مراقبت از نوزاد


تغذیه با شیر مادر، در غیاب خود مادر

دلتان برای همکاران و محیط کارتان تنگ شده؟ تصمیم گرفته‌اید به سر کار برگردید؟ پس باید برنامه شیردهی‌تان را تنظیم کنید. شاید توصیه‌هایی که من از کارشناسان و متخصصان اطفال در انجمن تغذیه با شیر مادر گرفتم، راهگشای شما باشد... حتما می‌دانید برای مواقعی که بیرون از منزل هستید باید شیرتان را دوشیده و ذخیره کنید...

تغذیه با شیر مادر، در غیاب خود مادر

اما این کار به این سادگی‌ها نیست و اصولی دارد. خانم دکتر در ابتدا لیستی از ظروف لازم را به من داد که شامل ظروف پلاستیکی یا شیشه‌ای با سرپوش محکم بود تا هوا در آن نفوذ نکند. یک‌سری کیسه‌های پلاستیکی مخصوص ذخیره شیر مادر نیز هستند که برای ذخیره کمتر از ۷۲ ساعت مناسب است. به من گفتند اگر دوشیدن با دست سخت است. باید پمپ مخصوص نیز بخرم. قبل از دوشیدن باید دست‌ها و ظروف را خوب شسته و آماده شویم. دوستان خوبم اگر شیر را در مقادیر کم ذخیره کنید، بهتر است و از دور ریختن شیر خورده نشده جلوگیری می‌شود.
بچه‌ها در هر وعده حدود ۶۰ تا ۱۲۰ میلی‌لیتر شیر می‌خورند بنابراین برای ذخیره شیر در وعده‌های ۶۰ میلی‌لیتری شاید لازم باشد چند بار در روز شیر خود را بدوشید و سپس همه را با هم در یک ظرف ذخیره کنید. البته به شرط اینکه شیر تازه دوشیده شده و گرم را قبل از اینکه با شیر قبلی مخلوط کنید حدود یک ساعت در قسمت اصلی بدنه یخچال بگذارید تا سرد شود و سپس به شیر دوشیده شده همان روز اضافه کنید.
اگر ساعت کاری شما طوری است که نیازی به فریز کردن شیر نیست، بهتر است بدانید شیر دوشیده‌شده‌تان در دمای اتاق ۲۵ درجه سانتی‌گراد حدود ۶ تا ۸ ساعت قابل نگهداری است ولی در این روزهای گرم حتما سرپوش شیر را قرار داده و آن را با یک حوله سرد پوشانده و در محل خنک اتاق نگهداری کنید. اگر شیر در کنار کیسه یخ باشد تا ۲۴ ساعت و اگر در دمای ۴ درجه یخچال باشد تا چهار روز قابل نگهداری است. رنگ شیر دوشیده شده‌تان از روزی به روز دیگر متفاوت است و به رژیم غذایی شما بستگی دارد. ممکن است آبی، زرد و یا قهوه‌ای باشد.
شیر ذخیره شده را قبل از دادن به شیرخوار به ملایمت نه با شدت تکان دهید تا چربی شیر که به قسمت بالای ظرف رفته با بقیه آن مخلوط شود. توجه کنید ذخیره شیر در مقادیر ۳۰ یا ۶۰ میلی‌لیتری باعث می‌شود شیرخوار ما تا زمانی که به منزل می‌رسیم چند بار شیر بخورد و خوشحال و راضی باشد. البته به خاطر داشته باشید بوی شیر تازه نسبت به فریز شده فرق دارد و شیرخوار تمایل دارد در مواقعی که به خانه می‌رسیم از گرمای بدن مادر و نوازش‌های او لذت ببرد و پستان مادر را بمکد.



پیوند عاطفی مادر با نوزاد نارس

نوزادان نارس- نوزادانی که زودتر از ۳۷ هفتگی به دنیا آمده اند- در معرض خطر بیشتر عوارض سلامتی هستند وممکن است لازم باشد مدتی را در بخش مراقبت های ویژه نوزادان بگذرانند تا به قدر کافی سالم شوند تا به خانه بروند

پیوند عاطفی مادر با نوزاد نارس

این توصیه ها با مادران نوزادان نارس کمک می کند تا با این کودکان در طول دوران بستری شدن در بیمارستان، پیوند عاطفی برقرار کنند:
 هر وقت که امکان پذیر به آرامی کودک تان را لمس کنید یا او را نوازش کنید.
 با کودک تان صحبت کنید، برای او قصه بگویید یا آواز بخوانید تا او به صدای آرامش بخش شما عادت کند.
 اگر به شما اجازه دادند، پوشک کودک تان را خودتان را عوض کنید.
 درجه حرارت بدن نوزاد را هنگامی موقعش فرا می رسد، خودتان اندازه بگیرید.
 در اولین حمام کردن نوزادتان مشارکت کنید.


مشکلات دوره نوزادی

معمولا برخی نوزادان تازه متولد شده با برخی بیماری ها دست به گریبانند. در این نوشتار به برخی از این بیماری ها، علائم و روش درمان آنها اشاره می شود...

مشکلات دوره نوزادی

● غلظت خون نوزاد

در این بیماری، نوزادان پرخون یا برافروخته به نظر می رسند.
▪ علائم: بی اشتهایی و اختلال در تغذیه، خواب آلودگی، تنگی نفس، کاهش قندخون، تشنج و کبودی در انتهای اعضای بدن.
▪ عوامل مساعدکننده عبارتند از: کوچک بودن جثه نوزاد، زندگی در ارتفاعات، تولد دیررس، شرایط خاص ۲ تا ۳ ساعت اول پس از تولد، انتقال خون از یک جنین به جنین دیگر در حاملگی دوقلویی، تاخیر در بستن بندناف پس از تولد، ابتلای مادر به دیابت، سندرم داون و اختلال های تیروئیدی.
▪ درمان: جایگزینی خون با سرم، آلبومین یا تعویض کامل خون.

● فتق های دیافراگم

انتقال محتویات شکم به داخل قفسه سینه، فتق دیافراگم نامیده می شود که ممکن است به صورت مادرزادی یا بر اثر ضربه به دیافراگم ایجاد شود. این نوع فتق در سمت چپ شایع تر بوده و مرگ و میر ناشی از آن حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد است.
▪ علائم: تنگی نفس شدید بخصوص در چند ساعت اول پس از تولد، شنیدن صدای روده از سینه، شکم قایقی.
▪ درمان: باید جراحی شود.

● کبودی نوزاد

رنگ آبی دست و پا و سرخ بودن بدن هنگام تولد، طبیعی است ولی کبودی در مرکز بدن، غشاهای مخاطی و زبان ممکن است نشانه وجود یک اختلال زمینه ای جدی باشد که شایع ترین علت آن، بیماری های قلبی ـ ریوی است.

● نوزاد شل

سستی نوزاد ممکن است گذرا باشد و مشکلی در آینده ایجاد نکند یا این که ضایعه ای جدی و دائمی باشد. بیماری هایی که ممکن است سبب ایجاد شلی در نوزاد شوند، عبارتند از: ضایعات نخاعی بر اثر ضربه، بیماری های خود ایمنی و بیماری های عضلانی مادرزادی.
▪ علائم: نوزاد هوشیار به نظر نمی رسد، گریه ضعیف، مشکلات تنفسی، دشواری بلع بزاق، تشنج و رفلکس های ضعیف.
▪ درمان: دارو تجویز می شود ولی درمان قطعی ندارد.

