مبارزه با حلزون

مبارزه با حلزون بدون سموم خطرناك شيميايي

حلزون و راب از آفات مهم كشاورزي هستند كه بخصوص در مناطق مرطوب و پر باران شمال كشورمان خسارات قابل توجهي به درختان مركبات و ساير محصولات زراعي وارد مي‌كنند.

روش متداول براي مبارزه با اين آفت در ايران، استفاده از طعمه‌هاي مسموم حاوي متالدهايد، بكارگيري سموم مختلف مانند سوين يا ليندين يا ايجاد برخي موانع فيزيكي بر سر راه آنان است. سموم شيميائي گرچه در از بين بردن حلزون‌ها موثر هستند ولي استفاده بي‌رويه از آنان مي‌تواند سبب عوارض خطرناكي براي ساير موجودات زنده و نيز آسيب‌هاي جبران ناپذير زيست محيطي گردد.

هدف از اين مقاله، ارائه برخي از راهكارهاي رايج در كشورهاي توسعه يافته براي مبارزه با اين آفت است كه بكارگيري آنان مي‌تواند ضمن كاهش استفاده از سموم خطرناك، كشاورزان را در توليد محصولات سالم تر و حفاظت از محيط زيست ياري دهد. اين روش‌ها به اختصار در اين مقاله شرح داده شده‌اند و البته ممكن است برخي براي مصارف محدود و برخي براي باغات و مزارع وسيع كاربرد عملي داشته باشند.

1-كاشت گياهان جذب‌كننده:

در اين روش، برخي گياهاني كه مورد علاقه حلزون هستند در اطراف مزرعه يا درختان مورد نظر كاشته مي‌شوند. اين گياهان حلزون‌ها را به خود جذب كرده و باعث كاهش خسارت آنان به درختان مي‌شوند. برخي از اين گياهان عبارتند از: كاهو، كلم، باقلا، لوبيا، هميشه بهار با تجمع حلزون‌ها روي اين گياهان، مي‌توان به راحتي آنها را جمع‌آوري كرده و از بين برد.

2-كاشت گياهان دفع كننده:

حلزون وراب از بعضي گياهان به دليل بو يا طعم آنان دوري مي‌كنند. مي‌توان با كاشتن اين گياهان در اطراف مزرعه و درختان و گياهان تحت محافظت، تا حد قابل قبولي از خسارات اين آفت جلوگيري نمود.

برخي از اين گياهان دور كننده عبارتند از: گونه‌هاي مختلف نعنا، سير، پيازچه، مريم گلي، آفتابگردان.

3-ايجاد موانع فيزيكي:

اين روش تا حدي در بين كشاورزان مناطق شمالي كشورمان شناخته شده است اگر چه موانع فيزيكي رايج، دوام محدودي دارند و پس از بارندگي نياز به تجديد دارند، ولي در صورت خشك بودن، داراي اثر دور كنندگي قابل قبولي بر روي حلزون‌ها هستند.

برخي از موادي كه براي اين كار بكار مي‌روند عبارتند از: پوست تخم مرغ خرد شده، تراشة چوب يا خاك اره، خاكستر، شن و ماسه و سنگ ريزه با لبه‌هاي تيز، سبوس گندم، سبوس برنج، پشم گوسفند، كاغذ سمباده، مواد چسبنده، پودر گچ، پودر آهك و بلورهاي نمك (اگر چه سه ماده آخر كارآيي خوبي دارند ولي به علت احتمال صدمه به خاك و گياه،فقط براي موارد خاص توصيه مي‌شوند)هر كدام از موانع فوق را بايد به ضخامت كافي و عرض حداقل 5 سانتي‌متر به دور گياهان مورد نظر پخش نمود حلزون‌ها از تماس اينگونه مواد با بدن نرم و مرطوب خود احساس ناراحتي مي‌كنند و بنابراين در صورت برخورد با آنان مسير خود را تغيير مي‌دهند.

