كارآموزي دوره دانشجوئي

اين ترم تحصيلي دو نفر دانشجو بعنوان كارآموز داشتم كه آخر ترم قرار بود گزارش نهائي كارآموزي خود را برايم بياورند. در خصوص نحوه گزارش سوال نمودند و بهانه اي شد تا گزارش كارآموزي دوره دانشجوئي خودم را در وبلاگ قرار دهم كه متن آن ذيلا مي آيد. بيشتر مطالب آن در مقالات من وجود دارند. ليكن در قالب يك گزارش كارآموزي و از ديد ديگري بيان شده است.

گزارش كارآموزي در دپارتمان فن آوري اطلاعات بيمارستان

مقدمه

یکی از حوزه هائی که فارغ التحصیلان مهندسی نرم افزار در آن فعالیت می کنند ، حوزه علوم پزشکی است. امروزه نرم افزارهای علوم پزشکی انقلابی را در این حوزه بوجود آورده و در کار تشخیص و درمان بیماریها و ارائه خدمات درست و قانونی با در نظر گرفتن حداقل زمان ، حداکثر کیفیت و رضایت مشتری کمک شایانی به تیمهای پزشکی ، پیراپزشکی و مدیریتی نموده است. این حوزه در کشور ما بازار بسیار مناسبی برای مهندسین نرم افزار و حتی سحت افزار محسوب می شود که مهندسین بویژه نرم افزار با مطالعه دقیق نیازهای دنیای پزشکی و بهداشتی و نیز نرم افزارهای تولید شده و مورد استفاده در این حوزه ، این بازار را کنترل و اشتغال بسیار مناسبی را ایجاد کنند. با پیشرفت نرم افزارهای علوم پزشکی در دنیا و نیاز اساسی و ضروری به استفاده آنها، حوزه بهداشت و درمان کشور، مديران ما را بر آن داشت تا به شدت دنبال تغییر سیستمهای سنتی مدیریت مراکز بهداشتی و درمانی به سیستم مکانیزه باشند. در ابتدا سود جویان زیادی اقدام به تولید نرم افزارهایی نمودند که متناسب با نیاز مراکز بهداشتی و درمانی نبوده و موجبات نارضایتی مدیران را فراهم نمود لیکن  زیاد شدن تعداد فارغ التحصیلان نرم افزار و رقابت در تولید نرم افزارهای علوم پزشکی موجب شد که تحلیل و نیازسنجی ها بدرستی انجام و نرم افزارها کیفیت مناسبی را پیدا کنند. با این وجود هنوز بازار این حوزه اشباع نشده و تقاضا روز بروز بیشتر می شود.

یکی از این نرم افزارها ، نرم افزار جامع سیستم اطلاعات بیمارستانی یا HIS هست. سیستمی که توانسته تحول عظیمی در بیمارستانها ایجاد کند و سیستم سنتی و کاغذی و بی سامان و آشفته بیمارستان را مکانیزه نموده و مدیریت نوین بیمارستانی را با بهره گیری از تکنولوژی روز دنیا رقم بزند. استفاده از HIS امروز دغدغه هر مدیری یا تیم مدیریتی در بیمارستانهای دنیا بویژه بیمارستانهای ایران بعنوان مهمترین ابزار برای مدیریت بهتر سازمان آنها شده است. تقریبا تمامی بیمارستانهای درجه یک کشور از این سیستم بهره می برند و اکثر بیمارستانهای درجه 2 یا 3 نیز در حال پیاده سازی یا مرحله طرح قرار دارند. یکی از این بیمارستانها بیمارستان ولیعصر(عج) زنجان می باشد که در این زمینه پیشقدم بوده و چندین سال است که از یک سیستم HIS مناسب استفاده می کند. با آمدن این نرم افزار در چارت سازمانی بیمارستان تغییر حاصل شده و دپارتمان IT به آن اضافه شده است تا علاوه بر این سیستم نرم افزاری ، سخت افزار ، شبکه و آموزش کاربران را مدیریت نماید.

در اين گزارش علاوه بر شرح كامل كارآموزي و آموخته هايم در اين زمينه تحقيقاتي هم كرده ام و حتي يك مقاله كوچك را ترجمه نموده و در شرح گزارش استفاده كرده ام شايد مورد استفاده كسي واقع شود.

 تقدیر و تشکر

از جناب آقاي دكتر فرامرزي معاونت محترم پژوهشي دانشگاه ، آقاي دكتر ابراهيمي مدير گروه محترم ، استاد راهنماي گرامی جناب آقای مهندس اقدمی  همچنین از آقاي حسن زاده مسئول محترم دفتر ارتباط با صنعت و نيز ریاست محترم بیمارستان ، بخاطر همکاری کمال تشکر و قدردانی را دارم.

فصل اول

آشنائی با مکان کارآموزی

 1. تاريخچه سازمان

احداث اين بيمارستان 308 تختخوابی از سال 1364 دريکى از بهترين نقاط شهر زنجان و با دسترسى به چند بزرگراه در شمال کوى انصاريه و با انتخاب اعضاء هيئت امنا و ثبت مجتمع آغاز شد. مرکز آموزشى درمانى وليعصر (عج) زنجان با هدف ايجاد تختهاى استاندارد آموزشى ودرمانى ،آموزش گروه پزشکى ،ارائه خدمات تخصصى و فوق تخصصى و ايجاد رفاه اجتماعى درزمينى به مساحت 230000 مترمربع و زيربناى 30000 مترمربع دردوطبقه احداث گرديد . مرکز آموزشی درمانی ولیعصر(عج) در قسمت شرقی زنجان واقع شده و بصورت ساختمانی به شکل افقی طبق نقشه های قدیمی ساخته شده. وجود ساختمان افقی باعث شده در طراحی شبکه مسائل خاصی پیش بینی شود از جمله برای اینکه طول کابلهای شبکه بیشتر از حد استاندارد نباشد و موجب افت سرعت انتقال داده ها نشود ، در فواصل مشخصي Rack و Switch تعبیه شده است. بیمارستان دارای محوطه چند هکتاری با باغ بسیار بزرگ و محوطه گلکاری ، پارکینک و یک محل زباله سوزی استاندارد و دو ساختمان مجزا است.  یکی از دو ساختمان موجود، بزرگ و در دو طبقه ساخته شده که در طبقه اول قسمت شمالی پذیرش اورژانس ، بخش اورژانس ، بخش تحت نظر ، داروخانه اورژانس و به ترتیب به سمت جنوب ، آزمایشگاههای کلینیکال و پاتولوژی ، دپارتمان رادیولوژی ، داروخانه مرکزی ، دپارتمان مدارک پزشکی ، بخش آموزش ، قسمت اداری و مالی ، واحد IT (HIS)، واحد مخابرات و بخشهای بستري داخلی مردان و زنان واقع شده. در طبقه دوم ساير بخشهای بستری و اتاق عمل ها واقع شده است. ساختمان دیگر در ضلع شمالی واقع شده که در دو طبقه ، شامل کلیه درمانگاههای تخصصی و بخش پژوهشی بیماریهای متابولیک است. نرم افزار HIS باعث شده تا در حال حاضر برای کلیه بخشهای بستری ، پاراکلینیک ، بخشهای سرپائی و  واحدهای اداری  و مالی کابل کشي شده و Node شبکه در نظر گرفته شود.