● نوزاد نارس

بیشتر نوزادان کم وزن، دوره نوزادی را بدون عواقب درازمدت پشت سر می گذارند. کوچک ترین نوزادان در معرض بالاترین خطر هستند.
▪ عواقب درازمدت عباتند از: اختلالات چشمی نوزادان همراه با نابینایی، ناشنوایی، بزرگی یا کوچکی جمجمه، عقب ماندگی ذهنی، فلج مغزی، سندرم روده کوتاه و عدم رشد.

● کاهش قندخون

کاهش قند خون در دوره نوزادی شایع است. نشانه های آن معمولا در روزهای اول و دوم به وجود می آید و از بیماری بدون علامت تا گرفتاری های دستگاه عصبی مرکزی و قلبی ـ ریوی متغیر است.
▪ علائم: شل بودن نوزاد، خواب آلودگی، بی تفاوتی، بی اشتهایی، لرزش، تشنج، نارسایی قلبی، افزایش ضربان قلب، کبودی یا رنگ پریدگی، وقفه تنفسی و تعریق شدید.
▪ درمان: تغذیه زودرس، شدت عوارض را کاهش می دهد و گاه تجویز گلوکز لازم است.


تمریناتی برای داشتن نوزادی باهوش

آغوش  پدر یا مادر نشاط  و شادابی کودکان را دوچندان می کند.  ماساژ کودک نیز وسیله ای است  برای  ارتباط جسمانی  فرزند با والدین که آرامش زیادی را به او هدیه می دهد...

تمریناتی برای داشتن نوزادی باهوش

تحقیقات  نشان  داده  است لمس  و ماساژ  کودک  یکی از بهترین  راه های  تحریک حس لامسه و  افزایش رشد  مغزی  او است.
ماساژ باعث  ترشح  هورمون اندورفین و اکسی  توسین در بدن شیرخوار شده و علاوه بر کاهش  درد تأثیر بسزایی  در افزایش آرامش وی دارد.
لمس  کودک  او را نسبت  به اطرافیان و  جسمش  آگاه  کرده  و رشد جسمانی کودک را نسبت  به هم سن و  سالانش تسریع می کند.
تحریک حس لامسه کودکان با استفاده از ماساژ با اثر بر سلول های مغزی، میزان هوشیاری کودک  را افزایش داده و  او را نسبت  به دنیای پیرامونش آگاه  تر می کند بطوری که پس از گذشت چند ماه  کودک  به کنجکاوی  بیشتری پرداخته و  سعی می کند  با لمس اشیای اطرافش، خود تجربه کردن را آغاز  کند.



حقایقی درباره چشم های نوزادان

تکامل دید نوزاد و کودک امری بسیار پیچیده و پیشرفته است که با تکامل چشم ها و مراکز اختصاصی مغزی و تحت فرمان ژنتیکی انجام می شود. چند روز پس از تولد، نوزاد در مقابل نور شدید باید چشمک بزند...

حقایقی درباره چشم های نوزادان

مردمک نوزاد در تولد در مقابل نور باز و بسته می شود ولی این فعل و انفعال به علت تنگی شدید مردمک ممکن است مورد توجه والدین واقع نگردد. در ۶ هفتگی، نوزاد باید به نگاه والدین توجه کند و دید خودش را متوجه آنها نماید. در ۲ یا ۳ماهگی باید اشیای رنگی را مورد توجه قرار دهد و آنها را لمس کند.
حرکات غیرمتقارن دو چشم و احساس لوچ بودن چشم ها در نوزاد تا ۴ماهگی غیرطبیعی نیست ولی پس از ۴ماهگی اگر چشم انحراف داشته باشد، قطعا طبیعی نبوده و باید به چشم پزشک متخصص ارجاع شود.
عدم توجه به والدین در چند هفتگی و مالش شدید چشم ها با دست علایم عدم دید طبیعی در نوزاد است و باید به آن توجه خاص کرده و به چشم پزشک مراجعه کرد. حرکات چرخشی چشم ها (نیستاگموس) که در ۲ماهگی آغاز می شود نیز طبیعی نیست و باید به چشم پزشک مراجعه کرد. در تولد، رنگ قرنیه، عدسی چشم و محیط درونی چشم شفاف است و هرگونه کدورت و سفیدی در این مسیر غیرطبیعی بوده و لازم است نوزاد معاینه دقیق شود.
رنگ عنبیه نوزادان اکثرا در اثر تشکیل نشدن سلول های رنگینه ای سطحی عنبیه کم رنگ و اکثرا آبی رنگ است که به مرور با تشکیل سلول های رنگینه ای پررنگ می شود. در تولد قطر چشم نوزاد (از جلو به عقب) کوتاه تر از قطر چشم بزرگسالان است. ۱۷۰۳ میلی متر در مقابل ۲۳میلی متر بزرگسالان که باعث دوربینی شدید نوزادان می شود.
این دوربینی به مرور با بزرگ شدن قطر چشم در کودکی کاهش یافته و ناپدید می شود که می تواند حتی به نزدیک بینی (میوپی) تبدیل شود مسیر خروج اشک از چشم که از کانال هایی به داخل بینی راه دارد، در تولد تکامل یافته ولی ممکن است این مسیر خوب باز نباشد و اشک در چشم باقی بماند ولی به علت ترشح نشدن اشک در چند هفته اول تولد ممکن است به این امر توجه نشود و در ماه های بعد از تولد متوجه آن شویم. والدین می توانند با مالش این مسیر خروجی اشک که از فضای بین چشم و بینی از بالا به پایین به طرف بینی پیش می رود، با مالیدن انگشت یا که از بالا به پایین به باز شدن و به جریان افتادن این مسیر خروجی اشک کمک کنند.
یک نوزاد نارس با وزن کم (حدود ۱۵۰۰گرم و سن کمتر از ۷ماه جنینی) حتما باید به وسیله چشم پزشک متخصص بررسی شود، به دلیل اینکه تکامل شبکیه تا تولد کامل نیست و تولد زودرس باعث تشکیل بافت ها و عروق غیرطبیعی در سطح شبکیه می شود که نهایتا می تواند به خون ریزی و کنده شدن شبکیه منجر شود. توسط درمان لیزری می توانیم از این گونه عوارض جلوگیری نماییم.
والدین باید به هر عارضه و هر نوع امر غیرطبیعی در چشم های نوزاد و فرزند خود توجهی خاص و دقیق داشته باشند، چرا که اکثر این عوامل در صورت تشخیص به موقع قابل پیشگیری و حتی درمان است



وقتی نوزادتان بی دلیل گریه می کند!!

هنگامی که نوزادمان نه گرسنه است و نه خود را خیس کرده است ، ازکجا بفهمیم که برای چه چیزی گریه می کند؟
شایعترین و شناخته شده‌ترین علت، «گرسنگی» است...

وقتی نوزادتان بی دلیل گریه می کند!!

