تحقیق در مورد حجاب

hijab.jpg

مفاهیم و موضوعات دینی و اخلاقی زیر مجموعه‌ای از علوم انسانی هستند  و باید با ویژگی‌های تحقیق در علوم انسانی تطابق داشته باشد.مطلب زیر تحقیقی است در مورد آیات قرآن  و احادیثی  که در مورد حجاب هستند و اینکه  چه وظیفه ای بر دوش زنان و مردان مومن است برای کسب خشنودی پرودگار خویش.

شریعت اسلام بر دو پایه کتاب الله و عترت پاک پیامبر گرامى اسلام (صلى الله علیه و آله) است.

قرآن به عنوان منبع نخستین نظام اسلامى تنها به اهم اشمل و کلیات امور پرداخته است و بیان جزئیات آنها را بر عهده عترت (سلام الله علیهم) نهاده است.

یكى از احكام نورانى اسلام مسئله حجاب است كه در مدینه منوره دستور رعایت حجاب اسلامى براى بانوان با نازل شدن آیه ۳۱ سوره مباركه نور صادر شد و همه زنان مسلمان موظف گردیدند تا در مقابل نامحرم خود را بپوشانند.

حجاب در قرآن:

(سوره 24 نور آیه 31 )

به زنان با ایمان بگو چشمهاى خود را (از نگاه هوس آلود) فرو گیرند، و دامان خویش را حفظ كنند، و زینت خود را جز آن مقدار كه ظاهر است آشكار ننمایند، و (اطراف) روسریهاى خود را بر سینه خود افكنند (تا گردن و سینه با آن پوشانده شود) و زینت خود را آشكار نسازند مگر براى شوهرانشان یا پدرانشان یا پدر شوهرانشان یا پسرانشان یا پسران همسرانشان یا برادرانشان یا پسران برادرانشان، یا پسران خواهرانشان، یا زنان هم كیششان یا بردگانشان (كنیزانشان) یا افراد سفیه كه تمایلى به زن ندارند یا كودكانى كه از امور جنسى مربوط به زنان آگاه نیستند،و پاهاى خود را [به گونه‏اى به زمین] نزنند تا آنچه از زینتشان نهفته مى‏دارند معلوم گردد. و همگى به سوى خدا بازگردید اى مؤمنان تا رستگار شوید.

 

(سوره 33 احزاب آیه 55 )

بر زنان در مورد پدران و پسران و برادران و پسران برادران و پسران خواهران و زنان [همكیش] و بردگانشان گناهى نیست [كه دیده شوند] و باید از خدا پروا بدارید كه خدا همواره بر هر چیزى گواه است.

 

(سوره 33 احزاب آیه 59 )

اى پیامبر! به همسران و دخترانت و زنان مؤ منان بگو جلبابها (روسرى هاى بلند) خود را بر خویش فرو افكنند، این كار براى اینكه (از كنیزان و آلودگان) شناخته شوند و مورد آزار قرار نگیرند بهتر است و (اگر تاكنون خطا و كوتاهى از آنها سر زده) خداوند همواره غفور و رحیم است.

 

(سوره 7 الأعراف آیه 7 )

اى فرزندان آدم، ما براى شما لباس هایى فراهم كرده ایم كه بدن هایتان را بپوشانید و نیز مایهٔ تجمل شماست. اما بهترین لباس، لباس پرهیزكارى است. اینها برخى از نشانه‌هاى خداست، باشد كه توجه كنند.

 

(سوره 19 مریم آیه 17 )

و میان خود و آنان حجابى افكند [تا خلوتگاهش از هر نظر براى عبادت آماده باشد]. در این هنگام‏، ما روح خود را بسوى او فرستادیم‏؛ و او در شكل انسانى بى‏عیب و نقص‏، بر مریم ظاهر شد.

 

(سوره 24 نور آیه 60 )

 و زنان از كار افتاده‏اى كه امید به ازدواج ندارند گناهى بر آنها نیست كه لباسهاى (روئین) خود را بر زمین بگذارند به شرط اینكه در برابر مردم خود آرائى نكنند و اگر خود را بپوشانند براى آنها بهتر است. و خداوند شنوا و دانا است.

