مجموعه سوالات استعداد تحصیلی دکتری- گروه کشاورزی و منابع طبیعی سال 90

پیشرفت های حاصله در زمینه زراعت و دامپروری در نتیجه انقلاب کشاورزی در انگلستان از یک طرف و تئوری های مربوط به تخلیه و فرسایش خاک توسط خاک شناسان آلمانی از طرف دیگر ، باعث شکل گیری مدل توسعه حفاظت منابع شد. نظریه مکتب اقتصاد کلاسیک در انگلستان ، در زمینه بازده نزولی نیروی کار و سرمایه به کار رفته در زمین و فلسفه پیروی از طبیعت و حفاظت محیط زیست در امریکا هر دو باعث تقویت این الگوی توسعه شده اند. این مدل توسعه در دهه های زیادی از قرن بیستم توجه اندیشمندان توسعه کشاورزی را به خود معطوف کرد و روش عمقی کردن تولید کشاورزی مورد توجه بسیاری از زارعین جهان قرار گرفت.

در طول انقلاب کشاورزی انگلستان ، نظام های زراعی که در آن اصول تناوب بیشتر رعایت می شد ، جایگزین نظام مزرعه داری شد که در آن زمین های زراعی بین زراعت دائمی و مرتع دائمی تقسیم می گردید. این امر استفاده از علوفه و نباتات جدید برای تهیه کود سبز و افزایش قابلیت دسترسی و بهره گیری از کود حیوانی را به دنبال داشت. این الگوی کشاورزی و دامداری جدید اجازه می داد تا تولیدات زراعی – دامی از طریق به کار گیری مواد مغذی گیاهی به شکل کود دامی که سبب حفظ قدرت تولیدی خاک می شد ، افزایش یابد.

پیشرفت تکنولوژی با یکپارچه کردن مزارع و سرمایه گذاری در خاک همراه بود که نتیجه آن رشد قابل توجه میزان تولیدات کاورزی و نیز افزایش برداشت در واحد سطح بود. نهاده های مورد استفاده در مدل توسعه حفاظت منابع عمدتا شامل مواد غذایی گیاهی در خاک ، نیروی کششی توسط حیوان ، اصلاح خاک زراعی ، سرمایه و نیروی کار بود که عمدتا در بخش کشاورزی تولید و یا از طریق آن قابل تامین بود.

با توجه به این که ، این الگوی توسعه کشاورزی توانست برداشت در واحد سطح و تولیدات کل کشاورزی را افزایش دهد ، در اواخر قرن هیجدهم و اوایل قرن نوزدهم مورد توجه علمای اقتصاد و متخصصین کشاورزی قرار گرفت و توسط آلبرخت تائر و شاگردانش به آلمان انتقال یافت. تحقیقات آلبرخت و همکارانش در مورد طبیعت و اصول تغذیه گیاهی و خاک منجر به نظریه تخلیه خاک شد. بر طبق این نظریه ، خطر تخلیه خاک به قدری جدی است که هر نظام دائمی کشاورزی باید امکان باز گرداندن تمامی موادی را که به وسیله گیاه از خاک گرفته می شود را فراهم آورد. بر اساس این دیدگاه ، روش کشاورزی خوب و پایدار باید مواد آلی خاک را در سطح مشخص حفظ نماید.

این گونه دیدگاه ها که بر سنت طبیعت گرایی استوار بود ، زمینه را برای رشد نظریه کمیابی منابع طبیعی فراهم کرد و این باور در نظریات اقتصادی پدید آمد که منابع طبیعی کمیاب هستند و میزان این کمیابی با رشد اقتصادی افزایش یافته و کمیابی منابع طبیعی سطح زندگی و رشد اقتصادی را تهدید می کند.

بعدها نتایج آزمون نظریه کمیابی نشان داد، نظریه کلاسیک در انگلستان و اروپای غربی بر پایه درک ناقص تاریخ توسعه کشاورزی بنا شده است و ضعف عمده این دیدگاه در ساده نگری شدید نسبت به نقش زمین در توسعه کشاورزی است. تاریخ استفاده از زمین در نواحی معتدل و نواحی استوایی نشان می دهد ، عرضه خدمات زمین از آنچه که به وسیله نظریه ایستای زمین فرض شده است ، بسیار کشش پذیرتر می باشد. این گونه تجارب تاریخی باعث گردید تا دیدگاه اقتصاددانان کلاسیک مورد انتقاد قرار گیرد. در اوایل دهه 1950 تعدادی از نوشته های جدید ، که شامل مسایل فنی ( نظیر خاک ها ، تغذیه گیاهی ، اگرونومیک و مهندسی ) و ملاحظات اقتصادی بودند ، ظاهر شدند. این نوشته ها نظریه منطقی تری در زمینه مدیریت مزرعه و سیاست های عمومی مرتبط با باروری خاک و نقش زمین در توسعه کشاورزی ارائه دادند. رکود اقتصادی ملی در طول دهه 1930 در امریکا و برخی کشورهای اروپای غربی فشار وارد بر منابع در نتیجه جنگ جهانی دوم ، ظهور یک دیدگاه مالتوسی جدید که در اثر انفجار جمعیت بعد از جنگ پیش آمد ، توجه به اثر محدودیت منابع بر توسعه اقتصادی ، همراه با تفکرات طرفداران محیط زیست در اواخر دهه 1960 و بحران انرژی در دهه 1970 باعث گردید تا تحلیل منطقی تری از توسعه کشاورزی و حفاظت منابع بر پایه پایداری رشد تولیدات کشاورزی ارائه شود. جدی ترین کوشش در نیمه دوم قرن بیستم در زمینه توسعه کشاورزی ، در قالب الگوی حفاظت منابع توسط جمهوری خلق چین در دهه های 1950 و 1960 انجام شد. اما بلافاصله

معلوم گردید ، که میزان متوسط رشد تولید حتی با کوشش های زیادی که در زمینه بازگرداندن مواد غذایی از دست رفته به خاک انجام می گیرد ، عملا پاسخگوی میزان جدید متوسط رشد تقاضا برای محصولات کشاورزی نیست.

