روشهای تشخیص قارچ سمی

قارچهای تازه اعم از سمی یا خوراکی موجب تغییر رنگ سکه نقره یا پیاز نمی شوند مگر آنکه در حال فساد باشند، قارچهای در حال  فساد به مواد گوگردی تبدیل شده و سبب تغییر رنگ نقره می گردند.

 

با آنکه بعضی ازقارچهای خوراکی دارای حلقه میباشند، معذالک وجود حلقه را نمی توان از اختصاصات آنها دانست چه تمام آمانیتا های کشنده نیز دارای حلقه کامل هستند.

 

توجه به طعم قابض بودن آنها نیز صحیح نیست زیرا برای مثال قارچ مرگ آور (آمانیتا سیترینا) تقریباً بدون مزه بوده و هیچ گونه بوی نامطبوعی ندارد.

 

باید تأکید کنیم که هیچ وسیله ای برای شناسایی قارچ های سمی وجود ندارد. آبی شدن یا سیاه شدن محل شکستگی قارچ فقط در اثر قرار گرفتن مواد در مجاورت هوا حاصل می شود و مشتقات اکسید شده رنگی را می دهد.

 

سیاه شدن سکه نقره ای که گاهی در آب پختن قارچ قرار می دهند نشان می دهد که قارچ ها کاملاً تازه نیستند و اسیدآمینه گوگرد دار آنها مولکول H2S  آزاد نموده که تولید سولفور نقره را که سیاه رنگ است می نماید.

 

هیچگونه قانون و یا تست علمی (خارج از آزمایشگاهی) وجود ندارد که بطور دقیق ایمن بودن و یا سمی بودن قارچها را معین سازد. شکل ظاهری، رنگ و طعم در سمی بودن قارچها تعیین کننده نمی باشد. شناسایی قارچهای سمی از غیر سمی حتی برای قارچ شناسان کارکشته نیز امری دشوار است. برخی افراد حتی با مصرف قارچهای خوراکی و غیر سمی دچار واکنش آلرژیک (حساسیتی) می گردند.

 

عمل پختن باعث خنثی شدن مواد سمی موجود در برخی از قارچهای سمی می شود، اما در برخی دیگر از قارچهای سمی حتی پختن (به هر طریق و مدت زمان) نیز در بی اثر کردن سم آنها بی نتیجه است. برخی قارچها زمانی که همراه با مشروبات الکلی مصرف می شوند ایجاد مسمومیت شدید میکنند. مصرف برخی قارچها برای انسانها بی خطر بوده اما در حیوانات ایجاد مسمومیت می کنند و برعکس.

 

به صرف مشاهده مصرف قارچها توسط حیوانات نمی توان به غیر سمی بودن آنها برای انسان مطمئن بود. برخی قارچهای تازه روییده غیر سمی هستند، اما وقتی بالغ و یا پیر می شوند سمی می گردند.

 

مهمترین راه تشخیص قارچ های سمی بر پایه دلایل علمی

 

الف  : صفات ظاهری قارچ ها: آمانیتاهای کشنده همگی دارای وولو و مشخصات دیگر می باشند که در قسمت طبقه بندی قارچ های سمی به آنها اشاره گردیده است.

 

ب : خصوصیات میکروسکپی قارچ ها: شامل شکل اسپورها که در قسمت طبقه بندی قارچ های سمی بیان گردیده و بوسیله رنگ اسپرها که معمولاً آنها را به سفید، صورتی، قهوه ای ، ارغوانی و سیاه تقسیم نموده اند شناسائی می نمایند. علاوه بر این ساختمان و اندازه اسپرها نیز در تشخیص قارچ ها مؤثر می باشند.

 

پ : آزمایش های شیمیائی قارچ ها: سولفات فروبر بوی آمانیتا فالوئیدی بی اثر ولی آمانیتاویروزار را قهوه ای می سازد و محلول پطاس با آمانیتا فالوئیدس تغییر رنگ نمی دهد، در صورتیکه با آمانیتاویروزا به رنگ زرد در می آید. اسید سولفورو آمانیتافالوئیدس را به رنگ قهوه ای روشن در می آورد. اسید سیتریک ، آمانیتافالوئیدس را به رنگ سبز روشن، آمانیتاویروزا را به رنگ سبز تند و آمانیتاسیترینا را به رنگ خرمائی در می آورد.