در قرآن كریم در مورد داستان حضرت آدم و حوا چنین آمده است: 

 فلما ذاقا الشجرة بدت لهما سواتهما و طفقا یخصفان علیهما من ورق الجنة 2

آن گاه كه آدم و حوا از درخت ممنوعه چشیدند، پوشش خود را از دست داده و به سرعت، با برگ درختان بهشتی خود را پوشاندند.

 

طبق آیات شریفه قرآن كریم، حضرت آدم و حوا قبل از چشیدن درخت ممنوعه دارای لباس بوده اند، اما با خوردن از آن درخت ممنوعه (بر اثر اغوای شیطان) لباس خود را از دست دادند كه بلافاصله به پوشاندن خود اقدام نمودند. این احساس شرم از برهنگی حتی بدون حضور ناظر بیگانه، و سرعت در پوشاندن خود به وسیله برگ ها، از آن جهت كه تحت هیچ آموزش یا فرمانی از جانب خداوند یا فرشته وحی و یا تذكر هریك به دیگری صورت گرفته است، بیانگر فطری بودن پوشش در انسان است و ثابت می كند كه لباس و پوشش، به تدریج و بر اثر تمدن ها ایجاد نشده است، بلكه انسان های نخستین، یا به تعبیر بهتر، نخستین انسان ها، به طور فطری بدان گرایش داشته اند. و بنا به گواهی متون تاریخی، در اكثر قریب به اتفاق ملت ها و آیین های جهان، حجاب در بین زنان، معمول بوده است. هر چند حجاب در طول تاریخ، فراز و نشیب های زیادی را طی كرده و گاهی با اعمال سلیقه حاكمان، تشدید یا تخفیف یافته است، ولی هیچ گاه بطور كامل از بین نرفته است.

 

 

حجاب  در روایات:

پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) و معصومین (علیهم السلام) علاوه بر تاكیداتی كه بر رعایت حجاب داشته اند، با ارائه دستورالعمل هایی، جامعه اسلامی را به سوی تهذیب و پاكی، رهنمون گشته اند كه برخی از آنها عبارتند از:

 

پرهیز از پوشش بدن نما و نازك:

روزی اسماء - كه خواهر زن پیامبربود-، با جامه بدن نما و نازكی به خانه پیامبر آمد. پیامبر، روی خود را از او برگرداند و فرمود: «ای اسماء، زن به حد بلوغ رسید، نباید جایی از بدن و اندامش دیده شود، مگر صورت و دستها»(سنن ابی داود، ج2، ص383،)

 

نهی از آرایش خارج از خانه:

پیامبر، در ضمن حدیثی، نهی فرمودند از این كه زن، برای دیگران، خود را بیاراید، و فرمود: «اگر برای غیر شوهر، خود را آرایش نمود، لازم است خداوند او را با آتش بسوزاند» ( بحارالانوار، ج103، ص242) 

 

پرهیز زنان از شبیه ساختن خود به مردان:

پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: «خداوند، مردانی را كه شبیه زن می شوند و زنانی را كه خود را شبیه مرد قرار می دهند، نفرین كرده است» ( بحارالانوار، ج103، ص242) 

 

شرم و حیاء:

امام صادق ( علیه السلام ) فرمود :« مفضل دقت كن در صفتى كه خداوند آن را به آدمیان اختصاص داده ، و حیوانات از آن بى بهره اند ، و آن خلق ارزنده شرم و حیاء است »( بحار الانوار ج 3 ص 81).

