روستای قره شیران:

روستای قره شیران:

این روستا در جنوب غربی شهرستان نیر و به مختصات جغرافیایی "55/10   '58   ˚37=N  عرض شمالی ، "25/58   '00   ˚48=E  طول شرقی ، از نصف النهار گرینویچ و به فاصله Km 7 از این شهرستان وقع شده . و با مرکز استان Km 45 فاصله دارد و راه ارتباطی آن با شهرستان و استان کلا آسفالته می باشد. روستای قره شیران مرکز دهستان یوتچی غربی با حدود 20 آبادی و تابع و بخش مرکزی شهرستان نیر می باشد این روستا در یک ناحیه ی کوهستانی ، جلگه ای واقع شده که از طرف شرق به روستای چهره برق (چوره بره) از غرب به روستای مستان آباد از جنوب به روستای مشتقین و از شمال نیز به روستای سقزچی و برجلو محدود می گردد.

شیب عمومی روستا جنوب به شمال بوده و کلیه جریانات آبی نیز روبه شمال و به سمت رودخانه می باشد و تقریبا دارای شیبی حدود 5-2 درصد می باشد.

اقلیم منطقه

به گفته ی اهالی منطقه ی قره شیران دارای تابستان خنک و زمستانی سرد و طولانی بوده معمولا برف و یخبندان و سرما از اواخر آبانماه شروع شده و تا پایان فروردین ماه ادامه می یابد حتی در اردیبهشت ماه نیز هوا زید مطبوع نبوده و همراه با سوز و سرماست در حقیقت با این توصیف بهار مفهوم متعارف خود را از دست داده و پاییز هم بیشتر بهار به نظر می آید.

اما توجه به بارندگی کم منطقه این منطقه درردیف مناطق نیمه خشک قرار دارد. منطقه ای دارای تابستان خنک و زمستانی سرد و طولانی بوده است.

جهت و شدت وزش بادهای مزاحم و مفید و باد غالب منطقه: استان اردبیل در کل از سه جهت در معرض وزش باد قرار دارد.

جریان شمال شرقی (از جانب سیبری) جریان غربی(از جهت اقیانوس اطلس) و جریان شمال غربی از جهت ( اسکاندیناوی ) که در زبان محلی بادهای شرقی بنام مه یلی خوانده می شود، بادیست که غالبا در فصول گرم سبب ریزش باران و در زمستان سبب ریزش برف می گردد. باد غربی بنام محلی گرمیج معروف است بادی است گرم که در تبخیر و خشکانیدن زمبن بسیار موثر است در زمستان وزش این باد موجب ذوب برف و یخ و در تابستان وزش آن غالبا با گرد و غبار همراه بوده و سبب خشکی هوا می گردد و درجه حرارات محیط را بالا می برد به گفته اهالی باد گرمیچ هر چند در رسیدگی محصولات مثمر ثمر بوده ولی طولانی بودن این باد موجب یدکی محصولات زراعی (گندم، جو، عدس) می شود و از این بابت خسارت زیادی را متوجه زارعین و روستاییان می کند.

از این قسمت ها به طرف غرب روستا هدایت یافته و در آنجا به نهر آبی ریخته و سپس به سمت رودخانه پیش می رود که این رودخانه یکی از سر شاخه های اصلی رودخانه ی بالیخلو چای که همان رودخانه ای است که سد مخزن یامچی در فاصله 7 کیلومتری شرق شهرستان نیر بر روی این رودخانه بسته شده است مه هزاران هتکار از ارضی مزروعی دیمی شهرستان اردبیل را تبدیل به آبی نموده است.

رودخانه ای که در کنار روستا واقع است علائه بر جمع آوری و هدایت آبهای سطحی روستا و مناطق پیرامون آن به توجه به بالا بودن سطح آبهای زیر زمینی در سمت شمال به عنوان زه کشی منطقه نیز عمل نموده و  آبهای زاید را از منطقه دور می نماید.