 دپارتمان IT بیمارستان

یک واحد با دو اتاق کاری که یکی اتاق Server و Ups مرکزی می باشد که با شرایط دما و رطوبت استاندارد نگهداری می شود و اتاق دیگری اتاق کار کارکنان IT که متشکل از سه نفر هستند. یک نفر بعنوان مدیر واحد با مدرک لیسانس مدارک پزشکی و لیسانس مهندسی نرم افزار – یک نفر بعنوان تحلیلگر سیستم با مدرک مهندسی نرم افزار – و یک نفر بعنوان مسئول سخت افزار با مدرک مهندسی سخت افزار. در این واحد Administrator شبکه و نرم افزار HIS ، مدیر سیستم هست و کار آنالیز و تحلیل نیازهای بیمارستان بر عهده تحلیلگر سیستم و تعمیرات و تغییرات سخت افزاری بر عهده کارشناس سخت افزار می باشد. آموزش کاربران بطور مستمر و نيز update نگهداشتن سیستم عامل ها و عمل backup توسط مهندسین واحد انجام می گیرد.

 3. نوع محصول

از آنجا كه هدف اصلي بيمارستان ارائه خدمات مراقبت ، تشخيص و درمان به بيماران و مراجعين است و از طرفي چون يك مركز آموزشي درماني است لذا محصول اين مركز خدماتي است. در كنار درمان بيماران ، كار آموزشي براي دانشجويان پزشكي و پيراپزشكي انجام مي گيرد. استفاده از سيستم HIS در ارائه خدمات ، يعني تغيير سيستم اداري بيمارستان از سنتي به مكانيزه كه موجب ارائه صحيح خدمات با سرعت و دقت بيشتر شده است.

4. شرح مختصر فرآيند توليد يا خدمات

مراجعين يا بيماران به چند روش وارد بيمارستان مي شوند. تعدادي از بيماران براي تشخيص بيماري به درمانگاههاي تخصصي مراجعه مي كنند و تحت معاينه و ويزيت قرار گرفته و درمانگاه را ترك مي كنند. تعدادي از بيماران به اورژانس مراجعه مي كنند كه اين هم چند حالت دارد. يا با آمبولانس آورده مي شوند كه حالت اورژانسي دارد و بلا فاصله تحت درمان قرار مي گيرند و در طول درمان يا به اتاق عمل و يا به بخش بستري منتقل مي شوند. در حالت ديگر بيمار با حال نسبتا خوب و با پاي خود به اورژانس مراجعه و تحت نظر قرار مي گيرد كه بعد از 6 ساعت يا بايد ترخيص شود و يا بايد به بخش بستري منتقل گردد. ارائه خدمات به بيمار طي فرآيندي از پذيرش تا ترخيص بصورت تعريف شده و استاندارد انجام مي گيرد. اين فرآيند اكنون كامپيوتري شده و يك پروسه الكترونيكي در HIS تشكيل مي شود و كليه وقايع مربوط به بيمار در EMR يا پرونده الكترونيكي بيمار ثبت مي شود.

 فصل دوم

ارزیابی بخشهای مرتبط با رشته علمی کارآموز

 1. موقعيت رشته كارآموزي در واحد

وجود واحد IT بیمارستان بیانگر این است که این سازمان از تکنولوژی روز دنیا اعم از سخت افزار و نرم افزار بهره می برد. این واحد کلیه نرم افزارها و سخت افزارهای موجود در بیمارستان را مدیریت می کند و آموزشهای لازم را به کاربران خود ارائه می دهد. علاوه بر اینترنت و شبکه اینترانت در اين بیمارستان نرم افزار HIS تحت یک شبکه وسیع ، کلیه بخشهای بستری ، سرپائی ، پاراکلینیک و مالی بیمارستان را تحت پوشش قرار داده که بیش از 120 Node و Client ، حدود  200 نفر User و یک شبکه با توپولوژی Star ، 3 تا Rack ، 8 تا سوئیچ و ... وجود دارد. مطالعه نحوه راه اندازی شبکه در سازمان بزرگی مثل بیمارستان بسیار مفید بود. همچنین نرم افزار HIS با ویژگیهای خاص ، نحوه حفظ و نگهداری این نرم افزار و آموزش کاربران موارد مهمی در بیمارستان هستند که برای کارآموزی یک دانشجوی مهندسی نرم افزار بسیار مناسب می باشد.

 2. بررسي شرح وظايف رشته كارآموز در واحد

فعالیت کار آموزی در سه حوزه انجام مي گيرد:

  • شبکه و سخت افزار
  • تحلیل سیستم
  • نرم افزار

 شبکه و سخت افزار

همانطور كه اشاره شد بیمارستان داراي شبکه اي با توپولوژی star هست. از کابل های utp cat 6 ، کیستون متناسب با کابل مذکور و پریز شبکه مناسب استفاده شده. کلیه بخشها و واحدها دارای node شبکه هستند. یک اتاق در داخل واحد IT که تقریبا در وسط ساختمان واقع شده ، بعنوان اتاق Server در نظر گرفته شده که در این اتاق یک Server از نوع  HP Proliant ML 370 و مشخصات HDD: 600 GB ، RAM : 8 GB ، دو تا CPU Intel  ، Raid Controler و ... وجود دارد و سیستم عامل آن Windows Server 2003  می باشد و دارای Domain و Active Directori برای User ها هست. Rack مرکزی شبکه با 4 دستگاه Switch cisco که 8 ، 24 و 48 پورتی هستند. برای رله کردن و تقویت سرعت انتقال داده دو Rack دیگر هر کدام با یک سوئیچ 48 پورت در قسمتهای دیگر و مناسب بیمارستان نصب شده است. داخل rack ها از pach panel های شماره دار و pach cord با طول مناسب بین سوئیچ و pach panel استفاده شده است. سیستم برق شبکه از UPS مرکزی استفاده می کند و تعداد 10 دستگاه UPS با مارک faratel 3000 و  باتری مناسب در اتاق server وجود دارد که از این دستگاهها به تعداد node شبکه کابل برق کشیده شده و در کنار هر نودی یک پریز برق ارت دار نصب شده است. تعداد بیش از 80 – Client با نرم افزار کار می کنند که همه از سیستم عامل Windows Xp استفاده می کنند. یک Server بطور مستمر ویندوز كلاينتها را از طریق اینترنت Update نگه می دارد. شبکه از آنتی ویروس kasper sky رجیستر شده که روزانه update می شود بهره می برد.