«خیس بودن» پوشک نوزاد هم او را ناراحت می‌کند. گاهی اوقات «ادرار سوختگی» نوزاد آنچنان او را بی‌قرار و بی‌تاب می‌کند که خواب و آرامش را از او و پدر و مادرش سلب می‌کند.
مسائل گوارشی نوزاد مثل «کولیک‌های شبانه»، «نفخ شکم»، «ترش کردن و بالا آوردن شیر» و «عدم دفع مدفوع» هم از علل گریه‌های ادامه‌دار برخی نوزادان است.
در بعضی شرایط «احساس سرما یا گرما»، در نوزاد باعث ناراحتی و بی‌قراری می‌شود. اما بعضی وقت‌ها هم جنبه‌های روانی تاثیرگذار می‌شوند.
مثلاً «عصبانیت یا استرس مادر» به نوزاد منتقل می‌شود و آرامش او را به هم می‌زند دیگر اینکه بی‌توجهی به خواست نوزاد و تعلل در پاسخ به نیازهای او باعث «عصبانیت و خشم» او می‌شود و به اصطلاح با پدر و مادر لج می‌کند.
اما بعضی وقت‌ها هم گریه نوزاد ناشی از «درد» یا «تب و بیماری» است که حتماً باید جدی گرفته شود تا خدای ناکرده پشیمانی به بار نیاورد!


بهترین وضعیت برای خواب نوزاد

بهتر است کودک را عادت دهید به جهات مختلف خوابانده شود چون استخوان‌های جمجمه نرم است، به خصوص اگر نوزاد نارس باشد. اگر همیشه یک طرف بخوابد، بعد از مدتی عضلات او به همان حالت عادت کرده و حالت شل یا سفت پیدا می‌کنند. فشار روی یک نقطه سر کمی استخوان را صاف‌تر می‌کند...

بهترین وضعیت برای خواب نوزاد

 خواباندن نوزاد به جهات مختلف خوب است اما اگر والدین فکر کنند خواباندن به یک جهت سبب برطرف شدن شکل نامناسب سر می‌شود و می‌توانند به سر بچه شکل دهند، این‌طور نیست و باید بدانند که این یک عقیده غلط است.

بهتر است کودک را عادت دهید به جهات مختلف خوابانده شود چون استخوان‌های جمجمه نرم است، به خصوص اگر نوزاد نارس باشد. اگر همیشه یک طرف بخوابد، بعد از مدتی عضلات او به همان حالت عادت کرده و حالت شل یا سفت پیدا می‌کنند. فشار روی یک نقطه سر کمی استخوان را صاف‌تر می‌کند. خواباندن نوزاد به جهات مختلف خوب است اما اگر والدین فکر کنند خواباندن به یک جهت سبب برطرف شدن شکل نامناسب سر می‌شود و می‌توانند به سر بچه شکل دهند، این‌طور نیست و باید بدانند که این یک عقیده غلط است.

هر روز به کودکتان دوغ بدهید
کودکانی که روز خود را با نوشیدن دوغ آغاز می‌کنند با احتمال 20 درصد، کم‌تر به عفونت‌های گوناگون مانند عفونت‌های گوش یا سینوس دچار می‌شوند. نوشیدنی‌هایی مانند دوغ که در طی چند سال گذشته علاقه‌مندان زیادی پیدا کرده، می‌توانند میزان ابتلا به بیماری‌های عفونی مختلف مانند آنفولانزا و اسهال را کاهش دهند. این بیماری‌ها به شدت در میان کودکان شایع هستند و ممکن است بعضی از آن‌ها را چند بار در سال دچار خود کنند.

نوزادان حتی در خواب هم می‌آموزند
نوزادان از روزهای اول و دوم زندگی فرایند یادگیری را آغاز می‌کنند و مغز آنها یک کار مداوم خستگی ناپذیر را نشان می‌دهد. به طوری که حتی در مدت خواب نیز به پردازش اطلاعات ادامه می‌دهند. محققان واکنش‌های 26 نوزاد تازه متولد شده (13 تا 73 ساعت اول زندگی) را در مدت خواب بررسی کردند و وجود یک فعالیت مغزی چشمگیر را حتی در این لحظات مشاهده کردند. دانشمندان برای نوزادان موسیقی پخش کردند و سپس به روی پلک‌های بسته آنها به مهربانی دست کشیدند. پس از 20 دقیقه زمانی که محققان مجددا همان ملودی را برای نوزادان پخش کردند 24 نوزاد فوراً چشمان خود را بر پایه نت‌های موسیقی روی هم فشار دادند. همچنین این نوزادان در زمان گوش دادن به لالایی هم به طور خودکار واکنش‌های مشابهی را نشان دادند. توانایی یادگیری نوزادان تنها در زمان بیداری نیست و بنابراین در اولین روزهای زندگی، واکنش مغز به عملکردهای مختلف بسیار بالا است.

رابطه سیگار و افسردگی نوزاد
سیگار کشیدن مادران باردار خطر ابتلای فرزندان آنها به مشکلات روانی در دوران کودکی و نوجوانی را افزایش می‌دهد. کودکانی که قبل از تولد در معرض استنشاق نیکوتین بوده‌اند، امکان ابتلا آنها به مشکلات روانی تا 32 درصد افزایش می‌یابد که این رقم در خصوص مادرانی که روزانه یک بسته کامل سیگار مصرف می‌کنند تا 44 درصد نیز مصداق پیدا می‌کند. امکان ابتلا نوزادان مادران سیگاری به بیش فعالی و افسردگی بیشتر از دیگر اختلالات روانی است.

راه درمان «اسهال تابستانی» کودک
چاقله بادام و گوجه سبز به عنوان نوبرانه‌های تابستان است و علاقه کودکان به مصرف این خوردنی‌ها باعث شده که ابتلای آنها به اسهال که معمولا در فصل تابستان شیوع پیدا می‌کند، از بهار آغاز شده بود. خوردن میوه‌های تابستانی منجر به دل درد، اسهال و استفراغ در کودکان می‌شود. حضور کودکان در بوستان‌ها و استفاده از آب‌های غیر آشامیدنی به عنوان یکی دیگر از دلایل ابتلا به اسهال در تابستان است و استفاده از استخرهایی که آب بهداشتی ندارند باعث شده فصل تابستان بیشتر شاهد موارد ابتلا به اسهال در کودکان باشیم. خوددرمانی مادران متناسب با آموخته‌های پزشکان برای مداوی اسهال کودکان مفید است. محلول «اوآراس» به عنوان تنها داروی مفید درمان اسهال در کودکان بوده و البته شیوع اسهال در کودکان ایرانی کاهش یافته اما ابتلا به یبوست در حال افزایش است.

شکر، درد تزریق را برای کودک کم می‌کند
مصرف شکر می‌تواند درد ناشی از تزریق را کاهش دهد. کودکانی که قبل از تزریق مقدار بسیار کمی شکر دریافت کرده‌اند با احتمال کم‌تری گریه می‌کنند. این ماده شیرین می‌تواند قبل از تزریق و واکسیانسیون به کودکان داده شود و با این کار می‌توان درد ناشی از تزریق را در نوزادان نیز کاهش داد. در صورتی که کودکان قبل از تزریق مقدار بسیار کمی شکر بخورند احتمال گریه کردن آن‌ها بر اثر درد تا 50 درصد کاهش پیدا می‌کند. دادن نصف قاشق چای‌خوری شکر به کودکان برای کاهش درد ناشی از تزریق کافی است.

