تابلوهای شهری غیر استاندارد تبریز نیازمند توجه جدی مسئولین!

تابلوهای مسیر یاب شهری تبریز ابزاری برای تحقیر شهر

برای علایم و تابلوها می توان پنج وظیفه تعیین کرد:
- جهت یابی و هدایتگری معابر و گذرگاه ها
- شناسایی و نام گذاری ابنیه، میدان ها، پارک ها و...
- کنترل ترافیک (راهنمایی و رانندگی)
- اطلاعاتی و آگاهی دهنده تاریخی، اتفاقات، موقعیت.
- آیینی یا تشریفاتی نظیر پلاکارد، پرچم، دیوار نگاره
- تبلیغاتی شامل تبلیغاتی منصوبه در معابر (بیلبوردها و...) و سردر فروشگاه ها

بی تردید یکی از ابزارهای با عظمت نشان دادن شهرها در دید مسافران تابلوهای مسیر یاب و نوشته های درج شده در آن تابلوها میباشند که با نوشتن کلماتی چون بزرگراه و بلوار و مراکز تفریحی و... یک عظمت وصف ناپذیری در ذهن هر مسافری پدید میآورند و دید مسافران نسبت به آن شهر به کلی عوض میشود

متاسفانه مسئولین شهری ما نه تنها اقدام به بزرگ نمایی داشته هایمان نمیکنند بلکه بزرگراههایمان را نیز در تابلوها به اسم بلوار و گاها خیابان درج میکنند٬!!!! و نمایش میدهند در صورتی که در شهرهای هم طراز با بزرگنمایی اماکن و معابر شهری سعی در افزایش عظمت شهری دیارشان دارند.

سردرگمی در گرافیک شهری در شهر بزرگی چون تبریز بسیار آشکار است و نه تنها به سواد دیداری شهروندان کمک نمی‌کند بلکه در مواردی گمراه‌کننده نیز هست. طراحی هدفی جز یکدستی، تناسب و توازن، در قالبی از زیبایی نظارت شده و هماهنگ ندارد.

در شهری چون تبریز با ۱۸۰ کیلومتر مربع مساحت و نزدیک به ۲ میلیون نفر جمعیت، به دلیل غفلت از بررسی‌های اجتماعی و فرهنگی و همچنین تعدد متولیان طراحی گرافیک و مبلمان‌ شهری در مسیر طراحی تا نصب المان‌های شهری کمتر شاهد کارآمدی و زیبایی عناصر بصری هستیم.

سردرگمی در گرافیک شهری در این شهر بزرگ بسیار آشکار است و نه تنها به سواد دیداری شهروندان کمک نمی‌کند بلکه در مواردی گمراه‌کننده نیز هست. طراحی هدفی جز یکدستی، تناسب و توازن، در قالبی از زیبایی نظارت شده و هماهنگ ندارد.

در شهر تبریز  به دلیل غفلت از بررسی‌های اجتماعی و فرهنگی و همچنین تعدد متولیان طراحی گرافیک و مبلمان‌ شهری در مسیر طراحی تا نصب المان‌های شهری کمتر شاهد کارآمدی و زیبایی عناصر بصری هستیم.

تابلوهایی در ابعاد کوچک و بزرگ، کج و معوج با هر اندازه و شکل تنها گوشه‌ای از این ناهماهنگی‌ در سطح شهر  است. به گونه‌ای که در حال حاضر علاوه بر آلودگی هوا و آلودگی صوتی، پدیده‌ای به نام «آلودگی دیداری» نیز به مجموعه ناهنجاری‌های شهر اضافه شده است.

«وقتی به تابلوهای داخل شهر نگاه کنیم و به فرم و محتوای آنها دقیق شویم تازه پی می‌بریم که هیچ‌کدام اینها در قد و قواره هم نیستند. یکی بزرگ درست شده و دیگری کوچک است. یکی بالاست، یکی پایین. مضمون یکی معلوم است، مضمون دیگری نامعلوم. عنوان یکی مختصر و مفید است اما آن یکی به دفتر مشق می‌ماند. یکی زیباست، یکی هم کثیف و دودزده است. به نحوی که گویا سال‌هاست کسی به فکر تمیزی و نظافتش نبوده است.»

این تنها گوشه‌ای از گلایه‌های شهروندان از جلوه‌های ناخوشایند بصری شهر است. از تابلوهای راهنمایی گرفته تا رنگ‌آمیزی دیوارها و بیلبوردها، پوسترها و نقش لوگوی روزنامه‌ها یا پایگاه‌های اینترنتی، ارتباط مستقیم شهروندان را با گرافیک شهری واضح‌تر می‌کند.