از نظر کشاورزی زمین های این منطقه اکثرا دیمی بوده و تقریبا قسمت کمی از اراضی آبی بوده که در امتداد رودخانه ای که از داخل روستا عبور می کند و در جوار آن قرار گرفته اند.

سرتاسر طول رودخانه را که از جنوب روستا سرازیر شده مملو از درختان سنوبر و تبریزی است که فروش چوب آنها و کاشت نهال های جدید در آمد خوبی برای روستاییان ایجاد می کند.

خانه های روستایی از دیوارهای گلی (مهره دیوار) و سنگی با ملات گل ساخته شده و ستونهای چوبی که پلهای ستونی بر آن سوار شده است اگر سر ستون بصورت دوشاخه بوده پل چوبی مستقیما روی آن قرار می گرفت و اگر بصورت تخت بوده بوسیله میخهایی به شکل             (بنام محلی اسکوف) از دوطرف پل به ستون( شاما) وصل می شود در زیر شامل (ستون) تخته سنگی مسطح قرار می دادند که ستون نسشت نکند اگر بحث کرسی چینی هم مطرح بود زیر تخته سنگ را فرا می گرفت. بعد ازچیدن چوبهای سقف حد فاصل دو پل یا یک پل و دیوار حد فاصل را ابتدا با شاخه های کلفت درختان و سپس با شاخه های نازک پوشش داده و نهایتا با علوفه ریزی مانع از ریزش گل به داخل می شدند به  گفته روستاییان در قدیم پس از ریزش شاخه های نازک یک سر خار محلی بنام گون (که خاردار می باشد جهت مبارزه با لانه کردن موشها حد فاصل شاخه های نازک و گل می ریختند سپس روی آن به ارتفاع 20 سانتی متر و گل سفت (گده گلی) ریخته  و روی آن را با اندود کاهگل می ریختند گل مورد مصرف از روستا تهیه می شد ولی برای اندو کاری به لحاظ عدم دسترسی به گچ و .... از نوعی خاک سقید که در اراضی روستا های اقماری (کورعباسلو ،جلوگیر) یافت می شد استفاده می کردند عرض دیوارهای گلی بین 50 الی 70 سانتی متر متغیر بوده است دربها چوبی و اکثرا یک لنگه می باشد و اکثرا چهار وب گونیایی ندارند پشت درها دو قطعه تخته افقی و قائم نصب می کردند که نوعی قفل درب محسوب شده و اکثرا برای امکان حساس بر خاندار- طویله و گوسفندداری .... به لحاظ در امان بودن از سرقت و .... نصب می شد. اکثرا چوبها از خود روستا تهیه می شده است و حتی اضافه بر مصرف نیز دارند.

جهت گرم کردن اماکن از بخاری هیزمی استفاده می کردند که مصرف آن فضولات ( تپاله) حیوانی بوده و در صورت دسترسی از شاخ و برگ درختان استفاده می شد جهت دفع دود ناشی از سوخت حفره ای به صورت مستقیم در بام  تعبیه شده بود در نام محلی (باجا) مرسوم است جهت دفع دود تنور خانه دو فقره حفره نصب و تعبیه شده بود ( دود ناشی از پخت نان و تنور از دو بخاری بیشتر است) .

با آنکه در روستا واحد نانوایی دایر می باشد ولی بعضی از زنان روستایی نان را در تنور خانه خویش به صورت سنتی می پزند و آن بدین گونه است که یک روز قبل خاکستر مانده از پخت قبلی را از تنور خارج(دونا) محلی محلی به کول قالاخ معروف است و سپس آرد را خمیر کرده و از تکه خمیری مانده از پخت نان در چند روز قبل به عنوان خمیر مایه استفاده می کردند تا خمیر ورز بیاید زمین پخت نان و خمیر گیری حداقل باید 12 ساعت (یک شب باشد) تا نان برشته ، قابل هضم و قابل مصرف در چند روز آینده باشد. و در آخر نان پزی چند قرصی فطیر که به نام محلی پنجیش مصرف است می پختند و از این فطیر به اقوام نزدیک خانواده (دختر، پسر، دائی، خاله) می فرستادندحمام سنتی در خانه ها و حتی روستا به لحاظ وجود آبگرم معدنی وجود خارجی نداشته است.