گلودرد کودک را جدی بگیرید
گلودرد پیشرونده کودکان، در صورتی که با انسداد راه هوایی و تب همراه باشد، امکان دارد به علت نوعی باکتری به نام هموفیلوس یا همان آنفلوانزای نوع B باشد که بسیار خطرناک است و پزشکان باید فرق آن را با خروسک، با دقت تشخیص بدهند. این باکتری یک عفونت ناگهانی و تهدیدکننده زندگی درکودکان است که در گلو روی می‌دهد. شایع‌ترین سن ابتلا به این بیماری که امکان دارد به مرگ هم بیانجامد یک سال و نیم تا 7 سالگی است که با گلودرد پیشرونده سریع آغاز می‌شود. پس والدین باید گلودرد پیشرونده کودک خود را جدی بگیرند.

وقتی نوزاد سکسکه می‌کند نگران نشوید!
سکسکه نوزادان بیشتر از اینکه خودشان را ناراحت کند٬ پدر و مادر را نگران می‌کند. طبیعی است که هر مشکلی برای نوزاد پیش می‌آید مضطرب شوید. با این وجود سکسکه در نوزادان طبیعی است چون بدن آنها هنوز کامل نشده است. نگران نباشید و این روش‌های ساده را امتحان کنید تا سکسکه را دور کنید. وقتی نوزاد سکسکه می‌کند نگران نشوید. تا زمانی که سکسکه بند بیاید نوزاد را آرام کنید. مطمئن شوید که نوزاد شما بعد از هر بار شیر خوردن آروغ می‌زند. آروغ زدن احتمال ابتلا به سکسکه را کاهش می‌دهد. درمان سکسکه در نوزادان مانند بزرگسالان نیست. در سنین بالاتر لازم است کمی حواس آنها را پرت کنید تا سکسکه نکنند. گاهی 20 - 15 دقیقه شیر دادن یکسره به نوزاد می‌تواند سکسکه ایجاد کند.


چرا به نوزاد آب قند ندهم؟

محققان توصیه می کنند حتی اگر کودکتان دل درد داشت نیز به او آب قند ندهید،چرا؟آب قند در افزایش وزن نوزاد نقشی ندارد؛ اگرچه ممکن است موقتاً جلوی گریه نوزاد گرسنه را بگیرد. نوزادانی که فقط شیر مادر می‌خورند افزایش وزن بهتری نسبت به نوزادانی که همراه شیرمادر آب قند هم می‌خورند، دارند...

چرا به نوزاد آب قند ندهم؟

اگر به مدت طولانی به نوزاد خود آب‌قند بدهید چهره نوزاد شما به ظاهر، اصطلاحاً «تپل» می‌شود. اما این گونه‌های پف‌آلود نه تنها دلیل سلامت نوزاد نیست بلکه نشان از سوءتغذیه او دارد و همچنین این نوزادان معمولاً در قسمت سرین و پاها دچار سوختگی می‌شوند.
آب قند به دلیل شیرینی جلوی اشتهای نوزاد را می‌گیرد و ممکن است نوزاد شیرینی آب قند را به شیرینی شیر مادر ترجیح داده و از خوردن شیرمادر امتناع کند.
علاوه بر این چون آب قند معمولاً با شیشه و پستانک به نوزاد داده می‌شود، ممکن است نوزاد راحت‌طلب سرپستانک را به زحمت مکیدن سینه مادر ترجیح دهد. نیز برخلاف تصور برخی، آب قند هم باعث افزایش زردی نوزاد زرد و هم باعث افزایش نفخ و دل درد او خواهد شد.


تمامی حس های نوزاد من

۵حس نوزادی که به دنیا می آید هنوز کامل نیست. روند تکامل حس ها جاده درازی است که از رحم و دوران جنینی آغاز می شود و به ترتیب ابتدا حس لامسه، بعد چشایی، شنوایی، بویایی و در نهایت بینایی تکامل پیدا می کند. هنگام تولد برخی از این حس ها بیش از سایرین به تکامل رسیده اند و حساس ترند...

تمامی حس های نوزاد من

● لامسه: حس لامسه اولین حسی است که در جنین شروع به شکل گیری می کند. از ماه دوم بارداری، وقتی جنین در داخل مایع آمینوتیک حرکت می کند، می تواند حرکت مایع روی بدنش را حس کند. در ماه چهارم بعد از تولد او قادر است با تکان دادن انگشتان بدنش را لمس کند و در اینجاست که تماس پوست به پوست، نوازش، ماساژ و... اهمیت ویژه ای پیدا می کند. زیرا در پی تکامل حس لامسه فرزند شما از این حرکات لذت می برد. اگر دقت کرده باشید در این ماه فرزند شما علاقه ویژه ای به مالیدن صورت خود به گردن و سینه شما حین خوابیدن دارد. او از لمس کردن پوست شما لذت می برد.
● چشایی: از هفته ۱۱ بارداری به بعد جنین تقریبا می تواند تمامی مزه هایی را که ما حس می کنیم، حس کند. در واقع او به کمک مایع آمینوتیکی مزه تمام آنچه را شما می خورید، می فهمد و می تواند به خوبی مزه شیرین، شور، تلخ و ترش را از هم تشخیص دهد و جالب اینجاست که علاقه خاصی نیز به مزه شیرین دارد و از مزه ترش و تلخ بیزار است. اگر بعد از تولد تصمیم گرفتید فرزندتان را با شیر خودتان تغذیه کنید بهتر است بدانید او می تواند مزه تمام آنچه را شما می خورید حس کند زیرا مزه غذاها به شیر هم منتقل می شود.
● بویایی: هنگام تولد زمانی که بندناف جدا می شود، نوزاد شما شروع به تنفس می کند. او پیش از این نیز می توانست بوی خوب و بد را از هم تشخیص دهد. فهمیدن این موضوع کار سختی نیست. مقداری وانیل، بعد یک تخم مرغ گندیده را جلوی بینی او بگیرید تا عکس العملش را ببینید. نوزادان عاشق بوی مادران شان هستند. از ۶ روزگی به بعد او بوی مادر را تشخیص می دهد و با آن آرامش می یابد. حتی داشتن روسری یا لباس مادر در کنار او می تواند سبب آرامش او شود.
● شنوایی: جنین در رحم می تواند صدای قلب مادر را بشنود. هنگام تولد او تفاوت بین صداهای زیر و بم، زبان، مادری و زبان خارجی را متوجه می شود. بعد از مدتی صدای مادر یا صدای موسیقی که هنگام بارداری مادر به آن گوش می داده را تشخیص می دهد. صداهای بلند می تواند همان روزهای بعد از تولد او را بترساند و اگر برای او لالایی بخوانید متوجه می شود. نکته بسیار جالب اینکه صداهای آشنا آنها را یاد عمل های خوشایند می اندازد. به عنوان نمونه شنیدن صدای آب، حمام را برایش تداعی می کند و صدای ظروف، غذا را! صحبت کردن والدین با هم، صدای تلویزیون و حتی صدای قدم های شما به او می فهماند تنها نیست و همین موضوع برای او خوشایند است. اما مراقب باشید صداهای بلند می تواند به شنوایی او آسیب برساند.
● بینایی: آخرین حسی که در دوران جنینی تکامل می یابد حس بینایی است. گرچه موقع تولد، نوزاد تنها تا ۳۰ متری خود را می بیند و فراتر از آن برایش تار است با این حال حتی در مسافت طولانی فرق نور با تاریکی و حتی فرم افراد را تشخیص می دهد. از ۳ ماهگی او می تواند بهتر ببیند و مادر و پدربزرگ، والدین و خواهر و برادرها و تقریبا کسانی که از او مراقبت می کنند را می شناسد و خنده او نشانه همین شناخت است. از ۳ ماهگی به بعد او می تواند اسباب بازی های رنگی با اشکال متفاوت را از هم تشخیص دهد.



