یادگیری با شیوه نوین

1-            مشارکت اجتماعی:

 یادگیری اساساً یک فعالیت اجتماعی و مشارکت در محیط اجتماعی نظیر مدرسه زیربنای یادگیری است. واقعیت این است که وقتی تعامل صحیح یادگیری صورت می پذیرد نتیجه رضایت بخش خواهد بود. 

2-                 به نظر ویگود تسکی روانشناس، کودکان زمانی یاد می گیرند اهمیت دادن به مشارکت فعال دانش آموز:

که فعالیت عادتها، واژگان و افکار اعضای جامعه در آن ها نهادینه شود. شکل گیری روحیه ی همکاری اساسی ترین بخش یادگیری در محیط مدرسه است و همچنین توجه بیشتر دانش آموزان به تکالیفشان از نتایج آن است.

      وقتی آنان بدانند در کنار سایر دانش آموزان به فعالیت می پردازند جدی تر کار می کنند تا کیفیت کارشان مقاله، پروژه اثر هنری و غیره .... را بهبود بخشند. از جمله روشهایی که معلمان مي توانند دانش آموزان را به فعالیتهای گروهی وادار نمایند و خود بر امورنظارت نمایند هم گام زنگ علوم محقق می گردد.

3-            فعالیتهای معنادار:

افراد زمانی بهتر می آموزند که بتوانند در فعالیتهایی شرکت نمایند که از نظر فرهنگی مناسبت و برای زندگی واقعی سودمند انگاشته می شوند.

    برای مثال دانش آموزان می توانند علوم را با شرکت در پروژه های زیست- محیطی مدرسه یا اجتماع فراگیرند.

 می توان از آزمایشگاه های مدارس دیگر نیز استفاده کرد. اینکه معلم تفاوتهای فرهنگی کودکان در کلاس درسشان آگاه شوند و به آنها تفاوت ها احترام گذارند.

آنان باید تفاوتها را به منزله ی نقاط قوت تلقی کنند و نه عامل مخرب.

4- خودنظم جویی و فکور بودن:

یادگیرندگان باید نحوه ی برنامه ریزی و پایش یادگیریشان، شیوه دستیابی به اهداف یادگیریشان و نحوه صحیح خطاهایشان را بدانند.

5- سازماندهی مجدد پیش دانسته:

برخی وقتها پیش دانسته می تواند در قالب شیوه های یادگیری چیز جدیدی ظاهر شود. دانش آموزان باید چگونگی حل ناسازگاریهای درونی و سازماندهی مجدد، مفاهیم موجود را برای هنگامی که ضرورت دارند بیاموزند.

 آنچه مسلم است این مقوله بیشتر درباره ی ریاضیات و علوم مصداق می یابد. بهتر است برای رسیدن به این مهم برای دانش آموزان مشاهدات و آزمایشهایی را تدارک دید که توانایی نشان دادن نادرستی برخی باورهایشان را داشته باشد.

6- کمک به دانش آموزان برای یادگیری انتقال:

   زمانی که یادگیری های حاصل از دروس در موقعیتهای واقعی زندگی به کار بسته می شوند یادگیری بیشتر معنادار می گردد.

یعنی آموخته ها را به شکل کاربردی در زندگی استفاده نمایند.

7-            ارتباط دادن اطلاعات جدید به دانش پیشین:

دانش جدید برمبنای آنچه پیشتر درک و فهم باورشده است ساخته می شود. ما می توانیم تفکر رااز طریق بحث , مذاکره ها , نوشته ها , یعنی آن جا که کودکان برای بیان نظراتشان ترغیب می شوند وازآن ها (نظراتشان) دفاع می کنند پرورش داد .

جنبه های مهم دیگر تفکر , مادربودن به تمیز ظواهر از واقعیت ,باورهای عام از دانش علمی و غیره است .

الف - از جمله موارد می توان به وارسی تفکرشان و پرسش سئوال هایی از خود درباره ی درک و فهمشان.           

 ب- ارزشیابی نحوه ی بیان , مجادلات و حل مسایل از سوی سایرین و نیز از سوی خودش.

پ- به دست آوردن آگاهی واقعی از خود در مقام یادگیرنده (خواندن خوب است اما نیاز دارم  برای ریاضیاتم         بیش تر کار کنم ) تنظیم اهداف یادگیریشان.

ت- آگاه شدن از راهبردهای اثر گذارتر برای کاربرد و زمان استفاده از آنها.

 ث- ارزیابی نحوه بیان , مجادلات و حل مسایل از طریق سایرین و نیز از سوی خودش.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

جانوران بي مهره:

 

پيش نياز:

 بررسي آشنايي دانش آموزان با گروههاي جانوري مهره دار و بي مهره.

 

ايجاد انگيزه:

معلم همراه دانش آموزان داخل حياط مدرسه راه مي رود و تعدادي جانور بي مهره جمع آوري مي كنند  مثل زنبور، مورچه، كرم و ...

همچنين يك ماهي كوچك قرمز هم همراه خودشان به كلاس مي آورند.

با بررسي بدن اين جانوران و بررسي ويژگي هاي ظاهري آنها دانش آموزان را به سوي هدف اصلي خود كه تشخيص تفاوت جانوران مهره دار و بي مهره است سوق مي دهيم.

از يك بچه گربه استفاده مي كنيم كه بچه ها با لمس پشت آن به وجود ستون مهره پي مي برد.

حتي با لمس ستون مهره ي خودشان و دوستانشان آن را حس مي كنند.

در ادامه از بچه ها ميخواهيم مشابه اين ستون مهره را در بدن جانوران جمع آوري شده از حياط پيدا كنند كه نتيجه مشخص است  چنين چيزي وجود ندارد و ناخود آگاه كلاس به سمت موضوع اصلي سوق پيدا مي كند.

 چون در سال گذشته به آنها تعريف جانوران مهره دار گفته ايم حالا با تاكيد بر مهره نداشتن اين گروه تعريفي از جانوران بي مهره ارائه مي دهيم.

 

شروع تدريس:

فعاليت( 1 ) :  با كمك دانش آموزان تعدادي جانور پلاستيكي از داخل آزمايشگاه انتخاب مي شود و به داخل كلاس آورده مي شود و سپس دانش آموزان گروه بندي مي شوند.  روي يك كارت مي نويسيم  بي مهره ها و روي كارت ديگر مهره داران.

جانوران آورده شده را روي يك ميز قرار مي دهيم و طي مسابقه اي هر گروه جانوران متعلق به خود را برمي دارد. سرعت عمل مهم است.

سپس روي اسم جانوران بي مهره تاكيد مي شود و بتوانند بعداً آنها را نام ببرند.

