تحقیقی در مورد روانشناسی کار

چکیده

دراین تحقیق می خواهیم به موضوع روانشناسی در گذشته و حال بپردازیم و اینکه روانشناسی چه حضوری در زندگی پیچیده انسان ها دارد و آنچه روانشناسان در مورد روانشناسی و شاخه های آن بدست آورده اند و در نهایت نتیجه و پیشنهاد خود را ارائه می دهم.

روانشناسی به ما کمک می کند تا رفتار را پیش بینی کنیم و سلامتی و پویایی را در جامعه پیاده کنیم.

آیا هیچ گاه از خود پرسیده اید که چرا افراد مختلف از یک موضوع واحد،برداشتهای متفاوتی دارند؟آیا مضامینی مانند مضامین زیر توجه شما را به خود جلب نکرده است؟

هر کسی از ظن خود شد یار من               وز درون من نجست اسرار من                                                                                                *****

      هر که نقش خویشتن بیند در آب                برزگر باران و گازر آفتاب

کلمات کلیدی

رفتار

ارتباطات اجتماعی(جامعه)

علم تجربی(آزمایش)

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                               

مقدمه

انسان موجود پیچیده ای است که در برابر محیط به شیوه های گوناگون پاسخ می دهد یا رفتار می کند.از میان میلیارد ها انسانی که بر روی کره زمین زندگی می کنند به ندرت می توان دو نفر را یافت که کاملا شبیه یکدیگر باشند.این اختلاف زیاد میان انسان ها امکان قانونمند رفتارهای بشری را مشکل ساخته است.اگر چه یافتن این قانونمندی دور از همه نخواهد بود در هر حال،رسیدن به یک نقطه مشترک در مورد رفتار انسان ها منوط به تحقیق و پژوهش در این زمینه،بر اساس روش های علمی است.

روانشناسی که از سال 1897 میلادی به عنوان یک علم تجربی شناخته شد،کوشش کرده است به سوال مذکور که:انسان چگونه موجودی است پاسخ دهد؟ به عبارت دیگر هدف اساسی علم روانشناسی،یافتن جوابی است برای این سوال که:انسان چگونه موجودی است؟

روانشناسی در کل می خواهد مشکلات افراد در این دوران که استرس زا هست را حل کند.

وقتی مردم بدانند که می توانند مشکلاتشان را حل کنند،توانایی های خود را بروز می دهند.

هر فردی دنیای خاص خود را دارد و این خصوصیت است که انسان ها را از یکدیگر متمایز کرده است.

شخصیت ما تا اندازه ای زیاد به (خود بازتابی) وابسته است.بر اساس این مفهوم ما میل داریم خود را در آیینه چشمان دیگران ببینیم و خود را در واکنش های آنان و در کنش های متقابلشان نسبت به ما بازیابیم.اگر واکنش های آنها همیشه مساعد باشد ما تصویر (باز تابی) خوبی از خود خواهیم داشت اما بر عکس اگر واکنش های آنان نا مساعد باشد و یا پیگیر نباشد تصویر بازتابی ما از خودمان منفی خواهد بود.این مفهوم عزت نفس،که بر پایه ادراک ما از ادراکات دیگران استوار است،حاوی این معناست که از جهات دیگری تمام رفتارهای ما تابعی از دیگری تعمیم یافته است،چه حاضر باشد و چه غایب.(گنجی،1365،ص36)

 

 

 

کلیات روانشناسی و رفتار

روانشناسی،علم  کاربردی مطالعه رفتار و فرایندهای ذهنی بر پایه ی یافته های علمی و تحقیق شده می باشد.رفتار به فعالیت هایی گفته می شود:که قابل مشاهده و انازه گیری هستند مانند:راه رفتن.اما فرایند های ذهنی به اعمالی گفته می شود:که بطور مستقیم قابل دیدن ودرک کردن نیست و نمود آنها را می توان در رفتار و دیگر فرایندها مشاهده کرد مانند:هیجان و ترس(دکتر شاملو،1370)

در یک تعریف ساختار شکن،"روانشناسی عبارتند از:کشف دروغهایی که به خود می  گوییم و همچنین تعیین حدود و مرز راست ها است".

به عبارت دیگر باید ابتدا خود را شناخت؛این تعریف روانشناسی را با خود شناسی پیوند می زنند.(محمدپور،1388،ص30)

روانشناسی به دو دسته علمی وغیر علمی تقسیم می شود و تفاوت آن دو در علمی بودن و نبودنشان است.