4-جمع‌آوري دستي:

اين روش نياز به صرف وقت و حوصله دارد ولي حداقل در باغات و مزارع كوچك مقرون بصرفه است و در كاهش استفاده از سموم تاثير بسزائي دارد.حلزون وراب پس از تاريكي هوا براي تغذيه از پناهگاههاي خود خارج مي‌شوند. بنابراين با كمك يك چراغ قوه و چوب نوك تيز يا هر ابزار سادة ديگر مي‌توان آنان را جمع‌آوري نمود. براي از بين بردن حلزون‌هاي صيد شده، مي‌توان آنان را در يك ظرف حاوي آب صابون يا آب‌نمك، كه منجر به مرگ سريع آنان مي‌گردد، انداخت.

5-تله‌گذاري:

اين روش اگر چه مستلزم صرف وقت براي سركشي به تله‌ها و تجديد و تعويض آنان است، ولي بدليل كارآئي مناسب، در دنيا به طور وسيع استفاده مي‌شود حتي تله‌هاي آماده براي حلزون و ساير آفات به اشكال مختلف در فروشگاه‌ها عرضه مي‌شوند.

يكي از اين تله‌ها كه به سادگي و با هزينة كم قابل ساخت است، تشكيل شده است از يك ظرف كم عمق پلاستيكي كه طوري در زمين دفن مي‌شود كه لبه آن 1 تا 2 سانتي‌متر بالاتر از سطح زمين قرار گيرد.

داخل اين ظرف محلول‌هاي مختلفي براي جذب حلزون ريخته مي‌شود. ماء الشعير اگر چه ممكن است براي اينكار چندان اقتصادي نباشد ولي اثر جذب كنندگي قوي روي اين آفت دارد. محلول سركه و شكر در آب (1 قاشق غذاخوري شكر، 1 ليوان سركه در 1 ليتر آب) يا ميوه‌هاي تخمير شده در آب نيز اگر چه كارآئي كمتري نسبت به ماءالشعير دارند ولي مقرون بصرفه‌تر هستند.

راب و حلزون در هنگام تاريكي به اين محلول‌ها جذب شده و براي مصرف آنها هجوم مي‌آورند بطوريكه بسياري از آنان در ظرف كم عمق حاوي محلول افتاده و غرق مي‌شوند.البته محل قرار دادن و تعداد اين تله‌ها در عملكرد آنان تاثير زيادي دارد.

اين تله‌ها بايد هر چند روز يكبار تخليه  و محلول داخل آنها تعويض گردد. در هنگام بارندگي براي جلوگيري از رقيق شدن محلول جذب كننده، بايد بهر وسيله ممكن روي ظرف پوشانيده شود بطوريكه فضاي كافي براي عبور حلزون از زير پوشش وجود داشته باشد.

6-مبارزه بيولوژيك:

بسياري از جانداران از راب و حلزون تغذيه مي‌كنند و مي‌توانند جمعيت اين آفت را به نحو موثري كنترل نمايند.

برخي از اين دشمنان طبيعي عبارتند از: مار، وزغ، سمندر، لاك‌پشت، برخي پرندگان (زاغ،كلاغ،اردك،جغد) توصيه مي‌شود كه نه تنها اين حيوانات از مزرعه و باغ رانده نشوند بلكه با روش‌هاي مختلف مانند (ساخت لانه براي پرندگان) آنها را به حضور در محل ترغيب گردند.

البته بحث مبارزه بيولوژيك و شناسائي و جذب دشمنان طبيعي آفات بسيار گسترده و تخصصي است و پرداختن به آن در اين مقاله مقدور نيست ولي بايد بدانيم كه در صورت حفظ تعادل محيط زيست، بسياري از موجوداتي كه امروزه بصورت آفت در آمده‌اند، بوسيله دشمنان طبيعي قابل كنترل مي‌باشند.

7-موانع الكتروشيميائي:

اين موانع كه اكثراً داراي دوام طولاني و اثر دور كنندگي قابل توجه بر روي راب و حلزون هستند و عوامل جوي (مانند بارندگي) از اثر آنها نمي‌كاهند، در دنيا بطور وسيع براي مبارزه با اين آفت استفاده مي‌شوند.