فعاليت( 2 ) : با استفاده از كامپيوتر تصاوير جانور داده شده را از دانش آموزان مي خواهيم كه به دو گروه مهره داران و بي مهره ها تقسيم كنند.

فعاليت ( 3 ) : از دانش آموزان خواسته مي شود كه اسكلت جانوران مختلف را جمع آوري و به كلاس بياورند مثل اسكلت ماهي و استخوان مرغ و جمجمه گوسفند بعد از خوردن كله پاچه و ... را به كلاس بياورند.

فعاليت ( 4 ) : چندين تصوير از اسكلت جانوران مختلف تهيه كرده و در دفتر بچه ها مي چسبانيم سپس از بچه ها مي خواهيم شكل جانور را كامل كنند.

فعاليت ( 5 ) :  مي توانيم تصوير اسكلتهاي مختلف را برش زده و پشت يك طلق بچسبانيم  كه حالت عكس راديولوژي داشته باشد.

فعاليت ( 6 ) :  مي توانيم از عكس هاي راديولوژي موجود در منزل آنها استفاده نماييم. سپس از بچه ها مي خواهيم تا با توجه به اينكه جانوران بي مهره اسكلتي ندارند تصاوير چند جانور بي مهره را رسم كنند تا تشخيص بدهند كه جانوران بي مهره اساس ثابتي در بدن ندارند و معمولاً از لحاظ ظاهري بي ثبات تر هستند .

فعاليت ( 7 ) : كتابي درباره جانوران مهره دار، اسكلت بدن و ... به كلاس آورده شده و مطالعه نمايند.

ارزشيابي :

 در تمام مراحل كار به صورت غير مستقيم و مداوم از فغاليتها و مطالب گفته شده بايد به صورت هدفدار برگزار شود.

تكليف شب :

     از دانش آموز مي خواهيم تا تصاوير مربوط به جانوران مهره دار و بي مهره را كه در محيط زندگي خود ديده است و مي شناسد را در ستون جداگانه نقاشي كنند و اسم آن را در زيرش بنويسند و تمرينات كتاب كار را پاسخ دهند. از صفحه 9 تا پايان صفحه 14

با تهيه چندين تصوير مربوط  به جانوران مهره دار و بي مهره در كلاس از شاگردان مي خواهيم تا در جدولي كه قبلاً تهيه شده در كلاس بچسبانند و تفاوت آنها را تشخيص دهند.

 

پيش نياز:

    دانش آموز تكاليف قبلي خود را كه در خانه مسئول بود انجام دهد و به كلاس آورده و با بقيه بچه ها ارائه و تبادل اطلاعات كنند.

ايجاد انگيزه:

   با استفاده از ويدئو پروژكشن تصاوير در محيط خشكي و آب را از كامپيوتر روي پرده نمايش
 مي دهيم سپس تعدادي جانور به صورت مصور(تصوير) در اختيار آنها قرار مي دهيم و از آنها مي خواهيم كه اين تصاوير را روي پرده در جا ي مناسب (محل زندگي) قرار دهند.

محيطي جالب براي فعاليت  و پرسش دانش آموزان ايجاد مي شود. اجازه مي دهيم خودشان درباره ي محيط زندگي جانوران قضاوت كنند.

شروع تدريس :

  با تكميل فعاليت بالا و برطرف كردن ايرادهاي احتمالي به اين طريق كه با پوستري كه قبلاً آماده شده و جانوران هر محيط در آن مشخص شده اند دانش آموزان تشخيص دهند تا فعاليتشان درست بوده يا نه.سپس به تشريح مناطق زندگي پرداخته مي شود.

ارائه درس:

فعاليت (1) :  استفاده از تصوير كتاب جهت تفهيم موضوع درس كه محيط زندگي بي مهره هاست طبق كتاب تصاوير داده شده توسط دانش آموزان قيچي مي شود  و در محيط   مناسب  خود  جسبا نده مي شود ..

فعاليت( 2 ) : نمايش فيلم مستند از محيط زندگي آب و خشكي و جانوران مربوطه در محيط.

در پايان نتيجه گيري درس با تشخيص محيط هاي زندگي جانوران بي مهره انجام مي شود(آبزي- خشكي زي)

فعاليت ( 3 ) : كتابي درباره آب و خشكي به كلاس آورده با هم مطالعه نماييد.

تعيين تكليف:

    از دانش آموزان مي خواهيم در نقاشي از محيط زندگي جانوران بي مهره ترسيم نمايند و تصوير چند جانور در هر محيط را نقاشي كنند، تمرينات كتاب كار را پاسخ دهند. ( صفحه 7 تا پايان صفحه 8)

ايجاد انگيزه:

     یك مگس پلاستيكي از آزمايشگاه به كلاس مي آوريم بند بند پاهايش به طور واضح نشان داده سپس از جانوران بي مهره اي كه در كلاس داشتيم مثل مگس ، زنبور ، مورچه ، ملخ  و كرم خاكي استفاده كرديم و بازي را شكل داديم.

به اين صورت كه بچه ها با ذره بين به اين جانوران نگاه مي كردند و پاها و بدنشان را مقايسه كردند معلم با راهنمايي دانش آموزان آنها را به سمت بند پا بودن جانوران مذكور سوق مي دهد چون كرم پا ندارد قطعاً كنار گذاشته مي شود. 

 

 

شروع تدريس:

   از بچه ها مي خواهيم تصوير جانوراني را كه مي بيند و دارند به صورت دقيق نقاشي بكشند مخصوصاً با تاكيد روي پاها.

ارائه درس:

  فعالیت ( 1 ) : با توجه به نقاشي هاي انجام شده به دانش آموزان آگاهي مي دهيم كه كرم ها در يك گروه و جانوران ديگر در گروهي ديگر دسته بندي مي شوند و به اين ترتيب به بندپايان مي رسيم.

فعاليت ( 2 ) : جانوران مختلف را اعم از كرم ها و غيره در اختيار آنها مي گذاريم تا خودشان در دو دسته طبقه بندي كنند.

نتيجه گيري :

   به صورت تعريف بندپايان صورت مي پذيرد و دانش آموزان مثالهايي مي زنند ارزشيابي مانند مراحل قبل انجام مي شود.

تكليف:

   جمع آوري چند جانور بند پا از محيط زندگي خود فرد و تكاليف مربوطه را از كتاب پاسخ دهد

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

حشرات

 

پيش نياز:

    دانش آموز با بندپاياني آشنايي دارد. با نشان دادن يك مورچه زير ميكروسكوپ و ساختار بدن آن به خصوصيت مهم بندپايان اشاره مي شود.

ايجاد انگيزه:

   از دانش آموزان مي خواهيم تا چند جانور بندپا را نام ببرند سپس اسامي اين جانوران را روي تخته سياه ليست مي كنيم سپس خصوصيات ظاهري آنها را مرتب مي كنيم و به اين نتيجه مي رسيم كه گروه اول حشرات هستند و خصوصيات آنها شامل 6پا و 2 شاخك است.