 

ت :  آزمایش های طیف سنجی قارچ ها: ترکیبات اغلب قارچ های سمی بخصوص آمانیتاها را بوسیله روش های طیف سنجی مثل IR  و UV غیره می توان تشخیص داد.

 

ث : استفاده از روشهای کروماتوگرافی: بوسیله روش های کروماتوگرافی مثل تین لایرکروماتوگرافی و غیره می توان برخی از واکنشهای رنگی مواد سمی آمانیتاها و سایر قارچ های سمی را تشخیص داد.

 

 

قارچ های سمی کم خطر

 

برخی از انواع قارچ ها سمی هستند؛ اگرچه ممکن است که ظاهرشان به قارچ های خوراکی شبیه باشد.

 

تعداد قارچهای سمی کم است ولی دارای سم مهلکی میباشند و هر سال در پاییز موجب مسمومیت های کشنده ای میشوند.  میتوان قارچ های سمی کم خطر را از نظر سمیت به  سه دسته تقسیم کرد:

 

الف- قارچ های ایجاد کننده اختلالات معده ای و روده ای

 

این اختلالات غالباً با استفراغ و اسهال همراه با دل دردهای شدید است.

 

ب- قارچ های ایجاد کننده اختلالات پاراسمپاتیک

 

این اختلالات غالباً با اختلالات بینایی، ناتوانی قلبی و تعرق زیاد همراه میباشد.

 

ج- قارچ های ایجاد کننده اختلالات عصبی

 

 

 

این اختلالات غالباً با اختلالات معده ای، روده ای همراه با سرگیجه و هذیان و دردهای عصبی می باشد. خاصیت خلسه آور در این نوع قارچها به دلیل وجود ماده ای به نام هالوسینوژن است که در پزشکی و آزمایشهای روان درمانی به مصرف میرسد. بعضی از این گونه های قارچ ها توهم زا هستند که خاصیت روانگردانی نیز دارند و به عنوان داروهای تفریحی مصرف میشوند. خاصیت روانگردانی آنها به واسطه پسیلوسین (PSILOCIN) و پسیلوسیـبـین (PSILOCYBIN) مــوجــود در آنــهـا اسـت. ایـن نـوع قـارچ هـا بـه قارچ هـای سـحـرآمــیــز (magic mushrooms) شهرت دارند که بیشتر در جشن های مذهبی قبایل مکزیکی مورد استفاده قرار میگیرند و باعث رویاهای رنگارنگ و تخیلاتی مبهم می شوند . بعضی انواع قارچ ها، اثرات مثبت ذهنی و روانی دارند. گفته می شود که این قارچ ها را مردمان قبایل شمال سیبری و همچنین دزدان دریایی، قبل از نبرد استفاده می نمودند. این قارچ ها وضعیت روانی افراد را قبل از شروع جنگ، بهبود می بخشید. به دلیل همین اثرات مثبت قارچ ها، در برخی جشن های مذهبی از آنها استفاده می کردند. در گذشته از برخی انواع قارچ ها برای روشن نمودن آتش استفاده می نمودند و به آنها لقب فندک می دادند.

 

در آزمایش جدیدی که توسط دانشمندان استرالیایی انجام شده، ترکیبات جادویی قارچهای سمی توهم زا دید ذهنی انسان را وادار به درخشش در تاریکی می کند. دانشمندان این آزمایش، ماده سیلوسایبین را که ترکیبی سمی بوده و می تواند تأثیرات روان گردانی روی ذهن انسان داشته باشد، شناسایی می کنند. این ترکیبات به نور "یو وی" استاندارد حساس هستند و نسبت به آن واکنش نشان می دهند. قارچهای جادویی گونه ای از قارچهای سمی هستند که معمولاً در مناطق استرالیا و نیوزلند یافت می شود و افراد بسیاری این قارچها را به جای قارچ خوراکی می خورند و دچار بیماری توهم می شوند. هنگامی که ماده سیلوسایبین در معرض نور "یو وی" قرار می گیرد واکنش نشان داده و از خود نور ساطع می کند. این نور در هنگام تاریکی به خوبی قابل تشخیص است.

 

قارچ های سمی پر خطر و یا مرگ آور

 

قارچهای سمی کلاهدار که جزء راسته آگاریگال که یک فامیل بزرگی میباشند قرار دارنداز نظر شکل ظاهری با قارچهای خوراکی کلاهدار مشابه بوده و خیلی مشکل میتوان آنها را از هم تشخیص داد. دو گونه متشابه از یک جنس ممکنست از نظر ترکیب شیمیائی با یکدیگر فرق داشته باشند که دراین صورت یکی سمی و دیگری خوراکی می باشد.