1- هدف اصلی نویسنده در متن فوق ، کدام است؟

1) بررسی تاثیرات مدل توسعه حفاظت منابع بر انقلاب کشاورزی در انگلستان

2) بررسی دیدگاه های توسعه کشاورزی بر مبنای حفاظت منابع در طی دوره ای خاص

3) تبیین نقش عوامل اقتصادی در توسعه کشاورزی در قالب مدل توسعه حفاظت منابع

4) اشاره به مزیت های مدل توسعه حفاظت منابع در مقایسه با دیگر مدل های توسعه کشاورزی

2- با توجه به متن ، کدام مورد ، جزو اهداف مدل توسعه حفاظت منابع به شمار می رود؟

l. افزایش برداشت در واحد سطح با به کارگیری روش هایی در جلوگیری از کاهش قدرت تولیدی خاک

ll. توسعه کشاورزی بر پایه نظریه تخلیه خاک و روش غیر عمقی کردن تولید

lll. به زیر کشت بردن اراضی بیشتر ، جهت افزایش تولیدات کل کشاورزی

1) فقط l

2) فقط ll

3) l و ll

4) l و ll و lll

3- بر اساس متن ، می توان نتیجه گرفت که تحقیقات علمای خاک شناس آلمانی ............. .

1) با معرفی نهاده های جدید در بازتولید توان خاک به توسعه نظریه تخلیه خاک کمک نمودند

2) با هدف ارائه روش هایی برای افزایش میزان مواد معدنی موجود در خاک کشاورزی انجام گرفتند

3) هماهنگ با نظرات اقتصاد دانان کلاسیک انگلیسی در مورد بازده نزولی نیروی کار و سرمایه به کار رفته در تولیدات کشاورزی بودند

4) همگام با نظریه کمیابی منابع طبیعی در تعارض با دیدگاه های مبتنی بر سنت طبیعت گرایی قرار داشتند

4- با توجه به متن ، تمام موارد زیر ، جزو تغییرات به وجود آمده در دوران انقلاب کشاورزی انگلستان به حساب می آیند، بجز:

1) برای رشد کشاورزی از راهبردهایی نظیر حفاظت منابع از طریق تناوب زراعی برای افزایش بهره وری خاک استفاده شد.

2) زمین های زراعی به طور متناوب در بخش کشاورزی و دامداری مورد استفاده قرار می گرفتند.

3) الگوی جدید کشاورزی ضامن اصل تناوب بیشتر ، جایگزین نظام مزرعه داری شد.

4) نقش زمین و باروری خاک در توسعه کشاورزی مورد توجه قرار گرفت.

5- از اشاره نویسنده به توسعه کشاورزی در قالب الگوی حفاظت منابع توسط چین ، کدام نتیجه زیر را می توان گرفت؟

1) استفاده از مدل حفاظت منایع در کشورهای پر جمعیت ، از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست.

2) تلاش ها برای افزایش بهره وری خاک ، متوسط رشد تولیدات کشاورزی را در حد بسیار قابل قبول بالا می برد.

3) فرضیه مدل توسعه حفاظت منابع که بر اساس آن خاک قدرت باز تولید کامل مواد از دست رفته خود را دارد زیر سوال برد.

4) حتی جدی ترین کوشش ها در جهت توسعه کشاورزی با به کارگیری الگوی حفاظت منابع ، نتایج علمی چندان مطلوبی به بار نیاورد.

