بستنی ملاثانی با طعم فرهنگی

بستنی ملاثانی با طعم فرهنگی

فرهنگ یکی از گسترده ترین مفاهیمی است که در علوم اجتماعی از آن استفاده می شود و دلالتهای ضمنی و بار معنایی وسیعی دارد . فرهنگ به مجموعه ی ارزشها ، آداب و رسوم ، سنت ها ، خلقیات و دستاوردهای مادی و معنوی یک جامعه اطلاق می شود که باعث تمایز آن ، از جوامع دیگر می گردد . بنابه این تعریف ، می توان کارکرد هویت بخشی ، آفرینش ، خودآگاهی جمعی و فردی و احساس همبستگی و انسجام اجتماعی را از فرهنگ انتظار داشت . 
فرهنگ همواره خصیصه پویایی را در خویش نهفته دارد و با توجه به قدرت یادگیری انسان ، اکتسابی و قابل انتقال است . فرهنگ دگرگونی می پذیرد و با توجه به توازن و تعادل فرهنگی ؛ خلوص فرهنگی امری غیر تاریخی و ناممکن می نماید . بدین معنی که بسیاری از عناصر یک فرهنگ ، از فرهنگهای دیگر اخذ و اقتباس شده اند . 
 ارتباط و تبادل فرهنگها قدمتی دیرینه دارد . « اقتضای درونی و ذاتی فرهنگها ، بالیدن و رشد یافتن (کارایی درونی ) به همراه میل به اشاعه و گسترش ( کارایی بیرونی ) آنهاست . کارایی بیرونی فرهنگها نیرومندترین عامل محرک تاریخ آینده خواهد بود که به صورت تبادل (تعاون) یا تعارض آینده ملتها را رقم خواهد زد .»(1)  
ملاثانی بر سر راه دو فرهنگ غنی ایرانی با تاریخ طولانی و دستاوردهای عظیم ملی یعنی بختیاری و شوشتری واقع است . 
از روزی که برادران جبرئیل اولین بستنی فروشی کوچک خود را سر نبش خیابان سوم ملاثانی (کوی قدس ) تأسیس کردند تا به امروز که بستنی قدس ، مخصوص شعبه 1و2،  قدیر ، جنوب ، جهان ، ملاثانی شعبه 1و 2 روزانه پذیرای دهها مسافر این اتوبان دو بانده حامل فرهنگهای غنی و پربار ایرانی شده است . دور از ذهن می نماید که یک مسجد سلیمانی و یا شوشتری از اینجا گذر کند و 20 دقیقه ای میهمان ملاثانی نباشد . گفته می شود انتقال فرهنگی توسط بازرگانان بیشتر از سایر گروهها از خصیصه مانایی و پایایی برخوردار است . ضمن آنکه بازرگان در بده بستان فرهنگی همواره وجه مثبت فرهنگی را انتقال می دهد چرا که مال التجاره او در گرو  شیوه و محتوای محصول فرهنگی است . زبان که محمل انتقال فرهنگی است نیز توسط بازرگانان به خوبی فراگرفته می شود . شاید شرهان عچرش و علوان و سیدرضا میرباقری و ... در این گفتگوی فرهنگی نقشی به مراتب موثرتر از یک دستگاه رسمی فرهنگی ایفاء کنند . چرا که اینان به حفظ حرمت مخاطب ملتزم هستند . در فرایند ارتباطات هرگز خاطر میهمان خود را مکّدر نخواهند کرد ؛ هرگز از اطبر نخواهند گفت ! اما از میهمان نوازی فرهنگ خود صلا خواهند داد ؛ همواره وجه زیبا و دلنشین فرهنگ خودی را منتقل می کنند و مخاطب خود را شیفته شخصیت فرهنگی خود می سازند  .
سروران گرامی نتیجه می گیریم که :
1)فرهنگ ، هویت دهنده است : فرهنگ و مواریث تاریخی یک جامعه ، رکن اصلی شخصیت و هویت انسانی آن جامعه است .
2)فرهنگ فرامرز و سیال است : فرهنگ ذاتاً ، تبادل ، انتقال ، ترکیب و ارتباط را  می طلبد و خواهان پیوند ، رشد و تماس است .
3)فرهنگ ، ایجابی و اثباتی است : فرهنگ در ذات خود ، بیش از آن که سلبی و ناهی باشد ، اثباتی است . فرهنگ انسان را یاری می کند تا بهتر ببیند ، بخواند ، بخواهد و گزینش کند .
4)فرهنگ ، مراتب و وجوه مختلف دارد : فرهنگ مراتبی دارد و موارد استعمال آن می تواند متعدد باشد . بنابراین ، تغییرات فرهنگی مانند نوجویی ، نوآوری ، پذیرش اجتماعی ، تلفیق ، انطباق و حتی طرح و انتخاب ، که متأثر از کارکردهای مختلف فرهنگ ، از جمله تبادل و تعامل فرهنگی به شمار می رود ، از سرشت و خصوصیات فرهنگ نشأت می گیرد ؛ پس ، فرایند فرهنگ سازی ، در چارچوب فرهنگ و خصوصیات ذاتی آن ، فرایند پیچیده و غامضی است که نیاز به بینش و تشریح جامع دارد .