آب و هوا در حالت کلی:

از نوع معتدل کوهستانی است میزان دما و بارش در نواحی مختلف آن متفاوت است نواحی جنوبی استان اردبیل مرتفع کوهستانی است زمستانی سرد پربرف و تابستان دمای معتدل دارد. هر چه از جنوب به سمت شمال می رویم از ارتفاع کوهها کاسته می شود وبه میزان دما افزوده می شود و مقدار بارش کاهش می یابد.

تابش خورشید:

زاویه تابش بر اساس بررسی های کامپیوتری در زمستان کم است و در 22 دسامبر یعنی یک دی به پایین ترین حد خود یعنی 29 درجه می رسد و در 21 ژوئن یعنی یک تیر به بالاترین حد خود یعنی در ساعت 12 ظهر و به زاویه 75 درجه می رسد.

با توجه به سرد سیر بودن منطقه حداکثر انرژی تابیده شده در موقع سرد سال به ترتیب درجات جنوبی و جنوب شرق است. طلوع خورشید در اول دی ماه با جهت 120 درجه ی باشد و در تابستان با جهت 63 درجه است.

 

 

 

توده های هوای استان:

توده های هوا که استان را تحت تاثیر قرار می دهد:

1.   توده های هوای مدیترانه ای : این توده هوا که ماهیت معتدل بحری دارد قسمت عمده رطوبت خود را ضمن عبور از کوهستان های ترکیه، کوههای زاگرس و کوههای آذربایجان غربی از دست می دهد و سر انجام از طرف غرب استان اردبیل را متاثر می سازد. توده هوای مدیترانه ای که سهم زیادی در نضولات جوی ایران دارد با ورود به این منطقه از نظر میزان درجه حرارت و رطوبت تعدیل می شود.

2.   توده هوای سیبریایی: این توده که ماهیت برفی و سرد دارد از سمت شمال به ظرف ایران می اید پس از عبور از دریای مازندران و جذب رطوبت از این دریا از سمت شرق استان اردبیل را تحت تاثیر قرار می دهد توده ی هوایی مذبور قسمت اعظم رطوبت خود را در دامنه شرقی کوه های طالش از دست می دهد در زمستان ورود این توده هوا به نواحی شمالی و مرکزی و جنوبی استان سرما و برف و افزایش میزان رطوبت به همراه می آورد و در مناطق دیگر به ویژه در مناطق مرتفع سرما و یخبندان می شود.

3.   توده ی هوای اقیانوسی ((اطلس شمالی)): دارای ماهیت سرد و بحری است و منشا شمال اقیانوس اطلس مس باشد. و با وجود اینکه فعال است و در استان اردبیل از سمت شمال و شمال غرب سرما و ریزش برف را به همراه می آورد.

به گفته اهالی روستای قره شیران در حدود 200 سال قبل روستای کوچکی در حدود 15 خانوار بوده که در حدود 200 سال پیش فردی بنام حاج الهدیردر خان از طایفه قوجه بیگلر مغان در راه کوچ عشایری به ییلاقات سبلان و کوههای منطقه یورتچی (تابعه قره شیران) این روستا را به خاطر آبگرم و اراضی آبی سواحل رودخانه( سرخه بالیخلو چای) بعنوان محل سکنی خویش بر می گزیند که از آن به بعد تعداد خانوارها افزایش وهم اکنون روستا با حدود 750 نفر جمعیت حدود 135 خانوار را شامل می گردد از تاریخ دقیق اطلاعی در دست نیست.