 

دكتر گوستاولوبون می گوید: اسلام اولین مذهبى است كه در اصلاح زنان وترقى وتعالى آنان قدمهاى خیلى وسیعى برداشته است ، زیرا این مطلب مسلم است كه در میان تمام مذاهب واقوامى كه قبل از اسلام آمده اند ، وضع وحالت زن زیاده از حد ضایع وخراب بوده است.( گفتار شیعه در اصول وفروع : 381)

 

امام رضا (علیه السلام) فرمودند : گناهان نه تنها در زندگى بشر مورد احتیاج وضرورت نیست بلكه مایه فساد و باعث فنا و هلاكت است (محمد تقى فلسفى ، كودك ج 1 ص 14 )

 

یكى از چیزهایى كه به خاطر مفاسدش از طرف شرع انور ممنوع شده است عدم رعایت حجاب اسلامى و عشوه گرى و صحبت هاى مُحرك وحركات تحریك آمیز زنان به هنگام برخورد با مرد نامحرم مى باشد.

حكم حجاب به صورت تدریجی و برای اولین بار درمورد همسران پیامبر اسلام (ص) نازل شد و عمومیت یافت و موارد رعایت و لزوم آن نیز به صورت تدریجی اعمال می‌شد تا زمینه پذیرش آن نیز در جامعه بهتر فراهم شود.
نكته مهم در این ایه این است كه اسلام نگاهی چند متغیری و كامل به عفت در جامعه دارد و همزمان كه از لزوم رعایت حجاب از سوی زنان سخن می‌گوید در همان آیه نیز از مردان می‌خواهد كه چشم‌های خود را بپوشانند و سلامت اخلاقی جامعه به هر دو عامل بستگی دارد.

 

وظایف مردان:

در قرآن و روایات، علاوه بر دستورهایی كه در مورد حفظ حجاب زنان آمده است، مسؤلیتهایی نیز به مردان واگذار شده است كه ذیلا به آنها اشاره می گردد:

 

(سوره 24 نور، آیه 30 )

به مردان با ایمان بگو دیده فرو نهند و پاكدامنى ورزند كه این براى آنان پاكیزه‏تر است زیرا خدا به آنچه مى‏كنند آگاه است.

 

عفت نسبت به زنان مردم:

پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: «نسبت به زنان مردم، عفیف باشید تا زنان شما عفیف بمانند» ( وسایل الشیعه، ج14، ص141) 

 

دوری از چشم چرانی:

از امام صادق (علیه السلام) نقل شده كه می فرماید: «چشم چرانی، تیری است مسموم از تیرهای شیطان، چه بسا، نگاهی كه حسرتهای طولانی را در پی دارد». ( وسایل الشیعه، ج14، ص138)

 

فلسفه حجاب


در كتاب تفسیر نمونه بحث مفصل و جامعی درباره فلسفه شكل گیری و اصل حجاب به عنوان یك مساله فردی ـ اجتماعی مطرح شده:
 

1- بدون شك در عصر ما كه بعضى نام آن را عصر برهنگى و آزادى جنسى گذارده‏اند و افراد غربزده، بى بند و بارى زنان را جزئى از آزادى او مى‏دانند سخن از حجاب گفتن براى این دسته ناخوشایند و متعلق به زمانهاى گذشته است. اما مفاسد بى حساب و مشكلات و گرفتاری هاى روز افزونى كه از این آزادی هاى بى قید و شرط به وجود آمده سبب شده كه تدریجا گوش شنوایى براى این سخن پیدا شود.بحث در این است كه آیا زنان در یك مسابقه بى پایان در نشان دادن‌اندام خود و تحریك شهوات و هوس هاى آلوده مردان درگیر باشند و یا باید این مسائل از محیط اجتماع بر چیده شود، و به محیط خانواده و زندگى زناشویى اختصاص یابد؟! اسلام طرفدار برنامه دوم است و حجاب جزئى از این برنامه محسوب مى‏شود، در حالى كه غربی‌ها و غرب ‏زده‏ها طرفدار برنامه اول‌اند.
 

2- اسلام طرفدار كرامت زن است و مى گوید: كامیابى هاى جنسى و لذت گیرى هایى سمعى و بصرى و لمسی ، مخصوص به همسران است و غیر از آن گناه محسوب شده ، مایه آلودگى وناپاكى جامعه است. قرآن كریم به خاطر این ، كه كرامت و شخصیت زن كاملا محفوظ باشد و مردان و زنان مسلمان روحى آرام و اعصابى سالم و چشم و گوشى پاك داشته باشند حجاب را بر زنان واجب و امورى را كه آتش را در دل مردان شعله ور می سازد و ممكن است مُنتهى به انحراف از جاده عفت شود بر آنان حرام فرموده است .