اهواز – لفته منصوری
18/4/1389
 

پاورقی :
علی ذکاوتی قراگوزلو ، " فرایند گسترش گفت و گوی تمدن ها " چیستی گفتگوی تمدن ها ، ( مجموعه مقالات ) ، تهران ، سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی ، 1377 ، ص 361 . 

دیدگاه تکمیلی مهندی حمید امیری فرد

پیرامون ظرفیت های فرهنگی و موقعیت جغرافیایی شهر ملاثانی 

باسلام با مطالعه نامه هاي دلسوزانه و خوب برادران مهندس بدوي و مهندس منصوري مواردي به شرح ذيل به نظر اين حقير مي رسد قابل تحقيق و بررسي مي باشد
1- در مقايسه شهر ملاثاني با شهرهاي همتراز وهم درجه اين شهر در بقيه استان ها به وضوح مي توان تراز بالاي فرهنگي اين شهر نسبت به بقيه شهر احساس نمود علت آن چند امتياز ويژه اين شهر مي باشد
الف: موقعيت جغرافيايي اين شهر در مسير اهواز - مسجد سليمان وهمچنين موقعيت آن در جهت شمال جغرافيايي شهر اهواز كه از اراضي وموقعيت آب وهوايي نسبتاً مساعد تري برخوردار است
ب: وجود مراكز علمي قديمي دانشكده ملاثاني ،‌ انجمن ملاثاني حوزه علميه وديگر مراكز صنعتي از قبيل نيروگاه رامين و ...
ج: وجود نخبگان و پيشكسوتان علمي وحزب الله ملاثاني كه در پيشرفت علمي و فرهنگي ملاثاني نقش عمده اي داشته ودارند آنچه كه به نظر اين جانب قابل نقد و بررسي بيشتر است شايد بتوان آن را تحت عنوان عدم تلفيق فرهنگي بين دانشكده ملاثاني وشهر ملاثاني بيان كرد كه بايد بين بخش علمي اساتيد ودانش جويان ملاثاني ازيك سمت و انجمن ملاثاني ، آموزش وپرورش از سوي ديگر وهمچنين حوزه هاي علميه ملاثاني يك هم گرايي كامل علمي وبه قول امروزي يك تشكل يا يك اتاق فكر سه جانيه يا همه جانبه علمي فرهنگي ايجاد نموده واين تبادلات به صورت مداوم ادامه داشته باشد . در پايان لازم بذكر است نقش زنان ودخرتان تحصيل كرده وعلمي ملاثاني در اين وبلاگ به چشم نمي خورد بايد يك چاره انديشه اي اساسي صورت گيرد .
باتشكر از كليه برادران زحمت كش اين سايت وانتظار داريم از برادران پيشكسوتان انجمن ملاثاني از جمله حاج مرتضي حميدي ، سلمان حميداوي ، محمد حميدي اصل ، جليل حميدي ،‌ عبدالحسين حميد ،‌عزيز حميدي ،‌مهندس میرباقری مير باقري ، عبدالله حميديان وبقيه برادراني كه ممكن است نام آن ها در ذهنم نباشد همت بيشتري داشته باشند ودر اين سايت مشاركت مستمر داشته باشند تا هميشه نام آنها در ذهنمان و ذهن جوانان امروز ماندگار بماند.