تحلیل سیستم

از آنجا که بیمارستان یک HIS جامع آماده را خریداری و راه اندازی کرده ، کار تحلیل سیستم توسط شرکت مجری HIS انجام و پیاده سازی شده است. ليكن نیازهای جدید همیشه وجود دارد و بخشها و واحدهای داخلی بیمارستان مدام خواستار نیازهای جدیدی هستند. بنابر این مهندس مربوطه نیاز سنجی را انجام می دهد و پس از تحلیل نیازهای جدید و مقایسه آنها با توانائی های نرم افزار HIS موجود ، اقدام به پیاده سازی می کند که یا قسمتهای passive نرم افزار را فعال می کند و یا با هماهنگی مدیر سیستم از شرکت پشتیبان که مالک source برنامه هست درخواست اقدام اصلاحي می شود.

 نرم افزار

در یک بیمارستان ممکن است از نرم افزارهای متعددی مانند نرم افزار پرسنلی و اداری ، مالی و حسابداری ، اتوماسیون اداری ، دبیرخانه ، دریافت و پرداخت ، تدارکات و خرید ، انبارداری ، تجهیزات پزشکی ، نوبت دهی ، پاراکلینیکی ، بالینی ، درمانگاه ، مدارک پزشکی و کدگذاری و ...  استفاده شود. آنچه متداول بیمارستانهای استاندارد دنیا هست استفاده از یک نرم افزار جامع بنام HMIS هست که تركيبي از دو نرم افزار HIS باليني و MIS پشتيباني می باشد. این نرم افزار کلیه خدمات درمانی و پشتیبانی اداری مالی را شامل می شود و یکپارچگی آن سازماندهی را برای مدیریت بیمارستان تسهیل نموده است. در بیمارستان ولیعصر(عج) از سیستم HIS استفاده شده و فاقد MIS می باشد. بنابراین در کنار HIS از چند نرم افزار Local نیز استفاده می شود.

 3. امور جاري در دست اقدام

حفظ و نگهداري شبكه و سخت افزار با بازديدهاي دوره اي از كلاينت هاي موجود در بيمارستان و تقويت شبكه و نيز update نمودن سيستم عامل كلاينت ها و تعويض سوئيچ هاي كهنه با سوئيچ هاي بهتر و جديدتر درحوزه سخت افزار ، و راه اندازي سيستم سرپائي در حوزه نرم افزار اموري هستند كه در دست اقدام بوده و پيگيري مي شوند.

 4. برنامه هاي آينده

تبديل كابل هاي شبكه به فيبر نوري ، تبديل شبكه اينترنت مركز به wireless و توسعه ساب سيستم هاي نرم افزار از مهمترين برنامه هاي بيمارستان در حوزه IT مي باشد.

 5. تكنيك هائي كه توسط رشته مورد نظر در واحد به كار مي رود

استفاده از سيستم نرم افزاري update نمودن سيستم عامل كلاينت ها ، استفاده از نزم افزار مديريت شبكه DameWare و NetSuport براي رفع اشكالات نرم افزاري كاربران بدون مراجعه حضوري به بخشها و واحدهايي كه تحت شبكه كار مي كنند ، استفاده از RaidControler براي Backup از بانك اطلاعاتي روي Server و استفاده از آنتي ويروس KasperSky ريجيستر شده كه روي كلاينت ها نيز از امكانات آن مانند بستن usb ها و غيره استفاده مي شود ، همه تكنيك هائي هستند كه در اين مركز از آنها استفاده مي شود.

 فصل سوم

آزمون آموخته ها و نتایج و پیشنهادات

 به آموخته های دو حوزه سخت افزار و شبکه و تحلیل سیستم اشاره شد و در این قسمت به آموخته های نرم افزاری که مهمترین قسمت کارآموزی من بوده اشاره می کنم. نرم افزار بیمارستانی یا HIS یعنی تمام قدرت مدیریت بیمارستانی که بدون آن مدیریت بیمارستان تقریبا غیر ممکن هست و اگر به شکل سنتی و بدون اين سيستم اداره بیمارستان ممکن شود با مشکلات بسیار پیچیده و لاینحلی مواجه خواهد بود.

HIS چیست ؟

Hospital Information System یا سیستم اطلاعات بیمارستانی. در معنای گسترده تر HIS را سیستم اطلاعاتی سلامت می گویند. واقعیت اين است که امروزه یک بیمارستان نمی تواند همچنان بصورت سنتی کار پروسه پرونده بستری یا سرپائی بیمار را انجام دهد. پائین آوردن زمان پذیرش ، زمان ترخیص ، زمان انتقال بیمار ، زمان ORDER  نویسی پزشكان و درخواستهای پاراکلینیکی ، زمان اخذ جوابها ، زمان مراجعه به اطلاعات قبلی پرونده ، بالا بردن میزان دقت در درج اطلاعات و درخواستها که در حالت دستی ناخوانا و ... هست ، تسریع ارتباطات بین بخشی و در نهایت بالابردن میزان رضایت بیمار ، ارائه خدمات بهتر ، دریافت آمار و گزارشات روزانه و زمانی ، اطلاع از وضعیت درآمد و هزینه بیمارستان ، تعدیل نیروها و غیره مسائلی هستند که نیاز بیمارستان به HIS را دو چندان می کنند. برای افزایش دقت و تسریع در ارائه خدمات به بیمار ، تسريع در تشکيل و گردش پرونده دربيمارستان ، بازيابي سريع پرونده براي اهداف گوناگون همچون تحقيقات و مطالعه دانشجويان ذيربط و امکان استفاده آسان از مدارک پزشکي و... وجود HIS درهر بيمارستاني ضروری است. HIS تمامی این مسائل را برای بیمارستان حل می کند و بیمارستان را از یک سازمان سنتي به یک مرکز مدرن درمانی تبدیل می کند. البته سيستم اطلاعات بيمارستاني فقط در مسائل درماني خلاصه نمي شود. آنچه مسلم است بيمارستان سازماني متشكل از بخشها و واحدهاي كلينيكي و پاراكلينيكي است كه در كنار واحدهاي پشتيباني مجموعه واحدي را تشكيل داده و هدف مشخصي را دنبال مي كند. واحدهاي پشتيباني كه تحت عنوان MIS معروفند، زنجيروار به واحدهاي درماني متصل و همگي در راستاي ارائه خدمات به بيمار فعاليت مي كنند. بنابراين درمان و پشتيباني مكمل هم بوده و بعبارتي ساده تركيب HIS و MIS تشكيل سيستم كامل HIMS كه از آن به HMIS نيز نام برده شده را مي دهند. سيستمي كه كل سازمان يعني بيمارستان را تحت پوشش خود قرار مي دهد.