 

بطور کلی در بین قارچهای خوراکی جنگلی و آنهائیکه در چمنزارها بطور خودرو در می آیند گونه های سمی خطرناکی وجود دارند که شناسائی و تشخیص آنها مستلزم داشتن اطلاعات کافی میباشد. این گونه قارچ ها بیشتر اوقات با قارچ های بسیار معمولی خوراکی اشتباه میشوند و مواد سمی آنها اثر بسیار سریعی دارند مخصوصاً روی سیتوپلاسم سلولهای جگر اثر میکند و موجب از بین رفتن چربیها در آن می شود.

 

روی لوله گوارشی هم تأثیر می گذارد همچنین موجب وقفه عمل تنفسی میشود روی سلولهای کلیه نیز اثر می گذارد و در واکنشی که ایجاد می کند به غده فوق کلیوی صدمه وارد می کند.

 

معمولاً مسمومیت با این نوع قارچ ها پس از 10 الی 12 ساعت گاهی بیشتر تا 40 ساعت بعد از ورود آن در معده ظاهر میشود و دل دردهای شکمی، استفراغ، اسهال، عرق سرد، اختلالات عصبی، کوفتگی شدید، جراحت اندامهای درونی، ضعیف شدن نبض و ضربان قلب و سیستم تنفسی، از دست دادن آب بدن میشود و همین اختلالات باعث مرگ مصرف کننده می شود.

 

نکته : قارچ فنجان مرگ ، قارچ کلاه مرگ ، قارچ آمانیتا موسکاریا که بر روی کلاهک قرمز آن لکه های سفید و خوشرنگی است حتی تا ساعتها پس از تغذیه تولید ناراحتی نکرده، ولی بعد از چند ساعت باعث ناراحتی های شدید روده ای و در نهایت مرگ می‌شود.

 

بطور کلی بی توجهی به این قارچ موجب ایجاد حالت مسمومیت بوسیله زهرهای آمانیتا و گونه های گالرینا میگردد، که با یک زمان پنهانی بین خوردن قارچ و اولین علائم مسمومیت توصیف و مشخص شده است. همچنین یک زمان پنهانی بدون درد که ممکن است 24 ساعت طول بکشد و سپس استفراغ و اسهال بروز نماید که تا موقع مرگ شخص مسموم ادامه داشته باشد. باید توجه داشت اگر بیمار این مرحله را در اثر مداوای کافی پشت سر بگذارد بنظر می رسد که پس از مدت زمان کوتاهی سلامت خود را باز خواهد یافت. ولی اغلب در این مدت زمان پنهانی کبد، کلیه ها و قلب و عضلات شخص مسموم زیان های زیادی متحمل می گردد. و در نتیجه 50 درصد از این مسمومین بعد از 2 تا 5 روز خواهند مرد.

 

قارچ آمانیتا موسکاریا در ردیف قارچهای مخدر، جای دارد. این قارچ ماده‌ای به نام موسکارین تولید می‌کند. در صورتی که به مقدار کم مصرف شود، دارای اثری جنون آمیز است و در صورتی که مقدار مصرف زیاد باشد، کشنده و مهلک خواهد بود.

 

این قارچها بنام فرشته مرگ یا فرشته های فاسد کننده لقب یافته‌اند و اثر این قارچ و نیز قارچ هایی نظیر ایلودنس، لاکتاریوس،‌ لرئوس، هلولا و آندودی مشابه اثر مار زنگی اعلام شده و تا بحال قربانیان زیادی نیز داده است. لذا بهترین راه این است که گونه های مختلف قارچ خوراکی را بدقت شناسایی کرده و از مصرف قارچ های ناشناخته خودداری شود و حتی شناسایی خانواده و جنس نیز کفایت نمی‌کند، زیرا در بسیاری از خانواده ها و جنس ها ممکن است گونه های خوراکی و غیر خوراکی وجود داشته باشد.