روانشناسی علمی:که شاخه ایی  از علم تجربی است و از قواعد آن پیروی می کند.

این دانش هر نظری را بدون تجربه کردن قبول نمی کند.بطور مثال:"این نظر که دخترها از پسرها پرخاشگرترند"را باید از طریق تایید شود.

روانشناسی صنعتی سازمانی:نیز یافته های روانشناسی را در تمام محیط های کاری به کار می برد؛یعنی درباره اینکه محیط کار باید چگونه باشد تا بهترین بازدهی را داشته باشد مطالعه می کند.

تاریخچه

تا 80 سال پیش روانشناسی را مطالعه روح و روان و روانشناس را فردی می دانستند که رویدادهای درونی،ذهنی و مغزی را مثل خاطرات و... مطالعه می کند.طبق این تعریف روانشناسی شاخه ای از فلسفه بود اما از اوایل قرن 20 با پیشرفت دو علم زیست شناسی و فیزیک،روانشناسی نیز به سوی علمی شدن و تجربی شدن پیش رفت.

یک فیلسوف آلمانی به نام "رادولف کوسلینیوس1 1950" ابداع کننده (روانشناسی) است.

Radolf coslinios 1950:1

در سال 1897 شخصی به نام "ویلهم ونت1" که به (پدر روانشناسی) نیز معروف است اقدام به تاسیس یک آزمایشگاه در دانشگاه شهر لایبزیک آلمان نمود.

در سال 1890 "ویلیام جیمز2" در کتاب خود به نام (اصول روانشناسی) به بسیاری از سوالات روانشناسان پاسخ داد.

از دیگر افراد مطرح در این رشته "هرمن ابینگواس3" پیشتاز (تحقیقات حافضه) و دانشمند روسی به نام "ایوان پاولف4" (شخصی که مبتکر شرطی شدن کلاسیک است) می باشند.

در همین حال شخصی به نام "زیگموند فروید5" که در رشته (اعصاب شناسی) تحصیل کرده بود و آموزش خاصی در رشته روانشناسی ندیده بود،روش "روان درمانی" را ابداع کرد و در مورد استفاده قرار داد که به نام تجزیه و تحلیل روحی شناخته می شود.

 در ایران

 دهه 40 را باید دهه گسترش روانشناسی در ایرا نامید.چون طی این دوران ابتدا دوره لیسانس روانشناسی در دانشگاه تهران و بعدها در سایر دانشگاها تاسیس گردید.

در سالهای بعد در دانشگاه تهران دوره فوق لیسانس روانشناسی بوجود آمد و موسسه روانشناسی بنیان نهاده شد.

در سال 1344 "دکتر سعید شاملو بنیانگذار روانشناسی بالینی" در ایران،اولین کلینیک مرکز مشاوره وراهنمایی در دانشگاه تهران را تاسیس کرد.

 

انتقاد

اگر چه جریان روانشناسی مدرن بطور گسترده در مسیر تلاش های علمی قرار دارد،ولیکن این مسیر سابقه مناقشات تاریخی دارد.زمینه برخی از انتقادات روانشناسی بر پایه اخلاقیات و فلسفه استوار گردیده است.برخی معتقدند روانشناسان با در مرکز قرار دادن ذهن انسان در آزمایشات و مطالعات آماری،به شکل دهی ماهیت آن ها پرداخته اند؛زیرا این روش ها با انسان به مانند اشیاء بیجان و چیزهای که با آزمایش مورد بررسی قرار گرفته برخورد می کنند.گاهی اوقات روانشناسی به عنوان ابزار از بین بردن خصایص انسانی،بی توجهی یا بی ارزش کردن هر آنچه برای ابناءبشر لازم

1:Wilhelm wundt     2:wiliam jimiz      3:hermen ebingoas      4:ivan pavolf     5:zigmond froid

است،تلقی می گردد.