 

3- برهنگى زنان كه طبعا پیامدهایى همچون آرایش و عشوه‏گرى و امثال آن همراه دارد مردان مخصوصا جوانان را در یك حال تحریك دائم قرار مى‏دهد. تحریكى كه سبب كوبیدن اعصاب آنها و ایجاد هیجان هاى بیمارگونه عصبى و گاه سرچشمه امراض روانى مى‏گردد. مگر اعصاب انسان چقدر مى‏تواند بار هیجان را بر خود حمل كند؟ مگر همه پزشكان روانى نمى‏گویند هیجان مستمر عامل بیمارى است؟ مخصوصا توجه به این نكته كه غریزه جنسى نیرومندترین و ریشه‏دارترین غریزه آدمى است و در طول تاریخ سرچشمه حوادث مرگبار و جنایات هولناكى شده. آیا دامن زدن مستمر از طریق برهنگى به این غریزه و شعله‏ور ساختن آن بازى با آتش نیست؟
اسلام مى‏خواهد مردان و زنان مسلمان روحى آرام و اعصابى سالم و چشم و گوشى پاك داشته باشند، و این یكى از فلسفه ‏هاى حجاب است.


4- آمارهاى قطعى و مستند نشان مى‏دهد كه با افزایش برهنگى در جهان طلاق و از هم گسیختگى زندگى زناشویى در دنیا به طور مداوم بالا رفته است، چرا كه هر چه دیده بیند دل كند یاد. و هر چه دل (در اینجا یعنى هوس هاى سركش) بخواهد به هر قیمتى باشد به دنبال آن مى‏رود، و به این ترتیب هر روز دل به دلبرى مى‏بندد و با دیگرى وداع مى‏گوید. اما در محیطى كه حجاب است ،دو همسر تعلق به یكدیگر دارند و احساساتشان و عشق و عواطفشان مخصوص یكدیگر است. در بازار آزاد برهنگى كه عملا زنان به صورت كالاى مشتركى در آمده‏اند دیگر قداست پیمان زناشویى مفهومى نمى‏تواند داشته باشد و خانواده‏ها همچون تار عنكبوت به سرعت متلاشى مى‏شوند و كودكان بى‏سرپرست مى‏مانند.

 

5- گسترش دامنه فحشا و افزایش فرزندان نامشروع، از دردناك ترین پیامدهاى بى حجابى است كه فكر مى‏كنیم نیازى به ارقام و آمار ندارد و دلائل آن مخصوصا در جوامع غربى كاملا نمایان است، آن قدر عیان است كه حاجتى به بیان ندارد. نمى‏گوییم عامل اصلى فحشا و فرزندان نامشروع منحصرا بى حجابى است بلكه مى‏گوییم یكى از عوامل مؤثر آن مساله برهنگى و بى حجابى محسوب مى‏شود. و با توجه به اینكه فحشاء و از آن بدتر فرزندان نامشروع سر چشمه انواع جنایت‌ها در جوامع انسانى بوده و هستند، ابعاد خطرناك این مساله روشن‏تر مى‏شود.

 

6- هنگامى كه مى‏شنویم در انگلستان، در هر سال پانصد هزار نوزاد نامشروع به دنیا مى‏آید، و هنگامى كه مى‏شنویم جمعى از دانشمندان انگلیس در این رابطه به مقامات آن كشور اعلام خطر كرده‏اند به خاطر خطراتى كه فرزندان نامشروع براى امنیت جامعه به وجود آورده‏اند، به اهمیت این مساله كاملا پى مى‏بریم و مى‏دانیم كه مساله گسترش فحشا حتى براى آنها که اهمیت كمی براى مذهب و برنامه ‏هاى اخلاقى قائل‌اند فاجعه آفرین است، بنا بر این هر چیز كه دامنه فساد جنسى را در جوامع انسانى گسترده‏تر سازد تهدیدى براى امنیت جامعه ‏ها محسوب مى‏شود. مطالعات دانشمندان تربیتى نیز نشان داده، مدارسى كه در آن دختر و پسر با هم درس مى‏خوانند، و مراكزى كه مرد و زن در آن كار مى‏كنند و بى بند و بارى در آمیزش آنها حكم فرما است، كم كارى، عقب افتادگى، و عدم مسئولیت به خوبى مشاهده شده است.