      همچنين بدن 3 قسمتي دارند 1- سر 2- سينه 3- شكم سپس با توجه به نام بندپاياني كه روي تخته سياه نوشته شده دانش آموزان را متوجه اين نكته مي كنيم كه اكثر جانوران روي تخته سياه از گروه حشرات هستند.

    پس نتيجه مي گيريم  كه اين نكته مهمترين ويژگي حشرات يعني فراواني و تعداد آنها از همه گروه ها بيشتر است.

شروع تدريس:

    با نشان دادن تصوير چند اسلايد از حشراتي مانند زنبور، مورچه، ... شروع مي كنيم.

ارائه تدريس:

فعاليت( 1 ) : سپس به اتفاق دانش آموزان با توجه به تصوير بزرگ مورچه از دانش آموزان مي خواهيم اين تصوير را در دفتر بكشند و ويژگي هاي آن را بگويند به اين ترتيب دانش آموزان به تدريج با خصوصيات حشرات كه خود دانش آموز مستقيم كشف مي كند آشنا مي شوند قرار مي گيرد تا تشريح كنند.

فعاليت ( 2 ) :  تصوير پازل گونه زنبور را در اختيارشان قرار مي دهيم.

 

ارزشيابي :

    در هر مرحله به طور ضمني از دانش آموزان سوال مي كنيم كه چند پا كشيده، بدن آنها چند قسمت دارد و ...

    جمع بندي مطالب جمع آوري شده يك بار به وسيله معلم به صورت خلاصه و مفيد براي مرور مطالب نوشته شده در دفتر گفته مي شود.

ارزشيابي پاياني از متن و مراحل اجراي اين تدريس چند سوال پرسيده مي شود.

تکلیف :

از دانش آموزان خواسته مي شود تا در جلسه بعد چند حشره را پيدا كنند و با خود به كلاس بياورند.فعاليت ص 17 و تمرينات 19 و ص 20 را انجام دهند.

عنكبوتيان:

 

ايجاد انگيزه:

     دانش آموزان را به انباري مدرسه برده و از دانش آموزان مي خواهيم تا در گوشه و كنار سقف كه تاري مي بينند دقت كنند و بگويند چه مي بينند سپس يك عنكبوت را داخل شيشه گذاشته و به كلاس مي بريم.

شروع تدريس:

    عنكبوتي كه به كلاس آورده شده را به دانش آموزان مي دهيم تا خوب آن را نگاه كنند و ويژگي هاي آن را حدس بزنند.

ارائه تدريس:

    با نشان دادن تصويرو يك اسلايد از عنكبوت به تشريح خصوصيات ظاهري پرداخته و خصوصيات گروه جديد گفته شود سپس يك مقايسه با گروه حشرات مي شود و از دانش آموزان مي خواهيم تا با استفاده از چندين تصويري كه در اختيارشان گذاشته ايم چند جانور ديگر مربوط به اين گروه را نام ببرند.

    سپس براي عنكبوت داخل شيشه شاخ و برگ قرار مي دهيم تا تارتنيدنش را ببينند و همچنين مي توانيم تعدادي حشره هم برايش داخل شيشه بريزيم و فعاليت عنكبوت را زير نظر داشته باشيم.

 ارزشيابي  :

       در هر مرحله از تدريس از دانش آموز از مطالب گفته شده پرسيده  شود و فعاليتهاي آنها ارزيابي شود.

       خلاصه مطالب گفته شده را براي ثبت در دفتر روي تخته نوشته و از دانش آموزان كمك گرفته مي شود.

تكليف:

      جلسه بعد تصوير يك عنكبوت را نقاشي ميكنند و قسمتهاي بدن آن را نام گذاري كنند. يك كتاب داستان درباره ي عنكبوت بنويسند.

 

 

 

 

 

 

 

سخت پوستان:

 

پيش نياز:

       پرسش ار درس عنكبوتيان و حشرات و تفاوت آنها پرسيده شود. سپس اشاره ميشود كه بندپايان به چهار قسمت تقسيم مي شوند كه دو قسمت آن گفته شد. قسمت سوم آن مانده است.

ايجاد انگيزه :

       با آوردن چند گردو به كلاس و شكستن آن توسط دانش آموزان از آنها مي خواهيم كه گردوها را بخورند سپس حين خوردن مي گوييم كه بعضي از موجودات مثل اين گردوها پوست سخت دارند كه اين پوست سخت از آنها محافظت مي كند.

شروع تدريس:

      از دانش آموزان مي خواهيم كه چند جانور را كه پوست سختي دارند نام ببرند كه احتمالاً خواهند گفت: لاك پشت و خرچنگ- و با توضيح اينكه لاك پشت جزء گروه بندپايان نيست چون مهره دار است در حالي كه بندپايان جزء گروه بي مهرگان هستند به خرچنگ پرداخته مي شود.

خرچنگ چون مهره ندارد حدسي درست است و جزء اين گروه مي باشد.

ارائه تدريس:

      با نشان دادن يك فيلم از كنار دريا و راه رفتن خرچنگ ها و توقف روي تصوير يك خرچنگ از دانش آموزان مي خواهيم تا خصوصيات ظاهري آن را بيان كند مثل تعداد پاها و سپس اين مشخصات را ليست مي كنيم.

      در ادامه به توضيح اين مطلب مي پردازيم كه سخت پوستان جزء ديگر گروه هاي بند پايان هستند كه ميگو هم جزء همين گروه است.

ارزشيابي :

     از دانش آموزان حين نشان دادن فيلم مي خواهيم تعداد پاها را بشمارند و علت اينكه لاك پشت جزء گروه سخت پوستان نيست بيان كنند سپس مي پرسيم كه كار اين پوسته ي سخت چيست.

 

خلاصه:

     يك بار مطالب فوق را خلاصه و مختصر روي تخته با همكاري دانش آموزان نوشته و از دانش آموزان مي خواهيم كه در دفتر خود ثبت كنند.

ارزشيابي پاياني :

     از كل مطالب گفته شده سوالاتي پرسيده  شود.

تكليف :

    جلسه بعد تصوير عكس برگردان خرچنگ و ميگو را تهيه كرده و دفتر علوم چسبانده شود.

هزارپايان

 

پيش نياز:

    مطالب مربوط به سه گروه قبل را بدانند.

ايجاد انگيزه:

    با نشان دادن يك فيلم از هزارپا توجه دانش آموزان را به تعداد پاهاي زياد اين جانور جلب مي كنيم  و ميگوييم كه اين جانور به گروه بند پايان كه هزارپايان نام دارد متعلق است.