نوزاد تا شش ساعت پس از تولد نباید شسته شود

استاد دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی گفت: بر روی بدن نوزاد چربی‌هایی به نام «ورنیکس» وجود دارد که درجه حرارت بدن طفل را حفظ می‌کند؛ به همین دلیل اگر این چربی‌ها به هر دلیلی تا 6 ساعت پس از تولد از بین برود، موجب کاهش درجه حرارت بدن نوزاد می‌شود...

نوزاد تا شش ساعت پس از تولد نباید شسته شود

محمدحسین سلطانزاده در گفت‌وگو با فارس با بیان اینکه نوزاد تا 6 ساعت پس از تولد به هیج وجه نباید شسته شود، اظهار داشت: روی پوست نوزاد چربی‌هایی به نام ورنیکس وجود دارد که درجه حرارت بدن طفل را حفظ می‌کند؛ به همین دلیل اگر این چربی‌ها به هر دلیلی تا 6 ساعت پس از تولد از بین برود، موجب از دست رفتن درجه حرارت بدن نوزاد می‌شود.
وی گفت: متأسفانه در اکثر بیمارستان‌ها این مسئله رعایت نمی‌‌شود و نوزاد را پس از به دنیا آمدن می‌شویند، این اقدام باعث می‌شود که دانه‌های چربی روی پوست بدن از بین رفته و درجه حرارت بدن نوزاد پایین بیاید.
این استاد دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی بی‌حالی، خواب‌آلودگی، رنگ پریدگی، کبودی صورت، قرمزی دست و پا و کند شدن تنفس را از عوارض کاهش درجه حرارت بدن نوزاد دانست و خاطرنشان کرد: در بعضی از موارد کاهش درجه حرارت بدن نوزاد به حدی است که منجر به شوک طفل می‌شود؛ به همین دلیل نقش دانه‌های چربی بر روی بدن نوزاد برای حفظ درجه حرارت بسیار بااهمیت است و مسئولان بیمارستان‌ها و زایشگاه‌ها باید به این نکته توجه لازم را داشته باشند.



سلامت شیرخوار از ادرارش پیداست!

شیرخوار ممکن است بین ۴ تا ۱۰ بار در روز ادرار کند. اگر کودک بیمار یا تب دار یا هوا بیش از حد گرم باشد، دفع ادرار ممکن است به نصف میزان طبیعی برسد. این کار نباید دردناک باشد...

سلامت شیرخوار از ادرارش پیداست!

اگر هر علامتی نشان دهنده ناراحتی کودک هنگام ادرار مشاهده کردید به متخصص کودکان مراجعه کنید چون ممکن است نشانه عفونت یا سایر مشکلات دستگاه ادراری باشد
در شیرخوار سالم، ادرار به رنگ زرد کمرنگ تا پررنگ است. هر چه ادرار تیره تر باشد، غلظت آن بیشتر است و این حالت وقتی کودک مایعات کمتری خورده باشد، دیده می شود. گاهی پوشک رنگ صورتی به خود می گیرد که ممکن است با خون اشتباه شود در حالی که به دلیل غلظت بیش از حد ادرار است. تا زمانی که نوزاد حداقل ۴ بار در روز ادرار می کند، جای نگرانی نیست ولی اگر صورتی بودن رنگ ادرار ادامه پیدا کرد، با متخصص اطفال مشورت کنید.
قبل از تعویض پوشک کودک باید مطمئن شوید تمام وسایل لازم در دسترس هستند. هرگز کودک را حتی برای یک ثانیه روی میز تعویض تنها رها نکنید. شیرخوار خیلی زود غلت زدن را یاد می گیرد بنابراین بهتر است همه وسایل هنگام تعویض پوشک کنارتان باشد.
تشخیص زمان خیس شدن پوشک های یکبار مصرف جدید دشوار است بنابراین نباید منتظر پس دادن و مشخص شدن نم روی لباس باشید.
تا آنجا که امکان دارد بگذارید پای کودک هوا بخورد. وقتی او را تمیز و خشک کردید، بدون پوشک روی تشکچه بخوابانید تا کمی بازی کند. این کار را حداقل هر بار ۲۰ دقیقه چند دفعه در روز انجام دهید. قبل از اینکه پوشک او را ببندید به پاهای او کرم محافظ پوست بزنید. اگر لکه های کوچک قرمزی دیدید به پزشک مراجعه کنید چون ممکن است لکه های عفونت مخمر مانند قارچ باشند و لازم باشد دارو تجویز شود.


مراقبت از پوست نوزادان در روزهای سرد

پوست انسان، از لایه های مختلفی تشکیل شده و کارکردهای فراوانی دارد، بنابراین مراقبت از سلامتی و عملکرد آن ضروری است که باید از نخستین روزهای تولد به آن توجه شود...

مراقبت از پوست نوزادان در روزهای سرد

پوست نوزاد با پوست افراد بزرگسال متفاوت است بنابراین مراقبت ویژه ای را می طلبد، مخصوصاً در فصل زمستان که کاهش دما و رطوبت و بادهای سرد زمستانی بشدت پوست را خشک کرده و باعث سوزش، خارش و التهاب آن می شود.
استفاده از مرطوب کننده مخصوص نوزاد پس از استحمام، برای بازگرداندن رطوبت از دست رفته هنگام شست وشوی بدن وی و اجتناب از بیرون بردن نوزاد پس از حمام کردن، دو مسئله مهمی است که از التهاب و خشکی پوشت نوزاد جلوگیری می کند، بهتر است محصولات بهداشتی انتخاب شود که حاوی ویتامین آ و ای بوده و مخصوص نوزادان باشد.
پوشاک مناسب شامل کاپشن، کلاه، شال گردن و دستکش که سبک و نرم باشند علاوه بر جلوگیری از نفوذ بادهای سرد زمستان به پوست نوزاد، از ابتلا به دیگر بیماری های شایع در فصل زمستان نیز پیشگیری می کند.
علاوه بر آن استفاده از یک لباس بافتنی نرم و نازک به منظور پوشاندن قسمت پائین صورت نوزاد و گردن وی و یک شلوار نخی نرم زیرشلوار اصلی و قرار دادن جوراب وی زیرشلوار از دیگر نکاتی هستند که از نفوذ بادهای سرد زمستانی به پوست نوزاد جلوگیری می کند.


