پدیده های خاص حاصل از ابرها

ابر تولید كننده تورنادو :

تورنادو طوفانی است كه در زمان كوتاهتری از طوفان   STROM رخ میدهد .

عمر تورنادو بیش ا زیك الی دو ساعت از وقوع تا خاتمه آن طول نمیكشد ولی یكی از مخربترین طوفانها بشمار میرود و شكل ظاهری آن شبیه  قیف  آویزا ن بوده و چرخشها یا گرد بادهای شدید در خلاف عقربه های ساعت در منطقه بوزش در آمده و طوفان و رعد و برق ایجاد میكند .افت فشار در این منطقه بسیار سریع بوده وحدود  12الی  14بار است .

هنگامی كه تورنادو بانوك قیف به زمین میرسد در اثر مكش فراوانی كه ایجاد میكند .میتواند اجسام كوچك و حتی حیوانات ریز جثه را به سمت بالا كشیده و در فاصله دوری پرتاب نماید. این پدیده یكی از مخربترین پدیده های موجود در جو است كههرساله میلیونها خسارات مالی و هزاران خسارات جانی ایجاد میكند.

سرعت باد تخمینی د رتورنادو حدود 400نات ولی تاكنون باادوات معمولی اندازه گیری و تعیین سرعت دقیق  آن امكان پذیر نشده و اغلب دكل های باد سنج را تخریب نموده است بطور كلی میتوان گفت هر نوع هواپیمایی كه در زمین یا در هوا در معرض تاثیر این پدیده ها قرار گیرد یا متلاشی شده و یا به آن صدمات فراوانی وارد میشود .

قطر میدان تخریبی تورنادو و یا مسیر تخریب در زمین بین 250 الی  400متر است .

 خلبانان باتجربه هیچگاه سعی به پرواز به داخل این نوع ابر و یا حتی پرواز از ارتفاع پایینی آن نیز ننموده بلكه همواره سعی دارند ا زآن دوری جسته و یا به اصطلاح ابر را دور بزنند.

توربولانس شدید حتی د ربالاترین قسمت ابر Cb نیز وجود داشته كه ممكن است برای هواپیما تولید خطرات زیادی بنماید . نظر به اینكه حدااكثر ارتفاع پرواز اغلب هوا پیماها معمولا نزدیك به ارتفاع سقف این ابر است لذا توربولانس های متوسط این ابر بر پرواز هواپیماها تاثیر سو میگذارد و معمولا خلبانی كه مواجه بااین نوع توربولانس ها بشود به سختی میتواند ا زآن خلاصی یابد.

توربولانس  و تند باد های شدید حاصله از ابر cb در سطح زمین و اطراف محلی كه این ابر در آسمان آن قرار دارد بوزش در می آید كه ممكن است قبل  پس از عبور ابر از آن منطقه باشد در این صورت خلبانان میبایستی قبلا توجهات و تمرینات خاص پروازی در مقابله  باوقوع این چنین اتفاقات وبخصوص هنگام برخاست هواپیما  TAKE OFF و نشست آن  LANDING داشته باشد .

این پدیده خوشبختانه د ر ایران كمتر مشاهده شده ولی در قسمتهای شرق و جنوب شرقی آمریكا و در منطقه جنوب شرقی آسیا هندوستان بنگلادش تایلند و حتی قسمتهای شرقی پاكستان هر ساله خسارات فراوانی تولید میكند.

 واتر اسپات : WATER SPORT  

واتر اسپات د ر دریا رخ داده و از نظر خصوصیات شبیه تورنادو است .ولی معمولا تخریب آن باشد ت  كمتر و دفعات وقوع كمتر ازتورنادو است و آن بعلت معتدل بودن ناپایداری در دریا است كه ازاختلاف دمای شدید هوا و سطح زیرین خود جلوگیری مینماید .

معمولا واتر اسپات د رمناطق حاره و شبه حاره ایجاد میشود و بعضی اوقات د رعرضهای بالای 40 درجه شمالی نیز مشاهده شده است . اغلب  واتر اسپات ها از ابرهای استراتوكومولوس و كومولو نیمبوس كه ارتفاع كف آنها (BASE ) بین  1500  تا 2000 پا است تشكیل میشود .

دربین ابرها یك چرخش د ر كف ابرها شروع شده به شكل قیف نامنظم بسمت پایین و تا ارتفاع 1500 پا كشیده میشود و از این فاصله خرطوم چرخش خود را كه دارای قطر 20تا 40 پا است به سمت پایین تا سطح دریا رها میكند. د ر انتهای لوله خرطومی شكل آن شدیدا متلاطم شده و سریعا در جهت خلاف عقربه های ساعت به چرخش در آمده و تقریبا به سمت بالا مكیده میشود .