 

یکی از سمی ترین قارچ ها کلاه مرگ است که می تواند در عرض 12 ساعت باعث مرگ انسان شود گونه های سمی دیگر تولید بیماری شدید می کنند اما بندرت باعث مرگ انسان بالغ می شوند. یکی دیگر از قارچهای بسیار سمی دیگر  ارگوت غلات است که به شدت سمی است و مسمومیت‌هایی به نام ارگوتیسم ایجاد می‌کند، علت مسمومیت قارچ ارگوت وجود آلکالوئیدهایی مانند ارگوتوکسین در آن است. برخی از آمانیت‌ها نظیر آمانیتا فالوئیدیس به علت داشتن مواد آمانیتاتوکسین و آمانیتا همولیزین ، بسیار سمی و مهلک هستند.

 

بنابراین کندن قارچ هایی که در جنگل می رویند خطرناک است؛ چون تشخیص سمی یا خوراکی بودن قارچ کار ساده ای نیست و تنها افراد با تجربه و متخصص قادرند که قارچ سمی را از خوراکی تشخیص دهند. چنین افرادی را شکارچیان قارچ می نامند. شغل این افراد بسیار سخت و حساس بوده و گاهی یک بی دقتی در تشخیص نوع قارچ، منجر به مرگ آنها می شود

 

با رویش قارچهای جنگلی وصحرایی در فصل بهار و پاییز، میزان مسمومیت با قارچها بخصوص قارچهای سمی افزایش می یابد. خوردن قارچهای سمی عوارض بسیاری بر جسم افراد دارد و حتی می تواند منجر به مرگ نیز شود.

 

در مسمومیت با قارچهای سمی، اختلال عملکرد کبد و کلیه را عمده ترین این عوارض میتوان ذکر کرد. در صورت عدم رسیدگی به موقع به بیمار مسموم، عوارض مسمومیت با قارچهای سمی که با نارسایی های کبد و کلیه، رفتن به کما و خونریزی شدید شروع می شود در نهایت به اختلال در عملکرد و فعالیتهای قلبی و مغزی و مرگ وی می انجامد.

 

از میان قارچهای سمی، قارچ  آمانیتا از همه خطرناکتر و معروفتر است که در فصل پاییز بیشتر می روید و به تبع مسمومیت با این قارچ در این فصل بیشتر دیده می شود.

 

قارچ آمانیتا شکل های متنوعی دارد و بسیار شبیه به قارچهای خوراکی و غیر سمی می باشد، ممکن است انسان متوجه سمی و خطرناک بودن آن نباشد و به مصرف این نوع قارچ بپردازد که منجر به مسمومیت فرد می شود .

 

پس از مصرف قارچهای مشکوک منتظر ظهور علایم مسمومیت نباشید، و فوراً به مراکز فوریتهای پزشکی مراجعه کنید. چراکه برخی علایم مسمومیت از قارچهای بسیار سمی ممکن است پس از 24 ساعت و یا  حتی چندین روز بعد از مصرف بروز یابند. هر چه نشانه های مسمومیت دیرتر بروز یابند، خطر آسیب جدی به ارگانهای حیاتی بدن و مرگ ناشی از مصرف قارچ سمی افزایش می یابد.

 

قارچ‌های‌ موجود در باغچه حیاط منزل یا گلدان ویا باغ ممکن‌ است‌ باعث‌ تهوع‌، استفراغ‌ و گاهی‌ توهم‌ شوند. قارچ‌های‌ کلاه‌ دار مرگ‌آور، ۱۲-۶ ساعت‌ پس‌ از خوردن‌، باعث‌ استفراغ‌ و اسهال‌ آبکی‌ شدید می‌شوند و ظرف 24 ساعت می‌توانند کشنده‌ باشند.

 

بیماری ناشی از خوردن قارچ سمی، به نوع قارچ خورده ‌شده بستگی دارد و از خفیف تا کشنده متغیر است. اغلب اوقات علایمی نظیر تهوع، استفراغ و اسهال به وجود می‌آید، ولی سم برخی از قارچ‌ها علایم عصبی از قبیل لرزش، تعریق، توهم و کما هم ایجاد می‌کنند. مسمومیت با این قارچ‌ها می‌تواند منجر به مرگی زجر آور شود.

 

بطور کلی مطالعاتی که بر روی فامیل آگاریکال انجام شده بیش از بررسی هائی است که بر روی سایر قارچها انجام گردیده است، زیرا بعضی از مردم علاقه زیادی به جمع کردن این قارچها جهت مصرف خوراکی دارند.