یک انتقاد مشترک به روانشناسی به نامتعادل بودن آن به عنوان یک علم برمی گردد.نظر به اینکه تکیه بعضی از زمینه های روانشناسی بر روش های تحقیقات "ضعیف" از قبیل زمینه یابی و پرسشنامه قرار دارد،برخی گفته اند که این زمینه های روانشناسی به انداره ای که خود روانشناسی ادعا می کند علمی نیستند.روش های از قبیل درون گرایی و تحلیل متخصص،که توسط برخی روانشناسان مورد بهره برداری قرار دارند.در اینجا سوال مطروحه آن است که آیا بایست روانشناسی را به عنوان علم طبقه بندی نمود یا خیر زیرا عواملی مانند عینیت،اعتبار،جامدیت به عنوان معیارهای کلیدی وجوب تجربه و علم به شمار می آیند.از ان جهت برخی شاخه های روانشناسی دارای این معیارها نیستند.از سوی دیگر،استفاده گسترده تر از کنترل های آماری و طراحی های تحقیقات که به صورت فزاینده ایی پیچیده می گردند،تحلیل ها،روش های آماری و همچنین عدم استفاده از روشهای مشکل دارتر مانند درون گرایی،حداقل در بخش های روانشناسی دانشگاها،باعث کاهش انتقاد نسبت به آنچه در گذشته بود گردیده است.

برخی سوال می کنند که آیا ذهن تابع تحقیقات کمی علمی خواهد شد.و برخی منتقدین نیز به طرح تنوع زیاد تئوری های روانشناسی که مخالف سرسخت نحوه کارکرد ذهن هستند،پرداختند.انتقاد وارد شده دیگر بر روانشناسی مدرن بی اعتنایی آن به روحانیت و خود روح است.

همچنین انتقاداتی از سوی پژوهندگان تجربی روانشناسی در خصوص شکاف میان تحقیق و تمرینات بالینی در روانشناسی طرح گردیده است.یک روند جدید شامل رشد درمان های غیر علمی مانند برنامه ریزی زبانشناختی عصبی،تولد مجدد و درمان آغازین می گردد که توسط برخی سازمان های روان درمانی توسعه می یابند.سازمان هایی ازقبیل مرکز بررسی علمی تمرینات سلامت ذهن برای افزایش سطح آگاهی و تحقیق در خصوص این رشته بوجود آمده اند.

نتیجه گیری

در نتیجه گیری کلی به این مطلب رسیدیم که علم روانشناسی از دیرباز (انسانهای اولیه)حضور داشته و به پیشرفت خود ادامه داده تا بصورت یک علم تجربی درآمده و این رشد ادامه خواهد داشت تا مانند همیشه هماهنگ با علم روز به پیش رود،این مطلب در مورد روانشناسی در ایران هم صدق می کند.

پیشنهاد

مطلبی که بعنوان پیشنهاد می خواهم بگویم یک مطلب تکراری است ولیکن بصورت عملی در نیامده است.چرا فردی که روانشناسی می خواند و باید به دیگران امید بدهد خود این امید را ندارد که مشغول کار مورد علاقه اش شود،به عبارت دیگر تک تک افراد از این کلاس تا خانواده های آنان و دوستان و آشنایان باید این مطلب را بدانند و بفهمند که روانشناسی رمالی نیست و روانشناس جادو گر نیست.

منابع

پایان نامه          مهرانگیز غفاری/استاد راهنما:دکتر حسین آزاد

روانشناسی صنعتی سازمانی        افسانه قنبری پناه

روانشناسی اجتماعی

اینترنت                                            


مطالب مشابه :


عبدالله زاده

موضوعات تحقیقی پیشنهادی در رشته روان شناسی (پایان نامه و طرح) متغیرهای مهم و جدید(برای تحقیق




تحقیقی در مورد روانشناسی کار

در هم - تحقیقی در مورد روانشناسی کار - در هم. تحقیقی در مورد روانشناسی موضوعات




موضوعات پیشنهادی درس سمینار

در متن کار برای کار تحقیقیِ ارائه شده می بایست هم از جهت عناوین و موضوعات مرتبط با




موضوعات روش تحقیق

این موضوعات روش تحقیق پژوهشی و تحقیقی که در طول در رشته روانشناسی هر موضوعی




روش تحقیق در روانشناسی صنعتی و سازمانی

روش تحقیق در روانشناسی دانستن اینکه آنها در یک مطالعه تحقیقی نقش ایفا میکنند متاثر




موضوعات پیشنهادی کار تحقیقی(2)

» روانشناسی در دعوی در دیوان مقالات حقوقی برای کار تحقیقی 1 و 2 حقوق,پايان نامه




موضوعات قابل کار- این موضوعات در صورت درخواست شما روزه اماده می شو،د

پایان نامه روانشناسی - موضوعات قابل و تحقیقی که در طول در رشته روانشناسی هر




رفتار درمانی Behavior therapy

(روانشناسی) موضوعات نخستین گزارش تحقیقی در این باره در سال 1350 ارایه شده است.




برچسب :