یکی از کاربردهای گرافیک شهری امروز، اطلاع‌رسانی به شهروندان است که این گستره وسیعی از خدمات شهری را شامل می‌شود. به‌عنوان نمونه نشانی یا مکان موزه ها. آتش‌نشانی، هلال‌احمر، سازمان انتقال خون یا مراحل آماده‌سازی یک بزرگراه را با علائم گرافیکی، بسیار سریع متوجه می‌شویم.

در حال حاضر هر چند که تلاش‌هایی برای ساماندهی علائم و تابلوهای نشانه انجام شده، اما همچنان فقدان هماهنگی در برخی موارد به چشم می‌خورد. میدان‌های اصلی و مهم شهر  فاقد یک الگوی هدفمند و زیبا برای توسعه بصری هستند .

گرافیک شهری به آسانی هنرهای دیگر را به کمک می‌گیرد و به آنها شکل کاربردی می‌دهد،گاه به صورت تصویر و گاه به شکل نشانه، سمبل و برچسب و علائم راهنمایی، به جامعه، آموزشی تصویری می‌دهد. در این بین نقش گرافیک در زیباسازی شهر همواره از ۲ بعد کارکردی و دیداری بررسی می‌شود. بعد کارکردی به جنبه‌های عملکردی عناصر محیط و بعد بصری نیز به مقوله‌های رنگ، فرم و ترکیب فضا و محیط می‌پردازد.

وقتی صحبت از هماهنگی و زیبایی گرافیک شهری درمیان است، لازمه‌اش برخورداری از قانون و قواعد مدون است. چنانچه مشخص نباشد یا کسی جلوی پیشروی در بی‌نظمی بصری نشانگرهای شهری را نگیرد، نتیجه‌اش این می‌شود که آرامش و زیبایی محیط اطراف را برهم می‌زند و در نهایت به بروز «آلودگی دیداری» می‌انجامد. این در حالی است که امروز در شهر تبریز تابلوهایی با کاربری‌های مختلف از تجاری و تبلیغاتی گرفته تا نشانه دیده می‌شود که با بی‌سر و سامانی و ناهماهنگی سیمای شهر را نازیبا کرده‌اند.

«براساس ضوابط، تمامی تابلوها باید از یک دستورالعمل و طراحی واحد و یک شکل پیروی کنند و تمامی پیمانکاران طراح و سازنده تابلوهای مسیریاب و راهنما نیز تابع آن باشند.»

تمامی تابلوهایی که در سطح شهر نصب می‌شوند باید در یک طرح جامع ساماندهی شوند. فضای شهر متعلق به همه شهروندان است و استفاده از این فضا در محدوده استانداردهای تعریف شده می‌تواند برخی ناهمگونی‌های ایجاد شده را برطرف کند.

جای خالی رنگ

شهر، عالی‌ترین مکان تجمع‌زیستی انسان از آغاز تاکنون بوده است. هدف از طراحی و زیبایی شهری بهبودبخشی به شرایط زندگی و رفع نیازهای ساکنان شهر در آبادی‌های ساخته بشر است. فراموش نکنیم شهرها کامل‌ترین اشکال ممکن آبادی انسانی‌اند. آنها در پناه دیوارهای خود محیطی مناسب را برای پرورش اصیل‌ترین دستاوردهای علمی و هنری فراهم آورده‌اند.

این در شرایطی است که شهرسازی در تعامل مستقیم با گرافیک در تمامی مراحل و زمینه‌هاست. اگر چه معماری ساختار کلی شهر را به وجود می‌آورد، اما گرافیک نقش پررنگی را در جلوه دادن، زیبا ساخت و به دست آوردن مشروعیت از مردمی که تمامی اثرات ظاهری آن را با قدرت بینایی خود درک می‌کنند، بازی می‌کند.

مهم‌ترین هدفی که مشخصاً در گرافیک شهری دنبال می‌شود، بهبود بخشیدن به شرایط زندگی و رفع نیازهای ساکنان در آبادی‌های بزرگ ساخته دست بشر است.

در طراحی تابلوها و بیلبوردهای شهری باید اصول را زیر پا نگذاریم، از جمله اینکه این منظره شهری کلیدی است برای شناخت فرهنگ، بهانه‌ای است برای ایجاد وحدت فرهنگی، نشان‌دهنده شخصیت بومی شهر، هماهنگی و همخوانی با طبیعت، زیستگاهی است برای ساکنان شهر،‌محصولی است مصنوعی و سیستماتیک، مسئله‌ای است فراروی مسئولان و شهروندان و بیانگر هویت ایدئولوژیکی جریان ساکن در آن است.

