اهمیت و جایگاه معنویت در زندگی خانوادگی/تاثیر معنویت بر خانواده

<?xml version="1.0" encoding="utf-16"?>

در جهانی زندگی می کنیم که با بحران های اخلاقی متعددی مواجه است و گستردگی بحران ها، بسیاری از افراد را در اقصی نقاط عالم نگران نموده است و هرکسی از ظن خود در باره علل این بحران ها قلم زده و اظهار نظر می نماید. بعضی آن را محصول پیشرفت های متعدد علمی می دانند، برخی علت آن را در فرو پاشی ساختار های سنتی جامعه جست وجو می کنند و به باور بسیاری دیگر دوری انسان از معنویت و خدا، علت العلل این مشکل است.

 آری زمان که انسان در پرتو پیشرفت های ظاهری خود عالم را در سیطره خود می دید نمی دانست با جدایی از مبدأ و مقصد آفرینش چه بر سر خود خواهد آورد. در این میان نهاد خانواده به عنوان نهاد نخستین و اصلی اجتماع بیشترین زیان را از این موضوع دیده است. نگاهی به افزایش آمار جدایی و مشکلات خانوادگی در نقاط مختلف جهان خود شاهدی بر این مدعا است. حال به اختصار به نقش معنویت در نهاد خانواده می پردازیم تا معضلات ناشی از نبود آن را بهتر درک کنیم.

معنویت به زندگی انسان معنا می بخشد، معنویت انسان را به هدفی عالی می رساند و حلال مشکلات و برطرف کننده نارسایی ها در نظام خانواده و اجتماع است. معنویت نقش بسزایی درکامیابی و سعادت یک زندگی خانوادگی دارد.

ازدواج هایی که معنویت در آن اصل قرار می گیرد، از شیرینی و حلاوت بیشتری برخودار خواهد بود. ایمان و معنویت، جاذبه و کشش نیرومند و قوی میان طرفین را به عزت و انسانیت سوق می دهد

در فضای معنوی طرفین خداوند را حاظر و ناظر بر اعمال، رفتار و گفتارشان می دانند، در صحبت هایشان صداقت دارند و رؤیاهایشان از زندگی آینده صادقانه بیان می شود، درصورت برخورد با مشکلات عمیق تر و منطقی تر برخورد می کنند، ارتباطات آنها عمیق و صمیمی تر است، در چنین فضایی همدلی بیشتری وجود دارد و سنت های غلط و تجملات از بین می رود وسیر پرورش شخصیت افراد به سمت تکامل است و فضایل اخلاقی و انسانی در رأس قرار می گیرد.

افرادی که دارای فضایل اخلاقی باشند در تمام امور زندگی پای بند به تعهدات اجتماعی و اخلاقی هستند، پس در زندگی خانوادگی هم متعهد خواهند بود، برای داشتن یک زندگی خوب تلاش از سوی طرفین صورت می گیرد، به حریم خانواده احترام گذاشته می شود و قداست و پاکی آن حفظ می شود، طرفین به یکدیگر به عنوان حامی و پشتیبان نگاه می کنند، ارتباط کلامی و عاطفی گرم و صمیمانه ای بین آنها وجود دارد، طرفین نیازها و خواسته های یکدیگر را می شنوند و به آنها توجه می کنند، نقطه ضعف ها و ایرادها، زندگی مشترک آنها را تحت تاثیر قرار نمی دهد.

طرفین یکدیگر را مستعد کمال، پیشرفت و تحول می پندارند، تأکیدشان بر صفات برجسته و مثبت یکدیگر است، تغییرات رفتاری و پیشرفت فکری و اخلاقی یکدیگر را تحسین می کنند، با ارایه پیشنهاد مناسب در خصوص حل مسایل و اعتقاد به گفت وگوهای سازنده و ثمربخش، در تصمیم گیری مشارکت می کنند و در هدایت زندگی مشترک از هماهنگی لازم برخوردار هستند. مصلحت زندگی را بر منفعت شخصی ترجیح می دهند و سعی می کنند خواسته های فردی خود را در راه تحقق اهداف زندگی مشترک نادیده بگیرند و هرجا که مصلحت بزرگ تری مطرح است انعطاف پذیری بیشتری نشان می دهند.

به تکامل یکدیگر می اندیشند، به تقویت روحیه یکدیگر فکر می کنند و از انتخاب خود راضی هستند. قدرشناس، خوش قول، صحبت پذیر و قهرگریز، مثبت نگر، شاد، کم توقع، صبور و باحوصله هستند و کلام حق و منطق صحیح را از جانب یکدیگر می پذیرند.

زندگی بدون معنویت دوامی ندارد و طولی نخواهد کشید که آتش عشق به سردی تبدیل می شود و شیرینی موقتی زندگی کوتاه به تلخی دایمی مبدل می شود.