توليد كننده هاي سيستم HIS اكنون دريافته اند كه اين سيستم به تنهائي جوابگوي خواسته هاي اداره كنندگان بيمارستان نيست و بايد MIS را به آن الحاق نمايند. از طرفي مديران بيمارستانها ديگر تنها به دنبال HIS براي مكانيزه نمودن سازمان خود نمي گردند. آنچه آنها مي خواهند يك HIMS كامل است كه علاوه بر حل مسائل بيمارستان بتواند به مسائل فرابيمارستاني يا بعبارتي ارتباطاط برون سازماني نيز بپردازد كه در حوزه سلامت به EHR ختم مي شود. یک سیستم اطلاعات بیمارستانی یا HIS ، عبارت است از یک سیستم کامپیوتری که برای مدیریت کلیه اطلاعات مربوط به بیمارستان اعم از اداری یا پزشکی ، به منظور کمک به مشاغل حرفه ای سلامت ، در انجام کارهایشان بطور موثر و کارآ طراحی می شود. سیستم اطلاعات بیمارستانی برای اولین بار در سال 1960 رشد و توسعه یافت و اکنون یکی از ضروری ترین بخش در مدیریت اطلاعات بیمارستان و اداره امور بیمارستانی به حساب می آید. در ابتدا سیستمها شامل کامپیوترهای مرکزی بودند که در انتهای پایانه ای به هم متصل می شدند. امروزه توسط میکروکامپیوترها  کامپیوترهای شخصی یا PC  تحت شبکه درآمده اند. سیستمها ، مسائل مربوط به بیماران و مدیریت و نگهداری کالاهای مورد نیاز بیمارستان را در کنترل دارند. امروزه سیستم اطلاعات بیمارستانی کلیه درخواستهای بالینی ، مالی و مدیریتی را یکپارچه و متمرکز کرده اند. به همین خاطر این سیستم ، سیستمهای پردازش اطلاعات بیمارستانی نیز نامیده می شوند..

 HIS  SUBSYSTEMS :

(IHIPS) :[Integrated Hospital Information Processing System).

اجزاء یک سیستم اطلاعات بیمارستانی يا HIS شامل چند قسمت به شرح ذیل می باشد :

نگاه به لیست فوق نشان می دهد که یک سیستم اطلاعات جامع متشکل از چه اجزائی می باشد. پیشرفت در تکنولوژی کامپیوتر و توسعه استانداردهای تبادل اطلاعات از قبیل HL7 و دایکام ، به سهولت به کار مدیریت و یکپارچه سازی سیستمها کمک می کند. سیستم اطلاعات بیمارستانی نمی تواند بعنوان موفقیت تلقی شود مگر با دخالت کلیه کاربران استفاده کننده از آن . بنابر این فاکتورهای فردی (کاربر) و جمعی ، در طراحی آن بسیار مورد توجه بوده است. فقط این عوامل هستند که موجب می شوند همه چیز درست شود البته به شرط آن که تربیت کافی و آموزشهای لازم در مورد سیستم به کاربران داده شود.

 استانداردهای لازم براي HIS

برنامه كشورهاي در حال توسعه به سان برخي كشورهاي توسعه يافته اصلاح و مكانيزه كردن سيستم ارجاع در پرونده بيماران است. در كشور ما نيز اين امر مهم در حال مطالعه و كار روي Infrastructure‌ آن هست. پياده سازي EHR) Electronic Health Record) و پرونده يكپارچه  الكترونيك سلامت مستلزم زيرساخت قوي هست كه يكي از اينها HIS مي باشد. اما HIS فقط در (CMR) Computerized Medical  Record يا PMR) Patient Medical Record) خلاصه نمي شود. بلكه بايد از استانداردهاي مهم ديگر نيز استفاده نمايد. استانداردهاي كدگذاري ، استانداردهاي تبادل و ... . يك HIS باید در كنار استفاده از تكنولوژي نرم افزاري روز كه از جمله خصوصیات لازم ، مي توان به WEB BASE  بودن آن اشاره کرد ، باید دارای بانک اطلاعاتی غنی بر اساس آخرین متد مانند SQL و قابلیت نصب روی آخرین سیستم عامل مثل WINDOWS XP و VISTA و SEVEN باشد ، بايد بر اساس استانداردهای معتبرجهانی در زمينه علوم پزشكي نيز طراحي شود. یک HIS اگر بدون توجه به استانداردهای فناوری و علوم پزشکی جهانی نوشته شده باشد و فقط LOCAL کار کند جوابگوی آینده بیمارستان نخواهد بود. استانداردهای زيادي وجود دارد كه در سيستم HIS بايد از آنها استفاده شود. هر كدام از استانداردها براي قسمتي از HIS كاربرد دارند. مي توان به استانداردهاي ICD با ويرايشهاي متفاوت مانند ICD 10 و ICD9 ‌ ، PCT4 ، ICDIDH ، DSM3 و ... اشاره كرد. همچنين يكي ديگر از مهمترين استانداردها DICOM (استاندارد انتقال تصاویر پزشکی ) مي باشد. اما در ميان آنها مهمترين استاندارد بعنوان استاندارد تبادل، استانداردHL7 هست ، (پروتوکل استاندارد بين المللي تبادل اطلاعات بهداشتي ودرماني) كه از بين استانداردهاي مشابه مانند OpenEHR در كشور ما بيشتر مورد توجه بوده است.

HL7 چيست؟

 Health Level Seven يا سطح هفتم سلامت . استاندارد بين المللي تبادل اطلاعات در علوم پزشكي. HL7 يك نرم افزار نيست بلكه يك استاندارد قدرتمند در حوزه eHEALTH بشمار مي رود كه امروزه نرم افزارهاي بزرگ علوم پزشكي بويژه HIS) ) بايستي بر اساس آن طراحي و پياده سازي شود. اكنون توليد كننده هاي سيستم اطلاعات بيمارستاني يا سلامت درك كرده اند كه نرم افزار فاقد اين استاندارد جائي در ميان تكنولوژيهاي علوم پزشكي نخواهد داشت. با اين مقدمه كوتاه ترجمه كوچكي در ارتباط با اين استاندارد را كه از اينترنت گرفته و ترجمه كرده ام در اين گزارش مي گنجانم با اين اقرار كه درك اين استاندارد نياز به مطالعه عميق دارد. HL7 يك سازمان غيرانتفائي است كه كارش ارتقاء پيشرفت استانداردهاي مراقبت سلامت مي باشد. استانداردهاي ويژه محصول اين سازمان بصورت ورژنهايV2X وV3 مي باشد.  رسالتHL7 ، بعنوان يك انجمن بين المللي مراقبتهاي سلامت، ايجاد همكاري ميان متخصصين علوم و دانشمندان اطلاعات ، براي ايجاد استانداردهاي  تبادل  اطلاعات مديريتي و يكپارچگي اطلاعات الكترونيكي سلامت (EHR) است. HL7 ، استفاده از استانداردهاي رايج در داخل و بين سازمانهاي مراقبت سلامت به منظور افزايش كارآئي و اثر بخشي ارائه خدمات سلامت براي همه را رايج و مرتفع مي سازد.