شروع تدريس:

    از يكي از دانش آموزان مي خواهيم تا بگويد علت طبقه بندي اين جانور در گروه بندپايان چيست و چون جواب را گفت توضيح مي دهيم كه چون اين جانور داراي پاهاي بندبندي است و بي مهره است جزء اين گروه قرار مي گيرد.

ارائه درس :

    ابتدا مي خواهيم تا با استفاده از چند اسلايد چند جانور ديگر كه عضو اين گروه هستند نام ببرند كه شامل دو گروه هزارپاي خانگي و هزارپاي گوشت خوار تقسيم مي شوند و با توضيح اينكه اين جانور 1000 پا ندارد بلكه چون از 15 جفت بيشتر است و تعداد پاهايش از جانوران ديگر بيشتر است اصطلاحاً به هزارپا معروف است.

در هر مرحله از تدريس از مطالب گفته شده سوالاتي پرسيده مي شود.

خلاصه و جمع بندي:

      يكبار خلاصه ی مطالب گفته شده به صورت كتبي در روي تخته سياه نوشته و سپس از دانش آموزان مي خواهيم در دفتر ثبت كنند.

ارزشيابي پاياني:

      ازمطالب گفته شده يكبار پرسيده  شود. و به سوالات مربوطه پاسخ داده شود.

تکلیف :

تصويري از يك هزارپا را داخل دفتر نقاشي كنند و تعداد پاهاي آن را تشخيص دهند.

 

 

 

 

 

 

 

كرم ها

 

کرم های حلقوی :

پيش نياز:

    آيا بچه ها با كرم ها آشنا هستند و درباره ي آنها چيزي مي دانند.

ايجاد انگيزه :

     با كمك بچه ها باغچه را مي كنيم و كرم هايي بيرون مي آوريم سپس داخل يك شيشه مقداري آب و خاك مي ريزيم و كرم ها را داخل آن قرار مي دهيم.

از بچه ها مي خواهيم با ذره بين آنها را مشاهده نموده و درباره شان صحبت نمايند. ( آنها را به سمت شكل بدن سوق مي دهيم)

شروع تدريس :

فعاليت ( 1  ) :  از دانش آموزان مي خواهيم تصوير كرم خاكي را نقاشي كنند. سپس درباره علت بودن كرم در خاك  توضیح دهیم و سپس فواید آن برای خاک را مرور کنیم  و اهمیت حضور کرمهارا در زمین های کشاورزی را بیان می نماییم.

فعالیت ( 2 ) :  با کمک بچه ها و خمیر بازی بدن کرم ها را بازسازی می کنیم و ویژگی های ظاهری آن را ترسیم می نماییم .

در ادامه به بچه ها اجازه می دهیم فضایی برای کرم طراحی نمایند و بسازند.

فعالیت ( 3 ) :  نام کرم هایی که می توانند مثل کرم خاکی مفید باشند رامی گویند.

   کرم ابریشم، و از بچه ها خواستیم اگر می توانند آن را به کلاس بیاورند. در کلاس این کرم را بررسی و مشاهده می نماییم.

فعالیت ( 4 ) : درباره کرم شب تاب داستان می گوییم و سپس درباره آن توضیح می دهیم که در شب می درخشد و جزء کرم های مفید دسته بندی می کنیم.

فعالیت(5) :دانش آموزان را به سمت شکل ظاهری آنها هدایت می کنیم ونام کرم های حلقوی را بیان می کنیم.

پیش نیاز:

    کلمه ی  زالو را می نویسیم تا هرچه می دانند بگویند.

ایجاد انگیزه:

    تصویر زالو را نشان می دهیم و قصه ای از درمانهای قدیم تعریف می کنیم.

شروع تدریس:

فعالیت (1) : بچه ها زالو را نقاشی می کنند.

فعالیت (  2 ) : با خمیر بازی یا گل رس آن را بازسازی می کنند.

فعالیت ( 3 ) : خلاصه ای از آنچه درباره اش گفته شد می نویسند.

فعالیت ( 4 ) : زالو را با تشریفات خاص کلاسی در گروه کرم های لوله ای قرار می دهیم.

 

ارزشیابی:

   در تمام مراحل و به صورت تدریجی از فعالیت هاست.

تکلیف:

   سه گروه کرم ها را به صورت یک نمودار نوشته و تصویر آنها را نقاشی می کند.

 

کرم های لوله ای مثل آسکاریس

   همانطوری که برای کرم کدو ( کرم های پهن) گفته شد تکرار می شود.  فقط بچه ها دوباره تصویرش را از میان عکس ها جدا کرده و در جای مناسب خود می چسبانند. با خمیر بازی کرم آسکاریس را بازسازی می کنند.

ارزشیابی:

   در تمام مراحل کار و از فعالیت های عملی صورت می پذیرد.

تکلیف:

   از بچه ها می خواهیم مواردی را که باید رعایت کنند تا به این کرم آلوده نشوند لیست نمایند.

ارزشیابی:

   از فعالیتها و کارهای عملی و جملات گفته شده صورت می پذیرد.

تکلیف:

   کتاب داستانی درباره کرم های مفید بنویسد. ( صفحه 29 و 30 تا اول پاراگراف کتاب کار)

 

کرم های پهن

پیش نیاز:

   درباره بچه هایی که غذاهای آلوده می خورند، بعد از دستشویی دستها را نمی شورند و ... صحبت می کنیم سپس می پرسیم ببینیم با کسی برخورد کرده اند که در اثر انجام این کارها بگویند او کرم دارد؟

ایجاد انگیزه:

    برای آنها توضیح می دهیم که واقعاً این کرم در بدن خواهد بود و نامش کرم کدو است. عکس آن را در اختیارش قرار می دهیم.

شروع تدریس:

    به بچه می گوییم که به کرم کدو کرم پهن میگویند چون شکمش به این صورت است.

فعالیت ( 1 ) :  نقاشی از کرم کدو می کشند و راه های انتقال به بدن را شرح می دهند.

فعالیت ( 2 ) :  با کمک خمیر بازی یا گل رس کرم کدو را می سازند.

فعالیت ( 3 ) : داستانی از پسری که نمی خواست به این بیماری مبتلا شود و کارهایی که انجام داد بیان میکنیم. سپس آنها هم داستانهایی می سازند.

فعالیت ( 4 ) :  با کمک کاغذ رنگی کاردستی آن را می سازند.

ارزشیابی:

    از فعالیتها به طور تدریجی است.

تکلیف:

    تفاوتهای میان کرم های پهن و کرم های حلقوی را می نویسند. ( صفحه 30 و 31)  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

جانوران بی مهره آبزی

 

پیش نیاز:

     بررسی این که چند تا جانور بی مهره ی آبزی می شناسند.

