کشف سردابه دوره قاجار وسط پروژه‌ شهرداری آمل/مرمت و زیباسازی به زودی

اجرای یک پروژه شهرداری آمل در منطقه قدیمی و تاریخی این شهر موجب کشف یک سردابه متعلق به دوره قاجار در این محل اجرای این پروژه شد.

 

%D8%B3%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%A8%D9%87_%D8

به گزارش خبرگزاری فارس -میراث فرهنگی و گردشگری مازندران از آمل، شهر آمل یکی از چند شهر تاریخی و باسابقه است که برخی قدمت آن را تا دوره آهن و قبل از اسلام می‌دانند.

این شهر نخستین پایگاه حکومت شیعیان بوده و آثار تاریخی فراوانی در این زمینه در شهر موجود است.

پروژه بلوار امین طبرسی شهرداری آمل در منطقه بافت قدیمی و تاریخی شهر آمل موسوم به پایین بازار به منظور کاهش ترافیک شهری صورت می‌گیرد.

این پروژه که هم‌اکنون مراحل پایانی خود را می‌گذراند با خرید املاک اطراف منطقه پایین‌بازار انجام می‌شود که بسیاری از آثاری تاریخی شهر قدیم آمل در زیر خانه‌های ساخته شده آن قرار دارد.

حالا اجرای این پروژه باعث نمایان شدن ورودی یک سردابه متعلق به دوره قاجار شده است.

سردابه در زمین شخصی یکی از مالکان کشف شد

مدیرعامل سازمان بهسازی و نوسازی شهرداری آمل در این باره به خبرنگار فارس در آمل گفت: خانه‌های قدیمی متعلق به دوره عموما دارای سردابه و آب انبار بودند که از آب انبار برای نگهداری آب شرب محلات و از سردابه به عنوان یک یخچال خصوصی استفاده می‌شد.

حمیدرضا طاهرنژاد افزود: اختلاف دمای این سردابه‌ها با دمای سطح زمین تا 20 درجه بوده و خانواده‌های مرفه برای نگهداری موادغذایی خود از این سردابه‌ها استفاده می‌کردند.

وی بیان کرد: در زمان تملک یکی از ملک‌های اطراف پروژه امین طبرسی این سردابه در این زمین قرار داشت.

سردابه ویژگی خانه‌های قدیمی دوره قاجار

کارشناس میراث فرهنگی مازندران نیز در گفت‌وگو با فارس با تاکید بر اینکه سردابه یکی از ویژگی‌های خانه‌های قدیمی دوره قاجار به شمار می‌رفته است، افزود: این سردابه در میان پروژه  بلوار شهرداری آمل نمایان شده است.

سعید سلیمانی با اعلام اینکه این اثر قدیمی به لحاظ تاریخی بی‌ارزش نیست و باید تصمیم بر حفظ و مرمت آن گرفته شود، بیان داشت: پس از کشف این سردابه تدابیری در زمین‌های اطراف این مجموعه بازسازی و ساماندهی شد تا خطری بنا را تخریب نکند.

وی اشاره کرد: در یک برنامه به عمق دو متر در اطراف این بنا، سنگ‌های شکسته شده برداشته شد تا زمان تردد خودرو به دلیل ارتعاش ناشی از آن این بنا دچار تخریب نشود.

سلیمانی با بیان اینکه یک ساماندهی موقت از سوی شهرداری آمل در این زمینه صورت گرفته است، افزود: در حال حاضر به دلیل اجرای پروژه، این مجموعه حفظ می‌شود تا بعدها مدیریت شهری درباره آن تصمیم‌گیری کند.

این کارشناس میراث فرهنگی با اعلام اینکه قوانینی برای عدم اجرای پروژه‌ها در مکان‌های تاریخی نداریم، بیان داشت: مساله مهم این است که با اجرای این پروژه بافت قدیمی اطراف آن نیز به مرور از میان خواهد رفت.

وی خاطرنشان کرد: قرار بود در اطراف این بلوار مجوز ساختمان‌های هفت طبقه داده شود اما با ورود میراث فرهنگی به این امر این طبقات کاهش یافت.

سلیمانی با اشاره به اینکه قرار شد واگذاری طبقات به صورت پلکانی صورت گیرد تا بافت قدیمی شهر از میان نرود، گفت: در کنار خیابان اصلی سه طبقه، در پشت آن دو و به ترتیب یک طبقه تا بعد به بافت قدیم شهر برسیم و به آن آسیبی وارد نشود.

وی با اعلام اینکه تلاش می‌کنیم اجازه ندهیم که بافت قدیم شهر با این پروژه از میان برود، یادآور شد: نباید این بلوار و خیابان‌های اطراف به گونه‌ای ساخته شود که وقتی فردی وارد این بافت می‌شود حالت دلزدگی ایجاد شود.