اين موانع به شكل نوار فلزي هستند كه سطح آن به روش خاصي فعال شده است. تماس نوار با بدن مرطوب حلزون باعث بروز نوعي واكنش الكتروشيميائي مي‌شود كه اگر چه معمولاً باعث مرگ حلزون نمي‌شود ولي براي آنان به شدت ناخوشايند است.

نتيجه اينكه بستن اين نوار بدور تنة درختان يا قرار دادن آن بر سر راه حلزون از بالا رفتن آنان از درختان جلوگيري مي‌نمايد. نكته مهم دربارة نوار دور كننده حلزون اينكه براي انسان و ساير حانداران غيرسمي و بي‌خطر است.

8-طعمه‌هاي غيرسمي از بين برندة حلزون:

اين طعمه‌ها حاوي مواد طبيعي و املاح فلزي غير سمي هستند و اثر ضد تغذيه بر روي راب و حلزون دارند بطوريكه تغذيه اين آفت پس از مصرف طعمه متوقف شده و خسارت به گياهان كاهش قابل توجهي مي‌يابد. حلزون‌ها 1 تا 3 روز پس از مسموميت با اين طعمه مي‌ميرتد. مواد موثر اين طعمه براي انسان و ساير جانداران سمي نيستند و حتي با جذب تدريجي در خاك مي‌توانند باعث تامين بخشي از مواد غذائي مورد نياز گياهان شوند.

9-ساير روش‌هاي از بين بردن راب و حلزون:

برخي از مواد طبيعي قادرند در صورت تماس مستقيم با بدن راب و حلزون باعث مرگ آنان شوند. اگر چه با وجود كارآيي قطعي، ممكن است كاربرد آنان براي مبارزه در سطح وسيع چندان عملي نباشد.

در زير به برخي از اين مواد اشاره مي‌گردد:

-محلول 1 قسمت سركه در 1 قسمت آب (بر روي كياهان پاشيده نشود)

-محلول صابون در آب (آب صابون)

-محلول نمك در آب يا نمك به صورت خشك (بر روي خاك و گياهان پاشيده نشود)

-پاشيدن محلول دم كردة هر كدام از اين مواد بر روي حلزون باعث دوري يا مرگ آن مي‌شود (پوست پرتقال، پوست گريپ‌فروت، سير فلفل، برگ گردو وبلوط)

اميد است با بهره‌گيري از اين توصيه‌ها، گامي در جهت حفاظت از محيط زيست زيبا و كم نظير كشور عزيزمان و توليد محصولات كشاورزي سالم‌تر برداشته شود.

منبع: شركت كيميا سبزآور


مطالب مشابه :


روش ساختن تیر کمان توی کلاس

۩۞۩ افســـــــانه پلنـگ ۩۞۩ - روش ساختن تیر کمان توی کلاس -




نگاهي به فيلم «كلاغ پر»

فيلم هايي هستند كه همگي با همين روش بوده است!«كلاغ پر» پر از براي ساخت فيلم




مبارزه با حلزون

روش متداول يكي از اين تله‌ها كه به سادگي و با هزينة كم قابل ساخت است (زاغ،كلاغ




اسلام ستيزي در هاليوود از ابتدا تا كنون + هالیوودی ها درباره اسلام چه می‌گویند؟

كلاغ پرس - اسلام _ روش‌های ساخت یک فیلم عرب‌ستیز موفق از دید یک نویسنده آمریکایی_مراکشی:




مدیریت وکنترل تلفیقی حلزون

روش متداول يكي از اين تله‌ها كه به سادگي و با هزينة كم قابل ساخت است (زاغ،كلاغ




ساخت تلسكوپ‌های فضایی با تا‌كردن‌ كاغذ

آندرومدا - ساخت تلسكوپ‌های فضایی با تا‌كردن‌ كاغذ - ستارگان کویر یزد




برچسب :