ایجاد انگیزه:

     معلم بچه ها را به آزمایشگاه می برد و از آکواریومی که از قبل محیط آب را بازسازی کرده و داخل آن انواع جانوران آبزی پلاستیکی را ریخته نشان می دهد.

سپس نمونه را بیرون آورده و جلوی بچه ها می چیند آنها را لمس می کنند و درباره خصوصیات ظاهریشان صحبت می کنند و معلم آنها را به بعضی از مطالب مورد نظرش رهنمون می سازد مثل شکل ظاهری بدن آنها و نرمی و سختی بدن و ... .

شروع تدریس:

فعالیت ( 1 ) : برای شروع کار ستاره دریایی، عروس دریایی و حلزون را جدا کرده و هر کدام را در یک طرف قرار می دهیم از دانش آموزان می خواهیم حدس بزنند از باقیمانده های جانوران بی مهره هر کدام متعلق به چه گروهی است؟

     استدلال آنها را هم می شنویم و هدایت می کنیم طبیعتاً انواع ( صدف ها زیر مجموعه ی حلزون)( اسفنج، هیدرو ... زیر مجموعه های عروس دریایی)( توتیا و ... زیر مجموعه ی ستاره دریایی) می باشد.

فعالیت ( 2 ) : از طریق کامپیوتر جانوران آبزی را دسته بندی می کنند.

فعالیت ( 3 ) : از دانش آموزان خواسته شود برای جلسه ی بعد جانوران آبزی که در منزل دارند چه به صورت عروسک چه واقعی یا حتی تصویر و عکس برگردان آنها را به کلاس بیاورند.

فعالیت ( 4 ) :نقاشی از جانوران بی مهره آبزی می کشند و درباره آن چند جمله می نویسند.

 فعالیت ( 5 ) : تصاویر جانوران بی مهره آبزی در اختیار او قرار می گیرد تا طبقه بندی نماید.

ارزشیابی:

       در تمام مراحل کار از فعالیتهای عملی و مشارکت آنها صورت می پذیرد.

تکلیف شب:

      از دانش آموزان می خواهیم داستانی برای بی مهره های آبزی بنویسد و نقاشی های آن را هم خودش انجام دهد.

 

 

 

کیسه تنان- نرم تنان- خارتنان

 

پیش نیاز:

     بررسی اینکه آیا جانورانی را می توانند در این سه گروه قرار دهند.

ایجاد انگیزه:

     بدون ذکر نام آنهایک حلزون به کلاس می آوریم و از بچه ها می خواهیم آن را لمس و مشاهده نمایند و نتایج را به صورت جملاتی ساده بیان نمایند. در ادامه صدف هایی را هم در اختیار آنها می گذاریم و می پرسیم به نظر شما جانور داخل صدف چگونه باید باشد؟

یک ستاره دریایی در اختیارش می گذاریم و همین کارها را دوباره انجام می دهیم. همینطور یک عروس دریایی به او نشان می دهیم و درباره اش صحبت می کنیم.

شروع تدریس

فعالیت( 1 ) : از دانش آموزان می خواهیم هر گروه از تصویر جانوران داده شده را در جایی معین قرار دهند سپس شباهتهای داخل هر گروه را می نویسیم.

    مثل: گروه کیسه تنان در آب زندگی می کنند و ستون مهره ندارند.

گروه نرم تنان در آب زندگی می کنند و ستون مهره ندارند پوشش بدنشان سخت است چون از بدن نرم آنها محافظت می نماید. مثل حلزون و صدف

گروه خارتنان شکل ظاهری آنها باعث می شود در یک گروه قرار گیرند که خاردار است.

فعالیت ( 2 ) : از آنها می خواهیم تفاوت و شباهتهای جانوران بی مهره آبزی که به آنها داده شده را بنویسند.

فعالیت ( 3 ) : هر گروه را نقاشی و نظرشان را درباره آن بنویسند.

فعالیت ( 4 ) : در کامپیوتر با مشاهده ی هر جانور درباره ی آن صحبت کنند.

فعالیت  ( 5 ):کتاب درباره ی ی مهره گان آبزی به همراه هم بررسی شود و در اختیار آنها قرار گیرد تا در منزل به نوبت مطالعه کنند.

ارزشیابی:

     در تمام مراحل از فعالیت های عملی و جمله سازی ها صورت گیرد.

تکلیف شب:

     نقاشی از دریا بکشند و جای هر بی مهره ی آبزی را خودشان تعیین کنند و شکلی خیالی ترسیم نمایند مثلاً عروس دریایی روی صخره و ..

تمرینات داخل کتاب را پاسخ دهد.

 

خاک

 

پیش نیاز :

بررسی آشنایی دانش آموزان با انواع خاک

ایجاد انگیزه :

معلم همراه دانش آموزان به آزمایشگاه می روند و انواع سنگ هایی را که موجود است   و از قبل تهیه شده است را در اختیار آن ها قرار می دهد . دانش آموزان با بررسی سنگ ها به سمت تفاوت ها و شباهت ها سوق داده می شوند . سپس با به هم زدن سنگ ها خاکه ها جمع آوری  و آن ها به یکی از راه های تولید خاک پی می برند .به رنگ خاک ها و ارتباط آن ها با رنگ سنگ ها اشاره می کنیم . در ادامه از بچه ها می خواهیم به راه های دیگری که می تواند تولید خاک کند فکر کنند .

شروع تدریس :

فعالیت (1) : با کمک دانش آموزان درباره ی جریان آب و این که باعث به هم خوردن سنگ ها می شود توضیح می دهیم . طبیعی است که پیامد این اتفاق ها میتواند تولید خاک باشد . این کار را به صورت بازی انجام می دهیم . داخل ظرفی آب می ریزیم و سنگ ها  را داخل آب به هم می ساییم . نتیجه را بررسی می کنیم . دانش آموزان جملات مرتبط را می گویند و روی تخته می نویسند .

فعالیت ( 2 ) : کوهی که قبلاً به صورت ماکت تشکیل شده را به آن ها نشان  می دهیم و چند تکه سنگ نرم را با هم از روی کوه به پایین می اندازیم . در اثر برخورد این سنگ ها هم خاک تولید می شود .

فعالیت ( 3 ) : از دانش آموزان می خواهیم در اردویی که به منظور آموزش تدارک  دیده ایم شرکت کنند . سپس در داخل پارک یا هر محیط طبیعی روی خاک ها بحث می کنیم . دانش آموزان نظرات خود را درباره ی تولید خاک در این اماکن توضیح می دهند .

فعالیت ( 4 ) : با استفاده از کتاب های کمک آموزشی ،  فرایند تولید خاک  را با هم ملاحظه می کنیم  و با توجه به تجربیات کسب شده ی دانش آموزان درباره ی آن ها بحث می کنیم .