انتخاب نوع مواد و مصالح وسيستم طراحي خانه مسكوني در روستاي قره شيران

مقدمه :

بررسي ساختمان هاي روستايي در نواحي گوناگون كشور نشان ميدهد كه روستاييان از مواد و مصالح موجود ودر دسترسي خود بهره مندي هوشمندانه اي كرده اند انان از اين مواد ومصالح بر اساس نيازهاي ساختماني خود به خوبي استفاده كرده اند و اساس استفاده صحيح روستاييان از مواد و مصالح . كاهش هزينه هاي مربوط به ساختمان پرهيز  از حمل و نقل بي جا وعدم  استفاده از مصالح غير بومي افزايش قابليت ها و دوام مصالح بومي براي ساختمان سازي و ايجاد سرپناه براي خانواده وفضاهاي مناسب براي محصولات  وعوامل توليدي است

تسيم بندي بناها ي روستايي بر اساس نوعو كيفيت مصالح : بناهاي روستايي به دو گروه ابنيه روستايي سبك و ابنيه روستايي سنگين تقسيم ميشود

ابنيه روستايي سبك : از مهم ترين ابنيه هاي روستايي سبك ميتوان به ا لاچيق ها ي السون دشت مغان در استان اردبيل  اشاره كرد و انواع  كپرها  وسياه چادرها و.... در ساير استانها كه مورد استفاده روستاييان وعشاير ان مناطق مورد استفاده قرار ميگيرد

ابنيه هاي روستايي سنگين : شامل بناهاي سنگين و گلي ميشود با اين كه بنا هاي چوبي را ميتوان در زمره خانه هاي سبك دانست  اما چون داراي ساختار مستحكم وپايدار هستند و امكان جابجايي انها وجود ندارد و از اين رو به ابنيه هاي سنگين معروفند

مصالح ساختماني خانه ها و اماكن دامي روستايي سنگين : مهم ترين مصالح ساختماني ابنيه روستايي سنگين . خاك . سنگ و چوب ميباشد طبق مشاهدات موجود در ساختمانهاي روستاي قره شيران استفاده از خشت و خشت و گلي رايج است اما در حالي حاضر در راستايتغيير بافت قديم به جديد و علي الخصوص وقوع  زلزله ي سال 1375 از آجر استفاده ميشود  خصوصا براي افزايش استحكام ومقاومت ساختمانهاي روستايي از آجر سنگ اهن بتن و... با رعايت اصول مشخص شده استفاده ميشود .

خاك وموارد استفاده از آن در بناهاي روستايي :

خشت:گل قالب زده را خشت مي گويند خشت بايد عاري از دانه هاي شني باشد

آجر: همان خشت پخته شده است

ملات گل : وقتي ديوار چيني با استفاده از مصالح ساختماني مانند خشت اجر ويا سنگ انجام ميشود از گل به عنوان ملات استفاده مي شود گل رايج ترين ملات در مناطق روستايي مي باشد

اندودها : مخلوط كاه وخاك  كه كاهگگل نام دارد كه براي اندود ديوارها وبام ها مورد استفاده قرار ميگيرد  ساير اندود ها اعم از مصالح بوم اورد و گچ و خاك و ... نيز در اندود كاري بكار مي رود

سنگ:  سنگها  از نظر شكل و اندازه و رنگ متفاوتند و به سختي شيشه مي خورند بهترين سنگها ي ساختماني سنگها يي هستند كه قابليت شيشه خوري داشته باشند  در بسياري از مناطق روستايي براي ساختمان سازي از قلوه سنگها ي رود خانه اي (گرد گوشه ) استفاده ميشود اين سنگها به دليل سطح صاف و صيقلي  كه دارند بد ترين نوع سنگ براي ديوار سازي  هستند در زلزله ي سال 1375  منطقه ي نير  نمونه هاي متعدد از اين بنا ها  كه ملات براحتي از قلوه سنگ ها جدا شده و باعث ويراني بنا گرديد  مشاهده شد

سازه هاي چوبي در ساختمانهاي روستايي : در روستاي قره شيران در گذشته كه چوب به وفور پيدا ميشده  مواد اصلي ساختمان  را چوب و سنگ تشكيل مي داده لست  اما با توجه به خطر كاهش فضاهاي باغي ومشكلات زيست محيطي كه از قطع كردن  درختان به وجود ميايد  توصيه مي شود از قطع كردن درختان جنگلي  براي ساخت وساز خودداري شود و مصالح  جايگزين  براي ساخت و ساز جديد  استفاده كردد