 

7- مساله ابتذال زن و سقوط شخصیت او در این میان نیز حائز اهمیت فراوان است كه نیازى به ارقام و آمار ندارد. هنگامى كه جامعه زن را با‌اندام برهنه بخواهد، طبیعى است روز به روز تقاضاى آرایش بیشتر و خودنمایى افزون تر از او دارد. هنگامى كه زن را از طریق جاذبه جنسی اش وسیله تبلیغ كالاها و عاملى براى جلب جهانگردان و مانند اینها قرار بدهند، در چنین جامعه‏اى شخصیت زن تا سر حد یك عروسك یا یك كالاى بى ارزش سقوط مى‏كند و ارزش هاى والاى انسانى او به كلى به دست فراموشى سپرده مى‏شود و تنها افتخار او جوانى و زیبایى و خودنمایی اش مى‏شود. در چنین جامعه‏اى چگونه یك زن مى‏تواند با ویژگی هاى اخلاقی اش و علم و آگاهى جلوه كند؟ به راستى درد آور است كه در كشورهاى غربى و در كشور ما قبل از انقلاب اسلامى، بیشترین اسم و شهرت و آوازه و پول و در آمد و موقعیت براى زنان آلوده و بى بند و بارى بود كه به نام هنرمند و هنر پیشه، معروف شده بودند و هر جا قدم مى‏نهادند گردانندگان این محیط آلوده براى آنها سر و دست مى‏شكستند و قدمشان را خیر مقدم مى‏دانستند. شكر خدا را كه زن از صورت ابتذال سابق و موقعیت یك عروسك كالاى بى ارزش در آمد و شخصیت خود را باز یافت. حجاب بر خود پوشید اما بى آنكه منزوى شود و در تمام صحنه‏هاى مفید و سازنده اجتماعى حتى در صحنه جنگ با همان حجاب اسلامی ظاهر شد.

8- علامه طباطبایی نیز در كتاب المیزان در ذیل آیه 59 (سوره احزاب) ، به صورتی دیگر به یكی از فلسفه‌های وجوب حجاب پرداخته و بیان می‌كند كه حجاب یكی از راه‌های تشخیص بین مسلمین و غیر مسلمین است و اصل حجاب تبلیغی برای اسلام و نشان دادن اهداف متعالی اسلام است. چون زنان غیر مسلمان، و نیز كنیزان در آن دوره حجاب نداشتند، و حجاب علامت زنان مسلمان بود. در آن زمان معمول بوده است كه كنیزان بدون پوشیدن سر و گردن از منزل بیرون مى‏آمدند، و از آنجا كه از نظر اخلاقى وضع خوبى نداشتند گاهى بعضى از جوانان هرزه مزاحم آنها مى‏شدند، در اینجا به زنان آزاد مسلمان دستور داده شد كه حجاب اسلامى را كاملا رعایت كنند تا از كنیزان شناخته شوند و بهانه‏اى براى مزاحمت به دست هرزگان ندهند. و در نتیجه كسى متعرض آنان نمى‏شد، و حتى كسى نمى‏پنداشت كه ایشان كنیز و یا غیر مسلمانند، و از ملت یهود و نصارى. بدیهى است مفهوم این سخن آن نیست كه اوباش حق داشتند مزاحم كنیزان شوند، بلكه منظور این است كه بهانه را از دست افراد فاسد بگیرند.