پهن شدن سر نوزاد (علل و پیشگیری)

پهن شدن وضعیتی سر نوزاد در روزهای اول زندگی به علت نوع خواباندن او، ممکن است رخ دهد یکی از علت ‌های این پهن شدن سر، خواباندن نوزاد به پشت است...

(پهن شدن سر نوزاد (علل و پیشگیری

 در دهه 1990 میلادی، یک بررسی بزرگ نشان داد که خواباندن نوزاد روی شکم، احتمال وقوع " نشانگان مرگ ناگهانی نوزاد" را بالا می‌برد. از آن هنگام به بعد به والدین توصیه شد که برای جلوگیری از این عارضه، نوزادان را به روی شکم نخوابانند و به پشت بخوابانند. در نتیجه به موارد " پهن شدن وضعیتی سر نوزاد " افزوده شده است.
با توجه این که ایمنی نوزاد شما در صدر اولویت‌ ها قرار دارد، شما باید همچنان نوزادتان را به پشت بخوابانید، هر چند که سر او به طور گذرا تغییر شکل پیدا کند.
وقتی کودک شما به اندازه کافی بزرگ شد که خودش روی شکم‌ اش بچرخد، می ‌توانید به او اجازه دهید در این وضعیت بماند اما حتی در این موقع هم باید او را در ابتدا به پشت بخوابانید.
برخی از موارد این نوع تغییر شکل جمجمه نوزاد نیاز به درمان دارد. برای درمان از وسیله‌ ای به نام " باند جمجمه‌ای " استفاده می ‌کنند که مانند یک کلاه ‌خود کوچک روی سر نوزاد گذاشته می‌ شود اما در بسیاری از نوزادان این تغییر شکل سر با رشد بیشتر سر و متحرک شدن بیشتر نوزاد خود به خود برطرف می ‌شود.
یک علت دیگر شایع پهن شدن سر نوزاد خوابیدن او به یک طرف است. بسیاری از نوزادن ترجیح می‌ دهند به یک طرف بخوابند:
* در برخی از نوزادان ممکن است علت این امر، سفت بودن عضلات یک طرف گردن باشد و متخصص اطفال ممکن است ورزش ‌های کششی گردن برای حل این مشکل تجویز کند.
* در موارد دیگر، این ترجیح نوزاد به گرداندن سر به یک طرف ممکن است به عوامل محیطی مربوط باشد. برای مثال، اغلب نوزادان به سمت صدای مادرشان بر می ‌گردند، بنابراین اگر گهواره نوزاد در کنار تخت ‌تان است، می ‌توانید نوزاد را از آن طرف گهواره بخوابانید تا هنگامی که صدای شما را می‌ شنود، سرش را در جهت مخالف هم بگرداند.
* صرف زمان شیردادن نوزاد از سینه هم به پیشگیری از تغییر شکل سر نوزاد کمک می ‌کند.
خبر خوب این است که اگر این مشکل را زود تشخیص دهند، یعنی هنگامی که سر نوزاد هنوز نرم و شکل ‌پذیر است، انجام اقدامات ساده ‌ای مانند آن هایی که ذکر کردیم، در اغلب موراد موفقیت‌ آمیز است.
همچنین در مورد نگرانی‌ های خود با متخصص اطفال صحبت کنید تا نوزاد را از لحاظ عوارض احتمالی زمینه‌‌ ساز تغییر شکل سر او مورد بررسی قرار دهد.


رنگ مورد علاقه کودکان شیرخوار

نتایج تحقیقات نشان داده که کودکان شیرخوار نه تنها کور رنگ نیستند بلکه نسبت به رنگ های آبی، قرمز، ارغوانی و نارنجی علاقه بیشتری نشان می دهند...

رنگ مورد علاقه کودکان شیرخوار

برخلاف تصور برخی که گمان می کنند نوزادان و کودکان شیرخوار رنگ ها را نمی بینند و رنگ های مختلف در روحیه آنها بی تاثیر است، نتایج تحقیقات نشان داده که کودکان شیرخوار نه تنها کور رنگ نیستند بلکه نسبت به رنگ های آبی، قرمز، ارغوانی و نارنجی علاقه بیشتری نشان می دهند و تمایل چندانی به دیدن رنگ های خاکستری و قهوه ای ندارند.
محققان در تحقیقات خود رنگ های مختلفی را روی صفحه نمایش به شیرخواران 4 ماهه نشان دادند و واکنش آنها را با اندازه گیری زمان و نحوه نگاه آنها به تصویر، مورد بررسی قرار دادند.بر اساس این گزارش، نتایج پژوهش بر روی 250 کودک شیرخواره نشان می دهد ، هر شیرخوار واکنش ویژه خودش را از رنگها نشان می دهد به گونه ای که برخی کودکان شیرخوار تنها به یک رنگ و برخی دیگر به چند رنگ علاقه دارند. ب
ر پایه این گزارش، محققان می گویند : اگر به یک کودک رنگ آبی را و سپس رنگ های آبی روشن و تیره را نشان دهیم، نوزاد واکنش مشابهی داشته و زود خسته می شود اما اگر پس از رنگ آبی، رنگ سبز نشان داده شود، نوزاد سر خود را بالا می آورد و به این رنگ جدید خیره می شود.


این هشت کالای بچگانه را نخرید

نوزاد پس از تولد به آن نیاز دارد تهیه شود. درست است که با تولد بچه به کالاها و محصولات زیادی نیاز پیدا می‌کنیم اما برخی از اقلام هستند که خیلی مورد نیاز بچه نیستند و استفاده چندانی ندارند...