 استراتژي سازمان HL7: استراتژی شامل موارد ذیل است :

- توسعه منسجم و منطقي ، استاندادردهاي قابل توسعه كه مجاز به ساختار ، اطلاعات رمز دار شده، مراقبت سلامت لازم براي حمايت و  درمان بيمار كه بين كامپيوترها مبادله مي شوند با حفظ معاني كاربردي توسعه يك اصول رسمي در حمايت از ايجاد استانداردهاي RIM‌ (مدل مرجع اطلاعات ) و HL7.

-تعلیم هنر مراقبت سلامت ، خط مشی سازنده

-  عمل استاندارد کردن در خصوص مزایای عمومی اطلاعات مراقبت سلامت بویژه استاندارد HL7.

-ترويج استفاده از استانداردهاي HL7 در سراسر دنيا ، ايجاد سازمانهاي بهم پيوسته و يكپارچه بين المللي HL7 ، جهت سهيم شدن در توسعه استانداردهاي HL7 و نيز متمركز كردن استانداردهاي HL7 بعنوان يك نياز .

- برانگيختن ، تشويق و تسهيل حوزه كار كارشناسان حرفه سلامت ، که شرط سازمانهاي سهيم در HL7 براي توسعه استانداردهاي اطلاعات مراقبتهاي سلامت در حوزه كارشناسان است.

- تشريك مساعي با ساير استانداردهاي توسعه سازمانها و استانداردهاي ملي و بين المللي تاييد كننده مانند ANSI و ISO ، در هر دو مورد مراقبت سلامت و حوزه زيربناي اطلاعات به منظور ترويج استفاده از استانداردهاي حامي و سازگار .

- تشريك مساعي با كاربران تكنولوژي اطلاعات مراقبت سلامت جهت اطمينان دادن نسبت به استانداردهاي HL7 در برخورد با نيازهاي واقعي دنيا ، و تلاش  براي اختصاص استانداردهاي توسعه  HL7 براي جوابگوئی به نيازهاي مبرم آنها.

شعبه مركزي و اصلي HL7 در ميشيگان آمريكا است. HL7 يك استاندارد سازمانی است كه توسط ANSI (انستيتو استانداردهاي ملي امريكا) ، تاييد شده و معتبر شناخته شده است.

پيدايش HL7 در 1987 براي توليد يك استاندارد براي HIS بوده است. HL7 و اعضاي آن يك چهارچوبي استاندارد براي تبادل يكپارچگي ، اشتراك ، بازيابي اطلاعات الكترونيكي سلامت مهيا ساخته است. استانداردهاي ، اعمال كلينيكي ، مديريتي ، تقل و انتقال و ارزيابي سرويسهاي سلامت كه در دنيا رايج است را پشتيباني مي كند.  بيمارستانها بطور نمونه سيستمهاي كامپيوتري متفاوت و متنوعي براي استفاده دارند. از صورتحساب گرفته تا پيگيري بيماري. تمامي اين سيستمها وقتي اطلاعات جديد دريافت مي كنند بايد به يكديگر متصل باشند ( يا وجه مشترك داشته باشند.) HL7 يك زباني است كه با آن سيستمهاي مراقبت سلامت متنوع مي توانند كار كنند.

 زمينه و ساختار سازمانيHL7 :

استانداردهاي توسعه سازمان HL7 براي افزايش اثربخشي و كارآئي و كيفيت جوابدهي مراقبت بهداشتي طراحي شد. سازمان توسط يك هيئت مديره ، اداره مي شود كه شامل 8 مقام انتخابي و 3 مقام انتصابي است. اعضاي سطح هفتم سلامت به اجماع گروه كاري ناميده مي شود. اين گروه كاري كه تركيبي از كميته هاي اجرائي دائمي ، گروه ويژه مصلحت و كميته هاي فني است ، مسئول تعريف پروتكل استاندارد HL7 است. كميته اجرائي دائمي روي فعاليتهاي سازماني يا فعاليتهاي مربوط به ترقي سازمان از قبيل آموزش ، بكارگيري ، بازاريابي ، عملكرد كميته توسعه تحقيقات باليني ، انتشارات ، بهبود عملكرد و تجهيز تمركز دارد. گروه ويژه مصلحت ، همانند يك لايه معيار ،‌ بطور مثال براي يافتن مناطق جديدي كه ممكن است تحت پوشش استانداردهاي HL7 باشند ، مانند يك راهنماي باليني در جامعه بر اساس خدمات سلامت و غيره خدمت مي كنند. كميته فني ، بطور مستقيم مسئول محتوا و مضمون استانداردها و قالب زبان واقعي خصوصيات مي باشد.  كانون توجه : يك تصور غلط و تكراري در مورد HL7 اين است كه گروه توسعه نرم افزاري است. در واقع اولين ماموريت HL7 ، توليد استانداردهاي قابل انعطاف ، رهنمودها و متدولوژي هاي توانا براي تبادل و ايجاد قابليت تبادل (اطلاعات) در پرونده هاي بهداشتي مي باشد. اينگونه رهنمودها يا داده هاي استاندارد ، قواعد محكمي است كه اجازه مي دهد اطلاعات به اشتراك گذاشته شود و عمل يا نتيجه در وضعيتي يكسان بوجود آيد. داده هاي استاندارد مشترك هستند و اجازه مي دهند سازمانهاي بهداشتي به آساني اطلاعات بهداشتي را به اشتراك بگذارند. از لحاظ فرم علمي اين توانائي در تبادل اطلاعات بايد به حداقل رساني آندسته از مراقبتهاي پزشكي كه از نظر جغرافيائي دورافتاده و منزوي و بسيار متغير هستند ، كمك كند. دسترسي به HL7 مستلزم اقدام به عضويت و پرداخت هزينه هم براي اشخاص و هم براي سازمانها مي باشد. 125 دلار براي يك شخص و 34000 دلار براي سازمانها بصورت سالانه كه با در نظر گرفتن درآمد سالانه و با توجه به وضعيت طرف مقابل بصورت حمايتي نيز عمل مي كند. بيشترين استانداردهاي سازمانهاي كشورهاي در حال توسعه (SDOs) شامل لايه هفتم سلامت ، توليد استانداردهايي (گاهي پروتكل هاي ويژه ناميده مي شود) براي يك حوزه ويژه مراقبت سلامت از قبيل داروخانه ، تجهيزات پزشكي ،‌تصوير برداري يا بيمه (پردازش مطالبات) ، تراكنش ها مي باشد. قلمرو HL7 باليني و اطلاعات اداري است.