تغيير بافت سنتي  به بافت  جديد  در بناهاي روستايي :

 در حال حاضر با توجه به شيوه هاي نوين معماري  واستفاده از مصالح جديد در ساخت  و ساز ها تغيير و تحولاتي در بافت سنتي و تبديل  شدن به بافت جديد صورت گرفته است در اين راستا بر اي ساختو ساز ها ي بافت جديد  موارد ذيل  توصيه  مي گردد

1 - در ساخت وسازهاي جديد بايد استحكام  و مقاومت  بناها در مقال زلزله و ديكر خطرات  در نظر گرفته شود

2- ساخت وسازها در مسير سيلاب ها انجام نشود

3- در مناطق زلزله خيز بهتر است از ديوار سنگي استفاده نشود

4- در محل هاي با شيب زياد  كه خطر حركت  رسوبات  ( رانش زمين ) وجود دارد  بناي مسكوني ساخته  نشود

5-براي حفظ  بهداشت و جلوگيري از الودگي به  جدا بودن طويله ونگهداري طيور و. از محل سكونت توجه شود

6-  فاصله و حفظ حريم  چاه فاضلاب از چاه اب  اشاميدني براي جلوگيري از ورود اب فاضلاب به چاه اب اشاميدني  مورد توجه قرار گيرد

7- به امر استقرار ساختمان ( افتابگير بودن ) بنبهاي مسكوني توجه شود

8-جهت قبله مورد توجه قرار گيرد

9- ساخت وسازها با اقليم منطقه متناسب بشد

10- در ساختو سازها بايد به جهت وزش باد غالب توجه داشت

11- حتي الا مكان از مصالح بوم اورد  كه به فراواني يافت ميشود استفاده شود

12- در صورت ايجاب  اقتصاد خانواده پيشنهاد ميشود به جاي ملات گل از ملات ماسه سيمان و اسكلت اهني يا بتني  استفاده شود و به جاي خشت از اجر استفاده شود

با توصيف مذكور و با در نظر گرفتن اقليم روستاي قره شيران : پشنهاد مي شود ساختمان هاي احداثي جديد  به صورت نيمه اسكلت (ديوارهاي كناري 35 سانتي متر) و محوطه داخل  با  ستون فلزي ( اسكلت فلزي ) احداث گردد . مصالح نودر  روستا به دليل مشكلات اقتصادي جايگاه خاصي ندارد و استفاده از سنگ و بتن به لحاظ عدم هماهنگي  با عايق حرارتي منتفي است