ارزشیابی :

از دانش آموزان می خواهیم نمونه هایی از انواع سنگ ها را جمع آوری کرده و به کلاس بیاورند . انواع خاک های موجود را در پلاستیک های کوچک جمع آوری کرده و به کلاس بیاورند . سپس درباره ی آن ها توضیح دهند .

تکلیف شب :

از مراحل گوناگون تهیه ی خاک نقاشی کشیده و به کلاس بیاورند .

 

نفوذ پذیری خاک :

 

پیش نیاز :

با اسامی انواع خاک آشنایی داشته باشند .

ایجاد انگیزه :

انواع خاک های جمع آوری شده را روی روز نامه ریخته و بعد از این که دانش اموزان آن ها را لمس و مشاهده کردند ، خاک ها را داخل شیشه هایی می ریزیم . سپس روی هر کدام نیم فنجان آب می ریزیم و فرو رفتن آب در خاک را بررسی  می کنیم .

شروع تدریس :

فعالیت ( 1 ) : با کمک دانش آموزان و با استفاده از گل رس تشکیل شده کاردستی درست می کنیم و به این ترتیب آن ها را به سمت فواید خاک سوق می دهیم .

سپس اشیاء سفالی گوناگون را با هم بررسی و موارد استفاده را تعیین می کنیم .

فعالیت ( 2 ) :انواع طلاهای گوناگون  را از بین همکاران جمع آوری می کنیم  مخصوصاً نگین ها را مورد بررسی قرار می دهیم  و داستان معدنی را می گوییم که با کمک معدنچیان سنگ های گران قیمت از آن ها خارج می شود .

سپس مراحل تهیه ی نگین ها و .... هم توضیح داده می شود .

فعالیت ( 3 ) : گلدانی شیشه ای را جلوی میز می گذاریم سپس با کمک دانش آموزان گل یا گیاهی را که تهیه کرده ایم برای کاشت آماده می کنیم . دانش آموزان با مشاهده ی گلدان خالی اعلام می کنند نیاز به خاک هست تا هم گل را نگه دارد و هم ریشه های گل خراب نشوند .

سپس آب را داخل گلدان می ریزیم . بچه ها متوجه می شوند که خاک تا پایین خیس می شود بنابراین به موضوع  نفوذ پذیری خاک نسبت به آب و اهمیت وجود خاک برای جذب آب گیاه اشاره می کنیم .

فعالیت ( 4 ) : در باغچه ی حیاط خاک را زیر ورو کرده و آب می ریزیم و دوباره این کار را انجام می دهیم . دانش آموزان با مشاهده ی کرم های خاکی درباره ی محل زندگی آن ها و اهمیت وجود خاک برای آن ها صحبت می کنند .

فعالیت  ( 5 ) : از داخل باغچه ی حیاط سبزی های گوناگونی که کاشته شده را می چینیم و سپس درباره ی محصولاتی که از خاک به دست می آیند با استفاده از نرم افزار کشاورزی بحث می کنیم .    

به درختان اشاره کرده و هم چنان بحث را ادامه می دهیم .

فعالیت  ( 6 ) : نزدیک خانه ی نیمه سازی می رویم و دانش آموزان را به موارد استفاده ی خاک و سنگ در ساخت خانه سوق می دهیم .

فعالیت  ( 7 ) :  روی مواردی  که می توان از خاک استفاده نمود کار کرده و به مبحث گیاهان دارویی و ... اشاره می کنیم .

فعالیت ( 8 ) : به خانه های جانورانی که در خاک زندگی می کنند با کمک کتاب لانه سازی حیوانات اشاره می نماییم .

فعالیت  ( 9 ) : تصاویری از مزارع پنبه و ... نشان می دهیم تا دانش آموزان تاثیر خاک بر تولید گیاهانی که در صنعت پارچه و لباس کارایی دارند را درک کنند .

فعالیت ( 10 ) :  با نشان دادن نرم افزاری در مورد حیوانات به تغذیه ی گیاهخواری آنها و اهمیت  حضور خاک برای چرخه ی غذا و ... تاکید می کنیم .

فعالیت ( 11 ) :  با ارائه ی پوستر های آموزشی روی نحوه ی مراقبت از خاک جنگل و ... از طریق قطع نکردن درختان  کار می کنیم .

فعالیت ( 12 ) : موارد بهداشتی که باید بعد از تماس با خاک رعایت شود مورد بررسی قرار می دهیم و کاتالوگی تهیه می کنیم که در آن اهمیت شست و شوی دست ها را قبل و بعد از غذا نوشته باشد .

هم چنین می توانیم از نقاشی دانش آموزان هم کمک بگیریم و حالت مصور درست کنیم .

ارزشیابی :

از دانش آموزان می خواهیم جلوی کلاس بایستند و درباره ی خاک آن چه را که آموخته اند به صورت یک داستان بازگو کنند . به طور مثال :

دانش آموز اول : من همراه خانواده ام به جنگل رفتیم و در آن جا از دیدن درختان سبز لذت بردیم . به تنی درختتان نگاه کردیم و از بودن خاک خوش حال شدیم . زیرا اگر خاک نبود هیچ درخت و گیاهی پابر جا نمی ماند . بنابراین میوه ای نداشتیم . کاغذ نداشتیم . حتی مدادی برای نوشتن نداشتیم . دستمال کاغذی برای استفاده های بهداشتی نبود . هیزم برای آتش و شاخه ی درخت برای سایه دیگر وجود نداشت . وسایل تزئینی که از چوب تهیه می شوند درست نمی شدند . دنیا زیر تابش شدید آفتاب می سوخت و از بین می رفت .

دانش آموز دوم : من به باغچه ی خانه مان نگاه می کردم . سبزی های سرسبز و خوش مزه داخل باغچه بودند . گل های زیبا و گیاهان گوناگون را با لذت می دیدم . با خودم فکر می کردم اگر خاک نبود تمام این گیاهان نابود می شدند و غذاهای مورد علاقه ی من مثل کوکو و آش و ... دیگر پخته  نمی شدند .

گوجه فرنگی که ویتامین  ث دارد و سبزیجات دیگر مثل خیار ، سیب زمینی  و پیاز  و ...  هم نبود ند . دنیا چقدر بی مزه می شد .

پروانه ای  دور گل ها می چرخید . زنبوری وز وز کنان به گل ها نزدیک شد . با خود فکر کردم اگر خاک نبود  چقدر از حیوانات نابود می شدند . زنبور ها می مردند و ما دیگر عسل نداشتیم . از موم آن هم نمی توانستیم دارو درست کنیم .پروانه های زیبا می مردند . کرم های خاکی دیگر خانه نداشتند .