HL7 استاندادهاي مفهومي (مانند HL7-RIM ) ، استانداردهاي سندي ( مانند HL7- CDA ) ، استانداردهاي كاربردي (مانند HL7 - CCOW) و استانداردهاي پيام يا اطلاعات ( مانند HL7 – v2.x  and  v3 ) را توسعه مي دهد. استانداردهاي انتقال پيام ،‌جزء به جزء مهم هستند زيرا اين پيغامها هستند كه تعريف و تعيين مي كنند ،‌اطلاعات چطور بسته بندي مي شوند و از قسمتي با قسمت ديگر ارتباط برقرار مي كنند. برخي استانداردها زبان ، ساختار و نوع داده هايي را كه نياز به يكپارچكي در انتقال از يك سيستم به سيستم ديگر دارند ، يكسان مي كنند. بطور جاري ، استاندارد پيام HL7 توسط بسياري از ارائه كننده هاي سيستمهاي اطلاعات پزشكي بزرگ در آمريكا ، حمايت مي شوند.

حال يك HIS با رعايت استانداردهاي فوق الذكر بويژه استاندارد مهم HL7 سيستم يك بيمارستان را مكانيزه مي كند و ارائه خدمات به بيمار و ارائه اطلاعات به مديريت را تسهيل مي نمايد.

 HIS بيمارستان وليعصر(عج) زنجان

براي راه اندازي يك HIS در بيمارستان زيرساخت مناسبي بايد آماده شود. اين زيرساخت از مديريت تغيير سيستم تا Backbone شبكه و سخت افزار و آموزش را شامل مي شود. سخت افزار و شبکه لازم بايد از تكنولوژي روز بهره ببرد و نحوه پياده سازي آن به روش شركت ارائه كننده بستگي دارد.

در این بیمارستان ، از سال 1378 مطالعه روي HIS شروع و در سال 79 از يك شركتي كه HIS وارداتي از اروپا را ارائه كرده بود خريداري و راه اندازي نموده است. اين HIS داراي چند subsystem هست كه در حال حاضر فقط بيماران تحت نظر و بستري را تحت پوشش قرار داده است. نرم افزار در زبان C++ و قسمتي هم در زبان VB نوشته شده است. بانك اطلاعاتي و پايگاه داده SQL server 2005 هست و report generator آن در محيط Crystal report 10 مي باشد. شبكه با domain كار مي كند و user ها و كامپيوترها با Active Directory مديريت مي شوند. بانك اطلاعاتي روي Windows server 2003  بوده و نرم افزار روي سيستم عاملهاي مايكروسافت Win 98 – 2000 و  Win Xp كار مي كند.

 در Home Page نرم افزار subsystem ها مشخص شده كه شامل مديريت بيمار،‌ ساختار بيمارستاني ، كاركنان ،‌پاراكلينيك ، داروخانه ، انبار ، آمار ، حسابداري ، امور بيمه و مدارك پزشكي مي باشد. ساير قسمتها در اين بيمارستان راه اندازي نشده است.

 ساختار بيمارستاني (Structure)

در اين قسمت كه تنها Administrator به آن دسترسي دارد مي توان ساختار بيمارستان شامل بخشها ،‌ اتاق ها ، تختها و واحد هاي مختلف بيمارستان مانند نوع پاراكلينيك ، انبار و غيره را تعريف نمود. هر كدام از موارد ذكر شده با كد خاصي تعريف مي شوند.

 كاركنان (Staff)

در اين قسمت هم كه تنها Administrator به آن دسترسي دارد ، مدير سيستم نام كليه پزشكان و افرادي كه اسم آنها بايد در مقابل اقدامات انجام شده باشد ، با مشخصات ثبت مي شود. همچنين مشخصات كليه User هايي كه در Active Directory ثبت شده است تعريف مي گردد.

 مديريت بيمار(Patient Management)

اين زير سيستم از اهميت ويژه اي برخوردار است چراكه پروسه پذيرش تا ترخيص بيمار در اين قسمت شروع مي شود و بيشتر خدمات و اقدامات از طريق اين قسمت درخواست و ثبت مي گردد. و خود شامل چند subsystem هست.

 ·  پذيرش (Admit)

·   پذيرش پيمار سرپائي (Ambulatory)

بیمار به پذیرش مراجعه می کند . کاربر پذیرش مشخصات بیمار را بر اساس شناسنامه یا کارت شناسائی معتبر همچنین اگر بیمه باشد دفترچه بیمه ، وارد سیستم می کند . بیمار در هر بار مراجعه یک شماره سر پائی جدید دریافت می کند. سپس به کلینیک مربوطه ارسال می شود . در بخش تحت نظر  خدمات انجام شده توسط کاربر وارد سیستم می شود. در خواستهای پارا کلینیکی نیز از طریق سیستم در خواست و جوابدهی می شود. پس از طی زمان تحت نظركه 6 ساعت مصوب است ، بیمار یا دستور بستری می گیرد و وارد فاز بستری می شود که با حفظ خدمات وارد شده به پرونده ، به بخش منتقل می شود. و یا بیمار ترخیص می شود که توسط کاربر تحت نظر در خواست ترخیص شده و توسط کاربر مربوطه ، از طریق HIS صورتحساب و فيش پرداختي چاپ و بیمار ترخیص می گردد.

·  پذيرش پيمار بستري (Inpatient)

بیمار با دستور بستری از طرف پزشک بستری کننده که ممکن است با تعیین وقت قبلی یا بصورت اورژانسی باشد ، به پذیرش مراجعه می کند . کاربر پذیرش مشخصات بیمار را بر اساس شناسنامه یا کارت شناسائی معتبر همچنین اگر بیمه باشد دفترچه بیمه ، وارد سیستم میکند. اگر بیمار برای اولین بار مراجعه نموده سیستم یک شماره جدید TD اختصاص داده و بیمار را Add می کند و اگر بیمار سابقه بستری داشته باشد با اطلاعات موجود و شماره پرونده قبلی ، به بخش مربوطه پذیرش می شود. کاربر پذیرش از برگ پذیرش ، پرینت گرفته و پس از امضاء ذیل نام و نام خانوادگی خود که سیستم آورده ، برگه را ضمیمه پرونده دستی بیمار نموده و بیمار را به بخش مربوطه راهنمایی می کند . در این لحظه نام بیمار در Waiting  List بخش مربوطه قابل مشاهده است .