مراسمات عقد وعروسی و ازدواج

مراسمات عروسی و ... در شهرها و روستاهای کشور از نوعی تنوع خاص برخوردار است و در روستای قره شیران بدین گونه است که خانواده داماد نسبت به شناسایی عروس آینده خویش(از لحاظ اخلاق و رفتار و ...) اقدام و مراتب را با بزرگان خانواده خویش در میان نهاده در صورت تایید بزرگان پدر، برادر و خواهر بزرگ تر از داماد و در صورت لزوم عمو و دائی در میان گذاشته در صورت تایید آنها جراین را با داماد در میان گذاشته و بیش از نود درصد جوانان (دامادها) به مصلحت پدر و مادر و اقربای خویش ارج نهاده و اکثرا پیشنهاد آنها را قبول می نمایند و مراسم خواستگاری شروع می شود در مراسم خواستگاری مادر داماد و خواهران بزرگ تر از داماد (در صورت نبود خواهر بزرگ تر از زن عمو و زن دائی و عمه داماد برای مراسم خواستگاری و همراهی با مادر داماد دعوت به عمل می آید) بر خلاف تجملات بیهوده شهری و شهر نشینی، روستاییان علاقه خاصی به همدیگر داشته و خواسته خانواده داماد را اجابت می نمایند. در مواقع خاص(ایراد گیری عروسان آینده) روسای محله را برای این کار پیش کشیده و با مذاکره آنها قضیه خاتمه و بالاخره بله خانواده عروس دریافت می گردد و پس از شب خواستگاری دو روز بعد سه چهار نفر از مردان خانواده داماد با وقت قبلی از خانواده عروس بهمراه مادر و صرفا خواهران داماد به خانه عروس رفته و میزان عقد و شیر بها در آن شب تعیین می گردد ( به این شب در اصطلاح محلی دانشخ گجه سی می گویند) که با پذیرایی خانواده عروس از خانواده داماد پایان می پذیرد و وقت مراسمات جزئی (خرید و ...) با هماهنگی مادران عروس و داماد تعیین می گردد و (شیر بها باید در طول دوران نامزدی جهت تهیه قسمتی از جهازیه عروس از طرف خانواده داماد به خانواده عروس پرداخت شود) و اگر شیر بها در حد تحویل گاو وگوسفند و ...  باشد معمولا هر دو خانواده آنرا بنای اقتصادی آتیه خانواده جدید قرار می دهند . جهت خرید مراسم جشن به اصطلاح شیر بها نامزدی (شال اوزوک) با تعیین وقت قبلی به شهرستان نیر یا اردبیل رفته و نسبت به خرید پارچه و طلاجات (متناسب با اقتصاد خانواده) به عروس اقدام می نمایند. در آن روز خانواده عروس فقط هزینه خرید یکباب انگشتری به داماد (که اخیرا الگو قرار گرفته) اقدام می نمایند. در روز مراسم شال اوزوک اقلام خریداری شده به خانواده عروس تحویل داده می شود. و یکی دو روز قبل از آن مراسم عقد و ازدواج رسمی از سوی دفترخانه ازدواج (محضر) در نیر با آزمایشات قبل توسط بهداشت نیر انجام می یابد. و برخلاف مراسمات شهری عروس و داماد بجز در مراسمات اعید و میهمانی ها همدیگر را نمی بینند.و اگر دوران نامزدی با عید قربان مصادف شود خانواده داماد یک گوسفند قرابنی همراه با عیدانه (پارچه و طلا) جزئی به خانه عروس می برندو در عید نوروز نیز (با بایراملیخ) به عروس برده می شود.

مراسم رفتن عروس به خانه شوهر

دو روز قبل از این مراسم مراسم حنابندان عروسس و داماد شروع و معمولا مراسم حنابندان (حنا گجه) داماد از عروس مفصل تر است و دسته جات عاشق از نیر و اردبیل دعوت می شوند و تا پاس از شب به شادی و رقص و پایکوبی می پردازند( در روستا عاشق و ... نیست)

روز عروسی خانواده عروس کلا برای صرف شام و در معیت عروس به خانه داماد دعوت می گردند و رفتن عروس به خانه داماد قبل از شام انجام می پذیرد ( در زمانهای قدیم عروس با اسب به خانه بخت می رفته که متاسفانه ماسین فعلا جای اسب را گرفته است) روزبعد حنابندان جهازیه عروس صورت برداری شده و به خانه داماد فرستاده می شودو دامادریز لیست جهازیه را امضا و تحویل خانه عروس می دهد. عقدنامه (نکاحنامه) نیز همزمان با ورود داماد به خانه عروس جهت بردن عروسبه خانه خویش به خانواده عروس تحویل داده می شود. (مراسمات سیب زدن داماد به عروس و ... منسوخ گریده است) تنها مراسم مانده مراسم آوردن هدیه توسط خانواده عروس و داماد به خانه عروس است که پس فردای روز عروسی انجام می پذیرد که در عرف محلی بنده تخت نامیده می شود که این روز نیز با تحویل هدایا و پذیرایی از میهمانان توسط خانواده عروس پایان می پذیرد. فردا شب عروسی عروس و داماد به خانه نادر عروس رفته و شام را میل می نمایند و سپس به لحاظ دور از گزند و ... سه روز اول را در خانه خویش سپری می نمایند. پس از گذشت ده روز اولیه عروس خانم یواش یواش کار و خانه داری و .... را شروع می نماید.