دانش آموز سوم : یک روز ما به پارک نزدیک خانه مان رفتیم و دیدیم وسایل بازی زیادی هست . اما من ترسیدم که تاب از جا کنده شود . مادرم با مهربانی گفت : عزیزم به پایه های تاب نگاه کن . آن ها در زمین فرو رفته اند و خاک از آن ها مراقبت می کند .

ناگهان چشمم به سرسره و غیره افتاد و دیدم همه ی آن ها در خاک پایه دارند . خدایا اگر خاک نبود بچه ها با هیچ وسیله ای نمی توانستند بازی کنند .

دانش آموز چهارم : ما خانه ی جدیدی می سازیم . وقتی من به آن جا رفتم دیدم کارگران با خاک گل درست می کنند و در ساخت خانه استفاده می کنند . با خودم فکر کردم اگر خاک نبود ما هم خانه ای نداشتیم .

دانش آموز پنجم : سال گذشته ما به باغ وحش رفتیم  . حیوانات مشغول خوردن غذاهایی بودند که کارگران به آن ها می دادند . من تصور کردم که اگر این حیوانات خارج از این قفس بودند  از گیاهان داخل خاک می خوردند و حیوانات بزرگ تر از گوشت آن ها استفاده می کردند .

هم چنین بعضی از این حیوانات در خاک لانه می ساختند . خدا چقدر مهربان است چون می داند زندگی این حیوانات به خاک  وابسته است .

دانش آموز ششم :  بچه ها تا به حال به روستا رفته اید . حیواناتی مانند گاو و گوسفند را دیده اید که علف می خورند  و ما نیز گوشت آن ها را می خوریم . از شیر آن ها ماست ، دوغ ، کشک ، کره و ... درست می کنیم . اگر خاک نبود علف ها هم نبود ند و این حیوانات همه می مردند . وای چه فاجعه ای ما حتی بستنی هم نداشتیم .

دانش آموز هفتم : اگر خاک نبود آب باران روی زمین جاری می شد و هیچ آبی در زمین فرو نمی رفت . بنابراین همه ی ما را سیل می کشت و از بین می برد .

دانش آموز  هشتم : دیشب پدرم برای مادرم یک انگشتر نقره خرید  که خیلی زیبا بود . پدرم وقتی دید من از او تشکر می کنم که چنین هدیه ی زیبایی برای مادرم خریده است ، گفت : پسرم از خدا تشکر کن که با بخشیدن خاک و سنگ های گران بهای زیبا باعث زیبایی و شادی انسان ها می شود .

دانش آموز نهم : من یک لباس زیبا در جشن تولدم هدیه گرفتم . لباسم پنبه ای بود .  مادر داستان به دست آمدن نخ از پنبه را به طور کامل برایم تعریف کرد . حالا می فهمم اگر خاک نبود لباس های پنبه ای ، پشمی ، ابریشمی و ... هم نبودند .

حالا فهمیدم اگر خاک نبود چند نفر بیکار می شدند . کارگران معدن ، کشاورزان ، دامداران ، لبنیات سازان  ، کارگران کارخانه های پارچه بافی ، کارخانه های چرم سازی ، قند و شکر سازی ، کارگران ساختمانی ، مهندسین کشاورزی ، مهندسین آب و فاضلاب ، کارگران و کارمندان شرکت نفت و گاز و خیلی افراد دیگر

دانش آموز دهم : اگر خاک نبود ،  نفت ، گاز ، گازوئیل و ... هم نبود چون ما دیگر خاکی نداشتیم که در آن چاه حفر کنیم .

دانش آموز یازدهم : اگر خاک نبود دنیا پر از سنگ های بزرگ و کوچک بود و راه رفتن ما خیلی سخت می شد و همه ی ما مجروح و زخمی می شدیم .

در ارزشیابی دیگر ازدانش آموزان  می خواهیم انواع خاک هایی را که در محیط زندگی آن ها وجود دارد نام ببرند .

تکلیف :

داستانی برای خاک بنویسند .

اسامی اشیائی را که از خاک و گل تهیه شده اند یا به خاک وابسته اند را در خانه پیدا کرده و لیست نمایند .

 

 

 

 

انرژی

پیش نیاز :

دانش آموز با مفهوم انرژی آشنایی داشته باشد .

ایجاد انگیزه :

نمایشی اجرا می کنیم که دانش آموز غذا نخورده و می خواهد هر کاری را انجام دهد توان ندارد . سپس بچه ها را سوق می دهیم به این سمت که غذا نخورده و انرژی یا نیرو ندارد .  سپس خوراکی های مفید و غیر مفید را یکی یکی نام  می بریم که همه بگوید این خوراکی انرژی دارد یا ندارد و تعریفی از اترژی ارائه می دهیم و تفاوت آن با کار را شرح می دهیم .

شروع تدریس :

از بچه ها می خواهم پانتو میمی  اجرا کنند .

اولی دوچرخه سواری می کند و ما به انرژی ماهیچه ای اشاره می کنیم و از مولاژ بدن انسان ، تصاویر ماهیچه ها و ... استفاده می کنیم .

دومی رانندگی را نمایش می دهد و به این ترتیب به قضیه ی مصرف بنزین اشاره می کند  و به مبحث مصرف انرژی سوخت و حرکت ماشین اشاره می کند .

سومی نقش فردی را که در پیاده روی شرکت کرده را بازی می کند  سپس دوباره  به  انرژی  ماهیچه ای  اشاره  می کنیم .  

چهارمی وارد اتاق تاریکی می شود و دنبال کلید برق می گردد و بعد از روشن شدن لامپ به انرژی الکتریکی اشاره می کنیم .

پنجمی جارو کردن را نمایش می دهد و کارهای دیگری را که می توانیم انجام دهیم را نشان می دهد .  سپس کلاس را به سمت انرژی ماهیچه ای در فعالیت های گوناگون  و روز مره سوق می دهیم .

ششمی تشنه است . آب میوه می گیرد و به انرژی الکتریکی اشاره می کند .

هفتمی احساس گرما می کند و کولر یا پنکه را روشن می کند و به انرژی الکتریکی اشاره می کند .

هشتمی احساس سرما می کند و بخاری را روشن می کند و به انرژی سوخت اشاره می کند .

نهمی گرسنه است . اجاق گاز را روشن می کند و غذا می پزد و به انرژی سوخت اشاره می کند .

دهمی لباسش چروک است . اتو را روشن می کند و به انرژی الکتریکی اشاره می کند .

یازدهمی یک روز طوفانی را نشان می دهد و تاثیر باد را بر روی اشیاء گوناگون را توضیح می دهد و به انرژی باد اشاره می کند .

دوازدهمی  نان را می خورد و به انرژی آب در گردانیدن آسیاب های قدیمی اشاره می کند و تصویر آن از یک کتاب داستان نشان داده می شود .

