران زمین بوده تاریخ استان گلستان و اینکه هماره




مسابقه طراحی یادمان شهدای دانشگاه علم و صنعت

مسابقه طراحی یادمان شهدای دانشگاه علم و "معماری و فرهنگ" سیستم جامع دانشگاهی گلستان.




درس چهارم " خردمندی - دریای خرد "

آن تهی مغز را چه علم و خبر خداوندِ تدبیر و فرهنگ و هوش ( گلستان سعدی )




اهمیت علم و دانش در اسلام

فرهنگ اعجاز علمی در قرآن و سنت - اهمیت علم و دانش در اسلام - فرهنگ و تمدن گلستان




گلستان

شیخ از جمله علمای دوران و آگاه به علم و بعد گلستان را آفرید و از خداوند تدبیر و فرهنگ




پیام دکتر جلالی داتشمند برجسته IT ایران به همایش رباتیک علم و صنعت گنبد16 اسفند87

به همایش رباتیک علم و صنعت رباتیک و علوم نوين گلستان فرهنگ سازی با برگزاری




برچسب :