گندم یکی از محصولات اساسی در کشور است که حدود 45 در صد کالری و 70درصد پروتئین مصرفی مردم ایران از این محصول تامین می شود. از کل سطح زیر کشت ( حدود 4/6 میلیون هکتار ) 63 درصد به زراعت دیم و 37 درصد به زراعت آبی اختصاص دارد. همچنین از کل تولید ( حدود 4/13 میلیون تن در سال) حدود 65 درصد آن از زراعت آبی و بقیه از زراعت دیم حاصل می شود. از جمله مدیریت های مناسب و موثر در افزایش و ایجاد ثبات تولید در زراعت دیم ، تعیین زمان و میزان بهینه تک آبیاری برای ارقام مناسب است. در واقع اصلی ترین مسئله در زراع دیم مناطق سردسیر، استقرار گیاه در پاییز است که یا از طریق بارش مناسب ( مقدار و پرکنش )) و یا با آبیاری ، استقرار گیاه ممکن می شود و با توجه به این که اولین بارندگی موثر پاییزه در مناطق سردسیر از جمله آذربایجان شرقی در آبان ماه به وقوع می پیوندد، لذا همزمان با سرد شدن هوا، امکان سبز شدن و استقرار کامل گیاه میسر نمی شود و حتی در صورت سبز شدن و نرسیدن به مرحله پنجه ، احتمال خسارت سرما ، شدید خواهد بود. بنابراین انجام یک مرتبه آبیاری در زمان کاشت ( پاییز ) و قبل از سرد شدن هوا برای حصول عملکرد مطلوب و تثبیت آن ضروری است. در تحقیقی چهار ساله در سوریه نشان داده شد که تاریخ کاشت زود هنگام به همراه یک آبیاری حداقل (30 میلی متر) در حصول عملکرد مطلوب گندم موثر است. از لحاظ دوره زمانی پراکنش بارش در فصل زراعی ، عموما ممکن است دو مرحله بیشترین درجه تاثیرات را به خود ببیند ، یکی در زمان کاشت است که ممکن است اولین بارندگی موثر پاییزه ، با تاخیر مواجه باشد و در نتیجه ، همزمان با افت درجه حرارت و سرد شدن هوا و خاک و با توجه به حداقل درجه حرارت لازم برای جوانه زنی و ادامه رشد ، امکان جوانه زدن ، رشد و استفاده از بارش های پاییزی میسر نگردد زیرا حداقل درجه حرارت لازم برای جوانه زنی و ادامه رشد (صفر گیاهی ) در منابع مختلف برای گندم و جو صفر درجه سانتی گراد و 3 تا 5 درجه سانتی گراد است. دیگر مرحله حساس رشد ، مراحل پایانی رشد ( گل دهی تا رسیدن ) است که ممکن است آخرین بارندگی موثر بهاره ، زودتر از روال معمول خاتمه یافته و در مراحل حساس پایانی رشد گیاه ، یعنی مرحله خوشه رفتن و گل دهی گندم که حساس ترین مرحله نسبت به تنش آب است ، رطوبت کافی برای تشکیل و پر شدن دانه وجود نداشته باشد. لذا اگر بتوان با اعمال تمهیدات و روش های علمی – کاربردی ، بسته به شرایط اقلیمی و خاک ، محصول را در این مرحله حمایت کرد ، نه تنها افزایش عملکرد محسوسی ایجاد می شود بلکه از نظر اقتصادی نیز توجیه پذیر است و بسته به شرایط منطقه ای ممکن است این مراحل حساس بیشتر در زمان کاشت و یا مرحله گل دهی بروز نماید و بر عملکرد شدیدا تاثیر بگذارد.

6- هدف اصلی نویسنده متن ، کدام است؟

1) ارائه روش ها ، زمان ها و مناطق مشخصی برای تک آبیاری در زراعت دیمی گندم

2) اشاره به تفاوت های کشت دیمی و آبی در مناطق آب و هوایی گوناگون

3) ارائه طرقی جهت افزایش بهره وری زراعت دیمی گندم در کشور

4) لزوم تغییر زراعت دیمی به آبی جهت تامین نیاز کشور به گندم

7- بر طبق متن ، کدام مورد، در خصوص میزان محصول گندم از زراعت آبی، صحیح است؟

1) نزدیک به دو برابر میزان برداشت گندم در زراعت دیمی است.

2) باید به بیش از نیمی از کل برداشت سالانه این محصول برسد.

3) در فصول و مناطق مختلف، متفاوت است.

4) رو به افزایش است.

8- کدام مورد بر طبق متن، صحیح نیست ؟

l. سبز شدن و استقرار گیاه در مناطق سردسیر تقریبا اواسط فصل پاییز میسر می شود.

ll. تاریخ کاشت زود هنگام در مناطقی با بارش سالانه 30 میلی لیتر در سال توصیه می شود.

lll .گاهی در مراحل خوشه رفتن و گل دهی گندم ، بارندگی کافی بهاره وجود ندارد.

1) فقط l

2) فقطlll

3) ll و lll

4) l و ll

9- به کدام یک از سوالات زیر ، در متن پاسخ مشخص داده نشده است؟

1) کدام مرحله در رشد گندم به تنش آب حساس ترین مرحله است؟

2) چند مرحله از کشت می تواند در دوره زمانی پراکنش بارش تاثیر زیادی ببیند؟

3) در کدام استان ایران ، انجام یک مرتبه آبیاری در پاییز و قبل از سرد شدن هوا مناسب است؟

4) چرا حداقل درجه حرارت لازم برای جوانه زنی گندم و جو از صفر تا پنج درجه سانتی گراد متغیر است؟

10- اشاره نویسنده به تحقیق انجام شده در سوریه، به کدام دلیل است؟

1) یافته های آن، در راستای نظرات نویسنده می باشد.

2) شرایط اقتصادی و اقلیمی دو کشور مشابه می باشند.

3) نتایج آن با توجه به طولانی بودن مدت انجام آن، بسیار کم خطا است.

4) زراعت دیمی گندم در بسیاری کشورها یکی از منابع مهم تولید گندم است.

بخش دوم

راهنمایی :

برای پاسخگویی به سوالات این بخش ، لازم است موقعیتی را که در هر سوال مطرح شده ، مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید و سپس گزینه ای را که فکر می کنید پاسخ مناسب تری برای آن سوال است ، انتخاب کنید. هر سوال را با دقت بخوانید و با توجه به واقعیت های مطرح شده در هر سوال و نتایجی که بیان شده و بیان نشده ولی قابل استنتاج است ، پاسخی را که صحیح تر به نظر می رسد، انتخاب کنید و مطابق دستورالعمل زیر در پاسخنامه وارد کنید:

1- اگر گزینه صحیح ، گزینه 1 بود ، در پاسخنامه حرف A را درج کنید.

2- چنانچه گزینه صحیح ، گزینه 2 بود ، در پاسخنامه حرف B را درج کنید.

3- اگر گزینه صحیح ، گزینه 3 بود ، در پاسخنامه حرف C را درج کنید.