با تشكر مهندس حميد اميري فرد

دیدگاه آقای سیدمحسن موسوی زاده

با سلام خدمت استاد خوب خودم جناب آقای منصوری
مقاله ی خوبی را ارائه نمودیدبنده آنرا مطالعه کردم و چند نکته ای را در این خصوص بیان میکنم:
1-سالهای متمادی است که بستنی قدس،مخصوص و بعدها ملاثانی و جهان وجنوب ذائقه هزاران نفر مسافر ورهگذر این مسیر را شیرین نموده است و این پتانسیل عظیم این امکان را به مسئولین فرهنگی منطقه داده که با ارائه برشورهاونوشتن تراکتها ونشاندن افراد آگاه و راهنما و دیگر کارهای فرهنگی این خیل عظیم جمعیت میهمان را نسبت به ارزشها و داشته های فرهنگی ، مذهبی و اقتصادی این منطقه به خوبی آشنا کند که متاسفانه دریغ از .......
2-بیش از 50سال است دانشکده کشاورزی رامین و دانشگاه فعلی کشاورزی رامین پذیرای جمع کثیری از جوانان فرهیخته کشور بوده اند که این دانشجوها2تا6سال از بهترین سالهای عمر خودرا دراین دانشگاه سپری میکنند و می توانند علاوه برکسب علم نسبت به فرهنگ غنی منطقه آشنایی پیداکنند و بعنوان سفرای فرهنگی، منطقه مارا به کل کشور معرفی کنند لیکن شکاف فرهنگی موجود بین این مجموعه علمی فرهنگی و دیگر مجموعه های فرهنگی منطقه نتوانسته آنگونه که باید وشاید این جوانان را جذب یا آشنای به فرهنگ منطقه بکند که این امر نیاز به کارفرهنگی بیشتری دارد.

سیدمحسن موسوی زاده


 


مطالب مشابه :


بازدید نماینده ولی فقیه از نیروگاه ویس(رامین)...

ملاثاني نيوز - بازدید نماینده ولی فقیه از نیروگاه ویس(رامین) - تاریخچه، مفاخر ، دستاوردهای




درباره بخش باوي

بخش باوي شهرستان اهواز. و رامين ميباشد و نام نيروگاه رامين را از وجود سايت شخصي




تاريخچه دانشگاه كشاورزي و منبع طبيعي رامين

تاريخچه دانشگاه كشاورزي و منبع طبيعي رامين شهید چمران اهواز سايت شخصي




مدیر عامل توانیر و معاون وزیر نیرو در شهرستان باوی

به گزارش روابط عمومي نيروگاه شهرستان باوی (رامين) : مهندس حائري مديرعامل شركت




بخش بـــــــــــــــــاوي

بخش باوي شهرستان اهواز. و رامين ميباشد و نام نيروگاه رامين را از وجود نام سايت خبري




تصاوير تكواندو كاران بخش باوي دهه 70

يوپ چاگي توسط اقاي رضا كريدي زاده مكان جنب نيروگاه رامين ويس (اهواز) سايت تخصصي




پایان نامه های موجود سری4

نگهداري و تعميرات نيروگاه نيروگاه رامين اهواز وب سايت و مطالب آن




وعده خوبان- ایجاد قطب پالایشگاهی کشور در گوره دیلم

«در اين صورت، خارك فقط نفت جنوب اهواز رامين را از اراك به اهواز منتقل سايت رهبري




بستنی ملاثانی با طعم فرهنگی

مسجد سليمان وهمچنين موقعيت آن در جهت شمال جغرافيايي شهر اهواز نيروگاه رامين سايت




بازتاب نشست دوم عصر کتاب اهواز

بازتاب نشست دوم عصر کتاب اهواز . تاريخ : چهارشنبه بیست و چهارم شهریور




برچسب :