آب مشروب:

آب آشامیدنی روستا از چشمه ای بنام تک بولاغی که در دوکیلومتری جنوب روستا واقع شده تامین می شود. آب این چند چشمه از طریق لوله های هشت اینچی تا منبع آب آورده شده و از آنجا توسط لوله های نمره 4 و 6 به داخل روستا و نهایتا به کلیه منازل هدایت شده است. آب چشمه های فوق تکافوی نیاز روستا را می نماید. به لحاظ عدم کنترل در مصرف آب و استفاده اصولی بعضا اهالی روستا با کمبود آب آشامیدنی مواجه و برای مقابله بعضا به تاسیسات تانکر آب و نصب در پشت بام روی آورده اند که این نیز بعضا مشکلاتی را خصوصا در فصل سرما به دنبال دارد.

آب کشاورزی روستا: طبق اطلاعی که از روستاییان و ریش سفیدان محلی دریافت گردیده از طریق ده چشمه ی آب سرد که وتسط بندهای انحرافی سنتی به مرازع و باغات هدایت شده اند تامین می شود علائه بر آب این چشمه ها آبهای سطح الارضی منطقه در دو رودخانه کوچک فصلی و بنام های محلی ((بیوک چای)) و دال چای که هردو از سر شاخه های رودخانه بالیخلو هستند قسمتی از باغات و اراضی آبی واقع در حاشیه این رودها را مشروب می کند.

جهت و شیب روستای قره شیران : با توجه به بررسی به عمل آمده نحوه قرار گیری روستا در یک منطقه کوهستانی جلگه ای که در شرق دارای عوارض طبیعی است این عوارض شیب عمومی منطقه را تحت تاثیر قرار داده و در یک نگاه و جمع بندی می توان گفت که شیب عمومی روست از طرف شرق به غرب جایی که رودخانه ای در آن جریان دارد می باشد. به علت استقرار تپه های کم ارتفاع در جنوب و شرق روستا آبهای  سطحی حاصله نیز که از این قسمت ها به طرف غرب روستا هدایت یافته و در آنجا به نهر آبی ریخته و سپس به سمت رودخانه پیش می رود که  این رودخانه ها یکی از سر شاخه های اصلی رودخانه بالیخلوچای که همان رودخانه ای است که سد مخزنی یامچی در فاصله ی هفت کیلو متری شرق شهرستان نیر 28 کیلو متری شهرستان اردبیل بر روی این رودخانه بسته شده است که حاصل آن تبدیل شدن هزاران هتکار از مزارع دیمی منطقه به آبی می باشد.

اماکن مذهبی روستا: روستای قره شیران دارای دو مسجد واقع در آشاهی محله و مسجد جامع بوده (یوخاری محله) که مسجد جامع در زلزله سال 75 آسیب دیده و از طرف بنیاد مسکن مسجدی در نزدیکی مسجد جامع و آبگرم ساخته شده ولی اهالی از ساخت مسجد جدید استقبال ننموده و خود مجددا با تغییرات جزئی در مسجد جامع زلزله دیده مجددا مسجد جامع را مورد استفاده قرار داده اند.