4- اگر گزینه صحیح ، گزینه 4 بود ، در پاسخنامه حرف Dرا درج کنید.

· توجه داشته باشید ، چنانچه به نظر شما سوال دارای اشکال است ، به صورت زیر عمل کنید:

الف ) اگر فکر می کنید بیش از یک گزینه صحیح وجود دارد ، در پاسخنامه حرف E را درج کنید.

ب) اگر فکر می کنید اصلا گزینه صحیح وجود ندارد ، درپاسخنامه حرف N رادرج کنید.


11- بیکاری در استان " الف " از زمانی که من استاندار شدم ، فقط 4 درصد افزایش یافته است. در زمان استاندار قبلی ، بیکاری به 14 درصد رسید. مشخص است که سیاست های اقتصادی من بسیار بهتر هستند.

کدام یک از عبارات زیر، دلیل قوی تری بر درستی استدلال فوق است؟

1) برخی برنامه های مالیاتی جدید برای جذب صنایع جدید به استان " الف" به اجرا در آمده است.

2) جمعیت استان " الف" در طی مدیریت استاندار جدید به نحو چشمگیری کاهش یافته است.

3) متغیرهای مهم اقتصادی – اجتماعی نظیر وضعیت اقتصاد کشور و ساختار جمعیتی استان " الف " در دوران هر دو استاندارد، یکسان بوده اند.

4) نرخ بیکاری کشور در طی مدیریت استاندار قبلی، تا 12 درصد و در طی مدیریت استاندار جدید ، فقط تا 2 درصد افزایش یافت.

12- وقتی سه فروند از هواپیماهای بوئینگ شرکت "پرند" در طی یک ماه سقوط کردند، شرکت مزبور سفارش سه هواپیمای بوئینگ جدید را داد. این تصمیم بسیاری از افراد در صنعت هوایی را متعجب کرد زیرا وقتی محصولی دچار حادثه می شود ، مشتری ها در استفاده از آن نوع محصول بی رغبت می گردند.

کدام مورد، تصمیم شرکت "پرند" را بهتر توجیه می کند؟

1) سه هواپیمای بوئینگ به دلیل خطای انسانی سقوط کردند، اما به دلیل کیفیت خوب هواپیماها تعداد نجات یافتگان زیاد بود.

2) شرکت هواپیمای کشوری دستورالعمل های جدیدی جهت ارتقای سطح بازرسی های پیش از پرواز به خطوط هوایی ابلاغ کرده است.

3) بسیاری از کارکنان شرکت هوایی "پرند" به دلیل یافتن شغل در خطوط هوایی دیگر از این شرکت رفتند و کارکنان جدید به جای آنها استخدام شدند.

4) اگرچه در سال قبل از این سه حادثه، فقط یک هواپیمای بوئینگ شرکت "پرند" سقوط کرد، هواپیماهای تولیدی کارخانه های رقیب دچار هیچ گونه سانحه هوایی نشدند.

13- محصولات کشاورزی اغلب قبل از برداشت پیش فروش می شوند. اگر پیش بینی شود که میزان محصول ذرت زیاد خواهد بود، قیمت پیش فروش آن پایین می رود و بر عکس. امروز هواشناسان اعلام کردند که از فردا بارش کافی برای رویش ذرت شروع خواهد شد. بنابراین از آنجایی که باران برای رشد این محصول ضروری است، قیمت پیش فروش آن شدیدا افت خواهد کرد.

کدام مورد اگر صحیح فرض شود، نتیجه گیری فوق را بیشتر از بقیه تضعیف می کند؟

1) بارانی که هواشناسان پیش بینی کرده اند، تا بعد از فصل رشد محصول ذرت نیز ادامه خواهد یافت.

2) ذرتی که در مرحله حساس رشد خود رطوبت کافی دریافت نکند، محصول زیادی نخواهد داد.

3) قیمت پیش فروش محصول ذرت در این فصل زراعی نسبت به فصل زراعی قبل دچار نوسانات شدیدی بوده است.

4) متخصصان کشاورزی امروز اعلام کردند که بیماریی که مقداری از محصول ذرت را از بین برده است، در وسعت زیاد قبل از پایان فصل رشد اشاعه خواهد یافت.

14- در دو باغچه آزمایشگاهی، تعداد یکسانی بوته گوجه فرنگی کاشته شد. به باغچه اول ( و نه باغچه دوم ) نمک منیزیم افزوده شد. باغچه اول 20 کیلوگرم گوجه فرنگی و باغچه دوم 10 کیلوگرم بار دادند. از آنجایی که هیچ چیز دیگر به غیر از آب به باغچه ها افزوده نشد، محصول بیشتر باغچه اول باید حاصل افزودنی نمک منیزیم باشد.

کدام مورد، اگر صحیح فرض شود، بیشتر از بقیه ، استدلال فوق را تضعیف می کند؟

1) مقدار کمی از نمک منیزیم از باغچه اول به باغچه دوم نفوذ کرد.

2) دو باغچه آزمایشگاهی از نظر بافت خاک و میزان تابش نور آفتاب متفاوت بودند.

3) چهار گونه متفاوت بوته گوجه فرنگی با نسبت برابر در هر باغچه کاشته شده بود.

4) برخی از علف های هرز که با بوته گوجه فرنگی در استفاده از امکانات باغچه رقابت می کنند ، نمی توانند مقادیر بالای نمک منیزیم موجود در خاک را تحمل کنند.