از همه مهم‌تر اینکه این شهر باید زیبایی بصری داشته باشد که دستیابی به این اصول میسر نخواهد بود مگر با یک طراحی همراه با تدبیر و پاسخگویانه.

نکته مهم دیگری که طراحان گرافیک شهری باید در نظر داشته باشند هویت مکان و محیطی است که طراحی در آن انجام می‌شود. در ابتدا طراحی مناسب المان‌های شهری باید در اولویت باشد و بین بافت اجتماعی و فضای شهر توازن ایجاد شود، به طوری‌ که رنگ‌بندی‌ و ترکیب‌بندی‌ها در عین سادگی و زیبایی باید از یک وحدت رویه پیروی کنند.

جست وجو برای یافتن یک زبان طراحی،‌معنی طراحی، شکل‌ها و نمادها یا گونه‌شناسی‌هایی که شکل‌ها را می‌سازند، کار ارزشمندی برای طراح گرافیک شهری است. از یاد نبریم گرافیک شهری بیان لحظه‌ای فرایندهای جاری است.

کاربرد گرافیک شهری در علائم راهنمایی و رانندگی، علائم هشداردهنده محیطی و اطلاع‌رسانی با هدف ایجاد ارتباط تصویری مناسب بین شهروندان در سطح معابر و اماکن عمومی معنا می‌یابد. سیمای خیابان و شهر به همه شهروندان مربوط می‌شود.

در سطح شهر هیچ فرد و سازمان مشخصی مسئول مستقیم بسیاری از نابسامانی‌های مبلمان شهری و گرافیک شهری نیست و در چنین مواردی، نتیجه به طور کامل واضح است؛ افت کیفیت حوزه‌های تخصصی وابسته به مبلمان شهری نظیر طراحی فضای سبز، معماری نمای ساختمان‌ها، طراحی محیط‌زیست، طراحی صنعتی و… نیز می‌توان از تاثیرات گرافیک بر زیباسازی و زیباشناسی آن غافل شد.

هماهنگ کردن اجزای مبلمان شهری همیشه ساده‌تر از هماهنگ کردن رفتارهای عمومی شهروندان است و این برعهده گرافیک شهری قرار دارد. دلایل آشکار این است که مجموعه هماهنگ و خوش طرح از مشکلات کار می‌کاهد، به بیان دیگر هر چه وحدت رویه بیشترباشد، خطا نیز کمتر خواهد بود.

پس می‌توان گفت هر چه مجموعه به سمت وحدت و یکپارچگی (هماهنگی) حرکت کند، لزوم رعایت اصول استانداردها آشکارتر می‌شود. این امر تولیدو مصرف را به سوی سیستم‌های همگن و انعطاف‌پذیر سوق می‌دهد.

 


مطالب مشابه :


نتایج جلسه

جلسه کارشناسان استاندارد روز دوشنبه 21 بهمن راس ساعت 8:30 در اداره کل استاندارد تبریز با حضور




تابلوهای شهری غیر استاندارد تبریز نیازمند توجه جدی مسئولین!

تبریز شهر آرزوها - تابلوهای شهری غیر استاندارد تبریز نیازمند توجه جدی مسئولین!




دوره آموزشی

انجمن کارشناسان استاندارد آذربایجان شرقی - دوره آموزشی - اطلاع از جلسات و تصمیمات اخذ شده




اطلاعیه مهم تحویل مدارک استخدامی استانداری آذربایجانشرقی

استخدام در تبریز کاریابی و بازار کار آگهي استخدام و اخبار استخدامي جديد سراسرکشور را اينجا




شهرک استاندارد ایران

شهردار تبريز: خاوران، شهرك استاندارد و زيباي كشور مي‌شود. به گزارش خبرگزاري فارس از تبريز




دهکده المپیک تبریز

تبریز شهر آرزوها 14 مجتمع ورزشی بوده که قرار است 7 سالن بزرگ ورزشی و 7 پیست روباز استاندارد




شعارهای منتخب استاندارد جهانی( به مناسبت روز جهانی استاندارد)برای مهندسین صنایع

دانشجویان مهندسی صنایع تراکتورسازی تبریز - شعارهای منتخب استاندارد جهانی( به مناسبت روز




رشدیه2

تبریز شهر آرزوها - رشدیه2 - با سلام خدمت تمامی عزیزان بازدید کننده از وبلاگ بنده




طرح استانداردسازی آسانسورها در تبریز اجرا می شود

شرکت صعود برج تاوریژ - طرح استانداردسازی آسانسورها در تبریز اجرا می شود -




برچسب :