مراسمات مذهبی و ایام سوگواری سالار شهیدان حضرت اباعبدا... الحسین بدین گونه است که در روستا دو هیئت عزاداری در قالب سینه زنی و زنجیر زن که از اقشار و محله های روستا شکل گرفته موجود بوده و در شبهای محرم از اول شب تا شب تاسوعا بترتیب در یک مسجد سینه زنی و در مسجد دیگر به عزاداری می پردازند و فردا شب آن روز مسجدی که شب گذشته پذیرای دسته سینه زن بوده اینبار پذیرای هیئت زنجیر زن می باشد و لی به لحاظ وضعیت اقتصادی روستا یک نوحه خوان برای هر دو دسته (زنجیر و سینه زن) نوحه سرائی می نماید. و مراسمات بعد از سخنرانی روحانی محل (حاجی سلطانعلی) در مسجد جامع (بحث احکام و مسائل شرعی و روضه خوانی) شروع می گردد. . ظهر عاشورا مراسم احسان در مسجد جامع با حضور اهالی(صرفا افراد ذکور) با صرف نهار دنبال می گردد (لازم به ذکر است قبل ز شروع مراسم احسان در دهه محرم در فواصل مراسم شبهای محرم (ریش سفیدان هر دو مسجد) نسبت به جمع آوری هزینه های احسان از اهالی اقدام می نماید و هر کس با توجه به وضع اقتصادی خویش نسبت به پرداخت هزینه احسان نذری اقدام می نماید وجوه جمع آوری شده در جمع ریش سفیدان شمارش و متناسب با وجوه جمع شده نخست اقدام به خرید یک راس گوساله (متناسب با پول جمع آوری شده) می نمایند و سپس مابقی وسایل آشپزی برنج و .... خریداری و با هماهنگی قبلی با آشپزی که از شهرستان نیر همه ساله به آن روستا می آید نسبت به پخت و پز برنج با یک نوع خورشت گوشتی (محلی) اقدام و نهار احسانی را در مسجد صرف و اگر غذا زیادی باشد در ظروف یکبار مصرف به خانواده مدعوین فرستاده می شود شب عاشورا (شب یازدهم ماه محرم) شب شام غریبان به جمع شدن کلیه اهالی در مسجد جامع شروع (ازدحام جمعیت روستا در این شب خیلی زیاد است) و مراسم این شب نیز با سخنرانی حاج سلطانعلی و عزاداری و مداحی تا ساعت 12 شب ادامه می یابد.

مراسم شبیه خوانی از ساعت 9 روز عاشورا شروع و مقارن با وقت نهار پایان می پذیرد محل برگذاری مراسم محوطه حد فاصل مسجد جامع قدیم و مسجد بالا استفاده احداثی بنیاد مسکن و آبگرم روستا انجام می پذیرد.


مطالب مشابه :


معماری اردبیل

معماری اردبیل (جهت جلوگيري از نور شديد و ايجاد محرميت بيشتر در داخل (استان اردبیل)




اخبار فرودگاه بین المللی اردبیل/ برقراری پرواز اردبیل-نجف و تسریع در ساخت ترمینال خارجی

بنا بر اعلام اداره کل فرودگاه های استان اردبیل، متخصصين هواپيما در خلاف جهت باد را




تفسیر گلباد(windrose) توسط کارشناس پیش بینی هواشناسی استان اردبیل

توسط کارشناس پیش بینی هواشناسی استان اردبیل جهت و تواتر در جهت باد




کمی از شدت سرمای شهرهاي استان اردبیل کاسته شد.

کمی از شدت سرمای شهرهاي استان اردبیل تسلیت باد. پیام استاندار اردبیل بمناسبت




تحلیلی بر فضای سیاسی حاکم بر شهر :باد به کدام سو می وزد؟

تحلیلی انتخابات اردبیل استان اردبیل. با تشخیص جهت وزش باد در تکاپوی




مکان یابی دفع زباله اردبیل

این مقاله با هدف تعیین مکان های مناسب جهت دفن زباله استان اردبیل با و جهت باد




نیم نگاهی به وضعیت فرودگاه اردبیل

و فرهنگی کشور و استان اردبیل این وبلاگ جهت رسیدن به نقطه وجود مه و باد




روستای قره شیران:

استان اردبیل در کل از سه جهت در معرض وزش باد قرار دارد.




اقلیم اردبیل

اقلیم اردبیل باد: جريان جهت وزش بادغالب درشهرستان اردبيل طي ماههاي دي وبهمن جنوب




طرح زمستانی امداد ونجات در جاده های استان اردبیل آغاز شد

» فراررسیدن ماه مبارک رمضان برکلیه مسلمان جهان مبارک باد استان اردبیل جهت ارسال




برچسب :