15- بسیاری از نمایندگان پارلمان می خواهند قانونی را برای بررسی و تصویب مطرح کنند که بر مبنای آن ، برخی سیاست گذاری ها از طریق همه پرسی ( رفراندوم) تعیین گردد. منتقدان این قانون می گویند که نتایج همه پرسی ها درست و قابل اتکا نیست زیرا گروه های ثروتمند که دارای منافع خاص خود هستند ، می توانند از طریق تبلیغات تلویزیونی نظرات رای دهندگان را تحت تاثیر قرار دهند.

کدام مورد، اگر صحیح فرض شود ، بهتر از بقیه موارد، استدلال منتقدان را تایید می کند؟

1) مراکز تلویزیونی بخاطر ترس از دست دادن بینندگان خود تمایلی ندارند که به عنوان طرفدار نظر سیاسی خاصی شناخته شوند.

2) گروه های مختلف با منافع خاص، درباره سیاست هایی که دولت باید اتخاذ کند با یکدیگر اختلاف نظر کامل دارند.

3) طرفداران سیاست هایی که با منافع گروه های ثروتمند همخوانی ندارند توان مالی تبلیغات تلویزیونی را دارا نیستند.

4) در انتخابات پارلمانی بین تعداد افرادی که رای می دهند و تبلیغات تلویزیونی رابطه ای وجود ندارد.

16- در مناطقی که بیماری مالاریا شایع است، بسیاری از کودکان قبل از آن که بدنشان در مقابل بیماری مصون شود، چندین بار به آن مبتلا می شوند. مشخصا آنچه روی می دهد آن است که سیستم ایمنی این کودکان با یک بار ابتلا به بیماری ، در مقابل آن مصونیت ایجاد نمی کند و این مصونیت فقط وقتی انگل بیماری چندین بار آن ها را بیمار می کند، ایجاد می شود.

کدام یک از حالات زیر، اگر صحیح فرض شوند، فرضیه مطرح شده در متن فوق را بهتر از بقیه، تضعیف می کند؟

1) چندین نوع مالاریا وجود دارد و پاسخ سیستم ایمنی بدن به یکی از آن ها موجب مصونیت در مقابل بقیه انواع نمی شود.

2) مالاریا از طریق پشه از فردی به فرد دیگر منتقل می شود و این پشه ها به تدریج در مقابل سم هایی که برای مهار آن ها به کار می رود مصون شده اند.

3) ژن خاصی وجود دارد که اگر کودکان آن را از یکی از والدین خود ارث ببرند، آن ژن می تواند میزان مصونیت آن ها در مقابل مالاریا را بسیار بالا ببرد.

4) به محض ابتلای کودکان به مالاریا ، کادر درمانی اقدامات بسیاری جهت جلوگیری از ابتلای دوباره آن ها به بیماری انجام می دهند ولی این مراقبت ها مداوم نیستند.

17- بر اساس نتایج یک نظر سنجی ، 88 درصد آمریکایی ها معتقدند که هم اکنون زمان خوبی برای یافتن شغل مناسب نیست. یافته های این نظر سنجی با گزارش تحقیقات اقتصادی مرکز ملی تناقض دارد. مرکز تحقیقات اقتصادی مدعی شده است که بحران اقتصادی آمریکا در ژوئن 2009 به پایان رسیده است اما بسیاری از آمریکایی ها معتقدند که اقدامات اقتصادی سنتی آمریکا بازتاب واقعیت های جامعه نیست. نرخ بیکاری در آمریکا همچنان در حال افزایش است و این نرخ هم اکنون به 7/9 رسیده است. این در حالی است که در هفته گذشته این نرخ 4/9 درصد و در آگوست 3/9 و در پایان جولای 9/8 درصد بوده است. همچنین نتایج نظر سنجی نشان می دهد که تعداد افرادی که دارای شغل نیمه وقت هستند در حال افزایش است و این آمار در 20 سپتامبر حدود 8/18 درصد بوده، حال آنکه در هفته گذشته و در آگوست 6/18 درصد و در پایان جولای 4/18 درصد بوده است.

با توجه به مطالب متن فوق، کدام مورد، عبارت زیر را به بهترین وجه کامل می کند؟

"در مجموع هنگامی که از آمریکایی ها پرسیده می شود که دلیل ادامه مشکل بیکاری کدام است، .............. را نام می برند."

1) تناقضات موجود در گزارش های مربوط به وضعیت اقتصادی جامعه آمریکا

2) کتمان حقیقت برای سرپوش گذاشتن بر ناکارآمدی دولت

3) پس لرزه های بعد از بحران اقتصادی

4) اقدامات اقتصادی دولت

18- انگیزه قدرت، پس از دوران کودکی، در افرادی که احساس کنند به نحوی در جلب توجه و احترام دیگران عاجزند، بار دیگر بسیار نیرومند می گردد. این افراد بیش از حد معمول تلاش می کنند تا با جلب توجه دیگران بر این ضعف غلبه نمایند.

کدام مورد، در صورتی که صحیح فرض شود، ادعاهای فوق را به بهترین وجه پشتیبانی می کند؟

1) انگیزه قدرت در انسان نه فقط پایدار می ماند بلکه قوی تر نیز می شود.

2) میان نیاز انسان به قدرت و سن او همبستگی خطی مثبت وجود دارد.

3) برخی افراد که در رسیدن به قدرت از دروغ استفاده می منند ممکن است در جلب توجه دیگران مشکل داشته باشند.

4) اگر انسان طی رشد و بلوغ با تنش بسیار زیادی روبرو نشود ، انگیزه قدرت را از دست می دهد.