 

امر به معروف و نهی از منکر:

یكى از مهم ترین راه هاى پیشگیرى از آلودگی هاى جنسى مساله نهى از چشم‏چرانى مردان نسبت به زنان و زنان نسبت به مردان و موضوع حجاب زنان مسلمان است، چرا كه یكى از عوامل مهم انحرافات جنسى این دو مساله چشم‏چرانى و بى حجابى است، و تا آنها ریشه كن نشوند آلودگی‌ها بر طرف نخواهد شد.

 

اگر كسى حجابش را رعایت نكرد گناه كار است و اگر بدون توبه بمیرد در آخرت مُعذب خواهد شد و وظیفه هم این است كه از باب امر به معروف و نهى از منكر زن بى حجاب را نهىِ از منكر نمایند البته با رعایت شرایط امر به معروف ونهى از منكر ( تفسیر نمونه ج 14 ص 244)

 

عمر بن خطاب كه طبیعتاً مردى خشن بود زیاده از حد طرفدار خانه نشینى زنان بود حتى او به پیامبر (صلى الله علیه وآله) هم توصیه مى كرد كه اجازه ندهد زنانش بیرون روند ، پیغمبر اكرم(صلى الله علیه وآله) به زنان اجازه می داد به خاطر حاجتى كه دارند بیرون روند و كار خویش را انجام دهند. سُوده همسر رسول خدا یك شب با اجازه حضرت از خانه به خاطر كارى بیرون آمد ، عمر در بیرون خانه او را دید و با لحنى شدید به سوده گفت: تو خیال كردى ما ترا نشناختیم ؟ خیر شناختیم ، پس از این به بعد در بیرون آمدن خود دقت بیشترى بكن ، سوده از همان جا مراجعت كرد و ماجرا را به عرض ایشان رسانید، طولى نكشید كه حالت وحى بر آن حضرت عارض شد پس از بازگشت به حالت عادى فرمود : به شما اجازه داده شد كه اگر حاجتى دارید بیرون روید ( مرتضى مطهرى ، مسئلة حجاب ص 210 )

 

بنابر این زنان نزد پیامبر(صلى الله علیه وآله) هم حجاب را مراعات مى كردند . ولى عمر با تعصب و زیاده از حد بازنان برخورد می كرد، وبه اصطلاح مى خواست كاسه داغ تر از آش باشد، وآزادى را كه خداوند سبحان براى زنان شناخته بود محدود سازد.

 

به گمانم مطالب و دلایل ذکر شده در مورد حجاب برای فطرت انسان حق شناس و جستجوگر حق قابل قبول باشد اما نکته هائی که باید در رابطه با این مسائل توجه کرد این است که اولا هر انسانی حق انتخاب دین را دارد. چه دین درست انتخاب کند چه غلت خداوند این اختیار را به او داده است تا او را بیازماید که چگونه با اختیار خود و بدون اجبار راه درست را انتخاب کند. همان طور که می فرماید:

سوره 2 بقره آیه 256

در دین هیچ اجبارى نیست و راه از بیراهه بخوبى آشكار شده است پس هر كس به طاغوت كفر ورزد و به خدا ایمان آورد به یقین به دستاویزى استوار كه آن را گسستن نیست چنگ زده است و خداوند شنواى داناست.

 

عملی که از روی اجبار باشد به مراتب ارزش خود را از دست می دهد چرا که از روی علاقه قلبی و باطنی انجام نشده.

مسئله دیگر این است که در آیاتی که ذکر شد در مورد حجاب روی صحبت با زنان مسلمان (کسانی که ایمان آورده اند)است پس چرا زنان غیر مسلمان هم اجبار به حجاب بشوند؟

و نکته مهم دیگر که این است که در کجای این آیات و روایات به دیگران اجازه داده شده که زنان را به خاطرعدم رعایت حجاب مورد احانت قرار دهند  و یا آزارشان دهند؟

خداوند متعال در بعضی از آیات بندگانش را ازعاقبت بد انجام گناه آگاه ساخته  و از عذاب جهنم ترسانده است. این برای این است که خود افراد بر نفس خود غلبه کنند و راه درست را انتخاب کنند. وگرنه اگر قرار بود در این دنیا همه این ایمان بیاورند و پیروی کنند از همه فرمانهای خداوند آنوقت او فرشتگان عذابش را نازل می کرد که کسی از ترس دست از پا خطا نکند!! اما آن عبادت و فرمانبری چه ارزشی داشت؟!