 

باز هم متذکر می شوم ، هرگز هیچ‌ قارچی‌ را نخورید مگر اینکه‌ مطلقاً از نوع‌ آن‌ مطمئن‌ شده‌ باشید. داستانهایی‌ که‌عوام‌ در مورد آزمایش‌ کردن‌ قارچها می گویند، برای‌ دریافت‌ اینکه‌ آیا سمی‌ هستند یا نه‌؟  البته‌ بی‌فایده‌اند. قارچهای‌ سمی‌ به‌ خاطر تجربه‌ی‌ اشخاصی‌ بداقبال‌ شناخته‌ شده‌اند

.

 

علائم مسمومیت قارچها

 

عموماً مسمومیت با قارچها عوارض بسیار شدید و دردناکی دارد. شخص مسموم از تهوع و تعرق و دل درد بسیار شدید یا سوزش و خارش گلو و اسهال شدید رنج میبرد. اصولاً علائم مسمومیت قارچهای سمی بستگی به نوع قارچ مصرفی دارد.

 

علائم مسمومیت عموماً در طول 4 تا 12 ساعت بعد از مصرف ظاهرمیگردد. این علائم عبارتند از: درد شکم که عموماً با سوزش های تشنج آور و خارش در گلو همراه میباشد. علاوه بر این عطش بسیار زیاد، استفراغ و در بعضی موارد استفراغ با خون هم دیده می شود.

 

همچنین بعضی اوقات اسهال های خونی هم گزارش شده است. مثلاً در مورد مسمومیت با قارچ آمانیتافالوئیدس علائم مسمومیت از 7 تا 40 ساعت بعد از مصرف قارچ ظاهر میگردد. بدین ترتیب است که این قارچ یکی از قارچهای سمی خطرناک بوده که درجه مرگ و میر آن زیاد می باشد و باید همه بخصوص داروسازان آنرا بخوبی بشناسند.

 

روشهای درمانی مسمومیت بوسیله قارچ ها

 

خارج کردن باقیمانده قارچها بوسیله مواد قی آور از دستگاه گوارش و شست و شوی آن تا زهرهای باقیمانده کاملاً از بین برود. درصورت لزوم از درمان های کمکی استفاده گردد. تجویز کورتیکواستروئیدها، اسید تیوکستیک، سیتوکرمc، کلرآمفنیکول، فنیل بوتازون همراه با سولفا متوگزازول و تری متوپریم نیز توصیه گردیده است.

 

نکته قابل توجه این است که در حال حاضر از نظر تکنیکی پادزهر بخصوصی برای سموم قارچ ها در نظر گرفته نشده است.

 


 

 


مطالب مشابه :


راه تشخیص نقره و طلای اصل و فرع!

مطالب خاص و اخبار روز - راه تشخیص نقره و طلای اصل و فرع! - مطالب خاص،اخبار روز و .به همراه




راهنمایی برای شناخت و تشخیص الماس

طلا سکه نقره و جواهر یزد - راهنمایی برای شناخت و تشخیص الماس - دانستنیهای علمی و اقتصاذی نقره




نكاتی كه در خرید طلا بايد به آن‌ها توجه كرد

ساده‌ترین راه برای این که دست دوم بودن طلا را تشخیص بدهید، یک نگاه - تشخیص طلا از نقره و




آزمایش شماره 5

تشخیص آلکن ها، آلکین ها شد که ساده‌ترین راه تشخیص آن ، دمیدن به درون نقره نيترات




خواص و فواید زمرد

یکی از راه های تشخیص زمرد اصل از زمرد بدلی و ساختگی ، همین ناخالصی ها است . نقره, انگشتر,




روشهای تشخیص قارچ سمی

سیاه شدن سکه نقره ای که گاهی در آب پختن قارچ قرار می دهند مهمترین راه تشخیص قارچ های سمی




« تشخیص قارچهای خوراکی و سَمّی از یکدیگر»

قارچهای سمی یا خوراکیِ تازه سکه نقره یا پیاز را سیاه بهترین راه تشخیص قارچهای سمی و




ماهی آنجل (Anjel Fish)

تشخیص نر و ماده نسبتا مشکل است اما با آنجل راه راه نقره ای یکی از گونه های ماهی آنجل است




روش های تشخیص قارچ سمی بر پایه دلایل غیر علمی و عامیانه

سیاه شدن سکه نقره ای که گاهی در آب پختن قارچ قرار می مهمترین راه تشخیص قارچ های سمی بر




برچسب :