شروع تدریس :

فعالیت ( 1 ) : داخل حیاط می رویم به خورشید نگاه می کنیم . از گرمای آن احساس لذت در تابش به زمین صحبت می کنیم . اهمیت روشنایی روز و وابستگی آن به خورشید گفته می شود . سپس به گیاهان  ( درختان ، گل ها و ... ) اشاره می کنیم . دانش آموزان ارزش آن ها و موارد استفاده را بیان می کنند . آن گاه وجود خورشید را از هر نظر با اهمیت می دانیم . مثل :

-    رشد گیاهان و گل ها و ...

-    تولید کاغذ ، مداد و غیره از پوست درختان

-    تولید میوه و سبزی

-    تامین غذای جانوران مثل گاو و گوسفند و ....

-    تولید غذای ما انسان ها مثل گوشت ، سبزیجات ، میوه ها و غیره

-    تهیه ی لباس ما از پشم  ، پنبه  و ...

-    گرم کردن ساختمان ها و زمین  و ...

-    منبع نورو گرما

وموارد متعدد دیگرکه لیست می شوند و به صورت یک بروشور در می آید .

فعالیت ( 2 ) : در ادامه کتاب مفاهیم پایه در انرژی  ( انرژی خورشیدی ) نوشته ی ایان گراهام را به کلاس  آورده و آن را با کمک هم می خوانیم . مباحث این کتاب شامل موارد زیر می باشد :

خورشید سرچشمه ی انرژی :

نور خورشید در مقایسه با سوخت های فسیلی یا هسته ای ، بی ضررترین  شکل انرژی است  که به آن منبع تجدید پذیر می گویند .چون هرگز پایان نمی پذیرد و حضور آن همیشه تداوم دارد .همه می دانیم که عاقبت منابع دیگر پایان می پذیرند  ، مثلاً شاید از عمر نفت بیش از پنجاه سال باقی نمانده باشد یا حتی تا 300 سال دیگر منبع ذغال سنگ تمام شود . بنابراین با توجه به این دلایل استفاده از خورشید که هیچ گونه آلودگی نیز در محیط زیست پدید نمی آورد ، محور اصلی تامین انرژی در قرن حاضر انرژی خورشید ، باد و ...خواهد بود .

سپس در بحث انرژی خورشیدی و کره ی زمین نیز به موارد مهمی اشاره می کند . انرژی خورشید در خلاء نیز می تواند منتشر شود . نور خورشید آسمان را روشن می کند و خشکی ها و دریا ها را گرم می کند . هم چنین باعث پدید آمدن خشک سالی و آتش سوزی در جنگل می شود و نیز سرطان پوست ایجاد می کند .

تقریباً همه ی گونه های حیات جانوری و گیاهی روی زمین و نیز به خصوص زندگی ما فقط در پناه وجود گیاهان سبز می باشد . چرا که آن ها برای رشد خود قادر به استفاده از نور خورشید هستند . طی فرایندی به نام فتوسنتز ، گیاهان با استفاده از نور خورشید می توانند به کمک آب و دی اکسید کربن موجود در هوا غذا سازی کنند .  گروهی از حیوانات از گیاهان تغذیه می کنند و بعضی دیگر از آن ها نیز از همین  حیوانات گیاه خوار تغذیه می کنند .

جذب انرژی خورشید :

در این مبحث مناطق گوناگونی را از نظر جذب انرژی مورد بررسی قرار می دهد و می گوید بخش اعظم این انرژی به وسیله ی خشکی ها و اقیانوس ها ی نزدیک به خط استوا جذب می شود .

در ادامه به یکی از جلوه های انرژی خورشید به نام رنگین کمان اشاره می نماید و نحوه ی تشکیل آن را حاصل تابش نور خورشید به قطرات آب می داند .

هم چنین به این مقوله اشاره می کند که قرار داشتن در معرض مقادیر فراوان انرژی خورشید می تواند موجب نابودی درختان ، وقوع دوره های خشک سالی و ... شود .

این اشاره به همان مثل معروف دارد که هر گلی یک خاری دارد .

نیروی خورشید در تاریخ :

بیشتر تمدن های باستانی خورشید را به عنوان یک رب النوع تلقی می کردند و در واقع آن را می پرستیدند .

تصویری از یک تلسکوپ خورشیدی وجود دارد که برای دانش آموزان می تواند جالب و جذاب باشد . این تلسکوپ انرژی خورشیدی را بر روی دستگاه هایی که قدرت تابش و رنگ نور خورشید را اندازه گیری می کنند ، متمرکز می کند .

 طی قرون متمادی از انرژی خورشید برای خشک کردن هر چیزی از جمله گوشت و پوست حیوانات گرفته تا ابریشم  ، دانه های قهوه ، برگ چای و کتان استفاده می کردند . تصویری در کتاب است که خشک کردن ذرت زیر آفتاب را نشان می دهد .

سپس به آبگرمکن های خورشیدی تاکید می کند که اکنون در جهان حدود نیم میلیون دستگاه آبگرمکن خورشیدی موجود است .

یکی از روش های تهیه ی نمک استفاده از گرمای انرژی خورشیدی است . آب شور دریا را به داخل حوضچه های کم عمقی هدایت می کنند تا بر اثر تابش خورشید تبخیر شده و آنچه در کف حوض باقی می ماند بلور های نمک می باشد .

یک جعبه ی چوبی یا شیشه ای وجود دارد که باغبانان  با بهره گیری از آن می توانند انرژی خورشید را در خود جمع کنند و گیاهانی را در هوای خنک بهاری داخل آن قرار دهیم تا گرم شده و سریع تر از هوای آزاد رشد نماید .

از یک ورقه ی پلاستیکی استفاده می کنیم که روی شن های مرطوب بیابان با کمک خورشید تبخیر آب را در پی داشته و پس این بخار متراکم شده و به صورت قطرات آب در آید .

 

کوره ی خورشیدی :

از یک دیواره ی آینه ای متمرکز تشکیل شده است . طرز قرار گرفتن این آیینه ها به گونه ای است که می توانند انرژی خورشید را بر روی یک محل کوچک باز تابش کنند . این نوع جمع آوری ها بسیار گران قیمت می باشند چون تعدادی از این آیینه ها ، یا همه ی آن ها مجهز به موتور و تجهیزات ویژه هستند زیرا هماهنگ با حرکت خورشید در آسمان ، این آیینه ها نیز باید به طور خودکار بچرخند و رو


مطالب مشابه :


یادگیری با شیوه نوین

با نشان دادن تصاویر کتاب انرژی باد نوشته ی ایان در انرژی باد نوشته ی ایان گراهام




خورشید

یابد.حرکت شدید آن به باد انرژی خورشید ؛ (ایان + نوشته شده در پنجشنبه هشتم




برچسب :