19- در 20 سال اخیر، 11 درصد از افرادی که برای اشتغال در یک حرفه خاص مجوز گرفته اند، زن بودند، و تمام آن افرادی که در طی این سال ها مجوز دریافت کردند، به طور تمام وقت مشغول به کار شدند. با این و جود، در حال حاضر، زنان تنها در 5 درصد از شغل های تمام وقت مربوط به این حرفه، مشغول به کار هستند.

کدام مورد در صورت صحت، تفاوت موجود در درصدهای اشاره شده در متن فوق را توضیح می دهد؟

1) اکثریت افرادی که در حال حاضر در این حرفه مشغول به کار هستند، پیش تر از 20 سال قبل زمانی که تقریبا همه افراد شاغل در این حرفه مرد بودند، استخدام شدند.

2) در تمام این 20 سال، شاغلین مرد و زن در این حرفه بر اساس نظام حقوقی برابر، حقوق دریافت می کردند.

3) زنانی که در 20 سال اخیر، مجوز دریافت کرده اند، نسبت به مردان تمایل بیشتری به انتخاب تخصص های متفاوت داشته اند.

4) دریافت مجوز در حال حاضر نسبت به 20 سال گذشته ، بسیار دشوارتر شده است.

20- اگر کودکان طی رشد و بلوغ با تنش بسیار زیادی روبرو نشوند، نیاز به قدرت در آن ها تدریجا به تمایلی برای بهتر کردن روابط اجتماعی تغییر شکل می دهد.

کدام مورد در صورت صحت، نتیجه گیری بالا را بیشتر تضعیف می کند؟

1) تغییر رفتار غالبا در مورد افرادی که دوران کودکی مملو از تنش داشته اند به تاخیر می افتد.

2) در محیطی فارغ از تنش کودکان سعی می کنند با سلطه بر دیگران روابط اجتماعی را به نفع خود تغییر دهند.

3) در دوران کودکی مملو از تنش، کودکان اعتماد کردن به خود و دیگران را نمی آموزند.

4) انگیزه قدرت در کودکان پایدار می ماند.


بخش سوم

راهنمایی :

در این بخش، توانایی تحلیلی شما مورد سنجش قرار می گیرد. سوالات را به دقت بخوانید و مطابق دستورالعمل زیر، به آن پاسخ دهید.

· اگر گزینه صحیح ، گزینه 1 بود ، در پاسخنامه حرف A را درج کنید.

· چنانچه گزینه صحیح ، گزینه 2 بود ، در پاسخنامه حرف B را درج کنید.

· اگر گزینه صحیح ، گزینه 3 بود ، در پاسخنامه حرف C را درج کنید.

· اگر گزینه صحیح ، گزینه 4 بود ، در پاسخنامه حرف Dرا درج کنید.

· توجه داشته باشید ، چنانچه به نظر شما سوال دارای اشکال است ، به صورت زیر عمل کنید:

الف ) اگر فکر می کنید بیش از یک گزینه صحیح وجود دارد ، در پاسخنامه حرف E را درج کنید.

ب) اگر فکر می کنید اصلا گزینه صحیح وجود ندارد ، درپاسخنامه حرف N رادرج کنید.

راهنمایی: با توجه به اطلاعات زیر، به سوالات 21 تا 25 پاسخ دهید.

از بین 9 قطعه زمین به شکل زیر، 6 قطعه زمین انتخاب و در هر کدام ، ساختمانی هم ارتفاع با دیگر ساختمان های این مجموعه، ساخته شده است. شش نفر( سه مرد و سه زن) ، هر کدام یک ساختمان از این شش ساختمان را خریداری می کنند. انتخاب قطعه های زمین جهت ساخت و انتخاب خرید ساختمان توسط افراد، طوری صورت گرفته است که محدودیت های زیر برقرار بماند( ضمنا به کسانی همسایه گفته می شود که ساختمان آنها حدافل از یک جهت مشترک باشد).


· ساختمان خانم ابراهیمی در ستون اول و ساختمان آقای رضا زاده در ردیف سوم قرار دارد.

· در هر ستون، حداکثر ساختمان یک مرد و در هر ردیف، حداکثر ساختمان یک زن قرار دارد.

· آقای محمدی و خانم زهیری، با خانم ابراهیمی همسایه نیستند.

· خانم ابراهیمی، خانم فاطمی و آقای رضا زاده، هر کدام دو همسایه دارند.

· آقایان محمدی و علیزاده، یک همسایه و خانم زهیری، همسایه ای ندارد.

· ساختمان خانم ابراهیمی، از دو جهت شرق و غرب و ساختمان آقای رضازاده ، از دو جهت شمال و جنوب دید دارد.

21-دید ساختمان خانم زهیری از جنوب، به ساختمان کدام شخص خواهد بود؟

1) دید باز دارد.

2) آقای محمدی

3) خانم فاطمی

4) آقای علیزاده

22- ساختمان خانم فاطمی، از کدام جهات زیر ، دید دارد؟

1) شمال و غرب

2) جنوب و شرق

3) غرب و شرق

4) جنوب و غرب

23- ساختمان های کدام یک از افراد زیر، از سمت شمال دید کافی دارند؟

1) خانم فاطمی ، آقای محمدی و آقای علیزاده

2) خانم ابراهیمی، خانم زهیری و آقای علیزاده

3) آقای رضا زاده، خانم زهیری و آقای علیزاده

4) خانم زهیری، آقای محمدی و آقای رضا زاده

24- در ستون اول چند قطعه زمین خالی مانده است؟

1) هیچ قطعه زمین خالی نمانده است.

2) دقیقا نمی توان تعیین کرد.