·  بخش بستري CIS - Ward

قبل از اینکه بیمار به بخش برسد ، منشی بخش نام بیمار را در لیست انتظار خود می بیند و می تواند تختی را برای این بیمار در نظر بگیرد . منشی بخش لیست انتظار بخش را مدیریت می کند . اگر بیماری ، اسمش در لیست انتظار هست ولی مراجعه نکرده ، نام بیمار را Reject می کند. به محض تصمیم قطعی بیمار برای بستری در بخش و راهنمایی وی به تخت مربوطه ، منشی بخش باید در سیستم نیز همان تخت را به اسم بیمار اختصاص دهد . سیستم از همان لحظه محاسبه تخت را شروع می کند . پس از ویزیت بیمار توسط پزشک معالج ، منشی بخش در پرونده الکترونیکی بیمار به اسم پزشک یک ویزیت وارد می کند . نرس مربوطه نیز داروهای تجویز شده را از استوک بخش برداشته به بیمار می دهد سپس بر اساس کاردکس ، در سیستم ، داروهای مصرفی را به اسم بیمار از داروخانه در خواست می کند تا جایگزین در استوک شود. در خواست دارو در HIS می تواند به دو شکل انجام گیرد . 1- در خواست از استوک بخش که بطور اتوماتیک دارو جوابدهی می شود . 2- در خواست از داروخانه بیمارستان که پس از پرینت و نسخه پیچی توسط کاربر داروخانه جوابدهی میگردد. نرس کاربر همچنین تمام Order  های پزشک را برای بیمار در خواست می کند برای این کار در پرونده بیمار در سیستم ایجاد یک Prescription می نماید که اسم کاربر و زمان ایجاد آن اتوماتیک ثبت می شود سپس تحت همان سر نسخه Order ها را وارد می کند که شامل آزمایش ، گرافی ، اعمال طبی ، مشاوره ، رژیم غذایی و ...می باشد . کاربر نیاز به تایپ هیچ در خواستی ندارد بلکه کلیه اطلاعات استاندارد لازم ، در نرم افزار تعریف شده و همه را در سیستم Select می کند و در پایان پس از کنترل در خواست ها ، سر -نسخه را به اسم پزشک معالج Approve می کند . بعد از Approve در خواستها در قسمتهای پارا کلینیک و داروخانه قابل مشاهده خواهد بود . اگر بیمار نیاز به عمل جراحی دارد قبل از فرستادن بیمار به اتاق عمل ، نام بیمار را از طریق سیستم به اتاق عمل مربوطه Transfar می کنند . کاربر اتاق عمل ضمن کنترل لیست انتظار خود در سیستم آمادگی برای پذیرش بیمار جدید پیدا می کند و با رسیدن بیمار به اتاق عمل برای نام بیمار در سیستم اختصاص تخت انجام می دهد که پس از انجام عمل جراحی ، نام عمل ، نام جراح ، کمک جراح ، متخصص یا تکنسین بیهوشی و زمان شروع و اتمام عمل و نیز لوازم مصرفی اتاق عمل ( براساس لیست روتین تعریف شده ) را در EMR پرونده الکترونیکی بیمار وارد کرده با خروج بیمار از اتاق عمل نام بیمار را به بخش مربوطه منتقل می کند . کاربر بخش می تواند درخواستهای خود را ازطریق سیستم پیگیری کند. سیستم از طریق رنگهای خاص مراحل مختلف خدمات رااعلام می کند که درتمام قسمتها معنی یکسانی دارد.

رنگ آبی =      New-   رنگ سبز=In process    -   رنگ قرمز= Cansel   -  رنگ زرد= Reject و بالاخره

رنگ بنفش=Completed

 رنگ آبی نشان می دهد که Element در خواستی هنوز جوابدهی نشده یادر خواست جدید است.

 رنگ سبز نمایانگر این است که در خواستی درحال جوابدهی هست ولی هنوز تآیید نشده .

 رنگ زرد یعنی اینکه درخواستی برگشت داده شده وکاربر می تواند با کلیک راست روی المنت علت برگشت را که بصورت Text از طرف کاربر پاراکلینیک وارد شده ببینند.

 رنگ قرمز یعنی درخواست کننده خود درخواستی را لغو نموده است.

 رنگ بنفش بیان می کند که المنت درخواستی را كامل شده و بخش مي تواند نتيجه را مشاهده کند.مخصوصا جواب آزمایشات و گرافی ها را که اهمیت خاصی دارد.

کاربران بخش می توانند از طریق icon  مربوط به EMR بیمار، پرونده وی را مطالعه کنند که حاوی هویت بیمار، آدرس، نام همراه بیمار، سابقه بستری، تشخیص های قبلی و تاریخچه فعلی با نمایش زمان و نام کاربر انجام دهنده هر عمل روی پرونده می باشد. در این قسمت این امکان وجود دارد که پزشک معالج، شرح حال، خلاصه پرونده، سیر بیماری و... را وارد کند. داروهای مصرف نشده بیمار از طریق سیستم قابل برگشت دادن هست بهتر استت قبل از ترخیص بیمار این کار صورت گیرد تا به حساب بیمار نرود.( کنترل قبل از ترخیص)

بعد از صدور دستور ترخیص بیمار از طرف پزشک معالج، کاربر بخش ضمن کنترل و تکمیل پرونده بیمار، برای بیمار عمل درخواست ترخیص یا for Discharge  Request را انجام می دهدو نام بیمار را به واحد حسابداری و ترخیص ارسال می کند. در ساعات بعدی از طریق علائم و رنگ ها و چک کردن نام بیمار می تواند متوجه تسویه حساب بیمار شده و نام بیمار را از بخش خود حذف کند و به بایگانی بفرستد. اجازه ترخیص و حذف نام بیمار از بخش را کاربر ترخیص از طریق سیستم صادر می کند. پس از حذف نام بیمار از بخش که همزمان با ترک بخش توسط بیمار است، کاربر بخش تخت را مدیرت میکند و با گذاشتن علامت مخصوص وضعیت بخش را مشخص می کند.تختی که بیمار تازه آنرا ترک کرده علامت Cleening می گیرد. تختی که شکسته يا به هر دليلي قابل استفاده نیست علامت Out of used می گیرد و تخت رزرو نیز علامت Reserve می گیرد. تا کاربران پذیرش و سایر بخش ها از وضعیت تخت ها آگاهی داشته باشند. كليه  دستورات پزشك معالج جهت ارائه خدمات به بيمار وارد سيستم و پرونده الكترونيكي بيمار مي شود. برخي خدمات در داخل بخش و توسط كادر نرسينگ بخش انجام مي گيرد ، مانند كنترل علائم حياتي بيمار ، گرفتن ECG و EMG و EEG و معاينات متعدد و ... و برخي خدمات نيز توسط بخشها يا واحدهاي ديگر انجام ميگيرد كه در اين صورت بايد توسط كاربر بخش بستري به اسم بيمار درخواست شود و اين درخواست به بخش يا واحد ارسال مي شود تا اقدام انجام گيرد. بعنوان مثال در خواست آزمايشات بيمار را مي آورم. كاربر نرس بخش بستري ليست آزمايشات بيمار را در پرونده الكترونيكي بيمار وارد مي كند. همان لحظه در آزمايشگاه كاربر آزمايشگاه مي تواند درخواستها را مديريت كند. بر اساس نام بخش يا بر اساس نام بيمار ويا بر اساس نام آزمايش درخواستها را SORT كرده و پرينت ميگيرد سپس يك نفر بنام نمونه گير با ليستي كه در اختيار دارد و اطلاعات بيماران و نام بخش و تخت آنها مشخص هست ، به الين بيمار رفته نمونه خون مي گيرد و به آزمايشگاه برگشته پس از انجام آزمايشات جواب آنها را در سيستم وارد مي كند. از اين لحظه نرس و پزشك در بخش بستري مي توانند جواب آزمايشات را از طريق سيستم مشاهده كنند. در زمان مناسب از جواب آزمايشات پرينت اخذ و به پرونده دستي بيمار جهت حفظ اسناد قانوني ارسال مي شود. ساير درخواستها مانند درخواست پاتولوژي ، راديولوژي ، سونوگرافي و ... نيز به همين صورت انجام و در سيستم ثبت مي شود.