این هشت کالای بچگانه را نخرید

برخی فقط زمان بسیار کوتاهی کاربرد دارند. برخی هم همیشه گوشه‌ای می‌مانند و هیچ وقت استفاده نمی‌شوند. بهتر است هنگام خرید سیسمونی به این موضوع دقت کنیم و فقط وسایل کاربردی که برای کودک ضرر ندارند و ایمنی و سلامت او را به خطر نمی‌اندازند خریداری کنیم. برای آشنایی با چند نمونه از محصولاتی که خریدش برای بچه بی‌فایده یا حتی مضر است با ما همراه شوید.
1.پودر بچه: پودر بچه، یکی از محصولات غیرکاربردی است که در خرید سیسمونی تهیه می‌شود. قبلا از پودر بچه برای برطرف کردن عرق‌سوز و راش‌های پوستی بچه‌ها استفاده می‌شده است اما الان از پمادهای مخصوص استفاده می‌شود. هرچند پودر بچه بوی خیلی خوبی دارد اما پودر تالک موجود در آن اگر استنشاق شود می‌تواند برای بچه ضرر داشته باشد.
2.روروک: یکی از محصولاتی است که برای بچه خریداری می‌شود اما استفاده از آن توصیه نمی‌شود. روروک یکی از وسایلی است که نقش عمده‌ای در بسیاری از حوادث کودکان دارد. بررسی‌ها نشان داده روروک رشد حرکتی کودک را به تاخیر می‌اندازد. همچنین روروک امکان دسترسی کودک به مناطق و وسایل خطرناک را فراهم می‌کند و او را در معرض خطر سقوط، سوختگی و مسمومیت، برق گرفتگی و خفگی قرار می‌دهد. در برخی کشورها استفاده و فروش روروک ممنوع است و برای فروشندگان جریمه در نظرگرفته شده است.
3.دستگاه تصفیه هوا: یکی دیگر از محصولاتی که برای تمیز نگه داشتن هوای اتاق کودک خریداری می‌شود دستگاه تصفیه هواست. در حالی که این دستگاه‌ها آنقدر که تصور می‌شود در تمیز نگه داشتن هوا تاثیر ندارد. جاروبرقی و گردگیری منظم اتاق کودک در از بین بردن گرد و غبار و آلودگی‌ها تاثیر بیشتری دارد.
4.دستکش نوزاد: برای اینکه بچه صورتش را چنگ نزند از دستکش استفاده می‌شود اما معمولا دستکش بیشتر از چنددقیقه در دست بچه نمی‌ماند. بهتر است به جای آن از لباس‌های آستین بلند که روی دست بچه را می‌پوشانند استفاده کنید.
5.غذاساز بچه: اگر در خانه یک غذاساز کوچک یا گوشتکوب برقی دارید می‌توانید از همان برای پوره کردن غذای کودک استفاده کنید و لازم نیست یک غذاساز دیگر برای بچه بخرید.
6. ضدعفونی‌کننده شیشه: برخی برای ضدعفونی کردن شیشه شیر کودک از دستگاه مخصوص این کار استفاده می‌کنند. برای ضدعفونی کردن شیشه شیر و پستانک می‌توانید آنها را در یک ظرف آب روی اجاق گاز بگذارید و اجازه دهید 20 دقیقه بجوشد. این‌طوری فضای بیشتری در آشپزخانه برایتان باقی می‌ماند.
7. نمایشگر کودک: از نمایشگر کودک برای اطلاع از وضعیت بچه وقتی پدر و مادر در اتاق او نیستند استفاده می‌شود اما برخی از افرادی که از این وسیله استفاده می‌کنند می‌گویند تصویر وضوح خوبی ندارد. برای اطلاع از وضعیت بچه لازم است سر و صدا و گریه او شنیده شود. بنابراین می‌توان با هزینه کمتر از یک حسگر صوتی استفاده کرد
8. فیلم‌های مخصوص کودک: به تازگی فیلم‌ها و انیمیشن‌های مخصوص نوزاد و کودک به بازار آمده است. لازم است بدانید با تماشای این فیلم‌ها کودک‌تان نابغه نمی‌شود. بهتر است به جای استفاده از این محصولات خودتان برای کودک آواز بخوانید و با او بازی کنید و برایش کتاب بخوانید و با او حرف بزنید.


بازی بدون اسباب بازی با نوزادان چهار تا هشت ماهه

۱) یک اسباب بازی صدادار را در کنار یا پشت شیرخوار به صدا درآورید یا چند نخود را داخل یک بطری پلاستیکی بریزید و آن را تکان دهید تا کودک به صدای آن توجه کند و به دنبال صدا بگردد...

بازی بدون اسباب بازی با نوزادان چهار تا هشت ماهه

۲) یک قاشق به دست او بدهید و اجازه دهید آن را به سمت دهان ببرد و در دهان بگذارد یا بیندازد.
۳) در حالی که کف اتاق نشسته اید، شیرخوار را به حالت نشسته بغل کرده و قفسه سینه و پاهای او را برای جلوگیری از سقوط حمایت کنید. این کار به او در یادگیری نشستن کمک می کند.
۴) بدن کودک را با اشیای مختلف مانند حوله، دستمال کاغذی و کیسه پلاستیکی مالش دهید و درباره زبری، نرمی، لیز بودن آنها با او صحبت کنید. استفاده از لوسیون ها و روغن هایی مانند روغن بادام یا زیتون برای ماساژ نیز مفیدند.
۵) اجازه دهید خودش را در یک آینه ببیند. در گهواره یک آینه نصب کنید تا بتواند خودش را در آن ببیند. در حالی که تصویر هر دوی شما در آینه است، با او صحبت کنید.
۶) قاشق ها و فنجان های مختلف را در کنار هم به یک نخ ببندید و با تکان دادن نخ، کودک را تشویق کنید که او نیز آنها را به صدا در آورد.
۷) با صدا درآوردن با او بازی کنید. صداهایی را که درمی آورد تکرار و تقلید کنید. صورتتان را مقابل صورت او بگذارید و اجازه دهید صدا درآوردن شما را ببیند و ذوق کند
۸) یک بطری پلاستیک با در محکم را که داخل آن نخود ریخته اید، به دستش بدهید تا تکان دهد و صدا تولید کند.
۹) به هر دست او یک جغجغه با صدای متفاوت بدهید و دقت کنید آیا از صدای خاصی خوشش می آید یا نه؟
۱۰) او را به شکم بخوابانید و جلویش اسباب بازی های صدادار بگذارید و کمک کنید به آنها برسد.
۱۱) یک جعبه دستمال کاغذی را از رشته هایی از کاغذ سفید پرکنید، او از درآوردن آنها لذت می برد. توجه کنید که استفاده از روزنامه های رنگی به دلیل خطرسمی بودن، توصیه نمی شود.
۱۲) یک اسباب بازی را از تختخواب وی آویزان کنید به طوری که دستش به آن برسد و بتواند تکانش دهد. بعد از مدتی اسباب بازی را عوض کنید.
۱۳) اطراف شیرخوار را با بالش یا هر چیز دیگری که مانع از افتادن وی می شود، بپوشانید و یک توپ بزرگ یا بادکنک را جلوی او به بالا و پایین و چپ و راست حرکت دهید. کمک کنید با چشم هایش آن را تعقیب کند.
۱۴) در حالی که به پشت خوابیده است، یک اسباب بازی را طوری که ببیند، در کنارش تکان دهید و کمک کنید تا به سمت اسباب بازی برگردد و آن را بگیرد.
۱۵) با گرفتن دست هایتان جلوی صورت خود، با او دالی بازی کنید. با دست یا دستمال جلوی صورتش را بگیرید و با او بازی کنید تا بخندد.
۱۶) او را داخل صندلی یا محافظی که از آن سقوط نمی کند (روروک نباشد) قرار دهید و بگذارید شما را هنگام انجام کارهای روزمره ببیند. در حال کار کردن با او صحبت کنید و توضیح دهید دارید چه کار می کنید.
۱۷) شیرخوار را در بغل بگیرید به طوری که صورت او به سمت صورت شما باشد. برایش شعرهایی مانند «لالالالا گل خوبم» بخوانید و تکانش دهید. او را به کف زدن تشویق کنید.
۱۸) شیرخوار دوست دارد اشیا را کف اتاق بیندازد. با او «برو بیارش» بازی بکنید و دوباره شیء را به دستش بدهید. می توانید اسباب بازی را داخل یک جعبه کاغذی خالی مانند دستمال کاغذی بیندازید.
۱۹) وقتی توانایی غلتیدن روی شکم را پیدا کرد، جلویش بروید و با او «بیا منو بگیر» بازی کنید تا تشویق شود غلت بزند یا به جلو بخزد.
۲۰) جلوی صورت کودک لبخند بزنید، لپ هایتان را پر از باد و چشم هایتان را درشت کنید، زبانتان را درآورید. به ادا در آوردن کودک توجه و او را تشویق کنید.