3) 2

4) 1

25- چند ساختمان، دید ساختمان آقای محمدی را از سمت جنوب، مسدود می کنند؟

1) 1

2) 2

3) هیچ ساختمانی

4) نمی توان تعیین کرد.

راهنمایی: با توجه به اطلاعات زیر، به سوالات 26 تا 30 پاسخ دهید.


پنج لامپ که کنار هم به ترتیب از چپ به راست با شماره های 1 تا 5 شماره گذاری شده اند ، با رعایت قوانین زیر می توانند به حالت روشن و خاموش در بیایند:

· اگر لامپ شماره یک روشن باشد، لامپ های 3 و 4 باید خاموش باشند.

· اگر لامپ های 2 و 4 با هم روشن باشند، سه لامپ دیگر باید خاموش باشند.

· اگر لامپ شماره 5 خاموش باشد، از چهار لامپ دیگر، فقط دو لامپ مجاور هم باید روشن باشند.

26- در چند حالت مختلف، سه لامپ مجاور ( با شماره های متوالی) ، می توانند خاموش و بقیه روشن باشند؟

1) صفر

2) 1

3) 2

4) 3

27- اگر همه لامپ ها روشن باشند، با تغییر حالت ( خاموش کردن) حداقل چند لامپ، می توان شرایطی را فراهم نمود که هیچ یک از قوانین فوق ، نقض نشوند؟

1) 1

2) 2

3) 3

4) 4

28- در چند حالت مختلف، لامپ های 2 و 3 ، هردو روشن هستند؟

1) 4

2) 3

3) 2

4) 1

29- در صورت روشن بودن لامپ 2 ، کدام دو لامپ دیگر نیز می تواننند روشن باشند؟

l. 1 و 5

ll. 3 و 4

lll. 3 و 5

1) فقط l

2) فقطlll

3) l و ll

4) l و lll

30-اگر لامپ 4 روشن باشد، کدام لامپ ( لامپ ها) لزوما باید خاموش باشند؟

1) فقط1

2) فقط 2

3) فقط 1 و 2

4) 1، 2 و 5


بخش چهارم

راهنمایی:

این بخش از آزمون استعداد از انواع مختلف سوالات کمّی ، شامل مقایسه های کمّی ، استعداد عددی و ریاضیاتی ، حل مساله و ...... تشکیل شده است.

· توجه داشته باشید به خاطر متفاوت بودن نوع سوالات این بخش از آزمون ، هر سوال را بر اساس دستورالمل ویژه ای که در ابتدای هر دسته سوال آمده است ، پاسخ دهید.

راهنمایی: با توجه به اطلاعات زیر، به سوالات 31 تا 34 پاسخ دهید و جواب هر سوال را مطابق دستورالعمل زیر بنویسید:

1- اگر گزینه صحیح ، گزینه 1 بود ، در پاسخنامه حرف A را درج کنید.

2- چنانچه گزینه صحیح ، گزینه 2 بود ، در پاسخنامه حرف B را درج کنید.

3- اگر گزینه صحیح ، گزینه 3 بود ، در پاسخنامه حرف C را درج کنید.

4- اگر گزینه صحیح ، گزینه 4 بود ، در پاسخنامه حرف Dرا درج کنید.

· توجه داشته باشید ، چنانچه به نظر شما سوال دارای اشکال است ، به صورت زیر عمل کنید:

الف ) اگر فکر می کنید بیش از یک گزینه صحیح وجود دارد ، در پاسخنامه حرف E را درج کنید.

ب) اگر فکر می کنید اصلا گزینه صحیح وجود ندارد ، درپاسخنامه حرف N رادرج کنید.


نمودار مقابل نشان دهنده فروش 1000 تن پسته در شش ماهه آخر سال 1387 یکی از شهرهای تولید کننده پسته در داخل و خارج از کشور است.

31- چند درصد از پسته های فروخته شده ، از نوع بادامی نبوده است؟

1) 31

2) 5/33

3) 5/35

4) 69

32- کدام نوع پسته در زمستان نسبت به پاییز فروش بیشتری داشته است؟

1) اکبری

2) بادامی

3) کله قوچی

4) هیچ کدام

33- فروش پسته در چند ماه نسبت به ماه قبل از آن کاهش داشته است؟

1) 3

2) 2

3) 1

4) همواره افزایش داشته یا ثابت بوده است.

34- بیشترین رشد میزان فروش پسته ، در کدام یک از ماه های سال نسبت به ماه قبل از آن بوده است؟

1) آذر

2) دی

3) بهمن

4) اسفند

راهنمایی: هر کدام از سوالات 35 و 36 ، شامل دو مقدار یا کمیت هستند ،، یکی در ستون (الف ) و دیگری در ستون ( ب ) . مقادیر دو ستون را با یکدیگر مقایسه کنید و با توجه به دستورالعمل زیر ، پاسخ صحیح را در پاسخنامه خود بنویسید:

· اگر مقدار ستون (الف) بزرگتر است ، در پاسخنامه حرف A را درج کنید.

· اگر مقدار ستون (ب) بزرگتر است ، در پاسخنامه حرف B را درج کنید.

· اگر مقادیر دو ستون با هم برابر هستند ، در پاسخنامه حرف C را درج کنید.

· و بالاخره اگر بر اساس اطلاعات داده شده در سوال ، نتوان رابطه ای را بین مقادیر دو ستون (الف) و (ب) تعیین نمود ، در پاسخنامه حرف Dرا درج کنید.



35- در شکل زیر ، G مرکز مربع و نقاط E و F به ترتیب وسط اضلاع BC و DC می باشند.