 داروخانه (PIS)

· داروخانه (pharmacy) : با توجه به دو روش درخواست دارو در بخش، جواب دهی داروها نیز متفاوت و از طريق دو روش است.

روش اول- کاربران بخشها دارو را به اسم بیمار از داروخانه مرکزی درخواست می کنند. داروخانه در ساعت خاصی ضمن مشاهده درخواست ها در لیست خود، به تفکیک بخش، تخت و بیمار از لیست درخواست پرینت گرفته و بر اساس همان ليست، نسخه پیچی نموده داروهای بخشها را جداگانه بصورت Boxing به اسم بیمار در سبد بخش مربوطه قرار داده و به بخشها ارسال می کند. سپس از طریق سیستم داروها راجوابدهی، تایید یا reject می کند.

روش دوم- در Hospital Organization برای هر بخش و در زیر نام بخش یک داروخانه که همان استوک بخش هست تعریف می شود. انبار داروئی برای این داروخانه های local از طریق سیستم و حواله خروجی، برحسب روتین آن بخش یک مقدار بعنوان موجودی اولیه می فرستد. در بخش قبل از اینکه دارو را از استوک برداشته و به بیمار بدهند، دارو را از طریق سیستم به اسم بیمار از استوک بخش درخواست می کنند.

مزیت روش دومی بر اولی این است که در روش اول کاربر داروخانه پس از نسخه پیچی باید داروها را قلم به قلم انتخاب و جواب دهی کند اما در روش دوم همزمان با درخواست دارو، سیستم خودکار جوابدهی نموده از موجودی استوک بخش کم می کند. همچنین در روش دوم مسئول انبار دارویی می تواند موجودی و مصرفی یا نیاز استوک ها را هر لحظه از طریق سیستم کنترل کند. در روش اول داروی برگشتی مرحله طولانی دارد تا به تایید کاربر داروخانه برسد در حالیکه در روش دوم داروی برگشتی به استوک برمی گردد و بر موجودی استوک اضافه می شود. کاربر بخش موقع درخواست دارو از استوک بخش مقدار موجودی آن دارو را نیز مشاهده می کند که اگر صفر باشد رنگ هشدار دهنده نیز هست که کربر را راهنمایی می کند تا از بخش دیگر و یا داروخانه دیگری درخواست کند. درخواست داروی شکسته در روش دوم بسیار مهم است چرا که مقدار مصرفی و باقیمانده در استوک بخش اعمال می گردد.

بخش اورژنس دارای داروخانه مخصوص می باشد که دیگر نیازی به استوک ندارد اما روش درخواست یکسان است.

 پاراكلينيك

·        آزمايشگاه (LIS)

آزمایشگاه های موجود در اين بيمارستان در دو دپارتمان جداگانه تعریف شده اند: آزمایشگاه کلینیکال و آزمایشگاه پاتولوژی. آزمایشگاه های بیوشیمی، هماتولوژی، ایمونولوژی- سرتولوژی و میکروبیولوژی زیر یک Department بنام آزمایشگاه کلینیکال و آزمایشگاه های پاتولوژی و سیتولوژی زیر Department بنام آزمایشگاه پاتولوژی تعریف شده است . آزمايشهاي در خواستي بخشها در ليست انتظار هر آزمايشگاه بصورت New با رنگ آبي ليست شده اند. كاربر آزمايشگاه مربوطه ليست را با در نظر گرفتن تاريخ و ساعت كه در كنترل دارد و مي تواند آزمايشات در خواستي را به تفكيك آزمايش بصورت Maingroup و Subgroup ليست كند و يا فقط آزمايشات مخصوص يك بيمار را در ليست داشته باشد . از ليست موجود مي تواند پرينت نمونه گيري را در ساعات خاصي بگيرد كه ليست كاري آن آزمايشگاه هست . كاربر بخش بايد از ساعت پرينت آگاهي داشته و تا قبل از آن ساعت در خواست خود را وا


مطالب مشابه :


كارآموزي حسابداری بيمارستان امدادي 70ص

تحقیق های دانش آموزی و دانشجویی - كارآموزي حسابداری بيمارستان امدادي 70ص -




پایان نامه کارشناسی خودم

مقالات حسابداری رسول وفادار محل کارآموزی: بیمارستان حضرت ابوالفضل میناب نوع فعالیت:




گزارش کارآموزی رشته کامپیوتر در بیمارستان

بزرگترین سایت دانلود گزارش کارآموزی رشته کامپیوتر در بیمارستان کارآموزی حسابداری.




كارآموزي دوره دانشجوئي

آشنائی با مکان کارآموزی بیمارستان دارای محوطه مالی و حسابداری ، اتوماسیون




لیست کارآموزیها

· دانلود گزارش کارآموزی حسابداری یک · دانلود گزارش کارآموزی حسابداری بیمارستان




کارآموزی حسابداری بیمه تامین اجتماعی 51ص

تحقیق های دانش آموزی و دانشجویی - کارآموزی حسابداری بیمه تامین اجتماعی 51ص -




گزارش کارآموزی و کارورزی

کارآموزی حسابداری فروش و خدمات آهن آلات . گزارش کارآموزی اداره امورآب و فاضلاب .




پروژه کار آموزی

حسابداری و مدیریت - پروژه کار آموزی - حسابداری و مدیریت. پروژه کار کارآموزی




برچسب :