افزایش ساخت‌وسازها در محدوده شهر قدیم آمل

سلیمانی با بیان اینکه منطقه پایین بازار آمل در محدوده شهر قدیم آمل قرار دارد، اظهار داشت: این منطقه به عنوان نخستین خاستگاه حکومت شیعیان در دنیا بوده است و حتی آثاری از دوره ساسانی در شهر قدیم آمل وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه در زیر این ساختمان‌های ساخته شده بناهای دیگری نیز هست که حداقل به 2 هزار سال پیش تعلق دارد، افزود: این محدوده به عنوان شهر قدیم آمل شناخته می‌شود.

این کارشناس میراث فرهنگی با اعلام اینکه متاسفانه تمام محدوده شهر قدیم آن ساخت‌وساز شده است، بیان کرد: مردم ما مشغله‌های دیگری به جز حفظ تاریخ خود دارند.

وی اذعان کرد: اگر بخواهیم بگوییم تمام شهر آمل شامل یک دوره تاریخی شده و دارای آثار تاریخی است.

سلیمانی تصریح کرد: مساله مهم دیگری نیز هست که نمی‌توانیم زندگی مردم ساکن در این مناطق را مختل کنیم و باید به گونه‌ای برنامه‌‌ریزی کرد که آثاری که در کوچه پس کوچه‌های این شهر قرار دارد حفظ شود.

و اما یک سوال مهم

مدیرعامل سازمان بهسازی و نوسازی شهرداری آمل به این سئوال مهم که سرنوشت این اثر قدیمی و تاریخی بعد از اجرای پروژه در زمان ترددهای سنگین این بلوار چه خواهد شد، گفت: به دلیل اینکه آثار تاریخی هویت شهر آمل به شمار می‌روند تلاش می‌کنیم این سردابه را به عنوان یک المان در وسط این بلوار حفظ کنیم.

حمیدرضا طاهرنژاد با اعلام اینکه بحث استحکام بخشی و مستندنگاری این اثر با همکاری میراث فرهنگی صورت گرفته است، گفت: به دلیل اینکه این بنا در محوطه فضای سبز این بلوار قرار گرفته است عملیات مربوط به زیباسازی و مقاوم‌سازی آن نیز در دستور کار قرار دارد.

به گزارش فارس، هنوز نگرانی‌ها در زمینه چگونگی حفظ این اثر تاریخی با توجه به قرار گرفتن در  مسیری که در آینده قرار است بر عهده گیرنده یک بعد ترافیکی باشد وجود دارد.

از سوی دیگر با کشف این بنای تاریخی احتمال حتمی وجود آثار تاریخی دیگری نیز در این محوطه وجود دارد که با اتمام این بلوار ممکن است در معرض نابودی قرار گیرد.

از بعد دیگر نیز شهرداری به عنوان متولی می‌تواند با استفاده از آثار تاریخی موجود در محدوده اجرای عملیات‌های خود نسبت به زیباسازی و مرمت این آثار اقدام کند تا ضمن حفظ بافت قدیمی شهر از آن به عنوان یک اثر گردشگری نیز استفاده کند.

به هر حال امیدواریم ساخت‌وساز و پروژه‌های عمرانی در توسعه شهری موجب از میان رفتن گذشته پرسابقه و تاریخی شهر باستانی و با قدمت آمل نشود.

-----------------------------

گزارش از الناز پاک‌نیا از آمل

----------------------------


مطالب مشابه :


خانه های دوره ی صفویه

خانه های دوره ی بخشی از پلان طولی خانه ی بعدها - احتمالاً در دوره ی قاجار - این




خانه‌هاي تهران در دوره قاجار

خانه‌هاي تهران در دوره معماري دوره قاجار را معماري خانه‌سازي و يا نوشته های




خانه هاي تهران در دوره قاجار

خانه هاي تهران در دوره قاجار معماري دوره قاجار را معماري خانه نوشته های




خانه های قدیمی تهران

بنا در دوره قاجار ساخته شده و برخی دیگر از خانه های دوره ثبت شده است، پلان خانه پدر از




کشف سردابه دوره قاجار وسط پروژه‌ شهرداری آمل/مرمت و زیباسازی به زودی

آثاری تاریخی شهر قدیم آمل در زیر خانههای ساخته شده آن خانههای قدیمی دوره قاجار.




تاریخچه خانه کلبادی

در بیشتر خانه های سنتی دارای پلان مستطیل می دوره قاجار که در این




معماری قاجار

در دوره های میانی قاجار تزئینات بکاررفته در خانه ها: - آیینه های استانداردها پلان




خانه معين تجار-خانه مرعشي-خانه دکتر اعلم-خانه چرمی -خانه مستوفي

اين بنا از خانه های اشرافی دوره قاجار اين بنا متعلق به دورة قاجار است كه توسط پلان. نما




بازکاوی معماری صفویه تا قاجار

نسبت به معماری های دوره فضای حیاط، در دوره قاجار صورت می گیرد گنبد خانه مسجد




برچسب :