دلیل علاقه نوزاد به ضربان قلب مادر

تبادل احساس بین شما و فرزندتان از همان ابتدای بارداری آغاز می شود. جنین تمام صداهای اطراف و صدای موسیقی را می شنود و تمام احساس ها، حالت ها، غذایی که می خورید و بوهایی را که حس می کنید، ثبت می کند و تمام اینها به صورت جزیی از خاطراتش در ضمیر ناخودآگاهش ثبت می شود...

دلیل علاقه نوزاد به ضربان قلب مادر

در این مطلب تاثیر صداها و بوها را روی جنین بررسی کرده ایم تا شاید به این نتیجه برسید که باید قبل از به دنیا آمدن کودکتان او را به شکلی زیباتر با این دنیا آشنا کنید.

● صداها و موسیقی

اولین صدای دلنوازی که جنین آن را می شنود و به عنوان یک موسیقی خوش آهنگ ضبط می کند، صدای ضربان قلبتان است. به همین دلیل وقتی به دنیا می آید، در لحظه های ناآرامی و بی قراری اگر صدای ضربان قلب شما را بشنود، آرام می شود.
به تمام خانم های باردار پیشنهاد می شود که در مکان های شلوغ و پرسروصدا خیلی حضور نداشته باشند چون این صداها جنین را اذیت می کند و حتی در ماه های بعد روی ریتم و ضربان قلب او اثر می گذارد. مادر باید به موسیقی هایی که در دوران بارداری گوش می کند توجه داشته باشد؛ موسیقی های بی کلام و آرام در حرکات داخل رحم جنین تاثیر بسزایی دارد. جالب اینکه اگر بعد از تولد هم به این موسیقی ها گوش کند، واکنش فیزیکی مشابهی نشان خواهد داد.
یکی از محبوب ترین صداها برای جنین که با آن اخت می شود، صدای مادرش است. هر چقدر صدای مادر تیزتر باشد، جنین راحت تر آن را می شنود. صدای پدر هم تا حدی برایش قابل تشخیص است. برای اینکه فرزندتان به موسیقی علاقه مند شود، بهترین کار این است که برایش آواز بخوانید تا روحیه موسیقایی او در آینده با دیگران متفاوت باشد.

● حس چشایی و بوها

جنین خیلی سریع در بدن مادر شروع به حرکت می کند، می بیند، می شنود، حس می کند و حتی بوها را تشخیص می دهد. این اتفاق ها معمولا بین ماه های ۸ تا ۱۱ اتفاق می افتد. جالب است بدانید که مایع آمنیوتیکی باعث انتقال احساسات بویایی و چشایی به جنین می شود. نکته مهم این است که حس بویایی و چشایی جنین با تغذیه مادر هم ارتباط مستقیمی دارد. نتایج تحقیقات نشان داده میزان پروتئین دریافتی به وسیله مادر باعث تقویت این دو حس می شود.
بعد از تولد نوزاد، به دلیل دریافت حس بویایی و چشایی که از طریق مادر به او منتقل شده است، جنین می تواند شیر مادر خودش را تشخیص دهد.
گفت وگوهایی که مادر در دوران بارداری با فرزندش انجام داده، باعث می شود بعد از تولد مادرش را تشخیص دهد و نسبت به دنیای واقعی ترس کمتری داشته باشد.


ماست غذایی موثر در اسهال حاد نوزادان

براساس نتایج مطالعات محققان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، مصرف ماست به عنوان یک ماده پرو بیوتیک در درمان اسهال حاد نوزادان موثر است.
مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مصرف ماست در درمان اسهال حاد شیرخواران 24‌- 6 ماهه و مقایسه آن با درمان‌های رایج توسط نادر پاشاپور و محمدحسین حسینیان در دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام شد...

ماست غذایی موثر در اسهال حاد نوزادان

کاهش تعداد اسهال به کمتر از نصف زمان ورود ، پاسخ به درمان تلقی شد. افزایش وزن، روزهای بستری و تعداد کاهش دفعات اسهال در دو گروه مقایسه شد.
یافته‌های نهایی بررسی از کاهش دفعات اسهال ، تعداد روزهای بستری و افزایش وزن در گروه دریافت‌کننده ماست حکایت داشت به نحوی که اختلاف معناداری بین گروه مورد و شاهد دیده شد.
محققان این طرح مصرف ماست پاستوریزه را به عنوان یک ماده پروبیوتیک با توجه به تاثیر مثبت آن در درمان اسهال حاد در نوزادان 6 تا 24 ماهه توصیه می‌کنند.


چرا بعضی نوزادان چاق به دنیا می آیند؟

افراد بالای ۲۵ سال با سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت و اضافه وزن بیش از سایرین در معرض ابتلا به دیابت دوران بارداری و تولد کودک چاق قرار داشته و کودک آنها نیز در آینده با احتمال بیشتری در معرض چاقی قرار دارد.
این نوع دیابت در سه ماهه دوم بارداری و پس از آن و یا در بعضی موارد از هفته ۲۰ بارداری بروز می‌کند...

چرا بعضی نوزادان چاق به دنیا می آیند؟

 گلوکز بالای موجود در خون مادر وارد جفت شده و گلوکز بالایی را وارد خون کودک می‌کند.
این امر باعث می‌شود تا لوزالمعده کودک فعالیت بیشتری داشته و برای تنظیم این قند اضافه که باعث تولید انرژی زیادی می‌شود، انسولین بیشتری ترشح کند. بخشی از این انرژی صرف رشد کودک شده و اضافه آن در بدن کودک به شکل چربی ذخیره می‌شود و در نتیجه ک


مطالب مشابه :


وسایل لازم در زمان زایمان

در مورد وسایلی که برای زمان رو می توان از پکج بیمارستان هم تهیه مورد نیاز در




پزشکی نوزاد و مادر

آگاهی های ضروری در مورد كه نوزاد در بیمارستان یا وسایل مورد نیاز نوزاد




آمادگی خانواده برای ورود نوزاد

مردی که به بچه و پرورش او علاقمند باشد در مورد وسایل مورد نیاز نوزاد در بیمارستان :




چگونه نوزاد خود را حمام کنیم ؟

تمام وسایل مورد مورد نیاز نوزاد را هم در در آب را در بیمارستان




توضیح تجهیزات موجود در بخش مراقبت های ویژه نوزادان

اگر نوزاد بتواند مقداری از شیر مورد نیاز ۱۸ در بیمارستان مورد استفاده در




تضمین سلامت بیماران در اتاق عمل در شرایط بحرانی

وسایل مورد نیاز برای جراحی در در بیمارستان های این وسایل نباید مجدداً مورد




مراقبت از نوزاد

بستری شدن در بیمارستان نوزاد در تولد در که خیلی مورد نیاز بچه




برچسب :