ستون (الف) ستون( ب)

مساحت ناحیه مساحت ذوزنقه

هاشور خورده BEFD

36- نقاط A و B روی دایره ای به مرکز O ثابت هستند (مطابق شکل زیر ) و نقطه C نقطه ای غیر از A و B و متحرک روی محیط دایره می باشد.

ستون (الف) ستون( ب)

مساحت مثلث نصف مساحت مثلث

ABo ABC

راهنمایی: با توجه به اطلاعات زیر، به سوالات 37 تا 40 پاسخ دهید و جواب هر سوال را مطابق دستورالعمل زیر بنویسید:

1- اگر گزینه صحیح ، گزینه 1 بود ، در پاسخنامه حرف A را درج کنید.

2- چنانچه گزینه صحیح ، گزینه 2 بود ، در پاسخنامه حرف B را درج کنید.

3- اگر گزینه صحیح ، گزینه 3 بود ، در پاسخنامه حرف C را درج کنید.

4- اگر گزینه صحیح ، گزینه 4 بود ، در پاسخنامه حرف Dرا درج کنید.

· توجه داشته باشید ، چنانچه به نظر شما سوال دارای اشکال است ، به صورت زیر عمل کنید:

الف ) اگر فکر می کنید بیش از یک گزینه صحیح وجود دارد ، در پاسخنامه حرف E را درج کنید.

ب) اگر فکر می کنید اصلا گزینه صحیح وجود ندارد ، درپاسخنامه حرف N رادرج کنید.


37- سه ظرف مشابه که هر کدام تا نصفه آب دارند ، در اختیار داریم . نصف آب ظرف اول را در ظرف دوم و سپس نصف آب ظرف دوم را در ظرف سوم می ریزیم. حال اگر از ظرف سوم آنقدر آب در ظرف اول بریزیم که پر شود ، چند درصد از حجم ظرف سوم خالی خواهد ماند؟

1) 5/87

2) 75

3) 5/62

4) 50


38- چنانچه از فاصله یک نقطه دلخواه تا یک مربع، طول کوتاه ترین پاره خطی باشد که آن نقطه را به محیط آن مربع وصل کند، محیط شکل حاصل از نقاطی که بیرون مربعی به ضلع2سانتی متر قرار دارند و با مربع ، 4 سانتی متر فاصله دارند کدام است؟

1) ( ) 8

2) (π2 +1 )8

3) (π +1 )8

4) π4 + 16

39- فردی نصف سرمایه خود را در یک بانک با سود ماهیانه 10 درصد ، سپرده گذاری می کند به طوری که بانک ها در پایان هر ماه به ترتیب 10 درصد و 20 درصد به موجودی وی اضافه می کنند. در پایان سه ماه ، اختلاف حساب وی در دو بانک، چند درصد سرمایه اولیه اش می باشد؟

1) 1/54

2) 7/39

3) 5/20

4) 85/19

40- یک میوه فروش دوره گرد، قبل از ظهر از میوه های خود را می فروشد و هنگام ظهر 15 درصد از مابقی میوه ها را به علت کیفیت پایین جدا نمده و دور می ریزد. وی بعد از ظهر نیز نیمی از میوه های خود را می فروشد و مابقی را دور می ریزد. او چند درصد از کل میوه ها را دور ریخته است؟

1) 35

2) 29

3) 23

4) 17

پاسخنامه مجموعه سوالات استعداد تحصیلی گروه کشاورزی و منابع طبیعی سال 90

پاسخ صحیح

سوال

پاسخ صحیح

سوال

B

21

B

1

D

22

A

2

C

23

C

3

A

24

A

4

C

25

D

5

D

26

C

6

B

27

A

7

C

28

C

8

D

29

D

9

C

30

N

10

D

31

C

11

B

32

A

12

B

33

D

13

C

34

B

14

B

35

C

15

D

36

A

16

A

37

C

17

C

38

A

18

D

39

A

19

C

40

D

20


مطالب مشابه :


مجموعه آزمون سوالات استعداد تحصیلی دکترای گروه زبان- سال 90

روانسنجی - مجموعه آزمون سوالات استعداد تحصیلی دکترای گروه زبان- سال 90 - روانشناسی-روانسنجی




سوالات استعداد تحصیلی کنکور دکتری 90

سوالات استعداد تحصیلی کنکور دکتری 90 دفترچه سوالات استعداد تحصیلی و زبان انگلیسی




مجموعه سوالات استعداد تحصیلی دکتری- گروه کشاورزی و منابع طبیعی سال 90

روانسنجی - مجموعه سوالات استعداد تحصیلی دکتری- گروه کشاورزی و منابع طبیعی سال 90 - روانشناسی




منابع هوش و استعداد تحصیلی دکتری

سوالات استعداد تحصیلی کنکور دکتری 90 با سوالات استعداد تحصیلی کنکور دکتری 90 با




منابع زبان عمومی آزمون دکتری

سوالات استعداد تحصیلی کنکور دکتری 90 با سوالات استعداد تحصیلی کنکور دکتری 90 با




استعداد تحصیلی ویژه آزمون دکتری 93

سوالات استعداد تحصیلی کنکور دکتری 91 با پاسخ سوالات استعداد تحصیلی کنکور دکتری 90 با




نمونه سوالات آزمون دکتری دانشگاه آزاد (تمام رشته ها)

نمونه سوالات آزمون سوالات دکتری 90 (شامل سوالات استعداد تحصیلی + سوالات تخصصی کارشناسی و




برچسب :