محدوده قطر چرخش آب حدود 75 پا یا 25متر است . بعضی از واتر اسپات ها باسطح آب تداخل كامل نداشته ولوله خرطومی آنها تا 500الی 1000پا به سمت دریا پایین آمده و بعد دوباره به سمت ابرها بالا كشیده میشود . یك واتر اسپات كامل از 5 تا 10دقیقه قدرت عمل داشته و بعد ا زدر ارتفاع تقریبا 250پایی شكسته میشود و قسمت بالایی خرطومی به سمت بالا كشیده شده و قسمت پایین در محیط اطراف محو میشود .

كانتریل:  CONTRAIL

    CONTRAILابریست مصنوعی كه در انتهای مسیر هواپیما و در سقف و در سقف پروازی كه جو در آنجا به قدر كافی سرد و مرطوب است تشكیل میشود . فاكتور اصلی تشكیل كانتریل برودت سریع بخار آب موجود خارج شده از اگزوز هواپیما است. كانتریل هنگام تشكیل برنگ سفید شفاف و درخشان است و معمولا عمر آن كوتاه ولی گاهی اوقات نیز ممكن است برای چندین ساعت دوام داشته باشد.

اگر به واسطه بعضی ار علل ، خلبانی نخواهد هواپیمایش   CONTRAL ایجاد كند میتواند باافزایش یا كاهش سطح پرواز خود ا زلایه ای كه شرایط رطوبت و دمای مناسب برای تشكیل ابر كانتریل است خارج شود .لایه كانتریل در هر منطقه بوسیله مركز پیش بینی هوا شناسی در اختیار خلبانان گذاشته میشود. درشرایط جنگ كانتریل  یكی از عوامل مهم و موثر برای رد یابی هواپیما است .

طوفان حاصل از كولاك  برف :BLOWING SNOW

ریزش برف سنگین همانند ریزش باران شدید مانع اصلی عامل دید است پس ا ز ریزش برف خشك و پود ر شده در سطح زمین ایجاد میشود واین نوع برف برای خلبانان مسائل بسیار جدی ایجاد میكند.

این نوع برف در اثر وزش باد ا ززمین برخاسته وممكن است لایه ای به ضخامت چند صد پا را اشغال كند . این چنین وضعیت جوی برا ی نشست LANDING ویا برخاست هواپیما شرایط خطرناك تولید میكند . كولاك برفی كه حدود 10 الی 20 پا ارتفاع داشته وبر باند بوزش د رآمده باشد نیز میتواند خطرناك باشد .

طوفان گرد و خاك :  D UST STORM

در اثر وزش باد در زمینهای پوشیده از خاك نرم و خشك ،گردو خاك تولید شده كه تا ارتفاعات بالا منتقل میشوند. در اراضی خشك طوفانهای گرد وخاك باعث ایجاد شرایط خطرناك ناشی ا زدید كم تا ضخامت حدود 10000 پا میشود . هرچه باد شدیدتر و هوا ناپایدارتر باشد لایه این گرد و خاك نیز ضخیمتر است . هوای پایدار گرد و خاك را در لایه پایین و به صورت متراكم نگه میدارد كه این نوع  هوا نیز خود مسائل جدی برای هواپیما هنگام نشست   LANDING ایجاد میكند .گرد و خاك ایجاد شده و منطقه ای كه تحت تاثیر آن قرار میگیرد بستگی به طول خط  TROUGH و نوع شدت آن دارد .

بعضی اوقات در مناطقی كه میزان بارندگی سالانه در 2یا 3 سال متوالی كمتر از میانگین سالانه باشد طوفان گرد وخاك تولید میشد كه ممكن است چند  كشور همجوار را تحت تاثیر قرار دهد .

بارندگی های محدود منطقه ای باعث ایجاد مناطق خشك و د ر نتیجه تولید طوفان گرد و خاك د ر منطقه های محدود میشود . و در فرودگاه هایی كه محصور به این مناطق باشند این نوع طوفان گرد و خاك همانند انواع قبل برای خلبانان هنگام نشست و برخاست هواپیما تولید خطر میكند .پاراگلایدر خرمدره.

 


مطالب مشابه :


هوا شناسی

سایت های استان زنجان در گوگل هيت سواركاري




سایت هواشناسی مناسب برای خلبانان پاراگلایدر

هیئت ورزش های هوایی استان هيت سواركاري




تخمین سرعت باد به کمک نشانه های دیداری

سایت های استان زنجان در گوگل هيت سواركاري




عکس هایی از پرواز تعدادی از اعضای تیم پاراگلایدر زنجان در سایت طارم روز جمعه 27/01/89(پاراگلایدر خرم

سایت های استان زنجان در گوگل هيت سواركاري




پدیده های خاص حاصل از ابرها

پاراگلایدر خرمدره - پدیده های خاص حاصل از ابرها - ورزش پاراگلایدر در خرمدره پاراگلایدر




برچسب :