معنویت و سلامت جسمانی

سال ها پیش پزشکان و دانشمندان، بیشتر روی تاثیر داروهای شیمیایی تاکید می کردند؛ اما در 10 سال گذشته نگاه ها نسبت به این قضیه متفاوت شد و آنها به این نتیجه رسیدند که ایمان و مذهب تأثیر مستقیمی روی سلامت جسم دارد و با بیماری ها به طور چشمگیری مبارزه می کند. به عنوان مثال وقتی شما در مراسم مذهبی یا کلاس خودشناسی شرکت می کنید، از طریق دعا می توانید بر مشکلات و بیماری ها نیز بهتر غلبه کنید. این مورد حتی برای بچه ها و نوجوانان نیز صادق است و آنها نیز از تأثیرات مثبت آن بهره لازم را خواهند برد.طبق تحقیقات انجام شده شرکت در این گونه مراسم و ایمان واقعی داشتن، درصد افسردگی را در فرد کاهش می دهد و فرد را شادتر و طول عمر را بیشتر می کند. به طور کل این افراد از لحاظ روحی و جسمی سالم تر به نظر می آیند.

روحیه افراد مسنی که به طور مرتب در مراسم مذهبی شرکت می کنند بسیار بهتر از دیگران است. به دلیل کارکرد بهتر سیستم دفاعی بدن این افراد از لحاظ جسمی سالم تر هستند و فشار خون پایین تری دارند. تحقیقات نشان داده است که حتی شانس زنده بودن افرادی که تحت عمل جراحی قلب باز قرار گرفته اند و دارای ایمان قوی نیز هستند، به مراتب بیشتر از دیگر افراد است.

معنویت و سلامت روحی

کسی که به معنای واقعی ایمان دارد و دارای اعتقادات مذهبی است از لحاظ روحی، روانی نیز سالم تر است و با مشکلات زندگی بهتر و عاقلانه تر کنار می آید. وقتی شما به خدا ایمان دارید، در تمام مراحل زندگی به او توکل می کنید و لحظه ای از راهنمایی های او بی نصیب نخواهید بود. به طور حتم، شما با خانواده هایی مواجه شده اید که با مشکلات بسیاری روبه رو هستند اما وجود همین اعتقادات مذهبی، مسیر زندگی آنها را به کلی تغییر داده و اراده آنها را برای مبارزه با مشکلات دو چندان کرده است. بنابراین یکی از قدرتمندترین و مهم ترین منابع قدرت در فرد، وجود ایمان و اعتقادات مذهبی اوست. مطالعات پزشکی نیز این موضوع را تأیید می کند که معنویت تأثیر بسیار زیادی بر سلامت ذهن و روح افراد دارد. طی تحقیقاتی که روی گروهی از افراد بیمار به عمل آمد، مشخص شد که تأثیر ایمان و اعتقاد در بهبودی وضعیت جسمانی آنها حدود 50 درصد مؤثر بوده است، به عبارتی دیگر هر چقدر ایمان فرد بیشتر باشد، سریع تر می تواند بر بیماری های خود غلبه و بستر بیماری را ترک کند؛ علت اصلی آن نیز داشتن امید و مثبت نگری در این افراد است. همین ویژگی در آنها باعث می شود کمتر دچار افسردگی شوند و از زندگی خود نیز بهره لازم را ببرند.

پس به یاد داشته باشیم که وجود اعتقادات معنوی در زندگی بسیار حایز اهمیت است

 و سلامت جسم و روح تک تک اعضای خانواده را تضمین می کند

 و لذا باید تلاش کنیم تا سطح معنویت را در میان اعضای خانواده ارتقا دهیم.

پدید آورنده : مهدی مبینی

: مهدی مبینی ، صفحه 1


مطالب مشابه :


نوروز فاطمی

مرکز سلامت روان محلی طراوت همدان - نوروز فاطمی - مشاوره اولیه. راهنمایی و مشاوره ،آموزشی و




اولین خانه سلامت روان محلی در کیش

به مناسبت هفته دولت، اولین خانه سلامت روان محلی کیش با مجوز سازمان بهزیستی در منطقه میرمهنا




اهمیت و جایگاه معنویت در زندگی خانوادگی/تاثیر معنویت بر خانواده

مرکز سلامت روان محلی طراوت همدان - اهمیت و جایگاه معنویت در زندگی خانوادگی/تاثیر معنویت بر




خانه سلامت روان محلی طراوت مقدم شما مراجعین محترم را گرامی می داریم

خبرنامه تهذیب - خانه سلامت روان محلی طراوت مقدم شما مراجعین محترم را گرامی می داریم - فرهنگی




معرفی مراکز مشاوره استان فارس

سلامت روان محلی: اسماعیل علی




سلامت روان، نوجوانان و جوانان (فرزندپروری 2 )

سلامت روان خانه باید محلی آرام،امن و مستحکم براي اعضاي خانواده به ویژه نوجوان باشد.




بهداشت روان ( سلامت روان )

- روان ما نیز همچون جسم ما نیاز به مراقبت و نگهداری دارد . - بهداشت روان ( سلامت روان ) یعنی حال




طرح توانبخشی مبتنی برجامعه (CBR)

سلامت روان - طرح توانبخشی مبتنی برجامعه (cbr) - وبلاگ تخصصی مشاوره و روان شناسی




همياران كيمياي مهر شهرضا درخشيدند

راه99 - همياران كيمياي مهر شهرضا درخشيدند - گروه هاي هميار سلامت روان اجتماعي استان اصفهان




برچسب :