 

و در آخر اینکه  شاید بعضی افراد معتقد باشند به حجاب اما نیازمند این باشند که با نفس خویش مبارزه کنند تا به درجه ای بالاتری از ایمان رسیده و بتوانند این فرمان خداوند را به خوبی اجرا کنند برای رضای خداوند. و نقش دیگر افراد جامعه در قبال این افراد باید گونه ای باشد که با آنها با آرامی و منطق گفتگو کنند ، راهنمائیشان نمایند و به انجامش تشویقشان کنند.

نه اینکه با خشونت برخورد کنند و مورد آزار قرارشون بدهند چرا که این به دور از عدل الهی و شیوه نادرست خواهد بود.  در آخر کلامم را با این دو آیه به پایان می برم:

 

(سوره 85 البروج آیه 10)

كسانى كه مردان و زنان مؤمن را آزار كرده و بعد توبه نكرده‏اند ایشان راست عذاب جهنم و ایشان راست عذاب سوزان.

 

(سوره 10 یونس آیه 23)

پس چون آنان را رهانید ناگهان در زمین بناحق سرکشی مى‏كنند اى مردم سرکشی شما فقط به زیان خود شماست‏شما بهره زندگى دنیا را [مى‏طلبید] سپس بازگشت‏شما به سوى ما خواهد بود پس شما را از آنچه انجام مى‏دادید باخبر خواهیم كرد.

 

 

منابع:

قرآن مجید

تفسیر نمونه اثر آیه الله ناصر مكارم شیرازی

كتاب المیزان اثر علامه طباطبایی

وسایل الشیعه

بحار الانوار

گفتار شیعه در اصول وفروع

مرتضى مطهرى ، مسئلة حجاب

محمد تقى فلسفى ، كودك

سنن ابی داود

www.al-shia.com

http://www.efarsi.org/Queen_Rania.html 

http://www.m-narjes.org/maaref/aghayed/aghayed18.htm


مطالب مشابه :


مقاله ای در مورد حجاب

مقاله ای در مورد حجاب گفته مي شود .در قرآن لفظ حجاب وجود دارد ولي فقط درباره ي همسران




تحقیق درباره حجاب (یاهو)

تحقیق درباره حجاب در قرآن مجید بیش از ده آیه در مورد حجاب و حرمت نگاه به نامحرم وجود دارد.




تحقیق در مورد حجاب

تحقيق در مورد حجاب . در اين تحقيق مطالبي نظير : تاريخچه حجاب ، علت پيدايش حجاب ، آثار و فوائد




تحقیق در مورد حجاب

فدائیان رهبر - تحقیق در مورد حجاب - بصيرت مفاهیم و موضوعات دینی و اخلاقی زیر مجموعه‌ای از




تحقیق در مورد حجاب از دیدگاه دختران دبیرستانی

« واژه حجاب » معناي لغوي حجاب كه در عصر ما اين كلمه براي پوشيدن زن معروف شده است چيست ؟




حجاب

اگر درباره هر موضوعی تحقیق لازم داشتید در قسمت در قرآن مجید بیش از ده آیه در مورد حجاب و




مقاله ای در مورد تاريخچه حجاب در اسلام

استعمال كلمه حجاب در مورد پوشش زن اصطلاح نسبتاً جديدى است.




تحقیق پیرامون حجاب و عفاف

با سلام این وبلاگ در مورد حجاب و مسائل مربوط به حجاب تهیه شده. به امید اینکه این وبلاگ مورد




تحقیق پیرامون حجاب و عفاف

عنوان این تحقیق در مورد عفاف و حجاب می باشد که در ابتدا مفهوم حجاب سپس توضیحی در مورد حجاب و




برچسب :